Всички категории

6-те Най-Добри Настолни Циркуляри

Развитието на технологиите е изоставило зад себе си всички механични уреди за обработка на различни материали. Работните възможности, скоростта и лекотата на работния процес, които ви предлагат електрическите машини, просто нямат равни.

В случай че се занимавате с дървообработка, просто няма как да минете без подходящите инструменти. Това включва какви ли не трионни инструменти, всеки от които е подходящ за изпълнението на специфична работна задача.

Не съществува обаче дърводелница, която може да функционира пълноценно без подходящия настолен циркуляр!

Съвременните майстори, които работят с дърво, при всички положения се нуждаят от множество инструменти за пробиване и рязане на материалите. Настолният циркуляр обаче изпъква със своята универсалност и ефикасност на фона на всички останали режещи инструменти.

Той е изключително удобен за употреба и в същото време при правилно използване ви предоставя идеални резултати. С него можете да оформите всичко тъкмо както ви е нужно, така че да реализирате заплануваната конструкция.

Разнообразието на пазара в момента обаче е толкова голямо, че човек започва да се чувства изгубен сред множеството разнородни предложения кое от кое по-добри.

Не се тревожете! Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви измъкнем от заплетената ситуация. В него ще откриете цялата необходима информация за настолните циркуляри. Ако се запознаете с него внимателно, при всички положения ще имате шанса да се сдобиете с точния за себе си продукт.

Най-долу дори ще споделим с вас няколко от най-добрите актуални предложения в областта, сред които може да се окаже и вашият бъдещ инструмент…

Какво представляват настолните циркуляри?

Настолните циркуляри отдавна са изместили старите ръчни триони. Това са изключително мощни електрически инструменти, които успяват да прережат в общи линии почти всичко.

Използват се предимно за направата на прави срезове, независимо дали напречни, надлъжни или смесени.

Всеки циркуляр разполага с мощен мотор, който задвижва специален режещ диск. На свой ред дискът се завърта с огромна скорост и е готов да премине през всичко, което се изпречи на пътя му.

Това, което отличава настолните от ръчните циркуляри, се свежда до тяхната статичност и резултатите, които тя може да ви донесе.

Какво имаме предвид – настолният циркуляр се позиционира удобно някъде на работния ви плот. Обикновено след това машината не мърда повече от мястото си, тъй като върши работата си просто страхотно.

Настолният циркуляр ви осигурява много по-прецизни резултати на фона на ръчния си конкурент. Това е така, понеже в случая на настолната машина местите обработвания материал към въртящото се острие, а не обратното.

Това ви позволява много по-прецизно да следвате линията на разреза и съответно да постигнете по-добри резултати.

Обикновено подобни машини се изработват от чугун и са изградени върху гладка повърхност.

По нея спокойно можете да плъзнете всяка обработвана плоскост и да я приведете в желания вид.

От вас не се изисква прекалено много. Внимателният подбор и компетентната работа са достатъчни – машината ще свърши всичко останало.

Какви видове настолни циркуляри съществуват?

Обективно погледнато, настолните циркуляри заедно с ръчните си “братовчеди” са подвид на циркулярните триони изобщо. Ще се изненадате обаче, че те също могат да бъдат както стационарни, така и подвижни.

В тази секция ще се постараем да ви запознаем с особеностите на различните видове настолни циркуляри. Ако сте наясно с тях, при всички положения по-лесно ще можете да установите точно от какво имате нужда.

Преносими настолни циркуляри

Колкото и парадоксално да звучи, на практика съществуват преносими настолни циркуляри. Това са трионни машини, които са проектирани специално, за да бъдат поставяни на различни работни маси.

Те са леки и компактни именно за да могат да бъдат позиционирани на различни места. Моделите от този тип могат да се срещнат в три основни разновидности.

Част от моделите, на които вероятно ще попаднете, са проектирани за поставянето върху маса или друг тип работен плот. Те няма да вървят с никаква опорна стойка.

Конструкцията им е сравнително лека. Това ги прави особено популярни сред любителите, които от време на време искат да се впуснат в направи-си-сам дейност.

Задвижват се от директен мотор (задвижван от остриета). В повечето случаи подобни модели предоставят на своите потребители не само своята преносимост, но също и отлично съотношение между цена и качество.

Съществуват и една идея по-големи модели, които са популярни като “компактни” настолни циркуляри. Те се задвижват от малки зъбни ремъци и са доста подобни на така наречените “контрактори”.

Това означава, че се състоят от работен плот и въртящо се острие, излизащо от средата на плота. Обикновено с помощта на подвижна платформа тези модели ви дават възможност да наместите обработваните плоскости така, както ви е удобно.

Това, което ги отличава, от така наречените “контрактори” е фактът, че работният плот на компактните модели обикновено е една идея по-малък.

От друга страна, съществуват и такива модели, които се монтират на специална стойка. Те са по-големи от компактните настолни циркуляри и обикновено се използват от професионалните дървообработчици.

Тъкмо защото професионалистите са целевата група на тези модели, те са специализирани за изпълнението на по-тежки работни задачи. Произвеждат се по-здрави и съответно значително по-издръжливи.

Въпреки това обаче рамката им си остава сравнително лека и това допринася за тяхната преносимост.

Стационарни настолни циркуляри

Както вероятно и сами се досещате, стационарните настолни циркуляри не се славят със своята преносимост. Обикновено това са по-масивни модели, за които, веднъж инсталирани, не се предвижда да сменят работното си място.

Тези настолни циркуляри отново се разделят на три основни вида, всеки от които си има своите особености.

Вече ви споменахме за така наречените “контрактори”. Е, знаете, че те разполагат с работен плот, от чийто център излиза въртящото се острие на машината.

Този модел отново ви дава възможност с помощта на различни подвижни елементи да позиционирате многократно обработвания обект тъкмо както ви е удобно.

Оригиналните “контрактори” са проектирани специално за професионална употреба и са сравнително редки в наши дни.

Така или иначе това са едни доста масивни настолни циркуляри, което, разбира се, ги прави по-стабилни. В същото време обаче тъкмо техните размери ви дават възможност да обработвате значително по-големи обекти с тяхна помощ.

На свой ред хибридните настолни циркуляри доста приличат на класическите “контрактори”. В същото време обаче те ви предлагат широко разнообразие от разнородни приспособления, които можете да срещнете при един настолен циркуляр от най-висок клас.

Повечето подобни циркуляри се предлагат със затворен дизайн, но някои модели ви предлагат и проект с отвори. Това е така, за да се подобри събирането на образуващите се в процеса на работа прах, стърготини и трески.

Върховните настолни циркуляри, на които можете да попаднете, обаче, са разбира се, и най-скъпите. Те са наистина много тежки и масивни, но пък за сметка на това ви осигуряват изключително стабилни работни условия.

Обикновено са изградени от чугун и стомана. Така предотвратяват образуващите се в процеса на работа вибрации и по този начин подобряват прецизността ви.

Подобни модели са създадени единствено за наистина сериозни ентусиасти и истински професионалисти. Изключително издръжливи са и ще ви служат вярно години наред.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате настолен циркуляр?

Е, вече сте наясно с основните разновидности на настолните циркуляри. Сигурни сме, че сте установили точно от какво имате нужда.

Проучването обаче тепърва предстои. Настолните циркуляри си имат куп особености и характеристики, на които трябва да отделите наистина значителна доза внимание. Само така ще имате възможност да се сдобиете с възможно най-добрия инструмент за своите собствени цели.

Размер

Трябва да бъдете наясно с едно – размерът на бъдещия ви настолен циркуляр ще определи дървени парчета с какви размери можете да обработвате с негова помощ.

Пространството, с което разполагате на работния си плот, е изключително важно именно заради това.

Ако се снабдите с прекалено малък модел, той може да не ви свърши работа в много потенциални ситуации. Прекалено големият настолен циркуляр пък може да ви остави прекомерно пространство в излишък. Така има опасност да се окаже, че сте платили за нещо, което в крайна сметка не използвате ефективно.

И сами си давате сметка колко е важно да подберете подходящия размер на платформата, посредством която движите дървените обекти към острието на циркуляра си.

Размерите на работните плотове на по-малките преносими циркуляри обикновено са от порядъка на около 48 на 55 см. Средните размери варират около 60 на 55 см.

Разбира се, оттук насетне размерите на работните маси могат само да растат. В много от случаите към най-големите циркуляри се прикрепват различни удължители, които повишават размера им несравнимо много.

Не е необичайно да си намерите циркуляр с размери на работната маса от порядъка на 70 на 150 см или повече.

Впрочем имайте предвид, че много от машините ви предлагат възможност за прикрепване на допълнителни удължители. Така на практика можете да повишите значително размера на работното си пространство и съответно да разширите работните си възможности.

Това се случва изключително лесно. Освен това, ако разполагате с разширители, на практика можете да ги използвате само тогава, когато са ви необходими. Когато не са ви потребни, можете просто да ги оставите някъде встрани и да продължите работата си без тях.

Подбирайте внимателно и при всички положения ще останете доволни!

Острие

Заедно с работния плот, острието е в общи линии един от най-важните елементи от настолния циркуляр. На практика може да се каже, че острието представлява нещо като работен център на цялата машинна композиция.

Естествено, то е основният посредник между вас, обработвания обект и добре свършената работа. Тъкмо затова е важно да не правите абсолютно никакъв компромис по отношение на неговото качество, а да се снабдите с възможно най-доброто.

Много фактори определят особеностите на едно острие. Тъкмо от неговите особености обаче зависят и самите му възможности – неговата функционалност, приложимост и т.н.

Разбира се, важен е броят на зъбите. Също толкова важни обаче са техните форми и размери.

В същото време в никакъв случай не бива да пропускаме диаметъра на самото острие, дълбочината, на която то може да проникне, скоростта, с която може да се върти, материала, от който е изработено. Най-общо казано – необходимо е внимателно да се информирате за какво точно се използва определено острие, преди да го използвате.

Стандартният диаметър на остриетата при настолните циркуляри възлиза на около 25 см. Този диаметър обикновено ви осигурява около 8 см дълбочина на рязане при рязане под прав ъгъл.

Разбира се, можете да откриете както по-малки, така и по-големи остриета. Разнообразието е налице, така че подбирайте внимателно спрямо това, от което имате нужда.

Обикновено зъбите на остриетата при настолните циркуляри са изработени от карбид, карбон или диамантени връхчета. Именно здравината на подобни материали позволява на съвременните циркулярни режещи дискове да режат много повече от обикновено дърво.

Въпросът за остриетата при всеки режещ инструмент е наистина изключително обширен. Тъкмо затова ви съветваме внимателно да се информирате за спецификата на конкретно острие, преди да се сдобиете с него.

Вече знаете на кои негови особености да обърнете внимание. Въпреки това обаче винаги е най-добре да се посъветвате със специалист, преди да вземете решение.

Двигател и мощност

Вероятно сами се досещате, че мощността на бъдещия ви настолен циркуляр е пряко зависима от особеностите на неговия двигател. Естествено, колкото по-мощна е вашата машина, толкова по-добре.

Тъй като на българския пазар мощността на подобни електрически инструменти обикновено бива оценена във ватове, знайте, че колкото повече са ватовете на набелязания от вас модел, толкова по-мощен ще бъде той.

Важно е обаче да бъдете наясно и с особеностите на самия двигател, тъй като произвежданата мощност зависи пряко от него.

При настолните циркуляри двигателите се разделят най-общо на два вида според спецификите на начина, по който се задвижват. Ще откриете модели с директно задвижвани двигатели, както и такива с ремъчно задвижвани двигатели.

Директното задвижване често се среща при преносимите модели. В повечето случаи те разполагат с универсален мотор, който задвижва острието директно.

Подобни модели обикновено произвеждат доста сериозна сила, но заедно с нея и по-високи нива на шума.

Те работят при напрежение от 120 V и обикновено достигат до около 2 к.с. Това е предостатъчно за всеки любител или направи-си-сам майстор. Добра работа ще свърши и на повечето професионалисти, на които им се налага да сменят работната си среда.

Циркулярите с ремъчно задвижване на свой ред са значително по-мощни. Подобно задвижване обикновено се среща при стационарните модели. Индукционен двигател заедно с помощта на специален ремък предават мощността на режещия диск.

Двигатели от такъв тип обикновено успяват да произведат между 3 и 5 к.с. при монофазен вариант. При трифазен вариант обаче мощността им се простира между 5 и 7,5 к.с. На трифазните модели обаче им се налага да работят при напрежение от 240 V.

Ремъчните двигатели могат да бъдат позиционирани някъде в периферията на машинната композиция. Така се предотвратява събирането на прах и дървесина в механизма. Освен това тези двигатели са по-тихи и обикновено се справят с по-плътни материали.

Ограда за разкъсване и капацитет на разкъсване

Оградата на настолните циркуляри, популярна още като “ограда за разкъсване”, е това, което ви осигурява водач за рязане. Той преминава от предната до задната част на работната маса успоредно на равнината на рязане на въртящото се острие.

Тъкмо тази особеност на настолните циркуляри им осигурява уникално предимство на фона на другите видове трионни инструменти.

Определено е от съществено значение оградата на вашия настолен циркуляр да бъде максимално стабилна. Тя трябва да заключва обработвания материал и да не му позволява да се измества от позицията си.

Колкото по-добра и по-права е вашата ограда, толкова по-чист разрез ще ви осигури.

Повечето настолни циркуляри са оборудвани със стандартна ограда за разкъсване с Т-образна форма. Тя ще ви предложи доста прилична точност и това я прави подходяща за всеки средностатистически потребител.

Регулирането на оградата за рязане се осъществява там, където е предвидено острието да пререже обработвания материал. Така или иначе без оградата всяка форма на рязане би била просто невъзможна.

Някои модели от най-висок клас обаче има вероятност да не ви предложат стандартна ограда за рязане. Вместо това те ще ви осигурят възможност да персонализирате собствената си стойка. Естествено, колкото по-персонализиран е вашият инструмент, толкова по-ефективно ще е неговото представяне.

Що се отнася до капацитетът на разкъсване – той е друга важна специфика на настолните циркуляри. За да го установите, трябва да осъществите няколко прости измервания.

Първо, премерете разстоянието от острието на триона. След това измерете най-голямото разстояние, което ограда изминава вдясно от острието ви. Така ще получите капацитета на разкъсване на вашата собствена машина.

Във всеки случай на работната площадка ще се нуждаете от поне 60-ина см капацитет на разкъсване. Това е половината от ширината на стандартния листов материал.

Така или иначе преценете точно от какво се нуждаете и със сигурност ще успеете да свършите работата си изрядно.

Приспособления и функционалност

Ако искате вашият настолен циркуляр да върши работата си възможно най-добре, със сигурност си заслужава да обърнете внимание на някои основни приспособления.

Улеите за прах например са нещо, за което много от любителите майстори забравят. Възможно е прахът да не ви притеснява, но трябва да си дадете ясна сметка, че той може сериозно да затормози процесът ви на работа.

Не просто че самата машина може да се затормози постепенно с натрупването на много фини прахови частици. Вие самите може да си навредите сериозно от вдишаните ситни дървесини.

Тъкмо затова ви съветваме при всички положения да си потърсите модел, който ви предоставя такава възможност. Свържете прахосмукачка или друг тип вакуум към улеите за прах и ви гарантираме, че работната ви среда ще стане много по-благоприятна.

Имайте предвид, че ако все пак ви се налага да местите настолния си циркуляр из работната си площадка, специализираните подвижни стойки определено ще ви спестят много мъки.

Те ще осигурят свободното движение на циркуляра навсякъде, където ви е необходим. Така, разбира се, работните ви възможности единствено ще нараснат.

Можете също да се снабдите със специален сет от остриета, които целенасочено да правят бразди в обработвания от вас дървен материал. Така ще можете да осъществите няколко разреза наведнъж, стига да имате потребност от нещо подобно.

Предпазителят на острието пък е едно от ключовите предпазни средства, с които можете да се снабдите. Много от моделите, на които ще попаднете по време на търсенето си, вероятно ще вървят заедно с нещо подобно.

Предпазителят се поставя около острието и изгражда преграда, зад която ръцете ви не могат да попаднат.

Имайте предвид, че в някои случаи (особено когато дървеният материал е по-обемен) ще ви се наложи да премахнете предпазителя, за да се справите със задачите си. Когато това се случва, бъдете изключително внимателни, ако не искате да загубите някой пръст!

Как да използвате настолния си циркуляр възможно най-добре?

Е, вече сте наясно с всички основни особености на настолните циркуляри. Сега сме спокойни и уверени, че със сигурност ще се снабдите с възможно най-подходящата за собствените ви цели машина.

Имайте предвид обаче, че покупката на подобен електрически инструмент далеч не е всичко. Използването му тепърва предстои.

Всеки електрически трион може да бъде особено опасен. Тъкмо затова искаме да ви дадем няколко основни насоки и съвети, които да направят работата с новата ви придобивка максимално безопасна.

Преди да използвате настолния си циркуляр…

Избягвайте да носите широки дрехи, бижута и дълги ръкави. Всичко това може да бъде неусетно захапано от въртящото се острие. Поради същата причина не бива да използвате ръкавици по време на работа.

Уверете се, че машината е в стабилно положение. В същото време проверете внимателно дали предпазителят на острието е на мястото си. Трябва също да сте сигурни, че острието ви е в пълноценно състояние и е стабилно и правилно фиксирано.

Винаги носете предпазни очила и някакъв тип предпазители за уши. Не знаете къде могат да попаднат фините прахови частици, а в същото време шумът може да бъде особено зловреден.

Уверете се, че самите вие сте стабилни и се запознайте внимателно с инструкциите от производителя, които би трябвало да вървят заедно с продукта.

Докато използвате настолния си циркуляр…

Разбира се, на първо място, в никакъв случай не поставяйте ръцете и пръстите си в застрашаваща ги близост до режещия диск! Можете да използвате пръчка или нещо друго, за да избутате обработвания материал през острието.

Не бързайте да освобождавате обработвания детайл, докато не премине изцяло зад гърба на режещия диск.

Погрижете се при всяка възможност да използвате предпазителя на острието. В същото време се уверете, че острието е на подходящата височина. Това ще гарантира както вашата собствена безопасност, така и тази на самото устройство.

Задължително се грижете работната ви зона да бъде постоянно максимално чиста. Всичко ненужно не бива да бъде на работния плот, тъй като контактът между въртящото се острие и повечето твърди обекти могат да предизвикат неконтролируеми последици.

Ако усетите някаква неизправност в работния процес на машината, моментално намалете скоростта и прекратете работа.

Когато приключите с дейността си, почистете внимателно работното си място. Отстранете излишния прахоляк и се грижете за пълноценното състояние на своята вярна машина.

Така или иначе сме уверени, че си давате сметка колко опасна е работата с подобен тип машини. Бъдете изключително внимателни и всичко ще бъде наред!

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за настолните циркуляри, както и за тяхната употреба, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента…

1. Настолен циркуляр RAIDER RD-MS21


Настолният циркуляр RAIDER RD-MS21 е специализиран за обработката на дървени материали. В същото време си остава доста лек, компактен и удобен за пренасяне в различни зони на работа. Машината разполага с мощност от 1400 W и по време на работа може да достигне до 5000 оборота в минута. Външният диаметър на режещия ѝ диск възлиза на 21 см. При рязане под прав ъгъл той може да проникне на дълбочина от стандартните 8 см. Този настолен циркуляр разполага с вграден лазер, който да ви помогне да се движите идеално по предвидената линия. В същото време има функция за прахоулавяне, която ще ви осигури чистота и пълноценно условия за работа.
Купи сега

2. Настолен циркуляр Steinhaus PRO-MS15


Този настолен циркуляр е една идея по-масивен от предходния, но си остава сравнително лек, компактен и удобен за пренасяне. В същото време ви осигурява мощност от цели 1500 W и по време на работа може да достигне до скорост от 5000 оборота в минута. Подходящ е както за професионалисти, така и за любители на дървообработката. Дискът му е с диаметър от стандартните 21 см и при рязане под прав ъгъл може да достигне до малко повече от 6 см дълбочина. Под ъгъл от 45 градуса обаче разрезът ще бъде с дълбочина от 3,6 см. Дискът на машината може да реже както дървени материали, така също и ламинирани пластини и пластмасови профили.
Купи сега

3. Настолен циркуляр Evolution R210CMS EU


Настолният циркуляр на Evolution R210CMS EU е една страхотна и многофункционална машина, която със сигурност ще ви свърши прекрасна работа. Разполага с мощен 1200-ватов двигател с висок усукващ момент. Режещият му диск е специален и може да пререже почти всичко – стомана, цветни метали, дърво, пластмаса и какво ли още не. В същото време, ако случайно не задоволява вашите потребности, не бива да се тревожите, тъй като винаги можете бързо, лесно и удобно да го смените с необходимото ви острие. В процеса на работа дискът може да се върти със скорост от 4000 оборота в минута. Този циркуляр ви дава възможност за рязане под ъгъл не само от 45 градуса, но и от 30 градуса – разбира се, на различна дълбочина.
Купи сега

4. Настолен циркуляр MAKITA LS1040


MAKITA LS1040 е едно страхотно произведение на съвременните технологии за дървообработка. Машината разполага с мощност от цели 1650 W и по време на работа може да достигне до скорост от 4600 оборота в минута. Режещият ѝ диск е с диаметър от 255 мм и при ъгъл от 45 градуса може да проникне на дълбочина от до 67 мм. Този настолен циркуляр се транспортира изключително лесно. В същото време разполага със спирачка на двигателя и предпазен изключвател, за да гарантира максималната ви безопасност. Ефективен при работа във всяко отношение, този настолен циркуляр разполага и със страхотна система за отстраняване на събралите се фини частици.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Настолен циркуляр Total


Този настолен циркуляр ви предлага мощен 1400-ватов двигател, който може да осигури на режещия диск скорост от 5000 оборота в минута. Диаметърът на острието възлиза на 21 см и при рязане от прав ъгъл с него можете да проникнете в дърво на дълбочина то цели 12 см. Машината е подходяща както за право, така и за ъглово рязане и е предназначена за рязане преди всичко на первази, панели, паркети, PVC профили, дървени профили, летви и др. Този инструмент върви заедно със специална торба за събирането на праха, тежи само 8 кг и е подходящ за всеки майстор, независимо дали професионалист, или любител ентусиаст.
Купи сега

6. Настолен циркуляр Güde GFO


Настолният циркуляр Güde GFO вече е една доста по-масивна стационарна машина, която обаче ще ви създаде оптимални условия за работа. Устройството разполага с мощност от 1400 W и режещият ѝ диск може да достигне до скорост от порядъка на 5000 оборота в минута. Диаметърът на острието ѝ възлиза на малко повече от 21 см, а то самото може да проникне на различна дълбочина в зависимост от ъгъла, под който режете с него. Тази машина определено ви предлага възможност за обработката на по-обемни материали от всякакво естество, изключително удобна е и при всички положения ще ви служи вярно.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!