Всички категории

8 Ценни Съвета За По-Организиран Дом

Всеки човек се нуждае от подреден и функционален дом, който да предоставя достатъчно уют и комфорт.

Все пак домът е мястото, в което се събира семейството, той е мястото за отдих и почивка. Домът трябва да предлага необходимите удобства за едно домакинство – все пак всеки член на семейството трябва да се чувства добре.

А това често е трудна задача, защото хората притежаваме ужасно много вещи, които понякога е трудно да бъдат подредени. А ако в дома има деца, то организираният дом е мираж – малчуганите често разхвърлят и “пренареждат” дома за своите игри.

Трудно ви е да вкарате ред в дома си? Няма проблем!

Организираният дом създава усещане за хармония и чистота. Независимо дали притежавате луксозни мебели и вещи, не забравяйте, че редът е най-добрият аксесоар за вашия дом.

Организацията на гардероба и шкафовете определено ще ви помогне да създадете повече пространство за дрехи, вещи, малки електроуреди, домакинска посуда и т.н.

Разбира се, организирането на дома не започва и не свършва само с подреждането на местата за съхранение – то е постоянство и изграждане на рутина.

В това ръководство сме ви подготвили няколко съвета, с които можете да направите дома си по-организиран. Това са простички “правила”, които със сигурност ще ви помогнат да се чувствате много по-комфортно в собствения си дом…

1. Създайте рутина!

Ежедневието ни често е доста натоварено и невинаги разполагаме с достатъчно време, за да подреждаме целия дом.

За да поддържате дома си организиран, не е необходимо да полагате изключителни усилия или да отделяте много време – можете да отделите между 5-10 минути в деня, в които да подредите някаква зона в дома си.

По този начин ще избегнете хаоса и ще се чувствате много по-удобно, а и няма да се трупат много задачи, свързани с подреждане и организация. Същевременно ще можете да отделите време и за други дейности.

Няма някаква определена система, която да следвате – рутината трябва да изградите според себе си, нуждите си и свободното си време.

Въпреки това можете да се доверите и на т.нар. “3 минути”. Идеята е за 3 минути да можете да организирате една стая – за целта можете да измислите някаква функционална подредба, да използвате различни кутии за съхранение или органайзери.

Можете също да сведете броя вещи в дадена стая до толкова, че да можете да ги върнете в обичайния им ред в рамките на 3 минути.

Друг метод, на който можете да се доверите, е организиране на дейностите по подреждането и почистването на дома – това може да стане с помощта на органайзър.

На пазара се предлагат удобни органайзери, които могат да се сложат на видно място. Така ще можете да си създадете график, който да следвате заедно със семейството си.

Седмичен магнитен планер NOBO


Този планер е изключително удобен, а към него има маркери и магнити, които да улесняват максимално неговото попълване и използване. Този планер е предназначен за закачане на стена, но може да му намерите и по-добро място във вашия дом.
Купи сега

2. Започвайте подреждането от едно място!

В стремежа си да почистим и подредим по-големи пространства ставаме хаотични и по този начин губим ценно време и енергия.

За да бъдете подредени и в собствените си действия, то тогава е добре да си направите простичък план – започнете от една стая и не преминавайте към друга, докато не завършите почистването и подреждането в тази.

На първо място е по-добре да подредите пространството, а след това да почистите.

При преместването на различните вещи пада прах, а така след като приключите с подреждането, ще можете да почистите помещението по най-добрия начин.

Можете да започнете от общите части – хол/кухня. Все пак това са помещенията, в които всички членове на домакинството прекарват време и следователно оставят различни вещи и принадлежности.

Така ще можете да разпределите всички вещи към местата, на които обикновено се намират. По този начин бързо и ефективно ще организирате дома си.

Прахосмукачка без торба Karcher VC 3, 700W


Тази прахосмукачка притежава различни приставки, чрез които могат да се почистят различни зони и дори труднодостъпни места – четка за паркет, малка четка, аксесоар за тесни пространства. Тя работи с контейнер, в който се събира прахта и боклука. Прахосмукачката е подходяща за различни видове повърхности – килим, под, твърди повърхности и тапицерия.
Купи сега

3. По-малко е по-добре!

Хората се стремят да имат все повече вещи и принадлежности, като голяма част от тях не са им необходими.

Закупуването на по-малко неща спестява не само финансови средства, но спестява и хаоса при подреждането и разпределянето им.

Стъпка към добрата организация на дома е изхвърлянето на ненужните вещи. Ако имате дрехи, които са в добро състояние, но не ги използвате от години, то можете да ги дарите в различни пунктове и да бъдат от полза на други хора.

Също така в последните години все по-популярно става рециклирането на дрехи – това е особено важно и за опазването на околната среда, тъй като производството на дрехи изключително много влияе върху замърсяването ѝ.

Старите дрехи, дадени за рециклиране, могат да се използват за направата на нови – тъканите се преработват и не е необходима направата на нови тъкани.

Можете да рециклирате и различни вещи, направени от стъкло, хартия и метал – така ще бъдете полезни на природата и ще можете да освободите пространство в дома си.

Обърнете внимание на философията “едно за едно”!

Този метод е много подходящ за децата, но е ефективен и за възрастните. Когато имате нова вещ от определен вид (напр. дънки), то е добре да подарите или рециклирате стара вещ от същия вид (напр. стари дънки, които не носите от години). Така ще предотвратите струпването на вещи и хаоса при подреждането им.

Кофа за боклук с педали за рециклиране vidaXL


Кофата за рециклиране е чудесен начин едновременно да организирате дома си по-добре и да разпределяте отпадъците си. Закупуването на такава кофа е полезно както за домакинството ви, така и за околната среда. Рециклирането на боклука спестява много средства при производството, но и предотвратява замърсяването на околната среда.
Купи сега

4. Бъдете креативни в осигуряването на места за “складиране”…

Всяко домакинство има вещи, които не използва от години, или пък не използва достатъчно често, или съхранява хранителни провизии (буркани, консерви и т.н.).

За този тип вещи винаги има нужда от допълнително пространство, за да не пречат в ежедневието. Ако нямате мазе или таванско помещение, то съхраняването на тези вещи наистина може да бъде трудно.

В такива случаи можете да използвате пространството на дома. Можете да поставите вещи в кутии, да поставите дрехи, одеала и възглавници във вакуумни торби, които да пъхнете под леглото в спалнята, или пък да ги приберете в помещение, което не се използва често.

За някои електроуреди като прахосмукачки и парочистачки можете да използвате пространството зад някоя врата.

А ако разполагате с таванско помещение или мазе, то можете да създадете организация, за да разполагате с повече пространство в даденото помещение – можете да използвате кутии за съхранение, рафтове, етажерки.

В местата, в които съхранявате не толкова често използвани вещи, можете да създадете определен ред, който да поддържа хармонията – можете да разделите вещите по определени критерии и така да създадете собствена система за подреждане.

Вакуумен плик за съхранение на дрехи BRIO


Вакуумният плик е изключително удобен при подреждането и съхраняването на дрехи. Неговата технология предпазва дрехите от прах, молци, мухъл и миризми. Освен че предпазва тъканите, вакуумният плик спестява място за съхранение.Той притежава двоен цип за надеждно затваряне, както и винтил, който не пропуска въздух. Пликът е предназначен за многократна употреба.
Купи сега

5. Организирайте по цветове!

Подреждането на вещите по цветове със сигурност ще ви бъде от полза. За целта можете да използвате кутии за съхранение в различни цветове. Така например по-лесно ще се ориентирате в търсенето/подреждането на различните видове дънки, които притежавате.

Организирането на вещите по цветове създава усещане за хармония и удовлетворение. Цветовете ще ви помогнат да запомните къде трябва да сложите определен тип принадлежности и т.н.

Организирането по цветове е и чудесен начин да научите и децата си да организират и подреждат пространството около себе си.

За целта можете да закупите цветни кошове или кутии, в които да съхраняват играчките си. Разпознавайки конкретния цвят, всяко дете ще знае къде трябва да прибира и подрежда притежанията си.

Организирането на дома в конкретна цветова гама може едновременно да улесни подреждането на вещите ви, както и да подобри интериора.

А ако искате да бъдете още по-прецизни в подреждането, можете да сортирате дрехите и като цяло тъканите по цветове, нюанси и материи.

Стойка за дрехи с рафт за обувки Ida


Стойката за дрехи е чудесен начин да намерите пространство за дрехите си, ако гардеробът ви вече е препълнен. Височината на тази стойка може да се регулира, за да пасне на вашите нужди. Стойката разполага и с колелца за лесно придвижване. Друго предимство на стойката е и рафта за обувки в основата – така можете да съхранявате дрехи и обувки едновременно и да спестите пространство.
Купи сега

6. Обръщайте внимание на детайлите…

Съдържанието в шкафовете и гардеробите остава скрито, но това не означава, че не трябва да бъде подредено.

Хаосът може значително да ни затрудни и изнерви, когато търсим определено нещо в шкафа.

Ето защо е полезно за вас самите да поддържате определен ред, който да съхранява вещите ви по най-добрия начин и да имате удобен достъп до тях.

За целта можете да се доверите както на кутии за съхранение, така и на органайзери – така ще можете да разпределите дрехите и бельото си по начин, който да бъде най-удачния за вас.

Има изключително голямо разнообразие от органайзери – твърди, меки и сгъваеми, за врата и т.н. Съобразете избора с възможностите на вашия дом и бъдете сигурни, че ще се сбогувате с хаоса както “отвън”, така и “отвътре”!

Комплект органайзер за бельо


Комплектът представлява органайзер, разделен на 4 части, като всяка част има различно приспособление – една част е за бельо, друга за чорапи и т.н. Този органайзер може да бъде поставен в чекмеджета, гардероби и шкафове. Неговото най-голямо предимство е, че създава ред и хармония сред вашите притежания.
Купи сега

7. В кухнята се доверете на добрите стари буркани за съхранение…

Кухнята е може би най-разхвърляното място у дома. Разбира се, това е напълно нормално, тъй като при хранене и готвене се използват страшно много съдове, приспособления и продукти.

Често се случва в процеса на приготвяне на храна да разлеем някоя подправка, да бутнем пакета с брашно или захар и да настане същинска бъркотия. И тук на помощ идват добрите стари буркани, които съвсем спокойно могат да се използват за съхранение.

Бурканите са стабилни и предотвратяват разливането на съдържанието им. Ако съхранявате подправки, брашно, сол, захар, кафе и т.н., то в буркана те ще бъдат защитени от замърсяване и изветряване.

Има много и различни идеи за подреждането на кухнята – определено ще ви бъде много по-лесно, ако имате стойка за стена, която да държи тиганите ви, вместо да ги трупате в някое мазе.

Можете също да използвате такава стойка за прибори, чаши и т.н. – това е чудесен вариант за всяка кухня, в чиито чекмеджета вече няма особено място. При нужда можете да използвате и допълнителни шкафове, рафтове и пр.

Ако имате прекалено много съдове и прекалено малко място, то би било добре да приберете онези, които не използвате особено често – така ще освободите място в шкафа и ще можете да съхранявате и други неща (като подправки напр.).

Комплект от 6 буркана с капаци Deco Haus


Този комплект е идеалното попълнение за вашата кухня. Можете да използвате бурканите за съхранение на различни по рода си продукти – брашно, захар, кафе, ядки, подправки и т.н. Комплектът се състои от 6 буркана, които се затварят херметически с помощта на капак – това предпазва съдържанието на буркана и го спасява от изветряване.
Купи сега

8. Осигурете специално място на домашния си любимец…

Домашните любимци са още един член от семейството, който също има нужда от своето пространство в дома.

Домашните любимци не могат сами да се грижат за себе си – по тази причина стопаните са тези, които въвеждат ред в животинското пространство.

Ако в дома си имате местенце, определено за домашния любимец, и там съхранявате всички необходими за любимеца неща – купичка с вода и храна, играчки, меко легло, то ще избегнете хаоса, който любимеца ви може да създаде в останалите зони от вашия дом.

Това ще е неговото лично пространство, в което той ще знае, че може да се отдава на разнообразие и бели. Това, пък, потенциално ще ви спести много усилия и нерви в постоянно подреждане и почистване след него.

Така едновременно ще поддържате реда вкъщи, но и постепенно ще научите любимеца си на дисциплина и организация. Това също допринася за хармонията и спретнатостта на дома.

Заграждение – клетка за домашен любимец


Тази клетка е подходяща за всякакви типове домашни любимци. Тя е лесна за сглобяване и може да се използва както на закрито, така и на открито. Клетката може да приема различни форми и да се разширява с допълнителни елементи. С нейна помощ ще можете спокойно да държите любимеца си на страна докато почиствате или подреждате дома си и да му осигурите собствено пространство на уединение.
Купи сега

 

Досещате се за още отлични методи за по-добра организация вкъщи?

Това е страхотно! Споделете ги с нас и останалите ни читатели в коментарите…

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!