Всички категории

8-те Най-Добри Уеб Камери

Възможностите за комуникация в съвременния свят продължават да се развиват с главозамайващи темпове.

Не само сме способни да си пишем и разговаряме с хора по целия свят бързо и лесно, но можем и да общуваме, докато се виждаме.

Благодарение на уеб камерите днес можете да бъдете при всекиго, докато просто стоите пред компютъра си.

Независимо дали имате професионална нужда от това, искате да се занимавате със стрийминг през различни интернет платформи, или искате да видите свой близък, който е далече, една добра уеб камера ще разреши ситуацията.

Последните две години ни накараха да обърнем поглед към средствата за дистанционно общуване. Много от професионалните среди дори установиха, че функционират по-ползотворно в такъв вариант.

Именно затова притежанието на сносна уеб камера се превърна почти в задължително условие за пълноценна комуникация.

Няма значение в коя от гореспоменатите ситуации се вписвате. Ние сме тук, за да ви помогнем да изберете точната за себе си уеб камера.

Продуктите, на които ще попаднете в търсенето си, със сигурност могат да бъдат много различни един от друг.

Подготвили сме това ръководство, за да ви ориентираме и запознаем с всичко, което трябва да знаете за тази технология. Именно така ще можете да изберете онази уеб камера, която ще ви служи най-добре.

А най-долу специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента.

Какво представляват уеб камерите?

Това, което отличава уеб камерите от обикновените камери, е свързано с тяхното приложение.

Уеб камерите на практика представляват видеокамери, които имат възможността да предават видео информация в реално време.

Стига да има компютърна програма, която разполага с опция за видео връзка, една изправна уеб камера може да бъде използвана.

Образът, който уеб камерата улавя, бива качван в уебсървър непрекъснато или през определен период от време.

Благодарение на тази технология вие имате възможност да се появите на нечий екран, докато просто седите пред компютъра си.

Ако използвате настолен компютър впрочем, уеб камерата е задължително условие, ако искате да постигнете нещо подобно.

Що се отнася до лаптопите обаче, почти всички съвременни устройства така или иначе разполагат с вградена уеб камера.

Макар че качеството на образите, което тези камери предлагат, става все по-добро, те продължават да бъдат ограничени в много отношения.

Може би онова, което най-много им липсва, е възможността за движение.

Ъгълът между лицето ви и екрана на лаптопа далеч не е оптимален, когато става въпрос за фотогеничност. А тъй като няма как да извадите вградената си камера, не можете да я позиционирате така, че да решите проблема.

Така или иначе отделно проектираните уеб камери ще ви предложат не само подвижност, но и по-високо качество.

Те постигат това благодарение на повечето внимание, вложено в тяхното създаване, както и по-голямото пространство, което осигуряват на хардуера си.

Уеб камерите със сигурност имат много по-широки възможности. Това обаче означава, че има куп неща, които трябва да съобразите по време на търсенето си.

Ние сме тук тъкмо за да ви помогнем в това.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате уеб камера?

Както вече уточнихме, уеб камерите са добре оборудвани и предлагат наистина широки възможности, както и широко разнообразие от характеристики.

В тази секция ще ви запознаем с всичко, което трябва да вземете предвид, за да си изберете най-добрата уеб камера.

Вид

Както вече уточнихме, повечето съвременни лаптопи имат вградени (или интегрирани) уеб камери.

Те със сигурност са удобни, тъй като ви освобождават от необходимостта да си набавите допълнително устройство.

При всички обстоятелства обаче вградените уеб камери ви лишават от много възможности.

Разбира се, не можете да ги местите свободно и да ги позиционирате, където ви е удобно.

Освен това те обикновено не предлагат високото качество на отделно проектираните модели, което определено няма да е особено удобно за вас.

Самостоятелните уеб камери, от друга страна, със сигурност доминират над останалите видове.

Те са изградени от обектив и стойка или щипка, така че можете да ги позиционирате практически навсякъде.

Не проявяват особени претенции към възможностите за свързване на вашия компютър, тъй като връзката обикновено се осъществява с USB кабел.

По-старите модели всъщност използват специални портове, но на съвременния пазар надали ще попаднете на някои от тях.

Самостоятелните уеб камери все пак заемат повече пространство на работния ви плот.

Те обаче ви позволяват да изберете по-висококачествен продукт, отделен микрофон, слушалки, тонколони и всичко останало, от което имате нужда. Много от по-новите самостоятелни уеб камери дори разполагат с вграден микрофон.

Тези модели премахват необходимостта да си търсите микрофон допълнително и ви спестяват известно пространство. Можете да ги ползвате само с чифт слушалки или тонколони.

Избягвайте обаче да използвате тези камери с други говорители, тъй като това може да предизвика неприятен ехо ефект по време на разговор.

Съществуват и мрежови камери, които до голяма степен работят като конвенционалните устройства.

Това, което ги отличава, е, че предават данните си чрез безжични или Ethernet връзки.

Често се използват като охранителни камери. От друга страна, работят много добре при висококачествени видеоконференции, когато обикновените уеб камери не се представят на ниво.

Тези модели като цяло са по-скъпи от конвенционалните уеб камери и изискват добра интернет връзка, за да работят правилно.

Резолюция

Заедно с честотата на кадрите резолюцията е може би най-важната характеристика на една уеб камера. Често излиза, че тъкмо резолюцията и честотата на кадрите се оказват определящи за пазарната цена на даден продукт.

Резолюцията се отнася до броя пиксели, с които разполага определен образ и се измерва по дължина и по ширина. Колкото по-висока е резолюцията, толкова по-високо ще бъде и качеството на изображението.

Има три висококачествени резолюции, които са най-популярни сред предлаганите на пазара уеб камери.

Стандартната висока резолюция (HD Ready или 720p) е 1280 на 720 пиксела. Пълната висока резолюция (FHD, 1080p), от друга страна, е 1920 на 1080 пиксела. Най-високата резолюция, или ултра високата резолюция (UHD, 4K) пък е 3840 на 2160 пиксела.

Ултра високата резолюция съответно може да търсите само при най-високо оценените уеб камери. Трябва да помислите внимателно обаче дали това не си струва. Тези модели предлагат качество на изображенията от нивото на изображенията при висококласните цифрови фотоапарати.

За жалост, 4K резолюцията прави файловете доста големи за типичният видео стрийминг на живо. Подобна уеб камера би ви свършила най-добра работа, ако имате намерение да записвате кадри, които ще обработите впоследствие.

FHD резолюцията, от друга страна, би ви била от страхотна полза, за да запишете професионално изглеждаща презентация.

Така или иначе повече видеоконферентни разговори могат да поддържат 720p резолюция, така че, освен ако нямате професионални потребности, камера с по-висока резолюция надали ще ви бъде необходима.

Често на кадрите

Както вече уточнихме, другият най-ключов показател за качеството на образите, което постига една уеб камера, е честотата на кадрите.

От нея зависи колко неподвижни изображения (т.е. кадъра в секунда или fps) съдържа един видео файл в даден момент. Казано по-просто, от честотата на кадрите зависи колко плавно ще се движи образът, който уеб камерата ви заснема.

По-високата честота на кадрите (над 60 кадъра в секунда) със сигурност означава плавно движещи се образи. За нещастие, това означава и файл с по-голям обем особено когато и резолюцията е по-висока.

Гейминг стриймърите, които играят визуално бързи шутъри от първо лице, предпочитат 720p резолюция и 60 кадъра в секунда. От друга страна, някой, който говори пред камера, вероятно би предпочел 1080p резолюция и 30 кадъра в секунда.

Някои уеб камери се оказват предпочитани от стриймърите, понеже могат да бъдат настройвани на различна резолюция и кадри в секунда.

Сами виждате, че изборът на уеб камерата, от която имате нужда, зависи както от вас самите, така и от онова, за което имате намерение да я използвате. Това са първите неща, с които трябва да се съобразите.

Видео компресия

Цифровият видео трансфер се състои от огромно количество данни.

Тъкмо затова компресирането на видеото е необходимост, когато става въпрос за предаване на живо. Така ще може да се постигне сравнително висока резолюция в зависимост от силата на интернет връзката ви.

Повечето професионални уеб камери са проектирани със стандартна функция H.264 Advanced Video Coding (AVC). Благодарение на нея те успяват да осигурят на потребителите си предаване на висококачествени видео материали при значително по-ниска интернет скорост.

H.264 успява да намали натоварването върху процесора на системата при кодиране и декодиране. Това гарантира, че резолюцията и честота на кадрите ще отговарят с повече постоянство на посочените в описанието на даден продукт.

Фокус

Почти всичко съвременни уеб камери, на които ще попаднете, докато търсите, е силно вероятно да имат функции за автоматично фокусиране.

Моделите от по-висок клас като цяло се очаква да се представят по-добре в това отношение. Те обикновено фокусират по-бързо и прецизно в сравнение с по-евтините си конкуренти.

Записването в домашни или офис условия, при които се комбинират източници на светлина и отблясъци, си е сериозно предизвикателство.

Една камера като цяло ще се затрудни да заснеме обектите ясно при наличие на прекалено разнородни светлини. Обектите може да изглеждат сенчести или пък да се слеят със стените.

Разбира се, технологиите се развиват. Днес съществуват уеб камери от по-висок клас, които са проектирани да различават човешките образи от стените и прозорците. След разпознаването тези устройства прилагат необходимите оптимизации, за да постигнат по-жив и естествен вид.

Някои настолни уеб камери за стрийминг имат специално вграден светлинен източник около обектива. Благодарение на него те могат да регулират нивата на яркост, така че да постигнат възможно най-ясна картина.

Лещи

От лещите на вашата уеб камера ще зависи до голяма степен какви са възможностите ѝ да постигне висококачествени образи.

Сред съвременните уеб камери може да попаднете на различни модели. Най-често обаче те ще се предлагат или със стъклени, или с пластмасови лещи.

Стъклените лещи като цяло успяват да достигнат по-високи нива на качество и съответно образите, които заснемат, са по-ясни. Не случайно онези продукти, които имат възможност да постигнат над 1080p резолюция, са снабдени именно с такива.

От друга страна, пластмасовите лещи значително понижават цената на една уеб камера. Ако не държите толкова много на доброто качество, едно устройство с пластмасови лещи също ще ви свърши прилична работа.

Преносимост

Разбира се, подвижността е едно от най-сериозните предимства на уеб камерите. Те са предвидени за позициониране на различни места, така че да бъдат максимално полезни на потребителите си.

Въпреки че уеб камерите като цяло имат компактен дизайн, съществуват специални модели, които са създадени за използване в движение.

Те могат да се свържат към всякакви мобилни устройства и да предават отвсякъде висококачествени кадри на живо.

Тези уеб камери обикновено са по-малки от стандартното, а някои от тях дори имат функция за 360-градусово движение. Благодарение на тях можете на мига да уловите практически всичко около себе си.

Доколко това е от значение за вас, отново зависи от това за какво имате намерение да използвате уеб камерата си.

Функции

Уеб камерите се предлагат с наистина широко многообразие от различни функции.

По-рано ви споделихме за устройства, които са проектирани с вграден микрофон. От друга страна, можете да се погрижите вашата уеб камера да разполага с подвижна стойка.

Съществуват и такива модели, които вървят с включен софтуер за създаване и използване на маскиращ фон или други ефекти. Геймърите, които предават на живо, особено предпочитат подобни уеб камери.

Освен това може да помислите и за начина, по който свързвате уеб камерата си към различни устройства. Някои устройства работят благодарение на USB кабел, докато други по-съвременни устройства са оборудвани с блутут система за по-лесно свързване.

С една уеб камера можете да правите както снимки, така и видеа, да записвате или да предавате на живо. Тъкмо затова трябва внимателно да помислите за какво искате да използвате новата си придобивка и да съобразите точно от какви функции бихте имали нужда.

Всичко винаги зависи от вас самите и от вашите собствени потребности.

Как да използвате уеб камерата си най-добре?

Е, вече със сигурност знаете всичко необходимо за уеб камерите и сме уверени, че сте готови да изберете своята.

Ние обаче искаме използването на новата ви придобивка да бъде максимално ползотворно, удовлетворително и безопасно.

Тъкмо затова сме ви подготвили няколко съвета как да използвате уеб камерата си възможно най-добре.

Позиционирайте се правилно!

Когато повечето хора седнат пред уеб камерата си, се стараят да позиционират главата си в центъра на кадъра.

Ако действате така обаче, това на практика ще остави прекалено много пространство над главата ви. Тъкмо пространството между горната част на главата ви и горната част на кадъра създава различни ефекти.

Ако оставите твърде много пространство над главата си, ще се окаже, че изглеждате малки и незначителни. В случай че се залепите за горната част на екрана пък, няма да осигурите достатъчно “въздух” около себе си, а ефектът, разбира се, отново няма да бъде особено приятен.

Съветваме ви да разделите мислено кадъра на 9 квадрата като при игра на морски шах. След това позиционирайте очите си в центъра на най-горната от трите хоризонтални линии. Така със сигурност ще създадете възможно най-приятно впечатление.

За да изглеждате напълно естествено обаче, само се уверете, че раменете ви също са в кадър.

Повдигнете камерата на нивото на очите си!

Надали на някого му е изключително приятно по време на разговор да вижда само нечии ноздри или брадичка.

Когато лаптопът ни седи под нас обаче, това е по подразбиране перспективата, от която уеб камерата ни заснема. По този начин, за жалост, лицата ни започват да изглеждат странно, деформирано и далеч не особено естествено.

При настолните компютри този проблем не стои, тъй като една самостоятелна уеб камера можем да позиционираме практически навсякъде. А нейното място се оказва тъкмо най-отгоре на монитора ни.

Ако обаче използвате лаптоп и искате да се справите със ситуацията, без да си набавяте отделна уеб камера, можете просто да повдигнете преносимия си компютър, така че камерата да се окаже на нивото на очите ви или малко над тях. Така със сигурност ефектът ще бъде възможно най-благоприятен.

Осветете се правилно!

Ако не сте правилно осветени, на екрана на видео събеседника ви ще се появи вашия силует, а не вие самите.

Това обикновено се случва, когато има някакъв силен източник на светлина, позициониран в пространството зад вас. В повечето ситуации това се оказва някой слънчев прозорец, на който сте обърнали гръб.

За да избегнете този ефект, ви препоръчваме, ако е възможно, да позиционирате компютъра си с гръб към прозорец.

От друга страна, бихте могли да си набавите достатъчно добри осветителни тела, които да компенсират липсата на светлина пред вас, когато е необходимо.

Опростете фона зад себе си!

Колкото повече предмети и пространство има зад вас, толкова по-лошо. Всеки елемент във фона на кадъра ще разсейва неволно погледа от вас самите.

Неизбежно трябва да оставите някакво пространство около себе си, за да не окупирате целия кадър и да предизвикате странен ефект. Постарайте се обаче този фон да бъде максимално монотонен и изчистен откъм излишни обекти.

Когато използвате уеб камерата в домашни условия, често може да се окаже, че сте забравили натрупани дрехи или други интимни домашни предмети зад себе си. Бъдете съзнателни за това, защото не винаги ще успеете да ги скриете само с позицията на тялото си.

В такъв случай софтуер за генериране на изкуствен фон би ви свършил добра работа. Особено когато подберете подходящ, неутрален и благоприятен фон.

Изключвайте уеб камерата си, когато не я използвате!

Интернет може да бъде опасно място.

Всяко свързано устройство към вашия компютър може да попадне в нежелани ръце, ако сърфирате из недобре защитени сайтове.

Ако не разполагате с достатъчно добра антивирусна програма, решението се оказва доста просто. Единственото, което трябва да направите, е да сте сигурни, че сте изключили уеб камерата си, когато не я използвате. Тогава няма как някой да получи нежелан достъп до нея.

Някои модели се предлагат дори със специални капаци, които ви скриват от кадър, когато затворите устройството.

Бъдете съзнателни за опасностите, които дебнат от всеки ъгъл, и внимавайте!

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за уеб камерите и тяхното пълноценно използване, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Уеб камера Logitech C270


Уеб камерата Logitech C270 е едно страхотно съвременно устройство. 720-пикселовата резолюция и 30-те кадъра в секунда ви гарантират максимално плавни и висококачествени видеоконферентни разговори. За максимално удобство уеб камерата разполага и с вграден микрофон, който изолира околния шум и така изяснява гласа ви. Не само микрофонът на тази камера се адаптира обаче. Тя самата се настройва спрямо светлината около вас, за да направи образите оптимално ясни и контрастни. Можете да я закрепите практически навсякъде и спокойно да регулирате позицията ѝ, така че да създадете възможно най-добър ъгъл.
Купи сега

2. Уеб камери iUni K6


Тази изключително комфортна уеб камера отново разполага с вграден микрофон, за да спести малко от пространството на бюрото ви. Свързва се към компютъра ви с високоскоростен USB 2.0 кабел, чиято дължина възлиза на метър и половина. Резолюцията, която това устройство ви гарантира, е от порядъка на Full HD 1080 пиксела. Продуктът върви също и със специален софтуер Plug & Play, който съвсем улеснява работата с него.
Купи сега

3. Уеб камера A4Tech PK-910H


Тази уеб камера е изключително компактна и удобна за позициониране навсякъде. Оборудвана е с 2 мегапиксела сензорна резолюция и 16 мегапиксела фото резолюция. Видео резолюцията ѝ пък може безпроблемно да достигне до Full HD качество. Устройството отново разполага с вграден микрофон, за да ви бъде максимално удобно за употреба. Връзката с компютъра ви се осъществява чрез универсален USB 2.0 кабел.
Купи сега

4. Уеб камера Canyon CWC5


Колкото и впечатляващо да е, уеб камерата Canyon CWC5 успява да заснеме изключително висококачествени кадри въпреки извънредно малките си размери. Резолюцията ѝ е Full HD 1080 пиксела и това спокойно ви подсигурява максимално ясен образ. Гарантирано малко, подвижна и удобна за позициониране навсякъде, тази уеб камера е един страхотен избор. Устройството отново се свързва към компютъра с USB 2.0 кабел и разполага с напълно изряден вграден микрофон.
Купи сега

5. Уеб камера Serioux


Тази уеб камера е оптимизирана за видеоконферентни разговори. Автоматично управлява наситеността, баланса, контраста, остротата и експозицията на кадрите. За да се провежда видео връзката със събеседника ви максимално безпроблемно и гладко, това устройство ви подсигурява с HD резолюция и честота на кадрите от 30 кадъра в секунда. Закупите ли си такава уеб камера, ще имате всичко необходимо за един видео разговор, тъй като тя е снабдена с оптимален вграден микрофон.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Уеб камера Xiaomi Imilab W88S


Уеб камерата на Xiaomi Imilab W88S е наистина компактна и удобна за позициониране навсякъде. Разполага със страхотни 3,6-милиметрови лещи, които ѝ позволяват безпроблемно да ви гарантира Full HD резолюция с 1080 пиксела. Сензорната ѝ резолюция възлиза на 2 мегапиксела. Устройството отново се свързва с помощта на универсален USB 2.0 кабел и разполага с вграден микрофон, за максимално удобство.
Купи сега

7. Уеб камера Microsoft LifeCam Cinema for Business


Тази уеб камера вече значително повишава нивото спрямо тези, които ви показахме дотук. Оптимизирана е за висококачествени видео записи и видеконферентни разговори, така че ще ви гарантира по-професионално излъчване. Изключително прецизният стъклен обектив ви гарантира ясни изображения със максимално високата по време на разговор 720-пикселова резолюция. Това устройство може спокойно да се върти на 360 градуса, за да ви бъде максимално удобно. Освен това уеб камерата разполага с функция за автофокус, така че не се налага да я настройвате допълнително, както и технология TrueColor, която проследява лицата и оптимизира картината.
Купи сега

8. Уеб камера Creative LIVE! CAM SYNC


Тази висококачествена уеб камера е най-леката и оптимизирана откъм размер измежду всички, които досега ви показахме. Разполага с вграден двоен микрофон за максимално удобство и се свързва към компютъра ви благодарение на наистина стабилен USB 2.0 кабел. Сензорната ѝ резолюция възлиза на 2 мегапиксела, а видео резолюцията безпроблемно може да достигне до Full HD 1080-пикселова резолюция. Устройството е оборудвано също ѝ със страхотни wide-angle 77-градусови лещи, които капаче може да покрие, когато не ги използвате.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!