Всички категории

7-те Най-Добри Дивани

Несъмнено във всеки дом диванът е кътчето за семейно уединение.

На него можете да прекарвате свободното си време, да хапвате и да гледате любимите си филми и предавания.

Освен това, разбира се, практичността му включва настаняването на гости, игрите с деца и домашни любимци, а защо не и дори следобедна дрямка…

Всичко нужно за един хармоничен дом!

Диваните играят ключова роля в ежедневието, затова е важно изберете комфортен и стилен модел, който да пасва идеално на вашите семейни моменти.

За да може да се наслаждавате на това удоволствие в дългосрочен план, пък, от първостепенно значение при покупката е търсенето на отлично качество.

Подберете перфектният диван за вас още сега!

В това ръководство ще ви запознаем с най-важните особености на диваните, които ще ви помогнат в избора на най-добрия за вас вариант.

По-долу, пък, сме ви представили някои от най-отличителните предложения на пазара, които гарантирано ще ви впечатлят.

Защо диванът е толкова важна част от декора на дома?

Диванът е най-универсалната част от декора на дома, без която никога не бихте могли да постигнете желаното ниво на комфорт.

Той играе ролята на силния акцент в общата композиция и на него винаги можете да си починете или да прекарате приятни часове с близки и приятели.

Диваните несъмнено изпълват обстановката около себе си с уют и топлота!

И в този смисъл, тъй като е ключова част от интериора, е важно да отделите наистина специално внимание в покупката на този тип мебел.

Това може да отнеме време, но повярвайте – съществуват идеалните модели за всяка една част от вашето жилище и за всеки вкус…

Какво да вземете предвид при закупуването на диван?

Да, определено, както по-горе намекнахме, покупката на диван е отговорна задача.

И тъй като знаем колко голям хаос се образува покрай аранжирането на домашния интериор, тук сме ви дали няколко ценни насоки към какво трябва да концентрирате вниманието си, докато търсите тази важна и ключова за комфорта ви мебел.

Пространство

На първо място разбира се е пространството. В зависимост от мястото, с което разполагате, ще определите размерите, разположението и формата на дивана. 

Пространството и новият диван задължително трябва да са в синхрон.

Балансирането на свободната площ и позиционирането на нова мека мебел в нея не бива да е твърде претрупано, тъй като може да натежи на обстановката.

С други думи – за да се разкрият максималните дадености и качества на дивана, е важно как къде и при какви обстоятелства ще го позиционирате.

Нашата препоръка към вас е да избирате двуместни или триместни дивани, когато става въпрос за малка стая. 

Ако разполагате с по-широко пространство, пък, най-добрият избор, несъмнено са ъгловите модели, с които дори можете да отделите графически зоните в дома си.

Интериор

От значение е и каква визия искате да придадете на стаята и каква роля ще има диванът в нея – допълваща или основна.

На първо място, бихме ви посъветвали да избягвате крещящите цветове.

Те могат да натоварят обстановката около вас значително и да бъдат по-скоро агресивен, отколкото приятен акцент в интериора.

Изберете визия, която няма да ви омръзне бързо и няма да се натрапва прекалено.

Най-практичният съвет е да заложите на едноцветен диван и да допълните визията му с няколко декоративни възглавници, които след време може да подмените в зависимост от тенденциите в интериора.

Не забравяйте, че трябва да съчетаете меката мебел и със стила на останалите елементи в стаята, като завесите и килима.

Тук е важно да отбележим, че не винаги е нужно да подбирате последен модел диван, защото тенденциите се менят постоянно, а меката мебел ще остане в жилището ви дълго време.

Личен стил

И не на последно място по важност – съобразете се с вашия личен интериорен нюх.

Важно е вие да чувствате дивана като комфортна част от обстановката покрай вас.

Така съответно ще постигнете перфектната вътрешна и външна хармония в дома, която да ви носи удовлетворение.

Разбира се това са само препоръки, но ако имате по-екстравагантен стил, например, можете свободно да експериментирате с различни цветове и дизайни.

Ако, пък, сте почитатели на класическия и минималистичен стил, предложенията в бледи нюанси с леки и меки дизайни, са най-сигурният избор за вас.

Какви видове дивани разпознаваме?

Производителите на мебели са проектирали много и различни видове дивани, които са съобразени с нуждите и предпочитанията на търсенето.

Според формата

В това отношение различаваме три основни вида дивани – прави, ъглови и островни дивани.

Всеки вид има своите интериорни плюсове и минуси, но най-основното нещо, с което трябва да съобразите покупката си тук, е това с какво пространство разполагате у дома.

Според брой места

Диваните могат да се класифицират и според броя на хората, които могат да се настанят удобно върху тях. 

Съществуват модели както за двама или трима човека, така също с над пет места.

На практика единен стандарт за размер на диваните не съществува.

В някои мебелни фабрики за двуместен диван е с дължина 160 см, докато в друга – 190 см., а някои производители дори поставят “промеждутъчна класификация” на седящите места на диваните (2,5 души/3,5 души и т.н.)

Според практичността

В най-общ план разпознаваме стационарни и модулни видове дивани.

В първия случай, вие ще получите готово решение, което притежава идентично стандартизиран стил и пасва във всякакви условия.

Ако, обаче, сте по-креативни и търсите намеса в цялостното разположение на дивана ви, заложете на модулен модел. Чрез него сами ще може да зададете цялостния облик на дивана, докато го регулирате удобно.

Корпус на дивана от какъв материал да изберете?

Дълготрайността на дивана се определя от характеристиките на неговия корпус. А колко качествен ще бъде той, можете да разберете най-вече от материалите, от които е изработен.

Дърво

Потребителите често избират моделите с дървен корпус. Освен, че са доста по-леки и широкоразпространени, те се открояват и с още един плюс – достъпни са в ценови план.

Почти всички видове дивани от висок клас са със стабилна рамка от масивно дърво, с изключение на неносещите части, които обикновено се изработват от МДФ (дървесно влакнести плоскости със средна плътност) или ПДЧ (плоча от дървесни частици).

За разлика от тях, при бюджетните модели най-често и самата рамка е изработена от ПДЧ, което, както се досещате, крие рискове за цялостното качество на композицията.

Метал

Разбира се, металните конструкции често биват разглеждани като най-трайни и надеждни. Те, обаче, също крият своите недостатъци.

Диваните с метална рамка са изключително тежки, което усложнява транспорта и разположението им в дома.

Освен това, те се открояват и с доста по-висока стойност, което не винаги пасва добре на всеки бюджет.

Запомнете – методът, по който е съединен корпусът, също е от значение.

Ако е сглобяването е предимно със скоби, пирони и лепило, не очаквайте диванът да изглежда добре дълго време.

Тапицерия  на дивана от какъв материал да подберете?

Има голямо разнообразие от материи на тапицериите.

Можете да избирате от луксозни тапицерии като – кадифе, плюш, кожа и други, но ако желаете по-бюджетен вариант, можете да заложите и на скромни полиестерни предложения.

При избора си най-вече трябва да вземете под внимание колко често ще използвате дивана, колко време сте склонни да отделите при почистването му и разбира се как ще се вписва в домашния ви интериор.

Кожена тапицерия

Определено кожените дивани имат доста изискан вид, освен това, когато са от естествен материал, са и много издръжливи.

Благодарение на еластичността на тапицерията не се получава провисване на материала и е лесен за поддържане. В това отношение не са нужни специални препарати или скъпи процедури за почистване.

Ако нямате възможност за инвестиция в естествени предложения, пък, все повече има и алтернативни варианти от еко материи. Разбира се, те не са толкова издръжливи и възможно да се получи напукване на повърхността им, но това не е непоправимо.

Основното притеснение при покупката на такъв диван са митовете, че кожите изпотяват или създават усещане за студ.

Е, тези твърдения вече не са актуални…

Съвременното производство и обработка на материалите ги прави напълно адаптивни към температурата на човешкото тяло.

Текстилни тапицерии

От гледна точка на разнообразие от текстури и материи, обаче, няма по-добър избор от тапицериите от текстил.

Модерните материи са съчетани с водонепромокаеми нишки, което на практика не позволява дори на разлятата течност да премине в меките части на дивана ви.

Като започнем от обикновен полиестер и продължим към кадифе, велур и дори сатен – предложенията са разнообразни и доста практични.

Разбира се всеки материал има своите предимства и недостатъци, но вие сами можете да прецените кой е най-подходящ за вас и вашето семейство.

Какво друго да вземете предвид при закупуването на диван?

След като сте преценили внимателно вида, здравината и практичността на модела във вашето ежедневие, е време да концентрирате вниманието си и в още няколко направления…

Цвят

Изборът на цвят също е трудно решение. Тази мебел е основен акцент във вашето помещение и трябва да обърнете специално внимание при избора.

За да се сдобиете с неповторима стая, ще ви помогнем и ще ви насочим в избора на перфектния цвят за вашия диван. 

На първо място е хубаво да се съобразите с цвета на пода.

Ако имате тъмен ламинат или паркет, най-добрият вариант е светлият диван.

Ако пък подът е в светъл нюанс, тогава изберете тъмен диван. Има правило, което гласи че под и диван трябва винаги да са в контраст.

Когато избирате цвят на дивана, заложете на принципа на простотата.

Колкото по-семпъл цвят изберете, толкова по-лесно ще съчетаете всичко останало.

Заложете на цветове като: светло и тъмно сиво, кремаво, бежово и подобни семпли цветове.

Също така, избягвайте декорациите в различни цветове и щампи, които ще направят диванът ви да изглежда претруфен. 

Ако трябва да ви предложим най-подходящ цвят, то това със сигурност е сивото. Има стотици нюанси от почти черно до почти бяло. Благодарение на неутралността си,то се вписва идеално във всяка обстановка. 

Този цвят придава на стаята изключително много характеристики. Като уют, елегантност, семплост, контраст, хармония, акцент. 

Ако имате колебания в цвета – заложете на сивото. То със сигурност ще ви помогне за постигането на желаните от вас резултати.

Аксесоари

Следващата част са аксесоарите, които дивана предлага, и с които ще се сдобиете с един напълно завършен вид на вашия хол или всекидневна.

Това могат да са възглавнички или елегантна ковертюра, като сами може да добавите и малки табуретки, например.

Старайте се аксесоарите да са в тон с останалата част от обзавеждането и стените за да хармонизират. 

Избирайте между гладки текстилни аксесоари и пухкави, “рошави” възглавнички, които могат по много атрактивен начин да поставят акцентите в дневната.

По-добре декорирайте с две три изискани декорации, отколкото да напълните стаята с невпечатляващи вещи. 

Ако желаете вашият интериор да бъде перфектно завършен, пък, не подминавайте дори и най-малките детайли. 

С правилния избор на аксесоари, ще подчертаете стила и индивидуалността на вашия дом.

Цена

Бюджетът с който разполагате също е определящ при избора на подходящ диван.

Ясно е че качествените дивани, изработени от добри материали и текстил, са по-скъпи. Размерът също влияе на цената.

Уви, разбира се, съществуват изключения, и на пазара се срещат някои отлични бюджетни предложения.

Надяваме се, че нашите препоръки ще ви помогнат при избора, но вие сами определяте кое е приоритет за вас. 

Водете се от вашите собствени нужди и желания, защото занапред вие ще прекарвате време върху меката мебел, нека това време бъде приятно и комфортно.

 

Е, ако изборът на подходящ диван все още ви се струва труден, ние сме тук да ви представим едни от най-добрите модели на пазара..

1. Диван CD Sofa “Giulia”Този диван е изключително здрав, комфортен и подходящ за релакс. Произведен е в Румъния. Превръща се в легло, подходящо за настаняване на гости и разполага с място за съхранение. Структурата е дървесина от бук и ела, а твърдостта е мека до средна (ортопедична). Комплектът включва 2 възглавници за подлакътници и две възглавници за декорация.
Купи сега

2. Диван Kring “Maia”Ако търсите атмосфера, която да отговаря на индивидуалния ви стил и интериор, който предлага уют, то дивана Kring Maia е точно за вас. Той акцентира върху комфорта и елегантността, като съчетава класически, модерни и минималистични елементи. Заради неутралните си цветове пасва идеално на всеки интериор. Изработен от висококачествени материали, с двойна функционалност, която позволява диванът да се превръща в легло.
Купи сега

3. Диван Click-Clack “Best Sleep”Ако се нуждаете от функционален диван за тесни пространства, идеалният избор за вас е Clic Clac. Служи както за диван, така и за легло, като разтягането става за секунди. Основата на дивана е изработена от дърво, тапицирана с текстил и гъба. Разполага с място за съхранение и две декоративни възглавници, които също са функционални и могат да св използват като странични подлакътници.
Купи сега

4. Диван Kring “Adaggio”Благодарение на класическия си дизайн, този диван е подходящ за всеки интериор. Освен в дома ви е идеален за поставяне в кафене, бар или хотел. Фиксиран с две места, създава приятна и спокойна атмосфера. Изключително лек и изработен от устойчив материал лесен за поддържане.
Купи сега

5. Диван Богдан “Verde BM”Рамката на дивана е изработена от масивно дърво, което го прави изключително здрав и устойчив във времето. С много красив и интересен цвят – тъмна резеда. Диванът има вградена функция сън. Удобен за релакс и с компактни размери 78 / 168 / 77 см.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Диван Дискрет “Katrin”Подходящ е за малки и средни жилища. Осигурява комфорт за почивка и удобен сън. Изработва се в различни цветове дамаски, а корпусът му обикновено е от ПДЧ (плоча от дървесни частици) има възможност и за промяна в размерите в зависимост от вашите лични предпочитания. Гърбът на диван Katrin е тапициран с лицева дамаска. Затова не трябва да го поставяте пряко на слънчева светлина и на не по-малко от 50 см от отоплителни тела и уреди. Те могат да увредят лицевите елементи.
Купи сега

7. Диван Sani “Orhidea”Тази многофункционална ъглова гарнитура, има възможност и за превръщане в спалня. Разполага с два матрака с подигащ механизъм, ракли плюс кожена табла за ежедневно спане. Към дивана има и две табуретки и три броя облегални възглавници. Лесно разпъване на колелца със стопер.
Купи сега

4/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!