Всички категории

8-те Най-Добри Детски Матраци

Добрият сън е изключително важен за правилното развитие на едно дете.

Той има отношение към физическото и когнитивното развитие, както и за доброто психическо здраве.

Ето защо изборът на детски матрак е от огромно значение!

Клишираната поговорка, че първите години на детето са най-важни, всъщност е напълно вярна. Това важи както за възпитанието, така и за правилното развитие на тялото и организма.

В тези първи години се формира стойката на детето, укрепват се костите и мускулите. Огромна роля за тези процеси заема правилното позициониране на тялото по време на сън.

А това, от друга страна, зависи от матрака – материалите, от които е направен, неговата твърдост/мекост, както и от неговите размери.

Не бива да забравяме, че от матрака също така зависи удобството и качествената почивка на детето.

От добрия сън се повлияват и настроението на детето, неговата енергия и продуктивност.

В това ръководство ще ви представим особеностите на детските матраци, като в същото време ще ви дадем подробна информация и съвети как да изберете най-добрия матрак за вашето дете…

Защо е важно да подберете детски матрак?

Децата имат различен режим от възрастните, съответно те притежават и различна нужда от почивка.

Макар и да са мънички, те знаят какво им е приятно, кое им носи повече комфорт и обратно – какво ги изтощава, какво им пречи по време на сън.

Детският матрак е проектиран, за да осигури удобство и сигурност на вашето дете.

Най-добрият съвет, който можем да ви дадем при избора на детски матрак, е да попитате децата си за техните предпочитания, дали имат някакви оплаквания, чувстват ли се добре след сън и т.н.

Тази обратна връзка ще ви насочи най-добре, а и по този начин ще помогнете на детето си да получи най-добрата почивка.

Какво налага закупуването на специален детски матрак?

Има няколко често срещани оплаквания по време на сън сред децата…

Обикновено децата имат сходни оплаквания, свързани със съня. Разбира се, не бива да забравяме, че всяко дете има свои индивидуални особености – няма да бъде странно, ако детето ви изпитва дискомфорт от различен характер.

Претопляне

Понякога децата страдат от т.нар. претопляне – става им горещо по време на сън и спят доста неспокойно – събуждат се често, въртят се и усещат дискомфорт.

Разбира се, причина за това може да бъде топлото време, но може да се дължи на типа материали, от които са изработени матракът и спалното бельо.

Ако детето ви страда от такъв проблем или пък искате да предотвратите появата на такъв дискомфорт, то би било добре да инвестирате в матрак, който регулира телесната температура.

За целта можете да се насочите към матраци, които притежават охлаждащ гел или пък матраци, които съдържат пълнеж от естествен произход, каквито са памукът и вълната.

Безпокойство

Нервността също може да бъде от факторите, пораждащи неспокоен сън. Тя може да се породи от неудобство на матрака, възглавницата, спалното бельо и т.н.

Ако причината се корени в матрака, то е добре да се доверите на детски матрак, който разпределя тежестта равномерно и който притежава добра абсорбация на удари. Тези две качества със сигурност ще направят сънят много по-комфортен.

От друга страна можете да се доверите и на матраците с джобни пружини, защото осигуряват независима опора от всяка пружина.

Те наподобяват матраците с мемори пяна – пружините поемат тежестта и формата на тялото, като след това възстановяват и пружинират обратно, независимо накъде са се обърнали преди това.

Намокряне на леглото

На всички малки деца се случва да намокрят леглото, тъй като те все още нямат напълно изградени рефлекси да се събуждат, когато им се ходи до тоалетна.

Това, разбира се, създава дискомфорт за детето, а и поврежда матрака. За да предотвратите това, изберете матрак, който е водоустойчив.

Този тип матраци притежават специално покритие, което не допуска течността да бъде абсорбирана от матрака. Това покритие обикновено е под формата на калъф, който задържа течността и може лесно и бързо да се свали и да се почисти.

Кой е най-добрият матрак за възрастта на вашето дете?

В днешно време има широк спектър от видове детски матраци. Изборът на правилния матрак може да бъде труден, но една от насоките за избор е възрастта на вашето дете.

Различните етапи на детството са съпроводени с различни нужди от сън, удобство, размери на леглото, мекост и твърдост…

Бебета

Бебетата притежават изключително нежна и чувствителна кожа, а костите им все още не са укрепнали.

По тази причина най-подходящите матраци за тях са тези, които са хипоалергенни и които притежават водоустойчиви покрития, които да предпазват матрака от нощните инциденти.

Водоустойчивите покрития са изключително лесни за сваляне, а почистването им е бързо и ефективно.

Прохождащи деца

Матраците за прохождащи деца са подходящи за деца между 12 месеца и 4 години. Добре е те също да бъдат хипоалергенни, за да има детето здрав и спокоен сън, лишен от дразнения.

Доверете се на матрак, който е подходящ за целия етап на прохождането – така няма да се налага да закупувате нов матрак през година/две и ще спестите средства.

Не забравяйте, че макар и детето ви да е в прохождащата възраст, все още могат да възникват нощни инциденти (което е абсолютно нормално за малките деца). За целта можете да потърсите детски матрак със специално покритие.

По-големи деца

Обикновено около 5-тата година детето трябва да се премести в по-голямо легло. Разбира се, всяко дете е различно, а вие като родители най-добре ще прецените кога е правилният момент за тази промяна.

На тази възраст децата вече нямат нужда от специално водоустойчиво покритие на матрака, но определено имат нужда от по-голямо легло (и съответно по-голям матрак).

Това е така, защото децата израстват бързо и имат нужда от повече пространство. Стандартният размер за матрак, подходящ за тази възраст, е 90 см широчина и 200 см дължина.

Какъв детски матрак да изберете според пълнежа?

Пълнежът има съществено значение за качеството на матрака и комфортът, който той предоставя.

Ако детето ви се оплаква от болки в гърба и кръста, умора или като цяло дискомфорт от съня, то най-вероятно причината е в пълнежа на матрака.

А тъй като има различни видове пълнежи, то ние ще ви представим предимствата и недостатъците на всеки вид…

Традиционни пружини

Матраците с вътрешни пружини могат да предоставят несравним комфорт и да осигурят опора от край до край.

Недостатъкът на този тип матраци е, че с годините пружините могат да станат скърцащи и да създават неприятен шум при движение на тялото.

Джобни пружини

При този тип матраци пружините са “облечени” в текстилни джобове, като по този начин осигуряват опора там, където е необходимо. Напомнят на матраците с мемори пяна.

Този тип матраци обаче не притежават допълнителен луксозен пълнеж, а това често ги поставя на кантар при избора,

Матрак с мемори пяна

Матраците с мемори пяна са изключително удобни и създават усещане за потъване в тях. Мемори пяната предоставя необходимата опора при движение или по време на сън.

Най-големият недостатък на този тип матраци е, че мемори пяната може да задържа топлина, а това пък може да създава неудобство за някои деца.

Матрак с гел

Матраците с гел имат охлаждащ ефект. Те са изключително подходящи за деца, на които им става прекалено топло през нощта.

Недостатъкът на матраците с охлаждащ гел е, че след известно време ефектът на охлаждане изчезва.

Латексов матрак

Латексът е хипоалергенен материал и е особено подходящ за малки деца. Той осигурява необходимата опора и приема формата на тялото.

Латексовите матраци също имат своя недостатък – те са прекалено тежки и преместването им или обръщането им може да бъде много трудно.

Матрак с натурален пълнеж

Има няколко вида натурални пълнежи – вълна, памук, мохер и коприна. Те притежават антибактериални свойства и могат да регулират телесната температура.

Натуралните пълнежи обаче могат да оскъпят матрака – това се дължи на естествения произход на материалите.

Какво друго трябва да имате предвид при избора на матрак?

Има още няколко неща, за които можете да помислите при избора на матрак…

Качество

Качественият матрак определено ще осигури несравним сън за вашето дете.

В повечето случаи качествените матраци притежават повече качества и екстри – водоустойчиво покритие, хипоалергенни и антибактериални свойства и т.н.

Заради наличието на тези свойства матраците с доказано качество често са препоръчвани на потребителите.

Качествените матраци обаче могат да бъдат скъпи и да надвишават отделените средства.

Материали

Материалите, от които е изработен матракът, също имат важно значение за комфорта и добрия сън.

Най-добрите материали, подходящи за бебета и малки деца, са дишащи, хипоалергенни и антибактериални.

Материалите очертават качеството и устойчивостта на матрака.

Размер

Вече споменахме, че видовете матраци се различават по различни параметри, включително и по своя размер.

За да се чувства вашето дете максимално комфортно, изберете матрак с такива размери, които да осигуряват достатъчно пространство за движение на детето.

Важно е матракът да не бъде прекалено къс или прекалено тесен – така определено детето ви ще се чувства неудобно и ще има неспокоен сън.

Вида на леглото

От друга страна е важно размерът да бъде съобразен и с размерите и функциите на детското легло.

Добре е да съобразите дали леглото има повдигащ механизъм, какви са размерите, дали има определен вид матрак, който да е подходящ за леглото и т.н.

Хипоалергенни свойства

Вече няколко пъти споменахме, че бебетата и малките деца имат нежна и чувствителна кожа, която е и лесно раздразнима.

За тази цел е подходящо да се доверите на матрак, който е направен от хипоалергенни материали. Така със сигурност ще предотвратите появата на раздразнения по кожата, а детето ви ще спи спокойно.

Цена

Цените на матраците варират – те се основават на качеството на материалите, техния произход, допълнителни екстри и т.н.

Нерядко качествените матраци са доста по-скъпи от средния клас матраци или пък от по-ниския клас.

Матракът е покупка, която се използва повече време, но нека не забравяме, че това не е единственият разход за семейния бюджет. Ето защо е важно да съобразите средствата си при избора на матрак.

 

Надяваме се, че нашите препоръки са ви били полезни…

След като изяснихме особеностите при избора на детски матрак, то е време да ви представим нашите предложения за най-добри детски матраци на българския пазар.

1. Детски матрак Sleepmode Sleepmoоd Orthopedic, 70/140


Този детски матрак е изработен от висококачествени материали, които осигуряват правилна позиция на тялото по време на сън и здравословна среда без бактерии и микроорганизми.

Калъфът на матрака е изработен от антибактериален дишащ плат, който гарантира за спокойствието и комфорта на детето.

Вътрешността на матрака е от ортопедична полиуретанова пяна, която пък подпомага правилното развитие на детския организъм.

Към матрака се предлага и водонепромокаем протектор, който ще предпази матрака от инциденти.
Купи сега

2. Детски матрак Bamboo Pure Care Mattrassimo, 60/120/10


Детският матрак Bamboo Pure Care притежава качества, които го правят идеалният матрак за вашето дете, тъй като има антибактериална и антиакарна защита.

Матракът е изработен от два слоя високоеластична пенополиуретанова пяна, която има добра пропускливост на въздуха. Това осигурява комфорт както за кожата на детето, така и за цялото тяло.

Матракът притежава и кокосова вложка, която придава по-добра ортопедичност на целия матрак.

Матракът притежава и два калъфа – външен и вътрешен. Външният калъф е изработен от бамбукови влакна и мемори пяна, а вътрешният от памук.

Комбинацията от двата калъфа гарантира за добрата циркулация на въздуха, като в същото време дава възможност за поддържане на по-добра хигиена.
Купи сега

3. Детски матрак AV Baby Kокос Comfort sleep, 60/120/12


Този детски матрак представлява комбинация от пенополиуретанова пяна и кокосови влакна. Тази комбинация е изключително дишаща и осигурява добрата циркулация на въздуха и така минимизира влагата.

Кокосовите влакна отблъскват влагата, но и задържат топлината. Матракът е идеален за детето ви, защото притежава добро разпределение на натиска и подкрепяща еластичност. По този начин се избягва това “пропадане” в матрака и същевременно се поддържа правилната позиция на тялото.
Купи сега

4. Детски матрак Junio ПЯНА, 60/120/8


Детският матрак е изработен от висококачествена полиуретанова пяна и не съдържа пружини. Той е изключително лек и удобен за пренасяне.

Матракът притежава средна твърдост. Комбинацията от всички тези качества прави матрака много подходящ за бебета. Матракът е подходящ за поставяне в бебешко легло, люлка или кошарка.

Матракът притежава и външен калъф с цип. Той се сваля и почиства бързо и лесно. Изработен е от 100% памучен плат.
Купи сега

5. Сгъваем матрак Lorelli Classic Air Comfort Bamboo 60/120/6


Сгъваемият матрак е изключително удобен при местене или пренасяне. Той е изработен от естествени материали, които предоставят несравним комфорт за вашето дете.

Калъфът на матрака притежава цип за лесно сваляне, нишка от бамбук за по-голямо удобство, а също и подплата от вата, която допринася за по-добър комфорт. Калъфът има антиалергични свойства и осигурява добра циркулация на въздуха.

Вътрешността на матрака съдържа високоеластична пяна, която пък гарантира за добрата стабилност и гъвкавост на матрака.
Купи сега

6. Детски Матрак Нани Лукс, 70/140


Детският матрак притежава пълнеж от микроклетъчна полимерна пяна на водна основа, която осигурява добра циркулация на въздуха и предотвратява развитието на бактерии и микроорганизми.

Матракът притежава еластичност и допълнително омекотяване, които пък предоставят комфорт на детето, като в същото време поддържат тялото в правилна позиция и помагат на гръбначния стълб да заеме естествено положение по време на сън.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Детски матрак ТЕД Favourite Baby, 60/120


Матракът притежава микропокет система с множество миниатюрни еластични пружинки. Те се адаптират индивидуално при натиск и дават стабилна опора на тялото.

Тази система гарантира добрата вентилация на въздуха в матрака, като по този начин се предотвратява развитието на гъбички и микроорганизми.

Калъфът на матрака е изработен от фин памук с високо качество. Той абсорбира влагата и предоставя на детето суха и комфортна среда.
Купи сега

8. Детски матрак Essential Comfort, 70/140


Този матрак е изработен от обилен слой синтетичен пух, като по този начин поддържа тялото и гръбнака на бебето в правилна естествена позиция.

Матракът притежава и влакна с аерирана структура, които пък регулират телесната температура по време на сън, благодарение на които се създава добра вентилация на въздуха.

По този начин се предотвратява развитието на бактерии и мухъл, които пък са в основата на различни алергични реакции.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!