Всички категории

6-те Най-Добри Газови Котлони

Търсите практичност, универсалност и висока ефективност в готвенето?

Е, в такъв случай, газовите котлони без съмнение ще ви впечатлят с перфектното си качество на работа!

Те са много популярен през последните години избор, отличаващ се най-вече с автономност, икономичност и прецизен, интензивен процес на действие… А какво по-хубаво и удобно от това?

Не се колебайте и кажете сбогом на недобре сготвената храна и високите сметки за ток още сега!

В това ръководство сме ви запознали с всичко най-важно, което трябва да имате предвид при избора на газов котлон.

А за ваше максимално улеснение, по-долу сме ви представили и някои от най-добрите предложения за продукти в областта, които със сигурност ще харесате!

Защо да изберете газов котлон?

Газовите котлони определено са впечатляващи! И макар, че технологията им на работа е патентована отдавна, те придобиват най-вече голяма популярност основно през последните няколко години, успоредно с нарастването на цените на тока…

В същността си, обаче, газовите котлони крият наистина много предимства, за някои от които, дори може би не сте подозирали! Именно затова, решихме да ви запознаем с най-важните сред тях…

Изключителна ефективност

Поради факта, че газовите котлони работят с горивно захранване, методът им на работа е доказано високо ефективен.

Това означава, че те загряват много по-интензивно от електрическите предложения и отделят значително по-наситена топлинна енергия спрямо тях.

В тази връзка, готвенето с газов котлон е доста бърз, лесен и приятен процес, който определено ще ви допадне.

Практичност

Газовите котлони могат да се използват както самостоятелно, така и като част от кухненска инсталация.

Те са удобни за употреба и пренасяне, а това се дължи на най-основното им качество – факта, че не изискват връзка с електрическа мрежа за да функционират, тъй като действат напълно автономно, посредством външен горивен източник (бутилка или домашна газопроводна система).

Високо качество

Поради специфичната им изработка, този тип котлони са много надеждни и се отличават с издръжлива и устойчива структура.

Рискът от прекъсване на захранващата ги с газ система е почти минимален, а възможност да се развалят съществува единствено, ако не ги почиствате и поддържате правилно.

Достъпност

Газовите котлони, дори и в чисто ценови план ще ви впечатлят!

Освен, че са много икономични и ще ви спестят доста разходи откъм заплащането на сметките за ток, те се предлагат и на много достъпни, изгодни цени в пазарната мрежа.

Котлон с какъв материал на изработка да подберете?

От изключително значение за цялостното качество на работа на газовия котлон са материалите, от които е изработена конструкцията му.

В това отношение, бъдете много прецизни и се съобразете най-вече с условията, в които планирате да използвате уреда.

Материал на корпуса

Корпусът на газовия котлон има най-вече значение за ефективността и устойчивостта му.

Той може да бъде изработен основно от четири материала – емайлирана стомана, инокс, калено стъкло или керамика.

Предложенията с корпус от емайлирана стомана са най-често срещани. Те са лесни за поддръжка и употреба и се отличават с удобство за пренос и вграждане и висока топлинна ефективност. Техен недостатък, обаче, е фактът, че не са особено устойчиви, тъй като при редовна експоатация, по повърхността им рано или късно се появява корозия.

Предложенията с корпус от инокс (неръждаема стомана), обаче, са много по-трайни и качествени. Те са удобни, практични и са най-добрия вариант на пазара в момента, съчетаващ достъпна ценова стойност и високо качество. А единственият им проблем, е че изискват редовно, внимателно почистване, тъй като фината им повръхност се замърсява изключително лесно.

Газовите котлони с корпус от калено стъкло, пък, са много иновативен и впечатляващ вариант. Този тип корпус се отличава с перфектен топлообменен процес, висока издръжливост и устойчивост на много високи температури. Макар и качествени, обаче, котлоните с такъв корпус не са особено популярен избор. Това е така, тъй като повърхността им се надрасква и зацапва лесно, което ги прави доста трудни за поддръжка.

А ако сте в търсене на луксозен и отличителен вариант, то газовите котлони с керамичен корпус несъмнено ще ви харесат. Те наистина съчетават в себе си елегантен дизайн, високо качество на работа и изключителна издръжливост. Те, обаче, подобно на моделите от калено стъкло, не са особено предпочитани. Това се дължи на високата им ценова стойност и твърде крехката им, непрактична и лесно чуплива повърхност.

Материал на решетката

Материалът, от който е изработена защитната решетка на котлона, също е от изключително значение за качеството му на работа.

Чугунените решетки несъмнено са най-добрият избор. Те са издръжливи, стабилни и много удобни за употреба. Единствен техен недостатък е, че такъв тип решетка може да откриете само като допълнение към котлоните от по-високия ценови клас.

Ако, пък, търсите бюджетен вариант, заложете на решетка от емайлирана стомана. Този тип решетки са доста по-леки, фини и крехки и попринцип се отличават с добри и удобни свойства на работа. Проблем при тях е, че при редовна употреба, те могат да хванат ръжда или да се деформират и да загубят стабилността си.

Какво трябва да имате предвид относно горелките на газовия котлон?

При избора си също от голямо значение е да вземете предвид характеристиките на горелките (нагревателите) на котлона. В това отношение трябва да бъдете изключително прецизни, съобразявайки се с няколко основни неща…

Вид

Съществуват 3 вида горелки – стандартни, двуконтурни и триконтурни.

Стандартните горелки разполагат с един контур на пламъка и са класически избор, подходящ за приготвяне на всякакви ястия на по-бавен огън. Те се характеризират най-вече с малък диаметър и ниска мощност на действие.

Двуконтурните горелки, както можете да се досетите от името им, разполагат с два контура на пламъка. Това ги прави доста мощни и бързи. Те са много практичен избор, с регулируема топлинна сила и удобен процес на действие.

Триконтурните горелки, още познати като WOK-горелки, пък, са може би най-иновативния и популярен избор. Те разполагат с три контура на пламъка, много висока мощност и богата ефективност, осигуряващи наистина експресен готварски процес.

Форма

Най-често горелките на газовите котлони са кръгли. Това е най-оптималния, класически и удобен вариант.

Напоследък, обаче, на пазара се предлагат все по-различни и иновативни модели, отличаващи се с интуитивни дизайни. В стилистиката им може да срещнете горелки с квадратна, полуовална и дори триъгълна форма. Тези варианти, обаче, са смело дизайнерско решение и както сигурно се досещате, са доста по-скъпи във финансов аспект.

Брой

Броят на горелките, пък, е може би в най-пряка зависимост с практичността на котлона във вашия живот. На пазара се предлагат разнообразни варианти, разполагащи с между 1 и 8 горелки…

Газовите котлони с една горелка често биват наричани „туристически“. Те се отличават с много компактен дизайн, практичен за употреба във всякакви условия, дори и когато сте на път.

Моделите с между 2 и 4 горелки, пък, са идеален избор за употреба у дома, ако семейството ви е съставено от 2-6 члена. Така газовият котлон ще ви върши много практична работа, без обаче, да заема прекалено голямо пространство в кухнята ви.

Ако, обаче, желаете да използвате газовия котлон за интензивно готвене в ресторант или, пък, семейството ви е доста голямо, ви съветваме да заложите на вариант с над 5 горелки. Така със сигурност ще си осигурите нужния комфорт при приготвянето на по-обемното количество ястия.

Разположение

Това как горелките са разположени една спрямо друга има най-вече значение за вашето удобство. Съществуват 3 основни разположения – редово, ъглово или тип „домино“.

При редовото разположение горелките са конструирани в една линия, една до друга. Котлон с такъв тип разпределение е удобен избор, ако е по-компактен и разполага с 2-3 горелки.

Ъгловото разположение на горелките, пък, е много модерен избор, предпочитан при аранжирането на кухните с по-иновативен дизайн. При него най-често горелките са 3 на брой и са ситуирани Г-образно една спрямо друга.

Разположението тип „домино“, пък, от своя страна е може би най-удобния вариант. При него горелките са ситуирани едни зад други, в няколко реда. Този тип ситуиране е най-широко разпространено при модели с 2, 4, 6 или 8 горелки.

Газов котлон с каква мощност да закупите?

Мощността е може би най-важната техническа характеристика, на която трябва да обърнете внимание при избора на котлон.

От нея зависи продуктивността на котлона – колко бързо и до каква максимална температура е способен да загрее той.

Както сами можете да се досетите – колкото по-мощен е котлона, толкова по-висока е ефективността му.

Това, обаче, не означава, че трябва категорично да подберете най-мощния възможен вариант, тъй като това всъщност може да се окаже много непрактичен за ежедневието ви избор.

Именно затова, заложете на газов котлон с мощност, прецизно съобразена с неговата роля в живота ви…

За ежедневна употреба у дома

В такъв случай, вие се нуждаете от удобно и комфортно предложение, което да се отличава със добра икономичност и умерена продуктивност.

Именно затова, ви съветваме да заложите на модел с мощност не повече от 6500 – 7000 W.

За туризъм

При пътувания вие се нуждаете от вариант, съчетаващ в себе си продуктивност и практичност. Именно затова, ви препоръчваме да подберете газов котлон с мощност около 2000 – 3000 W.

Да, с по-ниска мощност е възможно уредът да загрява по-бавно, но ви гарантираме, ще бъде най-удобният вариант за вас във всеки един момент.

За професионални цели

Ако, обаче, сте в търсене на идеалния газов котлон, който да инсталирате в по-натоварена среда – кухня на заведение, стол или институция, например, вие имате нужда от наистина много мощен вариант.

В такъв случай, ви съветваме да заложите на модел с голям брой горелки, чиято мощност да надхвърля 8000 W.

И не забравяйте – безопасността и качеството са от най-голямо значение!

Както знаете, природният газ е основният енергиен източник на газовите котлони. И колкото и практичен и икономичен избор да е той, е важно да отбележим, че употребен невнимателно и неправилно, той може да създаде сериозен риск за човешкото здраве.

Именно затова, бъдете внимателни в избора си на газов котлон и заложете на модел, изработен от признат в областта лицензиран производител, и разполагащ с обезопасителни функции – защитни газови клапани, терморегулиращи сензори, допълнителни подпори и специализирано уплътнение.

Така, в комбинация с използването на наистина качествено гориво, вие несъмнено ще си осигурите перфектните, комфортни и най-вече здравословни условия на готвене. А това определено е най-важното!

 

А сега е време да ви представим и някои от най-добрите предложения за газови котлони на пазара в момента…

1. Elite EGS-2187Това е стандартен газов котлон със стоманен корпус, механичен контролен панел и компактен дизайн, удобен за употреба на открито. Моделът разполага с 2 нагревателя и максимална мощност 7000 W.
Купи сега

2. Elekom B-2Този газов котлон с иноксов корпус и механичен контролен панел определено ще ви впечатли. Моделът разполага с много практичен дизайн с 2 нагревателя и 10 нива на мощност (3400 W – 7700 W).
Купи сега

3. Sapir SP-1445Ако сте в търсене на перфектният туристически газов котлон, този модел, разполагащ с куфарче за по-лесен пренос и съхранение, определено е идеален избор за вас. Той разполага с 1 нагревател и компактна, но високоефективна мощност от 2100 W.
Купи сега

4. Lion 7033Този класически газов котлон е оборудван с иноксов корпус и механичен контролен панел. Моделът разполага с фин дизайн, подходящ за употреба както на открито, така и на закрито, и се отличава с 3 нагревателя и мощност 7600 W.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Lion 7032Стилен, компактен и практичен – този газов котлон ще бъде перфектния избор за вас. Моделът е изработен от инокс и разполага с механичен контролен панел, 2 нагревателя и мощност 6900 W.
Купи сега


6. Ravanson K04-TТози стандартен газов котлон разполага с много удобен, лесен за почистване и поддръжка дизайн с капак. Моделът е изработен от пластмаса и стомана и се отличава със силна мощност от 8000 W и 4 високоефективни нагревателя.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Павлинка пише

    Благодаря за отличната информация. Липсва само уточнение за вида на запалване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!