Всички категории

6-те Най-Добри Халогенни Фурни

На пазара се предлагат най-различни уреди за готвене, но какво отличава халогенната фурна? Нужен ли ви е поредният различен готварски механизъм у дома? Позволете ни да ви помогнем да откриете отговорите на тези въпроси!

Тук сме, за да разгледаме всеки аспект на халогенните фурни и ще ви покажем ползите от тях.

Обществото се развива все по-бързо и хората сякаш имат по-малко свободно време с всеки изминал ден. Ако сравните времето, което хората биха прекарали един с друг преди 50 години и сега, разликата е удивителна.

Толкова сме заети, че повечето от нас вече не намират време дори да готвят у дома. Можете ли да се припознаете в това описание?

Случвало ли ви се е да отлагате готвенето за късно вечер, само за да хапнете безвкусни макарони, които не сте приготвили с любов? Случвало ли ви се е да сте толкова заети, че да сте пропуснали да готвите за един – два дни и да сте разчитали на бързо хранене, което ви кара да се чувствате доста зле?

Това е напълно нормално за обществото, в което живеем, но някои уреди ви позволяват да готвите у дома по-бързо от преди и да си гарантирате нужния комфорт и вкус с лекота!

Един от тях е именно халогенната фурна, която може да се превърне в най-верния помощник на заетите хора! С нея ще приготвяте вкусна храна за отрицателно време, без да се налага да поръчвате вечерята си онлайн!

Ако сме привлекли вниманието ви и искате да научите повече за този продукт, останете с нас!

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за халогенните фурни! А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво представляват халогенните фурни и какво могат да готвят?

Опциите за готвене изминаха дълъг път от дните, когато можехте да се смятате за късметлия да имате микровълнова фурна в допълнение към котлона и фурната. В наши дни има най-различни варианти на уреди, които обещават да приготвят ястията ви, използвайки всякакви впечатляващи технологии.

Една от най-популярните е халогенната фурна, която е абсолютен хит през последните години. Може да ви се струва доста екстравагантен избор, но концепцията за халогенна фурна е доста ясна и проста – тя използва халогенна лампа като елемент за готвене с вентилатор за циркулация на горещия въздух …

Същност и технология на готвене

Това означава, че никога не трябва да се притеснявате да обръщате храната, за да я сготвите от двете страни. Всичко се случва напълно само.

Халогенните фурни може да изглеждат така, сякаш са излезли направо от най-новия научно-фантастичен филм, но всъщност работят по относително прост начин. Тези кухненски електрически уреди се състоят от стъклена купа с капак, която съдържа вентилатор и халогенни крушки.

При включване от халогенните крушки се освобождават лъчи инфрачервена (или по-точно далечна инфрачервена) светлина, които произвеждат топлина.

Вентилаторът, пък, циркулира горещ въздух над и около храната за готвене. Халогенната фурна може да се използва за печене, грил, пържене, готвене на пара, барбекю или дехидратиране на храна, без да е необходимо предварително загряване.

Когато храната е изложена на инфрачервено лъчение, големи количества енергия се пренасят за кратко време.

Енергията индуцира водните молекули и органичните съединения, като протеини, мазнини и нишестета, да вибрират/въртят, произвеждайки топлина, за да убият микроорганизмите и да придадат на храната кафява и хрупкава повърхност.

В хранително-вкусовата промишленост инфрачервеното лъчение се използва като средство за термична дезинфекция, което означава, че например прясно изпечения хляб в халогенна фурна ще се радва на по-дълъг срок на годност и наситен вкус.

Температурата в халогенната фурна, пък, се контролира от термостат, което означава, че светлината знае кога да се включва и изключва по желание. Те не само спестяват място поради това, че са доста по-малки от конвенционалните фурни, но също така са способни да приготвят храна почти три пъти по-бързо.

Употреба

Халогенната фурна позволява и приготвянето на най-голямо разнообразие от ястия, които ще се харесат на всяко домакинство!

Ето някои примери, които се приготвят лесно и изключително вкусно на халогенни фурни, и които да включите в хранителната си рутина с лекота…

· Печено пиле – Ако успеете да определите точното време, можете да приготвите цяло пиле в халогенна фурна и да му се насладите със семейството си на обяд

· Свинско и говеждо – Имате ли хрупкава свинска плешка, която искате да приготвите? Всеки вид месо вече може да се приготви за броени минути с халогенни фурни и да бъде също толкова вкусно.

· Варени и печени картофи – халогенната фурна ще ви удиви, когато става въпрос за готвене на картофи. Можете да готвите както печени, така и варени картофи в нея и да се насладите на вкусно ястие. Просто сложете картофите в тенджерата, добавете вода към тях и оставете фурната да направи своята магия.

· Яйца – Можете ли да поставите вода в халогенна фурна? Да! А може ли да готвите яйца в халогенна фурна? Разбира се! Просто задайте температурата настройте таймера за 10 минути. Вашите сварени яйца трябва да излязат по същия начин, както ако сте ги варили на обикновен котлон.

· Зеленчуци – те са истински фаворит сред потребителите на халогенни фурни. Можете ли да готвите зеленчуци в халогенни фурни? Отново, да. Вашето семейство и приятели ще си изгубят ума със задушените зеленчуци, които ще приготвите с помощта на халогенна фурна. Ако вашата халогенна фурна е снабдена с тава за пара, можете просто да сложите две чаени лъжички вода за всяка зеленчукова порция, която ще готвите, и да ги оставите да се приготвят, докато си почивате.

· Замразени храни – Можете да използвате халогенна фурна за приготвяне на замразени пици, а дори и замразен чипс! Не само че можете да готвите всякакви замразени продукти в халогенна фурна, но дори не е необходимо да ги размразявате преди готвене! Удивително, нали?

Кои са предимствата на халогенните фурни?

Вероятно вече ви е станало истински любопитно как един уред може да върши толкова много неща! Само почакайте, защото дори не сме ви разказали всички предимства, които имат халогенните фурни!

Позволете ни да ви запознаем с най-важните от тях, като продължите да четете…

Енергийна ефективност

Известно е, че когато се използват като крушки, халогенните лампи са по-енергийно ефективни от стандартните крушки с нажежаема жичка (типовете, които „изгарят“ парчето тел вътре в лампата), но не са толкова ефективни като флуоресцентните крушки. Те обаче произвеждат много повече топлина от флуоресцентните лампи, което ги прави подходящи за готвене. Халогенните фурни също така са много по-ефективни от конвенционалните фурни!

„Тъй като халогенните фурни готвят по-бързо, те вероятно консумират повече енергия.“ – Това е често срещано заблуждение на повечето хора, които никога не са използвали халогенна фурна!

Халогенните фурни консумират 75% по-малко електроенергия в сравнение с конвенционалните модели.

Тъй като използването на халогенни лампи във фурната е по-ефективно, те също така ще готвят по-бързо, намалявайки времето за работа, като по този начин консумацията на енергия още повече се намалява.

Готвене по всякакъв начин

С обикновеното кухненско оборудване имате различни инструменти за приготвяне на храна по различни начини – фурна за печене, котлон за варене и пържене, скара за гриловане. Но с халогенна фурна можете да направите всичко в едно!

Високите температури на конвекция в сравнително малко пространство, комбинирани с вентилатор за разпределение на цялата топлина, означават, че храната ще бъде приготвена старателно!

Доста често дори за по-малко време, отколкото би отнело ако се използват конвенционалните методи. Това прави този тип фурни идеални за печене дори и на най-специфичните сладкиши и какво ли още не!

Но поради близостта до елемента за готвене, вие получавате и онзи хрупкав ефект от външната страна на храната, който всички обичаме при пържене, печене на скара и гриловане – нещо, което просто не получавате от микровълнова печка.

Въпреки това, трябва да научите правилното време за всеки процес на готвене, тъй като не можете да зададете еднакво време за варене на яйце, както бихте направили при варенето на картофи.

Готвене само в един съд

Готвенето може да бъде доста стресиращо, особено когато се налага да използвате тигани, тенджери, тави и няколко фурни! Ако сте от хората, които се затрудняват с разпределяне на времето и правилното координиране на всичкото това кухненско оборудване, то халогенната фурна е уредът за вас!

Вместо да капвате от умора, за да миете всякакви тигани и различни купи, докато готвите, можете да използвате само една тенджера, която ще свърши цялата работа вместо вас. След като приключите с готвенето, всичко, което трябва да почистите, е тенджера.

Не е нужно да готвите пилето отделно от зеленчуците, тъй като можете просто да сложите всичко в един съд, да седнете и да гледате как фурната приготвя храната по-бързо, отколкото някога сте виждали преди! Ето колко лесно може да бъде готвенето с халогенна фурна.

Спестяване на място

Друг важен елемент, който не е за пренебрегване, е пространството, с което разполагате. Ако мястото на плота във вашата кухня е доста ограничено, халогенната фурна може да бъде истинска находка!

Традиционните фурни заемат твърде много място в кухнята. Те са тежки и са склонни да събират много прах, тъй като не можете да местите фурната всеки път, когато почиствате пода.

Халогенните фурни, от друга страна, са много спретнати и леки и правят всичко по-лесно за вас. Можете да ги поставите върху плота и просто да ги преместите по всяко време, когато трябва да почистите.

Вместо множество малки уреди, фритюрници или дори микровълнова печка, халогенната фурна ще изпълнява всяка задача! Освен това, след като приключите с готвенето, уредът е достатъчно компактен, за да се скрие от погледа ви в шкаф.

Тъй като те също са лесно преносими, халогенните фурни са идеални за студенти в общежитие или дори можете да опаковате в колата си и да я вземете с вас на почивка, ако си приготвяте сами храната!

Вашата халогенна фурна лесно може да се превърне в опция за готвене, без която не можете да живеете!

Здравословно приготвяне на храна

Важен аспект на халогенната фурна е, че тя допринася за подобреното и здравословно хранене, тъй като помага за премахване на мазнините от месото.

В днешно време много популярна техника за готвене е печенето на скара, но не всички продукти могат да си вършат добре работата. Халогенната фурна е най-добрата фурна за тази задача.

Способността на тези уреди да готвят практически всичко ги прави така обичани и желани сред потребителите. Фурната запазва всички хранителни вещества в храната непокътнати, включително витамините и минералите, без да разваля вкуса им!

Гарантирано добре сготвена храна

За разлика от микровълновите фурни, които се фокусират повече върху външната част, халогенът гарантира, че цялата храна е приготвена.

С подобрено време за готвене, храни с високо съдържание на протеини като шунка, месо, пиле и говеждо месо се приготвят качествено в тези фурни. С халогенната фурна можете да сте сигурни, че храната ви се наблюдава по време на готвене.

Photo showing a deep frying pan filled with chopped tomatoes, onions and peppers, with these vegetables cooking and reducing to make a chunky ratatouille sauce.

Не е нужно да следите постоянно дали всичко е наред и да стоите неотлъчно до фурната, докато тя не си свърши работата. Уредът има таймер, който му помага да следи дали ястието е сготвено. По този начин храната ви никога няма да бъде препечена или сурова, защото таймерът ще се изключи сам, за да ѝ осигури възможно най-доброто качество.

Какво трябва да имате предвид, когато закупувате халогенна фурна?

В много отношения закупуването на халогенна фурна е подобно на закупуването на всеки друг вид уред за вашата кухня. Това, обаче, не означава, че трябва да подценявате важността на правилното отношение в този аспект.

Има редица неща, които трябва да се вземат предвид при пазаруване, които ще ви помогнат да разберете коя опция е най-добра за вашия дом…

Контролна функционалност

Халогенните фурни могат да се управляват от потребителя по различни начини в зависимост от техния дизайн. За разлика от бавните печки, повечето халогенни фурни се управляват чрез въртящи се дискове, които могат да се завъртат ръчно, за да се създаде най-добрата среда за готвене на храната под ръка.

По-новите устройства, обаче, започват да се снабдяват с цифрови контроли, които предлагат сензорна функционалност и по-прецизен контрол на температурата. Както може да се очаква, те са по-скъпи от ръчните варианти.

Естествено, разликата в качеството на храната не се променя. Затова изборът на управление на фурната зависи изцяло от вашите лични предпочитания, както и бюджета, който сте си определили!

Размер

Първият въпрос, който трябва да си зададете е, с колко кухненско пространство разполагате? Ако отговорът е „не много“, трябва да вземете това предвид, когато пазарувате халогенна фурна.

Повечето халогенни фурни не са много големи, но все пак е добре да проверите това, преди да поръчате даден модел!

Не по-малко важна е вместимостта на фурната. Халогенните фурни съществуват в размери до 19 литра, а някои версии дори имат удължителни пръстени, за да разширят още повече капацитета на уреда.

Дължината на кабела също може да варира, така че ако имате ограничени контакти, с които да работите, това може да повлияе на вашето решение.

Мощност и скорост

Обикновената домакинска фурна използва около 2400 вата, когато работи на средна топлина и може да достигне до невероятна мощност от 3000 и повече вата при най-високата си температура. За сравнение, стандартната халогенна фурна ще работи на много по-ниско ниво от около 1300 вата.

Не е нужен гений, за да разберете, че халогенната готварска печка ще ви спести доста пари по този начин!

Скоростта, с която халогенните фурни могат да приготвят ястие, е наистина впечатляваща. Всичко това се свежда до голямата и мощна крушка, която приготвя храната много ефективно, като гарантира, че тя ще стане готова за изключително кратко време!

Тази форма на готвене е метод с директна топлина, което означава, че не е необходимо време за загряване, тъй като няма елементи за предварително загряване преди да започне готвенето.

Периферни устройства

Повечето халогенни фурни ще бъдат комплектовани с различен брой периферни устройства, които могат да се използват за подобряване на процеса на готвене.

Кошницата за пържене, например, позволява „пържене на въздух“ в готварската печка, докато удължителните пръстени могат да направят готвенето на повече от само една храна наведнъж лесно. Други аксесоари, които трябва да търсите, включват стойки за капаци, щипки и тави за печене/варене на пара, които могат да бъдат включени в някои халогенни фурни.

Бюджет

Бюджетът е най-важната променлива при купуване на халогенна фурна, тъй като без съмнение ще играе роля в това кой модел ще предпочетете.

Както може би се досещате, фурните с основна функционалност ще бъдат в долния край на спектъра на разходите, докато тези, които са богати на функции и са по-големи по размер, ще бъдат по-скъпи. Потърсете пресечна точка между цена и качество, за да намерите най-добрата стойност.

Не забравяйте, че е най-важно да се съобразите със собствените си средства, защото вие най-добре знаете от какво имате нужда!

С малко предварително планиране можете лесно да определите коя халогенна фурна е най-идеална за вашата кухня. Насладете се!

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за халогенни фурни на пазара в момента…

1. Халогенна фурна Esperanza Quasar EKO003Благодарение на оригиналния халогенен нагревател Esperanza Quasar, вие ще спестите време, защото приготвянето на храна може да бъде до 40% по-бързо от стандартното готвене. Инфрачервените лъчи ускоряват нагряването на съставките, което им позволява да запазят своята хранителна стойност, витамини и преди всичко – естествен аромат. Тази фурна е идеално устройство за приготвяне на нискомаслени ястия. Подходяща е за пържене, печене, задушаване, скара, загряване и размразяване на храна. Използването на специалния пръстен в комплекта увеличава капацитета ѝ до 6 литра. Това ви позволява да приготвяте повече храна, като спестявате време и пари. Тази халогенна фурна използва до 45% по-малко енергия от конвенционалната фурна.
Купи сега

2. Халогенна фурна LundПредставяме ви още едно модерно многофункционално устройство, което пече, грилова, пържи, размразява и загрява храна. Консумацията на енергия на устройството с мощност 1400 W осигурява от три до пет пъти по-бързо печене в сравнение с традиционната фурна. Мощността е непрекъснато регулируема (65-250°C) и в допълнение таймерът може да се настрои до 60 минути. Обемът на тавата за печене е 12 литра, но може да се разшири с помощта на удължител до 17 литра. В халогенната фурна храната се пече равномерно, без да се използва мазнина, а благодарение на решетката могат да се пекат повече съставки едновременно. Уредът има непрекъснат контрол на температурата.
Купи сега

3. Халогенна конвекционна фурна vidaXLС тази халогенна фурна можете да приготвите вкусно, богато на витамини и хранителни вещества меню за по-малко време, отколкото с традиционните методи. Купата на халогенната фурна е изработена от стъкло, така че можете ясно да наблюдавате процеса на готвене. Има голям капацитет от 12 литра + 5 литра (с включения удължителен пръстен), за да побере големи количества храна. Фурната приготвя храната, като циркулира горещия въздух около нея равномерно и задълбочено. По този начин се изисква по-малко време за готвене от средната конвекция, което я прави енергоспестяваща. Допълнителният пръстен ви помага да увеличите пространството на халогенната фурна за повече ястия, което е много подходящо, когато очаквате гости вкъщи.
Купи сега

4. Халогенна фурна Rohnson R-2091Халогенната фурна Rohson Този Фурна с горещ въздух R-2091 ви позволява да готвите здравословно, благодарение на горещия въздух, който използва. Този уред може да пече, пържи, грилова и размразява бързо и лесно, без да има дим във вашия дом! Освен това е и енергоспестяващ! Фурната разполага с многопозиционен термостат, който се регулира от 65 до 250°C в зависимост от приготовленията и храната, която ще готвите. Капацитетът на купата се увеличава от 12 литра на 17 литра, благодарение на допълнителния пръстен, който има. Има таймер за 0 – 60 минути, за да може да планирате края на готвенето, както и звукова аларма, когато готвенето приключи.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Халогенна фурна FIRST AUSTRIA FA-5030-1Тази халогенна фурна ви гарантира ново изживяване при готвенето всеки ден. Голямо предимство на уреда е приготвянето на гозби без мазнини, чрез щадящия процес на готвене. Това ви гарантира богата на витамини и хранителни вещества храна. Освен това ще се радвате на по-ниската сметка за ток! Защото при енергийна ефективност в сравнение с приготвянето в конвенционална фурна, вие спестявате 70-80% енергия с тази халогенна фурна. Ако обичате да похапвате чипс, ще се радвате да разберете, че тази фурна позволява приготвянето на отличен чипс, без допълнителни мазнини. Уредът събира до 17 литра с удължителния пръстен. Освен това има вграден таймер до 60 минути и непрекъснат регулатор на температурата 125°C – 250°C.
Купи сега


6. Халогенна фурна ELITE MTA-1119Представяме ви поредната отлична халогенна фурна, нужна за всяко домакинство. С нея ще може да приготвяте всякаква риба, пици, цяло пиле и абсолютно всичко друго, което семейство ви обича да похапва. Съдът с незалепващо покритие позволява добавянето на храна до 11 литра. Благодарение на прозрачния капак ще може да наблюдавате целия процес на готвене. Мощността на тази халогенна фурна е 1500 W, а максималната температура на загряване е цели 250 градуса! Уредът е изключително безопасен за ползване и се заключва при готвене. А при закупуването му, ще получите и допълнителни аксесоари в комплекта за готвене, за да станете истински професионалист!
Купи сега

4.2/5 - (5 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!