Всички категории

9-те Най-Добри Смарт Часовници

Смарт часовникът е миникомпютър, който се носи на китката.


Той може да ви уведомява посредством безжична връзка със смартфон за входящи обаждания, съобщения, чат, имейли и почти всичко друго, което ви хрумне.

Но ако смарт часовниците са толкова зависими от смартфоните, какво ги прави толкова специални?

Всъщност дори самостоятелно, те могат да бъдат доста полезни. Някои модели имат собствена свързаност с интернет и могат да работят дори без свързване към смартфон. Освен това повечето модели имат вградени сензори – акселерометър, барометър и сензор за сърдечния ритъм – за да следят физическата активност и пулса.

Безжичните свързаности като NFC позволяват с някои часовници да се разплащате безконтактно, без нуждата да вадите картата си.

Технологията зад смарт часовниците не спира да се развива. Моделите от големи и неудобни станаха много по-изискани и модерни. И с всеки изминал ден те стават все по-тънки.

Скоро се очаква много смарт часовници да имат свои операционни системи и екосистема от приложения, които значително ще разширят възможностите им.

Eевтин или скъп смарт часовник


Бюджетно ориентиран и базов смарт часовник

Базовите смарт часовници са аксесоар за китката, който зависи основно от свързаността със смартфона. Някои по-стари модели часовници имат монохромни екрани, не разполагат с тъчскрийн функционалност, менютата се навигират посредством бутони и известията са само за основни неща като обаждания, имейли и текстови съобщения.

Луксозен и изискан часовник

По-изисканите смарт часовници имат всички функции, с които разполагат и базовите. Освен това обаче те предлагат много допълнителни екстри като цветен тъчскрийн дисплей, възможност за командване с глас, следене на физическата активност, вграден GPS, безконтактни плащания и дори провеждането на разговори. Тези модели могат да ви струват между 350 и 1500 лева.

Какво да обмислите

Някои смарт часовници имат странни недостатъци, като например трудно за свързване и използване зарядно. Доста от тях могат да бъдат свързани само към ограничен брой мобилни устройства.

Затова ще ви представим някои важни неща, които да вземете предвид преди покупката.

Блутут и безжична интернет свързаност – 3G, 4G, LTE, Wi-Fi

 

Има различни начини, чрез които смарт часовниците могат да се свързват към смартфон. Моделите с блутут се свързват с мобилните устройства чрез него, сякаш свързвате смартфон с безжична тонколонка.

Това е най-лесната и базова връзка между устройства и има най-малък обхват.

Ако часовникът и смартфона са по-далеч един от друг – връзката се разпада. Повечето смарт часовници се свързват и към зададена безжична мрежа (Wi-Fi). Когато са свързани към мрежата, те могат да получават известия (за обаждания, съобщения, имейли), стига и смартфонът да е свързан към същата мрежа.

Може да се ползва и мобилната мрежа чрез 3G и 4G.

Последните две описват различни мрежи с различна скорост – т.е. колко бърза ще е скоростта на интернета на часовника. Смарт часовник с вграден 4G приемник ще бъде по-бърз в приемането и изпращането на данни от модел с вграден 3G.

Въпреки това разликата в бързината между 3G и 4G при смарт часовник би била пренебрежима през повечето време, тъй като тези устройства не обработват големи количества данни.

Също така на пазара все по-често се появяват смарт часовници с вграден LTE приемник, като например Samsung Gear S3.

LTE е най-новата мрежова технология на мобилните оператори.

Основното предимство е, че часовникът в този случай може да работи напълно независимо от смартфона. Тъй като има вграден приемник на мобилни радиовълни, часовникът може да приема и предава телефонни обаждания и дори да стриймва музика независимо от смартфон.

Но в този случай ще има и някои недостатъци.

Най-напред животът на батерията вероятно ще бъде ужасно кратък. Освен това часовникът ще бъде по-голям и тежък. Ще трябва да плащате и месечна такса за мобилен план към избран мобилен оператор.

Съвместимост


Не всички умни часовници са съвместими с всички модели смартфони. Например Apple Watch работи единствено с iPhone, докато Android смарт часовниците ще работят с всеки Android телефон, но не всяко приложение ще е съвместимо и не всяка функция ще може да се използва.

По принцип ако имате iPhone и предпочитате продуктите на Apple – препоръчително е да си вземете Apple Watch.

Съответно ако имате Android смартфон и повечето ви устройства са с тази операционна система – заложете на смарт часовник с Android 2.0.

Сензор за сърдечния ритъм

Експертите са съгласни, че сърдечният ритъм е най-важният фактор за физическата активност. Данните, получени преди, по време и след тренировка ще помогнат за постигането на вашите фитнес цели.

Ако спортувате редовно или просто искате да подобрите физическото си състояние, ще ви трябва часовник със сензор за сърдечния ритъм.

Вграден GPS

Тази функция е сравнително рядка при смарт часовниците и като цяло аксесоарите. За спортуващите вграденият GPS може да бъде много полезен. Той им позволява да следят скоростта, разстоянието и местоположението си – всичко това може да спомогне да по-точното изчисляване на изгорените калории и да определи интензитета на тренировката.

Освен това чрез него ще получавате по-точна прогноза за времето и инструкции при използване на навигация когато смартфона ви не е наблизо.
 
Разбира се, това е основно функция за спортуващите, насочена към хората, които тичат и се занимават с фитнес.

Живот на батерията

Основният недостатък при повечето смарт часовници е животът на батерията.

Има много малко модели на пазара, които могат да изкарат повече от няколко дни с едно зареждане. Повечето от луксозните смарт часовници имат ярки LCD или AMOLED екрани, които са много красиви, но бързо изтощават батерията.

За това очаквайте да зареждате часовника си често, понякога дори и всяка вечер.

Дизайн според начина на живот


В края на краищата смарт часовникът не е просто поредният аксесоар – той е част от тоалета ви. Ако смятате да го носите често, както смартфона си, изберете часовник, чийто дизайн ви харесва.

Смартчасовниците идват във всякакви форми и дизайни – от елегантни към спортни до тежки и здрави.

Избор на часовник

Технологията при смарт часовниците е сравнително нова и функциите и екстрите ще продължават да се развиват. Преди да се впуснете в покупката и може би да похарчите прекалено много пари, преценете кои функции са важни за вас.

Ако искате да спестите пари можете да купите часовник, който няма някои функции, които не бихте ползвали, но иначе оскъпяват моделите.

А ако просто искате устройство, което да следи физическата ви активност, в такъв случай дори може да се окаже, че нямате нужда от смарт часовник.

Фитнес тракер (гривна) би ви свършила същата работа, но на много по-ниска цена.

Ако сте почитатели на Android устройствата, часовник с операционна система Android Wear ще ви предложи голяма съвместимост с повечето смартфони. Привържениците на Apple пък могат да заложат на часовниците на калифорнийския технологичен гигант, които работят отлично с операционна система iOS.

Най-добрите смарт часовници на пазара

Тъй като на пазара има голям избор от смарт часовници, ние си позволихме да съберем и да ви представим някои от най-добрите, които можете да си купите към момента.

Който и от тези модели да изберете, бъдете сигурни, че няма да сгрешите.

1. Apple Watch 3


Смарт часовникът е с изискан унисекс дизайн, който пасва на спортно и спортно-официални тоалети. Подходящ за ежедневна употреба. Съвместимост с операционна система iOS. Гривната е изработена от гъвкав силикон. Зареждането става посредством USB свързване към компютър.

Екранът на часовника е AMOLED с размер от 42 милиметра. Има безжична интернет свързаност и блутут свързаност. Процесорът в часовника е двуядрен, а паметта за съхранение на данни е 8 гигабайта.

Батерията е литиево-йонна и може да изкара до 18 часа непрекъсната работа. Смарт часовникът има измерване на пулса, вграден GPS, алтиметър, акселерометър, контролиране на музиката и е водоустойчив до 5 атмосфери дълбочина.
Купи сега

2. Samsung Galaxy Watch


Часовникът е с унисекс дизайн и е подходящ за ежедневно ползване. Съвместим е с операционна система Android и iOS. Каишката е от гъвкав силикон, а корпусът на самия часовник е от алуминий. Екранът е Super AMOLED с размери от 1.2 инча. Моделът се свързва посредством NFC, блутут и безжичен интернет.

Има вграден GPS, жироскоп, барометър, акселерометър и сензор за измерване на пулса. Процесорът му е двуядрен с честота от 1.15 гигахерца, а оперативната памет (РАМ) е 768 мегабайта.

Капацитетът за съхранение на данни и приложения е 4 гигабайта.

Батерията е с капацитет от 270 милиампер/часа. Часовникът може да показва брой крачки, изминато разстояние, качеството на съня, сърденият ритъм и има известия за повиквания и други. Водоустойчив е до 5 атмосфери.
Купи сега

3. Garmin Vivoactive 3


Този смарт часовник е с красив спортно ориентиран унисекс дизайн. Съвместим е с операционни системи Android и iOS. Каишката е изработена от силикон, а корпусът от неръждаема стомана.

Типът на екрана е MIP, а размерът е 1.2 инча. Часовникът се свързва посредством блутут. Показва изминато разстояние, брой направени крачки, следи различни активности като плуване, тичане и каране на колело. Функция часовник, секундомер, календар и таймер.

Водоустойчив до 5 атмосфери.

Вградени сензори за температура, GPS, дигитален компас, акселерометър и следене на пулса.
Купи сега

4. Samsung Gear S3 Frontier


Смарт часовникът е ориентиран главно към мъжката половина и е с по-спортно ориентиран дизайн. Каишката е изработена от силикон. Екранът на устройството е Super AMOLED с размери от 1.3 инча.

Часовникът се свързва посредством блутут, безжичен интернет и NFC. Процесорът е двуядрен с честота от 1 гигахерц, а оперативната (РАМ) памет е 768 мегабайта.

Капацитетът за съхранение на данни е 4 гигабайта.

Батерията е литиево-йонна с капацитет от 380 милиампер/часа. Часовникът е водоустойчив и има вградени сензори за светлина, сърдечен ритъм, жироскоп, акселерометър и барометър.
Купи сега

5. Xiaomi Amazfit Bip


Този модел е със стилен дизайн и е подходящ за ежедневна употреба както от мъже, така и от жени. Съвместим е с операционни системи Android и iOS. Каишката е изработена от силикон, а корпусът от поликарбонат.

Екранът е сензорен с размер от 1.28 инча. Часовникът се свързва посредством блутут. Батерията е литиево-полимерна с капацитет от 190 милиампер/часа. Моделът следи активността и сърдечния ритъм.

Има вграден GPS, жироскоп, сензор за светлина, акселерометър и сензор  за пулс.
Купи сега

6. Nokia Activite Steel


Смарт часовникът е със стилен унисекс дизайн и е подходящ за ежедневна употреба. Съвместим е с операционни системи Android и iOS. Каишката е изработена от силикон, а корпусът от неръждаема стомана. Екранът е с размер от 1.3 инча.

Моделът се свързва посредством блутут. Измерва изминати крачки, разстояние и качество на съня. Може да засича плуване, тичане и изгорени калории. Има сензори за движение, индикация за изтощена батерия, акселерометър.

Водоустойчив до 5 атмосфери.
Купи сега

7. Fitbit Versa


Този модел е с красив и стилен унисекс дизайн, подходящ за ежедневна употреба. Съвместим както с Android, така и с iOS и Windows устройства. Каишката е изработена от силикон, а корпусът от алуминий. Екранът е LCD с размери от 1.2 инча.

Часовникът се свързва посредством блутут и безжичен интернет. Батерията е литиево-полимерна. Функции за изминато разстояние, брой крачки, качество на съня, сърдечен ритъм, известия за входящи повиквания, имейли, съобщения и други.

Функция календар, будилник и възможност за инсталиране на допълнителни приложения.

Водоустойчив до 5 атмосфери.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Samsung Gear Sport


Смарт часовникът е със силно изразен спортен дизайн. Съвместим е с операционна система Android. Каишката е изработена от здрав силиконов материал. Екранът е OLED с размер от 1.2 инча. Часовникът се свързва посредством блутут.

Процесорът е двуядрен с честота от 1 гигахерц, а оперативната памет е 768 мегабайта. Мястото за съхранение е 4 гигабайта. Батерията е с капацитет от 300 милиампер/часа. Устройството измерва сърдечния ритъм, изгорените калории и следи активността.

Можете да получавате известия на него. Водоустойчив до 5 атмосфери.

Вградени бароматър, жироскоп, акселерометър и сензор за пулса.
Купи сега

9. Huawei FIT


Този модел е със спортен унисекс дизайн и е подходящ за ежедневна употреба. Съвместим с операционни системи Android и iOS. Каишката е изработена от силикон, а корпусът от алуминиева сплав и фибростъкло.

Екранът е с размер HD LCD с размер от 1.04 инча и закалено стъкло. Свързаността се осъществява посредством блутут. Капацитетът на батерията е 80 милиампер/часа. Функции за измерване на активност – изминато разстояние, кратки.

Получаване на известия за обаждания, съобщения, имейли и други. Измерва пулса и изгорени калории, както и следи дължината и качеството на съня. Вградени педометър, жироскоп, акселерометър, барометър и сензори за светлина и пулс.

Водоустойчивост до 5 атмосфери.
Купи сега

3.2/5 - (24 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
 1. Дими пише

  Не знам, аз си взех един от сайта на lulu.bg и съм доста доволна. Има всякакви функции и лесно се работи и не е толкова скъп

 2. Надя пише

  Здравейте
  Какъв смарт чаовнк ползвате
  Бихте ли
  сподели ли мнение
  Благодаря

 3. стефан николов пише

  изобщо не са добри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!