Всички категории

8-те Най-Добри Обективи

Обичате ли фотографията? Цените ли висококачествените изображения? Искате ли да изпробвате границите на своите фотографски възможности? Тогава сте попаднали на правилното място…

С подходящия обектив можете да превърнете снимките си в истински шедьовър на изкуството!

Фотоапаратът не е нищо без своя обектив. Разбира се, всяка камера ще върви заедно със съответните снимачни приспособления.

В крайна сметка в много от случаите сменяемите обективи, включени в комплекта на един фотоапарат, ще бъдат достатъчно добри. Това обаче важи, ако тепърва прохождате в полето на фотографията.

Колкото и прилично да се справят, комплектните обективи така или иначе имат сравнително ограничени възможности. Ако искате да използвате пълния потенциал на своя фотоапарат (а и на собствената си креативност), със сигурност трябва да обмислите добавянето на още поне един или два обектива към колекцията си.

Как обаче да се ориентирате в този сложен и многообразен пазар, ако тепърва навлизате във фотографията? Дори и просто онлайн можете да откриете невероятно многообразие от обективи. Тъкмо затова изборът на подходящото снимачно приспособление често се оказва ужасно сложна и тромава задача.

Няма обаче защо да се тревожите излишно! Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви измъкнем от заплетената ситуация.

В него ще откриете цялата необходима информация за обективите и техните особености. След като се запознаете внимателно с нея, ви гарантираме, че ще успеете да откриете тъкмо онова, което търсите.

За да сме ви максимално полезни обаче, специално за вас подбрахме няколко от най-добрите предложения в областта. Можете да ги откриете в края на статията ни

Какво представляват обективите?

Ако сте малко от малко запознати със света на фотографията, ще знаете, че фотоапаратът е практически безполезен без своя обектив.

Именно благодарение на него светлината от това, което виждате във визьора си, се фокусира в малка точка на гърба на вашия филмов, DSLR или безогледален фотоапарат. Махнете обектива от фотоапарата си и единственото изображение, което ще получите, ще се състои от чиста бяла светлина.

Именно затова трябва да си дадете сметка колко важен е качественият обектив за вашите бъдещи снимки. Дори евтиният фотоапарат се превръща в страхотен снимачен инструмент, ако е снабден с подходящото приспособление.

Как точно обаче работят обективите? Отговорът всъщност е доста прост – подобно на човешкото око.

Те се използват, за да доведат светлината до фиксирана фокусна точка. В същото време ви позволяват да контролирате количеството светлина, което влиза във вашия фотоапарат, така че да постигнете желаните ефекти.

При филомивете фотоапарати обективът насочва светлината към филмовата лента. При цифровите модели (като DSLR или безогледалните фотоапарати), от друга страна, светлината бива насочена към цифровия сензор.

Вътре във всеки обектив има серия от изпъкнали (извити навън) и вдлъбнати (извити навътре) оптични елементи. В повечето случаи това са различни стъклени пластини, които работят заедно, за да огънат светлината и в крайна сметка да я пречупят в една остра фокусна точка.

Последиците са ви ясни. След редица от разнородни технологични процеси, засягащи фотоапаратното устройство, в крайна сметка получавате отпечатък на желания образ.

А след достатъчно количество упражнения той постепенно започва да съвпада с особеностите на вашите фотографски амбиции. Резултатът – вечен архив на прекрасните образи от света около вас.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на обектив?

След като вече знаете какво точно представляват обективите за фотоапарати, проучването ви тепърва започва.

Подобно на всяко малко по-комплексно устройство, и тези снимачни приспособления си имат своите особености. В тази секция ще ви обърнем внимание на основните от тях.

Ако искате да изберете възможно най-подходящия продукт, определено си заслужава да им отделите подобаващо внимание.

Фокална дължина

В комбинация с размера на сензора на фотоапарата фокалната дължина на вашия обектив ще определи ъгъла на видимост на устройството. Колкото по-малки са милиметрите, толкова по-широк ъгъл или по-издаден изглед ще имате възможността да получите.

При обективите с увеличение обикновено има две числа, които илюстрират крайните стойности на увеличителния диапазон. За сметка на това обективите с фиксирано фокално разстояние не могат да увеличават мащаба си и са описани с едно-единствено число.

В зависимост от това с какъв фотоапарат работите, фокалната дължина на вашия обектив ще произвежда различни изображения. Въпросът често опира преди всичко до особеностите на зрителния ъгъл.

Именно затова фокалните дължини могат да варират по своята съвместимост. Някои от тях ще бъдат полезни при един тип сензор. За сметка на това при друг тип сензор, ако се стремите към същата цел, ще се наложи да използвате алтернативен обектив.

Няма да ви затрупваме с различна информация за възможните класификации на видовете обективи според тяхната дължина. Ситуацията би могла да бъде опростена горе-долу по следния начин. Колкото по-голяма е фокалната дължина, толкова по-голямо увеличение ще постигне даденият обектив.

Различните фокални разстояния могат да бъдат полезни в множество различни ситуации. Именно затова е важно да изберете подходящия обектив с оглед на своите собствени нужди.

Помислете си в какви ситуации бихте снимали най-често, какво обичате да снимате и какви точно кадри ще се стремите да уловите. Това ще ви помогне да се насочите към определен обектив, който трябва да бъде подходящ за вашите собствени цели.

Апертура

Апертурата на един обектив ще ви даде информация за това колко светлина можете да съберете с него. Думата идва от латински и съвсем директно може да се преведе като “отвор”. Това практически е отворът, през който светлината навлиза в обектива, за да достигне до сензора на фотоапарата.

Цялата специфика на апертурата обаче може да бъде излишно объркваща, когато става въпрос за практическия казус с покупката на обектив. Тъкмо затова ще се опитаме да подходим малко по-прагматично и да ви дадем по-конкретни насоки.

Колкото по-ниско е числото (например f/1,4 или f/2), толкова по-широка ще бъде блендата. И съответно обективът ви ще пропуска толкова повече светлина.

Съветът ни е, когато си купувате обектив, да се опитате да свалите числото, колкото е възможно, повече. Разбира се, в никакъв случай не бива да жертвате от фокалната дължина, на която вече сте се спрели (и от която се нуждаете).

Много потребители предпочитат 24-70-милиметрови обективи с апертура f/2,8. Това е така, защото те осигуряват добър диапазон на увеличение и доста широка максимална бленда. Подобни обективи успяват да пуснат значително количество светлина в обектива, като същевременно постигат малка дълбочина.

В много от случаите ще срещнете описания от рода на f/3,5-5,6. Подобна апертура се използва при обективи с променливо увеличение. В този случай максималната апертура ще се променя при целия диапазон на увеличението.

Допускането на по-малко количество светлина създава предпоставки за проблеми. При по-слаба светлина със сигурност ще попречите на пълноценните си снимки.

Именно затова силно ви препоръчваме да се насочите към обективите с максимално широка апертура. Припомняме ви обаче, че това в никакъв случай не бива да се случва за сметка на цялата фокална дължина. Търсете златното сечение.

Стабилизация на изображението

Стабилизацията на изображението увеличава количеството резки изображения, които можете да получите. Това се случва посредством коригиране на вибрациите, причинени (обикновено) от естественото разклащане на ръката при снимане без статив.

Все по-разпространена е стабилизацията на тялото, при която сензорът на фотоапарата се движи, за да противодейства на случайното движение. Много обективи обаче предлагат свои собствени механизми за стабилизация, за да компенсират клатенето.

Стабилизацията на един обектив е особено ефективна при използване на дълги телеобективи. При тях обикновено стабилизацията на тялото не постига достатъчно добър ефект.

Много различни апарати впрочем могат да използват комбинирана стабилизация. При едновременно уравновесяване на тялото и на обектива се постига максимално висока степен на корекция.

Изчистването на размазването в много от случаите е достатъчно ефективно независимо от условията. То ви позволява да правите снимки в динамична обстановка дори при по-слаба светлина, при по-големи фокални разстояния или по-големи увеличения.

Именно затова, ако не притежавате фотоапарат с вградена стабилизация на тялото, силно ви препоръчваме да си потърсите обектив с функция за стабилизиране на изображението.

Имайте предвид, че различните производители наричат обективната оптична стабилизация с различни имена. В много от случаите говорим просто за инициали, с които не е лошо да сте запознати.

Няма да изпадаме в подробности, но ще ви ориентираме по следния начин. IS, OIS, VR, OSS, OS, VC – това са все съкращения, назоваващи функции за стабилизиране на изображението при различни обективи.

Формат

По-рано ви споменахме, че форматът на сеонзора оказва значително влияние върху представянето на различните обективи. Именно затова искаме да отделим малко повече внимание на съвместимостта между отделните обективи и формата на отделните сензори.

В няколко случая производителите на фотоапарати използват един и същ байонет за своите APS-C и пълнокадрови фотоапарати. В повечето от тези ситуации пълнокадровите обективи ще работят на по-малките APS-C модели.

Имайте предвид обаче, че APS-C обективите в крайна сметка ограничават пълнокадровите фотоапарати до изрязан APS-C режим.

Някои фотографи започват с APS-C фотоапарат и едва на по-късен етап си купуват съвместими с него пълнокадрови обективи. По този начин намаляват разходите си, в случай че на по-късен етап решат да си купят пълнокадров фотоапарат, който използва същия байонет.

Ние обаче в общи линии бихме ви посъветвали да си купувате обективи, които отговарят единствено на настоящите ви потребности. Разбира се, всяко правило си има изключения, но колкото и перспективно да сте настроени, не си заслужава да се снабдите с обектив, подходящ за фотоапарат, който все още не притежавате.

Оставете “неродения Петко” да спи спокойно. Идеята не е толкова лоша, нали?

Байонет

По-рано използвахме думата “байонет”, но какво точно означава тя? Най-просто казано, това засяга устройството на стойката за обектива.

Това, което трябва да вземете предвид, е, че всеки производител на фотоапарати използва собствен байонет за обективи. Това пък означава, че някои обективи не могат да се сменят между различните марки снимачни устройства.

Един обектив на Canon например няма да пасне на тялото на Nikon. Опитите ви да ги съберете в едно въпреки волята им ще доведат до повредата и обектива, и на фотоапарата.

От това правило съществуват в общи линии две изключения. Това е, от една страна, обективът Micro Four Thirds, разработен съвместно от Panasonic и Olympus. Другото изключение е L-mount, пълнокадров обектив, създаден съвместно от Leica, Panasonic и Sigma.

Обърнете внимание, че повечето компании днес съсредоточават усилията си върху своите байонети за безогледални фотоапарати. Именно затова в тази област в момента се появяват най-новите и усъвършенствани обективи, които могат да се интегрират къде ли не.

Много обективи с DSLR байонет например могат да бъдат адаптирани за работа с безогледални фотоапарати, произведени от същата марка. По-старите конструкции е по-малко вероятно да ви предложат пълния набор от функции. Обективите за безогледални фотоапарати обаче не могат да се използват на DSLR.

Редица по-периферни производители, сред които Tamron, Tokina и Sigma произвеждат обективи за байонети на други производители. По-старите байонети за DSLR се ползват с най-широка поддръжка.

Sony например делегират част от производството на обективи за безогледалната си система E-mount на подобни компании. Nikon и Canon обаче досега защитаваха своите нови монтажи Z и RF. Това означава, че при тях ще имате по-малко възможности за алтернативни (често по-изгодни) заместители.

Какво видове обективи съществуват?

Вече знаете, че дадени обективи са подходящи за употреба в определени ситуации. Да сте наясно в коя ситуация към какъв обектив да посегнете, е една от първите стъпки към по-добрата фотография.

Именно затова в тази секция ще ви запознаем с различните видове обективи за фотоапарати. Освен това обаче ще се постараем да ви насочим кога трябва да се използват те.

И тъй като в общи линии почти всяка промяна в една от характеристиките на всеки обектив променя неговата употреба, ние ще се опитаме да насочим вниманието ви към няколко основни вида.

Обектив с увеличение

Обективите с увеличение са един от най-често срещаните видове обективи, с които е добре да оборудвате фотографския си арсенал. Те ще в предложат голям набор от възможности за снимане на всякакви обекти. Сред тях може да включим всичко от хора по улиците до диви животни в африканската савана.

Подобни модели са изключително гъвкави. Най-популярният сред тях е обективът с увеличение между 70 и 200 мм. В повечето случаи продукти от подобен тип се използват за сватбените фотографии.

Обърнете внимание, че обективите с увеличение имат променливо фокално разстояние. С обектив 70-200 мм например можете да увеличите мащаба от 70 мм до 200 мм.

Ако обаче държите на широките възможности, можете да намерите обективи с много по-голям диапазон, например 18-270 мм. Подобни модели които ви позволяват да снимате както от особено близо, така и от значително по-голямо разстояние.

Без значение е дали сте начинаещ фотограф, или вече сте се специализирали. Когато става въпрос за снимки, нищичко не може да замени широкия диапазон на мащабиране. Именно затова със сигурност ви препоръчваме моделите, които ви предлагат адекватни увеличителни възможности.

Основен обектив

Основният обектив е класически обектив, който съществува толкова дълго, колкото и фотоапаратите. Подобни модели ви предлагат фиксирана фокална дължина. Това на свой ред означава, че с тях нямате възможност нито да увеличавате, нито да намалявате мащаба на фотографиите си.

Основното предимство на основните обективи е, че са специализирани само в едно фокално разстояние. С други думи, те са прецизно настроени да предоставят резултати за един конкретен тип фотография. Това ги отличава от обективите с увеличение, които могат да се използват в множество различни случаи.

Ефектът е следният. Поради своята специализация основните обективи дават много по-високо качество на изображенията от обектива с увеличение като цяло. Незаобиколимото условие обаче e да знаете в коя ситуация можете да ги използвате.

50-милиметровият основен обектив например, известен още като Nifty Fifty, е идеален за портрети. Това е така, понеже неговата фокална дължина се разглежда като възможно най-близката до човешкото око.

35-милиметровият основен обектив, от друга страна, обикновено се използва най-добре от фотографите на пейзажи.

Разбирате ли? Всичко е въпрос на перспектива и търсен резултат. Затова подбирайте разумно. Препоръчваме ви основните обективи едва когато вече сте се профилирали в даден тип фотография или поне сте сигурни, че в даден момент ще се профилирате.

Телеобектив

Ако стандартният обектив с увеличение не е достатъчно силен за вашите нужди, следващата стъпка по стълбицата е телеобективът. Тези големи обективи се срещат в диапазона от 100 мм до 600 мм, а в много от случаите дори и повече.

Имайте предвид, че телеобективите са обемисти. Тъкмо затова нерядко те изискват специален статив за поддържане. Това пък ги прави далеч не толкова практични, колкото стандартните обективи с увеличение.

Ако обаче сте професионален фотограф на дивата природа, спортен фотограф или ако снимате нощното небе и звездите, тогава телеобективът се оказва в общи линии незаменим. Любителите обаче може би излишно биха насилили рамките на бюджета си с нещо подобно.

Широкоъгълни обективи

Ако фотографирате пейзажи и искате да повишите качеството на представянето си, широкоъгълните обективи са просто задължителни.

Те имат по-широко фокално поле, което на свой ред ви позволява да заснемете повече от сцената пред вас. Това е възможност, която изобщо не може да се мери с онова, което един обектив с увеличение може да ви предложи.

Поради тази причина широкоъгълните обективи са идеални за снимане на пейзажи. С тяхна помощ можете да уловите повече от пейзажа и да създадете много по-жива картина.

Не става въпрос обаче единствено за природни пейзажи. Широкоъгълните обективи са чудесни и за снимане на архитектурни постижения (или очарования). Защо ли? Защото благодарение на тях няма да пропуснете нищичко от зданието, чиято магнетичност искате да запечатате.

Фокалната дължина на повечето широкоъгълни обективи обикновено е между 16 и 35 мм. Именно затова не можете да очаквате кой знае какви увеличителни представяния от тяхна страна.

Рибешко око

Съществуват обаче ситуации, в които дори широкоъгълните обективи няма да са ви достатъчни. В случай че искате да обхванете още по-широко зрително поле, ще трябва да инвестирате в модел тип “рибешко око”.

Обективът тип “рибешко око” по същество е ултраширокоъгълен обектив, който предлага огромно зрително поле. Подобни обективи създават необичаен снимачен ефект, подобен на изображението от GoPro.

Това са по-специализирани устройства и обикновено не са необходими на повечето фотографи. Те могат да бъдат особено полезни, ако снимате на закрито или използвате фотоапарата си за дизайнерска работа. В повечето ситуации те ще ви предложат фокална дължина от 8 мм.

Подчертаваме, че това наистина са модели, подходящи за употреба в специфични ситуации. Какви точно са вашите снимачески потребности обаче, е редно сами да прецените. Единствено се погрижете да си осигурите подходящия обектив, който да удовлетвори амбициите ви.

За какво трябва да помислите преди покупката на обектив?

Може би трябваше да започнем с това, но все пак… Имайте предвид, че още преди да се насочите към магазина и да грабнете своя желан модел, са необходими няколко съображения.

Вече знаете немалко за обективите. Сега ще можете по-добре да изградите предварителната си преценка точно към кои модели да се насочите. За целта ние ще ви обърнем внимание на няколко ключови критерия, които да вземете предвид.

Вашите нужди

Сигурни сме, че и сами сте се убедили колко специфични могат да бъдат различните обективи и техните употреби. Именно затова е добре, на първо място, да сте наясно точно от какво се нуждаете. Това на свой ред ще ви насочи тъкмо към моделите, подходящи за удовлетворението на собствените ви желания.

Разбира се, ако се занимавате професионално с фотография, със сигурност ще знаете точно от какво се нуждаете. И сами виждате, че немалка част от обективите в крайна сметка са специализирани за употреба в определени ситуации и са тотално неприложими в други.

В случай че се занимавате с по-широк набор от фотографски дейности обаче или пък тепърва навлизате в тази сфера, ви препоръчваме някои от по-универсалните модели. Такива са например обективите с увеличение и с възможност за по-широко мащабиране.

Ако снимате в динамична среда пък, функциите за стабилизация на изображението ще се окажат просто задължителни.

Преценете внимателно точно що за фотограф сте или що за фотограф искате да бъдете. Това ще ви даде възможност да прецизирате избора си на тип фотоапарати още по-добре.

Вашата камера

Един обектив играе ключова роля в оперативността на вашата камера. Без него вашето снимачно устройство се оказва в общи линии абсолютно сляпо.

В същото време обаче добрият обектив може да повиши значително представянето на не чак толкова висококласния фотоапарат. За сметка на това некачественият обектив ще осакати потенциала и на най-оперативната камера.

Именно затова трябва да сте особено внимателни при избора си на обектив. Погрижете се модела, към който се насочвате, да бъде добре съгласуван с особеностите на вашата камера.

Оставяме настрана въпроса за чисто физическата съвместимост между вашата камера и даден обектив. (Въпреки че това е аспект на казуса, който в никакъв случай не бива да се пренебрегва.) Погрижете се функционалните особености на обектива да отговарят на характеристиките на вашия фотоапарат.

Така или иначе тук може да се получи известен консенсус без особени затруднения. Ако вече сте се снабдили с високооперативна камера, със сигурност си заслужава да ѝ вземете за другар високооперативен обектив.

Той трябва да може да смогва на възможностите на своята половинка и не просто да ги удовлетворява, а дори да ги разширява. Обективът трябва да усъвършенства, а не да ощетява.

Ако фотоапаратът ви обаче не представлява кой знае колко класно устройство, също не си заслужава да му осигурявате първокласен обектив. В този случай фотоапаратът е този, който няма да ви позволи да разгърнете пълния потенциал на новата си придобивка.

И още един ключов съвет от нас. Ако фотографските ви интереси са по-широки, определено ви препоръчваме да се снабдите с повече от един обектив. В този случай ще можете да изберете възможно най-подходящото снимачно приспособление в зависимост от снимачните условия и търсените резултати.

Вашият бюджет

Въпросът за бюджета винаги оказва ключово влияние върху крайния избор, независимо за каква покупка става въпрос. Ситуацията с обективите в никакъв случай не стои по-различно.

Цените на тези устройства могат да варират от няколко стотин до няколко хиляди лева. В този ред на мисли на пазара гарантирано ще успеете да откриете продукти, които да отговарят на вашите финансови възможности.

Съветът ни е да не се изхвърляте прекалено. Помислете си внимателно колко точно важни са заниманията ви с фотография. Дали това е просто хоби, или е продуктивна дейност, чиито продукти имате намерение да капитализирате?

В случай че говорим за първия случай, препоръката ни е да се ориентирате към по-стабилните и приятелски настроени предложения. Във втория случай, разбира се, покупката ви ще се превърне в инвестиция. А колкото по-смислена е тя, толкова повече блага ще ви донесе впоследствие.

Бъдете достатъчно разумни и помислете внимателно точно какво си търсите. Ако не разполагате с достатъчно средства, ви препоръчваме да избягвате големите имена. Много от алтернативните модели ще ви предложат аналогично качество, но на значително по-ниски цени.

Защо в крайна сметка е важно да имате ясно определен бюджет, преди изобщо да се захванете за пазаруване? Това, разбира се, ще ви позволи да прецизирате избора си максимално добре. По този начин много по-бързо ще успеете да откриете тъкмо модела, който търсите.

Комбинирайте това с останалите критерии, които могат да наклонят везните ви в една или друга посока, и решението ще се образува от само себе си.

Как да се грижите за обектива си възможно най-добре?

Е, вече знаете всичко необходимо за обективите и техните особености. Обикновено смяната на един обектив се налага не поради повреда, а поради технологическо остаряване. Това поначало са изключително устойчиви устройства, които би трябвало да издържат цял живот. С подходящите грижи, разбира се.

Колкото по-дълго използвате даден обектив, толкова по-добре ще се справяте в използването му. Именно затова определено си струва да отделяте достатъчно внимание и грижа на своите снимачни инструменти.

Какво да правите?

Грижата за един обектив се свежда преди всичко до неговото почистване. Как точно обаче се осъществява то?

На предната повърхност на повечето обективи е нанесено специално покритие. Освен това стъклото, използвано за оптични обективи, е много деликатно. То може да се надраска или обективът да загуби покритието си, ако се почиства неправилно.

Именно затова не се препоръчват течности за почистване на обективи, съдържащи агресивни химикали. Вместо това е добра идея да използвате четка за обективи или вентилатор със сгъстен въздух. С тяхна помощ ще успеете да отстраните всички свободни частици прах или песъчинки.

Дръжте обектива с повърхността, която почиствате, надолу. По този начин, докато почиствате, всяка изхвърлена мръсотия или прах трябва да падне. Използвайте четката пестеливо и внимателно. Някои духалки за сгъстен въздух имат мек връх, за да не повредите при прекомерно приближаване различните нежни повърхности.

Ако е възможно, носете със себе си комплект за почистване от четки и вентилатор по време на пътуване. Така ще съумеете да се справите с неприятните ситуации още в момента на възникването им. Тези два аксесоара са особено полезни за отстраняването на пясък.

Използвайте ремъка за фотоапарат винаги, когато фотоапаратът не е монтиран на статив. Това значително намалява вероятността оборудването ви да се удари в земята. Дори да ходите по подплатени подове, ударът ще причини известни щети и ще даде възможност на прах или пясък допълнително да застраши обектива ви.

Какво да не правите?

Може би сте виждали много фотолюбители да дишат върху обектива и след това да го избърсват с кърпа или дреха. Това обикновено се случва, за да се отстрани някакво мъничко петънце, което пречи на съвършения кадър.

Този лош навик засяга както професионалистите, така и любителите, и трябва да се опитате да не го прихващате. Той причинява конденз и понякога позволява на слюнката да попадне върху обектива. Изглежда като най-естественото нещо, което може да се направи, но експертното мнение съветва да не избирате лесния път.

Опитайте се да си изградите навик да не оставяте отпечатъци върху обектива. Това се постига, когато съзнателно избягвате да го докосвате.

Желанието да изтриете прашинка мръсотия от обектива, със сигурност ще бъде силно. Бъдете устойчиви! И дано знанието, че пръстите ви ще оставят следи от пот върху перфектния кадър, ви помогне.

Ако все пак случайно докоснете обектива си, избършете петното внимателно с помощта на микрофибърна кърпа.

В случай че върху обектива попадне малко вода, не позволявайте тя да изсъхне върху обектива, тъй като ще остави следи. Бъдете изключително внимателни.

 

Е, надяваме се нашето ръководстов да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за обективите и техните особености, както ви обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

1. Обектив Canon EF-S 10-18mm IS STM


Предстяваме ви обективът на Canon EF-S 10-18mm IS STM. Canon са сред най-големите имена в света на фотографията и този продукт ясно демонстрира защо. Компактният му дизайн го прави лесен за транспортиране, а широкоъгълния му характер ви дава възможност да уловите множество богати кадри. Устройството ви позволява да правите страхотни снимки и видеа благодарение на 4-стоповия си стабилизатор, а автокосуната му система е чудесна за улавяне на кадри в движение. С него ви устройства неизброимо количество снимки и видеа.
Купи сега

2. Обектив Sony SEL55210


Sony са още едно от най-големите имена в бранша. SEL55210 е телефото обектив, който може наистина да ви впечатли със своите възможности особено когато става въпрос за заснемане на спортни и природни кадри. Моделът разполага с чудесна вградена стабилизация, която работи чудесно както при близко, така и при голямо разстояние дори и при по-слабо осветление. Фокусът е бърз, гладък и безпроблемен. Блендата му обхваща диапазона между f4,5 и f6,3, а увеличението е между 55 и 210 мм.
Купи сега

3. Обектив Nikon VR AF-P DX NIKKOR


Продължаваме с третото от най-големите имена във фотографската сфера – Nikon. Този обектив, който сме избрали да ви покажем, е готов да ви предложи някои наистина страхотни възможности. Нека започнем от ултраширокоъгълния диапазона на фокалната му дължина – между 10 и 20 мм. С нейна помощ можете да сменяте перпскетивите за нула време без абсолютно никакви затруднения. В същото време компактният дизайн на модела ви позволява да го транспортирате повече от лесно. Кадрите са нежни, плавни, винаги ясни и стабилни. За това се грижат както автофокусната, така и стабилизиращата система на обектива.
Купи сега

4. Обектив Sony Sonnar T*


Sony Sonnar T* е обектив от най-висок клас. Моделът е съвместим с типичните за сони корпуси с байонет Е и се слави с невероятна яркост и яснота на изображенията. Максималната му апертура от f1,8 е чудесна за създаването на фонови изображения. Кръглата бленда на устройството на модела допринася за улавянето на естествено осветени образи с изключително натурален вид. Дизайнът е надежден и ефикасен. Именно благодарение на него този страхотен обектив се представя на високо ниво в общи линии във всевъзможни снимачни стиуации.
Купи сега

5. Обектив Mirrorless Fujifilm XF90mmF2 R LM WR


Представяме ви още един невероятен обектив. Fujifilm XF90mmF2 R LM WR е устройство, което ви предлага страхотна оперативност в множество различни ситуации. Моделът се отваря бързо, а фокалната му дължина възлиза на 137 мм. Апартурата му възлиза до максимална стойност от f2,0, благодарение на което обективът ви осигурява изключително ясни, детайлни и наситени изображения. Заоблената бленда се комбинира с оптичната конструкция и създава елегантен боке ефект дори по краищата на изображението. Автофокусът на устройството работи изключително бързо и безотказно. В движение или не – снимките са винаги съвършени.
Купи сега

6. Обектив Panasonic LUMIX G H-FS35100


Panasonic LUMIX G H-FS35100 е един страхотен обектив, подходящ за тепърва напредващите фотографи. Моделът разполага с фокална дължина от порядъка на 35-100 мм. Апертурата му пък възлиза на f4,0-5,6. Приложението на този модел е до голяма степен универсално. Стабилизиращата му система работи добре и ви позволява да улавяте някои доста резки изображения. Освен това обаче моделът може да се справи чудесно и с видео кадрите.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Venus Optics Laowa Zero-D


Споделяме с вас един контрастен обектив, който на свой ред отива по-скоро в противоположния спектър на професионалните снимачни приспособления. Този ултраширокоъгълен модел ви предлага статично фокално разстояние от 12 мм и апартурен диапазон от f2,2 до f2,8. Това устройство е проектирано за статичен тип фотография. Фокусът се осъществява ръчно, но за сметка на това постига невероятна прецизност. Обективът е предназначен за DSLR фотоапарати. И сами виждате – продуктът говори сам за себе си.
Купи сега

8. Обектив Sigma


Sigma са един от актуалните производители, които представляват страхотна алтернатива на някои от по-големите имена в бранша. Този широкоъгълен модел ще ви предложи невероятно висок стандарт, и то при положение че е предназначен за професионална употреба. Моделът е проектиран за статична фотография от типа на: астрофотография, улични пейзажи, екологични портрети и др. Фокалната му дължина е статична и възлиза на 35 мм, а блендата му е f2,0. Фокусирането се осъществява автоматично, бързо, деликатно и преди всичко ефикасно.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!