Всички категории

7-те Най-Добри Бинокли

Избирането на бинокъл може да бъде невероятно объркващо както за начинаещи, така и за любители.

  

Най-добрият начин да оцените оптичните характеристики и леснотата на използване на един бинокъл е да отидете на място в магазин и да изпробвате поне няколко различни модела.

Но преди това може би е добра идея да се запознаете с основните неща свързани с биноклите. Нека отговорим на някои често задавани въпроси.

Какво означават числата в името/модела/характеристиките на един бинокъл?

Обикновено още в името или модела на един бинокъл (а понякога в самите характеристики) ще срещнете едни числа, които много вероятно нищо няма да ви говорят.

Първото число определя силата на бинокъла (приближаването), а второто размера (диаметърът на лещата).  Съответно бинокъл 8х42 се разчита като такъв със сила на приближаване от 8 пъти и диаметър на лещата от 42 милиметра.

Размерът на лещата също така ви дава представа за това колко голям физически е един бинокъл и колко светлина може да събере. Когато свикнете да разпознавате тези числа и как те се отразяват на това как ще виждате през бинокъла ще знаете как точно да си изберете подходящ модел според това за какво ще го използвате – за наблюдаване на птици, на звезди, на големи риби или дори лодки.

Защо бинокли със сходни характеристики могат да имат различни цени?Отговорът на този въпрос е много прост – на хартия два различни модела могат да ви се струват еднакви, но всъщност на практика не е така.

Единият може да е изработен от много по-качествени материали, да използва много по-добри лещи и т.н. Именно от подобни неща идва и разликата в цената.

Какво още може да се вземе предвид при избора на бинокъл?

Издръжливото покритие откъм екстериорната част на бинокъла е добър плюс. Също така е добре да има гумирани части за по-добър захват и намаляване шанса от изпускане. В някои случаи водоустойчив бинокъл би бил по-добър избор. Подобно на това може да искате модел, който не се замъглява.

Допълнителните екстри като изброените и кои точно ще предпочетете зависи изцяло от това как ще използвате бинокъла и какъв бюджет имате.

Как да избера бинокъл за конкретна употреба?

Дори и да не разбирате особено от бинокли, ако знаете за какво основно ще използвате вашия (например астрономия, наблюдаване на птици или пък китове) – това може много да стесни критериите. Приближаването и размерът на лещата са отправната ви точка, но не забравяйте да включите и допълнителните фактори в последствие.

Бинокъл за походи и катеренеТъй като в раницата мястото не е неограничено, размерите на всичко поставено в нея имат значение. Затова ще ви трябва по-компактен бинокъл с приближаване от 8 до 10 пъти и диаметър на лещата около 28 милиметра.

Съответно бинокли 8х25; 10х25; 8х28 и 10х28 са отличен избор.

Модел с гумирано покритие отвън би бил по-издръжлив от обикновен. Също е добре да обмислите водоустойчивост – така няма да се притеснявате да го използвате и в мокро време.

Бинокъл за наблюдение на птици

За подобно предназначение едва ли ще ви притеснява толкова размерът на бинокъла, съответно можете да се огледате за средни до големи по размер модели.

Особено предпочитани са 8х32 и 8х42 бинокли.

Въпреки че 10 пъти приближаване може да ви се стори  полезно за наблюдение на малки птици, моделите с 8 пъти приближение ще ви дадат по-широко зрително поле, което е ключът към лесното откриване на птиците. Отново е добре да помислите за водоустойчивост, за да го използвате спокойно във всякакво време. Също така има модели, които не се замъгляват когато излезете от топло на студено.

Бинокъл за сафари, наблюдение на китове и/или диви животниПредпочитаните модели за тези сценарии включват 8х32; 8х42; 10х32 и 10х42.

Ако очаквате да наблюдавате животните от особено далеч, изберете бинокъл с 10 пъти приближаване. Ако пък искате нещо по-компактно, то тогава изберете модел с 32-милиметров диаметър на лещата вместо с 42. Отново е добре да помислите и за водоустойчивост, особено ако ще гледате китове от лодка, а не от брега.

Бинокъл за гребане

Ако обичате приключенията по вода като гребане, кану-каяк и други подобни, вероятно ще искате бинокъл с по-малко приближаване. Затова изберете нещо с 8 пъти приближаване или по-малко.  Задължително е да се спрете на водоустойчив модел поради обясними причини.

Обикновено най-предпочитани тук са 8х32 биноклите.

Бинокъл за наблюдаване на звезди

При този сценарии трябва да търсите бинокъл с максимално приближаване и събиране на светлината.

Препоръчителни са по-големите размери като 10х42 и 10х50.

Вероятно ще ви трябва и статив, за да поддържате бинокъла стабилен.

Спецификации на биноклите

РазмерЗа по-лесно ще категоризираме биноклите в три категории според размера – компактни, средни и пълноразмерни.  Размерът се отнася до диаметърът на лещата, което означава, че модели с привидно еднакъв размер могат да се различават значително по тегло и обем.

Компактни бинокли: Диаметърът на лещата им е под 30 милиметра. Към тях спадат модели 8х25; 10х28 и т.н.

Средни по размер бинокли: Диаметърът на лещата им е от 30 до 40 милиметра. Примерни модели са 10х30; 8х32 и т.н.

Пълноразмерни бинокли: Диаметърът на лещата им е над 40 милиметра. Към тях спадат модели 8х42; 10х50 и др.

Ако ще държите бинокъла в раницата си – тогава лек и компактен модел би бил най-подходящ. Средните по размер модели могат да ви предложат по-ясно изображение и са по-удобни при продължително използване. Това може да не е така с пълноразмерните модели, тъй като много хора ги намират като прекалено тежки за държане за дълги периоди.

Приближаване

Повечето пъти се избира бинокъл с 8 или 10 пъти приближаване, въпреки че има и модели с по-голямо или по-малко.

Биноклите с приближаване от 8 пъти имат по-широко зрително поле.

Моделите с приближаване от 10 пъти пък предлагат по-близко и детайлно изображение.

Съответно модели като 8х25; 8х32 и 8х42 ще ви предложат едно и също приближаване. Обектът на наблюдение ще изглежда 8 пъти по-близо отколкото всъщност е.

И дори да си мислите, че по-голямото приближаване винаги е по-добре – това не е така. Колкото повече е приближен обектът толкова по-засилено е мърдането на ръцете ви и съответно ще ви бъде по-трудно да поддържате изображението ясно и без излишно движение. А сега си представете  какво би се случило ако сте на лодка или гледате през бинокъла докато вървите.

Зрително поле

Приближаването има и директен ефект върху зрителното поле. По-малко приближение означава по-широко зрително поле и обратното – повече приближение води към по-стеснено зрително поле.

По-стесненото зрително поле ще направи по-малките и движещи се обекти по-трудни за намиране. Също така през него преминава по-малко светлина, което води до по-тъмно изображение.

Понеже и други фактори, като например дизайна на окуляра, също играят роля при зрителното поле, винаги проверявайте какво дава производителя за него. Обикновено зрителното поле определя ширината на района, който виждате като погледнете през бинокъла на далечина 900-1000 метра от вас.

Диаметър на лещата

Той определя количеството светлина, което бинокълът може да събере. Така два бинокъла с еднакви характеристики, но различен диаметър на лещата ще бъдат коренно различни.

Този с по-голяма като диаметър леща ще събира повече светлина и ще предоставя по-ярко изображение. Имайте предвид, че бинокли с по-качествена оптика също могат да предложат по-ярки изображения.

Рефлексност на окуляра

Най-просто казано – колкото по-голямо е числото, толкова по-ярко ще е изображението.

Повече милиметри рефлексност означават по-добра видимост при по-ниска осветеност и по-пълно изображение дори и при движение на ръцете.

Милиметрите рефлексност на окуляра се получават като се раздели диаметъра на лещата на пътите приближение.

Например при 8х42 бинокъл разделяме 42 на 8 и получаваме 5.25 милиметра рефлексност.

Това показва размера на светлинния лъч, който достига до очите, чийто зеници имат диаметър от 2 милиметра при ярка светлина и 7 милиметра в пълна тъма.

При ниска осветеност рефлексност от 5 милиметра или повече е препоръчителна. На разсъмване, привечер или в гората използването на бинокъл с по-висока рефлексност на окуляра може да направи наблюдаването по-лесно.

Ако пък ще се гледа при ярка дневна светлина рефлексността на окуляра няма особено значение, тъй като при почти всички бинокли тя е над 2 милиметра.

Материали и покрития на лещите

Именно в това отношение можете да видите модерните технологии вградени в биноклите. Съставът на стъклото и покритията на лещите могат да намалят отраженията и да подобрят много яснотата и яркостта на изображенията.

Но за да разберете дали това се отнася за конкретен бинокъл ще е най-добре да го изпробвате лично. Така ще разберете какво можете да очаквате от даден бинокъл и ще го направите с очите си – каквото виждате – това е.

Защита на биноклите

Устойчивост на вода и атмосферни влияния

Ако ще използвате бинокъла само на открито или докато сте около и във вода – то тогава задължително изберете модел със съответната защита. Също така е добре да знаете, че има различна устойчивост на вода – някои бинокли са устойчиви на пръски или леко накисване, докато други могат да бъдат държани под вода до определена дълбочина без да им стане нищо.

Устойчивите на атмосферните влияния бинокли съответно не е добре да се потапят във вода. Те могат да понесат единствено атмосферни влияния като лек дъжд, слънце, студ и т.н.

Гумирано покритие

Дава по-добър захват и намалява рисковете от изпускане. Също така защитава бинокъла от по-леки удари, но едва ли ще ви помогне при изпускане от високо. Ако ще използвате бинокъла в тежки външни условия, препоръчително е да се спрете на модел направен специално за такова предназначение.

Бинокли, които не се замъгляватПри преместване от студено към топло обикновен бинокъл ще се замъгли. Това не само, че е неприятно, но и може да го повреди ако влагата попадне вътре в оптиката.

Затова и много модели на пазара не се замъгляват. При тях въздухът между лещите е заменен с азот, който не съдържа влажни частици и съответно няма как да се образува конденз.

Имайте предвид обаче, че тази защита е за вътрешните повърхности на бинокъла. Външните части няма как да се защитят от замъгляване и конденз поради обясними причини.

Фокусиране

Повечето бинокли имат централно управление, което се грижи за фокусирането и на двете зрителни тръби. Някои пък имат независимо фокусиране, което позволява да настроите всяка зрителна тръба отделно и по този начин да компенсирате ако има разлика в зрението на всяко от очите.

Изпробване

Най-добре е да отидете на място в магазин и лично да изпробване няколко модела бинокли, на които предварително сте се спрели. Проверете колко лесно се фокусира, дали е удобно използването на уреда, как се вижда през него – яснота и яркост и т.н.

Ако нямате опцията да изпробвате на място в магазина, компромисен вариант е да прочетете възможно най-много ревюта и потребителски мнения в интернет. Но дори и тогава не се доверявайте сляпо и при възможност – поръчайте от онлайн магазин където имате опцията да върнете бинокъла ако не ви хареса.

Най-добрите бинокли

Ако искате допълнителна помощ относно избора на правилния за вас бинокъл – веднага я получавате. Нека ви представим някои от най-добрите модели бинокли, които към момента можете да намерите на пазара.

1. Бинокъл CELESTRON Skymaster 25×70


Този бинокъл е подходящ за обща употреба и е голям по размер. Има поро оптичен дизайн. Предоставя 25 пъти оптично увеличение.

Диаметърът не обектива му е 70 милиметра, а този на окуляра 2.8 милиметра.

Минималната далечина за гледане през него е 23 метра. Зрителното поле е 47 метра. Теглото му е 1.4 килограма.
Купи сега

2. Бинокъл Olympus 8×40 DPS-I


Бинокълът е подходящ за обща употреба и има стандартни размери. Оптичният дизайн, който използва е поро. Мулти покритие с антирефлексни пластове.

8 пъти оптично увеличение. Диаметърът на лещата е 40 милиметра, а рефлексността на окуляра е 12 милиметра.

Зрителното му поле е 143 метра. Тежи едва 710 грама.
Купи сега

3. Бинокъл HAMA Optec 02804 10×50


Моделът е за обща употреба и е с големи размери. Оптичен дизайн поро и призма тип ВК7. Диаметърът на обектива е 50 милиметра.

Зрителното поле е 101 метра. Бинокълът тежи  830 грама.
Купи сега

4. Бинокъл Celestron SkyMaster 15×70


Този бинокъл е подходящ за астрономия и има стандартни размери. Оптичният му дизайн е тип поро. Разполага с цялостен антирефлекс. Оптичното му увеличение е 15 пъти. Диаметърът на обектива е 70 милиметра, а този на окуляра 18 милиметра.

Може да се използва за минимална далечина от 13 метра. Рефлексността на окуляра е 56 милиметра.

Зрителното поле е 70 метра. Теглото на модела е 1.35 килограма.
Купи сега

5. Бинокъл KONUS GIANT 20×60 CF


Бинокълът е подходящ за астрономия и е голям по размер. Оптичен дизайн тип поро. Има многопластово антирефлексно покритие. Оптичното му увеличение е 20 пъти. Диаметърът на обектива е 60 милиметра, както и този на лещата. Окулярът е с диаметър от 11 милиметра.

Може да се използва на минимална далечина от 22 метра. Рефлексността на окуляра е 10 милиметра.

Зрителното поле е 38 метра. Теглото му е 1.3 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Бинокъл Pentax SP 16 x 50


Моделът е за обща употреба и е голям по размер. Оптичният му дизайн е тип поро. Оптично увеличение 16 пъти.

Диаметърът на лещата е 40 милиметра. Зрителното поле е 61 метра.
Купи сега

7. Бинокъл Levenhuk Karma PRO 12×50


Този бинокъл е за обща употреба и има големи размери. Оптичният му дизайн е тип рууф. Предлага оптично увеличение от 12 пъти.

Диаметърът на окуляра му е 4.1 милиметра, а рефлексността е 50 милиметра. Зрителното поле е 82 метра.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Илиян Бачев пише

    Много полезна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!