Всички категории

7-те Най-Добри Твърди Хард Дискове

Независимо дали си събирате компютър за първи път или просто търсите по-добро решение за съхранение на данните от личния ви компютър или лаптоп, избирането на правилния твърд диск може освен повече място, да даде и по-добра цялостна производителност на системата.


Често потребителите правят грешката да избират възможно най-големия като капацитет диск за бюджета си, смятайки, че това е оптималният вариант.

И докато преди години това беше така – то сега нещата стоят по различен начин. Именно развитието на технологиите през последните години направи избирането на твърд диск изобщо нелека задача, особено за по-незапознатите потребители.

Затова и създадохме това ръководство, в което ще ви представим всичко по-важно около твърдите дискове за компютри и най-вече как да изберете правилния.

В края на ръководството ще намерите и конкретни предложения за някои от най-добрите твърди дискове на пазара.

Вътрешен или външен твърд диск

Вътрешните твърди дискове са отделни компоненти, които се вграждат в самия компютър или лаптоп. Според размера те могат да се използват и за вграждане в конзоли, сървъри и др. Обикновено се свързват към системата чрез кабели или при лаптопите – директно към съвместимите конектори. При настолните компютри свързването може да бъде с кабели към SATA портовете или безкабелно директно в PCI-e слота на дънната платка.

Външните твърди дискове имат свое шаси и могат да се използват като отделен и независим компонент.  Тъй като те са външни, не се налага вграждане в системата.

Вместо това свързването към нея става с кабел към външен USB, eSATA, Thunderbolt или Firewire порт.

Дали вътрешен или външен твърд диск е по-добрият избор за вас зависи от няколко основни фактора:

Всеки диск има спецификации като от тях най-важни са скоростите при четене и писане.

Ако пестенето на пространство е приоритет или не искате допълнителни кабели около компютъра си, то тогава по-добре изберете вътрешен диск.

Също така ако дискът се избира с цел допълнително място за съхранение на данни, то тогава отново няма значение дали ще се спрете на вътрешен или външен – всичко опира до това кой вариант ще ви донесе по-голямо удобство. И при двата вида дискове данните ви ще се пазят дори и след изключване на компютъра и свалянето им от него.

Единствената разлика е, че ако ви трябва преносимо решение за съхранение и обмен на данни – външният твърд диск е много по-удобен. Просто можете да извадите кабела от порта на компютъра и да включите диска към друга система по същия толкова лесен начин.

Видове вътрешни дискове


Подобно на всички компютърни компоненти, твърдите дискове се предлагат в много различни размери, форми и видове. Ще разгледаме дисковете, които се използват от масовия потребител най-вече в домашни условия.

Съответно няма да се спираме подробно на сървърни решения, дискове за видеонаблюдение и т.н. В крайна сметка крайният потребител се нуждае от диск, на който да съхранява личните си файлове, някоя игра или пък операционната система на компютъра.

Твърди дискове (HDD)

Това са най-старите и добре познати дискове, често наричани за по-кратко HDD или твърди дискове. Те са механични и използват електромагнетизъм за запис и четене на данните. Появяват се на бял свят през 50-те години на миналия век и са разработка на компютърния гигант IBM.

Но с течение на времето твърдите дискове са се доказали като здрав и надежден начин за съхранение на данни и се използват и до ден днешен в повечето системи.

Много потребители обаче нямат представа на какъв принцип работят твърдите дискове.

Ако отворите един твърд диск, или потърсите такава снимка в интернет, ще забележите, че вътрешната част много наподобява грамофон с плоча.

При твърдите дискове също има игла, която чете и пише по въртяща се плоча, но това става с помощта на магнетизъм. Твърдите дискове имат магнитна глава с игла, която намира свободно място на плочата и при заявка за запис започва да пише по нея.

И въпреки че твърдите дискове са стара технология, все още са много популярни и използвани от бизнеси и крайни потребители. Вероятно дългите години надеждна работа на дисковете и цялата технология са допринесли за това.

Но като стара технология, твърдите дискове не са толкова бързи или функционални колкото по-новите алтернативи на пазара.

Статични дискове (SSD)Като повечето компоненти, които в момента са на върха на пазара за компютърни технологии, статичните дискове (които често ще наричаме и SSD за по-кратко) се правят с две основни цели:

  • Да бъдат максимално бързи;
  • Да бъдат по-надеждни.

Заради механичните си части, твърдите дискове (HDD) са по-податливи на физически дефекти. Механиката им не издържа, особено при по-резки движения по време на работа или при падания. Също така плочите им се въртят със скорост до 7200 оборота в минута, което може да бъде лимитиращ фактор относно постиганите скорости при писане и четене.

Статичните дискове нямат абсолютно никакви движещи се части – те работят на принципа на преносимите флаш памети.

Ако разглобите едно SSD ще видите, че вътре има само чипове памети и електронни платки, които ги управляват. За да бъдем по-точни, статичните дискове се състоят от флаш памети, основна платка и контролер за паметите. Съответно при тях липсват каквито и да било части от технологията на твърдите дискове.

Това не е недостатък, а точно обратното. Заради бързите памети и надеждни контролери, статичните дискове предлагат значително по-бързи скорости при четене и писане, както и са по-надеждни.

Подобно на твърдите дискове през годините, статичните също се развиват непрекъснато и вече се предлагат в различни форм фактори. Масовите и базови потребителски статични дискове идват в шаси, подобно на това на твърдите с една разлика – то е много по-леко и тънко, обикновено 2.5 инча.

След това се нареждат статичните дискове на mSATA и M.2 слот, който са още по-малки и нямат шаси, дори не изискват кабели за свързване.

Хибридни твърди дискове (SSHD)Смята се, че тези дискове съчетават най-доброто от твърдите и статичните дискове. Именно поради тази причина се наричат и хибридни.

В един такъв диск има механични компоненти като при твърд диск, както и флаш памет и контролер като при статичен диск. Начинът на работа на хибридните дискове също е по-специфичен.

Частта в диска, която е SSD зарежда бързо кешираните и често използвани данни, например части от операционната система или някои програми. В същото време HDD частта играе ролята на хранилище за стационарните файлове като видеа, снимки, музика и т.н.

Съответно хибридният диск ще зарежда бързо операционната система и някои програми, които е прехвърлил на флаш паметта си.

Разбира се, тази флаш памет не е безкрайна и варира при различните модели хибридни дискове. Всички останали файлове се четат и пишат върху механичната част на диска. Имайте предвид, че при повечето хибридни дискове потребителят не може да избира кои файлове да се четат в SSD частта и кои в HDD частта.

Това се прави от вградения от производителя софтуер в диска, т.е. самият диск преценява кога и какво да прехвърли и чете от флаш паметта си.

Производителност, капацитет и цени

Производителността на твърдите дискове се измерва много просто. Като средства за съхранение на информация при тях са важни две неща:

  • Скоростите при запис и четене на информацията впоследствие;
  • Пространството, което предоставят за записване на информация.

Както вече стана ясно, твърдите дискове (HDD) пишат и четат информацията от въртящата магнитна плоча. Тъй като те имат механика – плоча, която се върти и игла, която се мести – измерването на капацитета данни за скорост на четене и писане е невъзможно.

Вместо това скоростта при твърдите дискове се дава според скоростта на въртене на плочата. Тя се измерва в обороти в минута и повечето твърди дискове работят на 5400 и 7200 оборота в минута.

Така например, тези на 7200 оборота са по-бързи откъм четене и писане в сравнение с модели на 5400 оборота.

Статичните дискове (SSD) нямат механика и при тях производителността може да бъде измерена по-точно. Съответно за всеки модел, независимо дали е 2.5-инчов, М.2 или друг, се дават скоростите на четене и писане в спецификациите.

Така например статичният диск Samsung 970 EVO на М.2 слот по спецификации достига скорости до 3500 мегабайта в секунда на четене и до 2300 мегабайта в секунда на писане. В сравнение, 2.5-инчов статичен диск WD Blue достига скорости до 550 и 525 мегабайта съответно за четене и писане.

При статичните дискове по-високата производителност е препоръчителна. Но тя обикновено означава и по-висока цена, което не е вариант за всеки бюджет.

Ценово обаче статичните дискове са по-скъпи от твърдите, но за щастие с течение на времето разликата в цените става все по-малка.

Например, средната цена за механичен твърд диск с капацитет от 1TB (1000GB) е около 100 лева, докато 1TB статичен диск средно е около 250 лева.

Много потребители се питат от какво се получава тази разлика в цените на различните дискове.

Общо взето статичните дискове (SSD) са по-скъпи от твърдите (HDD) най-вече заради това, че използват флаш памети. Като изключим по-сложните процеси в начина на работа на статичните дискове, самите памети в тях, контролерите им и електрониката са много по-скъпи от механиката в твърдите дискове.
Производствените разходи при статичните дискове също са значително по-високи на този етап.

Съответно с развиване на технологиите и напредването на времето, вероятно статичните дискове ще доближат като цена твърдите.  Истината е, че през последните няколко години статичните дискове стават все по-достъпни за крайните потребители. Ако този темп се запази, не след дълго потребителите ще предпочитат основно статични дискове и твърдите ще започнат да изчезват от пазара.

Препоръки за използване

Идеалната конфигурация за настолен компютър е в него да има поне един твърд и един статичен диск. Съответно статичният може да е с по-малък капацитет и на него да се инсталират операционната система и най-често използваните програми (в това число и игри).

Не се подлъгвайте да избирате прекалено малък като капацитет статичен диск поради факта, че операционните системи не са големи като обем. Един 120GB статичен диск (SSD) се запълва много бързо ако на него има операционна система и някои програми.

Съответно е изключено да имате място за игри или инсталиране на допълнителни програми след това. В наши дни абсолютният минимум за системен диск е SSD с капацитет от поне 240/256GB.

Но ако бюджетът ви е по-голям или неограничен, можете спокойно да изберете и статичен диск с по-голям обем, например 512GB или 1TB. Така ще можете спокойно да го използвате за операционна система, програми, игри и каквото още се сетите.

В зависимост от това дали ще съхранявате филми, музика и видеа, можете да добавите към системата и един по-обемен твърд диск (HDD). Средният размер на един HD филм е 4-5GB, ако е FHD може да достигне 10-12GB, а за 4К размерът е средно около 40-50GB. Ако имате и много музика и видеа, съвсем спокойно може да се каже, че дори 1TB твърд диск няма да ви стигне.

Но тъй като при тях предимство е най-вече ниската цена, можете спокойно да си вземете твърд диск (външен или вътрешен) с капацитет от 2, 4, 6 та дори 8TB, на който да съхранявате личните си файлове.

Основни характеристики


Освен капацитетът и производителността, твърдите дискове имат и някои основни характеристики, които е добре да се вземат предвид.

Кеш и DRAM

Кешът е ключов фактор, който задължително трябва да се отбележи. Кеш или буфер, това е временната памет на твърдия диск. Има ролята на RAM паметта в компютъра, но в случая се отнася към диска. По време на постоянните процеси на четене и писане, всеки твърд диск се нуждае от място, където да кешира данните докато се изпълни даденият процес. Съответно избирането на твърд диск с по-голям кеш ще означава по-бързо изпълнение на процесите при четене и писане.

Повечето статични дискове (SSD) също имат кеш, който може да бъде в две различни форми:

Първият начин за кеширане се нарича DRAM или динамична оперативна памет. Съответно при започване процес на запис или четене информацията се прехвърля в тази памет докато се изпълни процесът.

Вторият начин за кеширане при статичните дискове е директно на тях. Съответно те имат заделено място във флаш паметта, където се прехвърля и кешира информацията докато зададеният процес по четене или писане не приключи напълно.

Видове флаш памети при статичните дискове (SSD)

Повечето статични дискове на пазара използват NAND флаш памети. Такива памети се използват и при други електронни устройства, например дигитални камери и USB флашки.

NAND паметите използват архитектура, която съхранява информацията в клетки. С помощта на електрически импулси, тези клетки записват и четат данни. Ако избирате статичен диск (SSD), то тогава трябва да знаете, че NAND паметите могат да бъдат четири вида:

Памети с единична клетка (SLC)

– всяка клетка от паметта съхранява един бит информация. Заради това процесите при четене и запис са по-бързи. Също така и животът на самите памети е по-дълъг, отколкото при останалите видове.

Недостатъкът е, че дисковете с такава памет имат малък капацитет.

Памети с многостепенна клетка (MLC)

– те са наследникът на SLC паметите и съхраняват два бита информация в една клетка. Четенето и записът стават по-бавно отколкото при SLC, но обикновено тези памети са и по-евтини.

Памети с тристепенна клетка (TLC)

– тези памети пък наследяват MLC и съхраняват три бита данни. Съответно ценово са още по-достъпни, но също така и по-бавни.

Памети с четиристепенна клетка (QLC)

– в една клетка се съхраняват четири бита данни. Съответно те са най-надеждни и достъпни, но и най-бавни.

Вероятно се забелязва тенденцията, че с всяка нова разработка на NAND флаш паметите, те стават по-бавни. Някои потребители биха се запитали защо се получава така.

Това е следствие на факта, че производителите на статични дискове искат освен да са бързи, да бъдат и възможно най-надеждни и издръжливи. Съответно по-старите и бързи памети не издържат на много записи, докато новите са по-бавни, но за сметка на това и много по-издръжливи.

Безопасност на данните

При твърдите дискове

Ако  се притеснявате за издръжливостта на твърдите дискове и безопасността на данните на тях – няма смисъл. Водещите производители на твърди дискове ги правят здрави, надеждни и вграждат в тях всякакви полезни допълнения. Например, WD използва различни технологии в твърдите дискове от своята Blue серия.

Сред тях са тази, при която записващата глава никога не е в контакт с въртящата плоча.

Друга, която намалява шума и вибрациите по време на запис и четене.

И трета, която с помощта на вграден алгоритъм следи здравето на диска и се грижи данните винаги да са защитени при неочакван дефект.

При статичните дискове

Повечето от тези дискове използват AES стандарт за 256-битово криптиране на данните. Така те са криптирани и наподобяват кодирани съобщения. Съответно се нуждаят от ключ за дешифриране. В този случай ключът е 256-битов.

Това е повече от достатъчно, за да бъде информацията ви напълно защитена от хакери и при кражба.

Най-добрите твърди и статични дискове

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите дискове на пазара. Независимо с каква цел искате да си вземете нов твърд и/или статичен диск – то несъмнено ще намерите нещо подходящо. Просто изберете марката и моделът, който най-добре отговаря на вашите изисквания и бюджет.

1. SSHD Seagate FireCuda™ 2.5″ 1TBМоделът е хибриден и съчетава в себе си 1TB механична част за и 8GB флаш памет. Размерът му е 2.5 инча, което го прави подходящ за настолни компютри, лаптопи и конзоли.

Механичната част е със скорост 5400 оборота в минута.

Дискът разполага и със 128MB кеш. Свързва се чрез SATA-3 интерфейсен кабел.
Купи сега

2. Solid State Drive (SSD) Western Digital Blue 3D 1TBСтатичен диск с капацитет от 1TB на една от най-популярните марки на пазара. Част от Blue серията, която се слави с по-добри скорости и по-голяма надеждност.
Дискът е с размер от 2.5 инча, което го прави подходящ за използване в лаптопи, конзоли и настолни компютри.

Свързва се посредством кабел и поддържа SATA-3 интерфейс.
Купи сега

3. HDD Seagate BarraCuda 3.5” 4TBТози механичен твърд диск е с огромен капацитет от 4TB. Размерът му е 3.5 инча, което го прави подходящ за използване в настолни компютри.

Развърта се на 5400 оборота в минута и има 256MB кеш. Свързва се посредством кабел на SATA-3 интерфейс.
Купи сега

4. Solid State Drive (SSD) Samsung 860 EVO 500GBСтатичен диск на още един лидер на пазара, а именно Samsung. Този е представител на надеждната и бърза Evo серия и има капацитет от 500GB, което е напълно достатъчно за операционна система, програми и дори игри.

Дискът е с размер от 2.5 инча и може да се ползва в лаптоп, конзола или настолен компютър. Свързва се чрез кабел на SATA-3 интерфейс.
Купи сега

5. Solid-State Drive (SSD) Intel 545s Series, 256 GBМоделът е на друга добре позната компания, а именно Intel. Не по-малко надежден и бърз от останалите предложения. Има капацитет от 256GB, което е повече от достатъчно за инсталиране на операционна система и всички използвани програми.

Дискът е с размер 2.5 инча и може да се сложи в настолен компютър, лаптоп или конзола. Свързва се чрез кабел и работи на SATA-3 интерфейс.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Хард диск Toshiba 500GBМеханичен твърд диск с капацитет от 500GB, който може да бъде от полза на непретенциозните потребители, които искат малко повече място за своите файлове или пък да използват диска на служебен компютър. За диск с механика този е сравнително по-бърз и работи на 7200 оборота в минута.

Има кеш с размер от 32MB, които са напълно достатъчно имайки предвид общия му капацитет. Свързва се чрез кабел на SATA-3 интерфейс.
Купи сега

7. HDD Seagate Ironwolf 2TBМеханичен твърд диск, който е по-специален от останалите предложения. Той е от серията на Seagate, която е специално разработена и предназначена за сървъри. Това означава, че дискът е пригоден за работа нонстоп и е по-издръжлив от обикновените потребителски дискове. Капацитетът му е не малко – 2TB.

Размерът на модела е 3.5 инча, което означава, че освен в сървъри, може да се използва и в настолни компютри.

Работи на 5900 оборота в минута и има 64MB кеш. Свързва се чрез SATA-3 интерфейс.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!