Всички категории

8-те Най-Добри Фотьойли

Търсите ли начин да създадете вкарате допълнителен комфорт и стил във вашия дом?

В такъв случай, фотьойлът със сигурност ще е правилната инвестиция!

В днешно време жилището далеч не е само подслон, където да пренощувате и да се нахраните. То е “дом” в пълния смисъл на думата – място, което може да превърнете в свое. В него човекът създава обстановка, която отговаря на неговата същност и удовлетворява напълно личните му нужди.

Там е и мястото, в което той пребивава в хармония със своите близки и посреща гостите си. В забързаното ежедневие, характерно за модерния човек, домът е и убежището, което осигурява спокойствие и отмора след натоварения ден навън.

В този контекст става ясно, че правилното обзавеждане на жилището е от изключителна важност. Добре обмисленият интериор е ключов за пълноценната домашна обстановка, която да обогати вашето ежедневие и да задоволи нуждите ви.

Един от продуктите, чрез които можете едновременно да си осигурите комфорт и да внесете определена нотка в изгледа на помещението, е фотьойлът. От далечни времена той присъства в домовете на заможните членове на обществото, а в съвремието вече е достъпен дори и за обикновения човек.

Ако се чудите дали фотьойлът може да намери място във вашето жилище или вече сте решили, но не знаете откъде да започнете – попаднали сте на правилното място!

За ваше улеснение сме подбрали най-важната информация, с която да се запознаете преди покупката. В допълнение ще ви представим и някои от най-добрите фотьойли на българския пазар към момента.

Какви е ползата от фотьойлите за дома или градината?

Накратко казано, фотьойлът е тапицирана мека мебел, която разполага с много пълнеж и подплата за максимален комфорт.

В повечето случаи той е по-обемен от обикновените трапезни столове например. Междувременно е по-компактен от повечето дивани за всекидневна и рядко побира повече от двама души.

Именно затова той може да се срещне както самостоятелно в помещението, така и в комбинация с по-обширна мека мебел.

Вероятно за някои фотьойлът изглежда като поредната ненужна мебел, която само собствениците на просторни жилища закупуват. Това, обаче, е далеч от истината.

Ако изпитвате съмнения дали той е подходящ за вашия дом или се чудите какви приложения ще има, ви съветваме да обмислите следните негови предимства.

Комфорт

Както вече споменахме, фотьойлът винаги е тапициран и подплатен. Това означава, че неговата мекота със сигурност ще осигури нужната стабилност и удобство за пълноценна почивка.

Независимо дали вършите тежка физическа работа или стоите часове наред на стола в офиса, натоварването на тялото ви не бива да се подценява. Всеки има нужда от качествен отдих, който да презареди силите му за следващия ден и да подкрепи здравето му.

В много случаи диванът, който обикновено изпълнява тази функция, се оказва прекалено обширен за жилището. Така собствениците пропускат тази част от обзавеждането и единственото останало място, където тялото им може да се отпусне напълно, е леглото.

На практика, обаче, то далеч не е подходящо за отдих, различен от спане. Според много учени не е удачно да внасяте в леглото технологии за развлечение като телефона или таблета, тъй като това може да попречи на съня. В допълнение, ако искате да се отпуснете и да похапнете, спалното облекло ще се напълни с трохи.

Фотьойлът е перфектният компромисен вариант, който съчетава в себе си уюта на леглото с универсалното приложение на дивана. Той е достатъчно комфортен за дрямка, а същевременно е подходящ и за по-активни дейности като хранене или четене на книга.

Лично пространство

Вече стана ясно, че фотьойлът се различава от дивана по размера и устройството. Нещо, което мнозина подценяват, обаче, е усамотението, което фотьойлът предлага.

Причината е, че на по-широките меки мебели могат да седнат много повече хора. Това, разбира се, си има своите предимства, особено ако сте от хората, които често канят гости вкъщи.

В много случаи, обаче, член на компанията или дори самите вие може да имате различни предпочитания и да не се чувствате комфортно, когато седите непосредствено до други хора. Тогава на помощ идва фотьойлът, на който човекът може да се отдели без напълно да се отцепва от останалите.

Личният характер на тази мебел крие и още едно предимство – възможността за персонализация.

Диванът често се подбира и снабдява с екстри, които са компромисен вариант от желанията на всички вкъщи. За разлика от него, фотьойлът може да се наглася според личните предпочитания на този, който го използва най-често.

В случай, че имате особени претенции относно дизайна, мекотата, формата на облегалките за ръце или количеството възглавници, снабдяването с личен фотьойл е идеалното решение.

Собствениците на такъв вид мебел имат свободата да подбират всичко според собствения си вкус. Така те могат да превърнат фотьойла в тяхно гнезденце, което отговаря идеално на нуждите и желанията им.

Интериорен акцент

Все повече интериорни дизайнери залагат на фотьойла, за да постигнат определен ефект в помещението.

Вероятно на пръв поглед тази мека мебел изглежда да има чисто практична функция. Истината е, че ако тя се обвърже с обзавеждането, има възможността да се превърне както в идеален завършек, така и във впечатляващ акцент.

Както вече споменахме, фотьойлът може да служи самостоятелно или да върви в комбинация с дивана например. Освен това, той може да намери приложение в голяма част от помещенията в дома – всекидневната, спалнята, трапезарията, дори градината, ако изработката позволява.

Това дава гъвкавост и огромен набор от възможности относно мястото и функциите, които фотьойлът може да изпълнява. Всичко отново се свежда до вашите лични предпочитания.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на фотьойл за вашия дом?

Предвид всички предимства не е изненада, че фотьойлите се радват на широка популярност.

Тъй като всеки бъдещ собственик на такъв продукт има определени очаквания, различни от тези на останалите, на пазара се предлагат редица разнообразни опции.

За да се сигурни, че сте подбрали най-правилния фотьойл за вас и сте направили възможно най-добрата инвестиция, ви препоръчваме да обмислите следните спецификации и характеристики на възможната ви бъдеща придобивка.

Вид

Един от най-популярните модели е фотьойлът с висок гръб.

Той се отличава със своята елегантност, а изправената облегалка осигурява допълнителна стабилност за горната част на тялото.

Този вид фотьойли са подходящи най-вече за помещения с високи тавани, тъй като там ще изглеждат пропорционално и няма да задушават обстановката.

Тези от типа “честърфийлд”, пък, със сигурност станат акцент във всяко обзавеждане.

Те са сравнително по-обемни от останалите фотьойли, най-вече в облегалките за ръце.

При тях е задължителна и капитонираната облегалка, която им придава характерния изискан вид.

Именно поради големия размер този тип е най-удачен за широки помещения, където да го разположите далеч от останалите мебели, за да може да диша и да не пречи на движението.

Що се отнася до “клубните” фотьойли, тяхното име идва от френското “fauteuil confortable” и буквално означава “удобен фотьойл”.

При тях е характерна дълбоката седалка, обемните ръкохватки и квадратните форми.

Освен това те са пълни с голямо количество плюш, а крачетата обикновено са ниски, което им придава и изчистена визия.

Както подсказва името, фотьойлите тип “бъчва” са заоблени.

Обегалката им е висока и закръглена, като плавно прелива в облегалките за ръце, които също са с наклон.

Така се получава атрактивния външен вид, подобен на балон, който често е завършен от тапицирани крака.

Ако, пък, сте почитатели на динамиката и движението, може би ще предпочетете въртящите се фотьойли.

Снабдени със специална стойка, те създават чувство за просторност и са подходящи за модерни и съвременно обзаведени помещения.

Освен това те предлагат и повече гъвкавост – може да го разположите на повече места без да губите от функционалността му.

Същото се отнася и за люлеещите се фотьойли – един нов прочит на класическия стол-люлка.

Тапицерия

Тъй като тапицерията е една от главните особености на фотьойла, задължително трябва да обърнете внимание на материала, от който е изработена тя.

Кожените фотьойли се отличават с изискана визия, но за сметка на това се предлагат в по-малко цветове.

Те са дълготрайни и издръжливи що се отнася до петна и драскотини. Повечето течности не оставят отпечатъци ако се попият бързо, а самото почистване на този тип фотьойли е сравнително лесно.

Тези от акрил също са лесни за поддръжка.

Те са и едни от най-подходящите фотьойли за открити пространства, тъй като бързо изсъхват. Тъй като са от синтетична тъкан, обаче, могат да се разтопят на по-високи температури, както и да предизвикат алергии.

Фотьойлите от винил, пък, са подходящи за големи семейства.

Причината е, че те трудно се изтъркват при по-често почистване. Така може да си позволите и повече свобода без да следите постоянно дали децата няма да оцапат тапицерията.

Тези с тапицерия от кадифе вероятно са най-луксозните.

Освен, че са приятни на допир, те са доста издръжливи и трудно губят формата си. По своята същност кадифето е много плътно, затова няма място за притеснения, че ще се разплете. Плътността рефлектира и върху наситените цветове, които правят този тип фотьойли толкова впечатляващи.

Фотьойлите с лен, пък, са изключително удобни и дишащи.

По-тънката материя предотвратява залепване – често срещан проблем при кожата и акрила например. За сметка на това, по-лесно се изхабява, което прави този тип продукти неподходящи за многочленните семейства с деца или домашни любимци.

Полиестерната тапицерия също задържа формата си за дълго време и осигурява стабилност.

Тя е издръжлива на петна, но все пак внимавайте с по-мазните продукти – те може да оставят отпечатък.

Освен тези основни видове, на пазара може да срещнете и фотьойли с тапицерия от велур, микрофибър, памук, плат и прочее, макар и по-рядко.

Рамка

Рамката на фотьойла е важна, за да издържи той дълги години, както и да бъде стабилен с цел предотвратяване на инциденти.

На пазара се предлагат мебели с рамки от всевъзможни материали – МДФ, ПВЦ, ПДЧ и други.

Една от най-популярните опции е именно дървото.

Ако сте решили да си вземете подобен продукт, обаче, трябва добре да го проучите преди покупката. Причината е, че много от дървените рамки се различават по качество и опасността да се подведете и да се спрете на крехка рамка е голяма.

Именно затова мнозина предпочитат да заложат на сигурно и се сдобиват с фотьойли, чиято рамка е изработена от стомана. Както вероятно се досещате, продуктите с метална основа рядко ще ви предадат – в повечето случаи те се отличават със своята издръжливост и служат вярно години наред.

Пълнеж

Друга важна характеристика на фотьойла е неговият пълнеж. Все пак, това е ключът към мекотата и удобството, които ще позволят на тялото ви да се отпусне максимално.

Тук също вариантите са многобройни. Предлагат се както фотьойли със силиконов пълнеж, така и продукти с пълнеж от гъба например.

Вероятно вече се досещате, че няма как на пазара да не съществуват меки мебели с пълнеж от мемори пяна. Подобно на дюшеците, върху които мнозина спят, тези фотьойли се нагласят по формата на тялото ви. Това осигурява неповторим уют и комфорт.

Един от най-предпочитаните видове е този от полиестерна пяна.

Популярността му вероятно се дължи до голяма степен на ниската цена. Тя, обаче, е за сметка на издръжливостта – този вид фотьойли не са много дълготрайни. В тази връзка полиестерната пяна е удачна ако искате декоративна мека мебел, която по-рядко ще използвате.

Пълнежът от полиуретанова пяна е един от първенците по качество и, съответно, по популярност на пазара.

Той е доста издръжлив, а освен това е и доста удобен и стабилен. Това вероятно се дължи на по-голямата плътност на материала.

Плътността на пълнежа е пряко свързана с твърдостта на фотьойла. Докато полиестерната пяна е доста гъвкава с плътност от около 15-25 кг/куб.м, полиуретановата е по-твърда – нейната плътност е около 25-35 кг/куб.м.

Размер

Фотьойлът носи едновременно функционална и естетическа стойност. Поради това неговият размер задължително трябва да е съобразен както с телосложението на този, който ще го използва, така и с площта на стаята.

Особено когато става дума за мека мебел, която искате да бъде декоративен елемент в стаята, е важно тя да бъде съразмерна на останалата част от обзавеждането. Ако комбинирате фотьойла с дивана например, не е удачно двата продукта осезаемо да се различават по височина.

Подборът на правилния размер за фотьойла е сложна задача, тъй като ако е прекалено голям, той ще създава усещане за претрупаност и ще пречи на движението. Ако, пък, е прекалено малък, ще се изгуби сред останалата част от обзавеждането. Така няма да успеете да го превърнете във впечатляващия акцент, който сте визуализирали.

Препоръчително е когато помещението е по-тясно, фотьойлът да е с видими крачета, вместо с тапицирана солидна основа. По този начин той ще създава усещане за просторност и няма да претрупва обстановката.

Когато подбирате фотьойла съобразете и височината. В случай, че таванът на помещението е по-нисък, вероятно няма да е удачно облегалката да е висока.

Внимателно измерете наличното пространство преди покупката и се уверете, че ще има достатъчно разстояние между фотьойла и останалите мебели.

Дизайн

За да допринася фотьойлът успешно за цялостния изглед на помещението, трябва да имате ясна представа какъв ефект искате да създадете.

Освен това е добре да обмислите в какъв стил е вече наличното обзавеждане в стаята.

Ако сте почитатели на провинциалния дизайн, търсете фотьойли с дървени рамки и видими крачета, които понякога са гравирани. Меките мебели в този стил създават усещане за уют и комфорт, като доста често срещани са и люлеещите се модели.

За барока най-важни са малките детайли. Именно затова фотьойлите от този стил обикновено са изписани с гравюри и мозайки. Допълнителен ефект може да създадете чрез нетрадиционна форма на крачетата, както и луксозна тапицерия от сатен или кадифе.

Съвременните фотьойли се отличават с по-остри ъгли и прави линии.Те често са с къси и тънки крачета, които при доста от моделите са и тапицирани.

Фотьойлите в традиционен стил, пък, доста приличат на тези с висока облегалка. За разлика от тях, обаче, те често са с дървени крачета, оставени на показ. В доста от случаите облегалката им за гръб също е капитонирана.

Допълнителни функции

Разбира се, предимствата на фотьойла далеч не се ограничават само до мек пълнеж или атрактивна визия.

На пазара ще срещнете и продукти, които се отличават със своята практичност или допълнителен комфорт.

Чудесен пример са фотьойлите с табуретки. В подобни случаи, основната мека мебел върви в комплект с малко столче, изработено в същия стил. Това съчетание е идеално за хората, които обичат да релаксират с протегнати крака.

Когато подбирате подобен продукт, обаче, задължително се уверете, че разполагате с достатъчно място да поберете допълнителната табуретка. Този вид фотьойли са най-често срещани в просторни всекидневни и гостни.

Що се отнася до практичността, голяма част от фотьойлите на пазара вече са разтегателни или надуваеми. Това позволява повече гъвкавост относно разположението и употребата.

Освен това, подобни функции са изключително полезни за по-тесни апартаменти, където фотьойлите може да се изваждат само понякога и лесно да се съхраняват при нужда.

Какви грижи трябва да полагате за фотьойла си?

За да сте сигурни, че фотьойлът ще ви служи дълги години е нужно да се отнасяте към него с внимание и грижа.

Прецизното отношение към него ще ви гарантира сигурност и комфорт!

Използвайте го само за сядане или излягане. По-тежките и обемни предмети може да нарушат формата или структурата му, което значително ще съкрати неговия живот.

Не оставяйте децата да скачат отгоре му и не се разполагайте на облегалките за ръце, колкото и изкушаваща да е тази идея.

Когато избирате тяхното разположение е нужно да съобразите светлината, която ще пада върху фотьойла. Преките слънчеви лъчи както и ярката светлина може да са пагубни за материята, тъй като може да я потъмнят или осветлят при по-дълго облъчване.

Разбира се, редовното почистване също е задължителна част от поддръжката на всеки продукт.

Това се отнася с пълна сила за меките мебели, върху които често остават следи от храна, течности и прочее.

Препоръчително е да се сдобиете със специална четка за тапицерия. Освен това, задължително трябва да се съобразите с материала, от който е изработено покритието, тъй като всеки един изисква различни методи за почистване.

В случай, че тапицерията е от плат, може да я избърсвате с влажна гюдерия, като се стремите да почиствате по посока на влакната. По този начин ще запазите тяхната гъвкавост.

За кожените тапицерии, пък, спокойно може да използвате бърсалка или сух парцал.

Запомнете, че облегалките за ръце изискват специално внимание. За разлика от седалката и гърба, които имат допир с дрехите на седящия, ръкохватките имат пряк контакт с човешкото тяло.

Поради това по тях доста по-бързо се натрупват мръсотия, остатъци от пот или козметични продукти.

Когато са тапицирани може да ги почиствате по същия начин, както останалата част от фотьойла. Ако, обаче, облегалките са дървени, е добра идея да им сложите допълнително защитно покритие и да ги почиствате с топла сапунена вода, чието pH е неутрално.

Как да съчетаете фотьойла си с обзавеждането възможно най-пълноценно?

В интериорния дизайн изключително важен е балансът.

Препоръчваме на тези от вас, чието помещение вече има изчистена визия, да заложите на фотьойл с атрактивна шарка.

Така той ще създава чувство за дълбочина и ще изпъква на фона на по-семплите диван или тапети например.

Противоположната комбинация също е удачен вариант.

Ако стаята е пълна с ярки и доминиращи цветове, фотьойлите с по-просто дизайнерско оформление са най-подходящи.

Доверете се на интуицията си и личния си вкус!

Разбира се, винаги може да обогатите визията на фотьойла с допълнителни одеала или възглавници.

Освен, че ще осигурят комфорт, те са идеалното средство чрез което да обвържете всички меки мебели в помещението, дори когато те са в различни цветове.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви бъде от полза в избора на новия ви фотьойл.

Ако все още изпитвате колебания, ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения, които в момента са сред най-добрите на пазара у нас.

1. Фотьойл IntexОсвен, че е разтегателен, този фотьойл е и надуваем. Това го прави изключително компактен и практичен. Със своята семпла, едноцветна визия в сиво, той лесно ще се впише във вашия дом.
В допълнение към комфортните седалка и облегалки, той разполага и с поставка за чаша на дясната ръкохватка, за да утолявате жаждата си без притеснения, че ще разлеете напитката.
Купи сега

2. Фотьойл Kring SofiТози фотьойл е с регулируема облегалка, която може да нагласяте в три различни степени на наклон. Рамката е изработена от ПДЧ, МДФ и шперплат, а пълнежът е от полиуретанова пяна. Най-голямото му предимство, обаче, е въртящият се механизъм, който осигурява гъвкавост и свобода на движението.
Купи сега

3. Фотьойл Modella StarТози продукт е с метална рамка и дървени дебели крачета. Освен, че е разтегателен, той разполага и с ракла за съхранение. Тапицерията му от плат е мека и удобна за релакс след тежък работен ден.
Купи сега

4. Фотоьойл Home DecorСледващото ни предложение е с регулируема подложка за крака, която може да прибирате при нужда. Облегалката за гръб също може да се наглася. Фотьойлът се крепи на ниски, стабилни крачета, а тапицерията му е от еко кожа, която му придава елегантна визия.
Купи сега

5. Фотьойл Nefmob FrettaТози фотьойл е от така наречените столове тип “бъчва”. Структурата му във форма на балонче създава усещане за уют и комфорт. Освен това, тапицерията му от кадифе и атрактивния розов цвят веднага правят впечатление и ще се превърнат в акцент във всяко помещение.
Купи сега

6. Фотьойл Sani LevyТова предложение също е разтегателно и разполага с ракла за съхранение на одеала, възглавници и прочее. Със своя метален корпус, той е доста издръжлив, а тапицерията от кадифе и пълнежа от полистирен осигуряват мекота и удобство.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Фотьойл Kring WendyТози люлеещ се стол със сигурност ще бъде атракцията във вашия дом. Освен динамичната си структура, той разполага и с открити дървени облегалки за ръце, които му придават изискан вид. От своя страна, пълнежът от пяна с дебелина 3см. и тапицерията от текстил ще помогнат на тялото ви да се отпусне пълноценно.
Купи сега


8. Фотьойл vidaXLПоследното ни предложение може да се разтяга до лежанка – идеалното решение когато имате неочаквани гости за през нощта. Освен, че се върти и позволява свобода на движението, той разполага и с полиестерна тапицерия. Рамката му е от издръжлива стомана, а пълнежът е от пяна.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!