Всички категории

7-те Най-Добри Храсторези

Първите впечатления винаги са важни. Добре поддържаният плет е отговорен за първото впечатление, което домът ви прави на околните.


Но рязането на плета ръчно с ножици може да бъде наистина трудно и да ви отнеме прекалено много време. Тук на помощ идват храсторезите

Те са невероятни машини, които ще ви помогнат да поддържате всичката зеленина около дома си в добър вид.

Съвременните храсторези са леки, лесни за маневриране и много по-удобни от старите модели, които някои от вас може би си спомнят. Разбира се, можете да намерите различни храсторези за всякакви по големина градини и плетове.

Добре подрязаният плет расте по-добре, показва ясно къде започва и завършва градината ви и може да добави завършен вид на дома ви.  

Избирането на правилният храсторез, с който да постигнете това зависи изцяло от вас. Потърсете модел, който ще ви предложи правилния баланс между време за работа и комфорт.

В това кратко ръководство ще ви помогнем да си изберете храсторез като ви представим най-важната информация, която трябва да знаете за тези машини.

Каква растителност ще подрязвате?


Да знаете колко е дебел вашия плет, на каква възраст е и какви храсти има около дома ви, може да бъде много добра отправна точка.

Ножовете на храсторезите са съставени от серия равномерно поставени зъби и разстоянието между тях определя размера на клоните и прътите, които храсторезът може лесно да подреже.

Ако плетът е стар и съставен от дървесни растения като лугуструм, джел (наричан още илекс) или иглолистни видове, вероятно клонките му ще са по-дебели и ще ви трябва храсторез, който може да се справи с тяхното рязане.

Ако често ще режете по-дебели храсти и плетове, обмислете покупката на по-мощен храсторез и дори може да потърсите модел с антиблокираща система.

Видове храсторези

Електрически храсторези

Електрическите модели са тихи, лесни за използване и не изискват почти никаква поддръжка. При тях няма изгорели газове, кабел за запалване или пък бензин и масло. Също така те са много достъпни ценово.

Недостатъкът им е, че кабелът може да е къс за достигане на определени места и ще ви наложи да използвате удължител. Също така има опасност ако прережете захранващият кабел без да искате.

Електрическите храсторези са отличен избор за хората с малка градина с жив плет и храсти, около които има контакт или поне възможност за поставяне на удължител.

Бензинови храсторези

Бензиновите модели са изключително мощни и могат да режат и по-дебели клонки чисто и бързо. Те ви дават възможността да се движите свободно из градината без ограничение от кабел.

Тези храсторези са по-скъпи от останалите и не са толкова екологично чисти заради изгорелите газове, които отделят.

Трябва също така внимателно да смесите бензина с масло в правилни пропорции.

Акумулаторни храсторезиТези модели храсторези стават все по-популярни защото са с издръжливи и силни литиево-йонни акумулатори. Те ви позволяват да се движите напълно свободно из градината.

Не отделят никакви вредни емисии, стартират мигновено и не изискват нито бензин, нито масло.

Използването на акумулаторен храсторез е лесно, икономично, безопасно и приятно.

За какво да гледате в един храсторез

Подбирането на правилния храсторез е свързано с гледането на някои основни характеристики. Потърсете модел, чиито спецификации отговарят на вашите нужди.

Дължина на ножа

Дължината на ножа определя ширината на плета, който ще можете да подрежете с храстореза.

За малки плетове ножове с дължина от 300 милиметра до 400 милиметра ще са достатъчни, но ако ще подрязвате по-стар плет – потърсете храсторез с нож с дължина от поне 500 милиметра, че дори и повече.

Можете да изберете и храсторез с по-дълъг нож и за малки плетове, които обаче не можете да достигнете и от двете страни.

Разстояние между зъбитеКолкото по-голямо е разстоянието между зъбите, толкова по-големи клонки може да подреже ножа.

За по-стари плетове е препоръчително разстоянието между зъбите да е по-голямо – така клонките и стъблата ще могат да се подрязват по-лесно.

За по-малки плетове нож с разстояние между зъбите от 15 милиметра до 20 милиметра ще е напълно достатъчен, но ако ще режете основно по-стари плетове – тогава търсете разстояние от 30 милиметра или повече.

Възможност за рязане

Ако често ще ви се налага да подрязвате по-големи или стари плетове, храсторез с възможност за рязане би бил особено полезен за отрязването на дебели клони.

Една част от ножа при тези модели е оптимизирана за рязане, а другата за подрязване. Насочете частта за рязане към основата и сами ще видите колко лесно ще отрежете дори и дебел клон.

Защита на ножаВъпреки че храсторезите са много издръжливи и направени да се справят с всякаква растителност дълги години, опасности като стени и огради могат да съсипят ножа, ако той няма защита.

Затова някои модели имат защита на ножа, която пречи той да се удари в нещо твърдо, което би го повредило.

Заточване на ножа

Колкото по-остър е ножа на храстореза, толкова по-прецизно ще реже той, а вие ще усещате по-малко вибрации по ръцете си по време на рязане.

Ако пише, че ножът на даден храсторез е лазерно или диамантено заточен, можете да сте сигурни, че той ще е изключително остър.

ДръжкаВидът на дръжката на храстореза е от особено значение за това колко удобен ще е за работа.

Потърсете модел с ергономични дръжки или такива, които се завъртат леко, за да ви позволят да подрязвате под ъгъл.

Колкото повече опции за държане на храстореза имате, толкова по-удобен ще е той за използване.

Безопасност

Повечето храсторези имат защита против случайно включване, особено електрическите модели. Важно е да запомните, че храсторезът трябва да се съхранява на сигурно място, до което деца нямат достъп.

Също така нека мястото е защитено от влага и други фактори, които могат да повредят храстореза или ножа.

Най-добрите храсторези

Ще ви предложим някои от най-добрите модели храсторези, които към момента можете да намерите на пазара.

Можете да бъдете сигурни, че който и от тях да изберете – ще ви свърши отлична работя и няма да съжалявате за покупката си.

1. Акумулаторен тример Bosch ASB 10.8 LI


Този тример идва с ножица за храсти и нож за трева. Захранва се от литиево-йонна акумулаторна батерия, а системата за запалване е автоматична. Подходящ е за хоби употреба.

В комплекта има един брой акумулаторна батерия, три ножа и един тример. Захранващото напрежение на модела е 10.8 волта, а нивото на шум е 76 децибела.

Разстоянието между зъбите е 0.8 сантиметра. Острието според поставения накрайник е 10 сантиметра, 12 сантиметра или 20 сантиметра. Времето за зареждане на акумулаторната батерия е 3.5 часа.

Теглото на тримера е 0.9 килограма.
Купи сега

2. Електрически храсторез Einhell GC-EH 5747


Храсторезът е електрически и се захранва от мрежата. Подходящ е за хоби употреба.

Електромоторът е с мощност от 570 вата, а захранващото напрежение е 230 волта.

Максималната скорост, която развива моделът е 3200 оборота в минута.Разстоянието между зъбите е 18 милиметра, а ножът е с дължина от 53 сантиметра.

Теглото на храстореза е 3.1 килограма.
Купи сега

3. Бензинов храсторез Güde 620мм


Този бензинов храсторез е със срещуположни режещи ножове от двата края. Разполага с подвижна ръкохватка и антивибрационна защита.

Стартира се посредством кабел. Бензиновият мотор е двутактов с мощност от 1.2 конски сили. Максималните обороти са 8500 оборота в минута, а максималната скорост на ножовете е 1950 оборота в минута.

Обемът на горивния резервоар е 0.39 литра. Консумацията на бензин е 0.59 литра на час. Смесването на бензин и масло трябва да бъде в съотношение 40 към 1. Храсторезът е подходящ за професионална употреба. Нивото му на шум е 107 децибела.

Дължината на острието е 720 милиметра. Машината тежи 7.5 килограма.
Купи сега

4. Електрически храсторез DAEWOO – DAHT500E


Моделът е електрически и се захранва от мрежата.

Работното напрежение е 110-240 волта. Мощността на електромотора е 500 вата. Дължината на острието е 410 милиметра.

Оборотите на празен ход са 1600 оборота в минута. Нивото на шум на модела е 96 децибела. Машината тежи 2.5 килограма.
Купи сега

5. Бензинов храсторез MTD GHT 60/28


Този храсторез е с бензинов мотор с ръчна система за запалване. Подходящ е за полупрофесионална употреба. Работният обем на мотора е 22 кубически метра, а мощността му е 650 вата.

Резервоарът за гориво е с капацитет от 0.2 литра. Разстоянието между зъбите е 28 милиметра, а дължината на острието е 60 сантиметра.

Моделът тежи 4.6 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Храсторез Mannesmann 500W


Моделът е електрически и се захранва от мрежата. Подходящ е за професионална употреба. Има възможност за удобен захват и контрол с две ръце.

Функция за бърз стоп на ножовете и предпазител. Дължината на острието е 410 милиметра като то може да реже клонки с дебелина до 14 милиметра.

Мощността на електромотора е 500 вата, а захранващото напрежение 230 волта. Машината тежи 2.6 килограма.
Купи сега

7. Електрически тример Bosch AHS 45-16


Електрическият тример се захранва от мрежата и е подходящ за хоби и полупрофесионална употреба. Мощността на електромотора е 420 вата, а захранващото напрежение е 230 волта.

Нивото на шум за модела е 95 децибела. Максималната скорост е 3400 оборота в минута. Разстоянието между зъбите е 16 милиметра, а дължината на острието е 45 сантиметра.

Тримерът тежи 2.6 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Петров пише

    Имате ли допълнителната приставка към шината на моторната резачка за храсти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!