Всички категории

8-те Най-Добри Къртачи

Когато става въпрос за къртене на бетон малко машини могат да свършат работата бързо и ефективно – една от тях е къртачът.


Независимо дали ще премахвате дебели корени на дървета, ще къртите стена или искате да премахнете алеята пред дома ви, едва ли има по-добре решение от използването на къртач.

Къртачите са машини, които могат да концентрират огромно количество сила на точно определено място.

Когато се използват правилно, те могат да бъдат много по-ефективни и прецизни от ръчен чук като предоставят много по-голяма разрушителна сила. Могат да бъдат перфектните машини за големи и обемисти задачи, за които ще ви спестят много усилия и бъркотия.

Все пак имайте предвид, че къртачите могат да бъдат скъпа придобивка, затова е по-добре да се запознаете по-подробно с тях и в последствие да направите информирана и правилна инвестиция.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко по-важно, което трябва да знаете за тях.

Видове къртачи


Има три основни вида къртачи – пневматични, хидравлични и електрически.

Разбира се, всеки вид има своите предимства и недостатъци.

Пневматични къртачи

Основната разлика между различните видове къртачи е начинът им на работа. Пневматичните модели работят с компресиран въздух. Традиционните къртачи са именно пневматични.

Те са отличен избор за по-меки материали, при къртенето на които се изисква по-голяма прецизност.

Имайте предвид, че не са толкова полезни при бетон или зид.

Хидравлични къртачи

За големи проекти като например използване в мини, повечето професионалисти предпочитат хидравличните модели. Те са много по-големи и мощни в сравнение с електрическите и пневматичните.

Справят се отлично в къртенето на камъни и за копаене в големи мащаби.

Ако обаче ви трябва къртач за лека строителна работа или малък строителен обект – хидравличните модели няма да ви бъдат от полза, тъй като са големи и тежки, съответно нямате особено голям контрол върху тях и оттам страда прецизността при работа.

Електрически къртачиТези модели са широко използвани заради това, че са по-универсални и с по-компактни размери. Всъщност размерът варира според различните характеристики, но в сравнение с хидравлични или пневматични къртачи – тези са по-малки.

Както може би се досещате, те се захранват от електрическата мрежа и имат електромотор. Повечето професионалисти използват именно такива за по-леки ремонти и по-малки строителни обекти.

Секачи и шила

Според това за какво ще се използва къртачът има значение и какъв секач или шило ще се сложи.

Секачите и шилата могат да режат, къртят или изкопават.

В повечето случаи в комплекта с къртача ще намерите секач и шило, като ако имате нужда от нещо по-различно – ще трябва да си го купите отделно впоследствие. Но все пак преди да се спрете на конкретен модел къртач, проверете дали поддържа допълнителни секачи и шила и ако да – какви точно.

Капацитет на работа

Следващото нещо, което трябва да обмислите е къртач с какъв капацитет на работа ви трябва.

От гледна точка на капацитет – има голям избор от модели. За да прецените капацитета на работа е добре да проверите силата на мотора. Обикновено силата на мотора на повечето къртачи варира от 2000 вата до 4000 вата.

Също така пряко свързани с капацитета на работа са и ударите в минута.

Къртачи с повече удари в минута са по-подходящи за по-меки и крехки материали, а модели с по-малко удари в минута са подходящи за по-твърди материали като бетон.

В допълнение към капацитета на работа допринася и силата на удара. Тя ви показва каква енергия отделя къртачът при всеки удар. Ако той отделя голямо количество енергия – то тогава силата на удара е по-голяма и съответно е по-ефективен.

Комфорт


Къртачът е машина, която обикновено се използва при работа по-дълго – в продължение на часове.

Следователно е важно когато работите с него да се чувствате комфортно.

За да прецените дали ще ви бъде удобен даден модел, разгледайте дръжките му по-обстойно. Някои модели има една дръжка, други – две. Независимо от това, препоръчваме освен да гледате по-внимателно, да отидете и на място в магазин и да подържите избраните модели и да прецените кой е най-удобен.

Теглото на всеки къртач също има важна роля в това дали ще е удобен при по-продължителна работа.

Някои задачи ще изискват да държите къртача под различен ъгъл. Ако моделът има странична дръжка, това ще ви помогне и ще улесни работата ви.

Здравина и издръжливост

Качеството на сглобката и използваните материали е от голямо значение за подобни машини. Къртачите се използват в сурови условия – мръсотия, прах, вода и риск от падане и удар. Разбира се, при подобни условия бихте искали машина, която да е изработена от висококачествени материали.

Повечето къртачи имат шаси от метал или формована пластмаса. Също така когато избирате къртач се уверете, че моторът е добре защитен отвън с метал.

Гаранция

Поддръжката на машини като къртачите е голямо предизвикателство.

Понякога също така може да се окаже, че надценяваме машината и всъщност и използваме извън нейните възможности. Затова при подобни ситуации е добре да имате гаранция. Повечето известни марки като Bosch и DeWalt предлагат гаранция в рамките на една или две години.

Уверете се, че когато избирате дадена марка и модел къртач сте се запознали с гаранцията и условията на производителя по нея.

Понякога може да има отделна гаранция за мотора и други части на машината.

Най-добрите къртачи на пазара

В случай, че все още изпитвате затруднения в избора на подходящ къртач – няма за какво да се притеснявате. Ще ви предложим някои от най-добрите модели къртачи, които можете да откриете на пазара към момента.

Просто изберете този, който отговаря на вашите нужди и бюджет и бъдете сигурни, че сте направили възможно най-добрата инвестиция за подобна машина.

1. Къртач BOSCH GSH 16-30 Professional


Моделът е подходящ за професионална употреба и се захранва от електрическата мрежа. Особено подходящ е за обработка на метални повърхности.

В комплекта има една ръкохватка, куфар за пренасяне, машинна кърпа, шило и тубичка с грес.

Мощността на мотора е 1750 вата, а максималната скорост 1300 оборота в минута.

Ударите в минута са 1300, а силата на всеки удар е 41 джаула. Къртачът тежи 16.5 килограма.
Купи сега

2. Къртач Makita HM0870C


Къртачът е за професионална употреба и се захранва от електрическата мрежа. Подходящ е за работа с бетон и зидария. Има SDS Max патронник, функция за варираща скорост и система за отстраняване на прах.

Мощността на мотора е 1100 вата, а нивото на шум при работа е 103 децибела.

Максималната скорост на модела е 1100 оборота в минута. Ударите в минута са 2650, а силата на всеки удар е 7.6 джаула. Теглото му е 5.1 килограма.
Купи сега

3. Къртач Steinhaus PRO-DH1700


Този къртач е за полупрофесионална употреба и се захранва от електрическата мрежа. Може да се използва за бетон и камък. Патронникът му е тип HEX и има меко захващане. Мощността на мотора е 1700 вата и се захранва на 230 волта. Броят удари в минута е 1400, а силата на всеки удар е 60 джаула. Моделът тежи 15.6 килограма.
Купи сега

4. Къртач Einhell BT-DH 1600/1


Къртачът е за хоби и домашна употреба и се захранва от електрическата мрежа. Може да се използва за бетон и зидария.

Мощността на мотора е 1600 вата, а максималната му скорост е 1500 оборота в минута.

Силата на всеки удар е завидните 43 джаула. Теглото на машината е 22 килограма.
Купи сега

5. Къртач DeWALT D25899K


Моделът е за професионална употреба и се захранва от електрическата мрежа. Може да се използва за бетон, зидария и камък. Има SDS Max патронник.

Мощността на мотора е 1500 вата, а нивото на шум при работа е 100 децибела.

Максималната скорост е 2040 оборота в минута. Ударите в минута също са 2040, като силата на всеки от тях е 17.9 джаула. Къртачът тежи 15 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Къртач Raider Industrial RDI-DH01


Къртачът е за професионална употреба и се захранва от електрическата мрежа. Той е универсален, което означава, че може да се използва за всякакви повърхности.

Мощността на мотора е 1800 вата, а максималната скорост е 1600 оборота в минута.

Броят на ударите в минута също е 1600, а силата на всеки от тях е 48 джаула.
Купи сега

7. Къртач Hitachi H60MEY


Този къртач е за професионална употреба и се захранва от електрическата мрежа. Подходящ е за работа с бетон. Разполага с SDS Max патронник.

Има мотор с мощност от 1500 вата и максимална скорост от 2100 оборота в минута.

Броят на ударите в минута е 2100, а силата на всеки от тях е 20 джаула.
Купи сега

8. Тежък къртач DWT 1500 W 8-25 J


Къртачът е за професионална употреба и се захранва от електрическата мрежа. Подходящ е за работа с бетон, зидария и камък. Има SDS Max патронник.

Моторът му е с мощност от 1500 вата, а максималната скорост е 1800 оборота в минута.

Броят удари в минута е 1890, а силата на всеки удар е 25 джаула.
Купи сега

2.9/5 - (8 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!