Всички категории

8-те Най-Добри Комплекти Спално Бельо

Спалното бельо е от съществена важност за доставянето на по-качествен и дълбок сън.


За съжаление обаче много хора го пренебрегват и не се замислят особено за това какво точно избират. Чаршафите обгръщат тялото по време на почивка и сън и могат да допринесат за по-доброто наспиване или обратното.

Материята, усещането при допир, топлината и способността да се абсорбира влагата са само част от нещата, които допринасят за комфорта по време на сън.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко по-важно, което трябва да знаете при избирането на ново спално бельо.

В края пък ще намерите и конкретни предложения за някои от най-добрите спални комплекти и бельо на пазара.

Как да изберем подходящо спално бельо

Материя

Материята, от която е изработено спалното бельо е първото и най-основно нещо. Нека разгледаме и най-често използваните материи, с какво се отличава всяка от тях и какви предимства има.

Египетски памук

Издръжлива и мека материя с много дълги влакна. Счита се за луксозна. Този конкретен памук се отглежда само е Египет и е силно проветрив, не се свива и е много здрав.

Спалното бельо от египетски памук обикновено е по-скъпо, но е отлична инвестиция и се изплаща с времето. Материята е подходящ избор за всичките четири сезона, тъй като е дишаща и естествена.

Памучен бленд


Съставът на бленда е част памук и част друга синтетична или естествена материя. Например бельото, което е бленд от полиестер и памук се отличава с това, че е устойчиво на намачкване, сравнително евтино е и е по-здраво от чист памук.

Блендът от памук и лен е още един отличен вариант, но за разлика от предходния се мачка лесно. Спалното бельо от памучен бленд е сред най-предпочитаните заради съвкупността от предимства на няколко материи.

Полиестер

Материята се прави от синтетични влакна. Спалното бельо от полиестер е хубаво защото е здраво и устойчиво на петна и влага. Също така се поддържа лесно и не се намачква, което означава, че след вадене директно от сушилнята чаршафите продължават да изглеждат безупречно.

Спалното бельо от полиестер е най-достъпното ценово на пазара. Това обаче не означава, че е компромисен избор – всъщност топ марките не отстъпват по качество на бельото от други материи.

Жарсе

Тази материя се различава от останалите защото тя се тъче и реално е една много дълга цяла нишка. Тъканите материи се разтягат във всички посоки и се характеризират с голяма мекота. Спалното бельо от жарсе поддържа топлината, еластично е и много меко на допир – фактори, които допринасят за по-комфортен сън.

Бамбук


Материята се получава като от бамбука се извличат влакната, които след сушене се вплитат едно в друго. Спалното бельо от бамбук има същите антимикробни и хипоалергенни свойства като самото растение. Освен това то е терморегулиращо, меко и изключително приятно на допир.

Бархет

Материята е по-мъхеста като лицевата страна е с къс, плътен, фин влас. Може да се изтъче от памук, вълна или синтетични влакна. Спалното бельо от бархет се характеризира с изключителна мекота.

Отличен избор е за хората, на които често им е хладно през нощта тъй като задържа топлината. Качеството на бархета се определя от теглото му тъй като това е тъкана материя. Потърсете по-качествено бельо, което няма да се свива.

Микрофибър

Синтетичните материи като найлон и полиестер са в основата на микрофибърното спално бельо. Те са много тънки, изработени от микроскопични нишки, които са по-тънки от нишка коприна.

Характеризират се с устойчивост на влага и петна. И въпреки че микрофибърът е тънък, той е достатъчно здрав и издръжлив. Освен това е гладък и кожата се хлъзга по него при допир. Ако имате чувствителна кожа то спалното бельо от микрофибър е особено подходящо за вас.

Лен


Спалното бельо от лен е сред по-луксозните. Материята се прави изцяло от естествени влакна и е изключително дишаща и абсорбира влагата.

Ленените нишки не се тъкат толкова плътно колкото при други тъкани материи. Чаршафите от лен се справят отлично с охлаждането на тялото заради високата си проветривост и попиват потта от тялото в дълбочина.

Коприна

Това е една от най-скъпите материи на пазара. Води се луксозна и щадяща здравето. Спалното бельо от коприна е изключително приятно на допир, попива влагата през лятото и поддържа телесната топлина през зимата.

Ако имате астма или алергии, то коприната се справя чудесно с отблъскването на прах, акари, плесени и други подобни – това я прави естествено хипоалергенна. Копринените чаршафи са здрави, издръжливи и предлагат невероятно приятно чувство при допир.

Пасване

Пасването на спалното бельо към матрака и завивката също е важно. Едва ли бихте искали да се събудите сутринта и завивката ви да се е събрала в другия край на плика, а долният чаршаф да е на кълбо в краката ви.

Постарайте се да подберете спално бельо с оптимални размери, което ще пасне най-точно на леглото и завивката ви. Прекалено дълбок или тесен долен чаршаф няма да пасне добре.

Ако имате дебел матрак ще ви трябва дълбок долен чаршаф и обратното – ако матракът е тънък изберете тесен чаршаф. Размерът е нещо очевидно, което обаче много хора не съобразяват точно и в последствие остават недоволни от избраното спално бельо.

Някои хора предпочитат долният чаршаф да бъде с ластик. Така той се захваща още по-добре за матрака и няма риск от събиране.

Тъкане

Тъкането се отнася за метода, по който нишките се превръщат в тъкан. Всеки метод на тъкане има различно усещане при допир и може да повлияе на качеството на съня.

Перкал – плътно тъкане, при което материята се усеща мека на допир и се характеризира с добра проветривост, но се мачка лесно.

Сатен – луксозен метод за тъкане, при който материята е плътна, приятна на допир и на външен вид като остава устойчива на намачкване.

Кепър – метод за диагонално тъкане, при който материята се усеща по изразено при допир и се характеризира с голяма здравина.

Бархет – при този метод тъканите се търкат за да станат по-меки и материята изглежда по-плюшена.

Цвят и шарка

Много хора не гледат само комфорта от спалното бельо, но и това как изглежда то. Цветът и шарката на бельото са въпрос на лични предпочитания, но ако се притеснявате, че то ще избелее с времето или имате алергии към багрила – не използвайте цветни и шарени чаршафи.

Не е необходимо спалното ви бельо да пасва идеално с останалата част от обзавеждането в спалнята или с покривалото за легло. Можете да изберете всичко – стига да ви харесва.

Все пак когато гледате естетиката не забравяйте и най-важното, а именно, че целта ви е възможно най-голям комфорт по време на почивка и сън.

Цветовете с по-висок контраст стимулират мисловната дейност – това може да ви попречи да заспивате бързо.

Затова е по-добре да изберете неутрални цветове и такива с по-нисък контраст на фона на помещението. Не е задължително спалното бельо да си подхожда с каквото и да било  в спалнята ви. По-важното за повечето от нас е да се отразява по положителен начин на съня ни.

Какво още да вземем предвид при избора на спално бельо


В крайна сметка избирайки си ново спално бельо трябва да целим да си доставим възможно най-качествения и дълбок сън, което става именно благодарение на по-високия комфорт в леглото.

В допълнение към материята на спалното бельо, можете да вземете предвид и следните неща.

Вид на нишката

Материите, от които се прави спално бельо могат да бъдат от естествени, синтетични, изкуствени или бленд от нишки. Всеки вид нишка и материя като цяло ще ви даде различно усещане по време на сън, затова избирайте внимателно.

Спален комплект или отделни части

Спалните комплекти обикновено се състоят от долен чаршаф, плик и калъфки за възглавници. Ако обаче размерите не пасват точно или пък ви трябват повече или по-малко бройки от дадена част, по-вероятно е да се насочите към събиране на спално бельо от отделни части.

Органични или естествени материи

Спално бельо от органични и естествени материи е изработеното от коприна, памук, лен или вълна. Естествено означава, че то е направено от материали, които се срещат в природата, докато органично се отнася до тези природни материали, които са отглеждани без никакви пестициди, изкуствени торове и ГМО.

Най-добрите спални комплекти

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите спални комплекти на пазара. Просто изберете този, който най-добре отговаря на вашите изисквания и бюджет.

1. Спален комплект Kring Dream Catcher, 100% памукКомплектът се състои от калъфка за възглавница с размери 50х70 сантиметра, плик за завивка с размери 180х200 сантиметра и долен чаршаф с размери 200х220 сантиметра.

Всичко е изработено от памук с плътност 132 нишки на квадратен сантиметър.

Закопчаването на плика за завивка става с капси.
Купи сега

2. Комплект кувертюра с две калъфки за възглавници TED, светлосинКомплект на една от най-популярните марки в България – ТЕД, който се състои от две на брой калъфки за възглавници със стандартен размер от 50х70 сантиметра и една кувертюра с размери 200х220 сантиметра.

Отличава се с изключителна мекота и оставя приятно чувство на кожата след допир.
Купи сега

3. Спален комплект Home Still Latte MarissaТози комплект се състои от две калъфки за възглавници с размери 50х70 сантиметра, долен чаршаф с размери 220х240 сантиметра и плик за завивка с размери 200х220 сантиметра.

Всичко е изработено от бленд на памук и полиестер. Красив и елегантен дизайн с принт.
Купи сега

4. Спален комплект Heinner Home Lizzy, 100% памукСпалният комплект се състои от калъфка с размери 50х70 сантиметра, плик за завивка с размери 180х200 сантиметра и долен чаршаф с размери 200х220 сантиметра.

Всичко е направено от чист памук с плътност от 132 нишки на квадратен сантиметър.

Калъфките и плика имат система за затваряне с копчета.
Купи сега

5. Спален комплект Cressida DiliosКомплектът е от три части – калъфка с размери 50х70 сантиметра, плик за завивка с размери 150х215 сантиметра и долен чаршаф с размери 150х220 сантиметра.

Изработен е от памук ранфорс. Има красив и елегантен дизайн с принт.
Купи сега

6. Спален комплект Kring PastelСпален комплект, който се състои от калъфка за възглавница с размери 50х70 сантиметра, плик за завивка с размери 180х200 сантиметра и долен чаршаф с размери 200х220 сантиметра.

Всичко е изработено от чист памук с плътност от 132 нишки на квадратен сантиметър.

Затварянето на плика става с капси. Хипоалергенно спално бельо, което позволява на кожата да диша през нощта и абсорбира влагата.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Спален комплект TED Мулти страйп, 4 частиОще едно предложение на лидера в спалното обзавеждане Тед. Комплектът е изработен от чист памук ранфорс и се поддържа лесно с пране в пералня машина.

Материята е дишаща и абсорбира влагата. Памучният бленд е с плътност от 144 нишки на квадратен сантиметър.

В комплекта са четири части – две калъфки с размери 50х70 сантиметра, прав долен чаршаф с размери 220х240 сантиметра и плик за завивка с копчета с размери 200х220 сантиметра.
Купи сега

8. Чаршаф с ластик Decona, бял ранфорсТова е само долен чаршаф с ластик за по-добро захващане към матрака. Изработен е от памук ранфорс с плътност от 57 нишки на квадратен сантиметър. Подходящ е за матраци с височина до 20 сантиметра.

Ластиците ще държат чаршафа неподвижен към матрака и няма да позволяват да се изплъзва от него независимо от това колко неспокойно спите.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!