Всички категории

8-те Най-Добри Кухненски Мивки

Сърцето на всеки дом е кухнята, а мивката е важна част от нея. Ръце, съдове, плодове и зеленчуци – всичко, което се нуждае от измиване минава през нея.


Въпреки че е важно мивката да си подхожда с останалата част от кухненския интериор, тя също така трябва да е и достатъчно функционална и да отговаря на ежедневните ви нужди. Ако знаете какво точно търсите, избирането на нова кухненска мивка няма да се превърне в кошмар.

Бъдете сигурни, че на пазара има модел, който ще е идеален за вас, а с помощта на нашето ръководство ще можете да го намерите още по-лесно.

Размер на кухненската мивка

Има много голям избор на размери – от малки с дължина от едва 23 сантиметра до огромни 100-сантиметрови.

Трябва да знаете за какво ще се ползва мивката и къде ще бъде разположена. Например ако ви трябва мивка за вграждане в кухненския остров, чиято цел е да улесни приготвянето на храната – вероятно ще ви трябва малка мивка с дължина не повече от 60 сантиметра.

Ако пък ще подменяте основната кухненска мивка – вероятно ще искате нещо по-голямо и практично.

Най-често срещаните размери за кухненска мивка са 76 и 84 сантиметра, въпреки че като стандартни по размер могат да бъдат всички мивки с дължина от 60 до 90 сантиметра.

Повечето модели мивки, които ще срещнете докато търсите ще са именно в този диапазон. Обикновено мивките до 76 сантиметра имат едно голямо корито. Те са изключително удобни за миене на по-обемни съдове и съответно са подходящи и за по-големи семейства.

Ако искате мивка с две корита, може да ви е трудно да намерите такъв модел с размер до 76 сантиметра.

Кухненските мивки над 76 сантиметра обикновено имат две или повече корита, но има и модели само с едно голямо. Ако предпочитате да държите измитите хранителни продукти отделно от мръсните чинии, тогава мивка с две или три корита би била по-удачен вариант.

Освен дължината на мивката, трябва да съобразите и дълбочината й, както и ширината. Всеки, който обича да мие съдовете на ръка вероятно би оценил по-дълбока и широка мивка, в която могат да се накиснат добре и има достатъчно място дори и за обемните тенджери и тигани.

Измерване на мястото за нова мивка


Вече вероятно имате представа мивка с какъв размер ще ви бъде от полза, но преди да се впуснете в покупката й трябва да проверите имате ли достатъчно място за монтажа й.

Ако ще подменяте мивка, просто измерете дължината и ширината на мястото.

За да направите това ще трябва да демонтирате старата мивка.  Също така измерете и дълбочината на тавите, тъй като нова мивка с по-дълбока тава може да изисква промени в тръбопровода. Трябва да знаете какво ще влезе в мястото за мивка и дали ще се налагат някакви модификации по плота, шкафа или тръбите.

Ако искате да преминете от плитка мивка към по-дълбока – задължително освен мястото, проверете тръбите и канала.

Ако коритото на мивката стига прекалено ниско, може да имате проблем с отичането на водата. Също според размерите на новата мивка може да се наложат промени и модификации.

Видове кухненски мивки


След като сте определили точния размер на новата мивка, време е да се спрете и на конкретен вид.

Мивки за поставяне отгоре

Както подсказва името, тези мивки се поставят отгоре в предварително изрязана кухина в кухненския плот. Съответно ръбовете са напълно видими и отгоре.

Тези мивки обикновено имат една или повече дупки за монтиране на кранове.

Те са отличен вариант за хората, които искат нещо лесно за монтиране и демонтиране при нужда, което да може да се постави на всякакъв плот.

Мивки за монтаж отдолу

Този вид мивки се монтират от долната страна на плота като се закрепят с помощта на щипки, скоби и лепило. Така ръбовете на мивката са напълно скрити и цялостният дизайн на кухнята изглежда по-приятно и изчистено.

Заради начина по който се монтират тези мивки, най-добре е да се използват с гранитен или кварцов кухненски плот.

Селски мивки с открита предна частАбстрахирайте се от името, защото този вид мивки се нарича просто така. За тях са характерни големи и дълбоки корита и обикновено предната им част е открита и ясно видима.

Обикновено тя е издадена напред или стои прибрано заедно с плота. Този тип мивки могат да се намерят във всякакви размери, цветове и дизайни. Изработват се от най-различни материали.

Мивки за монтиране на стена

Реално представляват това, което си мислите – монтират се директно на стената.

Обикновено се изработват от чугун, порцелан или неръждаема стомана и изискват допълнителна опора зад стената за безпроблемен монтаж. Но веднъж монтирана, подобна мивка едва ли ще ви създава проблеми и ще придаде интересен вид на кухнята ви.

Ъглови мивки

Ако искате да създадете по-оптимизирана откъм пространство кухня можете да погледнете ъгловите мивки. Обикновено са с L-форма и се изработват основно от неръждаема стомана, но вероятно ще можете да намерите и от други материали.

Ъгловите мивки винаги се поставят отгоре или се монтират отдолу на кухненския плот.

Мивки за измиване на храна и баровеТова са малки мивки с едно корито, които обикновено се монтират до основната мивка. Те се използват за по-малки неща като изплакване на ръце или измиване на плодове и зеленчуци.

Въпреки това в една наистина малка кухня, подобна мивка може да свърши работа и като основна.

Материали за изработка на кухненски мивки

Когато избирате новата си мивка е важно да прецените от какъв материал да бъде тя. Вероятно здравината ще е най-голям приоритет на повечето хора, но много от вас ще искат също така материалът на мивката да пасва с останалата част от кухнята.

Чугун

Мивките се изработват от тежък и здрав чугун и в основата си са почти неунищожими. Основното им предимство е, че са изключително издръжливи. Имат порцеланово покритие, което означава минимална поддръжка и много лесно почистване.

Много чугунени мивки се предлагат с бяло покритие, въпреки това можете да намерите и други цветове при нужда.

Огнеупорна глинаИзработват се от плътна глина, която се изпича при много високи температури – по този начин глината се споява за порцелановото покритие.

Материалът е много здрав и мивките не ръждясват, не се обезцветяват и не избледняват. Покритието е гладко и лъскаво, което означава, че няма да имате затруднения в поддръжката и почистването на мивката. Моделите от огнеупорна глина се срещат в различни нюанси на бялото, както и черно, сиво, бежово, синьо и други цветове.

Неръждаема стомана

Безспорно това е най-популярният материал за изработване на кухненски мивки. Стоманата обаче може да е с различна дебелина. Обикновено имат покритие от външната страна, което намалява шумовете.

Освен това мивките от неръждаема стомана са доста здрави и устойчиви. Едно от естествените предимства на материала е, че не хваща петна от киселинни храни и напитки, както и не ръждясва.

Неръждаемата стомана е често предпочитан материал за кухненски мивки и пасва отлично на повечето кухни.

Мед

Подобно на неръждаемата стомана, медните мивки могат да са с различна дебелина на материала. Истинската медна мивка трябва да е изработена от 99.9% чист мед, което означава, че тя е и естествено антимикробна и убива вредните бактерии.

Заради медното покритие ще трябва да я поддържате повече, ако искате да изглежда като нова. Полиране веднъж месечно и измиване с препарат за мед ще ви помогнат да предотвратите корозия и обезцветяване.

Ако пък не почиствате и полирате мивката често ще забележите, че по нея се появява патина – може пък така да ви хареса повече как изглежда.

Естествен камъкМивките от естествен камък се изработват от различни видове мрамор, гранит или травертин и се предлагат в различни цветове. Тъй като са изрязани от голямо парче естествен камък, няма да намерите две еднакви мивки и съответно спокойно ще знаете, че вашата е уникална.

Подобно на медните мивки, тези от естествен камък изискват малко повече поддръжка и почистване.

Препоръчително е да полирате камъка веднъж на няколко месеца в зависимост от това колко често използвате мивката.

Гранитна смес

Гранитната смес е материал, който се получава от миксирането на гранит и акрилна смола. Резултатът е висококачествен и изключително здрав материал, който е подходящ за ежедневно използване и не изисква особена поддръжка.

Мивките от гранитна смес се предлагат в множество неутрални цветове, за да паснат на кухненския дизайн.

Мивка с едно, две или три корита да изберете

Избирането на броя корита е въпрос на лични предпочитания и нужди. Обмислете колко често ще готвите, за колко души и какви навици и предпочитания имате за миенето на съдовете.

Мивките с едно корито са често срещани и добре познати на повечето домакини.

Те са с едно голямо (в повечето случаи) корито и са идеални за миене на големи тенджери, тигани и тави. По-лесно ще можете да съберете повече и по-обемни съдове в мивка с едно корито като ще ви остане и достатъчно място да ги измиете спокойно.

Мивките с две корита са подходящи за семейства, особено ако искате да има съдове за миене в мивката и същевременно да се мият ръце и хранителни продукти.

Разделените две корита ви позволяват да постигнете нещо такова – в едното корито оставяте съдовете за миене като дори можете да ги накиснете спокойно, докато в друго можете да миете и изплаквате други неща. Независимо дали ще използвате двете корита постоянно или периодично – добре е да имате подобно удобство.

Някои по-големи кухненски мивки могат да бъдат с три корита. При тях обикновено се намират две големи корита и едно малко.

Така можете да накисвате и миете много съдове в големите корита, както и да използвате малкото за приборите за хранене или миене на хранителни продукти.

Още фактори, които да вземете предвид


Повечето мивки за поставяне отгоре, както и тези направени от гранитна смес имат предварително пробити дупки за кранове и отичане на водата. Това означава, че можете да монтирате крановете директно на мивката вместо да пробивате плота или стената.

Можете да използвате тези дупки за добавяне и на стилни диспенсъри за течен сапун или препарат за миене на съдове под плота.

Разположението на дупките за отичане на водата варира според различните модели мивки.

Въпреки че много хора нямат претенции къде ще са разположени те, може все пак някой да иска те да се намират централно или в някой край на мивката.

Уверете се, че избраният модел кухненска мивка има всички необходими дупки на правилните места (ако са предварително пробити), за да отговори на предпочитанията ви и тръбопровода.

Един от най-често пропусканите фактори когато се избира нова мивка е действителната площ на кухнята.

Повечето хора предпочитат голяма и хубава мивка, но ако самата кухня е малка и тясна – крайният резултат едва ли ще ви допадне откъм дизайн и/или функционалност. По същия начин в голяма кухня едва ли бихте искали да монтирате малка и компактна мивка.

Някои мивки имат и интегриран отцедник, който ще помогне за отичането на водата от съдовете след измиване. А самата вода, която се отича от тях се връща обратно в мивката и оттам в канала.

Най-добрите кухненски мивки

Ако все още не сте сигурни каква мивка да изберете за своята кухня – не се тревожете. Ще ви представим някои от най-добрите кухненски мивки. 

Единственото, което ви остава е да си харесате тази, която ще пасне най-добре на кухнята ви и ще задоволи домакинските ви нужди.

1. Комплект кухненска мивка и смесител Pyramis Mido


Размерите на мивката са 760 милиметра дължина, 440 милиметра ширина и 170 милиметра дълбочина.

Мивката върви в комплект със смесител и има отцедник.

Тя е за вграждане и позицията за монтаж е възможна отляво и дясно. Формата й е правоъгълна. Има едно корито и два отвора за монтиране на батерия.

Матово черно покритие и съвременен дизайн.
Купи сега

2. Кухненска мивка Expression 86 1C 1E Max


Мивката е за вграждане и е изработена от хром и никел. Цветът е инокс. Повърхността й е гладка и може да се монтира във всяка посока.

Има едно голямо корито с размери 400 на 400 милиметра и дълбочина от 200 милиметра. Снабдена е с автоматичен клапан, преливник и сифон.

Има отвор за смесител. В комплекта е включена и плъзгаща се черна дъска за рязане и сервиране. Мивката е подходяща за вграждане и има квадратна форма.
Купи сега

3. Комплект мивка от тектонит Franke AVD 611-86 и смесител Franke Novara Plus


Размерите на мивката са 860 милиметра дължина, 500 милиметра ширина и 185 милиметра дълбочина.

Тя е в комплекс със смесител. Има отцедник и е за вграждане – може да се монтира отляво или дясно.

Има преливник при запушване. Формата й е правоъгълна и има един отвор за батерия. Изработена е от композитен гранит и има матово покритие.
Купи сега

4. Комплект мивка Algranit Alveus Foxtrot 30 и смесител Nela


Мивката е с дължина от 580 милиметра, 420 милиметра ширина и 140 милиметра дълбочина. В комплекта е включен и смесител.

Може да се монтира отляво или дясно. Моделът е за вграждане и има преливник.

Формата е правоъгълна и е с едно корито и един отвор за батерия. Изработена е от композитен гранит с матирано покритие.
Купи сега

5. Мивка Alveus Variant 10


Тази мивка е с размери от 480 милиметра дължина, 400 милиметра ширина и 180 милиметра дълбочина на коритото. Тежи 3.65 килограма.

Моделът е без отцедник. Може да се монтира отляво или дясно под плота и предоставя скрит монтаж.

Има преливник при запушване. Формата й е правоъгълна. Има едно корито и е в сребрист цвят.
Купи сега

6. Комплект кухненска мивка и стоящ смесител FERRO


Мивката е изработена от алпака и има хромирано гланцово покритие против замърсяване и натрупване на образувания по повърхността.

Тя е устойчива и солидна, но също така лека и лесна за монтиране. В комплектът ще намерите мивка, стоящ смесител, сифон, скрепителни скоби, уплътнения и чашка.

Мивката е с дължина от 490 милиметра, 490 милиметра ширина и 180 милиметра дълбочина. Няма отцедник и е за вграждане. Формата й е кръгла и има едно корито и един отвор за монтиране на батерия.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Мивка DONAU


Мивката е с размери от 780 милиметра дължина, 500 милиметра ширина и 187 милиметра дълбочина.

Тежи едва 3 килограма и се монтира лесно. Моделът има отцедник и може да се вгражда отляво или дясно.

Формата й е правоъгълна. Има едно корито. Изработена е от алпака и има матирано покритие. В комплекта има сифон и меки връзки.
Купи сега

8. Кухненска мивка Grohe K300


Тази мивка има размери от 860 милиметра дължина, 500 милиметра ширина и 175 милиметра дълбочина на коритото.

Моделът е за вграждане и може да се монтира отляво или дясно. Има отцедник и преливник.

Формата е правоъгълна, а коритото е едно. Мивката има два отвора за монтиране на батерии. Изработена от инокс и има матово покритие.
Купи сега

3.8/5 - (22 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Димитрия Кирева пише

    Хубаво е дъното на мивката да има по-големи размери, за да може спокойно да се сложи тава, обикновено с размерите на фурната. Така тавата ще може спокойно да се почисти от загорялото и да се изтрият остатъците от храна по стените и дъното на тавата. Знаем, че съдомиялната измива чаши и чинии, но загорелите тави ще трябва да ги пипнем с ръчичка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!