Всички категории

11-те Най-Добри Ламинати

Подовата настилка е един от най-важните елементи на вашия интериор. От нея до голяма степен може да зависи не само атмосферата в дома ви, но също вашият комфорт, топлообменът в различните помещения и какво ли още не…

В съвременния свят се откриват множество различни варианти, но почти нищо не може да се мери с ламинирания паркет!

Така нареченият ламинат е едно от най-големите постижения, свързани с подобряването на домашните условия, през последните 50 години. Той е изключително желан, защото е едновременно евтин, издръжлив и до голяма степен предварително завършен.

Най-голямата екстра обаче се свежда до факта, че дори един средно напреднал майстор може да го монтира само с помощта на няколко инструмента. В същото време имате ламинираният паркет си остава стилен и може да създаде множество различни интериорни усещания.

В съвременния свят имате възможност да изберете измежду такова многообразие от видове, че със сигурност ще откриете точния ламинат за своя дом. Имайте предвид обаче, че огромното количество предложения всъщност могат да бъдат доста объркващи и на практика да затормозят вашия избор.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви помогнем да се справите със ситуацията. В него ще откриете цялата необходима информация за ламинираните паркети и техните особености. Гарантираме ви, че след като се запознаете с тях, ще успеете да изберете идеалния вариант за своя дом.

А за да сме ви от максимална полза, в края дори ще споделим с вас няколко от най-добрите актуални предложения

Какво представляват ламинатите и кои са основните им предимства?

Ламинатите са едни от най-популярните подови настилки в съвременния свят. Изработват се от различни материали и могат да бъдат използвани за множество декоративни цели.

В много от случаите ламинатите могат да послужат за облицовка на шкафове, мебели, стени, тавани, външни фасади и т.н.

Параметрите на различните видове ламинати ще варират. В повечето случаи обаче става въпрос за листове, които се предлагат в пакети от 8 бройки.

В стандартния случай широчината и дебелината на ламинатите могат да бъдат различни, но обикновено листовете са дълги по около 120 см.

Според изработката си ламинираният паркет на съвременния пазар предлага две основни разновидности: инженерна дървесина и пластмаса.

Така наречената инженерна дървесина е изработена от слоеве истинска дървесина, залепени един за друг. Всеки слой е перпендикулярен на слоя под и над него за по-добра стабилност. Горният слой е покрит с акрилно покритие.

Пластмасовият ламинат, от друга страна, е напълно изкуствен. На дъното има слой меламин, в центъра – фибростъкло, наситено със смола, а най-отгоре – дървесен отпечатък, който на свой ред е защитен от слой прозрачна твърда пластмаса.

Разбира се, и двете разновидности си имат своите особености, но в крайна сметка, каквото и да изберете, ще останете доволни.

Това е така, защото ламинатите са като цяло издръжливи и лесни за поддръжка. В същото време остават елегантни и подходящи за множество различни домове.

Стандартизирането на тези продукти ги прави изключително лесни за инсталиране. В повечето случаи става въпрос за обикновено сглобяване на дъски – без лепило или каквито и да е крепежни елементи.

Освен това ламинатът може да бъде особено полезен за вашето здраве. Това е така, тъй като той е изработен с хипоалергенно покритие, което блокира проникването на алергени в дома ви. Освен това повърхността му почти не задържа прах и мръсотия за разлика от множество други подови настилки.

Какви видове ламинат съществуват?

Ламинатите имат още серия допълнителни предимства. В много от случаите обаче те ще зависят от спецификата на различните видове.

Ще се изненадате колко много разновидности могат да имат ламинираните покрития. Далеч не става въпрос само за най-общото разделение на дървени и пластмасови ламинати.

Тъй като всеки вид си има своите особености, предимства и недостатъци, ще се постараем да ви запознаем подробно с тях. Ще ви обърнем внимание както на подовите настилки, така и на различните видове ламинирани покрития.

Дървен или пластмасов ламинат

Вече ви представихме двата основни вида ламинирано покритие. Сега обаче ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на двете разновидности.

Инженерната дървесина вероятно ще изкуши хората, които предпочитат естествените материали и съответно естествените усещания. Имайте предвид обаче, че натуралността върви ръка за ръка с по-високата си цена.

В повечето случаи ламинатът от инженерна дървесина ще струва горе-долу два пъти повече от пластмасовия си конкурент. Освен това тънкият му горен слой от истинска твърда дървесина го прави по-податлив на вдлъбнатини, драскотини и оцветяване.

Имайте предвид обаче, че за разлика от пластмасовия ламиниран паркет, дървеният може да бъде подмладен много по-лесно. Необходимо е само внимателно шлайфане и пребоядисване.

От инженерната дървесина можете да очаквате също повече издръжливост. Стига само да я разположите далеч от места, изложени на повече водно влияние и по-активно износване.

Впрочем, ако планирате да продадете къщата или апартамента си след няколко години, имайте предвид, че купувачите може да оценят истинското дърво и да платят повече за него.

Пластмасовият ламинат, от друга страна, доста прилично имитира вида на дървената подова настилка. Производителите са изминали наистина дълъг път, но са създали множество наистина реалистични дървесни шарки. Повечето хора дори не могат да разберат, че това, върху което стъпват, не е истинско дърво.

Горният слой на пластмасовите ламинирани паркети е в общи линии непробиваем. На свой ред пластмасовите вътрешни компоненти правят тези модели изключително издръжливи.

Той обаче е много по-подходящ за места, които се мокрят повече или са изложени на по-сериозни натоварвания. Освен с влагата, те ще са много по-устойчиви и срещу ноктите на домашни любимци, ролери, пясъчни джапанки и т.н.

И двата варианта са наистина приличен избор. Въпреки това обаче си имате своите особености, така че трябва да подбирате внимателно.

Ламинат с матово покритие

Ламинатите с матово покритие са едни от най-предпочитаните модели на пазара в момента. В повечето случаи те се използват за стилизиране на кухненското пространство, но намират приложение и в други области на домакинството.

Матовото покритие, подбрано добре, може да създаде доста приятна атмосфера в дома ви. От една страна, то носи усещане за лукс, а от друга за уют – една просто страхотна комбинация.

Подобни ламинирани покрития ще ви предложат доста умерено отразяваща повърхност. В същото време ще се изненадате колко устойчиви са на различни видове надраскавания и натрупване на прах.

Тъй като са изключително гладки, те се почистват много лесно. Това прави цялостната им поддръжка просто мечта.

Ламинатите с матово покритие не са най-евтините на пазара. В същото време обаче се намират по-скоро в долния ценови диапазон и са много по-достъпни на фона на немалко други вараинти.

Цената на ламинат с матово покритие при дебелина от 1 милиметър започва горе-долу от около 30-ина лв. на лист.

Ламинат с текстура

Съществуват ламинирани повърхности, които симулират външния вид на различни видове естествени повърхности. Това са така наречените текстурни ламинати.

Сред тях можете да попаднете на множество различни видове. Те могат да наподобят в общи линии почти всичко: каменни мазилки, сурова коприна, велур, напа кожа и много други.

Това означава, че сред ламинатите с текстура можете да откриете в общи линии всичко, което търсите. Те ще променят атмосферата в дома ви гарантирано тъкмо както си представяте.

Текстурните покрития като цяло могат да се използват за внасяне на елемент на дълбочина във всяко пространство.

Не ви препоръчваме обаче да използвате подобни ламинати в кухнята си. Поради релефния си характер текстурните ламинати обикновено са склонни към по-лесно замърсяване и задържане на повече мръсотия. Някои специфични текстури могат да се окажат дори особено трудни за поддръжка.

Цената на ламината с текстура ще варира в зависимост от характера на самата текстура и дизайна на ламинирания лист. Така или иначе обаче най-достъпните варианти започват от около 35 лв. при дебелина на листа от 1 милиметър.

Ламинат с гланцирано покритие

Ламинатите с гланцирано покритие са едни от най-популярните в съвременния интериорен дизайн. Могат да се имплементират къде ли не в едно домашно пространство, но в повечето случаи стоят най-добре в кухнята.

Гланцираните ламианти имат определен блясък поради отразяващата си повърхност. Това на свой ред може да придаде много яркост на всяко пространство в зависимост от подбора на цвета.

С подобно покритие си гарантирате усещане за лукс и първокласен вид на целия интериор. Това определено е едно страхотно изкушение, което трудно се пренебрегва.

За жалост, гланцираното покритие си има един ключов недостатък. По повърхността му доста лесно се появяват петна и пръстови отпечатъци, които бият на очи. Прахът, макар и да се натрупват относително трудно, също личи.

За ваш късмет обаче безупречно гладката повърхност на гланцираните ламинати се поддържа доста лесно. Почистването няма да ви коства почти никакво усилие, а в същото време ще възвърне блясъка на покритието.

Така или иначе обаче луксът си има цена. Цените на най-достъпните ламинати с гланцирано покритие при дебелина от 1 милиметър започват от около 50 лв. на лист.

Ламинат с метално покритие

Ламинатите с метално покритие са може би едни от най-скъпите варианти на пазара в момента. При дебелина от 1 милиметър цените им започват от около 70 лв. на лист.

В същото време обаче те представляват едно наистина страхотно и доста изкушаващо предложение. Металното покритие на тези ламинати се предлага в ограничен брой цветове. Въпреки това обаче разнообразието е все пак голямо и може би тъкмо достатъчно.

Можете да изберете измежду сребро, мед, матирано злато и още няколко други плътни цвята. В зависимост от избора си обаче можете да превърнете определени пространства от дома си в нещо уникално.

Всяко метално покритие ще придаде на дома ви елегантен и модерен вид. Създава се усещане за стил, стабилност и в същото време се подчертава вкуса на собственика.

Пространството изглежда скъпо, изтънчено и надеждно. В същото време се бяга от класическите дървени изгледи и по този начин вашата кухня например може да придобие доста футуристичен вид.

Неслучайно съвременният интериорен дизайн доста активно разчита на различни метални елементи.

Ламинат с PVC покритие

PVC покритието е влагоустойчиво. Тъкмо това прави ламинатите с подобно покритие изключително подходящи за шкафовете в банята ви. В същото време обаче те ще ви бъдат от полза на всяко друго място, което е предразположено към влага.

Освен това обаче PVC покритието прави ламинатите изключително издръжливи и лесни за поддръжка. Те са устойчиви на драскотини, но и на различни видове замърсявания. В същото време от вас се изисква само просто забърсване и покритието ще стане като ново.

Ламинатите с PVC покритие неизбежно придават доста неестествен пластичен вид на пространството, от което са част. Може да се каже, че те са по-скоро практичен избор, тъй като имат в общи линии по-скоро практични приложения.

И все пак си има начини да ги стилизирате и освежите. Стикерите или рисунките с определени бои са доста любопитен вариант.

Цените на ламинатите с PVC покритие започват от около 50 лв. на лист при дебелина от 1,2 милиметра. Вариативността им обаче не е чак толкова голяма.

Ламинат с акрилно покритие

Ламинатите с акрилно покритие са може би най-скъпия вариант на съвременния пазар. Цените на лист с дебелина от 1 милиметър започват от близо 80-85 лв.

В същото време обаче това е може би един от най-стилните варианти, на които можете да се спрете. Акрилната повърхност отразява светлината и мигновено придава яркост на всяко пространство. (Игрите на светлините са в общи линии безкрайни.)

Ламинатите с акрилно покритие са страхотен начин да внесете модерен и изискан вид в дома си. Те се асоциират с луксозност, но определено умерена и водеща до усещането за подчертан стил.

В същото време обаче акрилното покритие прави подобни ламинати доста практични. Те се поддържат изключително лесно поради гладкия характер на своята повърхност. Освен това обаче са устойчиви както на влага, така и на избледняване, причинено от влиянието на UV лъчите.

Тези им особености правят ламинатите с акрилно покритие подходящи преди всичко за кухнята. На практика обаче могат да се впишат в общи линии навсякъде в дома ви.

Екстериорен ламинат

Представяте ли си? Да, съществуват дори ламинати, подходящи за стилизиране на екстериора.

Те ще ви предложат една страхотна възможност да освежите фасадата на определена сграда, балконските парапети, входната врата или перголите си. Ламинатите, проектирани за употреба навън, са изключително разнообразни и могат да се използват по множество различни начини.

Така например с помощта на екстериорен ламинат с дървовидна облицовка можете да се сдобиете с чудесна алтернатива на истинското дърво.

За да бъдат подходящи за употреба навън обаче, подобни модели са изключително издръжливи и предлагат страхотна защита от атмосферните влияния. В същото време те са устойчиви на надраскване и в много от случаите устойчиви на пожари.

Цената на екстериорния ламинат под високо налягане започва от около 7 лв. на 0,01 квадратни метра. Може да ви излезе малко солено, но повярвайте ни, определено си струва!

За какво трябва да помислите преди покупката на ламинат?

Е, вече познавате различните разновидности на ламинираните покрития. Сигурни сме, че вече имате идея какво точно искате. За да се сдобиете с възможно най-подходящия ламинат обаче, проучването тепърва ви предстои.

Преди изобщо да се насочите към магазина и да започнете да проучвате различните модели, има няколко ключови въпроса, на които трябва да си отговорите предварително.

Какви са вашите персонални нужди?

Вашите персонални нужди могат да зависят от множество различни фактори. Със сигурност обаче трябва да съобразите избора си на ламинат с условията в своя дом.

Едно от ключовите ви съображения със сигурност ще засяга дизайна на вашия интериор. Вече сами сте се убедили, че разнообразието от възможности е наистина богато. Това означава, че със сигурност можете да откриете точния за себе си модел. Трябва да сте наясно обаче за какво да следите.

На първо време, добре е да помислите кое ще се впише по-добре във вашия дом – естествен или изкуствен ламинат.

Ако сте ценители на по-натуралната атмосфера, вероятно дървото ще ви привлече. Имайте предвид, разбира се, че това не означава задължително да се снабдите с дървен ламинат. Много от имитиращите дърво модели също могат да се окажат доста добър и изгоден избор.

Освен това, дори и останалата част от вашето домакинство да има по-съвременен външен вид, комбинацията между модерно и естествено всъщност е доста добра идея.

Голяма част от съвременния интериорен дизайн се основава тъкмо на подобни съчетания. Можете да попаднете на някои наистина страхотни кухни, които комбинират метални и дървени панели например.

Естествено, добра идея е да обърнете внимание и на съчетанието на цветовете във вашия дом. Ако предпочитате определена цветова гама, вероятно ще искате да се насочите към нея.

В същото време обаче можете да заложите на определени контрасти. Контрастът може да засяга не само цвета, но и текстурата на повърхностите във вашия дом.

Бъдете достатъчно широко скроени и оставете въображението си да твори на воля. Ще се изненадате колко любопитни могат да бъдат определени комбинации.

Имате ли деца или домашни любимци?

Когато си избирате ламиниран паркет, едно от най-важните съображения, които трябва да направите е свързано с движението по него.

Със сигурност си давате сметка, че така да се каже, използвате пода си на ежедневно равнище. Всяка стъпка е свързана с определено износване на подовата настилка, колкото и минимално да е то.

Фактори са също съответно придвижването на мебели, ходенето с определени чехли или обувки, използването на определени уреди за почистване. Абсолютно всичко може да окаже влияние върху състоянието на вашия ламиниран паркет.

Тъкмо затова е добра идея да подберете подовата си настилка според начина на живот, който водите. Външният ѝ вид не е единственият ключов фактор, с който е препоръчително да се съобразите.

В случай че водите относително спокоен начин на живот, можете да си позволите да подберете ламината, който ви допада. Спокойното ви ежедневие надали ще износва настилката извън границите на нормалното.

Ако обаче из дома ви постоянно щъкат малки деца или домашни любимци, ще се наложи да бъдете по-внимателни с избора. Множеството гости също ще окажат влияние върху износването на ламината ви.

В тези случаи подът ви ще трябва да се справи с много по-сериозно и стресиращо движение.

Именно затова ламинатите с разнообразна шарка на зърната, с ниско гланцирано покритие или с претъркана или ръчно остъргана патина ще се окажат много по-добър избор. Те ще изглеждат по-добре, по-чисти, и то за значително по-дълъг период от време.

От друга страна, гланцираните ламинирани паркети или онези с монолитна шарка на зърната вероятно ще сигнализират по-рано за своето износване.

Бъдете съобразителни предварително и със сигурност няма да съжалявате в бъдеще!

Какъв е вашият бюджет?

Бюджетът винаги е ключово съображение, което трябва да се направи предварително, независимо за каква покупка става въпрос. Ситуацията с ламинатите в никакъв случай не е по-различна.

Сигурни сме, че искате да направите възможно най-добрата сделка. При всички положения обаче вероятно имате много други изисквания към бъдещата си подова настилка извън нейната достъпна цена.

Тъкмо затова в случая е важно да сте наясно с това какво точно искате и какво можете да си позволите. Претеглете на везната си всички определящи фактори и ще вземете най-добрия възможен избор.

Разбира се, каквото и да правите, погрижете се да се сдобиете с достатъчно качествена подова настилка. Само така ще можете да бъдете уверени, че тя ще издържи години наред, а няма да ви се наложи да я сменяте на следващата година.

Ако разполагате с ограничен бюджет, но все пак държите на определен външен вид, е добра идея да се обърнете към изкуствените ламинати. Пластмасовите имитации на дърво всъщност вече са толкова добри, че трудно можете да ги определите като имитации.

Но не се тревожете прекалено, молим ви! Разнообразието на пазара в момента е толкова голямо, че със сигурност ще откриете възможно най-подходящия за себе си ламинат.

Само трябва да знаете за какво да следите.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на ламинат?

Предварителните съображения са само началото. Ако искате да подберете най-доброто измежду най-доброто, трябва да обърнете внимание на спецификите на всеки продукт.

Ламинатите си имат куп характеристики и особености, които определено заслужават вашето внимание. В тази секция ще се постараем да ви запознаем с най-ключовите от тях.

Цвят

На пазара в момента можете да откриете огромно разнообразие от ламинати в различни цветове. Ние ще ви обърнем внимание на най-популярните от тях.

Екстремно светлите и тъмните цветове са модерни през последните няколко години. Особено популярни са светлите плажно избелели визии и почти черното еспресо.

По-топлите цветове обаче започват да навлизат в цветовата гама на ламинираните паркети напоследък. Разбира се, сивият ламиниран паркет си остава любимец на всички жилищни и търговски обекти. При всички положения поне през следващото десетилетие той ще продължи да води класациите.

Неслучайно той си остава и най-предпочитаният цвят за ламиниран паркет в съвременния дом заедно с така наречения цвят “еспресо”.

Сивият ламиниран паркет с дървесен облик придоби славата си през последното десетилетие. Освен че изглежда шикозно и модерно, тази подова настилка допринася за тона на един прохладен съвременен дом.

Сивият ламиниран паркет предлага идеално балансиран неутрален фон, върху който можете да декорирате в почти всеки възможен цвят. Студени, топли, ярки и бледи цветове – всички те ще се съчетаят перфектно с вашия елегантен сив ламинат.

В същото време ламинираните паркети в цвят еспресо също станаха доста популярни. Те са шикозни, модерни, елегантни и са подходящи за вас, ако искате да заявите класата си.

Поради специфичния тъмен цвят на ламината те създават асоциацията за масивна дървесина, която винаги стои добре. Подобни цветове са наситени, богати и изглеждат великолепно като подово покритие.

Имайте предвид обаче, че въпреки величествената красота, която ще ви предложат, ламинатите в цвят еспресо имат някои недостатъци. Възможно е например да направят стаята ви по-малка. В същото време на техния фон прахът ще изпъква повече.

Светлите цветове от своя страна озаряват стаята и веднага създават усещането за разширено пространство. Тъмните цветове, от друга страна, се славят със способността си да подчертаят всяка драскотина, петно или друго несъвършенство.

Покритие

Каквото и да си говорим, хората масово предпочитат ламинирания паркет, който имитира дърво. Той на практика представлява страхотна алтернатива на класическото дървено подово покритие и неслучайно е толкова популярен.

С усъвършенстването на технологиите се увеличават и възможностите не само за имитиране на цветове, но и на релеф. Много от ламинатите са снабдени с определени детайли по повърхността си, за да имитират допълнително естествения вид на твърдата дървесина.

Част от възможностите са покритието да създава усещане за ръчно настъргана дървесина, релефна дървесина или изтъркана твърда дървесина. В много от случаите продуктите се предлагат в релефен и гладък вариант.

Изборът си остава само въпрос на предпочитание. Обикновено детайлите на повърхността не променят издръжливостта на подовата настилка.

Единственото, което трябва да имате предвид, е, че релефното покритие вероятно ще задържа малко повече мръстоия. И в двата случая обаче ще заблудите приятелите си, че ходят по истинско дърво.

Ламинатите с вид на възстановена дървесина са доста популярни в момента. Подобни плоскости имитират обичайните деформации по регенерираното дърво от типа на случайни драскотини, изгаряния, възли и др.

При ламинираните паркети, които наподобяват износено дърво, често се наблюдава ефект от обработка с по-фина телена четка. Това води до състарен от стрес вид, който традиционната масивна дървесина обикновено предлага. В същото време обаче във варианта на ламинат подът се оказва много по-лесен за поддръжка.

Ръчно настъргания ламинат има доста рустикален дървесен вид. Дългогодишните, дълбоко вкоренени в дървото драскотини се виждат по покритието. Така подът изглежда завършен, класически и доста рядък.

Ако искате да постигнете подобен ефект при масивната твърда дървесина, това ще ви излезе много по-солено. При ламинатите ситуацията е значително по-достъпна.

Дебелина

Дебелината на вашия бъдещ ламиниран паркет е един от ключовите фактори, които разграничават различните продукти един от друг. В същото време обикновено от дебелината на определена плоскост, ще зависи до голяма степен и нейната цена.

Различните продукти, на които ще попаднете, със сигурност ще имат различна дебелина. В повечето случаи тя може да варира между половин сантиметър и около сантиметър и половина.

При някои производителите в цялостната дебелина се включва и сърцевината и приложената подложка. Имайте го предвид, когато сравнявате различните продукти!

Противно на очакванията обаче дебелината на даден ламинат невинаги засяга неговата издръжливост. В някои случаи по-тънките продукти се оказват много по-издръжливи от дебелите плоскости. (Към въпроса за издръжливостта на ламинатите обаче ще се върнем впоследствие.)

Всички ламинати ще ви осигурят доста сходно ниво на устойчивост на вдлъбнатини. По-дебелият ламинат обаче обикновено е по-устойчив на огъване, причинено от неравни участъци в основата. В същото време той обикновено абсорбира по-добре шума, произведен от стъпките ви.

Имайте предвид също, че по-дебелият ламиниран паркет е по-вероятно да осигури под краката ви естествен дървесен звук. Всичко обаче е в крайна сметка въпрос единствено на предпочитания.

Форма

Формално всички ламинати представляват правоъгълни плоскости със сравнително сходни размери. Вече ви обърнахме внимание, че дължината на дъските обикновено възлиза на около 120 см. На свой ред широчината им в повечето случаи варира между 10-ина и 20-ина см.

Има обаче някои ключови разлики между техните шарки, които могат да създадат впечатлението за разнообразие от форми.

Съществуват например модели, при които се създава ефект, че цялото парче ламинат е заето от една дъска. Това може да придаде доста традиционен вид на пода ви – сякаш се състои от обикновени наредени дъски.

Дизайнът с 2 ленти, от друга страна, създава впечатлението, че по цялата ширина на всяко парче ламинат са позиционирани 2 дървени ленти. Това придава стъпаловиден вид на пода, като подчертава ефектно цветовите вариации.

Други модели пък са проектирани така, че върху всяко парче ламинат да се създаде ефект за натрупване на множество дъски. Когато множеството дъски са в произволна шарка, това може да предизвика доста любопитно въздействие върху атмосферата в дома ви и да я направи наистина раздвижена.

По-тесните еднодъскови модели обикновено предизвикват впечатлението за наредени по-малки дъски. Това е особено подходящо за малките пространства. Повечето дъски в едно помещение ще го накарат да изглежда значително по-голямо.

От друга страна, абсолютната опозиция са по-широките парчета ламинат. Те работят доста добре в по-големи пространства. По-широките дъски придават по-рустикален вид на помещението, без да го карат да изглежда прекалено натоварено.

Съществуват дори ламинати, които имитират различни по размер наредени плочки. Те са особено подходящи, ако търсите ефект на редени камъни или шисти.

Разнообразието от възможности е наистина невероятно. Помислете си внимателно за пространството, с което разполагате, и неговите особености. Така със сигурност ще съумеете да подберете подходящия ламинат.

Качество

Качеството на вашия бъдещ ламинат до голяма степен може да бъде определено от неговата издръжливост. Ние при всички положения ви препоръчваме да се насочите към възможно най-устойчивия ламинат, който можете да си позволите. Така ще си гарантирате дългогодишен и стилен под, без да ви се налага да се тревожите излишно.

В света на ламинатното производство съществува определен критерий, който ще ви помогне да се ориентирате. Става въпрос за критерия за абразивност (AC).

Това е своеобразна скала от 1 до 5, която ще ви покаже колко устойчив е даден ламинат на износване. На свой ред това ще ви подскаже за какъв пешеходен трафик е подходящ определен продукт.

Колкото по-висок е AC рейтингът на даден ламинат, толкова по-устойчив ще бъде той. AC 3 и AC 4 са най-често срещаните продукти, които обслужват жилищни нужди.

AC 1 е предназначен преди всичко за домашна употреба с относително малко движение на краката. Подобен ламинат е подходящ за спалните помещения.

AC 2 отново е ламинат, предназначен за домашна употреба при среден трафик на краката. AC 3, от друга страна, означава, че ламинатът е устойчив и в зони с по-интензивно движение. Това включва кухни, фоайета, коридори и т.н.

AC 4 пък дори може да отговори на някои търговски стандарти. В същото време си остава подходящ за домашна употреба в зоните с по-интензивно движение.

AC 5 си е проектиран, за да издържа на тежък трафик. Тъкмо затова в повечето случаи такъв е ламинатът в големите търговски обекти.

Ако искате бъдещият ви ламинат да бъде максимално устойчив обаче, ви съветваме да помислите за моделите с определени защити. Това включва водоустойчивост, UV защита, защита срещу драскотини и др.

Не пестете средствата си. По-скъпият ламинат често ще се окаже по-изгодна инвестиция, тъй като ще ви служи години наред.

Как да почиствате ламината си възможно най-добре?

Е, вече знаете всичко необходимо за ламинатите и техните особености. Дори и да си изберете най-добрия и най-устойчив продукт обаче, ако не го поддържате подобаващо, надали ще останете доволни от него.

Именно затова сме ви подготвили няколко ключови съвета и насоки, свързани с почистването на новата ви подова настилка. Обръщайте ѝ внимание и тя ще ви служи вярно до живот.

Внимавайте с водата!

При ламинирания паркет е ключово да почиствате разлетите течности възможно най-бързо. Така ще предотвратите просмукването на влагата, което ще доведе до увреждане на подовата настилка.

Използвайте попивателна кърпа, за да спасите ламината си от разлятата течност.

В случай че вашият ламинат не е водоустойчив, трябва да бъдете изключително внимателни с течностите. В това число влизат и течните почистващи препарати, които не са подходящи за поддръжката на ламиниран паркет.

Използвайте само подходящи почистващи препарати и други почистващи средства!

Има почистващи препарати, проектирани специално за поддръжката на ламиниран паркет. Тъй като ламинатите не се справят особено добре с водата, ви препоръчваме да използвате само тях.

Избягвайте да миете пода с моп в комбинация със сапун, вода, детергент за маслени сапуни или друг течен почистващ разтвор. Това може да доведе до набъбване, изкривяване, разслояване, отделяне на плоскостите по линията на фугите и не на последно място до анулиране на гаранцията.

Не използвайте също парочистачки или струйни мопове, тъй като вероятно последиците ще бъдат сходни.

Освен ако не искате да увредите покритието на ламината си, избягвайте също използването на стоманена вълна, абразивни почистващи препарати или силни почистващи препарати от амонячен или хлориран тип.

Как да предпазите ламината си от драскотини?

За да предпазите ламината си от драскотини, трябва да се погрижите за редовното почистване на праха и мръсотията. За целта ви препоръчваме с помощта на прахосмукачка с приставка за твърди подове да чистите пода си поне веднъж седмично.

Можете също да използвате килимчета или изтривалки покрай вратите в зоните с по-голям трафик. Това ще редуцира износването, както и събирането на мръсотия и натрупването на влага.

Можете също да се погрижите за ламината си, като внимавате с придвижването на мебелите върху него. Препоръчваме ви да не плъзгате тежки предмети по пода, освен ако не искате да го повредите.

Също, добра идея е да замените пластмасовите колелца и подложки на мебелите си с филцови или гумени накрайници.

В случай че имате по-игрив и подвижен домашен любимец, рискът от драскотини по повърхността на пода автоматично скача почти до тавана. Можете да се погрижите за това обаче, като поддържате ноктите на домашния си любимец редовно изрязани. Това ще редуцира риска от драскотини до минимум.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко за ламинатите, техните особености и тяхната поддръжка, както обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

1. Ламиниран паркет QuickStep №3986

Плоскостите на този ламиниран паркет са с размери от 205 на 20,5 см. Това са едни сравнително масивни плоскости, които имитират единични дъбови дъски. Класическият неутрален дъбов цвят може да се съчетае добре с интериора в множество различни домакинства. Той ви предоставя свобода да позиционирате върху него мебелите от почти всяка цветова гама. Дебелината на плскостие възлиза на почти 1 см. В същото време моделът е от износоустойчив клас AC 4, което го прави един от най-издръжливите жилищни ламинати.
Купи сега

2. Ламиниран паркет Tarkett №7005

Представяме ви още един дъбоподобен модел, който представлява наистина страхотна оферта. Дебелината на плоскостите възлиза на 8 мм, дължината им – на 1291 мм, а широчината им – на 193 мм. Универсалният размер на този ламинат в комбинация с най-високия износоустойчив клас AC 5 превръщат този продукт в една от най-добрите сделки на пазара в момента. Неутрален цвят, ефект на цяла дъска – този ламинат е стилен и едновременно с това предлага възможност за широка съчетаемост.
Купи сега

3. Ламиниран паркет Camsan №4535

Споделяме с вас още един ламиниран паркет, който имитира цяла дъска. В този случай обаче става за по-бледия бежов нюанс на боровата дървесина. Дебелината на всяка плоскост възлиза на точно 1 см, а извън това размерите ѝ са 1380 х 145 мм. Рустикалната ѝ повърхност е доста устойчива на износване. Този ламинат е оценен в клас AC 4, което го прави подходящ за всяко кътче от вашето домакинство.
Купи сега

4. Ламиниран паркет Kronospan 5946

Ламинираният паркет, произведен от Kronospan, номер 5946 представлява елегантна имитация на дъбови дъски с доста стандартни размери. Дължината на всяка плоскост възлиза на 1285 мм, а нейната широчина – на 192 мм. В същото време дебелината на ламината е от порядъка на точно 10 мм. Износоустойчивият клас на този продукт е AC 4. Удобен за инсталиране, неутрален, с широка съчетаемост, този ламинат е идеален в общи линии за почти всяко домакинство.
Купи сега

5. Екзотичен паркет – БАМБУК

Представяме ви един наистина екзотичен ламиниран паркет. Всяка негова плоскост имитира наредени бамбукови пръти в доста изчистен неутрален светъл цвят. Матовото покритие допринася за уютната атмосфера в стаята с ниската си отразителност на светлината. Ламинираните плоскости са сравнително компактни с размери от 960 мм х 96 мм. В същото време обаче са доста дебели с дебелина от 1,5 см.
Купи сега

6. Ламиниран паркет Camsan №4540

Ако сте малко по-екстравагантно насторни, с този ламиниран паркет определено можете да разчупите доста дома си. Комбинацията от различни цветове и шарки върху основата на чамовата дървесина са наистина доста изкушаващо предложение. Имайте предвид обаче, че те ще ограничат цветовата гама на мебелите, които можете да си позволите, ако искате балансирано пространство. Износоустойчивият клас на този ламинат е AC 4, а размерите му са доста стандартни. Дължината на всяка плоскост е 138 см, широчината ѝ – 14,5 см, а дебелината ѝ – точно 1 см.
Купи сега

7. Ламиниран паркет Kronospan 5943

Споделяме с вас още един ламиниран паркет, произведен от Kronospan. Този ламинат ви предлага натурален светъл вид на дървесина с леко жълтеникав оттенък. Ефектът от подредените плоскости е на наредени дървени дъски. Размерите на ламината са доста стандартни – дължина от 1285 мм, широчина от 123 мм и дебелина от 10 мм. Паркетът е доста устойчив (от клас AC 4) и със сигурност ще ви служи дълги години.
Купи сега

8. Ламиниран паркет AGT №PRK000

Ако търсите ефектът на класическия нареден дървен паркет – това е ламинатът за вас. Бледия сивкав цвят на шарката е готов да се впише идеално във всяко домакинство. В същото време моделът е много устойчив на износване и е от клас AC 4. Дебелината на плоскостите възлиза на 8 мм. Иначе размерите им са доста стандартни – дължината е от порядъка на 120 см, а широчината – почти 20 см. На практика подът на целия ви дом може да бъде подсигурен от този ламинат.
Купи сега

9. Ламиниран паркет Arteo №54832

Представяме ви един наистина стилен и оригинален ламиниран паркет Arteo, номер 54832. Бледият му цвят буди изцяло морски или плажни асоциации на износени от пясъчния абразив и избелели от лъчите на слънцето дъски. Изключително изчистен, този ламинат е готов да заеме мястото си във всеки елегантен дом. Плоскостите всъщност са доста широки (почти 30 см), което създава усещането за масивни и стабилни наредени дъски. Този ламинат е от най-високия възможен клас на устойчивост срещу износване – AC 5. В същото време обаче е готов да се противопостави и на водните влияния, стига единствено да бъде правилно инсталиран.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

10. Ламиниран паркет QuickStep №4161

QuickStep също предлагат на своите потенциални потребители ламиниран паркет, който имитира класически нареден дървен паркет. Дъбовата шарка и цвят предлагат наистина естествен вид, който върви заедно с доста широка съчетаемост. Този ламинат е готов да придаде на всяко помещение умерено ретро, но все пак доста елегантен вид. Плоскостите са дебели 8 мм, дълги – 120 см. Широчината им обаче възлиза на почти 40 см и е наистина впечатляваща. Ламинатът е изключително устойчив (от износоустойчив клас AC 4) и е готов да ви служи години наред.
Купи сега


11. Ламиниран паркет Kronospan K389

Ако искате да излезете от сферата на класическите дървесни асоциация, тогава този ламиниран паркет ще ви заинтригува. Той имитира стилни черни масивни плочки с доста любопитни размери. Всяка плоскост представлява отделна плочка с дължина от 635 мм, широчина от 327 мм и дебелина от 8 мм. Този ламинат е наистина елегантен и стилен и е готов да се впише във всяко модерно домакинство. Междувременно със сигурност ще ви служи дълги години напред, тъй като е особено устойчив на износване – от клас AC 4.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!