Всички категории

7-те Най-Добри Предпазни Маски

Предпазните маски станаха must-have в ежедневието на всеки един от нас през последната година…

Те определено гарантират сигурност и спокойствие, стига, разбира се, да подберете най-подходящия модел за вас!

Този избор всъщност е изключително сериозен и отговорен, но ние сме насреща именно, за да ви помогнем пълноценно в това отношение!

В това ръководство няма да се задълбочаваме и обвързваме прекалено със сериозни медицински проучвания, но пък ще ви дадем доста ключови съвети, с които сме сигурни, че ще ви бъдем изключително полезни…

Няма нищо по-важно, особено във времена като днешните, от това да бъдете максимално информирани за това как да си осигурите здраве и комфорт във всеки един момент!

Тук сме ви представили едни от най-важните неща, които трябва да знаете при избора и употребата на предпазна маска.

А в допълнение, по-долу, сме ви представили и някои от най-добрите предложения за предпазни маски на пазара в момента и сме отговорили на често задавани въпроси в областта…

Защо е добре да носите предпазна маска?

Тази тема е доста разисквана в публичното пространство през последните месеци, но пък, нека признаем, е от изключително значение…

И докато преди свързвахме облика на предпазните маски изцяло с образа на медицинските лица, днес те са просто естествена част от ежедневието ни.

Предпазните маски неслучайно биват наричани „защитни“. Те гарантират по-високо ниво на неутрализация на вредите за имунната ни система, предавани по въздушно-капков път, като не ги допускат до тялото ни.

Уви, всеки човек, особено в актуалната ситуация, има нужда от точно такъв тип превенция като това има множество положителни страни…

Носенето на предпазна маска осигурява не само лична сигурност, но и показва отговорност към останалите!

Тук е важно да отбележим един конкретен факт – употребата на маски, особено в епидемична обстановка, има за цел не генерално да редуцира заболяваемостта от конкретна вирусна инфекция, но до голяма степен да намали нейното разпространение.

Този тип защита се характеризира със специфичен двустранен ефект, който от една страна не допуска вирусните частици от околния свят към личността, докато от друга не изпуска вирусните частици, от личността към околния свят.

С други думи – вие обезопасявате не само себе си, но и гарантирате внимание и коректност към хората около вас.

Неслучайно един от основните призиви към носенето на маски в световен мащаб е „Бъдете отговорни!“.

Този тип превенция не изисква много труд от ваша страна, но пък чрез нея определено полагате грижа не само за собственото си, но и за чуждото здраве.

Носенето на предпазна маска има ключова роля за хигиената и сигурността ви не само в епидемичен план!

Запомнете – защитните маски не са предназначени само и единствено за превенция от вируси.

Всъщност, те могат да ви предпазят и от много други вредни за здравето ви частици в атмосферата (прах, например).

Именно затова, особено в градовете с по-високо ниво на замърсяване на въздуха, този тип маски имат полезна роля и в предпазването от редица сериозни респираторни заболявания.

Маска за еднократна или многократна употреба да подберете?

Този въпрос е може би един от най-често дискутираните напоследък, но и за него, както и за много други, отговорът е относителен.

Изборът ви в това отношение трябва да е съобразен с много различни неща като започнем от възрастта ви, преминем през здравословното ви състояние и стигнем чак до начина ви на живот и навиците ви…

Уви, интересен факт е,  че най-основнот различие между маските за еднократна и за многократна употреба се крие в нивото им на защита.

Попринцип моделите, предназначени за еднократна употреба, най-често се наричат „медицински“, докато тези, които могат да се носят повече от веднъж са обособявани като „немедицински“.

И да, както се досещате, тази обособеност има пряка връзка с ефективността им.

Маски за еднократна употреба

Това са класическите предпазни маски, отличаващи се с висока бариерна защита срещу всякакви типове вируси и замърсявания.

Този тип маски са най-често срещани в практиката на здравните работници и хората, полагащи грижа за хора с вирусна симптоматика.

Уви, особено в условията на пандемична обстановка, медицинските маски са най-надеждният вариант, гарантиращ много висока степен на обезопасеност.

Те са силно препоръчителни за носене особено от лица на възраст над 60 години, лица с установени здравословни проблеми и такива с болестни симптоми.

Какъв е минусът на този тип маски тогава и защо се е наложила употребата на модели за многократна употреба?

Е, маските за еднократно използване са наистина ефективни, но, както може да познаете от името им, не са особено дълготрайни.

Това налага редовната им подмяна и, особено ако се нуждаете от маска ежедневно, това ги прави доста неикономичен избор.

Маски за многократна употреба

Маските за многократна употреба са сравнително ново попълнение в областта на защитата от вируси и са много популярен и често използван вариант през последните месеци.

Този тип маски могат да бъдат най-обикновени, изработени от текстил, или, пък, със сменяеми филтри и респираторни системи.

Както се досещате от наименованието им, те са приспособени за използване повече от веднъж, което ги прави наистина практичен избор.

От друга страна, обаче, моделите за многократна употреба са една идея по-нискоефективни от предложенията за еднократно използване.

Това ги обособява като по-скоро препоръчителни за лица под 60 годишна възраст, без придружаващи заболявания или вирусна симптоматика.

Какво друго трябва да имате предвид при покупката на предпазна маска?

Разбира се, за да е надежден изборът ви, проучването ви не трябва да бъде ограничено единствено до дълготрайността на използване на маската…

И особено, ако търсите предложение за многократна употреба, съществуват още няколко допълнителни ключови фактора, с които трябва да се съобразите, за да сте сигурни, че вземате наистина най-правилното решение…

Размер

Размера е от голямо значение за нейната ефективност във всекидневието ви и сигурността ви.

Ако моделът е с твърде малък размер, той може да предизвиква особен дискомфорт в ежедневието ви или да не прикрива достатъчно пълноценно всички нужни зони от лицето ви.

Ако, пък, е твърде голяма, маската ще ви стои хлабава и ще по канта й ще се появят много отвори, които ще пропускат вирусни бактерии и ще нарушат ефективността й.

Попринцип, световният стандарт, свързан с оразмеряването на маските е следният:

  • Размер XS: широчина приблизително 13 см./ подходящ най-вече за деца
  • Размер S: широчина приблизително 15.5 см./ подходящ най-вече за тийнейджъри
  • Размер M: широчина приблизително 16.5 см./ подходящ най-вече за жени
  • Размер L: широчина 17.5 см./ подходящ най-вече за мъже

И все пак, ако не сте убедени кой размер маска е най-подходящ за вас , друг отличен избор е да заложите на модел с ластично закачане или с връзки.

Така винаги ще можете да регулирате стегнатостта и плътността на маската по вашето лице.

Плътност и ниво на защита

Особено ако сте заложили на модел за многократна употреба, е добре внимателно да подберете ваирант с достатъчно добра плътност и отлично ниво на защита.

Проверявайте броя на пластовете на маската!

Еднопластовите текстилни маски, например, са значително по-нискоефективни от предложенията със специално отделение за филтър или двойна подплата…

Най-оптимален и често срещан вариант са маските с два или три пласта, изработени от фини, дишащи материи, които същевременно осигуряват комфорт без да спарват и задушават, но и междувременно гарантират максимална сигурност…

Винаги обръщайте внимание на сертифицирани модели с доказано ниво на защита!

Според това до каква степен успяват да ви предпазят от различните частици, маските биват характеризирани в три основни категории:

  • FFP1 – маска с ниско ниво на защита (филтрира 80 % от твърдите и течни частици).
  • FFP2 – маска със средно ниво на защита (филтрира 94 % от твърдите и течни частици).
  • FFP3 – маска с високо ниво на защита (филтрира 99 % от твърдите и течни частици).

Дизайн

Сигурно в момента се питате – защо пък ми е толкова важно да гледам и дизайна на маската при положение, че тя е създадена най-вече за да запази здравето ми. Да, прави сте, но само донякъде…

Особено през последните месеци на пазара започнаха да се предлагат множество маски с разнообразни откъм материал на изработка и кройка модели.

Бъдете много внимателни в решението си и подберете този вариант, който идеално комбинира както вашия стил (защото знаем, че маската вече е част от цялостната ви визия), така удовлетворението на нуждите ви.

Относно кройката се съобразете изцяло с извивките на вашето лице, а относно материята – с чувствителността на кожата ви.

Кои са най-важните правила при носенето на предпазна маска?

Разбира се, от изключителна важност за вашата сигурност е това да подберете перфектната предпазна маска. Този фактор, обаче, няма да има особено значение, ако не я използвате правилно!

При слагане и сваляне на маската бъдете много прецизни към хигиената си!

Мийте си ръцете преди да поставите/премахнете маската, за да бъдете максимално сигурни, че никакви вирусни замърсявания няма да достигнат до лицето ви.

В тази връзка, генерално избягвайте да докосвате и очите си с неизмити ръце, тъй като вирусите могат да достигнат до организма ви и през тях.

Носете маската правилно и пълноценно!

Със сигурност сте чували множество съвети в това отношение, но това е факт – правилното носене на маската е много важно.

Тя трябва да покрива плътно носа, устата и брадичката ви. Във всеки друг случай, носенето й би било напълно неефективно.

Грижете се за маската си, за да се грижи и тя за вас и хората в околността ви!

Ако използвате маски за еднократна употреба винаги преди да ги изхвърляте ги увивайте в найлоново пликче. Това е от ключово значение за санитарната им безопасност.

Ако, пък, сте заложили на модел за многократна употреба отговорността ви също трябва да е много засилена. След употреба на открито винаги изпирайте маската си, за да бъдете сигурни, че сте премахнали всички замърсявания по нея (в частност, това може да не са само вирусни частици, но и най-обикновен прах, който също е доста опасен за здравето ви).

 

Е, време е да ви запознаем и с някои от най-добрите предложения за предпазни маски на пазара в момента…

1. Медицинска предпазна маска YiningТова са класически маски за еднократна употреба с висока степен на защита от влага, прахови частици и вируси. Изработени от 100% полипропилен, те се отличават с висока плътност, изключителна мекота и хипоалергенност.
Купи сега

2. Предпазна маска с озонирано покритиеТази предпазна маска за многократна употреба разполага с 3-слоен дизайн, изработен от 100% памук, който ще ви гарантира сигурност и удобство с лекота. Моделът се отличава с изключителна устойчивост и висока степен на защита срещу вируси и бактерии.
Купи сега

3. Предпазна маска с клапаТази предпазна маска за многократна употреба разполага с най-висок клас на защита FFP3 и сертификат за качество. Моделът е с 5-пластов дизайн, изработен от памук и полипропилен, и клапа, гарантираща максимален комфорт по време на дишане.
Купи сега

4. Респираторна предпазна маска EGEТази респираторна предпазна маска е удобна, висококачествена и изключително надеждна. Моделът разполага с клас на защита FFP3 и практичен, хипоалергенен дизайн, с клапан за допълнителен комфорт по време на дишане.
Купи сега

5. Текстилна предпазна маска Mask ProТази текстилна маска за многократна употреба разполага със сменяем филтър и се отличава с мек дизайн от дишащ неопрен и високо ниво на защита FFP3 от вируси, алергени, прах, микроби и други замърсители във въздуха.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Предпазна маска Dr. FrejТази предпазна маска за лице е снабдена с респираторен клапан и практичен, удобен и мек дизайн, гарантиращ оптимална защита от вируси и прах. Моделът е подходящ за машинно пране и се отличава с висока устойчивост и качество на изработката.
Купи сега


7. Предпазна маска AntismogТази предпазна маска за лице е снабдена с 2 клапи и 2 защитни филтъра, изработени от активен въглен. Моделът е предназначен за многократна употреба, а 3-пластовият му дизайн гарантира максимално удобство и сигурност във всеки един момент.
Купи сега

Често задавани въпроси

Нужно ли е носенето на предпазна маска на открито?

Отговорът на този въпрос е доста относителен. В повечето държави по света, особено в сегашната пандемична обстановка, носенето на маски на открито е напълно задължително.

Уви, това важи с най-голяма тежест, ако сте на открито, но не спазвате необходимата социална дистанция от другите хора. Тоест, дори и на свободно пространство, ако около вас има други хора, е препоръчително да носите маска, за да си гарантирате сигурност.

Ако, обаче, сте сами или с някой близък ваш човек, с когото така или иначе сте в постоянен контакт, може и да свалите маската. Това важи, разбира се, единствено ако нямате проявена вирусна симптоматика.

Полезно или вредно е всъщност носенето на предпазна маска по време на физическа активност?

Уви, колкото и полезно да е за безопасността на трениращите от гледна точка на превенцията от вируси, носенето на предпазна маска по време на физическа активност е доста опасно.

Това е така, тъй като наличието на маска ограничава значително процесите на дишане и може да предизвика не само дискомфорт, но и други по-сериозни раздразнения.

Точно затова ви съветваме да не тренирате с маска по време на физическа активност. Все пак, обаче, бъдете отговорни и спазвайте необходимата дистанция спрямо другите спортуващи.

Наложително ли е носенето на предпазна маска от малки деца?

Носенето на предпазна маска от малки деца, само по себе си, е доста труден процес в няколко аспекта…

На първо място, разбира се, децата са любопитни, движат се доста и често могат да премахват маските си или да се дразнят от тях. Освен това, както ви запознахме по-горе, пълноценното носене на маска е свързано с особена хигиена, която практически няма как да изисквате и следите постоянно при бебе или дете до 6 годишна възраст. А като завършек – детската кожа е доста по-фина и чувствителна и носенето на маска може да крие сериозни рискове за раздразнението й.

Точно затова, при по-малките, оптимален вариант е да замените маските в ежедневието им с шалчета или бандани с двойна подплата.

Кое е по-ефективно – предпазните маски или шлемовете?

Тук отговорът е повече от категоричен – предпазните маски.

Шлемовете са много удобен вариант, който обаче е със значително по-ниска ефективност в превенцията от вируси. Макар, че покрива цялото лице , той няма функциите да го предпазва толкова пълноценно и особено при вирусите, предавани с лекота по въздушно-капков път, шансът от защита е минимален…

Добър вариант, обаче, ако искате да предпазите и зоната около очите си, е да носите шлем и маска едновременно. Да, това може да ви се струва прекалено строга мярка, но така сигурността ви ще бъде максимално гарантирана.

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!