Всички категории

16-те Най-Добри Мъжки Часовници

Избирането на мъжки часовник може да бъде доста трудно. Просто на пазара има прекалено голям избор – като започнем от циферблата, преминем към дизайна на самия часовник и завършим с механизма.


Цените също варират в големи граници – от няколко лева до няколко стотин, дори хиляди.

За да помогнем на по-неопитните потребители с избора на подходящ часовник, в това ръководство ще засегнем всичко необходимо, което трябва да знаете за съвременните ръчни часовници.

Отворете каталог, посетете онлайн магазин или просто влезте във физически магазин за часовници – ще бъдете смаяни от огромния избор. Големи, малки, черни, сиви, дори оранжеви – моделите часовници пред очите ви ще са ужасно много.

Освен това изборът не приключва със спиране на конкретна марка или модел.Всяка година производителите пускат нови видове часовници. Играете голф? Има часовници специално за голф играчи. Може би сте колоездач? Има и такива модели. Обичате да тичате и спортувате? Да, познахте – има и часовници, специално за спортуващи.

Как няма да се затруднявате при избора като знаем колко много възможности има…

Навремето притежанието на часовник само по себе си беше нещо невероятно – сякаш човек да има личен космически кораб. Но дори и днес, когато се намират часовници на цената на едно списание – те все още имат специално място в сърцето на мнозина.

И понеже живеем в ерата на технологиите, часовниците имат идеална среда за еволюция и превръщане в нещо по-различно и разчупено.

Какво да вземете предвид при избора на часовник


Както винаги има няколко фактора, които да вземете предвид преди да изберете и купите часовник.

Движение на стрелките

Разбирането на това как един часовник работи е ключът към правилния избор. Задвижването на стрелките на часовника е важно – това е механизмът, който ще се грижи да виждате точното време.

Различните механизми са в основата на всеки часовник и са най-важното. Най-често срещаните видове са следните:

Кварцови часовници

През 1969 година японският производител на часовници Сейко разработва кварцовият механизъм. Така те предизвикаха останалите производители, които все още залагаха на изцяло механични механизми. Така кварцовият механизъм започна ерата на ръчните часовници с батерия.

Кварцовите часовници се задвижват от батерия, която изпраща електрически сигнал през кварцовия кристал. Кварцовият кристал вибрира точно 32768 пъти в секунда, което създава сигнал с определена честота. Тези вибрации се изчисляват и биват преобразувани в единичен импулс, който отброява всяка секунда. Така часовниковият механизъм се задвижва и показва времето.

Кварцовият механизъм има своите предимства.

Показва времето точно, което е голямо предимство за хората, които държат на това. Тъй като се захранва от батерии той е лесен за използване и поддържане. Има много по-малко механични частици, т.е. по-малък шанс за повреда и по-лесни и евтини ремонти при нужда.

Кварцовият механизъм е доказан и изключително издръжлив и евтин, което го прави предпочитан от повечето потребители.

Механични часовници

Те се задвижват от пружина.

Съответно тази пружина има нуждата да се навива периодично. Механичните или наричани още ръчни механизми изпълняват подобна функция на кварцовите. Въпреки това те са предпочитани от повечето ентусиасти защото са съставени от сложни движещи се механични части, които са свързани с пружини и основната пружина се навива ръчно.

Тези механизми са изключително точни и изглеждат невероятно елегантно.

Има и механични механизми, при които пружината се самонавива при движението на ръката когато часовникът е на китката. Именно чрез движенията се задвижва механизъм, който навива основната пружина.

Така не е необходимо ръчното навиване на часовника. Много ентусиасти определят механичните часовници като шедьовър на изкуството. Има много ръчни часовници с механични механизми, които просто са толкова добри, че човек просто не иска да ги носи.

Така те стават част от колекцията на различни колекционери и биват оценявани само от най-големите експерти и ентусиасти.

Има множество предимства що се отнася до механичните часовници.

Най-голямото е може би, че механизмите им при правилна грижа могат да изкарат доживотно и така часовникът може да остане като семейно наследство или реликва. Няма нужда от смяна на батерии или кой знае каква поддръжка. 

Много механични часовници имат прозрачен капак отзад, който позволява да се види невероятния ръчен механизъм и движенията на всяка негова частица.

Автоматични часовници

Известни са още като самонавиващи се часовници. Както подсказва името те имат механичен механизъм, който обаче не трябва да се навива ръчно.

Основната пружина се навива при движението на ръката, когато часовникът е на китката.

Така при самото носене на часовника пружината се навива постоянно и автоматично. Следователно няма нужда от ръчно навиване. Заради допълнителния автоматичен механизъм и задвижващите го тежести, тези часовници са малко по-дебели.

Добрият и надежден автоматичен часовник винаги е по-дебел и тежък – по това можете да го различите.

Съответно при тези часовници няма нужда от смяна на батерия или ръчно навиване. Колкото повече ги носите – толкова по-дълго време ще работят без да спрат.

Видове часовници

Обикновено на пазара се срещат пет основни вида часовници. Те се различават по дизайн и предназначение. Нека ги разгледаме:

Водолазни часовници

Направени са да работят под вода и при големи дълбочини. Отличават се със светещи в тъмното стрелки и циферблат, здрава конструкция и движеща се рамка. Тя седи отгоре на корпуса и може да се използва за засичане на време, например колко време за гмуркане е останало на водолаза.

Повечето водолазни часовници приемат дизайна на Ролекс Събмаринър от 1953 година, който е първият ръчен часовник работещ на дълбочина от 100 метра.

Въпреки това водолазните часовници не се използва само от водолази. Всъщност те са универсален избор за всеки и няма да съжалявате ако си купите подобен.

Авиационни часовнициПрез 1911 година Картие представят своя първи авиационен часовник, който е направен специално за Алберто Сантос Дюмонт – известен за времето си пилот. Рамката на този тип часовници давала огромен набор от информация на пилотите, която била изключително важна по онова време, когато не е имало електронна навигация.

Много от авиационните часовници и днес са запазили повечето от тези екстри, сред които са светещи стрелки и цифри върху черен циферблат.

Шофьорски часовници

Подобни на водолазните и авиационните, часовници били създадени и за автомобилните състезатели. При тях най-отличителното е, че имат хронометър и тахиметър. Те имат по-мъжествен дизайн и са много полезни откъм функционалност.

Много производители на ръчни часовници започват да използват дизайна при бума на състезателната индустрия и хората стават все по-запалени към шофьорските часовници. Въпреки това полезната функционалност винаги е била преди дизайна, но тези часовници винаги са били атрактивни както откъм дизайн, така и откъм екстри.

Официални часовнициТези ръчни часовници са като дамските бижута, но за мъже. Те обикновено са супер тънки и могат дори да останат незабелязани. Предназначението им е да бъдат скрити под ръкава на ризата и да се показват свободно при нужда да се види часът.

В повечето случаи каишката е кожена, което спомага часовникът да остане като залепен за китката и да не мърда изобщо. Циферблатът обикновено е с римски цифри и семпъл дизайн като липсват всякакви допълнителни функции.

Някои от по-скъпите модели официални часовници имат покритие от благородни метали и/или декорации от скъпоценни камъни.

Минималистични часовници

Този тип часовници са предпочитани от хората, които предпочитат семплите неща и имат минималистично мислене и начин на живот. Минималистичните часовници имат кварцов механизъм, но се намират и модели с ръчен, както и автоматични.

Външният вид е изчистен и стилен, подходящ за ежедневно ползване или по-важни събития.

Ценообразуване

Когато става дума за цената на един ръчен часовник – нещата стават сложни. Вероятно ще се запитате защо идентични часовници се продават един за 50 000 лева на известна марка и друг за 1000 лева на неизвестна марка.

Освен марката обаче нещата опират и до използване материали, време за изработка, издръжливост на механизма, допълнителни екстри и т.н.

Тъй като часовниците с кварцови механизми са най-евтини, много потребители се насочват към тях. Обаче кварцов часовник на по-неизвестна марка ще струва много по-малко отколкото такъв на швейцарска марка.

Автоматичните часовници обикновено струват по-скъпо, тъй като често са ръчно направени и тествани дълго време. Освен това дизайнът на тези часовници е по-стилен и за направата им се използват по-скъпи материали.

Самият факт, че някои се правят ръчно също допринася за цената.

Препоръчваме ви да определите бюджет за часовник преди да започнете да подбирате модели.

Допълнителни екстри

Допълнителните екстри на един ръчен часовник могат да дават още полезна информация, освен разбира се часа. Така например има модели с хронометър. Други часовници пък имат допълнителна стрелка, която може да се нагласи да показва часа в различна часова зона.

Въпреки че повечето непретенциозни потребители едва ли ще имат нужда от подобни допълнителни екстри, все пак е добре да споменем, че има такива часовници. Техните производители заслужават комплименти.

Размери

Тъй като има различни дизайни и видове часовници, няма как да има определен стандарт за размер.  Въпреки че някои часовници могат да са и по-големи, обикновено повечето от тях са с диаметър между 34 и 44 милиметра.

За човек с по-тънки китки се препоръчва часовник с диаметър между 34 и 40 милиметра, а хората с по-дебели китки или искащите по-грубо излъчване могат да заложат на часовник с диаметър до 46 милиметра.

Имайте предвид, че и дебелината на часовника също се отразява на цялостната му визия.

Часовник с дебелина от 10 милиметра ще стои по-добре под риза отколкото такъв с дебелина от 15 милиметра.

Каишки

Дизайнът и материалите за изработка на каишките също са важна част от визията на един часовник. Металната каишка изглежда добре на по-масивен и мъжествен часовник, докато кожената е по-добрият избор за официален или по-обикновен часовник.

Въпреки че кожените каишки не са препоръчителни за хората, които водят по-активен начин на живот, както и за спортуващите. Но хората, които работят на бюро в офис или водят по-спокоен живот предпочитат лекотата на кожените каишки.

Точност

Кварцовите часовници са изключително точни, но автоматичните могат да изостанат или избързат с 30 секунди за една седмица.

Ако търсите механичен часовник, който да е много точен, тогава вземете часовник от т.нар. тип хронометър.

Този тип механични часовници съставляват 6% от всичките и съответно струват доста.

Въпреки че точността на часовника е много важна за много хора, ако не сте изцяло зависими от точността на часовника ви – не е необходимо да се вманиачавате в това колко е точен.

Винтидж часовници

Въпреки че съвременните часовници губят стойността си с течение на времето, те привличат доста купувачи. Но пък има и по-старинни часовници, които с времето само увеличават стойността си.

Обикновено те са ръчно направени от популярни часовникари. Понякога се случва и производител на часовници да създаде толкова добър модел, че с времето да стане признат и да добие подобен статут.

Имайте предвид, че цената на един винтидж часовник не е никак ниска, но ако инвестирате в такъв има голяма вероятност след време да струва още повече.

След като вече знаете основните неща около избора на ръчен часовник, можете да разгледате предложенията на пазара.

Най-добре е да си определите бюджет, да решите какво горе-долу искате и да разгледате часовниците на живо, за да видите как ще стоят на ръката ви и как ще ги усещате.

В случай, че не знаете на кои модели часовници да се спрете заради голямото разнообразие, ние сме ви подготвили някои от най-добрите, които към момента можете да откриете на пазара.

1. Мъжки часовник Fossil Grant FS4835


Със своя елегантен външен вид, този мъжки часовник ви носи удобство, комфорт, практичност и стил. Показва часовете, минутите и секундите.

Има 24-часов подциферблат и хронометър.

С кварцов механизъм е и със степен на водоустойчивост от 5 АТМ. Циферблатът е аналогов и черен на цвят. Каишката е тъмносиня, докато корпусът е розово-златист.

Стъклото е изработено от минерал, корпусът е от IP неръждаема стомана, а каишката от кожа.
Купи сега

Мъжки часовник Gino Ventura Alpha

Спонсориран

Този мъжки часовник е с кварцов механизъм и аналогов дисплей.

Разполага със стоманен корпус и стоманен гръб. Закопчава се чрез катарама. Има кафява PU кожена каишка. Циферблатът му е бял и има три декоративни малки циферблата.

Със степен на водоустойчивост от 3 АТМ е, като не се препоръчва да се мокри обилно или да се къпете и плувате с часовника.
Купи сега

2. Часовник Tissot T100


Това е спортен часовник, чийто дисплей е тип хронограф и е с черен цвят. С автоматичен механизъм е и има корпус от неръждаема стомана.

Черната му каишка е от висококачествена естествена кожа. Разполага със степен на водоустойчивост от 10 АТМ, което означава, че можете да го мокрите, както и да се къпете и плувате с него.

Стъклото му е от сапфир-кристал, механизмът му е кварцов. Показва час и дата.
Купи сега

3. Police часовник D-Jay


Елегантният часовник D-Jay е с кварцов механизъм и ви показва часовете, минутите и секундите. В ежедневен стил е. Кръглият му корпус е в сребрист цвят, докато каишката е в черен цвят.

Стъклото е изработено от минерал, докато корпусът е създаден от Инокс, а каишката е от естествена кожа. Диаметърът на корпуса е 51 мм.

Този аналогов часовник допринася с практичност и елегантност за вашето ежедневие.
Купи сега

4. Timberland часовник Ballard


Този модерен часовник ви показва както часа, минутите и секундите, така и датата. Подходящ е както за ежедневието, така и за офиса ви. Предоставя ви степен на водоустойчивост от 10 АТМ.

Аналогов е и е с кръгъл корпус в сребрист цвят. Закопчава се чрез катарама. Каишката му е с черен цвят.

Стъклото е от минерал кристал, корпусът му е изработен от неръждаема стомана, а каишката е от силикон.
Купи сега

5. Мъжки часовник Invicta Sabaqua reserve 14506


Часовникът е с допълнителни функции дата и хронограф. Механизмът му е кварцов. Степента на водоустойчивост е 50 АТМ.

Има златно покритие на каишката, която е от благородна стомана. Корпусът е с 18 карата позлата и е с кръгла форма. Часовникът е с аналогов екран и луксозен стил. Материалът на стъклото е кристал сапфир.

Корпусът е изработен от благородна стомана с PVD златно покритие, а каишката е от неръждаема стомана и, както вече казахме, 18 карата позлата.
Купи сега

6. Мъжки часовник Casio G-SHOCK – GA-120BB-1AER


Този спортен часовник предоставя информация за 29 часови зони, измерване на капацитета, изминало време, време на обиколка, скорост. Има също дневни аларми, хронометър, таймер за обратно отброяване, пълен автоматичен календар.

Аналогов е и показва часа, минутите, секундите, месеца, датата и деня. Изработен е от удароустойчиво минерално стъкло. Има светодиодно осветление с автоматично превключване на светлината.

Верижката е от силикон с 20 бара водоустойчивост. Материалът на панела е смола, а този на верижката е силикон.
Купи сега

7. Esprit часовник с хронограф


Този часовник в ежедневен стил ви показва часа, минутите, секундите и деня от месеца. Има 24-часов подциферблат и разполага с таймер. Механизмът му е кварцов.

Има кръгъл корпус със златисто-розов цвят. Каишката му е черна. Часовникът е аналогов и с водоустойчивост от 10 АТМ. Стъклото му е изработено от минерал, корпусът е от неръждаема стомана, каишката е от естествена кожа.

Продуктът е с IP покритие.
Купи сега

8. Skagen часовник в черно и розово-златисто


Този женски часовник показва данни за часа, минутите, секундите и датата. С кварцов механизъм е и има аналогов циферблат в черен цвят.

Корпусът му е розово-златист или черен, докато верижката е с черен цвят. Разполага със слайд закопчаване със защита. Водоустойчивостта му е от категория 5 АТМ.

Изработен е от устойчив на драскане минерал за стъклото, неръждаема стомана за корпуса и неръждаема стомана за верижката.
Купи сега

9. Мъжки часовник Q&Q Q890J202Y


Това е мъжки кварцов часовник, който работи с японски механизъм. Има водоустойчивост от 5 АТМ и е с ежедневен стил. С аналогов екран е и показва часа. Корпусът е кръгъл и многоцветен.

Каишката е сребриста. Стъклото му е изработено от минерал, докато каишката е изградена от метал.

Корпусът е с размер от 44 мм. Има елегантен и стилен външен вид, който подхожда на всеки случай и на всяко облекло.
Купи сега

10. Diesel сребрист часовник с хронограф


Този продукт е предвиден за мъже и е часовник с хронограф, който показва час, минути, секунди и дата, като разполага с включен хронометър. Работи с кварцов дисплей и е от категория 10 АТМ за водоустойчивост.

Има аналогов циферблат и черен цвят, докато верижката и корпусът са сребристи. Закопчава се чрез сгъваем клипс с две копчета.

Стъклото е изработено от минерал, а корпусът и верижката са създадени от неръждаема стомана.
Купи сега

11. Swatch часовник със силиконова каишка


Продуктът работи със швейцарски кварц механизъм и показва часа, минутите и секундите. Има водоустойчивост от 3 АТМ. В ежедневен стил е и е с механизъм ЕТА.

Разполага с аналогов екран и има кръгъл корпус със сребрист цвят. Каишката му е тъмносиня и се закопчава чрез катарама.

Използваните материали са: пластмаса за стъклото, неръждаема стомана за корпуса и силикон за каишката. Диаметърът на корпуса му е 42,7 мм.
Купи сега

12. Мъжки часовник Seiko Men’s Automatic Diver SRP777K1


Този автоматичен мъжки часовник е в спортен стил и е с аналогов екран. Неговата каишка е изработена от силикон.

Има 44-милиметров корпус. Показва ви часа, минутите, секундите и датата. Има интересен и красив дизайн.

Циферблатът му е черен с бели стрелки и числа, корпусът му е сребрист, а каишката е създадена в черен цвят. Има удобно и стабилно закопчаване.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

13. ORIENT унисекс автоматичен часовник


Унисекс автоматичният часовник на Ориент ви показва часа, минутите, секундите, датата и деня от седмицата. Подходящ е както за ежедневието, така и за елегантни събития.

Има водоустойчивост от 20 АТМ. С аналогов екран е. Разполага с кръгъл корпус, който е в сребрист цвят, като каишката също е сребриста.

Използваните за създаването му материали са: минерал за стъклото и неръждаема стомана за корпуса и каишката.
Купи сега

14. Аrmani exchange часовник Maddox с кожена каишка


Продуктът ви позволява да сте стилни и елегантни в ежедневието си. Показва ви часа, минутите, секундите и датата на своя аналогов екран.

Разполага с 10 АТМ водоустойчивост. С кварцов механизъм е. Корпусът му е кръгъл и е създаден в златист цвят, докато каишката е черна и със закопчаване чрез тока с игла.

Има IP покритие, докато материалът на стъклото е минерал кристал, корпусът е от инокс, а каишката е от естествена кожа.
Купи сега

15. Мъжки часовник Guess W0485G1


Този мъжки часовник е мултифункционален и ви показва часа, минутите, секундите, датата и деня от седмицата, като разполага с 24-часов подциферблат. С японски кварцов механизъм е.

Има аналогов циферблат в тъмносин цвят. Каишката му е синя и със закопчаване чрез тока. Корпусът е розово-златист с тъмносиньо. Водоустойчивостта му е 10 АТМ.

Изработен е с използването на следните материали: минерал за стъклото, IP неръждаема стомана за корпуса и силикон за каишката.
Купи сега

16. Timex часовник с текстилна каишка


Часовникът на Timex ви показва часа, минутите, секундите и датата, като работи с кварцов механизъм и е създаден в ежедневен стил. Водоустойчивостта му е от категория 5 АТМ.

Разполага с аналогов екран и кръгъл сребрист корпус, докато каишката е тъмносиня. Стъклото му е минерално-кристално. За създаването на корпуса е използван инокс материал, докато каишката е от текстил.

Корпусът е с диаметър от 40 мм.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!