Всички категории

6-те Най-Добри Мини Компресори

Замисляте се дали си струва покупката на мини компресор и до колко ефективен би бил той?

Попаднали сте на правилното място! Ще разгледаме тези уреди от всички възможни страни, за да ви дадем най-изчерпателната информация!

Мобилните въздушни компресори вече се превърнаха в съществен елемент в комплекта за ремонт на пътя или за ежедневна употреба в гаража. Преносимите и удобни мини компресори са добра опция за закупуване не само за заклетите майстори, но и за всеки, който може да се справи с леки майсторски задачи вкъщи.

Докато индустриалните компресори обикновено са инсталирани на едно място, преносимият модел може да бъде идеален за домашна употреба. Може да изберете тих и малък уред, който да е лесно преносим и лек за употреба, за да го носите със себе си на различни работни места или на по-дълги пътувания.

Мини компресорите са съществен елемент за оборудването на автомобила, защото имат ненадминати плюсове.

Напомпването на гумите на колата е една от най-важните задачи на всеки шофьор. За да поддържате гумите си в перфектна форма, може да искате да използвате вашия преносим въздушен компресор, за да сте сигурни, че са напомпани до препоръчаното от фабриката ниво.

Освен че поддържа гумите ви напомпани, мини компресорът може също да ви помогне да изпълнявате различни домакински задачи. Например, може да бъде свързан към въздушни инструменти. От захранване на пистолет за нокти с въздушно задвижване до настройка на отвертка с въздушно задвижване, вашият компресор ще се превърне в безценна част от вашите странни работни места в къщата.

Ако работите в строителната индустрия, може да помислите за инвестиране в преносим мини компресор, защото ще можете лесно да го носите със себе си, докато пътувате от и до работно място. С негова помощ ще можете да забивате пирони, да вкарвате винтове и да изпълнявате различни важни задачи с по-голяма ефективност.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за мини компресорите. А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво представлява преносимият въздушен компресор и как работи?

Вероятно си мислите, че дотук всичко звучи чудесно, но какво всъщност представлява мини компресорът? Нека разгледаме по-подробно този въпрос, за да може всеки потребител да е наясно в какво би инвестирал парите си при евентуална покупка.

Преносимият въздушен компресор е компресор с възможност за лесно транспортиране.

Оборудвани с колела и ходова част за теглене, те са направени за пътя. Поради този уникален дизайн, преносимите въздушни компресори се използват за извършване на задачи на различни места.

В повечето случаи преносим въздушен компресор се счита за такъв, който може да се мести на ръка. В тези ситуации малкият въздушен компресор се използва често за спешни крайпътни ситуации, като например когато гумата трябва да се напомпа. Това става чрез свързване на преносимия маркуч на въздушния компресор към гумата. Веднъж завършено, напомпването на гумата е сравнително лесно.

В някои случаи уредът може да бъде безжичен въздушен компресор. Ако случаят е такъв, преносимият въздушен компресор просто получава захранването си от батерии. Това може да са постоянни батерии, които да се презареждат с кабел, или да са по-стандартни батерии, които могат да бъдат извадени и презаредени или изхвърлени.

Някои преносими въздушни компресори могат да работят с постоянен ток, генериран от автомобила. Това е много удобен начин за захранване на устройството, в случай че няма друг вариант да го направите.

Поради факта, че компресорите ще се използват основно в ситуации, в които вече има автомобили, изглежда съвсем естествено те да работят с енергия, която автомобилът произвежда. Единственият начин преносим въздушен компресор да не работи в тази ситуация е ако батерията в колата е изтощена или кабелът, който ги свързва, е повреден.

Едно нещо, което трябва да се има предвид при преносимите въздушни компресори е, че с по-голям такъв, напомпването на гума може да се извърши лесно за по-малко от минута. С малък въздушен компресор може да е повече от минута. Много от тях идват с вграден манометър за налягане в гумите, който може да помогне на потребителите да следят кога гумата достига желаното налягане.

Начин на работа на въздушния компресор

Въздушните компресори работят, като засмукват атмосферния въздух под налягане, за да създадат потенциална енергия, която може да се съхранява в резервоар за по-късна употреба.

Точно като отворен балон, налягането се натрупва, когато сгъстен въздух се освобождава умишлено, превръщайки потенциалната енергия в използваема кинетична енергия. Оттам този пренос на енергия може да бъде използван за захранване на най-различни инструменти.

Като цяло работата на въздушния компресор изисква цилиндър на помпата, бутало и колянов вал за прехвърляне на енергия за голямо разнообразие от задачи. Тези основни компоненти могат да помогнат за доставянето на въздух за пълнене на предмети като гуми или надуваеми играчки за басейн или могат да доставят енергия за работни инструменти като бормашини, пистолети за нокти, шлайфмашини, шлайфмашини и пистолети за пръскане.

От ударни гайковерти до AC модули, много универсални инструменти и машини с въздушно задвижване са отговорни за комфорта, подслон, автоматизация и ефективност на ежедневния живот. Самите компресори са по-компактни и по-леки от другите централизирани източници на енергия. Те също така са дълготрайни, изискват по-малко поддръжка и са по-лесни за преместване от другите старомодни машини.

Стъпки на компресиране на въздуха

Основните стъпки в процеса на компресиране на въздуха са всмукване, компресиране, интегрирано съхранение, интегрирано охлаждане и изпускане, въпреки че не всички компресори се нуждаят от интегрирано съхранение или охлаждане.

Всмукване. За да създадете сгъстен въздух, имате нужда от въздух, така че първата част от процеса на компресия е всмукването на въздух. По време на всмукване въздухът се изтегля в компресора през вентил за всмукване на въздух. Клапанът за всмукване на въздух често се предшества от филтър, който предпазва компресора, като намалява замърсяванията, влизащи в него.

Компресиране. След това въздухът се влива в компресионната камера, където се компресира. Компресията е преобразуване на кинетичната енергия от източника в потенциална енергия под формата на въздух под налягане. Компресорите компресират въздуха чрез положително изместване или динамично изместване (известно също като неположително изместване).

Тези с положителен обем повишават налягането на въздуха чрез намаляване на обема на въздуха. Тези с динамично изместване пък повишават налягането на въздуха, като първо увеличават скоростта (директно увеличават кинетичната енергия на въздуха), след това я намаляват.

Интегрирано съхранение. В зависимост от типа компресор, след това въздухът може да потече в интегриран приемен резервоар (понякога наричан резервоар за съхранение или резервоар за въздух) след компресиране. Компресорите с ограничен работен цикъл, т.е. компресорите, които не са проектирани да работят непрекъснато, използват интегрирано съхранение, така че въздухът да е наличен дори по време на прекъсване. Модулиращите компресори, т.е. компресорите с контроли, позволяващи им да работят под пълния капацитет, използват интегрирано съхранение, така че въздухът да е наличен, докато работят под капацитета.

Интегрирано охлаждане. Сгъстяването на въздуха създава топлина. Докато въздухът не трябва да се охлажда, преди да напусне компресора, повечето трифазни електрически компресори и някои дизелови компресори (независимо от типа) се предлагат с вградени допълнителни охладители за понижаване на температурата на въздуха преди изпразване.

Изпускане. И накрая, въздухът преминава през изпускателния клапан, или директно към мястото на употреба (например чук за стържене на преносим дизелов компресор) или първо към серия от сушилни и филтри (например за въздуха за инструменти в производствено предприятие ).

Какви видове преносими въздушни компресори се предлагат?

Има разнообразие от различни видове преносими компресори. Важно е да изберете правилния компресор с правилната мощност, капацитет и налягане за вашите нужди.

Въздушните компресори са едни от най-необходимите уреди, намиращи се на строителните обекти, тъй като могат да се използват като източник на енергия за електрически инструменти.

Те се категоризират в два основни вида, а именно обемни и динамични, въз основа на техните вътрешни механизми.

Обемните компресори обхващат разнообразие от различни въздушни компресори, които генерират мощност чрез изместване на въздуха. Въздушните компресори от тази категория работят с различни вътрешни механизми, но принципът за всеки е един и същ. Кухина вътре в машината съхранява въздуха, донесен отвън, и след това бавно компресира кухината, за да увеличи налягането на въздуха и потенциалната енергия.

Динамичните въздушни компресори генерират конски сили, като вкарват въздух с бързо въртящи се остриета и след това ограничават въздуха, за да създаде налягане. След това кинетичната енергия се съхранява като статична в компресора.

Тези два основни вида имат няколко подвида. Нека разгледаме за какво е най-добре да се използва всеки, за да можете да вземете информирано решение за вашия проект.

Ротационен винтов компресор

Често срещан тип компресор с обем, ротационните винтови компресори са едни от най-лесните видове въздушни компресори, за които да се грижите, тъй като са оборудвани с вътрешна охладителна система и не изискват много поддръжка. Обикновено те са големи машини с индустриален размер, които могат да се смазват с масло или да работят без масло.

Винтовите въздушни компресори генерират енергия чрез два вътрешни ротора, които се въртят в противоположни посоки. Въздухът се задържа между двата противоположни ротора и създава налягане в корпуса. Поради вътрешната охладителна система, тези въздушни компресори са проектирани за непрекъсната употреба и имат мощност от 5 до 350 конски сили.

Тези компресори се използват за задачи с висока производителност поради високия им въздушен поток, ниски изисквания за поддръжка и енергийна ефективност.

Бутален компресор

Тези модели обикновено се срещат на по-малки работни места като гаражи и проекти за строителство на жилища. За разлика от ротационния винтов компресор, буталният компресор не е предназначен за продължителна употреба. Той има повече движещи се части от ротационния винтов компресор и тези части се смазват с масло за по-плавно движение.

Тези видове въздушни компресори работят чрез бутало вътре в цилиндъра, което компресира и измества въздуха, за да създаде налягане. Буталните компресори могат да се предлагат в едностепенни или многостепенни вариации, което се отразява на диапазоните на налягането, които могат да постигнат.

Когато имате нужда от повече мощност, многостепенният компресор е правилният начин да я постигнете. Докато едностепенните компресори ще свършат работата за по-малки проекти като дървообработване и металообработка, многостепенните осигуряват мощността, необходима за интензивно строителство, като автомонтаж и поддръжка. Многостепенните бутални компресори могат да достигнат до 30 конски сили.

Аксиален компресор

Аксиалните компресори са друг тип динамични машини. Вместо да използват работно колело, те използват редици от перки на вентилатора. Тъй като въздухът преминава през всеки ред, скоростта му постепенно се увеличава, което води до по-високо налягане.

Тези компресори обикновено са по-малки и по-леки от центробежните си колеги и работят при по-високи скорости. Често ще ги намерите в приложения за изпомпване, благодарение на тяхната последователност и енергийна ефективност.

Те имат висока ефективност, но са много по-скъпи от другите видове въздушни компресори и могат да достигнат до много хиляди конски сили, поради което са запазени главно за аерокосмически изследвания.

Центробежен компресор

Центробежните компресори са динамични, което означава, че извличат въздух отвън, вместо да използват затворен резерв от въздух. В центробежната машина това се случва благодарение на ротор, наречен работно колело, въртящо се вътре в цилиндъра, за да вкара въздуха вътре.

Някои центробежни машини използват няколко степени за повишаване на налягането, доставяйки повече мощност. Многостепенните компресори могат да доставят забележителни конски сили, което ги прави идеални за захранване на по-тежко оборудване. Подобно на ротационните винтови компресори, тези машини също могат да работят непрекъснато, което ги прави подходящи за по-сложни задачи.


Центробежните компресори също са много достъпни в сравнение с алтернативите с подобни конски сили. Въпреки това, тяхната зависимост от бързо движещи се части ги прави по-податливи на проблеми като спиране или задавяне. Центробежните въздушни компресори забавят и охлаждат входящия въздух през дифузьор, за да натрупат потенциална енергия. Поради процеса на многофазно компресиране, центробежните компресори са в състояние да произвеждат голямо количество енергия в сравнително малка машина.

Те изискват по-малко поддръжка от ротационните винтови или бутални компресори и някои видове могат да произвеждат въздух без масло. Обикновено се използват за по-взискателни строителни обекти като химически заводи или центрове за производство на стомана, тъй като могат да достигнат около 1000 конски сили.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате преносим въздушен компресор?

Когато купувате преносим въздушен компресор, има няколко неща, за които трябва да сте внимателни, за да сте сигурни, че взимате правилното решение за вас. Те включват фактори като въздушно налягане и качество, преносимост (задължително), размер на резервоара, цикъл на налягане и работен цикъл.

Въпреки че мнозина са способни сами да определят тези фактори, може да си струва да получите съвет от професионалист, за да сте уверени в решението си. Ние сме ви подготвили някои съвети и ще ви покажем за какво трябва да сте винаги нащрек.

Въздушно налягане и качество на въздуха

Едно от най-важните неща, за които трябва да следите, когато правите покупката си, е налягането и качеството на въздуха. За да изпълни целта си, въздушният компресор трябва да доставя обем въздух на инструментите при правилното налягане.

Въздушното налягане обикновено се оценява в PSI. Повечето пневматични инструменти изискват 90 PSI, за да работят правилно, но за да поддържате 90 PSI на инструмента, имате нужда от компресор с по-високо налягане на изключване.

Много индустриални компресори са двустепенни, което означава, че достигат налягане на изключване на два етапа. Първата степен се изгражда до около 90 PSI, а втората степен се изгражда до 175 PSI. Повечето хоби и по-малки търговски компресори са едностепенни и се изключват при 125 – 135 PSI. Това звучи като много въздушно налягане, но те обикновено се появяват при около 100 PSI и като вземете предвид спада на налягането, причинен от ограниченията в маркуча и съединителите, може да нямате достатъчно налягане в инструмента.

Например, ако инструментът изисква 174psi за работа, вашият компресор трябва да може да доставя въздух при 174psi. По същия начин, ако инструментът се нуждае само от 80psi, можете да настроите по-висок psi инструмент, за да осигурите по-ниско налягане. Затова винаги купувайте своя въздушен компресор, за да захранвате инструмента с най-високо налягане, който имате.

Качеството на въздуха, от друга страна, се отнася до чистотата на въздуха, който вашият компресор произвежда. Тъй като компресорите могат да произвеждат въздух с различно качество, прах, влага, то всякакви частици могат да присъстват във въздушния поток, ако компресорът не е с добро качество на въздуха. Ето защо е добра идея да изберете компресор, който има инсталирани филтри за частици и влага, намалявайки риска от замърсен въздух.

Размер на резервоара

Избраният от вас размер на резервоара ще се определя от начина, по който възнамерявате да използвате компресора си и е важно внимателно да изберете размера, за да се побере за всички предназначени цели.

Компресорният резервоар не произвежда въздух. Той само съхранява въздух. Много по-важно е да имате достатъчно голяма помпа и двигател, защото ако произвеждате толкова въздух, колкото искате да използвате, никога няма да останете без въздух, без значение колко малък е резервоарът.

Въпреки това, има някои ситуации, в които можете да спестите пари, като вземете по-малък компресор с голям резервоар, ако използвате въздух само периодично. От друга страна, ако искате да работите стабилно с инструмент, като шлифовъчна машина, важно е да произвеждате толкова въздух, колкото ви е необходимо.

По-малкият резервоар е по-преносим и достига налягането по-бързо, докато компресорът с голям резервоар не стартира и спира толкова често и охлажда въздуха малко по-добре. Големият резервоар не означава, че компресорът работи по-малко: тръгва и спира по-рядко, но времето на работа е същото като ако имаше по-малък резервоар.

Инструментите, които искате да използвате за кратки отрязъци от време, изискват само малък резервоар, тъй като въздухът под налягане няма да се изразходва бързо.

От друга страна е необходим по-голям резервоар за инструменти, които трябва да се използват за по-дълъг период от време, за да поддържат количеството въздушен поток.

Имайте предвид обаче, че по-голям резервоар ще повлияе на лекотата на преносимост.

Едностепенни и двустепенни компресори

Едностепенните компресори имат един или повече цилиндъра и всеки от тях изпомпва въздух директно в резервоара. Двустепенните компресори имат най-малко два цилиндъра и въздухът се изпомпва от един цилиндър в друг и след това в резервоара.

Типична двустепенна, двуцилиндрова помпа придвижва въздуха през охладителна тръба и в по-малкия цилиндър от втора степен при около 90 PSI и накрая в резервоара при 175 PSI. Основната причина за закупуване на двустепенен компресор е, ако имате нужда от високо налягане, но не твърде много приложения се нуждаят от високо налягане.

Някои хора вярват, че двустепенният компресор е с по-добро качество от едностепенния, но това не е непременно вярно. Повечето индустриални компресори с мощност 5 HP и по-големи са двустепенни и те са по-добри поради факта, че са изградени по индустриалните стандарти, а не защото са двустепенни. За повечето приложения би било по-добре да използвате едностепенен компресор с добро качество, вместо евтин двустепенен компресор.

Конски сили (HP)

Оценката на конските сили е добър начин да определите от какъв размер на компресора имате нужда. Индустриалните компресори са точно оценени, поради което индустриалният компресор с 5 HP обикновено е около три пъти по-голям от надценен компресор от 5 HP за хоби консуматор.

Един от начините да разберете дали разглеждате реални или надценени HP е да погледнете колко електрическа мощност е необходима, за да работите. Истински 5 HP мотор ще издържи около 24 ампера на 220 волтова верига (монофазна мощност), докато повечето надценени хоби компресори ще работят на нормална 15 ампера 110 волтова верига, която може да работи само с около 2 реални HP. Ако можете да го включите в обикновен щепсел, той не може да бъде повече от 2 реални HP.

Например, ще е необходим газов компресор с мощност 10 HP, за да произведе толкова въздух, колкото индустриален електрически компресор с мощност 5 HP.

Работен цикъл

Познаването на работния цикъл е много важно, преди да закупите компресор. Работният цикъл се изразява като процент и ви казва броя минути, през които компресорът може да работи от 10-минутен период.

Например, нискокачествен хоби компресор обикновено има 50% работен цикъл, което означава, че не трябва да работи повече от 5 минути от всеки 10-минутен период. Ако превишите работния цикъл, помпата ще стане твърде гореща и няма да издържи толкова дълго, колкото трябва. Повечето промишлени компресори имат поне 75% работен цикъл, а някои са до 100%, което означава, че можете да ги използвате непрекъснато.

Например, компресор от 5 HP със свръхнатоварване със 100% работен цикъл всъщност може да произвежда по-продължителен въздух от тежкотоварен компресор от 7,5 HP с типичен работен цикъл от 75%. Обикновено ще получите по-добра стойност, като похарчите малко повече пари, за да получите компресор с по-дълъг работен цикъл.

Продължителност на живота

Не купувайте компресор, освен ако търговецът не може да ви каже за продължителността на живота му! Ако не знае, накарайте го да се обади на производителя.

Освен да закупите висококачествен компресор, за да получите дълъг живот, можете да закупите и по-голям компресор. Например, ако 10 HP компресор е минималният размер, необходим за вашето приложение, вземете компресор от 15 HP, защото той ще работи около 2/3 толкова и ще остане много по-хладен, така че може да издържи два пъти по-дълго. Когато купувате компресор, помислете колко струва на час продължителност на живота.

 

А сега дойде време и да ви представим някои от най-добрите предложения за мини въздушни компресори на пазара в момента…

1. Компресор за кола Xiaomi 70Mai Midrive TP01Този портативен мини компресор има дигитален контролен панел. Максималният въздушен поток е 32 л/мин при надуване. С този уред една автомобилна гума може да бъде напълно напомпана само за 3 минути, а гума на SUV – само за 6! Моторът му е оборудван с чиста медна сърцевина и може да постигне непрекъснато надуване от 24 часа. Вече няма да се притеснявате за дългото пътуване. Компресорът разполага и с 3 адаптера за накрайници на матраци, въздушни лодки, играчки, надуваеми топки. Има и функция за автоматично напомпване, ако нямате възможност да го правите сами.
Купи сега

2. Компресор за автомобил MichelinMichelin е позната марка на българския пазар, която се е доказала с годините. Този портативен компресор определено не е изключение. При закупуването му ще получите един адаптер, захранващ кабел, USB кабел и игла за надуване на топки. Не е от най-мощните компресори на пазара, тъй като максималният му въздушен поток е 10 л/мин, но за сметка на това е изключително компактен. Това го прави и така предпочитан, особено за пътувания. Максималното работно налягане на уреда е 8.27 bar, а мощността му е 50 W, което е напълно достатъчно за едно домакинство.
Купи сега

3. Комплект мини компресорен Bass Polska 4524Невинаги бюджетните варианти са с ниско качество, като за пример ще ви дадем този комплект мини компресорен Bass Polska. Той осигурява напрежение от 12V DC и мощност – цели 150W. Максималното налягане е 10,5 bar. Въздушният поток на компресора е 40 л/мин, което ви гарантира бързо и качествено напомпване на автомобилни гуми, мотоциклети, велосипеди, мотопеди, топки и играчки. Не само това, но и с него ще може да измервате налягането на гумите си. А благодарение на компактния си дизайн, той ще се побере във всеки багажник – идеален за предстоящите летни почивки.
Купи сега

4. Компресор за автомобили METRU PATRAT MiniПредлагаме ви още един страхотен мини компресор, който по нищо не отстъпва на конкурентите си – METRU PATRAT Mini. Той е чудесен вариант, когато трябва да надувате гумите на автомобила, както и за къмпинг, когато трябва да надуете матрак или различни играчки за децата. Той е изключително практичен и лесен за употреба от всеки. Максималният въздушен поток, който осигурява, е 35 л/мин, а максималното работно налягане е 10 bar. Със закупуване на този модел, получавате и включени аксесоари за надуване на топки, дюшеци, лодки и др.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Автомобилен мини компресор GekoАко нямате нужда от малък компресор, който ще ползвате често, то моделът Geko може би ще ви свърши най-добра работа. Той е лек и компактен – побира се във всяка кола и не заема почти никакво място от багажника. Идеален е за напомпване на автомобилни гуми. Максималното му работно налягане е 20 bar. Този портативен компресор има 3 м кабел с 12V конектор за контакт, както и 46 см тръба със спирателен вентил. Контролният му панел е механичен, има и вграден манометър.
Купи сега


6. Мини компресор с манометър MannesmannАко сте в търсене на портативен компресор, който да е изключително бърз, то Mannesmann е моделът за вас. Не само че е подходящ за помпене на гуми на коли, ванове, каравани, джипове и пр. в рамките на 1.5мин., а на всичкото отгоре е и водоустойчив. Манометърът показва до максимално налягане 10bar, а максималната консумация на въздух е 35 л/мин. Захранващото напрежение е 12V с адаптер за захранване от запалката на колата. Тежи 2 кг и половина и не е от най-компактните компресори, но определено е от най-бързите.
Купи сега

4/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!