Всички категории

6-те Най-Добри Палатки за Душ

Здраве желаем, палаткари! Сигурни сме, че в разгара на лятото единственото, за което мислите, е как да избягате от жегите в гората.

Вие със сигурност имате достатъчно опит в къмпинга. Бас ловим обаче, че къпането представлява приключение за вас… казано възможно най-меко.

Повярвайте ни, когато става въпрос за импровизирана лагерна баня, няма нищо по-добро от палатките за душ!

За една нощувка в гората все ще минете и без баня. Ако планувате да прекарате повече от 2 дена там обаче, със сигурност ще се нуждаете от душ.

Разбира се, съществуват множество различни варианти да се измиете. Ако сте в организиран къмпинг, обикновено имате възможност да се възползвате от неговите бани. Сами ли сте обаче, опциите се стесняват.

Мокрите кърпички винаги са вариант, но понякога не са достатъчни. Естествено, можете да използвате река или езеро за бързо, студено потапяне. Ами ако нямате водоизточник наблизо?

И най-бурният водопад не може да се сравни с истинския душ. В този случай няма нищо по-полезно от палатката за душ.

Но какво ще кажете за истински душ? Точно тогава са полезни палатките с душове за къмпинг.

Ако за пръв път чувате за тези чудеса на къмпинг оборудването, вероятно въображението ви започва да рисува чудновати картини. Не се тревожете, подготвили сме това ръководство, за да внесем малко реализъм и конкретика във вашите представи.

В него ще откриете цялата необходима информация за палатките за душ. Когато се запознаете с нея, ви гарантираме, че ще знаете тъкмо от какво се нуждаете и как да го намерите.

А за да ви улесним максимално, в края на статията си ще споделим с вас и няколко от най-добрите актуални предложения в областта

Какво представляват палатките за душ и кои са основните им предимства?

Палатките за душ в крайна сметка не са чак толкова по-различни от конвенционалните палатки. Също като тях те се разполагат и сглобяват съгласно инструкциите в ръководството за потребителя. Нищо твърде необичайно.

И те си имат ципове, пръти, капаци, колчета. Именно затова трябва да се уверите, че сте поставили всички елементи точно където им е мястото.

Основните разлики са две и те се свеждат до размерите и приложението.

Палатките за душ обикновено са една идея по-високи от конвенционалните палатки. Не че няма да се справите и в клекнало положение, но със сигурност би било много по-приятно и удобно да се изкъпете на крака, нали?

Другата им ключова особеност опира до възможността в тях да се интегрират резервоари и преносима душ система. Нерядко те самите са включени в комплекта. Понякога обаче се налага да си ги осигурите допълнително.

Ако палатката ви има модерна водна система, възможно е нейната инсталация да бъде малко по-сложна. Настройката за това също трябва да е в ръководството ви.

Някои палатки се предлагат със слънчеви панели, които е най-добре да се поставят на покрива. Други пък си имат батерии, които се свързват към система.

Когато сте готови с инсталацията на палатката, трябва да напълните резервоарите на палатката. Стига те да са включени в комплекта ви де. Ако не са, ще трябва да свържете душа към водоизточник допълнително.

След това ви остава единствено да се насладите на душа в интимната прегръдка на своя страхотен къмпинг параван.

Наличието на палатка с душ означава, че къмпингуващите могат да се измият и почистят, независимо къде се намират. Тя осигурява уединение на място, което обикновено е открито и невидимо.

Можете също така да използвате душ палатката като място за преобличане. Някои къмпингари я използват като продължение на основната си палатка. За други пък тя се превръща в допълнително място за съхранение.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате палатка за душ?

Е, убедихте ли се вече колко страхотни са палатките за душ? Искате ли вече да си осигурите една? Не бързайте прекалено, тепърва ви предстои да научите това-онова за тези къмпинг приспособления.

Онова, за което трябва да следите, когато си избирате палатка за душ, не се различава драматично от онова, което вземате предвид при избора на каквато и да е палатка. Така или иначе обаче, палатките за душ си имат някои особености.

В тази секция ще ви запознаем с всички основни фактори, които трябва да вземете предвид, когато си избирате палатка за душ.

Размер

Размерът и теглото могат да ви помогнат да разберете колко вода може да побере палатката за душ. Съветът ни е да се насочите към палатка с такъв размер, че да можете да я инсталирате сами без излишни затруднения.

Имайте предвид обаче, че палатката все пак трябва да е достатъчно голяма, за да осигури достатъчно пространство за вземане на душ или удобно преобличане.

Първо, вземете предвид броя на хората, които ще използват палатката за душ. Ако къмпингувате сами, тогава малка палатка с размери от 90 х 90 х 180 см може да ви е достатъчна. Ако обаче къмпингувате с партньор или група, тогава може би ще ви трябва по-голяма палатка.

На второ място, помислете за височината на вашата палатка за душ. На този въпрос ще отделим малко повече внимание след малко.

Обмислете също количеството оборудване, което ще носите в палатката. Ако преносимият ви душ заема повече пространство, очаквано, ще ви трябва по-голяма палатка. Извън самото оборудване, разбира се, трябва да ви остане достатъчно място, така че да се изкъпете безпроблемно и да се преоблечете без излишни затруднения.

И накрая, обърнете внимание на теглото и преносимостта на палатката. Ако се отправяте на поход или къмпинг на отдалечено място, ще искате лека и лесна за пренасяне палатка. Палатката за душ, която е лека и се събира в малки размери, ще бъде по-лесна за пренасяне в раницата ви.

Изборът на правилния размер на бъдещата ви палатка за душ е от съществено значение за удобното вземане на душ и преобличане. Като вземете предвид броя на хората, които използват палатката, височината, оборудването, уединението и теглото, ще можете да изберете палатка, която е идеална за вашите нужди.

Височина

Както вече ви обърнахме внимание, височината на една палатка за душ е ключова. Твърде късият душ може да породи истинска мъка у по-високите туристи. Така че трябва да бъдете достатъчно съобразителни.

Уверете се, че не ви се налага да се прегърбвате под душа си. Дори и да става въпрос за два-три дена, това може да ви създаде сериозен дискомфорт.

Централната височина на вашата палатка ще играе определяща роля за нейната функционалност и ниво на комфорт. Височината на палатката ще определи пространството, с което разполагате, за да се движите и да стоите комфортно.

Съветът ни е да си търсите такъв модел, който оставя достатъчно пространство над главата ви. Разбира се, трябва да се съобразите с ръста на хората, които ще използват палатката.

В повечето случаи, преминете ли границата от 180 см, би трябвало да се чувствате добре.

Обмислете внимателно и точно как имате намерение да използвате новата си придобивка. Ако планирате да използвате душ палатката само за преобличане, може да е достатъчна и по-къса палатка. Предвидили ли сте душове обаче, по-високата палатка е в общи линии задължителна.

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, е видът на душа, който възнамерявате да използвате. Ако сте се насочили към преносима душ-глава, препоръчваме ви да изберете палатка за душ, която е висока поне 180 см. Така душ-главата ще може да се позиционира достатъчно високо.

В случай обаче че възнамерявате да използвате горна или фиксирана душ-глава, може да ви е необходима палатка с по-висок покрив. Така ще успеете да вместите душа си в допълнителната височина.

Разбира се, преносимостта продължава да бъде актуален фактор. Ако големите размери на палатката ще затруднят нейното пренасяне, може би ще ви се наложи да направите известен компромис с комфорта си.

Като вземете всичко това предвид, ви гарантираме, че в крайна сметка ще получите оптималната палатка за душ.

Материал

Когато става въпрос за палатки за душ, материалът е един от най-важните фактори. Материалът, от който е изработена палатката за душ, оказва влияние върху нейната издръжливост, тегло и цялостно представяне. Именно затова той трябва да бъде съобразен изключително внимателно.

В дългосрочен план нискокачествените текстилни материали се късат и развалят по-бързо от висококачествените. Търсете палатки, изработени от дебел, водоустойчив плат, за да получите издръжлив и дълготраен продукт.

Добре е също да помислете за количеството уединение, от което се нуждаете. Ако къмпингувате с партньор или група, може да се нуждаете от палатка, която осигурява повече уединение. Потърсете палатка с непрозрачни стени и врата, която може да се затваря с цип, за да си спечелите повече интимно пространство.

Полиестерът например е популярен вариант при палатки за душ, тъй като е лек, издръжлив и водоустойчив. Полиестерните палатки са лесни за почистване и поддръжка, което ги прави идеални за къмпинг и използване на открито.

Вторият материал, който трябва да разгледате, е найлон. Найлонът е друг популярен вариант за палатки за душ. Той отново се характеризира с лекота, издръжливост и водоустойчивост. Найлоновите палатки съхнат по-бързо от другите материали, което ги прави идеални за къмпингуване във влажни условия.

Трети вариант е канвасът. Това е изключително здрав материал, който е издръжлив и дълготраен. Палатките, изработени от канвас, са устойчиви на тежки метеорологични условия, което ги прави идеални за къмпингуване при по-екстремни обстоятелства. Имайте предвид обаче, че този вариант обикновено е по-тежък.

Способността за хидроизолация на материала трябва да бъде водеща. Добрата палатка за душ трябва да бъде изработена от материал, който е водоустойчив и предлага надеждна защита срещу вода.

Повечето палатки за душ така или иначе използват водоустойчиво покритие, което не позволява на водата да проникне в материала. То като гарантира, че всичко вътре остава сухо.

Няма универсален отговор. Трябва да прецените от какво се нуждаете.

Под

Като се изключи размерът, дизайнът на пода е може би другият най-определящ фактор за представянето на една палатка за душ. Препоръчително е да изберете подвижен под. Някои други неща, за които трябва да помислите, са водоустойчива подова настилка и добрата дренажна система.

Качеството и конструкцията на пода са важни. Те ви гарантират, че палатката ще остане чиста, суха и функционална през цялото време.

Първият аспект, за който трябва да помислите, е използваният материал. Подовете на душ палатката могат да бъдат изработени от различни материали, включително полиестер, найлон и полиетилен.

Важно е да търсите под, изработен от трайни и водоустойчиви материали. Подът трябва да има и нехлъзгава повърхност, за да се предотвратят падания и наранявания.

Второто нещо, което трябва да се вземе предвид при оценката на пода, е неговата дебелина. По-дебелият под осигурява по-добра изолация и помага да се предотвратят разкъсвания или пробивания. Това предпазва краката ви от студената и влажна земя, а и не само…

Друг съществен фактор е лесното почистване. Подовете на палатката за душ неизбежно се замърсяват. Все пак върху тях свалят цялата мръсотия, която сте натрупали от целия ден на открито.

Именно затова подовете изискват редовно почистване, за да останат хигиенични. Под, който може да се сваля, да се пере и който е устойчив на петна, ще направи почистването много по-лесно и по-ефективно.

Размерът на пода също е нещо, което да вземете предвид. По-големият под ще осигури повече пространство за придвижване и ще ви даде свободата да разположите душа или мястото за преобличане във всяка позиция.

Като вземете предвид тези фактори, ще можете да изберете палатка за душ с подходящ под, който да отговаря на вашите нужди и предпочитания.

Съхранение

Много от палатките за душ разполагат с различни възможности за съхранение на разнотипни принадлежности. Много модели са проектирани със закачалка за кърпи, вграден мрежест кош за душ и др. Някои продукти дори ви предлагат отделно помещение, в което можете да съхранявате вещите си, докато се миете.

Наличието на достатъчно място за съхранение ще гарантира, че вашето къмпингуване или пътуване на открито ще бъде лесно, организирано и без стрес.

Започнете от мястото за съхранение. Палатките за душ могат да имат джобове за съхранение, разположени от вътрешната или външната страна на палатката. Вътрешните джобове са проектирани, така че да предпазват личните ви вещи. Външните пък обикновено са достатъчно лесно достъпни.

Дизайнът и размерът на джобовете също са важни. Те трябва да са достатъчно просторни, за да съхраняват основните ви вещи, като например кърпи, тоалетни принадлежности и дрехи.

Добре е също да разполагате с по-сериозно разнообразие от размери и отделения. Това ще ви позволи да организирате вещите си по-добре.

Материалите, използвани за направата на джобовете за съхранение, също са от съществено значение. Припомняме ви – трябва да търсите издръжливост и водоустойчивост.

Достъпността на отделенията за съхранение е друг определящ фактор. Колкото по-лесно ви е да достигнете до шампоана си, толкова по-добре, нали?

Разбира се, съхранението на самата палатка за душ също е нещо, на което трябва да обърнете внимание. Оглеждайте се за модели с подходяща торба за съхранение. Трябва да ви водят компактността, издръжливостта и удобното пренасяне. Всичко останало е просто бонус.

Настройка

Стилът, производството и моделът на вашата палатка за душ ще определят колко лесно или трудно е да се построи тя. Съществуват палатки, захранвани със слънчева енергия, палатки, захранвани с пропан-бутан, и палатки, захранвани с батерии. Изберете палатка, която освен че ви осигурява топла вода, е максимално лесна за сглобяване.

Добре проектираната палатка за душ трябва да е лесна за поставяне. Нейната инсталация не би трябвало да отнема повече от няколко минути.

Обърнете внимание на конструкцията на рамката. Търсете палатка за душ с проста, здрава и стабилна конструкция на рамката.

Някои палатки за душ се предлагат с предварително прикрепени стълбове или сгъваеми рамки, които улесняват поставянето и разглобяването им. Дори и потребителите, които за пръв път разпъват палатка, не би трябвало да срещнат затруднения.

Проучете инструкциите за сглобяване внимателно. Те трябва да са прости, ясни и интутиивни за следване. В идеалния случай те ще включват полезни диаграми или графики, които показват как трябва да се сглоби палатката.

От съществено значение е да се вземе предвид и естеството на материала. Независимо от какво е изработен плата на палатката ви, той трябва да се експлоатира достатъчно лесно.

Можете също да разгледате различните допълнителни функции, които помагат при настройката на една палатка за душ. Някои модели например са снабдени с катарами за бързо освобождаване, които улесняват сглобяването и разглобяването. Това ще ви спести много време, усилия, а понякога и нерви.

Сглобяването и разглобяването на една палатка за душ не трябва да представлява кой знае какво препятствие. Дори и да нямате никакъв опит с палатките, съвременните модели поначало се инсталират доста интуитивно.

Ако не искате да се изложите на поляната, ви съветваме да изпробвате новата си палатка в задния двор. В планината може да ви се наложи да действате бързо при по-екстремни условия. Трябва да сте готови за всичко.

Капацитет

Капацитетът на палатката с душ се отнася до способността ѝ да осигури удобство на определен брой хора. Палатките за душ се предлагат в различни размери, форми и дизайн, които отговарят на различни нужди при къмпинг или на открито.

При избора на капацитет основна роля играят личните предпочитания и нужди. Ако пътувате сами например, надали ще се нуждаете от кой знае колко капацитетна палатка. Ако обаче сте в гората с повече хора, ще ви трябва по-капацитетен модел. Иначе ще трябва да тичате до близкия водоем непрекъснато.

Вашата палатка трябва да бъде достатъчно голяма, за да съхрани резервоара, от който се нуждаете. В единия случай въпросният резервоар ще бъде включен в комплекта. В другия ще трябва да си го осигурите допълнително.

Съветът ни е да проучите внимателно различните пазарни възможности. Добра идея е да разполагате с една идея повече вода, отколкото смятате, че ще използвате.

Никога не знаете какво ще ви се случи. Когато сме сред дивата природа и най-близкото цивилизовано място е на километри от нас, трябва да сме готови за всичко.

Именно затова е добра идея да се подготвите предварително. Направете необходимите сметки внимателно. След това добавете още няколко литра към размера, който сте предвидили. Всичко вече би трябвало да е точно.

Вентилация

Последната ключова особеност на палатките за душ, на която ще се спрем, е вентилацията. Когато ви напече слънцето може да бъде опасно. Пазете се!

Палатката за душ, която позволява на влагата да се извежда, ще предотврати натрупването на конденз, запазвайки вътрешността от мухъл и плесен. Добре проветрената палатка за душ е от решаващо значение за поддържането на комфортна и здравословна среда.

Обърнете внимание на дизайна на палатката. Търсете палатка за душ с мрежести стени или прозорци, които позволяват въздушен поток.

Мрежестите прозорци значително подобряват вентилацията в палатката, като позволяват на горещия въздух да излиза навън. Мрежестият дизайн насърчава циркулацията на въздуха, като поддържа палатката относително хладна, свежа и по-малко задушна.

Друг съществен фактор, който трябва да вземете предвид, е разположението на вентилационната система. Вентилационната система трябва да бъде разположена в зона с максимален въздушен поток. Това ще насърчи по-добрата циркулация.

Ако палатката ви има покрив или стени, които задържат топлина, това е още по-важно.

Размерът отново е определящ фактор. По-голямата палатка за душ изисква по-мощна вентилационна система, за да се поддържа оптимален контрол на температурата.

Материалът на тъканта също е от решаващо значение. Тъканите на палатките, изработени от дишащи материи като найлон, полиестер или мрежа, увеличават въздушния поток в палатката.

За разлика от тях водоустойчивите материали, като найлон с полиуретаново покритие, са склонни да задържат топлина. Това на свой ред води до натрупването излишна влага, която е първата стъпка към мухъла.

Добра идея е да помислите и за аксесоарите за вентилация. Парадоксално такъв може да се окаже например дъждобранът.

Той може да предпази палатката от проливни дъждове. Възможно е обаче също така да блокира въздушния поток или да задържа топлина във вътрешността. Именно затова трябва да се насочите към дъждобраните, които имат вентилационни или други отвори.

Така ще насърчите вентилацията. В същото време обаче ще си осигурите допълнителна изолация.

Как да използвате палатката си за душ възможно най-добре?

Е, вече сте наясно с всички основни особености на палатките за душ. Ние обаче искаме да сме ви максимално полезни.

И тъй като покупката е само първата стъпка, сме ви подготвили няколко ключови съвети и насоки, свързани с употребата на една палатка за душ. Те ще ви гарантират, че черпите максимума от новата си придобивка.

Как да инсталирате палатката си за душ?

Палатките за душ са лесни за поставяне. Къде и как обаче да я позиционирате?

На първо време, потърсете си равно и сухо място. След това отворете палатката за душ, като я извадите от калъфа.

В комплекта са включени няколко колчета или торбички с пясък, които можете да използвате. Те ще ви помогнат да предпазите ъглите на палатката от преместване.

Трябва да бъдете в близост до източника си на вода. Не знаете кога ще ви се наложи да презаредите.

Важно е също да се съобразите и да поставите палатката си за душ така, че водата да не се оттича в къмпинга ви. Оптималното място практически включва лек наклон в посока, противоположна на останаля лагер.

Ако не си намерите такова място, можете изкуствено да надигнете леко терена. Оттичането е важно!

Погрижете се също да се възползвате от слънцето. Топлите му лъчи ще стоплят водата в резервоарите и душът ще стане в пъти по-приятен.

В същото време на слънце палатката ви ще се изсуши осезаемо по-бързо.

Помислете за определящите фактори предварително. Идеалното позициониране е свързано с идеалната експлоатация.

Как да се изкъпете в палатка за душ?

Вземането на душ в палатка за къмпинг е същото като вземането на душ във всяка друга баня.

Ако не сте отседнали в къмпинг с течаща вода, вземете със себе си вода за къпане на открито. Можете също така да използвате вода от езеро или река вместо течаща вода.

Добра практика е, когато се къпете на открито, да използвате биоразградими сапун и шампоан. Така ще предпазите околната среда от токсични химикали, които могат да замърсят реките.

Стъпвайте внимателно и се движете свободно. Наредете всичките си принадлежности в предвидените отделения, така че да ви е удобно.

Не забравяйте да вземете със себе си кърпа и дрехи и всичко ще бъде готово.

И не на последно място – наслаждавайте се, разбира се!

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за палатките за душ и тяхната употреба, както ви обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

1. vidaXL


VidaXL са се погрижили да произведат една доста големичка палатка за душ, подходяща за балканските плещи на потенциалните потребители. Този продукт е с размери от 130 х 130 х 210 см. Това означава, че ще имате предостатъчно пространство както за душа си, така също и за всичките си принадлежности. А и за себе си, разбира се. Моделът разполага с покрит покрив за допълнително уединение, с две отделения за съхранение и голяма врата с цип за лесен достъп. Изработен е от PVC и е подходящ за употреба на дъжд. Въпреки това производителят препоръчва да използвате тази палатка при хубаво време. Моделът се предлага със страхотна чанта за съхранение и транспорт.
Купи сега

2. Leexo


Представяме ви още една страхотна палатка за душ. Този модел, произведен от Leexo обаче може да се използва и за къмпинг тоалетна. Изработен е от чудесен водоустойчив полиестер, който се характеризира с издръжливост и високо качество. Размерите на модела възлизат на 120 см на 180 см. Палатката е лека, тежи малко повече от килограм и половина. В същото време е изключоително компактна, което я превръща в един от най-мобилните продукти на пазара. За оптимизиране на съхранението, тази палатка върви и с чудесен калъф за съхранение.
Купи сега

3. Phuture


Палатката за душ Phuture е действително футуристична. Тя е дълга 1 метър, широка още толкова и висока малко по-малко от 2 метра. Моделът се разгъва и събира изключително лесно и интуитивно. Проектиран е със стабилна метална рамка, която държи цялата конструкция. Изработен е от полиестерна тафта, която се характеризира с водоустойчивост, издръжливост и лесна поддръжка. Вътре разполагате с два чудесни джоба за съхранение на различни тоалетни принадлежности. Вратата се затваря с цип и ви отделя от света зад плътна душ завеса. Калъфът, с който се предлага продукта, е стабилен и удобен за транспортиране.
Купи сега

4. Bo-Camp


Тази палатка за душ е от продукт от по-тежката артилерия. Моделът е произведен от Bo-Camp и се характеризира с изключително стабилна и надеждна конструкция. Тя се държи от далновидно проектирани пръти от фибростъкло, които успяват да ви осигурят достатъчно пространство вътре. Говорим за полиестерен материал, който осигурява непромокаемост, устойчивост и лесна поддръжка. Подът на палатката може да се отдели за по-лесно отточване на водата. Моделът тежи 2 кг. Малко по-тежък е, но за сметка на това остава един от най-стабилните на пазара. Размерите му също не са за пренебрегване. Става въпрос за палатка за душ с размери от 100 х 100 х 200 см. Сериозен модел за сериозни къмпингари.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. vidaXL


Представяме ви още една палатка за душ, произведена от vidaXL. Основното предимство на този модел е неговата лекота и гъвкавост. Палатката се разпъва буквално за нула време. В същото време ви осигурява чудесно интимно пространство за баня и преобличане. Изработена е от стабилен PVC материал. Размерите ѝ възлизат на 120 х 120 х 200 см. Трябва да имате предвид обаче, че моделът се стеснява в горния с край, което може да затрудни някои потребители. Разполагате с вентилационно прозорче и сгъваща се завеса. Бързо, лесно и удобно.
Купи сега

6. ОМ Маркет


ОМ Маркет са произвели една палатка за душ, която може да служи и за тоалетна, и за съблекалня. Размерите на модела възлизат на 110 х 110 х 190 см. Палатката тежи малко по-малко от 2 кг и когато се сгъне, става наистина компактна. Това я прави особено лесна за транспортиране и съхранение. Рамката е изградена от стоманена тел, а покритието е направено от водоустойчив найлон. Вътре имате осигурени достатъчно джобове и отделения за съхранение на тоалетните си принадлежности. Моделът буквално се разгъва сам, а прибирането му не ви струва почти нищо. Това е един стабилен и практичен продукт, който със сигурност ще ви свърши чудесна работа в различни лагерни условия.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!