Всички категории

7-те Най-Добри Парогенератори за Гладене

Искате ли да имате винаги красиви и спретнати дрехи? А искате ли да го постигате максимално бързо и с невероятна лекота?

Ако отговорът ви е “да”, то не се колебайте и подберете най-добрия парогенератор за гладене още сега!

Няма съмнение, че прилежно изгладените дрехи са ключови за поддържането на добра визия. Измачканият тоалет е с намалена естетическа стойност и представя човека, който го носи, в лоша светлина.

Именно с цел да изглежда чист, спретнат и подреден, човекът е започнал да глади дрехите си. Независимо дали тоалетът е предназначен за работното място, фитнеса или училището, е редно той да мине под ютията преди обличане.

За да се стигне до ползите от подобен външен вид, обаче, първо трябва да се премине през едно от най-досадните и трудоемки домакински задължения – гладенето. За мнозина, то отнема прекалено много време и енергия, затова често го отлагаме или пренебрегваме напълно.

За щастие, на пазара вече се предлагат парогенератори за гладене, които значително улесняват процеса. Тяхната популярност расте с всеки ден, тъй като все повече хора заменят ютиите си с тях, най-вече за да съкратят времето за гладене и да спестят усилията си.

Ако се чудите дали парогенераторът има място във вашия дом или вече сте взели решението да се сдобиете с него, но не знаете откъде да започнете, имате късмет!

В това ръководство ще ви представим най-важната информация, която трябва да знаете за този продукт, както и някои от най-добрите предложения на родния пазар към момента.

Какво представляват парогенераторите за гладене и какви са ползите от тях?

Обикновено парогенераторът за гладене се състои от ютия, прикрепена към отделен контейнер за водата, който служи като бойлер. От там уредът черпи запас и произвежда пара под високо налягане.

Именно заради бойлера парогенераторите са по-обемни и скъпи от обикновените ютии . Тези недостатъци, обаче, бледнеят пред многобройните предимства, които този вид продукти притежават.

Ако се чудите с какво парогенераторите превъзхождат останалите уреди за гладене, препоръчваме да обмислите следните характеристики, които ги правят толкова популярни.

Грижа за дрехите

В сравнение с обикновените ютии, парогенераторите произвеждат двойно по-голямо количество пара, която омекотява плата. По-високото налягане на парата, пък, е изключително ефикасно и изглажда дори и най-малките гънки по дрехите, особено ако те вече са изсъхнали.

Добрата новина е, че докато с обикновена ютия лесно може да изгорите по-деликатните платове ако не внимавате, с парогенератора няма такава опасност.

Упражнената тежест от парогенератора не е толкова много в сравнение с ютиите, при които водата не е в отделен бойлер. От своя страна, температурата на парата рядко стига до нивата, опасни за различните платове.

Ефикасност

Една от главните разлики между парогенераторите и обикновените ютии е в големината на контейнера за вода. При първите той е от 3 до 7 пъти по-обемен, а в резултат на това изисква по-малко разходки до мивката за повторно пълнене.

Повечето производители са предвидили, че големината на бойлера ще направи уреда изключително тежък, а вероятно дори и неизползваем.

Именно затова при повечето продукти от този тип ютията се отделя от контейнера за вода и се използва самостоятелно. Така тя става много по-лека от обикновените парни ютии, при които трябва да издържите и тежестта на налятата течност при употреба.

Освен всичко това, повечето парогенератори работят на такъв принцип, че намалят времето за гладене близо наполовина. Това вероятно ще се окаже от значение за големите семейства, където купищата пране сякаш никога не приключват.

Вертикално гладене

Всички знаят колко трудоемко е прането и най-вече гладенето на плътни, тежки и обемни платове, каквито са пердетата и покривките например.

Макар и да сте успели да ги набутате в пералнята, когато дойде моментът да ги изгладите, се налага да прегъвате плата, да го придържате и защипвате или да го обработвате на части.

Парогенераторът за гладене е идеалното решение в тези ситуации. Тъй като при повечето ютията се отделя от основното тяло, ще можете съвсем лесно да изгладите плата след като той вече е окачен.

Това предлага повече гъвкавост и приложимост, а освен това спестява и много усилия, време и главоболия.

Какво да имате предвид при закупуването на парогенератор за гладене?

Поради множеството си предимства парогенераторите за гладене стават все по-популярни, а оттам нараства и разнообразието между продуктите. В днешно време на пазара ще откриете широка гама от предложения, като всяко е произведено с цел да задоволи определени изисквания.

Хората, които за пръв път се срещат с подобна машина, може да останат объркани докато разглеждат многобройните характеристики, които правят всеки парогенератор уникален.

За ваше улеснение, тук сме подбрали най-важните спецификации, на които е нужно да обърнете внимание при избора, за да останете доволни от инвестицията си.

Технология на парата

Разбира се, най-важното нещо за един парогенератор е именно парата. Нейната сила и посока е от огромно значение при гладене, тъй като правилната настройка може да остави дрехите ви прилежно изгладени, сякаш тепърва ги взимате от магазина.

Нужно е да запомните, че налягането на парата при генераторите се измерва в специалната единица “бар”. Колкото по-висока е стойността, толкова повече пара ще може да произвежда уредът.

Повечето продукти на пазара обикновено са от 3 до 7,5 бара, а като най-оптимални за всекидневна употреба се славят тези между 4 и 6 бара.

За възможно най-пълноценна употреба обмислете и степените на парата.

Почти всички генератори предлагат две настройки на парата, които може да сменяте по време на гладене. Те се измерват в гр./мин. или както може да се досетите – количеството пара, което се отделя за една минута, измерено в грамове.

Постоянната пара е тази, която се отделя от генератора непрекъснато докато обработвате дрехите. Като основна тя позволява по-дълбока обработка навътре в материята. В сравнение с обикновените ютии, чиято постоянна пара варира от порядъка на 30-50гр./мин., парогенераторите предлагат по-голям диапазон от 60 до 300 гр./мин.

От своя страна, парната струя е специално количество пара, което се отделя само по желание и помага за по-сериозни гънки. Докато парните ютии предлагат специална струя от 100-200 гр./мин., генераторите работят със струи между 140-500 гр./мин.

Контейнер за вода

Както вече споменахме, най-отличаващата характеристика на парогенератора за гладене е обемният контейнер за течности.

Докато обикновените парни ютии разполагат с малко вградено пространство, което побира около 300 мл., бойлерите на парогенераторите може да поместят от 1л. до 2,2л.

Вече стана ясно, че това прави парогенераторът по-лек и удобен, а освен това и по-издръжлив при голямо количество пране – не се налага да се разхождате многократно до мивката.

В повечето случаи контейнер от 1,5л. е напълно достатъчен, за да задоволи нуждите дори на големи семейства. Въпреки това е добре внимателно да обмислите колко често искате да гладите и най-вече какво количество пране се събира.

В зависимост от това дали предпочитате да гладите дрехите си накуп или да обработвате по една-две ризи преди обличане, нужното количество вода ще варира, а заедно с него – и обемът на контейнера.

Още нещо, което е добре да обмислите, е цветът на контейнера. Мнозина собственици на парогенератори се насочват към тези с прозрачен контейнер, за да могат лесно да следят колко вода им остава при гладене.

Мощност

Важно е да обмислите мощността на бъдещата ви придобивка, защото тя е ключова за пълноценната работа на уреда.

От нея зависи колко бързо ще загрява бойлерчето на парогенератора и за колко време ще превръща водата в пара. Това може да се окаже важна подробност за всички със забързано ежедневие, които нямат излишни минути за губене, чакайки машината да загрее.

Повечето парогенератори са с мощност от 2,400 вата до 3,100 вата. Това означава, че водата започва да се изпарява на втората или третата минута след включване.

Въпреки това е препоръчително да изпробвате уреда преди закупуването, ако имате тази възможност, тъй като някои парогенератори са готови за употреба чак след петата минута.

Имайте предвид, че по-високата мощност на парогенераторите води не само до бързо загряване, но и до по-голямо количество употребена енергия. В случай, че предпочитате да намалите разходите си до минимум, вероятно е удачно да се сдобиете с по-бавен уред, който, обаче, не харчи толкова.

Материал

Макар тялото на контейнера често да е изработено от пластмаса или метал, това не оказва голяма влияние на крайния резултат от гладенето.

Материалът на гладещата повърхност, обаче, е от изключителна важност. Тук имаме предвид плочата на ютията, която има пряк контакт с дрехите и е снабдена с дупки, през които да излиза парата.

Вероятно най-популярните плочи са керамичните.

Те се плъзгат гладко по дрехите и оставят завършек, който затруднява по-нататъшно нагъване при обличане. Освен всичко друго, керамичните плочи залепват по-трудно и затова се смятани за една идея по-безопасни.

Плочите от алуминий също са доста предпочитани.

Освен, че разпределят температурата добре, те са и много издръжливи. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни при употребяването им, тъй като лесно може да се надраскат, а и са по-трудни за почистване.

Същото се отнася и за стоманените плочи, както и тези от инокс.

Макар да са здрави и дълготрайни, те са податливи на повърхностни наранявания, които, от своя страна, могат да окажат влияние на дрехите ви.

Освен това, в дупките на всички плочи, независимо от тяхната изработка, с времето се натрупва ръжда, която затруднява гладенето. За да предотвратите или поне да забавите този процес е препоръчително да вложите в парогенератор, чиято ютия е с покритие от керамика или паладий.

Функционалност

Очевидно е, че голямото търсене на парогенератори предизвиква все по-голямо развитие в технологиите и функционалностите на продуктите, с цел те да останат доминантни на пазара.

В днешно време може да откриете уреди с всевъзможни допълнителни опции, които да направят гладенето още по-лесно и удобно занимание.

Чудесен пример е регулирането на температурата.

То е изключително важно, тъй като някои платове имат нужда от по-висока температура, за да бъдат изгладени качествено, докато други може да изгорят на същата. Именно затова е нужна концентрация когато гладите, както и познаване на различните материи и какви условия изискват.

Някои парогенератори разполагат с бутони също като обикновените ютии, чрез които ръчно може да управлявате настройките и да включвате желаната температура.

По-модерните предложения, обаче, вече са снабдени с автоматична система, която самостоятелно регулира ютията. Така може да сте сигурни, че дрехите ви ще са в безопасност и няма да изгорят още при първото разсейване от ваша страна.

Друга значително полезна функция е защитата от котлен камък, вградена в повечето нови парогенератори.

Котленият камък се оформя по стените и дъното на уреди, които боравят със затопляща се вода. Такива са чайниците, пералните, както и ютиите.

Ако не почистите котления камък навреме и той се натрупа в по-голямо количество, в даден момент неминуемо ще затрудни употребата на уреда и ще намали неговата ефикасност.

За щастие защитните системи при парогенераторите са разнообразни и ефективни. Някои работят чрез филтриране на водата, което намалява шансовете за образуване на котления камък, докато други се нуждаят от специални сменяеми патрони.

Обезопасяване

Няма съмнение, че парогенераторът може да се окаже и много опасен, ако не внимавате с него. Освен, че функционират с по-голямо количество вода и достигат до много високи температури, някои от тях са и чупливи.

Именно затова е препоръчително е да изберете продукт, който да е снабден с функции за безопасност, особено ако живеете с малки деца или домашни любимци.

Такива са например парогенераторите с бутони, които трябва да бъдат натиснати, за да тръгне парата. Така съзнателно може да я пускате при нужда и да я спирате когато тя може да се превърне в риск за здравето.

Друг вариант са заключващите се ютии, които няма как да отделите от бойлера, без да завъртите ключалката.

Ако, пък, сте от хората с по-лоша памет и концентрация, парогенераторите с автоматично изключване са идеалното решение за вас.

С помощта на тази опция никога повече няма да се чудите дали сте оставили парогенератора включен у дома, нито ще се притеснявате от последвал пожар.

Какви грижи трябва да полагате за парогенератора за гладене?

Правилната поддръжка на парогенератора зависи до голяма степен от прецизната му употреба и грижата за него след използване!

Никога не оставяйте течността да стои в контейнера до следващото гладене.

В противен случай ще се натрупат вещества, които ще задръстят парогенератора.

Вече споменахме, че много от моделите разполагат със защита от котлен камък. Задължително прочетете добре инструкциите на продукта, за да сте сигурни, че употребявате уреда правилно и не възпрепятствате системата за предпазване.

Разбира се, препоръчително е редовно да почиствате частите на парогенератора.

Когато обработвате плочата, никога не използвайте груб парцал, който може да надраска повърхността, тъй като това може да нарани дрехите ви.

За да я изчистите може да използвате смес от сода и оцет, с която леко да обършете плочата. При третирането на по-големи и здрави петна може да накиснете мек, ленен парцал в бял оцет, а след това да го намокрите леко с чешмяна вода преди отново внимателно да избършете мястото.

В случай, че дупките на плочата са се задръстили, клечките за уши, напоени с бял оцет, са удобно решение. При всички случаи бъдете внимателни при третирането, за да не натикате мръсотията още по-навътре.

Ако забележите, че по плочата има разтопена пластмаса, бъдете спокойни!

Един полезен трик е да постелите алуминиево фолио върху дъската за гладене, а отгоре да разсипете сол.

Когато минете с ютията върху солта, мръсотията би трябвало да се отдели и да залепне за зрънцата.

За да постигнете този резултат, обаче, се уверете, че сте настроили ютията на възможно най-високата температура и не сте включили парата.

Резервоара, пък, може да изчистите със смес от една супена лъжица органичен оцет и две супени лъжици дестилирана вода.

След като напълните контейнера с препарата трябва да настроите генератора на най-високата температура и да го оставите да отделя пара за около пет минути. Така течността ще достигне и до вътрешните части на уреда.

 

Привлякохме ли интереса ви?

Е, надяваме се предоставената информация да ви е от полза при закупуването на новия ви парогенератор за гладене.

Ако все още се чудите откъде да започнете, препоръчваме ви да разгледате следните ни предложения, които за момента държат челните места на българския пазар…

1. Парогенератор Philips PerfectCare Compact Plus GC7920/20Този парогенератор е снабден със защита против котлен камък и звуково алармиране. За допълнителна безопасност разполага и с опция за автоматично изключване, както и със заключваща система. С 6.5 bar-a налягане, както и цели 430 гр./мин. парна струя, това е един от най-мощните уреди за момента.
Купи сега

2. Парогенератор Tefal Liberty SV7030Този продукт е с капацитет от 1,5л. и максимално налягане от 5.5 bar-a. Освен системата против котлен камък и автоматичното изключване, той предлага и две настройки на парата – постоянна на 120 гр./мин., както и специална струя на 310 гр./мин.
Купи сега

3. Парогенератор Daewoo DSS250Следващото предложение също е снабдено с автоматично изключване, както и ECO-режим. Ютията е с керамична плоча, а контейнерът побира 1,5 л. вода. Уредът поддържа оптимална мощност от 2400 W и налягане на парата от 4 bar-a.
Купи сега

4. Парогенератор Heinner HIS-D2400WBТози парогенератор разполага с автоматично изключване, термостат, противокапкова система за предпазване на дрехите от мокри петна и други. Снабден е и с по-обемен контейнер за вода, който побира 1,8л. Парата е умерена, но достатъчно силна – 50 гр./мин. постоянно и 80 гр./мин. за специалната струя.
Купи сега

5. Парогенератор Elekom EK – 2668AТози продукт е с по-малък контейнер за вода – само 0,8л., което го прави идеален за тези от вас, които живеят сами и не гладят много пране накуп. Ютията е със здрава стоманена плоча със защита от прегряване и регулатор на температурата.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Парогенератор Rowenta Liberty VR7045F0Този парогенератор е със стандартна мощност от 2200 W, както и налягане от 5,5 bar-а. Контейнерът му за вода побира 1,2л., а плочата от инокс отделя както постоянна пара от 100 гр./мин., така и специална струя от 200 гр./мин.
Купи сега


7. Паров генератор Braun IS5042WHПоследното ни предложение е с плоча от алуминий и контейнер от 1,4л. Със своята мощност от 2400 вата, този парогенератор загрява достатъчно бързо, а налягането от 6 bar-a, позволява силна и ефективна струя от 340 гр./мин.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!