Всички категории

6-те Най-Добри Рам Памети

Компютърните технологии се развиват с главоломни темпове.

В съвременния свят всеки използва някакво компютърно устройство и следователно му се налага постоянно да бъде в крак с иновациите

Една компютърна система обаче се състои от купища елементи, а RAM паметта има ключово значение за перфектната ѝ дейност.

След централния процесор и твърдия диск, работната памет (или RAM) е може би най-важната част от един компютър, отговаряща за неговото цялостно представяне.

От поколение на поколение компютърните програми стават все по-взискателни към характеристиките на едно устройство. Безсмислено е обаче да сменяме цялата компютърна система, ако не може да се справи с някой новоизлязъл софтуер.

Именно понеже е съставена от различни елементи, можем да си позволим да ги подобряваме по отделно в зависимост от ситуацията.

Най-новата игра на пазара например би могла да не проявява особени претенции към видео картата ви, но за сметка на това да изразходва много по-голямо количество от работната памет на компютъра ви и така да го затормозява. Интернет браузърите и самите сайтове също започват да се оказват доста взискателни.

Ако компютърът ви забива, програмите зареждат бавно (или не зареждат изобщо) или пък се налага да рестартирате цялата система, ако сте отворили малко повече приложения, определено е време да помислите за подобряване на RAM-а.

В случай че обичате да работите с натоварващи програми и да експлоатирате възможностите на компютъра си с пълна сила, по-добра работна памет никога няма да ви бъде излишна.

По-голямото количество гигабайти не е всичко, от което зависи представянето на едно RAM устройство. Но как да разберем кога един RAM продукт превъзхожда друг?

Подготвили сме това ръководство, за да ви запознаем с всичко необходимо, което трябва да знаете за RAM-a. Най-долу пък сме споделили с вас и няколко от най-добрите актуални предложения в областта.

Какво представлява RAM паметта?

RAM-ът (random-access memory) се отнася до така наречената работна (или оперативна) памет на компютърната система.

За разлика от паметта на твърдия диск работната памет постоянно се презаписва и обновява.

По този начин RAM-ът позволява на централния процесор постоянно да получава бърз достъп до използваните данни, без да се налага да ги съхранява постоянно.

Временното съхранение на работната памет е значително по-бързо от всеки друг вариант за постоянно съхранение.

Основният недостатък на RAM устройствата обаче се свежда до това, че не могат да се използват за дългосрочно съхранение. Те съхраняват данни само временно, докато биват захранвани.

Защо обаче работната памет е толкова важна за работата на компютърната система?

Е, тъкмо защото се използва за съхранение на данните, до които централният и графичният процесор трябва да имат бърз достъп. Това е от ключово значение за ефикасността на мултитаскинга.

Именно благодарение на RAM-а можете да си позволите да отворите значително количество програми едновременно, а те да работят максимално пълноценно.

Що се отнася до гейминга, RAM-ът е от базово значение, тъй като в него се съхраняват всички съответни активи, до които играта трябва да получи бърз достъп.

Колкото по-добре се представя работната памет на вашия компютър, толкова по-пълноценно ще можете да се насладите и на самата игра…

Дори и всички останали елементи от компютърната ви система да са от най-висок клас, ако не разполагате с подходяща работна памет, в крайна сметка възможностите на вашия компютър ще си останат ограничени. Именно затова избирайте внимателно!

Какви видове RAM разпознаваме?

Е, сигурни сме, че вече сами си давате сметка колко определяща е работната памет за възможностите на една компютърна система.

Производителите на RAM устройства произвеждат множество различни видове RAM, така че да могат да отговарят на изискванията на различните компютри.

Тъкмо затова е от основно значение да разберете какви са разликите между различните видове RAM. В противен случай може да се окаже, че се сдобили с нещо, което всъщност не е подходящо за вашия компютър.

DIMM и SO-DIMM

Видът RAM, който се използва при лаптопите и при настолните компютри е различен.

Основните разлики се свеждат до формата, размера и конфигурацията на конекторните пинове, които се свързват с дънната платка.

Лаптопите обикновено поддържат RAM тип SO-DIMM (Small Outline Dual In-Line Memory Module).

Настолните компютри пък използват DIMM (още познат като UDIMM) RAM модул (т.е. Dual In-Line Memory Module).

Както се подразбира и от самите имена, SO-DIMM всъщност представлява просто по-малка версия на DIMM. Това се дължи на ограниченото пространство, с което преносимите компютри разполагат.

SO-DIMM е с дължина 2.74 инча и е приблизително два пъти по-малък стандартния DIMM, дълъг 5.25 инча. Освен това SO-DIMM има 260 пина, докато DIMM разполага с 288 пина.

Вероятно е излишно да казваме, че RAM модулите, които поддържат настолните компютри, няма да паснат на един лаптоп. Същото, разбира се, важи и в обратната посока.

Определено трябва да бъдете внимателни да не сбъркате вида на RAM-а. За щастие обаче, в този случай разликите са лесно откроими още с първия поглед. Необходимо е единствено да бъдете информирани и да гледате внимателно.

DDR SDRAM

Съвременните RAM модули са в общи линии безизключително DDR SDRAM устройства.

През последните две десетилетия домашните компютърни системи са станали свидетели на общо 4 поколения: DDR, DDR2, DDR3 и DDR4. По-голямата част от съвременните машини използват четвъртото поколение, т.е. DDR4, което достига до масовия пазар през 2016 г.

Междувременно все още можете да попаднете на DDR3 RAM и съвместими с него дънни платки. Тези устройства обаче са на ръба на старостта и вероятно до няколко години съвсем ще излязат извън употреба.

Без да изпадаме в техническите подробности, нека просто кажем, че DDR4 RAM-ът е значително по-бърз и ефективен от своите предшественици. Той се отличава с подобрения в практически всяко отношение.

Важно е да бъдете наясно, че DDR4 не е съвместим с по-старо поколение дънни платки или централни процесори. Същото се отнася и за DD3, но по отношение на дънните платки и централните процесори от по-ново поколение.

Следователно, в случай че искате да обновите RAM-а си, трябва да бъдете наясно дали компютърната ви система го позволява. Ако искате да се оборудвате с новото поколение DDR SDRAM, може да ви се наложи да смените и други устройства.

Какво трябва да вземете предвид при избора на RAM?

Видът на RAM-а не е всичко, с което трябва да се съобразите, преди да изберете най-подходящия за себе си продукт.

Има още куп неща, с които трябва да бъдете наясно, за да имате възможност да изберете най-доброто. В тази секция ще ви запознаем с всичко останало, което трябва да знаете.

Дънна платка

Както вече знаете, различните видове дънни платки са съвместими с различни видове RAM.

Ако не сте сигурни каква точно е дънната ви платка, можете да проверите това в секцията System Information. След това под System Summary ще можете да видите каква е вашата дънна платка в полето System Model.

Всичко, което остава да направите е да посетите сайта на производителя и да проверите с какъв вид RAM е съвместима дънната ви платка.

На същия сайт можете лесно да видите и с какво количество RAM слотове разполага дънната ви платка. То ще варира в зависимост от формата и размера ѝ. Тази информация можете да си набавите и като погледнете самата дънна платка.

Имайте предвид, че различните видове дънни платки поддържат различно количество RAM слотове.

Дънните платки Mini ITX поддържат само два RAM слота, докато дънните платки ATX Micro ATX обикновено поддържат по 4. Така или иначе съществуват и модели, които поддържат по два слота.

Съществуват дори EATX дънни платки, които разполагат с цели осем RAM слота. Важно е да бъдете наясно и с това, за да разберете съвместимостта на дънната си платка с RAM-а.

Физическите слотове обаче далеч не са всичко. Има максимално количество RAM, което определена дънна платка може да поддържа. Тази информация също можете да проверите в информационния лист на производителя.

Процесор

Подобно на ситуацията с дънните платки, централният процесор и операционната система също имат таван по отношение на количеството RAM, което могат да поддържат.

Този лимит обаче не бива да ви притеснява, ако разполагате със съвременен 64-битов процесор. 9-тото поколение на Intel Core, както и 3-тото поколение на AMD Ryzen обикновено поддържат до 64 или дори 128 GB RAM напълно спокойно.

Ако разполагате със сравнително съвременен 64-битов процесор, не е нужно да се притеснявате за ограниченията, наложени по отношение на RAM-а. Повечето компютърни устройства така или иначе рядко се нуждаят от повече от 16 GB RAM.

Ако обаче използвате по-стар процесор, ви препоръчваме да го проверите – няма да ви заболи.

Тактова честота

Както е при централният и при графичния процесор, RAM модулът също разполага с тактова честота.

Тя се измерва в MHz и определя колко бързо устройството ще обработва данни. А това, разбира се, рефлектира върху неговото цялостно представяне.

Най-общо казано, колкото по-висока е тактовата честота, толкова по-добре. Така или иначе обаче това не е най-важната особеност, определяща представянето на определено RAM устройство.

По-високите тактови честоти действително ще осигурят подобрение на цялостната производителност на компютърната работа. В повечето случаи обаче това се свежда единствено до повишаването на няколко кадъра в секунда.

На практика инвестицията в RAM с по-висока тактова честота не е най-доброто решение. RAM модулите имат характеристики, влагането на средства в които си заслужава далеч повече.

В края на краищата DDR4 си е DDR4. Няма да откриете особена разлика в представянето на компютъра си, независимо дали RAM-ът работи на 3200 или на 2400 MHz.

Капацитет

Капацитетът все пак си остава най-важната характеристика на едно RAM устройство. Особено ако сте запалени по гейминга, работите с други по-натоварващи софтуери или сте фенове на мултитаскинга.

Смеем да твърдим, че в момента 16 GB са златната среда. 32 GB обикновено се оказва излишни, поне за момента, докато 8 GB започват да стават недостатъчни.

И все пак, ако компютърните ви занимания изискват от устройството ви по-голямо количество работна памет, най-добре да му я осигурите.

Така или иначе бихте могли да започнете с 8 GB, които да повишавате постепенно. Или пък можете направо да се снабдите с максимума и да бъдете подсигурени за следващите няколко години.

Компютърните програми с огромна скорост стават все по-взискателни към възможностите на едно компютърно устройство. До преди няколко години 4 GB RAM бяха напълно достатъчни, а днес се оказват твърде малко в почти всички случаи.

Не се изкушавайте прекалено обаче. RAM-ът е най-лесният за надграждане компонент от компютърната система, така че понякога е излишно да се презастраховате.

Стига да е важно за вас, винаги можете да си позволите да бъдете в крак с времето. RAM-ът няма да представлява спънка по пътя ви, така че не се тревожете.

Латентност

Когато в описанието на даден продукт срещнете CAS/CL, трябва да бъдете наясно, че това означава латентност.

Накратко казано, това се отнася до времето, което преминава от издадената команда за четене до момента, в който данните са вече достъпни за процесора. В случая на синхронен DRAM, какъвто е DDR4, тази латентност се измерва в тактови цикли, а не в наносекунди.

Няма да изпадаме в прекалено много технически подробности. Трябва да бъдете наясно единствено, че ползите от по-малката латентност в действителност са минимални, точно както е при тактовата честота.

Капацитетът на работната памет е далеч по-определящ за представянето на компютърното устройство. Тъкмо затова определено не си заслужава да инвестирате допълнително в RAM с по-малка латентност. Вероятно така или иначе няма да усетите особена разлика от нея.

Канали

Многоканалните RAM устройства са доста популярни от известно време насам. В основата на тяхната привлекателност се крие по-голямата честотна лента.

Има толкова много данни, които се прехвърлят между централния процесор и един RAM модул. Именно за да се предотвратят различните затруднения, отнасящи се до трансфера на информация, се появяват двуканални и четириканални RAM устройства.

Както се подразбира и от самите имена, двуканалните RAM устройства използват два канала, по които да тече информацията. Досещате се сами, че четириканалните използват четири канала.

Тъй като са включени повече модули, това може значително да разшири честотната лента и съответно да подобри производителността на системата.

Многоканалните видове RAM обаче са потребни най-вече при сървъри и работни станции, експлоатиращи гладен за памет софтуер. Подобни изключително натоварващи софтуери използват огромно количество от данни постоянно, за чието прехвърляне трябва да се погрижи някой.

Макар и при по-обичайна и разпространена употреба на компютърната система да не се нуждаете от нещо подобно, наличието на множество RAM модули все още крие своите предимства.

На първо място трябва да поставим цената. Да се сдобиете с повече ниско производителните RAM модули обикновено излиза по-изгодно, отколкото закупуването на единичен модул с голям капацитет.

Ако се стремите например към 16 GB RAM можете да спестите някой-друг лев, ако вместо единично устройство направите конфигурация. Можете да образувате комплект например от 2 x 8 GB модула или пък 4 х 4 GB модула.

Комплектът обаче не винаги излиза по-изгодно от единичния модул. Цените могат да варират в зависимост от променящите се пазарни условия, така че си правете добре сметката.

Не бива да пропускаме обаче и факта, че проблем при многоканалните RAM устройства може да бъде отстранен по-лесно. Със сигурност ще ви излезе по-изгодно да смените само един малокапацитетен повреден модул.

Освен това междувременно ще можете да продължите използването на компютъра си, само че с по-малко количество RAM.

Качество

Качеството е нещо, с което не бива да правим компромиси, ако искаме определено устройство да си върши работата пълноценно.

В общи линии всяко RAM устройство ще ви свърши добра работа. Трябва да бъдете особено внимателни при подбора си обаче. Различните производители по-скоро се конкурират, а не играят в комбина.

Макар и различните модели RAM да бъдат взаимно заменяеми, подобни действия не се препоръчват. Комбинирането на различни RAM модули от различни производители би могло да доведе до потенциални грешки, несъвместимост и цялостни сривове.

Ако пък използвате модули, които работят с различни тактови честоти, работата на всички ще бъдат ограничени до възможностите на най-бавния.

За да направите най-добрия избор, трябва да вземете няколко основни неща предвид.

На първо място, приоритизирайте капацитета спрямо тактовата честота и латентността. Второ, помислете си дали не си заслужава да организирате комплект, вместо да се снабдите с единичен високопроизводителен RAM модул. Трето, не смесвайте различни модели RAM.

Ако оставите достатъчно място в компютърната си кутия, винаги ще имате възможност да надграждате работната памет на устройството си. Технологиите няма да ви изпреварят, стига да поискате да ги надбягате.

Избирайте внимателно и не правете компромиси, които могат да се превърнат в хлъзгаво стъпало по пътя към идеалната компютърна система.

 

Е, дано нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, както обещахме, след като вече знаете всичко необходимо за RAM-a, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Памет RAM KIN-RAM-HX316C10F-8


Този RAM модул е от третото поколение на DDR SDRAM – DDR3. Макар и леко остарял, той все още се представя на ниво и разполага с капацитет от 8 GB. Тактовата му честота възлиза на 1600 MHz, а латентността му е CL10. Макар и да има по-добри предложения на пазара, ако разполагате с по-стара дънна платка, това е едно от най-добрите устройства, с които можете да се сдобиете. Този модул се представя на ниво и може да се комбинира с още няколко, ако смятате, че възможностите му не са ви достатъчни.
Купи сега

2. Памет RAM NELBO


Този RAM модул на NELBO е един наистина достъпен продукт с доста прилични възможности. От 4-тото поколение DDR4 е и предлага на притежателя си работен капацитет от 8 GB. Тактовата честота, при която работи, възлиза на 2400 MHz. Предназначен е за използване при настолен компютър и предлага страхотно съотношение между цена и качество за едноканален RAM модул.
Купи сега

3. Памет RAM Kingston HyperX Predator


Това DIMM RAM устройство е предвидено за инсталация в настолен компютър. Продуктът представлява двуканален кит с капацитет 16 GB, съставен от два модула от по 8 GB. От последното 4-то поколение DDR4 е. Работи при тактова честота, възлизаща на цели 3200 MHz, а латентността му е CL16. Ако изберете този продукт, със сигурност известно време няма да имате нужда от нищо друго. Той ще ви гарантира оптимално ефикасна работа на компютъра и безпроблемно ще се справя както с мултитаскинга дори и при по-натоварващи програми.
Купи сега

4. Памет RAM Team Group T-Force Delta


RAM-ът на Team Group T-Force Delta е един сравнително скъп, но определено страхотен продукт, за който в никакъв случай няма да съжалявате. Това е двуканално DDR4 устройство, композирано от два модула с капацитет от по 16 GB. Това означава, че цялостният капацитет на RAM-а ще възлиза на 32 GB, което в наши дни е предостатъчно за абсолютно всичко. Работи при тактова честота от 3600 MHz, а латентността му е CL18. Устройството е енергоспестяващо благодарение на ултра ниското работно напрежние, при което функционира. Одобрено е от всички производители на дънни платки.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Памет RAM Team Group TEAM-RAM-DDR4-8GB-2666-ZRD


Ето, че ви представяме ви още един продукт на Team Group. Този едноканален RAM модул е от 4-тото DDR4 поколение. Работната му честота възлиза на 2666 MHz, а латентността му е CL18. Ако го сравните с предходния продукт, можете нагледно да си дадете сметка, че ако искате да достигнете до капацитета от 32 GB, ще са ви необходими цели 4 модула като този. И все пак толкова голямо количество работна памет надали би ви било потребно, освен ако не планирате да натоварвате компютърната си система наистина до предела ѝ.
Купи сега


6. Памет RAM Corsair Vengeance PRO


Това DIMM RAM устройство е съвместимо с настолни компютри. Макар и да е от по-старото DDR3 поколение, този продукт не отстъпва на голяма част от по-съвременните си конкуренти. Постига капацитет от 16 GB благодарение на два модула с памет от по 8 GB, което го прави двуканален. Работи с тактова честота, възлизаща на 1600 MHz, а латентността му е CL9. Ако вашата дънна платка е сравнително стара, може би не е лоша идея да проверите дали не е съвместима с този продукт, който в никакъв случай няма да ви разочарова.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!