Всички категории

9-те Най-Добри Топ Матраци

Матракът дава необходимата опора и комфорт на тялото докато спите, а спалното бельо допълва удоволствието от тази почивка.


Има обаче и друг важен компонент, който допринася за това и често получава прекалено малко до никакво внимание.

Този компонент е топ матракът.

Въпреки че не е абсолютно задължителен, той може да ви донесе още по-голямо удобство, да поддържа телесната температура в нормални граници и да предложи допълнителна опора за тялото.

Добре подбраният топ матрак може да подобри качествата на стария ви матрак или ако той е нов – да удължи живота му с поне една до две години.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно, което трябва да знаете при избора на топ матрак.

Видове аксесоари за матраци


Ако сте решили, че искате да оборудвате стар или нов матрак с допълнителни аксесоари за подобряване комфорта или удължаване живота на първия – добре е да знаете какви опции имате и коя е най-подходяща за целите ви.

Покривала, протектори и калъфи за матрак

Идеята на тези аксесоари е да защитят вашия матрак (или топ матрак) от разливания или да подобрят хипоалергенните му свойства.

Намаляването на възможността за развиване на микроорганизми и дървеници е сред основните причини потребителите да предпочетат подобен аксесоар.

Калъфите за матрак напълно изолират същия заради закопчаването от край до край с цип. Това обикновено не важи за покривалата и протекторите.

Различните производители на подобни аксесоари използват различна терминология, затова е важно да проверите какво точно предоставя и прави всеки избран продукт и как точно се прикрепя към матрака.

Някои калъфи, покривала и протектори имат и подплатен горен слой, чиято цел е осигуряването на допълнителна мекота и комфорт. Но основната им функция е да защитават матрака и хората, които го използват.

Омекотяващи топери

Идеята на тези аксесоари е да добавят допълнителна мекота и комфорт към вече наличния матрак. Те обаче не са толкова комплексни и функционални колкото топ матраците.

Омекотяващите топери повече наподобяват протектори за матрак, които обаче имат добре подплатена горна част, която освен, че придава мекота служи и като защита на матрака от разливания и образуване на микроорганизми.

Можете да намерите и затоплящи топери, които запазват топлината и са отличен избор за зимата. Логично има и модели, които пък охлаждат ако ви е прекалено горещо през топлите месеци.

Някои от тези аксесоари са направени да вършат повече неща, което може да се отрази на цената, качеството и комфорта.

Топ матрациТоп матраците добавят по-значително и комплексно (често от няколко различни слоя) омекотяване и подобряване на опората на тялото и цялостния комфорт при спане.

Ако искате да подобрите значително функционалността на стар или недобре подбран матрак дори можете да използвате омекотяващ топер в комбинация с топ матрак.

Всъщност можете да комбинирате топ матракът с всеки от останалите изброени аксесоари.

Можете спокойно да поставите омекотяващ топер под или над топ матракът, а отгоре да сложите протектор или дори да приберете всичко в калъф (ако това е възможно).

Имайте предвид, че някои производители могат да ви объркат защото дават различни определения за продуктите си. Така някои могат да предлагат омекотяващ топер като топ матрак, но реално да не е точно така.

Затова винаги е добре да четете внимателно какво предлага даден спален аксесоар и самите вие да прецените към коя категория спада той.

Нека още веднъж преговорим накратко какви са основните категории спални аксесоари и какво предлага всяка.

Калъфи за матрак – обхващат матрака напълно от всички страни и го защитават от щети, а спящите на него от алергени като прах, микроорганизми и дървеници.

Покривала и протектори за матрак – предпазват матрака от щети, но не го обхващат изцяло, а обикновено само отгоре като чаршаф с ластик. Могат да намалят алергените, но не толкова добре колкото калъфите.

Омекотяващи топери – могат да добавят допълнителен комфорт и защита на матрака и да подобрят поддържането на телесната температура.

Топ матраци – предоставят отлична защита на матрака от щети и алергени, както и подобряват комфорта по време на сън.

Какво да имате предвид при избора на топ матрак


На пазара има много видове топ матраци затова вероятно най-добре е първо да решите какво точно искате и от какво се нуждаете. След това може да обмислите от какви материали да е изработен топ матракът.

Личните предпочитания също ще изиграят голяма роля. Но ако искате да притеглите предимствата и недостатъците на всеки – ето и основните неща, които да вземете предвид.

Цена

По-високата цена не винаги ще ви гарантира по-добър топ матрак. Все пак избирате модел, който да отговаря на вашите нужди, което не винаги се случва с избирането на най-скъпия топ матрак.

Модели от обикновена пяна, полиестер или памук обикновено са сред най-евтините.

Тези от висококачествен памук, пух или пера са позиционирани в средата. А моделите от мемори пяна и вълна могат да бъдат скъпи, а най-скъпите обикновено се от латекс.

Облекчаване на болката, твърдост и допълнителна опора

Ако имате нужда от топ матрак за допълнителна опора на гърба и крайниците – моделите от латекс и мемори пяна са най-ефективни. Те най-добре ще поддържат формата на тялото ви и ще подкрепят естествената му позиция.

Комфорт и мекотаС такъв голям избор на топ матраци от различни материали, плътности и дебелина – би трябвало лесно да намерите най-мекия и комфортен за вас модел. Имайте предвид, че вашето виждане за комфорт може да се различава от това на човека, който спи до вас.

Може би предпочитате топ матрак, който да поддържа отлично тялото ви, например такъв от латекс или мемори пяна? Или пък искате да спите като на облак и предпочитате пух или памук?

Постигането на желаната мекота е много по-лесно отколкото при твърдостта, особено при топ матраците. Можете да опитате модел от мемори пяна с ниска плътност или пък такъв от обикновен памук или пяна, които са известни с това, че са просто меки.

Дебелина и плътност

Топ матраците обикновено са дебели от 5 до 20 сантиметра.

Ако избирате топ матрак, за да подобрите свойствата на стария си матрак или тежите повече от обикновено – по-добре ще бъде да се спрете на възможно най-дебелия топ матрак. Материалите, които предлагат най-голямата дебелина са мемори пяна и латекс.

Също така плътността на топ матраците не е по-малко важна.

Тя определя каква опора ще има тялото. Моделите от мемори пяна и латекс ще ви дадат най-голям избор откъм плътност и съответно възможност за намиране на правилното ниво на комфорт.

Намаляване усещането на чужди движенияТоп матраците се справят добре с намаляването на предаваните вибрации и шум от движенията на партньора ви. Ако делите леглото с още някого и той спи особено неспокойно и ви буди – подобни модели са отличен избор.

Телесна топлина

Топ матраците от мемори пяна и латекс са склонни да задържат по-голямата част от телесната топлина. Колкото по-дебели и плътни са те – толкова по-топло ще ви бъде въпреки усилията на производителите да намалят този ефект с добавяне на охлаждане с гел или отвори за вентилиране.

Топ матраците от вълна, пух и пера могат да се използват целогодишно тъй като предоставят допълнителна топлина през зимата и намаляват топлината през лятото. Не забравяйте, че външният материал също може да повлияе на топлината и дори попиването и отвеждането на потта.

Алергии

Някои материали са по-подходящи за хора с алергии. Също така някои са по-устойчиви на развитие на микроорганизми, задържане на прах, дървеници и т.н.

Почистване и преместване

Не забравяйте, че когато ви доставят топ матракът ще ви се наложи да го извадите от опаковката му и да го разположите на леглото върху матрака. В последствие може пък да ви се налага да го махате за почистване.

Топ матраците от обикновена пяна са леки и лесни за пренасяне. Моделите от пух, пера и памук също са по-леки в сравнение с тези от мемори пяна и латекс.

Някои топ матраци могат да се перат в пералня, други – не.

Ако избраният модел трябва да се пере на ръка – това може да бъде доста трудно и да отнема прекалено много време. Това е още една добра причина да използвате калъф или протектор.

Гаранция

Стандартната гаранция за топ матрак е две години. Някои производители обаче предлагат удължена гаранция до пет или повече години и по този начин показват доверието в качеството на своите продукти. Имайте предвид, че има гаранционни условия.

Не можете да искате гаранционна замяна за топ матрака си само защото той е улегнал с времето под натиска на тежестта ви.

Топ матрак от какъв материал да изберете


Топ матраците се произвеждат от различни материали. Важното е да знаете какво точно получавате от всеки материал и да прецените какви са ползите и недостатъците от него.

Нека разгледаме по-подробно и материалите, от които най-често се изработват топ матраци.

Латекс

Топ матраците от латекс обикновено са скъпи, но подобно на тези от мемори пяна предоставят отлична опора и комфорт.

Латексът идва от сокът на каучуковите дървета и е напълно естествен.

Съответно някои модели от латекс са направено от напълно естествени материали. Има и модели от синтетичен латекс, които са изработени от изкуствени материали. На пазара ще срещнете и топ матраци, които смесват и двата вида латекс. Затова най-добре проверете внимателно преди да изберете даден топ матрак от латекс.

Предимства:

 • Предлагат невероятен комфорт и облекчение на болката в точкови места като поемат добре тежестта и формата на тялото; Поддържат правилната позиция на тялото;
 • Обикновено са по-твърди от моделите от мемори пяна, но са също толкова удобни;
 • Естественият латекс има по-добра резистивност от микроорганизми и акари;
 • Изключително издръжливи;
 • Не прехвърлят вибрации от движенията на партньора;
 • Обикновено не запарват колкото моделите от мемори пяна.

Недостатъци:

 • Могат да бъдат сравнително скъпи;
 • Могат да запарват повече през лятото, ако не са изработени от висококачествен латекс;
 • Често са прекалено тежки за преместване.

 

Мемори пяна

Това е един от най-избираните материали при производство на матраци и топ матраци.

Но висок клас матрак от мемори пяна може да бъде прекалено скъп, затова и избора на топ матрак от същия материал е за предпочитане за много потребители.

Предимства:

 • Мемори пяната се оформя по тялото и предлага изключително добра опора и комфорт по време на сън;
 • Отличен избор при проблеми със ставите и болки в мускулите и гърба;
 • Намалява шума и вибрациите от движенията на партньора;
 • Предлага се в различна плътност, за да намерите най-точната твърдост;
 • Издръжлив материал е и ще ви служи дълги години.

Недостатъци:

 • Мемори пяната понякога може да има силен химичен аромат в началото, който изчезва обикновено до няколко дни;
 • Задържа топлината и ако не искате да ви е горещо докато спите е добре да потърсите вентилиран модел.

ВълнаОще един материал използван за изработка на топ матраци. Очаквано той е естествен и заради това може да бъде по-скъп от други.

Предимства:

 • Естествено мек и създаващ комфорт;
 • Здрав и често издържа дълги години;
 • Идеален е за хора с алергии, които може да имат проблеми със синтетични материали;
 • Акарите и дървениците стоят надалеч от вълната;
 • Справя се добре с поддържането на хладно през лятото и топло през зимата.

Недостатъци:

 • По-скъпа е от други материали;
 • Не предлага толкова добро омекотяване колкото например мемори пяната.

Гъши и патешки пух или пера

Спалното бельо от гъши или патешки пера, или от още по-мекия и луксозен пух, е известно с това, че е много меко и удобно. Ако имате алергии или искате по-твърд топ матрак, модел от подобен материал едва ли е най-подходящ.

Предимства:

 • Предлагат меко и луксозно усещане, в което много хора се влюбват;
 • Издръжливост с години;
 • Спомага за намаляването на вибрациите от околните движения;
 • Добро регулиране на температурата през летните и зимни месеци.

Недостатъци:

 • Не е добър избор ако искате твърд топ матрак против болка и дискомфорт;
 • Може да не е достатъчно дебел и съответно да не скрие забележките на стария и износен матрак;
 • Риск от стърчащи пера, въпреки че по-висококачествените модели нямат този проблем; Ако моделът е от пух няма риск от стърчащи пера;
 • Може да губи формата си и ще трябва да го разтръсквате, за да я възстановите.

Памук и полиестер

Има широка гама от топ матраци изработени от памук, а понякога се срещат модели в комбинация от памук и полиестер. Цената също варира в широки граници.

Предимства:

 • Възможност за намиране на модел от изключително мек и нежен материал;
 • Огромен избор от естествени до синтетични материи;
 • Обикновено се почистват по-лесно от други видове топ матраци;
 • Топ матраците от полиестер могат да бъдат много достъпни ценово.

Недостатъци:

 • Не са издръжливи като топ матраците от латекс, вълна и мемори пяна; Памукът се свива сравнително бързо;
 • Моделите от висококачествен памук могат да бъдат много скъпи.

Обикновена пянаМоделите от обикновена (полиуретанова) пяна наподобяват наредени яйца, заради повърхността, която се образува от пяната.

Можете да намерите и топ матраци с подобна яйцевидна форма и от мемори пяна, но както може да се очаква – цената ще е съвсем различна.

Добре е да не се подлъгвате от това, че два топ матрака изглеждат идентично (с вълниста яйцевидна повърхност), защото един може да е от обикновената и евтина пяна, а друг от мемори.

Тъй като вече разгледахме какво предлага мемори пяната, нека се спрем по-подробно на обикновената пяна.

Както може би се досещате тя не е толкова луксозен материал като останалите, но е добър избор ако имате ограничен бюджет.

Предимства:

 • Обикновено по-евтина от други материали;
 • Лека и тънка, лесно се навива и транспортира;
 • Отличен избор за употреба на къмпинг или почивка;
 • Могат да се сложат два топ матрака, за да се получи по-дебела основа за спане.

Недостатъци:

 • Не предлага дебела основа и толкова добър комфорт в сравнение с други материали;
 • По-малко издръжлива и може да започне да се разпада при честа употреба;
 • Може да запарва през летните месеци.

Най-добрите топ матраци

Топ матраците се предлагат в различни размери, с различна дебелина и понякога имат конструкция от няколко различни слоя – това прави избирането на правилния модел изключително трудно. Ако дори и след прочитането на това ръководство не можете да се спрете на нещо конкретно – не се тревожете.

Ще ви представим някои от най-добрите модели топ матраци на пазара.

Просто изберете най-подходящия според вашите лични предпочитания и бюджет и започнете да се наслаждавате на по-дълбок и спокоен сън.

1. Топ матрак Sleepy Aloe Comfort


Моделът е изцяло от полиуретанова пяна и има дишаща структура, която носи много предимства на спящите върху него. Ортопедичните му качества осигуряват пълното отпускане на тялото и облекчават болките и натрупаното напрежение в ключовите зони, ставите и мускулите.

Дамаската на топ матрака е обработена с екстракт от Алое Вера за здравословна среда на сън и успокояване при допир с кожата.

Има сваляем калъф с цип, който може да се пере и в пералня. Идеална опция за всеки, който не иска да подменя стар или неудобен матрак, а само да подобри качествата му.
Купи сега

2. Топ матрак Ted Aloe Memory


Този топ матрак е изработен от полиуретанова и мемори пяна, което го прави двуслоен. Плътността на пяната е 200 грама на квадратен метър, което го прави средно твърд.

Калъфът му е от нежна полиестерна материя, която успокоява кожата при допир.

Препоръчително е да се изпробва във физически магазин преди окончателна поръчка, за да не се окаже по-твърд от очакваното за някои потребители.
Купи сега

3. Топ матрак ЕЛИТЕ Престиж


Моделът е с ядро от латекс с уникална микропореста структура. Естественият латекс е известен с това, че е изключително мек и дълготраен, което допринася за спокойния сън.

Може да се използва за подобряване свойствата на стар и износен матрак или върху нов, но неудобен такъв. Този топ матрак е напълно ергономичен и анатомичен.

Има специални отвори, които гарантират отлична проветривост. Дамаската е от мек белгийски памук и е прошита със силиконова вата и снапбонд.
Купи сега

4. Топ матрак Ted Adry Cool Gel


Топ матракът е на една от водещите марки за матраци и спално бельо и аксесоари, която има над 20 години опит в сферата. Както може да се очаква той е изключително качествен и добре разработен с внимание към всеки детайл и изключителна грижа за пълноценната почивка и здравословния сън на ползуващите го.

Моделът е със специален гел в мемори пяната, който предотвратява прекомерното затопляне през нощта.

Самият гел предлага приятно и хладно чувство на кожата когато се лежи върху него. Мемори пяната пък следва всеки контур на тялото и реагира на температурата му като облекчава точките на напрежение и спомага за отпускането на мускулите.
Купи сега

5. Двулицев топ матрак GreenFabric АЛОЕ Мерино


Този модел е двулицев и осигурява отлични условия за сън благодарение на ядрото си от седем зони, което създава правилна опора на тялото и премахва напрежението от ключови точки.

И двете лица на топ матрака са изработени от луксозен бамбуков плат и мериносова вълна.

Мериносовата вълна служи като естествена изолация и спомага за поддържането на телесната температура по време на сън, а бамбуковите нишки поглъщат влагата и я разсейват. Моделът е завършен с иновативна дишаща материя отстрани, която позволява добрата вентилация дори в най-горещите нощи.
Купи сега

6. Топ матрак TED BED Goose Down с гъши пух


Топ матракът предлага неописуем лукс и комфорт по време на сън.

Той може да превърне всяко легло в нещо наистина уютно, комфортно и топло.

Има фин и лек пълнеж от гъши пух и пера в съотношение 15 към 85 за изключителна мекота и сън сякаш се спи върху облак. Материалът е естествено издръжлив и не се деформира с времето.

Прошивката на модела осигурява равномерно разпределяне на пълнежа и след пране. Калъфът е от висококачествен памучен текстил, който не пропуска перата да излизат навън.
Купи сега

7. Топ матрак Medico Plus Anti Stress


Този топ матрак е отличен избор за ежедневна употреба при стар и износен матрак или нов, но изключително неудобен такъв. Калъфът му е изработен от анти стрес плат, който има изразено успокояващо действие върху тялото, а също така е хипоалергенен и антибактериален.

Продуктът е снабден с ластични ленти от едната си страна за по-добра фиксация към матрака.

В прошивката на калъфа има добавена специална вата, която има отлични изолационни качества и поддържа телесната температура като по този начин предпазва от нощно изпотяване. Ядрото на модела е от ортопедична пяна с оптимална твърдост за перфектна опора на тялото и комфорт по време на сън.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Топ матрак ВИКИ


Моделът е изграден изцяло от полиуретанова пяна като ядрото е допълнително изолирано с полиестерна вата и калъф от нетъкан текстил с антиакарна обработка.

Топ матракът е отличен избор за добавяне към всякакви стари и нови матраци, било то пружинни, латексови или от пяна.

Той може да подобри значително комфорта по време на сън.
Купи сега

9. Топ матрак Green Future Memory


Топ матракът е с ядро от мемори пяна с плътност от 500 грама на квадратен метър, което го прави сравнително твърд.

Придава отлична опора на тялото и гръбнака като по този начин отпуска напрежението в ключови точки, както и в ставите и мускулите.

Може да се използва дори върху стар и износен матрак като значително ще подобри качествата му.
Купи сега

4.6/5 - (21 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
 1. Нанко пише

  Прочетох цялата статия за топ матраци и други, но пак не можах да преценя какво да си взема!

  Имам матрак на Магнифлекс, но ми е прекалено твърд. Купих си топ матрак, но 95% от времето се чусвах дискомфортно – изпотявах се и все ми беше топло!

  Може ли да ми предложите нещо, което да ми е удобно, меко и да не се загрявам. Трябва ми материя, която да диша и да е от естествени материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!