Всички категории

7-те Най-Добри Машини за Рязане на Плочки

Когато се търси машина за работа и ремонтни дейности е особено важно да се избере подходящ модел – само така крайният резултат ще бъде достатъчно добър.

 

При лепенето на плочки е необходима добра машина за рязането им за да няма кривини и всичко да е наредено правилно и с равномерни фуги.

Независимо дали ще правите ремонт на собственото си жилище или работата ви го изисква, добрата машина за рязане на плочки е от съществено значение.

Само така ще постигнете наистина отлични резултати от ремонта и вие или вашите клиенти ще останат повече от доволни.

Но избирането на машина за рязане на плочки може да бъде сложна задача. На пазара има прекалено много марки и модели.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно относно машините за рязане на плочки.

Накрая дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите модели на пазара.

Видове машини за рязане на плочки


Машините за рязане на плочки са много видове и имат различна дължина на острието и здравина. Има няколко фактора, които са определящи затова дали една машина е подходяща за дадена работа.

Освен това машината трябва да е достатъчно здрава и издръжлива за да се оправдае инвестицията ви с времето.

Има няколко основни вида машини за рязане на плочки на пазара като ще разгледаме всеки от тях.

Водни машини за рязане на плочки

Тези машини се характеризират с прецизно и точно рязане. Могат да се използват и като настолен трион, но разликата е, че ножът е поставен отгоре на самата водна маса.

Причината да се използва вода при рязането е, че тя помага за по-лесното и точно рязане на плочките, намалява триенето и пази ножа от прегряване.

За начинаещи подобна машина е изключително подходяща тъй като е лесна за използване. За малки и по-нестандартни разрези е силно препоръчителна. Ако ще правите основно прави разрези то водните машини за рязане на плочки се справят както всички останали видове.

Ръчни машини за рязане на плочки

За разлика от мнението на повечето хора, ръчните машини се справят много добре с рязането на плочки, но стига да изберете достатъчно здрав модел с хубав нож. И въпреки, че подобна машина може да бъде сравнително скъпа, инвестицията е оправдана заради множеството предимства, които има тя.

Начинаещи и домашни майстори могат да изпитат трудности при работата с ръчна машина, тъй като се изисква точна ръка за прецизните разрези. Ако нямате опит, то тогава се въоръжете с търпение и време. Водните машини за рязане на плочки имат равна повърхност за рязане и плочките се поставят на нея, но това не се отнася за ръчните модели.

Препоръчително е да инвестирате в качествена ръчна машина и да отделите достатъчно време за практика. След като свикнете с рязането на подобна машина ще можете да правите чисти и прецизни разрези без особени проблеми.

Шлайф машини за рязане на плочкиТези машини са отлични за рязане на плочки под ъгъл, както и за използване при по-дебели плочки. Ефективността при рязане с подобна машина е изключително висока.

Имайте предвид, че ако машината не се използва правилно може да има известни рискове за вашата безопасност. Обикновено използването на шлайф машина за рязане на плочки изисква опит и практика. Затова и машините от този вид се препоръчват само за професионалисти.

Какво да вземете предвид при избора на машина за рязане на плочки

Когато избирате машина за рязане на плочки има някои неща, които е добре да разгледате и вземете предвид. Само така ще можете да изберете подходяща машина и да направите една цялостно по-добра и информирана покупка.

Материал за рязане

Материалът, който ще се реже е важен фактор при определяне вида на машината, от която бихте имали нужда. Ако ще се режат обикновени керамични плочки без покритие за лепене на стени и плотове, тогава няма да имате нужда от много сила и мощност, тъй като лек натиск ще раздели плочката на мястото на разреза.

За по-дебели плочки, подови плочки и такива направени от естествен камък ще ви трябва машина за рязане, която има достатъчно мощност и сила за натиск.  Машините с по-малка мощност няма да вършат достатъчно добра работа. След като имате поне малка представа какъв материал ще се реже ще можете да определите и от каква машина бихте имали най-добра полза.

МощностНякои машини за рязане на плочки са много мощни и могат да упражнят над 600 килограма сила при натиск. Мощността и силата при натиска, от които ще имате нужда зависят изцяло от материала, който ще режете.

Ако ще работите със здрави керамични плочки, гранит или мрамор – то тогава ще ви трябва електрическа машина за рязане.

Имайте предвид, че някои подови плочки могат да се режат само с ръчна машина, затова отново съобразете какво и как ще трябва да режете.

Според материала за рязане изберете машина с достатъчно мощност и сила при натиск.

Размери на материала за рязане

По-големите плочки ще изискват по-голям нож при рязане. Затова и размерите на материала, който ще се реже трябва да се съобразят, иначе разрезите няма да са точни и равномерни.

Когато проверявате размера винаги го правете по диагонала на плочката и се уверете, че дължината на ножа е достатъчна. Винаги взимайте предвид диагонала, защото той е по-дълъг от страницата на плочката.

Видове разрези

Обикновено машините за рязане на плочки правят два вида разрези – фиксиран и многоточков. Фиксираният или наричан още едноточков разрез се прави бързо по вертикала и е напълно прав.

Многоточковият или наричан още мобилен разрез е по-подходящ когато искате да режете под ъгъл или ви трябват няколко поредни минавания с ножа за прецизно и изчистено рязане.

Материал на изработка на ножаПреди да изберете конкретна машина за рязане на плочки винаги проверявайте от какво са изработени ножът и режещият диск. Истината е, че дискът не е отговорен за рязането. Той просто прави повърхностен разрез, за да може след това ножът да мине и разполови плочката.

Ръбовете на диска трябва да нямат дефекти и изкривявания, а той не трябва да е прекалено остър. Прекалено острият диск може да се изкриви лесно, а както споменахме вече, не е необходима острота.

Висококачествените машини за рязане на плочки обикновено имат дебели и здрави режещи дискове, докато по-евтините модели имат остри дискове, които се повреждат след продължително използване.

Аксесоари

Добре е избраната машина за рязане на плочки да има аксесоари в комплекта. Те зависят от избраната марка и модел, но обикновено е добре да има спомагателна приставка за цокъл, гумена подложка за плочките и други скоби, приставки и аксесоари, които биха улеснили работата ви.

Най-добрите машини за рязане на плочки

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите машини за рязане на плочки. Изберете тази, която отговаря най-добре на вашите изисквания и бюджет.

1. Машина за рязане на плочки MTX PROFESSIONALРъчна машина за рязане на плочки с една водеща релса. Има I-образна шина изработена от специална легирана стомана. Каретка обхващаща релсата от двете страни, движеща се чрез сачмен лагер. Специални болтове за регулиране луфта между релсата и каретката, което води до максимална устойчивост на дръжката при рязане. Машината има алуминиева основа, която осигурява стабилно позициониране. Дължината на рязане на модела е 70 сантиметра.
Купи сега

2. Машина за рязане на плочки Masterpiuma 63P3Ръчна машина за рязане на плочки за професионална употреба. Изработена е от метал. Препоръчва се за рязане на керамика. Управление на две скали и надлъжно рязане. Дължината на рязане е 63 сантиметра, а дълбочината 2.2 сантиметра. Машината тежи 9.5 килограма.
Купи сега

3. Радиална машина за рязане на плочки Güde RFS 200Радиална машина с алуминиев стопер и лагерни водачи. Тя е четириканална и има водна помпа, която подава вода за охлаждане на режещия диск. Една водеща релса и възможност за рязане под ъгъл с наклон до 45 градуса. Максимална допустима дължина на плочката от 52 сантиметра. Максимален диагонал на плочката 36 сантиметра. Максимална дебелина на плочката 3 сантиметра за право рязане и 2.5 сантиметра за рязане под ъгъл. Машината тежи 30 килограма.
Купи сега

4. Професионална машина за рязане на плочки и фаянсРъчна машина за рязане на фаянс и плочки за професионална и полупрофесионална употреба. Изработена е от алуминий и метал. Възможност за прав разрез и рязане под ъгъл от 45 градуса. Максимална дължина на рязане от 60 сантиметра. Максимална дълбочина на разреза от 1.6 сантиметра.
Купи сега

5. Машина за рязане на фаянс и теракот Einhell TC-TC 618Машината е подходяща за рязане на плочки от фаянс и теракот. Електрическа е и се захранва директно от мрежата. Мощността на модела е 600 вата. Оборотите на празен ход са 3000 за минута. Максимална височина на рязане под прав ъгъл от 3.5 сантиметра и под ъгъл от 45 градуса 2.2 сантиметра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Машина за плочки Raider RD-TC14Ръчна машина за рязане на плочки, която може да се използва от хоби и домашни майстори. Изработена е от здрав метал. Позволява дължина на рязане до 60 сантиметра. Моделът тежи 7.2 килограма.
Купи сега

7. Професионална машина за рязане на плочки DecorexПрофесионална машина за прецизно рязане на фаянс и теракот. Снабдена е с допълнителен лагер за по-прецизно рязане. Ножът е с диаметър от 2 сантиметра. Дължината на работната част е 80 сантиметра. Машината може да реже надлъжно до 80 сантиметра и на дълбочина до 2 сантиметра. Тежи 10.5 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!