Всички категории

8-те Най-Добри Стерилизатори за Бебешки Шишета

Родителите правят всичко възможно за да бъдат децата им щастливи и в безопасност.


Смяна на безброй пелени, дълги и безсънни нощи и даряването на постоянна безусловна любов са само малка част от това да бъдеш родител.

Но зад очарователните усмивки и звуци на едно малко бебе, през първата година от живота му не всичко е толкова весело и щастливо – най-вече заради микробите, които са невидим враг.

За щастие има много практични и прости методи, които един родител може да използва за да поддържа имунната система на своето бебе в добро състояние – един от тях е стерилизирането на бутилките за хранене.

В това ръководство ще ви запознаем с всичко по-важно около стерилизаторите за бебешки бутилки – така ще можете да направите по-информирана и правилна покупка впоследствие.

В края на ръководството ще ви представим и някои от най-добрите стерилизатори за бебешки шишета.

Какво да вземете предвид при избора на стерилизатор за бебешки бутилки

Педиатрите препоръчват родителите да стерилизират бутилките на своите деца до навършване на една годинка.

Това е особено важно за недоносените бебета, които нямат достатъчно силна имунна система и не могат да се борят с вредните микроби. Стерилизирането на бебешките бутилки е силно препоръчително през първите три месеца от раждането.

Също така това е задължително за бебета с по-слаба имунна система.

Но изборът дали и колко време да се стерилизират бебешките бутилки зависи изцяло от родителите и препоръките на техния педиатър спрямо развитието и здравето на бебето.

Някои родители предпочитат да използват вряла вода, но това е прекалено дълъг и многоетапен процес. Това крие и много рискове – от изгаряния до не достатъчно добра стерилизация.

По-бързият и лесен начин е да се използва стерилизатор.  Това е евтин и удобен начин да стерилизирате бебешките бутилки.

Видове стерилизатори за бебешки бутилкиКакъв стерилизатор ще използвате зависи изцяло от личните ви предпочитания. Всеки вид се справя успешно с премахването на почти всички микроби, които могат да навредят на вашето бебе.

Начинът им на работа обаче се различава и оттам и факторите, които влияят на удобството при ползване.

Парни стерилизатори за микровълнова

Стерилизаторите от този вид са лесни за използване и достъпни ценово. Просто пълните с вода, поставяте в микровълновата с бутилките и оставяте парата да направи останалото.

Ако искате базов, но работещ стерилизатор – модел от този вид би ви свършил добра работа.

Електрически парни стерилизатори

Подобно на микровълновите, тези стерилизатори също използват пара за убиване на микробите. Тъй като са електрически те трябва да се включат в контакта за да работят.

След това просто натискате бутона за включване и сте готови. Използването на такъв стерилизатор ви освобождава микровълновата, но за сметка на това заема място на кухненския плот. Ако обаче имате достатъчно място и ви трябва модел, който работи лесно и ефективно – то този вид стерилизатори са подходящи.

Ултравиолетови стерилизатори

Ултравиолетовите стерилизатори за бебешки бутилки използват ултравиолетова светлина за да убият микробите. Те са високотехнологични и предпочитани от много родители и професионалисти в грижата за децата. Работят по-бързо от останалите видове стерилизатори, но очаквано са и по-скъпи.

Стерилизащи чанти

Този вид стерилизатори са подходящи за ползване навън или по време на път.  С подобен модел и микровълнова под ръка можете бързо и лесно да стерилизирате бебешките бутилки където и да се намирате.

Използване


Като все още неопитен родител, последното нещо, което бихте искали е стерилизатор, чието ползване да бъде съпътствано от главоболие.

Изберете стерилизатор за бебешки бутилки, който е лесен за използване. Ако прецените, че определен модел е прекалено сложен за експлоатация – просто подминете и се насочете към друг.

Размери

Ако нямате свободно място на кухненския плот или искате да съхранявате някъде стерилизатора когато не се ползва – изберете по-компактен модел.

За да разберете стерилизатор с какви размери би бил най-подходящ, просто се запитайте колко бебешки бутилки и други предмети ще стерилизирате ежедневно. Може пък да се окаже, че по-голям като размери стерилизатор ще ви свърши по-добра работа.

Време на работа

Изключително важно е един стерилизатор да стерилизира бебешките бутилки възможно най-бързо и ефективно. Въпреки това някои стерилизатори го правят по-бързо от други.

Затова когато избирате най-подходящия проверете за какво време се извършва един стерилизиращ цикъл – от началото до самия край.

Допълнителни екстри

Някои стерилизатори за бебешки бутилки имат допълнителни екстри като например да стерилизират и подсушават бутилките едновременно или пък да ги подгряват.

Стерилизаторите за микровълнова са ефективни откъм време, но оставят бутилките мокри

Съответно ако не се подсушат след това, останалата по тях влага може да доведе развитието на бактерии. Затова е добре да вземете предвид и времето за подсушаване на бутилките към това за стерилизиране.

В зависимост от изискванията и нуждите ви, може би е по-добре да се спрете на стерилизатор, който има гореспоменатите допълнителни екстри.

Аксесоари


Представете си, че сте си поръчали стерилизатор и нямате търпение да го използвате. Но в един момент забелязвате, че нямате щипки, бебешки бутилки и още аксесоари, които биха ви потрябвали.

Много неприятна и тъжна ситуация, в която за съжаление много родители попадат. Когато избирате стерилизатор за бебешки бутилки задължително проверете какви аксесоари са включени в комплекта и какво ще трябва да си купите отделно.

Почистване

Противно на общоприетото схващане, стерилизаторът трябва да се почиства редовно. Не се притеснявайте, няма да имате нужда от стерилизатор за вашия стерилизатор. Някои стерилизатори за бебешки бутилки могат да се слагат в съдомиялна машина, докато други се разглобяват и мият на ръка.

Ултравиолетов или парен стерилизатор

Ултравиолетовите стерилизатори са по-скъпи от парните, но разликата в цената е напълно оправдана. Първите са подходящи за продължителна употреба и могат да стерилизират всичко, не само бебешки бутилки, например дистанционни, мобилни телефони, бижута, четки за грим и др.

Те имат двойна вентилационна система и след стерилизация предметите излизат напълно сухи. Повечето от тях имат и сензорен панел, на който изписва когато цикълът на стерилизиране е приключил. За някои родители подобен стерилизатор би бил от по-голяма полза.

От друга страна парните стерилизатори нямат подобни екстри и например не сигнализират когато цикълът е приключил. Въпреки това те са достатъчно ефективни, а освен това са и по-евтини.  В крайна сметка зависи изцяло от вашите лични предпочитания и бюджет какъв стерилизатор за бебешки бутилки ще изберете.

Подсушаване на бутилките


Ако решите, че искате обикновен стерилизатор, то вероятно ще подсушавате бутилките след стерилизацията по стандартния начин – оставени на сушилника.  И въпреки че това е достатъчно ефективен начин за подсушаване, той отнема доста време. 

Освен това сушилниците за съдове могат да бъдат източник на микроби, което обезсмисля стерилизирането.

За щастие има стерилизатори, които могат да подсушават бебешките бутилки след приключването на самата стерилизация. Така няма риск от появата на микроби върху току-що стерилизираните бутилки. Тези стерилизатори могат да се ползват и като стерилни съдове за съхранение на бутилките, стига капакът да не се отваря след приключване на цикъла.

Процесът на сушене на бутилките е много прост – използва се горещ въздух, който ефективно премахва остатъчната влага.

Имайте предвид, че ръчното подсушаване на стерилизираните бутилки с кърпа не се препоръчва, тъй като тя може да разпространи микроби, дори и да е изпрана.

Чешмяна или дестилирана вода

В зависимост от съдържанието на чешмяната ви вода, може някои минерали, соли и седименти в нея да съкратят живота на стерилизатора.  Но ако го почиствате и поддържате редовно ще намалите рисковете от това значително. Все пак проверете конкретният стерилизатор с каква вода се препоръчва да се използва – за някои трябва дестилирана.

Ако пък не искате да използвате вода за стерилизацията на бутилките, то тогава разгледайте ултравиолетовите стерилизатори.

Използването на дестилирана вода може да ви се струва досадно, но може да бъде полезно в дългосрочен план. С дестилирана вода няма да ви се налага да чистите стерилизатора толкова често, освен това ще удължите живота му.

Най-добрите стерилизатори за бебешки шишета

Представяме ви и някои от най-добрите стерилизатори за бебешки бутилки. Просто изберете този, който най-добре отговаря на вашите изисквания и бюджет.

1. Електрически стерилизатор Philips AVENT SCF286Моделът се захранва от електрическата мрежа и стерилизира посредством пара. Побира 330 милилитра вода. Може да стерилизира до шест шишета едновременно.

Цикълът на стерилизация трае 6 минути. Функция за автоматично изключване.
Купи сега

2. Електрически стерилизатор с пара Philips AVENT SCF284Електрически модел, който стерилизира посредством пара. Има резервоар за вода с капацитет от 330 милилитра. Събира до шест шишета за един цикъл.

Стерилизацията трае 6 минути. Има функция за автоматично изключване.
Купи сега

3. Електрически стерилизатор MappyМногофункционален електрически стерилизатор, който има вграден LCD екран и дизайн за всякакви бутилки. Може да побере до осем бутилки едновременно. Подходящ е за стерилизация, затопляне, сушене и готвене на пара.

Цикълът за стерилизация трае от 10 до 20 минути в зависимост от настройката и броя шишета.

Стерилизаторът може да се програмира за работа предварително и така ще ви осигури чисти бутилки или затоплена храна точно когато искате.
Купи сега

4. Стерилизатор за микровълнова фурна Philips AVENT SCF281Стерилизаторът е за микровълнова фурна и стерилизира посредством пара. Има капацитет за вода от 200 милилитра.

Може да стерилизира до четири шишета едновременно. Цикълът на стерилизация трае 2 минути.
Купи сега

5. Стерилизатор CangarooОсвен за стерилизиране, този модел може да се използва за затопляне и готвене на пара. Има вместимост от шест шишета със стандартно гърло или четири шишета с широко гърло. Времето за стерилизация може да се регулира от 6 до 30 минути чрез това колко вода ще се налее в уреда – от 80 до 200 милилитра.

Механичен бутон за включване и изключване и индикаторна светлина за работа.

Защита от прегряване, която изключва стерилизатора при нужда. Запазва предметите стерилни до 8 часа ако не се отравя капакът.
Купи сега

6. Електрически стерилизатор Babymoov – Turbo Steam PlusСтерилизаторът е електрически и стерилизира посредством пара. Може да събира до шест шишета. Има функция за автоматично изключване.

Цикълът на стерилизиране трае 10 минути. Звукова сигнализация при завършен цикъл.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Парен стерилизатор Reer 36020 VapoMatСтерилизатор с пара, чийто воден капацитет е 75 милилитра.

Може да събере до шест шишета едновременно. Един цикъл на стерилизация трае 10 минути.
Купи сега

8. Стерилизатор Chicco Steril NaturalМодуларен стерилизатор, който работи с пара. Захранва се от електрическата мрежа. Има функция за автоматично изключване.

Цикълът на стерилизация трае 5 минути.
Купи сега

Често задавани въпроси

Колко често трябва да се използва стерилизаторът?

Жените, които кърмят използват по-малко бебешки бутилки в сравнение с тези, които дават адаптирано мляко на своите бебета.

Съответно кърмачките могат да изберат по-малък стерилизатор, особено ако имат само едно бебе. Отличен избор за кърмещите жени би бил стерилизатор, който побира до шест бебешки бутилки. Майките с повече от едно бебе, както и тези, които използват адаптирано мляко е добре да изберат по-голям стерилизатор.

Колко място заема един стерилизатор?

Стерилизиращите чанти за микровълнова не заемат никакво място и за много семейства вършат отлична работа. Ако нямате много свободно място, можете да изберете и стерилизатор с по-компактни размери. Все пак е добре да прецените предварително къде ще стои той и да проверите с колко свободно място разполагате.

Как да подготвя бутилката за използване?

Ако сте съвсем нови и неопитни в отглеждането на бебе, вероятно бихте се запитали какво се прави с бутилката след стерилизиране. Преди всичко загрейте вода и след това я изсипете в бебешката бутилка. Докосвайте бутилката само с чисти ръце.

След това добавете дозата адаптирано мляко. Разклатете добре и изчакайте течността да се охлади. Преди да дадете бутилката на бебето капнете от течността върху китката си, за да се уверите, че не е прекалено горещо.

Заключение

Безопасността на децата е основен приоритет за всеки родител.

Стерилизаторът за бебешки бутилки спомага за това като елиминира всички вредни бактерии и микроби. Така няма да има риск те да попаднат в организма на бебето и да засегнат и без това крехката му имунна система.

4.5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!