Всички категории

7-те Най-Добри Кухненски Чопъри

Все повече хора предпочитат да си приготвят домашна и питателна храна.

Неслучайно има широк спектър на уреди за готвене, които често се превръщат в главен помощник на всяко домакинство, а добър техен представител е именно чопърът.

Чопърите са практични и надеждни. С тях могат да се мелят различни видове продукти – от плодове и зеленчуци до ядки, бисквити, млечни и месни такива.

С други думи, те определено гарантират приятна и лека подготовка за направата на вашите любими сюрпризи, по ваш вкус.

Благодарение на удобната конструкция на тези уреди, вие имате възможността да наблюдавате смилането на храната, както и да преценявате доколко тя да бъде смляна.

Контрол и качество – какво по-впечатляващо?

В това ръководство ще ви дадем няколко ценни насоки в покупката и употребата на този удобен домакински уред.

По-долу, пък, ще ви запознаем и с някои от най-добрите предложения в областта, подбрани специално от нас за вас.

Какво представляват кухненските чопъри и кои са най-големите им предимства?

Сам по себе си, в конструктивен план, чопърът се състои от два до четири s-образни ножа от неръждаема стомана, които чрез въртящи движения раздробяват поставените в кръгла купа (при някои видове пластмасова, при други стъклена) продукти…

Уредът разполага и със специален капак, под който се намира мотор, отговорен за завихрянето на поставените в купата съставки.

Технологията на работа на уреда не е особено сложна и всъщност е доста ефективна, а плюсовете от употребата му в кухнята са наистина многобройни…

Широко приложение

Благодарение на чопърите можете да накълцате с лекота на ситно всякакви продукти.

Тези уреди служат отлично за трошенето на ядки и семена…

Освен това, смилат по-гъсти разядки, като хумус и песто, например и влизат в чудесна употреба при приготвянето дори и на някои от по-тежките сосове със сирена, кисело мляко и т.н.

Чопърите са наистина чудесни и при прецизното нарязване на плодове, зеленчуци, даже и месо и накратко казано са пълноценен помощник за всяко ястие.

Прецизност, бързина и чистота

Именно благодарение на кухненските чопъри, всичко в кухнята става по-фино, лесно и хигиенично.

Чопърите по равномерен начин и за кратко време успяват да обработят нужното количество съставки, като за целта трябва само да поставите определените продукти в купата,да натиснете бутона за стартиране на уреда и да ги накълцате на необходимата за вас големина.

Междувременно, съставките, които обработвате в уреда, няма да го напускат без контрол по време на дейността ви, което, пък, ще ви улесни и в запазването на чиста и спокойна обстановка…

Спестяване на време

Кухненският чопър ви спестява време откъм самата подготовка на ястието, която е наистина важна, ако искаме нашето кулинарско изкушение да се получи наистина добре.

Особено щом става дума за рязане на някакъв продукт, чопърът ще ви улесни много и ще ви гарантира оптимална организираност в кухнята.

Ако бързате, няма да се налага да режете каквото и да било, той ще го прави вместо вас.

А и всички знаем, че особено в по-напрегнати случаи, при употребата на нож съществува риск от евентуално порязване, което би ви затруднило и забавило допълнително. Е, чопърът ще ви гарантира сигурност и в това отношение.

Опитът не е от значение

Независимо дали сте опитни в кулинарията или не, чопърът ще бъде ваш добър помощник във всеки един момент.

Особено ако в момента се учите да готвите, той дори ще бъде отличен старт за вас, който ще ви улесни максимално в приготовленията.

А ако сте достатъчно опитни, уредът ще има наистина много практични предимства в готварското ви ежедневие, спестявайки ви енергия и подобрявайки всяко ястие.

Какви видове кухненски чопъри разпознаваме?

Съществуват два основни вида чопъри – ръчни и електрически. И двата модела имат совите плюсове и минуси, като вие сами решавате кой би бил най-подходящ избор за вас.

Ръчни

Ръчните чопъри не се захранват от електричество, а механично се задвижват на ръка. По-достъпни са от електрическите модели.

Някои от тях използват въртящи се механизми, като специална ръкохватка на капака на самия уред, която ръката да движи в кръг, за да се нарежат продуктите.

Най-често срещаните модели обаче, са с метален пръстен с прикрепена дръжка, която се издърпва с ръка, за да се поддържа въртенето, при нарязването на съставките.

Електрически

Електрическите чопъри работят подобно на кухненския робот, но са доста по-малки откъм размер и имат по-специализирана функция. Биват използвани само за определени цели, както ви казахме и по-горе в статията.

Използват електричество, за да завъртят остриетата си и да нарежат храната – всичко, което трябва да направите, е да натиснете централния и ясно видим бутон.

Действително са по-скъпи, като цената им варира според марката и модела.

От друга страна обаче, няма да се налага да движите ръката си, именно поради бутона им, което забързва подготовката, дава ви също преднина по време на следващата стъпка от приготвянето на вашата храна.

Какво трябва да имате предвид, при избирането на чопър?

След като сте преценили, че желаете да закупите чопър за своята кухня и сте се ориентирали точно какъв вид предпочитате, е време да съобразите покупката си и с още няколко неща…

Употреба и размер

Помислете за какво точно ще използвате уреда. Така ще прецените по най-добрия начин какъв да бъде размерът на купата на уреда.

Най-компактни и практични, например, са моделите събиращи до 1 литър продукти. Те, обаче, при по-натоварено готвене може да се окажат неособено ефективни.

Няма как да пропуснем да споменем и фактът, че често чопърът е универсален. Това означава, че трябва да съобразите възможността да го използвате извън традиционната му насоченост.

Накратко казано, той влиза в отлично приложение и като заместител на миксера за подготвянето на различни сладкиши, включително на онези, които харесвате най-много.

Трябва да добавим още и това, че кухненският чопър има предимството да троши ледза вашите любими напитки, като например коктейли, цитронади, оранжади, джинджинади, фрешове и така нататък.

Мощност

Не забравяйте този детайл! Колкото по-висока е мощността, толкова по-трудни за смилане продукти ще могат да се поставят вътре (фъстъци, орехи и др.).

Същевременно по-високата мощност компресира съставките, които обработвате. Това ще спомогне възможността им да останат добре прибрани в купата, което ще ви спести доста почистване.

Степени

Чопърът с няколко степени, ви предоставя повече опции, каква да бъде големината на частите на продуктите.

Ако предпочитате по-едро накълцани съставки, трябва само да задържите бутона и за секунди, ще бъдете готови.

Но ако искате по-наситно, то задръжте за повечко време и наблюдавайте смилането на продуктите, по този начин ще прецените кога да спрете.

Изключително предимство на чопърът е именно видимостта, която имате.

Освен, че само с натискането на един бутон извършвате самата подготовка на едно ястие, но също виждате как и кога е необходимо да спрете, за да продължите нататък с готвенето.

Ако използвате месо, което ви трябва смляно на кайма, ще можете да го кълцате безпроблемно и лесно, за да бъде ястието ви поднесено по най-добрия и подходящ начин.

Имате възможността да кълцате с различна големина зеленчуци за супи. Както на едри парчета, така и на смеси, за правенето на бебешки каши и крем супи.

Освен кълцането кухненският чопър без проблем ще се справи и с разбиването на различни смеси за вашите сладкиши.

Стабилност

Ножовете на чопъра трябва да са остри и стабилни. Капакът му, пък, да стои плътно към долната част от уреда, а купата да бъде здрава, за да издържа на силни обороти.

За разлика от пасаторите, кухненските чопъри имат по-големи и дълги ножчета за рязане, което допълнително улеснява, за пълноценното изпълнение на вашата работа.

Така биват лесно нарязвани всякакви продукти, без значение от тяхната големина или плътност.

Как да използвате кухненския си чопър по най-добрия начин?

Както добре знаете, правилната употреба на уреда е отговорна както за неговата максимална пълноценност, така и за вашето лично здраве и безопасността ви.

Не претоварвайте чопъра!

Запомнете – чопърът е помощник в кухнята, но не е изцяло основен уред.

Използвайте го, но не и прекалено, а от време на време за ежедневните, понякога и по-леки задачи, за да бъде съхранен за дълго време.

Както при всеки уред, така и с този, ако бъде използван балансирано и внимателно, ще е запазен и дълготраен.

Особено ако домакинските ви задължения се отнасят за 1 или 2-ма човека, този уред е перфектното решение за вас.

Разбъркването и почивката са ключът към сигурността…

Когато го използвате за подготовката на храни с по-тежка консистенция, оставяйте уреда да си почива и да се охлажда отвреме навреме.

Също така, при възможност разбърквайте получената смес в него, като я обирате редовно от стените на купата, за да улесните работата му..

Допълнително нарязвайте някои продукти преди да ги поставите в уреда…

Кухненските чопъри не са с особено голям размер, което ги прави практични, но точно затова трябва да намалите самите порции на някои зеленчуци например, преди да ги поставите за кълцане.

Продукти като лукът е необходимо да се режат на четвъртинки, за постигане на добри резултати, преди да бъдат накълцани вътре в чопъра.

Винаги четете ръководството за употреба!

Ръководството за употреба е създадено с цел и прочитането му е много важно за вас!

Така ще избегнете поставянето на продукти, които не се препоръчват за вашия кухненски уред. Съставките, които са прекалено твърди, могат да повредят или огънат ножчетата на чопъра.

Освен това ще получите и максимално пълноценни насоки как точно да използвате чопъра, което ще ви улесни и ще ви гарантира безопасност за приготвянето на вашите любими ястия.

Как да поддържате чопъра си най-пълноценно?

Освен правилната употреба, поддръжката на чопъра също е много специален аспект, отговорен за надеждността на уреда…

Бъдете прецизни и внимателни при използването…

Започнете употребата с разглобяване на отделните съставни части уреда (не би трябвало да ви затрудни, тъй като чопърът е просто устроен) и поставете нужните за обработка съставки.

Ако забележите, че чопърът ви дава сигнали, че нещо в рязането на продуктите не е в норма (шум, прекомерна вибрация, специфичен аромат), го спрете и се постарайте да отстраните пречката.

Почиствайте уреда старателно!

Веднага след употреба изплакнете по-големите частици храна. При залепнали такива, ги отстранете с четката за съдове.

Често задаван е въпроса как е най-добре да се почисти уреда – ръчно или чрез съдомиялна машина.

И двата варианта са оптимални като всичко зависи от спецификите на самия уред и вашите лични предпочитания.

При ръчно почистване използвайте топла вода и веро и разтъркайте старателно, за да гарантирате максимално доброто измиване на хранителните остатъци.

Ако сте избрали почистване чрез съдомиялна, пък, поставете уреда на най-горния рафт и пуснете машината на редовния ѝ цикъл в умерено висока температура.

И не забравяйте-съхранението също е от значение…

Преди да приберете кухненският чопър, се уверете, че той е напълно сух, за да няма риск от хващане на ръжда.

Съхранявайте го на сенчесто, прохладно място и при възможност го поставяйте в кутия.

Също така…

Дали сме ви и бонус опция, при евентуално счупване на уреда…

Ако вашият чопър се счупи, първо проверете гаранцията му. Ако има такава и все още е валидна, ще може да изпратите уреда на самия производител за ремонт, срещу малко или дори никакви разходи.

Време е да ви представим и някои от най-добрите модели чопъри на пазара в момента…

1. Чопър Bosch MMR08A1Този компактен модел бързо нарязва и смесва продуктите, поради което ви спестява ценно време.

Освен това с него можете да кълцате, трошите лед, да пасирате и мелите съставките, за направата на любимото ви меню вкъщи.

Имате възможността да режете зеленчуци, ядки и млечни продукти, а чрез емулсифиращият му диск да разбивате яйчени белтъци и да правите кремове, като материалът на купата му е от пластмаса.

Подходящ е за съдомиялна и микровълнова и има капацитет от 800 мл.
Купи сега

2. Чопър Homa HBC-4088Чопърът има практична и компактна купа от 500 мл.

Заедно с това, съдържа 3 ножчета от специална неръждаема стомана.

А за да бъде още по-стабилен докато го използвате, има гумени крачета срещу плъзгане.

Проектиран е със защита от прегряване, което го прави изключително издръжлив. Ще можете да го използвате за дълго време, което е добре съобразено, спрямо вашия бюджет и удобство.

Функционален е, кълца прецизно и бързо съставките, които поставяте в него.
Купи сега

3. Чопър Gorenje S500GWМоделът е с високоефективен и режещ двоен нож.

Има турбо бутон, усилващ скоростта на рязането и кълцането, за да станат точно такива продуктите, каквито ви трябват.

Купата за миксиране на този кухненски чопър е стъклена и има дръжки, с цел практичност, по време на работата ви с уреда. Към това е важно да прибавим и удобната бъркалка, с която можете да разбърквате продуктите. Комплектът се състои още купа за отмерване.

Подходящ е за почистване в съдомиялна машина.
Купи сега

4. Чопър Hausberg HB-4506С хубав, ергономичен дизайн и добра функционалност, той заема минимално място, набавяйки нужното за един/а домакин/я.

Също така, има 4 стоманени остриета, включително стъклена 3-литрова купа, подходяща за почистване в съдомиялна машина.

Ще можете да настъргвате, режете, кълцате и пюрирате продукти, за любимите си ястия, които да приготвяте и на гостите си.
Купи сега

5. Чопър Russell Hobbs Desire 24660-56Чопърът Russell Hobbs Desire е с впечатляващ и стилен дизайн.

Лесен е за използване, само с едно натискане на бутона се завихрят универсалните му остриета от неръждаема стомана, за скоростното приготвяне на съставките по ваш вкус.

Той е дотолкова мощен, че нарязва и най-твърдите продукти. С него можете да мелите, включително да трошите лед.

Капацитетът му е 500 мл.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Чопър ZEPHYR ZP 1111 IGПрактичен и спестяващ място модел е, който има мощен, същевременно тих мотор с 300W скорост и стъклена, обемна купа до 1,5 литра с мерителна скала.

Ще накълцвате с него всичко нужно – лук, месо, билки, млечни продукти като кашкавал и сирене, също различни видове ядки като бадемите.

Има 2 скорости, 4 ножове и антихлъзгаща се основа за вашата безопасност по време на работа.
Купи сега

7. Мини чопър KitchenAid ClassicМоделът KitchenAid Classic смесва, смила и пасира.
Идеално се справя с нарязването на плодове и зеленчуци и приготвянето на пюрета, само с натискането на един бутон.

Съдържа 2 скорости: бърза и по-бавна за направата на едно пюре.

Купата на уреда е с капацитет 830 мл. и е пластмасова. Безпроблемна е за почистване в съдомиялна машина.
Купи сега

4.3/5 - (7 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!