Всички категории

7-те Най-Добри Безжични Рутери

Става все по-важно да имате добър рутер вкъщи. Вече не става въпрос само за това да свържете телефона и компютъра си с Wi-Fi.

В днешно време имате нужда от добър рутер, за да максимизирате скоростта на интернета си и да свържете всичките си умни (смарт) устройства у дома.

Но не всички Wi-Fi рутери са добри.

Всъщност, доста от тях няма да ви дадат бърз интернет или стабилна връзка.

Има няколко неща, които трябва да обмислите, когато си купувате Wi-Fi рутер.

За начало е добре да помислите за стандартите, с които рутерът може да работи.

Повечето нови рутери използват стандарта 802.11ac, който е способен на по-бърза безжична скорост от други рутери. Ако вашият интернет доставчик обаче предлага скорости от 100 Mbps или повече, рутерите със стандарт 802.11am ще могат да се справят с тях.

Друго нещо, за което да помислите, е дали рутерът ви е еднолентов или двулентов.

Двулентовите работят в 2.4GHz и 5GHz честотни ленти. Това означава гъвкавост при работа без характерните за някои безжични устройства забавяния, като по-интензивният трафик. Някои рутери предлагат и двата вида ленти отделно или комбинирани.

Двулентовите рутери обикновено са по-добри в областите с по-голяма гъстота.

Също така помислете за обхвата на рутера, особено ако живеете в голям дом.

В много случаи с някои рутери в дома ви ще има мъртви точки, но те могат да бъдат премахнати чрез използването на рутер с голям обхват или използването на мрежова система, която свързва множество рутери заедно, за да увеличи обхвата на Wi-Fi в дома ви.

Как работят безжичните рутери?

Преди свързването с интернет ставаше чрез кабел от компютъра в телефонната линия, обикновено чрез някакъв вид модел.

Днес е изключително рядко да имате кабелна връзка. Голяма е вероятността да имате WiFi и това се постига чрез рутер. Вместо да свързвате компютъра си с телефонната линия (или с интернет линия), свързвате го с рутера си. След това рутерът излъчва сигнал, който компютърът ви получава, което ви позволява да изпращате и получавате данни.

Какво влияе върху безжичния сигнал?

Един от най-големите фактори за представянето на рутера ви е обстановката, в която той работи.

Предаването на сигнал през повърхности като тухли и бетон е доста по-трудно, отколкото през гипс и дърво.

За начало, дръжте рутера си над земята (колкото по-нависоко, толкова по-добре)и отдалечен от ъгъла на стаята (където повечето рутери се намират в момента).

Преместването на рутера ви към по-централно местоположение и надалеч от други устройства, които излъчват безжичен сигнал, като безжични телефони, блутут тонколони и дори микровълнови, може да подобри сигнала ви.

Двулентов срещу трилентов рутер

Безжичните устройства трябва да изпращат данни и те го правят като ги изпращат при специфични честоти.

Това означава, че са субект на силен регулаторен контрол и могат да използват само специфични честоти. В ранните дни на интернет и в ранните дни на безжичните рутери това беше 2.4GHz.

Проблемът беше, че тази честота бързо се претовари, особено когато започнахме да използваме интензивни приложения като Youtube.

Така че рутерите започнаха да използват друга лента, 5GHz. Чрез това те създадоха допълнително “платно”, което могат да използват, подобно на добавянето на ново платно към магистрала. Това позволи увеличаване на нивата на трафик и по-висока скорост.

Повечето от рутерите в списъка ни са двулентови, но имайте предвид, че трилентовите рутери са значително по-бързи.

2.4GHz срещу 5GHz

Тези числа, които могат да се намерят на повечето рутер и представляват честотни ленти (или канали), в които рутерът ви изпраща и получава сигнали.

Основната разлика между двете е скоростта. 5GHz лента може да поддържа скорости от до 1300Mbps, докато 2.4GHz лента поддържа само до 600Mbps.

Но 2.4GHz лента има по-дълга честотна вълна, което означава, че може да преминава през обекти като стени и покриви по-лесно, отколкото 5GHz лента.

Полезно ли е за хора, които използват споделен рутер в жилищен блок? Или може би ако имаш стара къща с дебели стени?
Потенциално. Честотата 2.4GHz е окупирана от много други устройства. Неща като блутут слушалки, безжични телефони, уоки-токитата на децата и бебешките монитори, което означава, че може да се борите за честотна лента, дори преди дебелината на стената ви да стане проблем.

5GHz лента е по-бърза и има по-малко трафик, но е ефективна на по-къса дистанция и има слаба възможност за преминаване през обекти. Ако разстоянието е проблем, може би е по-добре да се използва 5GHz лента и безжичен удължител. Вижте по-долу какво означава това.

Безжичните стандарти: AC срещу N срещу 802.11

Първо, добри новини, можете да игнорирате числата.

802.11 просто означава, че въпросната мрежа е безжична мрежа. Блутут мрежите са 802.15, а ethernet мрежите са 802.3.

Тези числа са поставени от Асоциацията за стандартите към института на инженерите по електричество и електрически устройства и всичко, което трябва да знаете е че ако пише 802.11, това е WiFi. Нас ни интересуват буквите, които са след 802.11.

Когато гледате безжичните рутери, често ще ги видите описани като “имат IEEE 802.11a/b/g/n/ac безжични антени”. Всяка от тези наклонени черти е прогресивно по-бързо повторение на стандарта.

Има много технически детайли във всяка актуализация, като дали оперира в лента 2.4 или 5GHz и колко бързо може да пренася данни, но колкото повече наклонени черти има след 802.11, толкова по-добре.

Последният стандарт, 802.11ac, беше въведен в края на 2013, така че ако имате по-нови устройства, определено ще искате да си вземете рутер, който може да изведе 802.11ac.

Но ще ви бъде трудно да намерите нов рутер, който не поддържа задоволителни скорости – ограничителният фактор по-вероятно ще е кабелната ви компания. (Има по-нов стандарт, ad, който малко по малко бива въведен, въпреки че все още не е широко разпространен.)

С радост бихме ви казали какво означават n и ac, но те всъщност не означават нищо.

Стандартът 802.11n, който фигурира при всички препоръчани от нас модели, има максимална скорост от 450 Mbps, а 802.11ac, най-новият стандарт, теоретично е способен на 7 Gbps.

Но реалните скорости може да ни са толкова високи, поради не достатъчно добри инсталационни и получаващи устройства, а кабелната компания вероятно няма да предоставя скорости над 100 Mbps.

Ethernet портове

Един добър безжичен рутер ще има Ethernet портове в задната си част, за да изпраща директни сигнали до определени устройства в дома ви.

Това е полезно за стрийминг към медия плеърите на онлайн игрите или игралните конзоли, или за настолни компютри, които не трябва да бъдат често местени.

Можете също да намерите рутери с USB портове. Те ви позволяват да свържете принтери за безжично принтиране и хард дискове за стрийминг на медия файлове.

Разгледайте възможностите на всеки рутер, ако искате да използвате тези характеристики, тъй като повечето са специфични за индивидуалните производители. Също така тези характеристики включват работа с интерфейса на рутера, което може да е сложно.

Ето я нашата класация от 7-те Най-Добри Безжични Рутери

1. Безжичен рутер N 300Mbps TP-LINK TL-WR841N


Това устройство може да се използва за домове и малки офиси, като функционира отлично и е с технология 2T2R MIMO. Можете да го използвате и за видео игри, VoIP обаждания и други.

Има опция за WPA2 кодиране чрез технологията Quick Setup Security (QSS), която можете да включите чрез един бутон. Този рутер е с максимално 300Mbps скорост на трансфер на данни.

Разполага с IP QoS функция за лична честотна лента, както и с channel-binging технология за свързване на два канала.
Купи сега

2. Безжичен рутер D-Link DIR-842 Dual Band AC1200


Този модел разполага с Gigabit Ethernet портове и развива до 1200Mbps, като при честота 5GHz достига до 867Mbps, а при 2.4GHz достига до 300Mbps.

С увеличен обхват е и има двулентов безжичен сигнал. Това ви позволява да използвате едно устройство чрез едната лента (честота), а другата лента (честота) да използвате през друго устройство.

Рутерът има отлични функции за сигурност, които ще защитават информацията ви.
Купи сега

3. Безжичен рутер TP-LINK Archer C1200, Dual Band Gigabit, WLAN, три антени


Този модел е с 4 LAN порта от по 10/100/1000Mbps. Също така разполага с един WAN порт от 10/100/1000Mbps.Налична е възможност за свързване с Ethernet порт, чиято скорост на прехвърляне е 10/100/1000Mbps.

За сигурността ви се грижи кодирането WPA2-PSK. Рутерът е двулентов, като при 2,4GHz работи с 300Mbps, а при 5GHz работи със скорост от до 867Mbps.

Има един USB 2.0 порт и три външни антени.
Купи сега

4. Рутер Asus RT-AC58U AC1300


Моделът е с 4 порта LAN RJ-45. Освен това има и един RJ-45 WAN порт.

Разполага с WPA-PS система за сигурност, като разполага с функциите адресно филтриране и MAC Firewall. Рутерът има 4 външни антени и един USB 3.0 порта.

Налични са също функциите 3G/4G, както и Printserver. Двулентов модел е, като оперира при 2.4GHz (със скорост от 400Mbps) и 5GHz (със скорост 867Mbps).

Разполага и с Ethernet порт, като неговата скорост на прехвърляне е 10/100/1000Mbps.
Купи сега

5. Безжичен рутер Gigabit TP-LINK Archer C9


Този двулентов рутер функционира в две ленти (честоти), които са 2.4GHz и 5GHz, при което скоростите стигат до, съответно, 600 и 1300Mbps.

Освен това има 4 LAN порта 10/100/1000 Mbps и един WAN порт 10/100/1000Mbps.

Системата му за сигурност включва 64/128 WEP криптиране WPA. Има три сменяеми антени, като разполага и с USB порт. Също така включва Printserver.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Рутер Wireless Linksys EA7500 Max-Stream AC1900


Този рутер предлага висока сигурност чрез криптиране на данни, WPA2-Enterprise, WPA2-Personal и други функции.

Той е с 4 LAN RJ-45 порта. Разполага също и с един порт WAN RJ-45. Има три външни антени. Предлага Ethernet порт със скорост на прехвърляне 10/100/1000Mbps. Оперира на две честоти, които са 2.4GHz (със скорост до 600Mbps) и 5GHz (със скорост на прехвърляне до 1300Mbps).

Има два USB порта, като единият е 2.0, а другият е 3.0. Осигурява също и Printserver.

Купи сега

7. Безжичен рутер Asus RT-AC87U


Този модел разполага със Smart технология, 3G/4G и Printserver функции, два USB (2.0; 3.0) порта и четири външни антени. Неговите LAN портове са 10/100/1000Mbps (четири на брой), а има и един WAN порт 10/100/1000Mbps.

Двулентов е, което означава, че оперира на две честоти – 2.4GHz и 5GHz, като скоростите при тях, съответно, са 600 и 1734Mbps.

Осигурява криптиране на данните и разполага със системи за сигурност WPA-PSK / WPA2-PSK и други. Има също функции Printserver, 3G/4G споделяне на данни, родителски контрол и други.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
11 Коментари
 1. Атанас Друнев пише

  За мен информацията е изключително полезна .Научих неща, които не знаех на много достъпен за мен език. Специалистите, разбира се пишат, а ние потребителите на Wifi четем. Благодаря!

  1. Емил пише

   Благодарим ви за добрите думи!

 2. Боби пише

  Ми, твърде полезна информация. Сега проучвам нещата за да си закупя правилният рутер.
  Благодаря и успехи във всички добри начинания!

  1. Емил пише

   Благодарим ви за позитивните думи 🙂

  2. Николай пише

   Благодаря от Сърце

 3. Севдалин пише

  Информацията е много полезна , само не разбрах ,каква площ покриват ,примерно за жилище 100 кв.м какъв ми трябва,какви параметри да гледам

 4. Павел пише

  Ясно и рабираемо е обяснено.Полезно е за всеки.

  1. Емил пише

   Благодарим ви!

   1. Галя пише

    Здравейте, понеже не разбирам изобщо от рутер бихте ли ми помогнали е избора. Трябва ми рутер за жилище 80 кв.м. за използване само на wi fi за смартфони и плейстейшън. Благодаря предварително.

 5. Галя пише

  Здравейте, понеже не разбирам изобщо от рутер бихте ли ми помогнали е избора. Трябва ми рутер за жилище 80 кв.м. за използване само на wi fi за смартфони и плейстейшън. Благодаря предварително.

 6. Панчо Павлов пише

  Здравейте,
  Благодаря за много полезната информация!
  Имам нужда от Вашето експертно мнение.Притежавам безжичен рутер N300 Mbps TP-LINK TL-WR841N
  сигналът на който достига слабо до отдалечени места в стаите на втория етаж -четири стаи!
  Как да подобря сигнала-с нов, по-мощен рутер/този е на3-4години/ или с инсталиране на допълнително устройство някъде на втория етаж?Скоростта на оператора е 140 Mbps.
  Каквото и да препоръчате, изпратете начина на инсталиране и цената му за да го поръчам!
  Благодаря Ви предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!