Всички категории

10-те Най-Добри Безжични Рутери

Става все по-важно да имате добър рутер вкъщи. Вече не става въпрос само за това да свържете телефона и компютъра си с Wi-Fi.

В днешно време имате нужда от добър рутер, за да максимизирате скоростта на интернета си и да свържете всичките си умни (смарт) устройства у дома.

Но не всички Wi-Fi рутери са добри.

Всъщност, доста от тях няма да ви дадат бърз интернет или стабилна връзка.

Има няколко неща, които трябва да обмислите, когато си купувате Wi-Fi рутер.

За начало е добре да помислите за стандартите, с които рутерът може да работи.

Повечето нови рутери използват стандарта 802.11ac, който е способен на по-бърза безжична скорост от други рутери. Ако вашият интернет доставчик обаче предлага скорости от 100 Mbps или повече, рутерите със стандарт 802.11am ще могат да се справят с тях.

Друго нещо, за което да помислите, е дали рутерът ви е еднолентов или двулентов.

Двулентовите работят в 2.4GHz и 5GHz честотни ленти. Това означава гъвкавост при работа без характерните за някои безжични устройства забавяния, като по-интензивният трафик. Някои рутери предлагат и двата вида ленти отделно или комбинирани.

Двулентовите рутери обикновено са по-добри в областите с по-голяма гъстота.

Също така помислете за обхвата на рутера, особено ако живеете в голям дом.

В много случаи с някои рутери в дома ви ще има мъртви точки, но те могат да бъдат премахнати чрез използването на рутер с голям обхват или използването на мрежова система, която свързва множество рутери заедно, за да увеличи обхвата на Wi-Fi в дома ви.

Как работят безжичните рутери?

Преди свързването с интернет ставаше чрез кабел от компютъра в телефонната линия, обикновено чрез някакъв вид модел.

Днес е изключително рядко да имате кабелна връзка. Голяма е вероятността да имате WiFi и това се постига чрез рутер. Вместо да свързвате компютъра си с телефонната линия (или с интернет линия), свързвате го с рутера си. След това рутерът излъчва сигнал, който компютърът ви получава, което ви позволява да изпращате и получавате данни.

Какво влияе върху безжичния сигнал?

Един от най-големите фактори за представянето на рутера ви е обстановката, в която той работи.

Предаването на сигнал през повърхности като тухли и бетон е доста по-трудно, отколкото през гипс и дърво.

За начало, дръжте рутера си над земята (колкото по-нависоко, толкова по-добре)и отдалечен от ъгъла на стаята (където повечето рутери се намират в момента).

Преместването на рутера ви към по-централно местоположение и надалеч от други устройства, които излъчват безжичен сигнал, като безжични телефони, блутут тонколони и дори микровълнови, може да подобри сигнала ви.

Двулентов срещу трилентов рутер

Безжичните устройства трябва да изпращат данни и те го правят като ги изпращат при специфични честоти.

Това означава, че са субект на силен регулаторен контрол и могат да използват само специфични честоти. В ранните дни на интернет и в ранните дни на безжичните рутери това беше 2.4GHz.

Проблемът беше, че тази честота бързо се претовари, особено когато започнахме да използваме интензивни приложения като Youtube.

Така че рутерите започнаха да използват друга лента, 5GHz. Чрез това те създадоха допълнително “платно”, което могат да използват, подобно на добавянето на ново платно към магистрала. Това позволи увеличаване на нивата на трафик и по-висока скорост.

Повечето от рутерите в списъка ни са двулентови, но имайте предвид, че трилентовите рутери са значително по-бързи.

2.4GHz срещу 5GHz

Тези числа, които могат да се намерят на повечето рутер и представляват честотни ленти (или канали), в които рутерът ви изпраща и получава сигнали.

Основната разлика между двете е скоростта. 5GHz лента може да поддържа скорости от до 1300Mbps, докато 2.4GHz лента поддържа само до 600Mbps.

Но 2.4GHz лента има по-дълга честотна вълна, което означава, че може да преминава през обекти като стени и покриви по-лесно, отколкото 5GHz лента.

Полезно ли е за хора, които използват споделен рутер в жилищен блок? Или може би ако имаш стара къща с дебели стени?
Потенциално. Честотата 2.4GHz е окупирана от много други устройства. Неща като блутут слушалки, безжични телефони, уоки-токитата на децата и бебешките монитори, което означава, че може да се борите за честотна лента, дори преди дебелината на стената ви да стане проблем.

5GHz лента е по-бърза и има по-малко трафик, но е ефективна на по-къса дистанция и има слаба възможност за преминаване през обекти. Ако разстоянието е проблем, може би е по-добре да се използва 5GHz лента и безжичен удължител. Вижте по-долу какво означава това.

Безжичните стандарти: AC срещу N срещу 802.11

Първо, добри новини, можете да игнорирате числата.

802.11 просто означава, че въпросната мрежа е безжична мрежа. Блутут мрежите са 802.15, а ethernet мрежите са 802.3.

Тези числа са поставени от Асоциацията за стандартите към института на инженерите по електричество и електрически устройства и всичко, което трябва да знаете е че ако пише 802.11, това е WiFi. Нас ни интересуват буквите, които са след 802.11.

Когато гледате безжичните рутери, често ще ги видите описани като “имат IEEE 802.11a/b/g/n/ac безжични антени”. Всяка от тези наклонени черти е прогресивно по-бързо повторение на стандарта.

Има много технически детайли във всяка актуализация, като дали оперира в лента 2.4 или 5GHz и колко бързо може да пренася данни, но колкото повече наклонени черти има след 802.11, толкова по-добре.

Последният стандарт, 802.11ac, беше въведен в края на 2013, така че ако имате по-нови устройства, определено ще искате да си вземете рутер, който може да изведе 802.11ac.

Но ще ви бъде трудно да намерите нов рутер, който не поддържа задоволителни скорости – ограничителният фактор по-вероятно ще е кабелната ви компания. (Има по-нов стандарт, ad, който малко по малко бива въведен, въпреки че все още не е широко разпространен.)

С радост бихме ви казали какво означават n и ac, но те всъщност не означават нищо.

Стандартът 802.11n, който фигурира при всички препоръчани от нас модели, има максимална скорост от 450 Mbps, а 802.11ac, най-новият стандарт, теоретично е способен на 7 Gbps.

Но реалните скорости може да ни са толкова високи, поради не достатъчно добри инсталационни и получаващи устройства, а кабелната компания вероятно няма да предоставя скорости над 100 Mbps.

Ethernet портове

Един добър безжичен рутер ще има Ethernet портове в задната си част, за да изпраща директни сигнали до определени устройства в дома ви.

Това е полезно за стрийминг към медия плеърите на онлайн игрите или игралните конзоли, или за настолни компютри, които не трябва да бъдат често местени.

Можете също да намерите рутери с USB портове. Те ви позволяват да свържете принтери за безжично принтиране и хард дискове за стрийминг на медия файлове.

Разгледайте възможностите на всеки рутер, ако искате да използвате тези характеристики, тъй като повечето са специфични за индивидуалните производители. Също така тези характеристики включват работа с интерфейса на рутера, което може да е сложно.

Ето я нашата класация с някои от най-добрите рутери на пазара.

1. Безжичен рутер N 300Mbps TP-LINK TL-WR841N


Този рутер ви предлага опции за жична и безжична връзка и осигурява пълноценна Wi-Fi връзка в дом или малък офис. Защитната му система ви осигурява WPA2 кодиране, така че няма защо да се тревожите за безопасността на данните си. Максималната му скорост на трансфера възлиза на 300 Mbps. Освен това устройството ви осигурява цели 4 LAN порта, които да покрият всичките ви нужди. Благодарение на технологията “channel-binding” два канала могат да бъдат използвани едновременно и по този начин да ви осигурят стабилна безжична връзка при висока скорост.
Купи сега

2. Безжичен рутер D-Link DIR-842 Dual Band AC1200


Този безжичен рутер ви предлага космически скорости на връзката. При 2,4 GHz честота може да ви осгиури до 300 Mbps, а при 5 GHz – цели 867 Mbps. Това означава, че с него ще можете да се наслаждавате на безпроблемен високоскоростен интернет с голям обхват, независимо от препятствията. Устройството разполага с 4 стандартни LAn порта. 10/100/1000 Gigabit Ethernet портът е идеален за смарт телевизори, гейминг гонзоли и други подобни устройства. Този рутер разполага с 4 антени, които се грижат за качеството и обхвата на сигнала.
Купи сега

3. Безжичен рутер TP-LINK Archer C1200


TP-LINK Archer C1200 е един страхотен безжичен рутер, който разполага с 3 външни антени, за да ви осигури висококачествена, бърза и надеждна Wi-Fi връзка. Устройството използва всички стандартни Wi-Fi технологии, включително 802.11ac. Работи едновременно при 2-те честоти от 2,4 GHz, както и 5 GHz, като комбинира скоростите им. Така успява да ви осигури 867 Mbps и 300 Mbps скорост, която да достига до устройствата ви на голямо разстояние. Благодарение на този режим на работа различните препятствия по пътя на сигнала не му влияят прекалено. Така Wi-Fi връзката, която този рутер ви осигурява е широкообхватна, бърза и надеждна.
Купи сега

4. Безжичен рутер Mercusys MW325R


Този безжичен рутер работи при стандартните 802.11 b/g/n Wi-Fi сигнали. Освен това, за да бъде максимално защитен от недоброжелатели, е оборудван с WPA и WPA2-PSK криптиране. 4 антени се грижат за пълноценното разпръскване на сигнала. Той пък достига до вашите устройства при 2,4 GHz честота, която му осигурява скорост от 300 Mbps. Устройството разполага с 3 стандартни LAN порта и скорост на прехвърляне Ethernet от 10/100 Mbps. Независимо какви са особеностите на вашия дом, ако той не е с прекалено големи размери, този безжичен рутер ще ви осигури пълноценна интернет връзка навсякъде.
Купи сега

5. Безжичен рутер ASUS RT-AC58U


Безжичният рутер на ASUS RT-AC58U работи при всички Wi-Fi стандарти. Устройството е оборудвано с 4 антени за оптимално разпространяване на сигнала. Същевременно работи успоредно при 2,4 GHz и при 5 GHz честоти, които ви осигуряват страхотна скорост на прехвърляне на данните съответно от 400 и 867 Mbps. Освен с 4-те стандартни LAN порта този рутер е оборудван и с един допълнителен USB 2.0 порт. В никакъв случай не бива да пропускаме да отбележим и страхотните защитни системи, с които е проектирано устройството, така че да ви гарантира спокойно и сигурно сърфиране из мрежата.
Купи сега

6. Безжичен рутер Xiaomi Mi Router 4A


Този безжичен рутер, произведен от Xiaomi, поддържа обичаите на бранда и предлага продукт с високо качество и ниска цена. Устройството е проектирано с WPA-PSK и WPA2-PSK криптирания за оптимална защита. 4 антени се грижат за балансираното разпределение на сигнала до всяка точка от вашия дом. Данните се прехвърлят при честота от 2,4 GHz и достигат до близо 1200 Mbps. Устройството е проектирано с технологията Smart Connect и ви предлага всички Wi-Fi стандарти. С помощта на Ethernet портовете пък можете да осигурите на компютъра си скорост на данните от 10/100 Mbps.
Купи сега

7. Безжичен рутер Gigabit TP-LINK Archer C9


Трите безжични антени на Archer C9 ви гарантират страхотен обхват в цялото жилище. Този рутер ви предлага страхотно разпространение на сигнал с висока скорост на прехвърляне на данните благодарение на двулентовите антени. Общата безжична скорост, която може да постигне устройството, достига до 1900 Mbps. Тези данни са разпределени съответно при 1300 Mbps сигнал при честота от 5 GHz и 600 Mbps при честота то 2,4 GHz. Извън стандартните 4 LAN порта рутерът разполага и с USB 3.0 или USB 2.0 порт. Beamforming технологията пък се грижи за оптималното насочване на сигнала към идентифицираните устройства.
Купи сега

8. Безжичен рутер Tenda AC10U


Този безжичен рутер произвежда мощен двулентов Wi-Fi сигнал, който ще премине през всички препятствия в дома ви. Проектиран е за последния 802.11ac сигнал и ви осигурява скорост на прехвърляне на данните, достигаща до 1167 Mbps. Оптимизираните LAN портове се грижат за безпроблемното прехвърляне на сигнала с максимална скорост към свързаните устройства. 4 силни антени се крият за голямото покритие на сигнала, а за сигурността на данните си изобщо не бива да се тревожите. Този рутер разполага и с многофункционален USB интерфейс, който ви позволява да споделяте различните устройства за съхранение.
Купи сега

9. Безжичен рутер UNYx R300NB


Да, този безжичен рутер далеч не блести с кой знае какви възможности, но за сметка на това е пък елегантен, компактен и напълно достъпен. Той обаче може би е тъкмо онова, от което се нуждаете, ако ви се налага да снабдите с интернет малка офис или домашна мрежа. 2 антени осигуряват отлично покритие в целия обхват на сигнала, който разпръсква устройството. Същевременно устройството работи при 2,4 GHz честота, която не може да бъде лесно възпрепятствана от различните обекти по пътя. Сигналът преминава през всичко и стига до вашите устройства със скорост от 300 Mbps.
Купи сега

10. Безжичен рутер MikroTik hAP ac lite


Тази иновативна точка за достъп ви осигурява двулентов сигнал при честоти от 2,4 GHz и 5 GHz. С помощта на 5-те Ethernet порта можете да осигурите на свързаните устройства страхотна скорост. Освен тях обаче разполагате и с USB порт за максимално удобство, 3G или 4G модем. Същевременно устройството работи без проблеми с всички възможни Wi-Fi стандарти. Скоростта на прехвърлянето на данните достига до 300 Mbps. 2-те антени се грижат за оптималното разпръскване на сигнала из цялото пространство, независимо от препятствията. Ако изберете този безжичен рутер, със сигурност ще се наслаждавате на безпроблемен, широкообхватен и високоскоростен Wi-Fi сигнал.
Купи сега

Често задавани въпроси

Кога имам нужда от рутер?

При всички ситуации, в които искате да споделяте интернет връзката си, имате нужда от рутер. В повечето случаи обикновените рутери, които ще откриете на пазара, представляват комбинация между мрежов ключ, мрежов рутер и Wi-Fi точка за достъп. И трите устройства така или иначе могат да съществуват независимо едно от друго. По този разделен начин те се използват при големи офис мрежи, в които едно комбинирано устройство не може да се справи с целия трафик на данните.

Можете да си осигурите Wi-Fi и без рутер. В повечето случаи обаче това се превръща в непрактично и по-скъпо решение. Рутерите успяват достатъчно ефективно да се справят с разпределението на сигнала между повече от едно устройства. Освен това успяват да разпръснат сигнала подобаващо, така че да достига максимално далече. В общи линии всеки малък офис или обикновено стандартно домакинство, при които повече от едно устройства използват интернет, има нужда от подходящ рутер.

Имам ли нужда едновременно от рутер и от модем за Wi-Fi?

Краткият отговор е “да”. Модемът представлява сравнително малко устройство, което се свързва с интернет доставчика ви. Интернет връзката, с която разполагате в дома си, всъщност се осъществява с помощта на кабел, който тръгва извън дома ви и се включва към задната част на вашия модем. Едва след това модемът ви споделя интернет връзката с компютърно устройство или с рутер благодарение на Ethernet кабел. Това, което трябва да знаете е, че модемът осигурява на дома ви връзка с интернет доставчиците. В повечето случаи обаче модемът ще ви осигури интернет единствено на едно устройство, и то с помощта на кабел. Ако искате безжичен интернет сигнал на повече от едно устройства, то тогава при всички обстоятелства се нуждаете и от рутер. Взаимосвързани са.

Къде да позиционирам рутера си за най-добър Wi-Fi сигнал?

Както и по-рано ви споделихме, колкото по-нависоко държите рутера си, толкова по-добре. Тъкмо затова много хора предпочитат да закачат устройството на някоя стена. Освен това знаем колко изкушаващо е да скриете рутера си заедно с всичките му кабел зад някой диван или в шкаф. Не ви препоръчваме да правите това, тъй като препятствията пред рутера ще повлияят на качеството и силата на сигнала му. Водата, металните обекти и различните електрически уреди също ще намалят възможностите, които един рутер ви предлага.

Добра идея е да избягвате кухнята като избор за позициониране на рутера си. Освен това го дръжте далече от телевизор, компютър или дори аквариум (ако разполагате с такъв). Колкото по-централно място изберете за позиция на устройството, толкова по-равномерен сигнал ще получите в целия си апартамент. И все пак ако използвате интернет само в една от стаите си, то позиционирането на рутера в нея си остава отличен вариант.

Какъв е обхватът на типичния Wi-Fi сигнал?

Както сами си давате сметка, сигналът, който различните безжични рутер могат да ви осигурят, варира в зависимост от техните особености. Така или иначе при съвременните устройства сигналът обикновено е достатъчен, за да покрие целия ви дом, стига да сте позиционирали рутера си правилно и сте настроили антените му подобаващо. Имайте предвид също, че ако домът ви е по-голям, до някои от крайните му точки има шанс да не достига добър интернет сигнал.

Качеството и силата на сигнала при всички обстоятелства ще се повлияят от няколко ключови фактора. Това са спецификите на 802.11 протокола, силата на трансмитера, както и физическите препятствия или радиовълни в обхватната област. Традиционните сигнали при честота от 2,4 GHz достигат близо 50 метра в затворени пространства и около 90 на открито. Съвременните устройства, които комбинират сигнали с честоти от 2,4 GHz и 5 GHz в общи линии отговарят на тази дистанция.

Как да подобря Wi-Fi сигнала си?

Както разбрахте от прочетеното дотук, качеството на Wi-Fi сигнала ви се влияе от много фактори. Основните неща, които можете да направите, за да си осигурите пълноценен сигнал, до голяма степен се изчерпват с подбирането на правилна позиция за устройството, както и подобаващо настройване на антените му. Ако тези условия са оптимални, но все още не сте доволни от Wi-Fi сигнала в дома си, все още има няколко неща, които можете да направите.

Разбира се, винаги можете да помислите за промяна на плана, за който сте се договорили с интернет доставчика си, да смените рутера си с по-добър, по-съвременен, да се погрижите за актуализацията на своя или да смените Wi-Fi канала, по който тече интернет сигнала ви с по-малко натоварен. Можете да помислите и за покупката на по-мощни антени или пък Wi-Fi бустер, удължител или повторител. Възможности за подобрение винаги има.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
15 Коментари
 1. Атанас Друнев пише

  За мен информацията е изключително полезна .Научих неща, които не знаех на много достъпен за мен език. Специалистите, разбира се пишат, а ние потребителите на Wifi четем. Благодаря!

  1. Емил пише

   Благодарим ви за добрите думи!

 2. Боби пише

  Ми, твърде полезна информация. Сега проучвам нещата за да си закупя правилният рутер.
  Благодаря и успехи във всички добри начинания!

  1. Емил пише

   Благодарим ви за позитивните думи 🙂

  2. Николай пише

   Благодаря от Сърце

 3. Севдалин пише

  Информацията е много полезна , само не разбрах ,каква площ покриват ,примерно за жилище 100 кв.м какъв ми трябва,какви параметри да гледам

 4. Павел пише

  Ясно и рабираемо е обяснено.Полезно е за всеки.

  1. Емил пише

   Благодарим ви!

   1. Галя пише

    Здравейте, понеже не разбирам изобщо от рутер бихте ли ми помогнали е избора. Трябва ми рутер за жилище 80 кв.м. за използване само на wi fi за смартфони и плейстейшън. Благодаря предварително.

 5. Галя пише

  Здравейте, понеже не разбирам изобщо от рутер бихте ли ми помогнали е избора. Трябва ми рутер за жилище 80 кв.м. за използване само на wi fi за смартфони и плейстейшън. Благодаря предварително.

 6. Панчо Павлов пише

  Здравейте,
  Благодаря за много полезната информация!
  Имам нужда от Вашето експертно мнение.Притежавам безжичен рутер N300 Mbps TP-LINK TL-WR841N
  сигналът на който достига слабо до отдалечени места в стаите на втория етаж -четири стаи!
  Как да подобря сигнала-с нов, по-мощен рутер/този е на3-4години/ или с инсталиране на допълнително устройство някъде на втория етаж?Скоростта на оператора е 140 Mbps.
  Каквото и да препоръчате, изпратете начина на инсталиране и цената му за да го поръчам!
  Благодаря Ви предварително

 7. Стоян пише

  Какво мислите за tp link s? tp link рутерите май-са най-добри.

  Също аква е разликата между маршрутизатор и рутер?

  Тп линк имат твърде много модели, не мога да избера правилния сам.

 8. Емануил пише

  Откъде да купя рутер tp links?

  Зора, Технополис или Техномаркет?

  Навсякъде масово предлагат тп линк. Каква е разликата между рутер и wi fi усилвател

 9. Trifon пише

  Къде има рутери на добри цени и на промоция?

  Търся router tp wr841n или tl wr841 n.

  Друг вариант е router gigabit.

  Emag добрър вариант ли е?

 10. Иван пише

  Рутер усилвател или адаптер откъде да купя. Искам да е съвместим с 5g

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!