Всички категории

7-те Най-Добри Челници

Планинските и гористите пространства поначало са невероятно магнетични. Нощем обаче там се пробужда един изцяло нов свят, който остава изцяло в “тъмнините” на нашите представи.

За да се докоснете до него обаче, се нуждаете от подходящата екипировка и при всички положения от добре подбран челник!

Челникът ще бъде вашият пътеводител в тъмното. Той ще ви разкрие цял един нов свят със своята пътеводна светлина.

С негова помощ можете не просто да бродите из горите. Подходящото устройство ще ви свърши страхотна работа и при серия други активности като тичане, каране на колело, катерене и пр.

Добрият челник ще прилепне плътно по черепа ви и ще осъществи връзката между вас и магичната нощна природа.

На пазара в момента се открива невероятно многообразие от продукти. Всеки различен модел е по-подходящ за употреба в дадена ситуация спрямо своите конкуренти.

Както е при всяко друго партньорство, намирането на “единствения” челник също е от съществено значение. Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви помогнем да откриете най-добрия възможен модел. В него е събрана цялата ключова информация за челниците и техните особености.

А ако проявите търпение, в края на статията си ще споделим с вас няколко от най-добрите актуални предложения в областта

Какво представляват челниците и кои са основните ползи от тях?

Всички знаем какво представлява обикновеното ръчно фенерче. Това е електрическо устройство, което излъчва концентрирана светлина, осветяваща определена зона от пространството наоколо.

Това се случва благодарение на следния механизъм. Устройството успява да култивира определено количество електрическа енергия. Тя може да се осигури както от различни батерии, така също и от многократното задвижване на механично динамо, с помощта на което кинетичната енергия се превръща в електрическа.

Така или иначе електрическата енергия захранва определен източник на светлина. В повечето от случаи става въпрос за някаква крушка, която излъчва бяла или жълта светлина.

Когато крушката се активира, излъчваната от нея светлина бива концентрирана в определена посока от специална пластмасова или (по-често) стъклена леща.

Разбира се, различните устройства се различават по своите специфични функции. Много от тях ви позволяват да регулирате както силата на светлината, така също режима на нейното излъчване, нейният обхват и какво ли още не.

Е, челниците не са кой знае колко по-различни. Казано възможно най-опростено, те представляват фенерчета за глава.

С помощта на специални каишки те се фиксират върху черепа ви. В много от случаите специализирани модели биха могли да се позиционират и върху различен тип екипировка като например каски и други.

Така или иначе именно оттук произтича може би най-сериозното им предимство – те освобождават ръцете ви изцяло.

Когато са позиционирани на челото ви, челниците ще осветяват всяка посока, в която завъртите главата си.

Ясно е, че основната употреба на подобни устройства е свързана с осигуряването на светлина през нощта. Все пак човешкият зрителен апарат има възможност да възприема информация от света единствено благодарение на светлината.

В същото време обаче едно фенерче или един челник може да има и сигнални функции. В повечето обичайни ситуации обаче той е просто един страхотен другар, който ще ви помогне да разпънете палатката си, ще ви води по правилната пътека и ще ви закриля.

Какъв тип челник да изберете за различните дейности?

Както не съществуват двама напълно идентични души, така не съществуват и два напълно идентични челника. (Като изключим, разбира се, тези, които са произведени в една и съща серия.)

За всяка от многобройните дейности, при които можете да използвате челника си, ще се нуждаете от нещо различно. Именно затова е важно да изберете подходящото устройство, което ще ви свърши възможно най-добра работа.

За целта, естествено, трябва да сте наясно точно от какво се нуждаете. Сложете всичко на масата, изяснете си за какво имате намерение да използвате челника си, преценете какви са необходимите характеристики, които дадено устройство трябва да притежава и си потърсете такъв модел, който ви разполага със съответните качества.

В тази секция ще хвърлим малко светлина върху особеностите на различните челници, от които се нуждаете при извършването на определена дейност.

При бягане

Всеки бегач знае, че колкото по-лек е, толкова по-пълноценно ще бъде неговото бягане. Всеки допълнителен грам или килограм се усеща дори когато ходите. Представете си за какво става въпрос, когато бягате на дълги разстояния и в продължение на два-три часа сте изминали над 20 км.

Именно затова, ако искате да бягате нощем, ви препоръчваме да си подберете максимално лек челник. Ако натоварите прекалено много главата си, след половин-един час вече ще започнете да изпитвате сериозна умора във врата си, която ще рефлектира върху цялостното ви преживяване.

Също толкова важно е моделът, към който се ориентирате, да приляга максимално добре върху черепа ви. В противен случай при всяка стъпка устройството ще се размества.

Бягането е дейност, свързана с постоянно раздрусване на тялото. В най-лошите случаи устройството просто ще падне от главата ви и съвсем ще ослепеете.

В по-мекия вариант, ако челникът ви не е стабилен, излъчваната от него светлина ще играе постоянно и няма да осветява пътя ви добре. В никакъв случай не искате това, тъй като да пропуснете един малко по-голям камък, може да означава падане и контузия.

Поради същата причина е важно вашият челник да излъчва светлина на достатъчно далечно разстояние. Необходимо е да имате сравнително широко зрително поле, за да обхванете всички препятствия по пътя си.

Ако бягате по-бързо, всеки сантиметър ще бъде от значение, тъй като препятствията идват към вас за части от секундата.

Нека обобщим. Челникът за бягане трябва да бъде достатъчно лек, да приляга достатъчно добре на главата ви и да осветява достатъчно добре пътя ви.

При пешеходен туризъм

Когато сте в планината, всичко може да се случи. Именно затова е необходимо да бъдете добре подготвени, ако се окаже, че залезът ви е изпреварил и все още не сте стигнали до точката си за нощуване. Тъкмо затова трябва да можете да разчитате на челника си.

Една от най-честите употреби на челниците е свързана с пешеходния туризъм при различни условия. В много от случаите планинарите тръгват на преход по тъмно и се прибират по тъмно. Някои ентусиасти пък предпочитат нощните преходи из магичните и неизвестни “тъмни” горски царства.

Добрият челник в тези ситуации ще бъде с вас през цялото време. В никакъв случай не искате светлината да ви изостави среднощ по средата на пътеката. Именно затова ви съветваме да си търсите такива модели, чиято батерия разполага с достатъчно дълъг живот.

В същото време отново е от изключителна важност да виждате достатъчно добре. Тъкмо затова е желателно да се насочите към моделите, които ще ви осигурят достатъчно богато зрително поле. Техният лъч трябва да обхваща достатъчно голямо разстояние.

В същото време обаче ви съветваме да си потърсите устройства, които ви предлагат различни режими на работа. Никога не знаете точно какво може да ви се случи, докато сте в гората.

Може да ви се наложи да привлечете нечие внимание. В този случай опцията за автоматично премигване на светлината би ви била особено полезна.

От друга страна, ако не искате да подплашвате горските обитатели, можете да се насочите към устройствата, които могат да произвеждат червена светлина. Тя е много по-спокойна, но въпреки това ще ви осигури достатъчно добра видимост, което я прави страхотна за нощни наблюдения.

Разбира се, ниското тегло отново е изключително важно особено ако имате намерение да носите челника си цяла нощ.

Накратко: челникът за пешеходния турист трябва да бъде лек и издръжлив, да му осигурява добра видимост и различни функции.

При катерене

Скалните катерачи в много от случаите са ненаситни и искат да прекарат колкото се може по-дълго време по скалите. Именно затова в много от случаите, особено през горещите летни дни, те отиват на нощно катерене.

Обикновено е необходим и голям прожектор, който да освети цялата скала, за да може маршрутът да се вижда достатъчно ясно. Въпреки него обаче един нощен катерач не може да се размине с употребата на подходящ челник.

На скалата всяко малко ръбче е от значение. То може да се превърне в най-подходящото място за хващане или стъпване, което да направи изкачването по наклона възможно.

Именно затова е необходимо светлинният поток на вашия челник да бъде изключително ярък. Яркостта ще ви гарантира видимост върху всеки детайл, колкото и незначителен да ви се струва той.

В същото време при катеренето обикновено трябва да се концентрирате върху всяко следващо движение. Необходимата видимост нагоре по скалата не следва да надвишава повече от два метра.

Катерачът се нуждае от максимално концентрирана светлина на сравнително късо разстояние. За ваше щастие, яркостта и разстоянието на лъча обикновено за обратно пропорционални.

Това неизбежно стечение на обстоятелствата всъщност е идеално в катераческата ситуация. Челниците така или иначе са способни да ви осигурят ярка светлина на сравнително къси разстояния.

Разбира се, важно е вашият челник да остане стабилен на главата ви и в същото време да бъде достатъчно лек, за да не ви пречи. Така или иначе обаче ярката светлина и концентрираното зрително поле на късо разстояние си остават основните характеристики, които трябва да изисквате от челник, подходящ за катерене.

При колоездене

Нощните приключения могат да бъдат изключително интересни на две гуми. Ако сте запален колоездач, който не е опитвал да кара нощем, определено сте пропуснали.

Когато карате колело, обикновено се движите със сравнително висока скорост. При тези обстоятелства трябва да внимавате за всяко препятствие по пътя си.

Вероятно можем да си позволим да ходим и да разчитаме на лунната светлина. Бихме могли да се движим достатъчно внимателно и да реагираме навреме на повечето от обстоятелствата по пътя си.

Когато сме върху колелото обаче, ситуацията е малко по-различна. Нито едно моторно средство не може да се движи нощем без светлините на фаровете си. Е, това важи също и за велосипедите.

Много от нощните колоездачи са оборудвали колелетата си с подходящи фарове. Те обаче са ограничени единствено до посоката, в която е завъртяно вашето кормило.

Челникът на главата ви, от друга страна, може да освети всяка точка, към която се обърнете. Именно затова в определени ситуации не можете да се справите без неговата подкрепа.

Но какви качества трябва да притежава челникът на колоездача? Тъй като на две гуми (а и на четири) обикновено се движим със сравнително висока скорост, трябва да виждаме на достатъчно дълго разстояние пред себе си. Това означава, че лъча на вашия челник трябва да стига достатъчно далече. Само така ще си гарантирате, че сте обхванали всички потенциални препятствия по пътя си.

Освен това обаче е необходимо светлинния поток на вашето устройство да бъде достатъчно ярък. Не бива да пропускате нищо, тъй като малкото камъче може да ви преобърне, когато се движите с по-висока скорост.

За да обобщим: челникът на колоездача трябва да излъчва достатъчно ярка светлина на достатъчно дълго разстояние.

При гребане

Привържениците на риболова знаят, че определени риби кълват само нощем. Много от ентусиазираните каякари пък предпочитат да се наслаждават на откритото нощно небе, докато се носят по повърхността на някое езеро.

Така или иначе, независимо какъв е поводът, понякога челниците се използват и при водни условия.

Без значение е защо сте взели челника си сред вълните. В никакъв случай не искате да го изгубите под тях, нали?

Именно затова, ако имате намерение да гребете нощем, е просто задължително челникът ви да приляга на черепа ви достатъчно стабилно. Това ще ви гарантира, че той ще остане там през цялото време, независимо колко точно бурна е водата.

Това важи особено за каякарите, които се спускат по реките нощем. Понякога при гребането по езерна повърхност, можем да си позволим да разчитаме на пълнолунието и неговите осветителни възможности. Над реката обаче обикновено са прострени клоните на различни дървета и тогава употребата на челника се оказва неизбежна.

Не знаете дали някой камък няма да ви раздруса и да събори устройството от главата ви. А ако изгубите светлината си в реката, зрението ви също ще потъне с нея.

В същото време, ако при бягането по горска пътека се нуждаете от тесен (или фиксиран) лъч, при гребане ситуацията е точно обратната. Независимо в каква вода сте, колкото по-широкообхватен е вашият лъч, толкова по-добре.

Ако ловите риба, той може да ви покаже къде бълбукат балончета. Ако сте в реката, той може да ви покаже къде са бързеите и камъните.

Всеки детайл има значение. Именно затова е добре светлината, излъчвана от челника ви, да бъде възможно най-ярка.

Нека обобщим. При гребане се нуждаете от челник, който приляга достатъчно добре на главата ви и ви предоставя достатъчно ярък и широк светлинен поток.

При пътуване и къмпингуване

Многодневните пътешественици и къмпингарите просто няма как да избегнат употребата на челник. Нощувате ли сред природата, задължително се нуждаете от подходящ собствен портативен източник на светлина.

В тази ситуация на практика много модели могат да ви свършат доста добра работа. В крайна сметка повечето производители създават продуктите си именно за да обслужват потребностите на къмпингуващите потребители.

Така или иначе, тъй като ще ви се налага да разчитате доста на челника си, вероятно ще ви се наложи да се насочите към по-висококачествените и скъпи модели. В същото време обаче, ако разполагате и с друг източник на светлина, обикновените челници ще ви свършат достатъчно добра работа.

Има няколко неща, с които така или иначе не бива да правите компромис, ако планувате дълго пътуване или къмпингуване.

На първо време, важно е да прироитизирате широчината на лъча на бъдещия си челник. Колкото повече площ можете да обхванете с него, толкова по-добре.

Ако търсите ножа си например, е необходимо само малко светлина да попадне върху него. Ножът ще я отрази към вас и ще привлече вниманието ви върху себе си моментално.

Това, разбира се, е само частен пример. Колкото повече виждате от къмпинга си, толкова по-добре.

В същото време обаче е необходимо да виждате, колкото се може, по-дълго. Именно затова ви съветваме да се насочите към моделите, чиито батерии разполагат с по-дълъг живот. Трябва да можете да разчитате на челника си няколко нощи подред. Именно затова е необходимо да имате доверие на неговата издръжливост.

Освен това обаче с колкото повече функции и осветителни възможности разполагате, толкова по-добре. Регулирането на силата на светлината може да бъде особено полезно, ако не искате да събудите съпалаткарите си например.

Тъкмо напротив премигващия лъч може да бъде особено полезен, ако искате да привлечете вниманието им.

Накратко: търсите широка светлина, издръжлива батерия и многообразие от функции.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на челник?

И сами виждате в колко много ситуации може да ви послужи един челник. За да ви бъде полезен обаче, той трябва да бъде подобаващо подбран.

Сега със сигурност имате добра представа точно от какво се нуждаете. Така или иначе обаче проучването ви тепърва предстои. Челниците си имат купища характеристики и особености, на които трябва да отделите подобаващо внимание.

Само когато ги познавате, ще можете да се снабдите с възможно най-доброто измежду най-добрите устройства.

Тегло

Както вече ви се изясни, при много от дейностите, които можете да извършвате под прожектора на своя челник, е необходимо вашето приспособление да тежи възможно най-малко.

Няма обаче защо да се тревожите прекалено. Челниците така или иначе се предлагат във всякакви форми и размери, така че сме сигурни, че ще откриете точния за себе си.

За да се ориентирате към челник с какво тегло да се насочите, можете да използвате следното уравнение. Колкото по-претенциозна е дейността, която имате намерение да извършвате под неговото наблюдение, толкова по-малко е желателно да тежи вашето устройството.

Бихме могли да съпоставим бягането с колоезденето, за да доразясним ситуацията.

Ако бягате по гористите пътеки, със сигурност ще се нуждаете от по-лек челник. Колкото по-тежко и обемисто е устройството на главата ви, толкова по-сигурно е, че при всяка ваша стъпка то ще подскача нагоре-надолу.

В същото време, ако карате велосипед по сравнително гладък асфалт, надали ще има особено значение колко тежи челникът ви. Вашата глава ще бъде в сравнително статично положение, така че устройството също няма да има повод да извършва излишни движения.

Със сигурност си давате сметка, че челниците поначало не са особено тежки предмети. Именно затова тяхното тегло се измерва в грамове.

Теглото на различните модели може да варира от около 350 грама до около 50 грама. Това в общи линии са възможно най-леките модели на пазара в момента.

Трябва обаче да вземете предвид още нещо. Външните батерии и горните ремъци със сигурност ще добавят някакво тегло към вашия челник. В същото време обаче ремъците ще успеят да разпределят това тегло по-прецизно.

Именно затова съветът ни е да пробвате няколко различни модела, ако това е възможно, разбира се. Така ще прецените кой от тях ви пасва най-добре.

Размер и съвместимост

Съществуват множество различни челници, чиито размери могат да варират значително. В някои случаи размерът на челника ви няма да окаже почти никакво влияние върху неговата употреба, но в други той може да стане определящ.

Имайте предвид, че от размера на устройството често зависят и особеностите на неговия лъч. В крайна сметка най-есенциалните компоненти от един челник са източникът на светлина и лещата, която концентрира излъчваната светлина. Именно от тях до голяма степен ще зависи размера на целия челник.

Преди всичко трябва да се погрижите размерът на вашия челник да отговаря на осветителните ви претенции. Също толкова важно е обаче устройството просто да пасва добре на главата ви.

От една страна, необходимо е откриете подходящия вариант, който е съвместим с особеностите на вашия череп. Позиционирането на тези устройства в повечето от случаите обаче може да бъде много прецизно регулирано. Именно затова в крайна сметка трябва да се чувствате комфортно.

Ако възнамерявате да се занимавате с нещо дълго време, това да се чувствате комфортно с челника на главата си, става още по-ключово.

При някои устройства акумулаторният блок е поставен отзад на главата. Именно това може да ви осигури уникално разпределение на теглото.

Други модели пък ще ви осигурят допълнителна опора с лента, която се простира отпред назад през горната част на главата. За някои приключенски типове горната лента може да е ключът към неизменната стабилност. За други потребители обаче тя може просто да предизвика раздразнение.

Много от челниците ще ви предложат възможност за накланяне. Това означава, че самата светлина може да се движи ръчно както нагоре, така и надолу. Чрез прецизна настройка ще можете да виждате точно онази област около себе си, която пожелаете.

С подобен модел ще си спечелите усещане за контрол, а с него винаги върви и усещането за сигурност и комфорт.

Светлина

Различните челници се произвеждат с различни крушки. Така или иначе класическите варианти вече до голяма степен са отживелица. Именно затова повечето съвременни производители снабдяват своите продукти с LED крушки.

Те са много по-издръжливи и дълготрайни. Друг невероятен техен плюс е, че са значително по-енергийно ефективни от конвенционалните си “конкуренти”.

Така или иначе си давате сметка, че от крушката на вашия челник до голяма степен ще зависи светлината, която устройството може да излъчва.

В различните ситуации ще се нуждаете от един тип светлина. Именно затова е от ключово значение да бъдете наясно какво точно искате и какви са възможностите, измежду които можете да избирате.

Един от най-популярните варианти е така наречената точкова светлина. Точковият лъч ще осветява определена зона от пътя пред вас на наистина далечно разстояние.

Това е от съществено значение за преодоляването на тъмни и неизследвани територии по време на множество различни дейности. Бегачите, туристите, колоездачите със сигурност ще се зарадват на подобен тип осветление. То може да ви бъде от полза на разсъмване, на смрачаване или през най-дълбоката нощ.

Някои челници произвеждат разпръсната светлина в широкообхватен ъгъл. Широките лъчи, от друга страна, са необходими в множество други ситуации. Това например е особено полезно в къмпинга и може да ви послужи за осветяването на сравнително близки обекти в широк диапазон.

Имайте предвид, че много от по-висококласните устройства на практика могат да ви предложат повече от един тип светлина (например широка и точкова). В много от случаите ще имате възможност да избирате измежду множество различни режими, така че да си осигурите най-доброто осветление.

Висококачествените челници ще създадат равномерен лъч без тъмни пръстени или петна. Това се постига благодарение на добре конструираните лещи и рефлектори. Именно те в крайна сметка превръщат произволната светлина на крушката в концентриран лъч.

Яркост

Не сте ли съгласни, че богатството на живота се крие в неговото разнообразие? Сигурни сме, че ще оцените челника, който е готов да ви предложи множество различни нива на яркост.

В индустрията е почти задължително различните устройства да вървят с повече от един режим на работа. В противен случай те просто престават да бъдат конкурентоспособни.

Именно затова повечето модели, на които ще попаднете, почти гарантирано ще ви предложат различни настройки. В много от случаите става въпрос за различни степени на яркост.

Така да се каже, екзистенц-миминумът се свежда до възможност за избор между поне два режима на яркостта – висока и ниска. Това е особено полезно, когато ви се налага да превключвате между лицето на партньора си и пътеката пред себе си.

Някои челници ще ви предложат три настройки на яркостта. Други пък на свой ред могат да ви осигурят стробоскопична и червена светлина.

Именно защото многообразието е наистина сериозно, ще ви дадем малко повече информация за различните възможности.

Високата яркост е подходяща за най-тъмните дебри на горските кътчета. Тази настройка ще ви осигури страхотна видимост. Имайте предвид обаче, че в същото време ще изразходва по-значително количество енергия.

Ако се окажете на покрита с дървета пътека през някоя мрачна вечер, най-ниското ниво на яркост може да е всичко, от което се нуждаете, за да продължите по пътя си. То е по-умерено и доста по-енергийно ефективно.

Средното ниво на яркост се предлага само при някои модели, но в много от ситуациите е възможно най-точното.

Мигащата (или стробоскопична) светлина може да бъде от полза в някои екстремни ситуации. Наличието на премигваща светлина в някои случаи може да се окаже разликата между живота и смъртта.

Червената светлина на свой ред е нещо като вашето нощно зрение. Тя е много по-приглушена и не предизвиква толкова внимание. В същото време обаче ви осигурява достатъчно добра видимост.

Мощност и разстояние на светлинния лъч

За да се разбирате със своя челник, трябва да говорите на неговия език. Именно затова оставете “ватовете” настрана и започнете да мислите в “лумени”.

Думата “лумен” (lumen) идва от латински и буквално означава “светлина”. В съвременния свят това е мерна единица за измерване на светлината от източник на светлина във всички посоки.

Лумените могат да ви кажат колко ярко ще свети вашия бъдещ челник. Задължително ще откриете подобен показател както в онлайн описанието на даден продукт, така и на неговата опаковка.

Диапазонът на мощността при челниците варира в доста широки граници. Някои по-компактни модели започват с мощност от около 50 лумена. По-големите устройства обаче могат да достигнат до над 1000 лумена.

Естествено, колкото по-мощен е даден модел, толкова по-добре. Имайте предвид обаче, че в много от ситуациите по-маломощен челник също ще ви свърши страхотна работа.

От мощността на дадено устройство до голяма степен зависи колко далеч ще може да достигне неговият лъч. В описанието на различните модели би трябвало да откриете и специфична информация за това.

Когато погледнете числото, определящо разстоянието на светлинния лъч, под него следва да разбирате дължината на метрите, на които вашият челник може да проектира “използваема” светлина. Това означава, че на границата на оказаното разстояние яркостта ще бъде точно колкото тази на пълната луна в ясна нощ.

Естествено, колкото по-ярка е светлината, толкова по-добре ще виждате. В много от случаите обаче трябва да приоритизирате дължината на лъча спрямо неговата яркост.

Това засяга всички случаи, при които трябва да виждате колкото се може по-напред, без значение колко подробности точно ще имате шанса да възприемете.

Издръжливост

Издръжливостта на един челник често е посочена в описанието на продукта. Там обикновено се появява индикация за броя часове, през които батерията на устройството ще издържи.

В много от случаите е посочена само една цифра. Имайте предвид, че това е времето на работа на вашия челник в усреднен вариант при най-енергийно ефективната му настройка (обикновено ниска).

Някои производители решават са по-прецизни и решават да укажат средното време на работа на дадено устройство при ниска, средна и висока настройка. Производителите така или иначе нямат задължения към предоставянето на подобна информация, така че трябва да сме благодарни, когато разполагаме с нея.

Така или иначе основният фактор за издръжливостта на един челник, е неговата батерия. Тези устройства обикновено се захранват от стандартни батерии. В описанието на избрания от вас модел следва да бъде посочен размерът на батерията, от която той се нуждае.

Съвет от нас. Когато става въпрос за батерии, винаги е добре да носите допълнителен комплект със себе си. По този начин дори светлината ви да изгасне по средата на пътеката, ще имате възможност да я съживите за нула време.

Някои по-висококласни модели вървят заедно с акумулаторни батерии. Имайте предвид, че в повечето случаи акумулаторът ще направи устройството по-тежко и по-скъпо. Така или иначе обаче в този случай няма да ви се налага постоянно да мислите за смяна на батериите.

Акумулаторните батерии за страхотен вариант, тъй като могат да се използват многократно. Въпреки това обаче те също могат да загубят мощността си, ако са останали неизползвани за твърде дълъг период от време. Повярвайте ни, това никога не е приятна изненада.

Съветваме ви да презареждате акумулаторните батерии (или още по-добре – да ги използвате) на всеки един до два месеца. Колкото и да е парадоксално, по този начин ще ги съхраните за максимално дълъг период от време.

Качество и цена

Каквато и покупката да ни се налага да направим, въпросът винаги опира до съотношението между цената и качеството на продукта.

Разбира се, всеки иска да се снабди с възможно най-висококачествения продукт на възможно най-достъпната цена. Ситуацията с челниците в никакъв случай не е по-различна.

В случая обаче всичко зависи единствено от вас самите. Трябва внимателно да помислите точно за какво имате намерение да използвате новата си придобивка. Обмислете също колко често ще я използвате, при какви условия, при каква дейност и пр.

Всичко това ще ви помогне да си изясните точно от какво се нуждаете.

Ако сте редовен нощен спортист, вероятно ще предпочетете да се сдобиете с някой продукт от възможно най-висок клас. Да, неговата цена ще бъде по-висока, но той ще ви гарантира безпогрешно представяне. В крайна сметка тъкмо от това бихте имали нужда.

В случай обаче че просто искате да разполагате с устройство, което да ви осигури малко светлина край палатката два пъти в годината, надали си заслужава да правите кой знае колко сериозна инвестиция. Някой от по-обикновените модели тогава би ви свършил страхотна работа.

При всички положения обаче ви съветваме да изберете високото качество пред многообразието от функции. Понякога се оказва, че въпреки че разполагаме със сума опции, на практика използваме не повече от две или три.

Именно затова помислете точно от какво се нуждаете и със сигурност ще откриете продукт, който да отговаря на вашите предпочитания.

Вие вече познавате челниците и техните особености достатъчно добре. Именно затова сме сигурни, че ще направите възможно най-добрия избор.

Бъдете достатъчно съобразителни и със сигурност ще откриете точния продукт за себе си с идеалното съотношение между цена и качество.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за челниците и техните особености, както обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

1. Челник Petzl Pixa 2


Petzl са един от водещите производители в областта на катераческата екипировка. Както си личи от характеристиките на Pixa 2, това е челник, който е готов да осигури всичко необходимо на нощния катерач. Устройството може да бъде фиксирано както на челото ви, така също и на каската ви. Разбира се, челникът може да бъде поставен върху земята и да продължи да върши работа. Светлината, която този челник излъчва, е подходяща за придвижване (обикновено до скалите) и осигурява прекрасна видимост на къси разстояния. Това е всичко, от което катерачът се нуждае и тъкмо затова такива са и двата режима на работа на този продукт. В същото време с изтощаването на батериите яркостта на светлината не намалява благодарение на специалната CONSTANT LIGHTING функция. Моделът е изключително устойчив на удари, стабилен, ергономичен и преди всичко ефективен.
Купи сега

2. Челник CREE XML-T6 High Power


Челникът CREE XML-T6 High Power е още едно невероятно предложение, подходящо за онези от вас, които са привърженици на риболова и/или водните спортове. Устройството е водоустойчиво и е оборудвано с изключително мощна литиево-йонна акумулаторна батерия. Номиналната му мощност възлиза на цели 1200 lm (лумена) и може да бъде настроена в три режима на работа. Това са съответно силен, икономичен и сигнален режим. Този модел ви позволява да регулирате ъгъла на светлината, да адаптирате нейния фокус в зависимост от особеностите на дадена ситуация и дори разполага с функция Zoom. Устройството може да работи безпроблемно в продължение на цели 20 часа, а работната му дистанция възлиза на главозамайващите 200 метра. Акумулаторната батерия е фиксирана в задната част на главата за оптимално разпределение на теглото. А за да остане челникът максимално стабилен на главата ви, устройството е снабдено и с надглавна каишка.
Купи сега

3. Челник LED PNI Adventure F75


Представяме ви още един страхотен челник – LED PNI Adventure F75. С тегло от едва 63 грама това е един от най-леките модели, на които можете да попаднете. Каишката му е изключително удобна и може да се фиксира наистина стабилно. Комбинацията между лекото тегло и стабилната фиксация прави този челник особено подходящ за бегачите. Устройството е изработено от алуминий и работи благодарение на батерия, която се зарежда с магнитно зарядно с помощта на USB. LED светлината на този челник ви осигурява мощност от порядъка 600 lm при максимален обхват от 90 м. Устройството е водоустойчиво и може да бъде използвано в множество различни ситуации.
Купи сега

4. Челник Power Style CREE LED T6


Представяме ви един наистина мощен и издръжлив акумулаторен челник. Power Style CREE LED T6 работи благодарение на цели две акумулаторни батерии и може да издържи до 20 ч. Батериите са включени в комплекта и са фиксирани в задната част на устройството. В комбинация с надглавната каишка те правят този модел изключително стабилен и удобен за носене. LED светлината е енергоспестяваща и това допълнително допринася за дългия живот на батериите. На гърба на акумулаторните батерии има мигащ в червено LED светлинен източник, който обозначава носителя на челника. Този челник е особено подходящ за онези от вас, които са привърженици на колоезденето. В комплекта дори има включена стойка за велосипеди за максимално удобство.
Купи сега

5. Челник Радулов М CH-2016


Радулов М CH-2016 е устройство изцяло от другия край на пазарния спектър. Това е един невероятно изгоден челник, който може би не е най-добрият избор за свръхспециализирана употреба. В същото време обаче това устройство ще ви свърши прекрасна работа в множество различни ситуации. Светлинният му поток е сравнително слаб, но за сметка на това обхваща разстояние от цели 100 м. Светлината се излъчва от 3 светодиода при мощност от 3 W. Устройството предлага на своите потенциални потребители три режима на работа – силен, слаб и премигващ. Този челник е сравнително просто устроен, но в същото време е компактен, лек, удобен за носене и готов да ви осигури напълно прилично осветление. Ако търсите нещо, което просто да осветява пътя ви към вкъщи, или пък нещо, което да ви помогне да разпънете палатката си, това е идеалният избор за вас.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Челник FOTON Sport HL6504


Този челник също е едно от по-достъпните предложения на пазара в момента. FOTON Sport HL6504 е подходящ за обща употреба, но както си личи от самото наименование на модела, може да ви свърши работа и в по-динамична среда. Каишката му е удобна и се фиксира сравнително стабилно на главата, така че при всички положения можете да разчитате на нея. 3-ватова LED светлина е готов да ви осигури светлинен поток от 150 lm при обхват от цели 150 м. Устройството разполага с три режима на работа и може да работи автономно до 60 ч. Захранва се от три класически алкани батерии с размер ААА. Моделът тежи само 80 грама, удобен е и може да ви свърши наистина добра работа в най-различни ситуации.
Купи сега

7. Челник Димс-92


Челникът Димс-92 е устройство от наистина висок клас, подходящо за онези от вас, които искат да могат да разчитат на него, без да го свалят от главата си. Това е модел, за който може да забравите, че стои на главата ви. Да, може и да тежи 139 грама, но каишката му е изключително удобна и стабилна. В същото време акумулаторната литиево-йонна батерия на челника са изключително издръжлива и след 4-часово зареждане е готова да работи за наистина дълъг период от време. Освен на акумулаторната си батерия обаче, устройстовто е готов да разчита и на две обикновено АА батерии. Моделът ще ви осигури LED светлина с мощност от 600 lm, чийто обхват възлиза на цели 200 м. Този челник е едно наистина стабилно предложение, което е много добре защитено от вода. Гарантираме ви, че Димс-92 ще ви служи в продължение на дълги години независимо от ситуацията.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!