Всички категории

9-те Най-Добри Плотове за Вграждане

От прости задачи като правене на чай до по-сложни като приготвяне на ризото или на пържоли – кухненският плот за вграждане е една от най-важните части в една кухня.


В повечето домакинства плотът за вграждане обикновено е прикачен към фурната – т.нар. готварски печки. Те са отличен избор и в голяма част ще свършат работа.

Но ако не ви трябва фурна или просто искате да спестите място и да имате шкафове под котлоните?

В такъв случай плотът за вграждане е по-добрият вариант.

Независимо дали ще обновявате кухнята си или просто искате по-голямо удобство при готвене – намирането на правилния плот за вграждане не е лесна задача. Имате голям избор от марки и модели.

В това ръководство ще ви представим всичката нужна информация, за да можете да направите информирана покупка и съответно правилния избор.

Защо да обмислите покупката на плот за вграждане

Може би обмисляте основен ремонт на кухнята или пък модернизиране? А може би просто искате да смените старите захабени котлони?

Избирането на плот за вграждане вместо готварска печка има своите предимства.

Нека ви представим и някои от тях.

Гъвкави възможности за дизайн

Откъм естетика и удобство. Можете да поставите плот там където искате и е най-удобно.

По-малко топлина на едно място


Плотът за вграждане ви позволява да разделите топлината, която се отделя от котлоните и тази от фурната и по този начин тя не е на едно място.

Повече място за съхранение

За разлика от готварската печка, плотът за вграждане няма фурна отдолу. Това ви позволява под него да имате шкафове, в които можете да съхранявате каквото си пожелаете.

Например така можете да имате чудесно място за съхранение на тенджери и тигани.

Покупката на плот за вграждане и отделно фурна може да ви струва повече, отколкото покупката на комбинирана готварска печка, но предимствата, които получавате вероятно си заслужават разликата в цената.

Разбира се това зависи изцяло от личните ви предпочитания, начин на живот, разположение в кухнята и разбира се – бюджет.

Плот за вграждане или готварска печка

Въпреки че много хора не правят разлика между плот за вграждане и готварска печка – такава има. Дизайн, форма, функции – разлики бол.

За да разберете кой от двата варианта е по-удачен за вас, нека разгледаме по-подробно приликите и разликите между плотовете за вграждане и готварските печки.

Прилики:

И двата кухненски уреда са налични в различни размери, но най-често са със стандартни размери. Също така имат и възможността да работят на електричество и газ, както и комбинирано.

Ще намерите почти еднакви функции и на двете, включително същата площ за готвене, повърхности и зони.

Вентилацията е друго сходство между двете. Повечето плотове за вграждане и готварски печки ще изискват отделен уред, който да изкарва миризмите  и изпаренията, например абсорбатор.

Въпреки това можете да намерите модели с вградена вентилация.

Разлики:

Готварската печка е по-лесна за монтирането, отколкото плотът за вграждане. Тя просто се намества на правилното място и “застава” на него без особени затруднения.

Плотът за вграждане, както подсказва името, трябва да се вгради на кухненския плот и отдолу да се запази целостта на шкафовете. Освен това плотът за вграждане няма фурна.

Контролите за управление на котлоните на плота са разположени по различен начин в сравнение с готварската печка. На печката те са отпред. На плотът те се намират отгоре.

Това е съществена разлика, която трябва да се вземе предвид, особено ако имате малки деца. Контроли отгоре могат да бъдат по-трудни за достигане от децата, което прави плотът по-безопасния вариант.

Друга разлика, която е много зависима от конкретния модел, е, че готварските печки са по-гъвкави откъм функционалност и възможности. Това ги прави предпочитани от някои домакини и готвачи, но не са най-добрият избор за всеки.

Комбинирани плотове за вграждане

Можете да изберете комбиниран плот, който представлява най-общо казано хибрид между плот за вграждане и готварска печка.

Тези плотове съчетават удобството и готварските възможности на печка, но нямат фурна отдолу. Те се монтират върху кухненския плот и обикновено стърчат малко напред от него защото контролите им се намират отпред – като при готварските печки.

Видове плотове за вграждане


Двата основни вида плотове за вграждане са газови и електрически, но вторите са няколко типа.

Имайте предвид, че ако не сте газифицирани ще трябва да изберете електрически плот за вграждане, освен ако не възнамерявате да газифицирате жилището си.

Газовите плотове за вграждане са предпочитани от много домакини и готвачи. Те позволяват много прецизно подгряване и така лесно разбирате колко топлина се отделя и как се приготвя храната в даден момент, а освен това регулирането на силата на огъня става мигновено.

Не трябва да чакате газовите котлони да загреят – просто ги пускате и можете почти веднага да започнете да готвите.

Същото е и с гасенето – гасите ги и почти веднага изстиват. Няма да се притеснявате да не се изгорите или че котлоните загряват прекалено бавно. Газовите плотове за вграждане също така са по-добри в сравнение с електрическите откъм енергийна ефективност.

Плотове за вграждане на газ

Газовите плотове могат да бъдат трудни за почистване. Има повече части за почистване и трябва да ги разглобите, за да изчистите хубаво.

И както вече споменахме, ако изберете газов плот за вграждане, но не сте газифицирани – ще трябва да платите и за газифициране на жилището преди да можете да използвате плота.

Предимства:

 • Прецизно регулиране нивото на топлината.
 • Нивото на топлината се променя лесно и мигновено.
 • Плотът загрява и се охлажда почти веднага.
 • Какво да имате предвид:

 • Почиства се по-трудно.
 • Трябва да сте газифицирани.
 • Обикновени електрически плотове  Това са плотовете с обикновени чугунени котлони, които логично са и най-евтините.

  Когато включите котлон нагревателните елементи се загряват и така повърхността става топла. Котлоните на този вид плотове са здрави и трудни за повреждане, освен това на тях може да се използват всякакви тенджери и тигани.

  Те загряват бавно и са сравнително трудни за почистване. Ако имате ограничен бюджет за плот за вграждане – този вариант може би е най-удачен.

  Предимства:

 • Достъпни ценово.
 • Може да се използват всякакви тенджери и тигани.
 • Здрави и издръжливи.
 • Какво да имате предвид:

 • Нужно е повече време за загряване.
 • Разпределянето на топлината не е прецизно и равномерно.
 • По-трудни за почистване.
 • Стъклокерамични плотове за вграждане

  Стъклокерамичните плотове са популярни и много потребители ги предпочитат защото са лесни за използване и почистване. Също така естетически са много привлекателни – имат елегантен дизайн и се вписват в повечето кухни.

  Много от тези плотове имат специални функции като настройка за поддържане на ястията топли и други подобни.

  Обикновено струват повече от обикновените плотове за вграждане и могат да се повредят по-лесно. Ако не ги почиствате навреме може да останат неприятни петна, които след това се почистват още по-трудно.

  Освен това избягвайте използването на стъклени или чугунени тенджери и тигани, за да не издерете повърхността.

  Предимства:

 • Стилен и елегантен дизайн.
 • Лесни за използване.
 • Лесно почистване.
 • Някои модели имат специални функции.
 • Какво да имате предвид:

 • По-висока цена от тази на обикновените плотове.
 • Лесно се драска и цапа.
 • Трябва да избягвате някои видове тенджери и тигани.
 • Индукционни плотове за вграждане  Ако искате да сте в крак с модерните технологии тогава индукционен плот за вграждане може да е най-подходящ за вас. В този случай се използва електромагнетизъм за награване на съда, а храната не се загрява директно.

  Тези плотове са най-безопасните, особено за домакинства с малки деца, тъй като няма шанс за изгаряне.

  Не се нуждаят от време за загряване и  готвят по-бързо от газовите и електрическите плотове за вграждане.

  Съответно могат да се конкурират и дори задминават газовите плотове откъм прецизна настройка на топлината и енергийна ефективност. Двата основни недостатъка на индукционните плотове за вграждане са цената и посудата, която трябва да се използва.

  Тези плотове са едни от най-скъпите на пазара и вероятно ще ви се наложи да купувате нови тенджери и тигани, защото работят само с конкретни видове (метални повърхности и най-вече всичко, което се привлича от магнит).

  Хората, които не обичат топлината ще се зарадват на такъв плот, защото индукционните котлони не загряват помещението изобщо. И въпреки че много домакини и готвачи предпочитат газовите котлони, голяма част от тях предпочитат индукционните след като ги пробват веднъж.

  Почти всеки индукционен плот за вграждане може да си спечели почитатели дори и сред най-капризните потребители.

  Предимства:

 • Бързина – на индукционните котлони водата може да заври за минута, а освен това те загряват мигновено.
 • Безопасни са за деца – повърхността остава хладна при допир.
 • Не загряват допълнително кухнята.
 • Предлагат голяма прецизност откъм контрол на температурата.
 • Най-енергийно ефективния вариант от всички плотове.
 • Какво да имате предвид:

 • Висока цена.
 • Работят само с някои видове тенджери и тигани.
 • Фактори, които трябва да се имат предвид при избирането на плот за вграждане


  Вашите навици, бюджет и лични предпочитания ще играят голяма роля в определянето на това кой вид плот за вграждане е най-подходящ. Но има и някои други фактори, които препоръчваме да обмислите преди да се спрете на конкретен модел.

  Размер

  Повечето плотове за вграждане са със стандартен размер между 76 и 91 сантиметра и имат между четири и пет котлона.

  За една кухня това би трябвало да бъде повече от достатъчно. Домашните готвачи, които правят по-сложни ястия и използват няколко котлона едновременно трябва да преценят дали този брой котлони би им бил достатъчен.

  Имайте предвид, че плотовете за вграждане се слагат върху кухненския плот и съответно отнемат място от него – преценете колко място ще ви остане и дали ще ви бъде достатъчно.

  Ако ще сменяте и кухненския плот обмислете внимателно с какви размери да бъде новия, така че да има достатъчно място за работа и за плота за вграждане. Най-добре е да вземете точните размери на всичко и да ги наложите, за да видите точно и ясно какво може да се очаква.

  Ако сте избрали електрически стъклокерамичен плот можете да го използвате като допълнителна площ за кухненския плот при нужда, разбира се когато котлоните не са включени.

  Цена

  Плотът за вграждане може да ви струва малко или повече според това какво ви предлага. Очаквано по-големите плотове ще ви струват повече.

  Електрически плот за вграждане с повече функции също би ви струвал по-скъпо. Индукционните плотове са най-скъпи, освен ако не ви трябва много малък като площ модел.

  Не забравяйте обаче и други фактори, които не са свързани с първоначалната покупка.

  Един от тях е енергийната ефективност – индукционните плотове за вграждане използват най-малко електроенергия, съответно ще плащате по-малко за електричество и в дългосрочен план ще спестите пари.

  Ако пък изберете газов плот за вграждане вероятно в даден момент ще ви се наложи да смените някои части на котлоните – това са допълнителни разходи. Евтин и по-нискокачествен плот вероятно би изкарал много по-малко време на експлоатация, т.е. ще ви се наложи да платите за друг в мига, в който този се повреди.

  Това също е разход, който трябва да се вземе предвид.

  Издръжливост

  Въпреки че са едни от най-евтините, чугунените електрически плотове за вграждане са доста издръжливи, особено в сравнение със стъклокерамичните например.

  Обикновено марката и цената определят качеството на един плот и съответно колко време ще издържи на експлоатация.

  Когато се спрете на определени марки и модели проверете отзивите за тях в интернет, за да имате представа какво да очаквате откъм издръжливост и съответно проблеми. Обърнете внимание и на разходите за поддръжка на избрания модел.

  Ако поддържате и почиствате плота за вграждане можете да бъдете сигурни, че ще ви служи вярно с години. Съответно ако избирате стъклокерамичен плот – избягвайте съдовете за готвене, които могат да издраскат повърхността им.

  Почистване  Стъклокерамичните и индукционните плотове за вграждане са най-лесни за почистване.

  Те са плоски и гладки, което означава, че можете да ги почистите само с едно забърсване. Имайте предвид че стъклокерамичните плотове стават по-трудни за чистене, ако не ги забършете веднага след като нещо се разлее върху тях – течността загаря и ще трябва да търкате доста по-силно ако не почистите на момента.

  Газовите и чугунени електрически плотове са малко по-трудни за чистене, като при газовите дори може да ви се наложи да разглобите отделните части на котлоните, ако искате да почистите старателно плота.

  Обикновено частите на газовите котлони могат да се слагат и в съдомиялна, но това зависи от модела на плота.

  Ако лесното почистване е важно за вас – тогава стъклокерамичен или индукционен плот би бил най-подходящ. Заради гладката си повърхност почистването им става бързо и лесно, обикновено с едно забърсване, ако няма нещо загоряло или оставено непочистено дълго време.

  Независимо от това какъв плот за вграждане ще изберете, прочетете ръководството, където ще намерите инструкции и за почистването.

  Вентилация

  Ако плотът за вграждане ще бъде на място където няма абсорбатор ще трябва да помислите и за начин за отвеждане на изпаренията и миризмите, които се отделят при готвенето.

  Вентилационна система може да реши този проблем. Имайте предвид, че според типа на вентилацията – тя може да бъде повече или по-малко ефективна.

  Безопасност

  Индукционните плотове за вграждане са най-безопасни защото не загряват повърхността по време на готвене. Газовите плотове използват жив огън, който освен това е открит – съответно ще трябва да внимавате повече.

  Ако не сте внимателни оставянето на кухненска кърпа в близост до газовия котлон може да доведе до пожар. Електрическите плотове за вграждане обикновено променят цвета когато са топли и съответно когато изстиват. По този начин ще знаете, че са горещи на допир.

  Както електрическите, така и газовите плотове за вграждане могат да бъдат опасни ако не ги използвате внимателно. Безопасността винаги зависи най-вече от действията ви и как ще използвате плота. 

  За повечето потребители най-безопасният плот би бил този, с чийто котлони са най-добре запознати и съответно свикнали да използват през годините.

  Контроли  Някои от по-висококачествените електрически плотове за вграждане нямат врътки, а използват дигитални контроли. Те са чувствителни на докосване и изглеждат много по-модерно и елегантно, естествено са и по-лесни за почистване.

  Плот за вграждане с врътки и копчета също би бил напълно функционален, освен това е лесен за използване, но няма да изглежда толкова модерно.

  Допълнителни функции

  Много плотове за вграждане, особено моделите от по-високия клас, имат допълнителни функции за допълнително удобство. Нека разгледаме и някои от тях.

 • Котлон за бързо загряване на вода: Ако искате да загреете бързо вода или ще готвите супа, подобен котлон може да ви спести доста време.
 • Подгряване на храната:

  Някои електрически плотове за вграждане предлагат опцията за поддържане на храната топла след гответе и за подгряване – без да се притеснявате че ще загори.

 • Заключване на кадрилите:

  Ако имате деца и не искате да пипат плота – има модели със заключване на контролите. Така няма да се притеснявате за безопасността на децата.

 • Модули за готвене:

  Някои производители произвеждат модули, които да разширят възможностите за готвене. Те включват възможности за готвене на грил, на пара и дори пържене във фритюрник.

 • Най-добрите плотове за вграждане

  Ако търсите плот за вграждане за кухнята – имате голям избор на пазара. Важно е да обмислите навиците си на готвене и какъв плот би бил най-подходящ за тях, а също така какво точно търсите в един плот.

  Ако отделите достатъчно време за търсенето на плот за вграждане вероятно ще се спрете на модел, който наистина да отговаря на нуждите и предпочитанията ви. В случай, че изпитвате затруднения в избора на плот за вграждане или просто нямате време да търсите – представяме ви някои от най-добрите плотове на пазара.

  1. Плот за вграждане Electrolux EHG6341FOK


  Този плот за вграждане ви спестява време чрез бързото си затопляне. Включва се и се изключва само с едно докосване. Има интуитивен контрол на температурата, благодарение на хронометъра.

  Уредът се захранва чрез електричество и е с четири нагревателни зони.

  Разполага с един основен котлон, един голям и един малък котлон. Има електронен дисплей, тъч бутони, таймер, звуков сигнал, система за защита на децата, индикатор за прегряване и автоматично изключване.
  Купи сега

  2. Стъклокерамичен плот Miele KM 6520 FR


  Моделът е с електрическо загряване и е независим от фурната. Той има елегантна стъклокерамична повърхност с четири на брой котлона.

  Разполага с разнообразни функции, като стоп енд го, функция за извикване, автоматично изключване, аутобууст, индивидуални опции за настройка, напомнящ таймер. Предоставя ви също дигитален дисплей, който показва степента на мощността.

  Лесно се почиства и е ефективен.

  Има функция за блокиране, следене за грешка, защитен прорез, защита срещу прегряване и защита на съдовете.
  Купи сега

  3. Плот за вграждане Samsung CTR164NC01


  Този плот има индуктивни котлони с многофункционални зони. Почиства се изключително лесно, само с едно забърсване. Повърхността му е керамична, с деликатен и изтънчен дизайн.

  Разполага с автоматичен предпазител, както и заключване за безопасност на деца. Захранва се електрически и има четири нагревателни зони – два големи и два малки котлона. Бутоните му са позиционирани във фронталната част.

  С девет степени на мощност е.

  Има звуков сигнал, електронен дисплей и тъч бутони.
  Купи сега

  4. Плот за вграждане Gorenje ECT 680 KRB


  Този елегантен и интуитивен плот за вграждане ви осигурява красота, лесно използване и лесно почистване. Той е стъклокерамичен. Има таймер за програмиране, както и сензорно управление.

  С вградена функция бойл кънтрол – предоставя функция за автоматичен контрол на загряването.

  Освен това ви осигурява функция за поддържане топлината на ястията. С електрическо захранване е и ви предоставя четири на брой нагревателни зони.
  Купи сега

  5. Плот за вграждане Electrolux EGD6576NOK


  Плотът е комбиниран – има две газови нагревателни зони (с електрическо запалване) и две индукционни нагревателни зони. Лесните за използване бутони са поставени във фронталната част.

  Плотът разполага още и със скара. Има предпазител и осигурява десет степени на мощност. Котлоните са с двойна циркулация.

  Плотът разполага с тъч бутони, таймер, система за защита на децата, електронен дисплей, блокиране за почистване, автоматично изключване, индикатор за прегряване, контрол на светлината, индикатор за остатъчна светлина, блокиране на бутоните и функция за включване и изключване при къси съединения.
  Купи сега

  6. Плот за вграждане Whirlpool ACM800/NE


  Плотът позволява бързо и ефикасно готвене, благодарение на индукционната технология. Котлоните са със система шесто чувство и предупредителна система за елиминиране на времето, през което не използвате котлона.

  Почиства се бързо и лесно. Можете да настроите мощността на 0-5000 вата.

  Плотът се захранва електрически и е с три нагревателни зони – един голям, един малък и един основен котлон. Изработен е от витрокерамика. Има таймер и тъч бутони.
  Купи сега

  🔒 Този продукт е заключен! 🔒

  Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

  Loading...

  7. Плот за вграждане Hotpoint HR606B


  Този плот работи чрез електрическо захранване и предоставя на ваше разположение четири нагревателни зони, които се контролират чрез разположени във фронталната част бутони.

  Изработен е от витрокерамика и е лесен за употреба и почистване. Разполага със система за защита на децата, тъч бутони и индикатор за прегряване.

  Осигурява ви удобство, комфорт и лекота при готвене и почистване.
  Купи сега

  8. Плот за вграждане Hansa BHIW68077


  Моделът разполага със секундомер за настройване на всяка област на плота. Също така е с функция бустър за увеличаване топлинната мощност в зоната. Осигурява и функция автоматично кипене, чрез която температурата в определената отоплителна зона намалява след дадено количество време.

  Плотът се захранва електрически. Дава ви възможност да готвите на четири на брой нагревателни зони – две основни, един голям и един малък котлон. Има девет степени на мощност.

  Разполага с индикатор за прегряване, таймер, система за защита на децата, електронен дисплей и тъч бутони.
  Купи сега

  9. Плот за вграждане Beko HII64430GT


  Плотът работи чрез електрическо захранване и осигурява индукционно загряване на четирите си на брой нагревателни зони (има две основни, един малък и един голям котлон).

  Можете да изберете измежду девет степени на мощност. Плотът е с предпазител и фронтално поставени тъч бутони. Има и таймер за лесно настройване времето на готвене.

  Можете лесно да го използвате, за да готвите няколко ястия едновременно, а почистването също се извършва с лекота.
  Купи сега

  АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

  Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

  Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

  Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

  Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

  Подобни
  5 Коментари
  1. Димчо Ганчев пише

   Преди да съм прочел до край статията, искам да ви поправя грубата грешка за индукционните плотове. Те не нагряват директно храната, те нагряват директно съда за готвене и той предава топлината си на храната и естествено и на плота. Така че след 10 минути готвене плота е толкова гореш колкото и обикновения керамичен или метален котлон! Уред който директно загрява храната е микровълновата фурна! Но там се излъчват микровълни, а не магнитно поле!

   1. Емил пише

    Много ви благодарим за поправката, наистина е така. Поправихме и нашето ръководство.

  2. Светослав пише

   Whirpool – купихме си керамичен плот и започна ходене по мъките. Още с монтирането не работи. Идваха да го ремонтират в къщи – срещу 20 лв го демонтираха. След ремонта пак не работи. След няколко обаждания на импулсния телефон на фирмата го занесохме в сервиз посочен от тях и вече две седмици няма информация кога ще стане. Не искат да го сменят. С никой не може да разговаряте. Само телефонистка за пари! УЖАС! НЕ СИ КУПУВАЙТЕ ТОВА УНИЖЕНИЕ!!!

  3. Гергана Каменова пише

   А не Ви ли го включиха в магазина , за да Ви демонстрират как работи?
   А какво ще кажете з плотовете на ТЕКА о БОШ?

  4. Петя пише

   Много доволна от котлони за вграждане Samsung,купувани преди 12 г. и работещи безотказно при ежедневна употреба.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!