Всички категории

9-те Най-Добри Кафеавтомати

Ако чакането по опашки в претъпканите кафенета и цените на напитките не ви се нравят, то тогава защо да продължавате да си го причинявате?


С една първоначална инвестиция можете бързо и лесно да си правите еспресо и други любими кафени напитки директно в домашни условия.

Кафеавтоматите са средство, с което ще можете да си приготвите перфектното кафе – така както вие го харесвате.

С подобна машина можете да намалите значително стреса и разходите, които иначе имате посещавайки местните кафенета.

Кафеавтоматите правят живота по-лесен като позволяват приготвянето на еспресо и други кафени напитки с натискането на един бутон. А в забързаното ежедневие, не искаме ли всички подобно удобство?

Единственият стресов фактор, който кафеавтоматът може да ви донесе е непосредствено преди покупката, а именно как да изберете най-подходящия за вас. Факт е, че на пазара има прекалено голям избор от марки и модели кафеавтомати.

Именно затова създадохме това ръководство – в него ще ви представим всичко по-важно около избора на кафеавтомат. В края дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите модели на пазара.

Как да си изберем кафеавтомат

Кафеавтоматите са сравнително скъпи, но като дългосрочна инвестиция са напълно оправдана покупка. Обикновените еспресо машините са значително по-евтини, но използването им не е толкова автоматизирано, т.е. бързо и лесно.  Ако пиете кафе всеки ден, то по-добрият вариант е кафеавтомат.

Силно препоръчително е да изберете възможно най-качествения и добър модел за бюджета си.

Ако сте преценили, че кафеавтоматът е подходящ за вас, то тогава е време да преминем нататък. На пазара има много различни по вид кафеавтомати. Важно е да знаете какво точно ще търсите от един, според това какво кафе и кафени напитки пиете. Съответно сведете избора си към модел, който отговаря на това.

Ако харесате даден кафеавтомат, но той не може да ви предложи всичко, което искате – просто го подминете и продължете търсенето.

Видове кафеавтоматиПод определението “кафеавтомати” спадат три основни вида машини за еспресо.

Полуавтоматични 

Тези машини са най-предпочитани за домашно ползване сред потребителите. Освен това ценово са доста достъпни. С тях може да се приготвя еспресо, кафе, чай и дори американо. Преди да си направите желаната напитка обаче ще трябва да свършите някои подготвителни неща.

Ще трябва да си смелите и заредите кафето. След това захващате ръкохватката към машината и я оставяте да свърши останалото. Недостатъкът на полуавтоматичните машини е, че те изискват малко повече поддръжка.

Напълно автоматични

Основната разлика с предишните машини е, че тези са по-прости за използване и обикновено всичко става с натискането на един бутон. Съответно, за да приготвите еспресо, просто включвате машината и я оставяте да свърши останалото. След като кафето е готово, тя ще се изключи сама.

За този вид машини може да се каже, че по им приляга наименованието „кафеавтомати“.

Те са отличен избор за хората със забързано ежедневие, които искат да вършат и нещо друго докато си приготвят еспресо.

Предимството им е, че могат да приготвят до няколко напитки наведнъж. Това ги прави подходящи за използване и в търговски обекти и заведения. Работят бързо и правят едно еспресо за под минута. Вкусът при повечето също е без компромис, което може да допадне на по-претенциозните любители на еспресото.

Супер автоматични

Този вид машини е най-подходящ за хората, които искат минимална ангажираност и максимално удобство. Те са пълното олицетворение на определението “кафеавтомат”.  С една такава машина можете да си направите любимата кафена напитка с лекота и за нула време.

Машината мели кафето, дозира го според зададеното, както и водата, и върши всичко сама, включително почистването преди и след.

Някои супер автоматични машини могат да приготвят различни напитки освен стандартните еспресо и шварц кафе, включително американо, капучино, лате, макиато и др.

Съответно ако търсите “истински” кафеавтомат, то горещо препоръчваме да разгледате напълно автоматичните и супер автоматични модели. При последните недостатък е високата цена. Но ако бюджетът ви не е прекалено малък или пък нямате против да направите подобна дългосрочна инвестиция, то тогава си заслужава напълно да разгледате супер автоматичните предложения на пазара.

Ако пък не пиете често кафе и нямате против да изчакате малко повече време и да се включите в процеса на приготвяне – то тогава можете да си спестите пари и да се насочите към полуавтоматична машина.

Като цяло кафеавтоматите са насочени повече към любителите на еспресото и кафените напитки. Също и към хората, които водят забързан начин на живот или живеят в голямо домакинство.

Разбира се, вие сами трябва да прецените кой вид кафеавтомат би бил най-подходящ за вас.

Ефективност

Това е основен фактор, който не трябва да пренебрегвате. Добре е да се уверите, че избраният кафеавтомат може да направи еспресо бързо и лесно, най-добре с натискането на един бутон.

Ако искате да правите повече от едно еспресо едновременно, уверете се, че машината има двоен нагревател – така ще излиза едно и също като вкус и аромат кафе от двете страни.

Кафе блок

Кафе блокът е сърцето на всеки кафеавтомат. Съответно е добре той да се сваля и изважда с цел по-лесно почистване и измиване.

При възможност е добре да го поддържате чист ежедневно. Това става много по-бързо и лесно когато същият се сваля. Така ще премахнете остатъците от кафе, които полепват по него. По този начин си гарантирате, че кафеавтоматът ще работи безпроблемно, а освен това ще подобрите вкуса на кафето.

При някои кафеавтомати почистването е малко по-сложно, а други изобщо нямат възможност за сваляне на кафе блока. Затова няма да навреди ако проверите предварително как стоят нещата за избраният от вас модел. Ако той има сваляем кафе блок, уверете се, че сте прочели как става това в ръководството за ползване – така няма да има риск от неволни повреди по машината.

Дозатор


Това е компонентът в кафеавтоматите, който съхранява и дозира смляното кафе. С негова помощ можете да изберете какво количество кафе да се сложи в напитката ви. След като кафените зърна преминат през мелачката, те попадат именно в дозатора, който ги разпределя.

Регулируем дозатор

Всички супер автоматични машини имат такъв дозатор. Чрез малка дръжка или бутон той ви позволява да определите каква доза кафе ще се използва за напитката.

Байпасен дозатор

Може да бъде полезен и се намира при някои кафеавтомати. Ако член на семейството ви предпочита кафе без кофеин, автомат с байпасен дозатор е направо задължителен.

Самият дозатор представлява малък улей в горната част на машината, в който се слага само предварително смляно кафе. Така докато кафеавтоматът приготвя кафе от зърна за всички, хората които предпочитат безкофеиново или друг вид по-специално мляно кафе, могат да използват байпасния дозатор.

Почистване и поддръжка

Добре почистеният кафеавтомат води и до приготвянето на по-хубаво кафе. Съответно е добре да се насочите към модел, чието почистване и поддръжка са възможно най-лесни. Така ще спестите време, нерви, а вероятно и пари.

Обикновено най-малко поддръжка изискват супер автоматичните машини. Освен това те имат вградена програма за почистване.

Ако искате почистването на вашия кафеавтомат да бъде по-лесно, то тогава потърсете машина, която има:

 • Сваляем кафе блок
 • Подвижна тава
 • Автоматично почистване на приставката за пара
 • Автоматично почистване на приставката за мляко

Що се отнася до поддръжката, добре е избраната машина да има филтър за водата, особено ако чешмяната ви вода е особено твърда. В такъв случай е направо задължително да изберете кафеавтомат с филтър.

Повечето супер автоматични модели имат и програма за почистване на котлен камък. Така няма да ви се налага да го правите ръчно при нужда. Подобна функция може да направи още по-лесна поддръжката на един кафеавтомат.

Ако имате съдомиялна машина, то може да изберете автомат, чийто части могат да се слагат в нея. Кафеавтоматите имат редица отделни части, който изискват почистване.  Ако последните могат да се слагат в съдомиялна, така ще си спестите време и усилия в миене на ръка.

Програми и настройкиКафеавтоматите обикновено имат предварително зададени програми. Някои модели обаче позволяват и на потребителите да настройват ръчно някои неща.

Сила на кафето

С тази настройка можете да контролирате колко силна да бъде кафената ви напитка. Реално избирате какво количество кафени зърна да бъдат смлени преди самото приготвяне. Също така можете да изберете дали това количество да бъде за едно или две кафета.

Предварително зададени програми

Това е един от най-добрите варианти да си приготвите любими напитки само с натискането на един бутон. Обикновено кафеавтоматите имат предварително зададени програми за еспресо, шварц кафе, капучино, лате, макиато и др. подобни.

Разпенване на млякото

Ако не искате да разпенвате мляко ръчно, то тогава е добре да изберете кафеавтомат, който има такава програма. Обикновено тези машини имат отделен съд за мляко, който е по-малък като обем от резервоара за вода.

Възможност за програмиране

Предварително зададените програми, с които идват повечето кафеавтомати могат да бъдат предостатъчни за повечето потребители. Но вероятно някои от вас ще искат сами да си направят и зададат програми. В такъв случай е добре да изберете кафеавтомат, който има възможност за програмиране. Така ще получите по-голяма свобода и контрол върху това как да бъдат приготвени любимите ви кафени напитки.

Някои кафеавтомати ще ви позволят да изберете как да се изпълни всяка стъпка при приготвянето на еспресо, кафе и т.н. Други пък ще ви дадат опцията да изберете по-базови неща като например как да бъде смляно кафето, какво количество да се използва, колко вода и т.н.

Дали ще се спрете на предварително зададените програми или на възможността за ръчно програмиране – това зависи изцяло от вас.

Капацитет

Капацитетът на един кафеавтомат може да се отнася към резервоара за вода, съда за мляко, мястото за кафените зърна и т.н. Но този фактор ще бъде определящ за това колко еспресо ще може да направи автоматът преди да трябва да се зареди отново, било то с вода, кафе или мляко.

Изберете кафеавтомат с определен капацитет според нуждите си. Ако машината ще се ползва от много хора, например в офис, то тогава тя трябва да разполага с възможно най-голям капацитет. Ако пък ще се използва основно в домашни условия, то тогава може и да е с по-малък, според зависи колко голямо е домакинството.

Парен или помпен механизъмТова е още един фактор, който не трябва да се пренебрегва. Един кафеавтомат трябва да има достатъчно налягане на водата, за да приготви добро еспресо. Обикновено това се постига чрез използването на помпен механизъм.

Парните машини са евтин и достъпен вариант. Но при тях налягането е променливо и съответно и крайният резултат.

Машините с помпа са много по-добри и си заслужават по-високата цена. Обикновено всички супер автомати са с помпен механизъм.

Потребителски профили

Това е добър вариант, особено ако в семейството всеки пие кафето си по различен начин. Така кафеавтоматът ще може да се ползва все така бързо и лесно, независимо за кого се приготвя еспресо. Потребителските профили позволяват всеки да запамети своите настройки за направата на любимата му кафена напитка. До колко профила могат да се запаметят зависи от машината.

Имайте предвид, че някои кафеавтомати  изобщо нямат подобна функционалност. Ако тя е важна за вас – избирайте внимателно.

Единичен или двоен нагревател

Кафеавтоматите с единичен нагревател загряват по-бавно. За сметка на това са по-евтини и ако имате ограничен бюджет – вероятно са по-приемлив вариант.

Моделите с двоен нагревател загряват бързо и чакането е сведено до минимум. Тази бързина обаче идва на съответната цена, затова и те са по-скъпи.

Ако времето ви е ограничено и често бързате или пък автоматът ще прави по няколко напитки, то тогава двойният нагревател е силно препоръчителен.

ДисплейАко бюджетът ви позволява изберете кафеавтомат с вграден дисплей. Така ясно и бързо ще можете да се ориентирате каква напитка сте избрали и какви настройки сте приложили.

Някои дисплей са сензорни, т.е. можете да управлявате машината директно с натискане по тях.

Какво ще се показва и изписва на дисплея зависи от модел до модел, но обикновено това се смята за полезна и предпочитана екстра.

Известяване

Повечето кафеавтомати известяват потребителя когато се изисква някакво действие от негова страна. Обикновено известията са за привършване на водата в резервоара, че е време за почистващ цикъл, че няма кафени зърна, че машината трябва да премине профилактика и т.н. Отново, известията и дали изобщо ще има такива, зависи изцяло от модел до модел.

Допълнителни съвети

Кафеавтоматите с възможност за настройване на мелачката ви позволяват да нагласите дали кафето да е по-едро или по-ситно смляно. Някои модели позволяват тази настройка да се направи непосредствено преди приготвяне на всяка напитка, докато при други се прави ръчно веднъж и си остава така докато не се смени ръчно отново.

На пазара се срещат кафеавтомати с индикаторни светлини. Те започват да светят когато машината е загряла или пък се нуждае от още вода, кафе и т.н.

Силно препоръчително е да изберете кафеавтомат с двоен нагревател, особено ако често бързате и не искате да чакате, или пък ще се правят непосредствено по няколко напитки.

Някои кафеавтомати имат опция за загряване на чашите. Така еспресото има още по-приятен вкус и освен това се запазва топло за по-дълго време.

Ако търсите наистина качествен кафеавтомат с цел да се ползва дълги години, то тогава непременно се спрете на някоя реномирана и добре позната марка. Разбира се, за да работи машината дълго време, освен това трябва да я почиствате и поддържате редовно.

Най-добрите кафеавтомати

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите кафеавтомати на пазара към момента.

Просто изберете този, който най-добре отговаря на личните ви предпочитания и бюджет и започнете да се наслаждавате на отлично еспресо и кафени напитки.

1. Кафеавтомат DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110BКафеавтоматът работи с кафе на зърна и мляно. Може да приготвя шварц кафе, еспресо и капучино. Има ръчна система за мляко.

Налични са две дюзи за кафе. Мелачката има 13 нива на смилане. Моделът разполага с функции като индикатор за нивото на водата, автоматично почистване, автоматично изключване, програма против котлен камък, настройки на температурата, настройки за количеството кафе и настройки градусите на мелене на мелачката.

Мощността му е 1450 вата, а налягането на помпата 15 бара.

Капацитетът на водния резервоар е 1.8 литра, на отделението за кафе 250 грама, а на тавата за отпадъци 14 кафета.
Купи сега

2. Еспресо машина Miele OneTouch for Two CM 5300Тази автоматична машина работи с мляно кафе и такова на зърна. Може да приготвя шварц кафе, еспресо, капучино, лате макиато, горещо мляко, лате, двойно еспресо, ристрето и млечна пяна. Разполага с две дюзи за кафе.

Сред полезните функции са автоматично изключване, автоматично почистване, заключване за деца, температурни настройки, настройки градусите на мелене на мелачката, регулиране височината на дюзите и система за запаметяване.

Мощността на модела е 1500 вата, а налягането на помпата 15 бара.

Капацитетът на водния резервоар е 1.3 литра, на отделението за кафе 200 грама, а на тавата за отпадъци – 6 кафета.
Купи сега

3. Кафеавтомат Philips EP1200Семпъл кафеавтомат за домашно ползване, който работи с кафе на зърна. Може да приготвя еспресо и шварц кафе. Има автоматична система за мляко.

Разполага с 12 настройки на керамичната мелачка. Има филтър за водата и интуитивен за използване сензорен дисплей.

Мощността му е 1500 вата, а налягането на помпата 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.8 литра.
Купи сега

4. Кафеавтомат Melitta® SoloОще един сравнително семпъл, но добър кафеавтомат за домашно ползване. Работи с кафе на зърна. Има програми за автоматично почистване и премахване на котлен камък.

Мощността на модела е 1400 вата. Налягането на помпата е 15 бара.

Вместимостта на резервоара за вода е 1.2 литра.
Купи сега

5. Кафеавтомат Saeco PicoBaristo SM5473/10Кафеавтоматът работи с кафе на зърна и мляно такова. Може да приготвя шварц кафе, еспресо, еспресо макиато, капучино, лате макиато, двойно еспресо, ристрето, американо, мляко, чай (гореща вода). Разполага с една дюза за кафе.

Мелачка с керамични ножчета. Сред полезните функции за модела са автоматично почистване, програма за котлен камък, температурни настройки, настройки за количеството кафе, настройка градусите на мелене на мелачката и др.

Мощността на машината е 1850 вата, а налягането на помпата 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.8 литра, а на отделението за кафе 250 грама.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Кафеавтомат Krups Espresseria Automatic EA810B70Този кафеавтомат работи с кафе на зърна и може да приготвя еспресо, дълго еспресо, капучино и ристрето.

Има ръчна система за мляко. Разполага с една дюза за кафе. Възможност за избиране между три нива на смилане и три нива на температурата. Вградена мелачка с метални ножчета. Сред полезните функции за модела са автоматично изключване, автоматично почистване, програма за котлен камък, настройка количеството кафе и настройка градусите на мелене на мелачката.

Мощност от 1400 вата и налягане на помпата от 15 бара. Капацитетът на водния резервоар е 1.7 литра, а на отделението за кафе 260 грама.
Купи сега

7. Кафеавтомат Philips EP5361/10Машината работи с кафе на зърна. Може да приготвя еспресо, капучино, лате макиато, горещо мляко, американо и чай (гореща вода). Има ръчна система за мляко. Разполага с една дюза за кафе. Възможност за избиране между пет нива на смилане.

Мелачка с керамични ножчета. Налични полезни функции като автоматично почистване, програма против котлен камък, настройка на количеството кафе, настройка градусите на мелене и др. Мощността на модела е 1850 вата, а налягането на помпата 15 бара.

Капацитетът на водния резервоар е 1.8 литра, на отделението за кафе 250 грама, а на контейнера за мляко 500 милилитра.
Купи сега

8. Кафеавтомат Bosch TIS30321RWКафеавтомат за домашна употреба, който работи с кафе на зърна. С него могат да се приготвят еспресо, капучино и лате макиато. Има автоматична система за мляко. Разполага с две дюзи за кафе. Вграден дисплей и мелачка с керамични ножчета.

Полезни функции като автоматично почистване и програма против котлен камък. Мощността на модела е 1300 вата, а налягането на помпата 15 бара.

Капацитетът на водния резервоар е 1.4 литра, а на отделението за кафе 250 грама.
Купи сега

9. Кафеавтомат De’Longhi Caffè Corso ESAM 2800.SBКафеавтоматът работи с кафе на зърна и мляно. Може да приготвя еспресо и капучино. Има ръчна система за мляко. Разполага с две дюзи за кафе. Възможност за избиране между 13 нива на смилане. Налични полезни функции като автоматично изключване, индикатор за нивото на водата, автоматично почистване, програма против котлен камък, температурни настройки, настройка на количеството кафе, настройка на градусите на мелене и др.

Мощността на модела е 1350 вата, а налягането на помпата е 15 бара.

Капацитетът на водния резервоар е 1.8 литра, а на отделението за кафе 200 грама.
Купи сега

Често задавани въпроси

Какви са трите съставни части на едно еспресо?

Автентичният еспресо шот се състои от три части:

 • Сърцевина – това е тъмната част на дъното на чашата;
 • Основа – това е средната част в чашата с кафеникав цвят;
 • Каймак – това е кремообразната сладка пяна на върха на чашата.

По какво се различават кафеавтоматите?

Кафеавтоматите могат да се различават по много неща, включително колко бързо и лесно се работи с тях, какви кафени напитки могат да правят, какви програми имат, до колко могат да се настройват от потребителя, колко лесно се почистват и поддържат и т.н.  Единственото, което обединява всички кафеавтомати е именно начинът на работа.

Какво да избера – еспресо машина или кафеавтомат?

Еспресо машините изискват повече ръчна работа за приготвянето на кафе. Съответно те са подходящи за хора, които не пият често кафе и имат физическата възможност и време да си го приготвят стъпка по стъпка. Също така са добър избор и за хората с ограничен бюджет.

Кафеавтоматите безспорно са по-скъпи, но и много по-удобни. С тяхна помощ можете да приготвите еспресо или друга любима кафена напитка за минутка и то само с натискането на един бутон. Просто преценете до каква степен обичате да пиете кафе, с какъв бюджет разполагате и дали бихте се възползвали (както и цялото семейство или колеги) от улесненията, които предлагат кафеавтоматите.

Как най-правилно се използва кафеавтоматът?

Няма особена философия около използването на кафеавтомат, просто следвайте някои основни неща като:

 • Избирайте подходящо кафе на зърна;
 • Използвайте пречистена вода;
 • Пускайте програмата за почистване на котлен камък периодично;
 • Почиствайте машината и компонентите й редовно;
 • Прочетете инструкциите за употреба внимателно.

Как да почиствам кафеавтомата, за да избегна бъдещи повреди?

Извадете всички сваляеми части и ги измийте внимателно. Ако в ръководството за употреба пише, че могат да се мият в съдомиялна – можете да ги измиете и в нея.

Почистете внимателно вътрешните части на машината с влажна кърпа.

Извадете тавата и я измийте старателно. След това оставете всичко да изсъхне добре и сглобете автомата.

3.7/5 - (8 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!