Всички категории

7-те Най-Добри Хранителни Добавки с Аминокиселини

Питате ли се как може да подсилите тялото си?

Е, аминокиселините със сигурност ще ви помогнат доста!

За никого не е тайна колко е трудно да се спазва здравословен хранителен режим. В днешно време не виждаме храната само като комбинация от протеини, въглехидрати и мазнини.

Вместо това, когато изграждаме режима си, често се впускаме и в детайли като микро и макронутриенти, витамини и всякакви други вещества, които е нужно да приемаме в конкретни количества.

Разбира се, мнозина се отказват от подобна сложна разбивка на диетата си, именно защото е прекалено сложно да се следи приема на всяко вещество в забързаното ни ежедневие.

За щастие, на пазара вече се продават всякакви добавки и мнозина ги предпочитат, за да улеснят спазването на режима си.

Една от тези добавки е именно тази с аминокиселини.

Те са изграждащ компонент на протеините, а те от своя страна са жизненоважни за човешкия организъм.

Предвид това, не е изненада колко хора решават да се подсигурят и да приемат аминокиселини на добавки.

Ако и вие изпитвате интерес към подобни продукти, значи сте попаднали на правилното място.

В нашия наръчник ще ви представим всичко, което трябва да знаете за аминокиселините, а накрая сме ви подготвили и някои от най-добрите добавки на българския пазар.

Какво представляват аминокиселините и какви са ползите от тях?

Всяка аминокиселина съдържа водород, кислород, въглерод и азот. Съответно те се състоят от аминогрупа и карбоксилно-киселинна връзка, както и от една странична връзка, която варира при отделните аминокиселини.

Всъщност добре познатите ни белтъчини, които са основна движеща сила за човешкия организъм, са именно линейни вериги от много аминокиселини. Точно затова тези вещества са толкова важни за хората и трябва да бъдат приемани редовно – чрез храна или добавки.

Ако все още не сте се убедили в ползите от аминокиселините ви препоръчваме да обмислите следните точки.

Физическо здраве

След като говорим за основна градивна единица на организма, не е изненада, че редовният и достатъчен прием на аминокиселини ще подобри състоянието ви.

Освен, че помагат за повишаването на енергийните нива, някои аминокиселини регулират сърдечния ритъм. Това означава, че ако имате проблеми със съня, можете да се избавите от тях или поне да ги облекчите с редовен прием на аминокиселини.

Не забравяйте, че колагенът и еластинът, които са жизненоважни за здрави кожа, нокти и коса, са белтъчини и се състоят именно от аминокиселини. Бъдете сигурни, че ако следите нивата на тези вещества, ще усетите разликата и във външния си вид.

Помага с вътрешните процеси

В днешно време мнозина страдат от проблеми с храносмилателната система, тъй като не консумират чиста храна.

Е, тялото се е научило да произвежда хистамин, за да помага с храносмилането. За да го направи, обаче, организмът ни се нуждае от така наречения хистидин, който също попада в групата на аминокиселините.

Той е и едно от веществата, заедно с лизинът и треонинът, които спомагат за имунната система и ще ви помогнат да преборите заразните болести.

Не на последно място, е редно да отбележим ползите за мускулатурата на човека.

Всички знаят колко е важно да се приема нужното количество белтъчини при натоварване на тялото и спорт.

Една от причините е, че аминокиселините в тях спомагат за по-бързото възстановяване на мускулите, а някои от тях благоприятстват дори растежа на костите.

Хормонален баланс

Аминокиселините са важни и за производството и регулирането на хормоните.

Някои от тях са свързани с епинефринът, който пък има връзка с нивата на стрес в тялото. Тироксинът, от своя страна, играе важна роля за метаболизма.

Добрите нива на отделните хормони могат да окажат благоприятен ефект върху почти всяка част от тялото ви.

Освен на физическо ниво, те влияят и на емоционалното ни състояние и психическото ни здраве.

Аминокиселината триптофан например помага на тялото да произвежда серотонин, който е добре познат като хормона на щастието.

Какви видове аминокиселини съществуват?

Както стана ясно, аминокиселините са многобройни и различни.

Това, което ги отличава една от друга, е именно страничната връзка, за която споменахме преди малко.

Най-лесно е да запомните, че основните аминокиселини са около 20 и се разделят на две главни групи – заменими и незаменими.

Заменими

Този вид аминокиселини са по-лесни за набавяне.

Те могат да се открият в храната, но могат да бъдат произведени от самия организъм.

В различните източници ще откриете всякаква информация, но принципно от двадесетте основни аминокиселини, от 10 до 12 се определят като заменими.

Такъв е например тирозинът, който влияе върху мозъчната дейност, особено когато човекът е под стрес. Смята се, че той спомага и за производството на хормона на щитовидната жлеза.

От своя страна глутаминът е една от най-разпространените аминокиселини в тялото и е свързана най-вече с дейността на червата. Той често се среща в добавки за лекоатлети и участници в маратони, които подлагат тялото си на продължително физическо натоварване.

Аланинът пък помага за регулирането на кръвната захар и за производството на бели кръвни тела. Той влияе много добре върху имунната система и действа като резервен източник на енергия.

Други заменими аминокиселини са аспарагинът, цистеинът, пролинът и глицинът.

Незаменими

Някои аминокиселини не се произвеждат от човешкото тяло и могат да бъдат усвоени само чрез храната или добавките.

Такива са например левцинът, валинът и изолевцинът.

И трите са с разклонени вериги и участват в процесите, свързани с изграждането на мускулна маса. Освен това, те допринасят значително и за правилното функциониране на имунната система.

Треонинът пък е основна съставка на еластина, който свързваме със здравата кожа.

Той участва и в състава на зъбния емайл и благоприятства чревната флора, а от там и храносмилателната система.

Триптофанът подпомага производството на хормона мелатонин, затова може да сте сигурни, че ще ви помогне ако имате проблеми със съня.

Освен за мелатонин, тази аминокиселина участва и в серотонина, а от там има пряко влияние върху настроението и апетита ви.

Лизинът и метионинът стимулират производството на карнитин в тялото.

Карнитинът е изключително важен за спортистите и често участва в добавките, тъй като спомага за преноса на енергия в организма.

Лизинът също така участва в усвояването на редица полезни вещества и влияе добре върху костната маса и хормона на растежа, а от там и на мускулната маса.

Последната незаменима аминокиселина е фенилаланинът.

Той помага на тялото да произвежда допамин и норадреналин.

При неговия прием трябва да сте внимателни, тъй като някои хора се раждат с наследствено заболяване, при което тази аминокиселина се натрупва в организма и води до забавено развитие.

Подчертаваме, че при всички случаи е удачно да се консултирате с лекар преди да приемате допълнително аминокиселини, които могат да окажат влияние на състоянието ви.

Полузаменими

Науката все още спори за класификацията на някои аминокиселини.

Една от ябълките на раздора е така нареченият хистидин.

Докато някои учени го причисляват към групата на заменимите аминокиселини, които по-лесно може да се набавят, други смятат обратното.

Причината е, че хистидинът не може да се произвежда от деца или от хората с уремия. Според някои проучвания производството на тази аминокиселина също намалява с възрастта. Това означава, че той може да се счита и за незаменима аминокиселина.

Въпреки всичко той си остава важен компонент от процесите на човешкото тяло, тъй като участва в състава на хистамина. Той, от своя страна, е ключов когато тялото ни получава алергични реакции.

Как да си набавите нужните аминокиселини?

Както вече стана ясно, някои аминокиселини могат да бъдат произведени от човешкото тяло и не се налага да ги приемате от външен източник.

Други, обаче, задължително трябва да присъстват в диетата ви под някаква форма, било то чрез храната или чрез добавки.

Хранителни източници

Не е изненада, че именно животинските продукти са най-богати на аминокиселини.

Все пак, точно от тях си набавяме белтъчините, нужни на тялото ни, за да функционира.

Според мнозина диетолози, яйцата са най-подходящият вариант, ако търсите източник на аминокиселини.

Те съдържат всички основни заменими и незаменими вещества и то с доста висока концентрация.

Веднага след него се нарежда прясното мляко, както и различните видове месни продукти.

Почитателите на месните деликатеси имат повод за радост, тъй като изборът е доста голям.

Можете да заложите на пилешко, агнешко или свинско месо, както и на рибните продукти.

Изварата също е добър вариант и се счита за един от най-евтините и достъпни източници на всички аминокиселини.

Разбира се, не сме забравили и тези от вас, които не консумират месо или напълно са се отказали от животинските продукти.

Когато става дума за растителни източници на аминокиселини, соята и киноата ще са вашите най-добри приятели.

Единствено те съдържат всички 20 основни вещества, затова задължително ги включете в диетата си, ако сте вегетарианци или вегани.

Макар да не предлагат пълния набор от аминокиселини, други растителни храни като ядките, семената, бобовите и зърнените култури също са добър вариант.

Хранителни добавки

За съжаление, мнозина не успяват да си набавят нужното количество аминокиселини само чрез храната.

Дали защото спазват определен хранителен режим, който не им позволява да консумират животински продукти, или просто защото не се хранят достатъчно – причините са много.

Фактът е, че здравето на всички тези хора може да се подобри значително, ако се погрижат за приема си на аминокиселини.

Именно затова на пазара се предлагат множество добавки, чиято цел е да ви снабдят с правилните количества на тези вещества, за да функционира организмът ви правилно.

А дори и да спазвате балансиран хранителен режим, може да предпочетете добавките и заради останалите благоприятни ефекти – по-добър сън, подобряване на настроението и по-високи спортни резултати.

Редно е да отбележим, че задължително трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете прием на добавки с аминокиселини. Някои продукти могат да съдържат и вредни вещества или да са неподходящи за вашия организъм, затова най-добре се доверете на преценката на специалист.

 

Е, надяваме се да сме ви били полезни с информацията в този наръчник.

А сега е време да пристъпим и към нашите предложения за добавки с аминокиселини…

1. Хранителна добавка Superior Amino 2222 OPTIMUM NUTRITION


Тази добавка съдържа 18 аминокиселини като глутамин и аргинин, които да помогнат организма и неговия имунитет. Опаковката съдържа общо 80 таблетки, а препоръчителната дневна доза е по 2 таблетки веднъж дневно. Основната съставка е именно BCAА, иначе казано – аминокиселини с разклонена верига левцин, изолевцин и валин, които са пряко свързани с телесните тъкани като мускулите и органите.
Купи сега

2. Аминокиселини Pure Nutrition USA


Този продукт съдържа 300 таблетки и е с общо тегло от 800 грама. Подходящ е за консумация преди и след тренировка, а основните му съставки креатин и аргинин ще ви помогнат да дадете максимума докато спортувате. Телешкият протеин, които също е в основата на тази добавка, се счита за един от най-пълноценните и концентрирани източници на всички основни аминокиселини, затова високите резултати в и извън залата са гарантирани.
Купи сега

3. Аминокиселини NUTRIM Amino Whey


Опаковката на следващото ни предложение съдържа 120 таблетки, които съдържат балансирано количество от заменими и незаменими аминокиселини. 22% от състава на продукта се състои именно от аминокиселините с разклонена верига, за да постигнете желаните резултати в спортната зала. Препоръчва се да се консумират по 6 таблетки на ден, разделени на два или три приема.
Купи сега

4. Хранителна добавка Optimum Nutrition Amin.O.Energy Fruit Fusion


Този продукт е с общо тегло от 270 грама и е под формата на прах, който да включвате в ястията или шейковете си. Широкият набор от аминокиселини като валин, левцин, изолевцин и бета-аланин, ще помогнат на организма ви да издържи на физическото натоварване и да се възстанови максимално бързо. Прахът е с аромат на плодове, но не съдържа захар, нито мазнини.
Купи сега

5. Аминокиселини HS Labs Amino 2500


Тази опаковка съдържа 120 таблетки от комбинацията Amino 2500, която включва 18 заменими и незаменими аминокиселини. Препоръчителният прием е по 2 таблетки преди или след тренировка. Основната съставка на добавката е BCAA аминокиселините или тези с разклонена верига, които ви носят допълнително енергия и помагат на мускулите ви да останат в топ форма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Аминокиселини Pro Nutrition Amino 12500


Следващата добавка е с общо тегло от 250 грама и съдържа 10 ампули с вкус на портокал. Продуктът е в течна форма и е идеален за консумация преди, по време на или след тренировка, ако искате да постигнете максимални резултати и да натрупате повече мускулна маса. Основният компонент на продукта е именно колагенът, който се състои от няколко аминокиселини и е ключов за здравата кожа, коса и нокти.
Купи сега

7. Аминокиселини Weider


Последното ни предложение е опаковка от 300 таблетки за консумация преди или след тренировка, които да помогнат на тялото ви да се възстанови след натоварването. Всяка таблетка съдържа 1200 милиграма аминокиселини, за да може организмът ви да разполага с нужния набор от вещества и да издържи на активността. Препоръчителният прием за най-добри резултати е по 6 таблетки дневно.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!