Всички категории

5-те Най-Добри Микроскопи

Естестволюбители, приберете изследователския свят в дома си!

Микроскопите, използвани от специалистите в областта на природните науки, вече са инструмент, с който лесно може да се сдобиете.

Защо ви е? Защото благодарение на микроскопите ни се разкрива цял един нов свят, иначе невидим за човешкото око – микросветът.

Не се изискват никакъв опит, нито някакви специални умения или подготовка, за да се потопите в него. Необходими са ви само интерес, желание и правилният инструмент.

В това ръководство може да се запознаете с най-важната информация относно микроскопите и техните приложения. Освен това сме се постарали да обхванем ключовите моменти, които да вземете предвид, когато избирате точния за себе си продукт.

Специално за ваше улеснение най-долу сме подбрали няколко от най-добрите предложения на пазара, от които може да изберете своя микроскоп.

Какво представляват микроскопите и защо хоби заниманията с тях са забавни?

Микроскопът е оптичен увеличителен уред, с който може да се увеличи образът на малък обект от няколко стотин до 1000 или дори 2000 пъти.

Това се постига благодарение на видимата светлина и специално проектирана система от лещи.

Само си представете възможностите!

Можете да превърнете всеки един предмет в нещо абсолютно ново, да изследвате всяко листенце или цвят, всяка тъкан, всяка материя.

Необходими са ви само вашето собствено любопитство и правилната употреба на подходящия инструмент.

А за любителите на фотографията – хоризонтите се разширяват до немислими предели! При точното съчетание на микроскоп и камера, можете да покажете на света невъобразими комбинации от форми и цветове.

Трябва обаче внимателно да подберете своя микроскоп в зависимост от интересите и търсенията си, тъй като многообразието на пазара от най-различни видове уреди е наистина голямо.

Ние сме тук именно за да ви помогнем да се ориентирате.

Какви видове микроскопи съществуват?

Микроскопите, които може да откриете на съвременния пазар, са най-вече оптични. Заради начина, по който функционират, те са познати още като “светлинни микроскопи”.

С помощта на поредица от лещи и навлизането на видима светлина тези инструменти осигуряват различни степени на увеличение.

Разбира се, има и различни микроскопи, специализирани за разнородни видове наблюдение на материални обекти извън спектъра на видимата светлина.

Разнообразието е наистина голямо и впечатляващо. Е, нека за начало разгледаме отделните типове микроскопи и техните характеристики малко по-подробно…

Съставен микроскоп

Съставният микроскоп е вид светлинен микроскоп, който има един или повече независими оптични механизъма, позволяващи различни степени на увеличаване.

Обикновено тези микроскопи са с по-високи увеличителни възможности от стереоскопичните.

Освен това те позволяват ясна видимост на обекти от типа на бактериите и други подобни микроорганизми.

По-скъпите съставни микроскопи най-често са бинокулярни, докато по-евтините разполагат само с един окуляр. И в двата случая обаче образът, който получаваме чрез тези микроскопи, е двуизмерен.

Стереоскопичен микроскоп

Стереоскопичният микроскоп отново е вид светлинен микроскоп, който обаче не позволява толкова големи степени на увеличение.

Това го прави подходящ за по-детайлизирано наблюдение на различни значително по-едри предмети като например тъкани, компютърни чипове или монети.

Този вид микроскопи са почти задължително бинокулярни, като всеки от окулярите си има собствени лещи. В резултат на това полученият след увеличението образ се реализира в триизмерен вариант.

Бинокулярен или монокулярен

Съставните микроскопи са доста разпространени и в двата си варианта, затова си струва да сравним особеностите им.

На първо място, трябва да отбележим, че цената на съставните микроскопи с един окуляр по принцип е по-ниска, ако я сравним с тази на бинокулярен съставен микроскоп със същите характеристики.

Освен това повечето хора твърдят, че се чувстват по-естествено и комфортно с бинокулярен модел. За едно дете обаче монокулярният вариант често може да се окаже по-предразполагащ.

От друга страна, увеличителните възможности на бинокулярните съставни микроскопи могат да достигнат по-високи нива. Освен ако не търсите увеличение от над 1000 пъти, обаче монокулярните варианти би трябвало да задоволят желанията и очакванията ви.

И монокулярните, и бинокулярните инструменти позволяват наблюдението на обекти, невидими за човешкото око. Ще ви се наложи обаче да съобразите избора на един от двата вида съставни микроскопи в зависимост от това какво точно искате да наблюдавате.

Ако искате да се занимавате с различни бактерии или водни микроорганизми, следва като цяло да насочите вниманието си към инструментите с по-високи увеличителни способности. Това означава, че за вас вероятно би бил по-подходящ един бинокулярен съставен микроскоп.

Електронен микроскоп

Съвременните технологии позволяват създаването на електронни микроскопи (още познати като дигитални или цифрови).

Това са светлинни микроскопи, които ни позволяват да видим с доста високи нива на резолюция нещо с много малки размери. Поради тази причина тези микроскопи обикновено се използват за наблюдение на микроорганизми.

Разликата от класическите светлинни микроскопи обаче е, че при формирането на образа те използват не лъч светлина, а сноп електрони. Електроните имат много по-малка дължина на вълната в сравнение с видимата светлина и именно това позволява по-високата резолюция на образите.

Тези микроскопи така или иначе се предлагат с най-различни увеличителни способности.

Може да ги свържете към компютър или таблет, за да наблюдавате различните обекти в реално време. Удобството при тях обаче е, че изключително лесно и удобно можете да запазвате дигитални копия на наблюдаваните изображения.

Какво трябва да съобразите при покупката на микроскоп?

След като вече познавате основните видове микроскопи, сега смятаме за важно да насочим вниманието ви към всички ключови моменти, за които да следите, когато избирате подходящия за себе си инструмент.

В тази секция ще ви запознаем именно с основните характеристики на микроскопите.

Увеличение

Може би най-важната характеристика на микроскопа се свежда до неговите увеличителни способности. Както по-рано уточнихме, те могат да варира между няколко стотин и няколко хиляди пъти.

Повечето съставни микроскопи имат увеличителна способност от 400 или повече пъти. Най-високата степен на увеличение за любителски инструмент обаче може да достигне до цели 2000 пъти.

Стереоскопичните микроскопи, от друга страна, обикновено предлагат по-малко увеличение, което рядко достига 100 пъти.

Разбира се, когато избирате увеличението на бъдещия си микроскоп, преди всичко трябва да съобразите какви обекти искате да наблюдавате.

Микроскопите с по-високи увеличителни способности няма да бъдат ефективни при изследването на монети или някакви бижута например. По отношение на микроорганизмите обаче напротив ще ви бъдат много по-полезни.

На свой ред микроскопите с по-ниски увеличителни способности могат да се използват именно за по-детайлно изследване на качеството при видими за човешкото око обекти.

Лещи

Лещите са онази част от микроскопа тъкмо с помощта на която се постига увеличението на наблюдаваните обекти.

Съставните микроскопи обикновено са снабдени с две лещи – една обективна и една окулярна.

Обективната леща се намира в обектива и по принцип има по-висока увеличителна способност.

От друга страна, окулярната леща се намира в окуляра и увеличителните ѝ възможности не са така високи. Нейната функция обаче е свързана с посредничеството между наблюдателя и наблюдавания обект.

Всички лещи обикновено се изработват от специално оптично стъкло, извито, полирано и фокусирано по определен начин. Стъклото обаче е по-скъп и тежък материал и днес на пазара могат да се открият достатъчно добри пластмасови заместители.

Качеството на лещите определено ще играе ключова роля в изследователския ви успех. Не очаквайте обаче да откриете висок клас лещи в сравнително евтини микроскопи.

Както вече споменахме, съставните микроскопи обикновено разполагат с по-високи увеличителни способности, които всъщност постигат и благодарение на по-добри лещи.

Така или иначе детайлността на образите, които ще наблюдавате, зависи сериозно от лещите на вашия микроскоп.

Фокус

Фокусирането се постига чрез позиционирането на лещите така, че да се получи максимално ясен образ. Без да фокусираме, на практика няма да видим нищо от обектите, които се опитваме да наблюдаваме.

Именно затова за детайлно наблюдение ще ви бъде необходим добър фокус.

При всяка промяна на увеличението ще се налага да фокусирате инструмента си наново.

Когато избирате бъдещия си микроскоп, следете внимателно за начина, по който фокусира. Въпреки че тази операция е доста прецизна, не би трябвало да изисква някакви особени усилия от ваша страна.

Светлина

Източникът на светлината също е от изключителна важност за оперативността на един микроскоп. Тъкмо благодарение на него всъщност успяваме да видим пълноценно наблюдаваните обектите.

Съставните микроскопи обикновено си имат собствен светлинен източник, който трябва да имаме предвид при подбора на своя микроскоп.

В повечето случаи той осветява обекта отдолу, но има микроскопи, при които източникът на светлината се намира отгоре спрямо обекта. Осветяването отдолу по принцип е по-прецизно, но пък алтернативният вариант на осветяване прави микроскопа значително по-компактен.

Източникът на светлината може да бъде различен, но така или иначе обикновено е външен спрямо инструмента. Директната слънчева светлина трябва да се избягва. Останалите варианти най-често се свеждат до различен вид лампово осветяване.

За осветяването на пробата обикновено се използват лампи с нажежаема жичка от типа tungsten или халогенни лампи.

Tungsten лампите са широко разпространени и сравнително евтини. Халогенните лампи пък са по-скъпи, но за сметка на това имат по-дълъг живот и излъчват почти бяла светлина.

Много от съвременните микроскопи са снабдени с LED осветление, което има дълъг живот, но често не е достатъчно мощно.

Преносимост

В зависимост от това за какво искате да използвате своя микроскоп, трябва да съобразите и неговата преносимост.

Някои инструменти са специално проектирани, за ги носите лесно със себе си на различни места. Това е много полезно в случаите, при които искате да изследвате нещо „на терен“.

За да не се налага да се съобразявате със статичните източници на електричество, тези микроскопи обикновено се захранват с батерии.

Как да използвате микроскопа си максимално пълноценно у дома?

Е, вече сме спокойни, че знаете всичко необходимо за микроскопите и можете да изберете онзи, който ви подхожда най-много.

Сега обаче искаме да ви запознаем с основните принципи при работата с тези инструменти. Ако ги следвате, ви гарантираме, че изследователските занимания със собствения ви микроскоп ще бъдат максимално ползотворни.

Носете микроскопа си внимателно!

Неправилното пренасяне често може да навреди сериозно на един микроскоп.

Когато носите микроскоп, дръжте го внимателно с две ръце за базата (основата, която поддържа микроскопа) и за ръката (онази част от инструмента, която свързва обектива на окуляра към основата). Това са най-стабилните части на един микроскоп.

Избягвайте да вдигате микроскопа си за сцената (платформата, на която поставяте наблюдаваните обекти). Освен това не бива да носите микроскопа си и за окуляра, защото това със сигурност ще причини нежелани размествания.

Грижете се за лещите!

Лещите на микроскопа са изключително деликатни.

При употреба внимавайте да не се докосват до наблюдаваните от вас обекти и избягвайте да ги пипате с ръка.

Почистването на лещите е наистина пипкава и трудоемка работа. Когато ги почиствате, трябва да използвате само специална хартия за почистване на лещи.

Покривайте микроскопа си, когато не го използвате!

Винаги покривайте вашия микроскоп, когато не го използвате.

Тези инструменти работят с много фини механизми, които натрупването на прах сериозно може да увреди.

Съхранявайте микроскопа си внимателно!

Постарайте се да съхранявате своя микроскоп на чисто и сухо място с добра вентилация.

Соленият въздух например може сериозно да увреди микроскопа ви с времето.

Районите с корозия също не са за предпочитане. Тъй като много от компонентите на микроскопите са изработени от метал, корозията може бързо да плъзне по инструмента ви.

Грижете се за осветлението!

Винаги изключвайте източника на светлината, когато не използвате микроскопа си.

Когато го изключите, трябва да го изчакате да се охлади, преди да го преместите. Това ще ви помогне да удължите живота на осветителните тела.

Доверявайте се на ръководството за употреба!

Вашият микроскоп би трябвало да пристигне със собствено ръководство за употреба.

Винаги се обръщайте към него, преди да направите каквито и да е настройки по своя инструмент. Не използвайте сила или неподходящи инструменти, освен ако не искате да не причините сериозни щети на микроскопа си.

Поддържайте микроскопа си!

Добра идея е поне веднъж годишно да проверявате детайлно състоянието на своя микроскоп. Подвижните части задължително трябва да са чисти и смазани.

С обстойни и редовни грижи ще осигурите на инструмента си възможно най-дълготрайно и пълноценно функциониране.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви бъде от полза както за избора на микроскоп, така и за заниманията с него!

А сега, след като ви запознахме с всичко, което трябва да знаете за микроскопите, ще споделим с вас няколко от най-добрите продукти на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Цифров USB микроскоп


Употребата на този цифров микроскоп е изключително широка и се простира от инспекцията на монети, бижута и печати до изследването на кожата, косата и растения. Увеличителните му способности достигат 1000 пъти, а обектите се виждат кристално ясно благодарение на 8-те LED светодиода с три режима на яркост, регулируеми от контролния бутон. Обхватът му на фокусиране варира от 10 до 25 сантиметра. Поддържа видео формат MP4 / AVI и снимков формат JPEG, като предлага дигитален образ от 300 000 пиксела с различни разделителни способности. Захранва се с USB, а в комплект с микроскопа идват още: стойка, диск, микрометър за калибриране и транспортна кутия.
Купи сега

2. Микроскоп Levenhuk LabZZ M1


Този монокулярен микроскоп е предназначен за младите изследователи и е подходящ за деца над 3-годишна възраст. Микроскопът разполага с три степени на увеличение – 100, 200 и 300 пъти. Оборудван е с долно осветление, което има два режима на работа: огледало, което се използва при достатъчно осветление през деня и лампа, когато осветлението не е достатъчно. Освен микроскопа, в комплекта са включени и два броя подготвени проби, готови за употреба, както и пет броя стикери за проби, чисти предметни стъкла и покривни стъкла. Захранва се с два броя батерии АА.
Купи сега

3. Микроскоп KONUS варио KONUSTUDY-4


Монокулярният микроскоп KONUSTUDY-4 е предвиден за обучителни цели и затова е снабден с два готови препарата, 10 празни и 12 покривни стъкла за препарати. Увеличителните му способности се простират от 100 до 900 пъти. Към него върви специален адаптер за смартфон, който да ви позволи да правите страхотни снимки на наблюдаваните от вас обекти, за да ги споделите със света. Захранва се с 2 АА батерии.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

4. USB Електронен Микроскоп eTop USBM-002


Този електронен микроскоп е подходящ за всякакви изследвания на невидими за човешкото око обекти. Може да увеличи образа до 1000 пъти, а малките му размери го правят изключително лесен и удобен за употреба. Нужно е само да инсталирате софтуера и да свържете с USB към своя компютър, за да се потопите в микросвета благодарение на 8-те бели светодиода. Може да съхранявате впечатлителните кадри в AVI видео формат, както и JPEG / BMP Snap Shot формат. Микроскопът е съвместим с Windows, Linux, MAC OSX и Android.
Купи сега

5. Микроскоп Bresser Junior


Този монокулярен микроскоп е предвиден деца и е изключително стабилно изработен. Благодарение на трите обектива увеличителните му способности се простират от 40 до 640 пъти. Снабден е с LED светодиоди, а яркостта на осветлението му е регулируема и това позволява максимална прецизност. Предвиден е най-вече за биологични изследвания на различни обекти.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!