Всички категории

6-те Най-Добри Соларни Лампи

Напоследък все по-често се говори за соларни лампи, но не сте сигурни какво представляват те?

Пред дилема сте дали те са по-добрият избор за вашия дом?

Ние сме тук, за да отговорим на всичките ви въпроси за соларното осветление, за да разберете с какво то е по-добро и защо си заслужава да инвестирате в него.

Слънцето ще бъде тук през следващите 5 милиарда години. Тъй като то представлява възобновяема форма на енергия, е напълно логично да го използваме повече, вместо други ресурси, които в някакъв момент ще се изчерпат.

Темата за унищожаването на планетите е много болезнена, но технологията е напреднала до такава степен, че можем да използваме възобновяеми ресурси и да избегнем източването на Земята до степен на насищане.

Един от начините, по които можем да събираме слънчевата енергия, е използването на слънчеви панели и съответно на соларни лампи, които работят чрез събраната енергия.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за соларните лампи и тяхното предназначение в нашето ежедневие.

А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели соларни лампи на пазара.

Какви са предимствата на соларните лампи?

Често задаван въпрос е от какво всъщност са направени соларните лампи?

Те се състоят от четири основни компонента: слънчев фотоволтаичен (PV) панел, батерия, контролна електроника и осветително тяло.

Когато слънцето изгрее, слънчевият панел привлича светлината от слънцето и произвежда електрическа енергия. След това енергията може да се използва незабавно или да се съхранява в батерия.

Целта на повечето соларни лампи е да осигуряват енергия за през нощта, черпейки от натрупаната светлина през деня.

Закупуването или подмяната на вашето външно осветление, обаче, е наистина голяма инвестиция, към която трябва да се отнесете отговорно.

Външното соларно осветление предлага същите предимства като газовото и електрическото осветление, но и много, допълнителни плюсове.

Соларното осветление има различни цели и предимства както за жилищни домове, така и за търговски обекти.

Независимо дали причината е функционалност, дизайн или безопасност, ето някои причини, поради които външното осветление със слънчево захранване е идеалното решение за подмяна на всяко старо и остаряло газово или електрическо осветление…

Изгодно е

Искате да намалите огромните сметки за електричество? Външните соларни лампи са изключително рентабилни, тъй като се управляват от акумулаторни батерии чрез слънчева светлина и не изискват никакво копаене, изкопаване или окабеляване.

Освен това, доста от соларните лампи се изработват с LED крушки. Използването на LED крушки е от полза за потребителите, които искат да намалят разходите, тъй като те обикновено имат по-дълга издръжливост от традиционните крушки и използват по-малко енергия.

Най-убедителният аспект на слънчевата енергия е намаляването на сметките за енергия до нула, като същевременно работи също толкова добре, колкото традиционната електрическа енергия.

Независимо дали имате обширен заден двор или голяма площ, която се нуждае от осветление, слънчевата енергия е тук, за да ви помогне.

Природосъобразност

Соларните лампи са лесен начин да намалите въглеродния отпечатък на земята. Освен че използват преобразувана енергия от слънцето, слънчевите светлини са и екологични поради материалите, с които са направени.

Слънчевата енергия е източник номер едно на възобновяема енергия, която не отнема абсолютно нищо от захранването на мрежата и се произвежда естествено.

LED осветлението използва батерия, която се зарежда със слънчева енергия през деня, а през нощта осветява желаната зона. Това е процес, който се повтаря ежедневно, без да се използва друга форма на енергия.

Например, някои от новите LED крушки могат да се похвалят с 10-годишен живот, което означава, че няма да се налага постоянно да подменяте и изхвърляте стари и изгорели крушки. В сравнение с крушките с нажежаема жичка, LED крушките са проектирани да консумират по-малко енергия и да издържат по-дълго.

Безопасност

Не само, че външното соларно осветление е естетически приятно, но също така прави вашето жилище или работно пространство по-малко уязвими към потенциални заплахи.

За районите, в които лошите климатични условия са често явление, съпътствани с прекъсване на електрозахранването, външните соларни лампи са изключително полезни.

Това е така, защото осветителното тяло ще продължи да функционира както обикновено, тъй като се управлява от акумулаторна батерия.

Електрическите осветителни тела също представляват заплаха за безопасността на малките деца и домашните любимци, ако има дълги кабели, по които могат лесно да се спънат. Соларните предложения редуцират тези рискове до минимум.

Могат да се поставят навсякъде

Ограниченията са много, когато хората решат да използват стандартно газово или електрическо външно осветление. Едно от най-големите препятствия е, че можете да инсталирате този тип осветителни тела само на място близо до газова или електрическа връзка.

На второ място, повечето електрически тела са сложни за инсталация и изискват професионална помощ. Този процес отнема много време и средства, тъй като изпълнителите обикновено таксуват за посещение и изискват екип за изкопаване на дупки, за да се сложи нужното окабеляване.

При слънчево осветление ситуацията е коренно различна….

Инсталацията отнема минути и не изисква скъпа рутинна поддръжка. Може да поставите соларните лампи навсякъде, без да се тревожите, че трябва да се копае и да се прекарват кабели.

Инсталирането е безопасно и не е толкова трудно, тъй като е с ниско напрежение и единственото окабеляване е разположено в горната част на стълбовете.

Универсалност

Тъй като външните соларни лампи не изискват електрическо окабеляване, по-голямата част от тези слънчеви осветителни тела са проектирани с възможност за инсталиране и поставяне почти навсякъде, където има достъп до пряка слънчева светлина.

Някои модели лампи са проектирани с подвижен слънчев панел, който позволява инсталирането им навсякъде, а други се предлага с интегрирани слънчеви панели, вливани директно в горната част на всяка лампа.

Как работят соларните лампи?

Концепцията за използване на слънчевата енергия за създаване на електричество и захранване на множество неща е невероятна.

Слънчевите светлини са възобновяем източник на енергия. Вероятно сте виждали слънчеви панели, разположени на покривите на сгради, къщи и дори лампите, които осветяват нашите улици.

Сигурно сте се замисляли как работят соларните лампи и по какъв начин се извършва захранването им.

Е, продължете да четете, за да разберете как работи този невероятен източник на енергия дори без слънчева светлина!

Компонентни на соларната лампа

Има четири основни компонента на всяка соларна лампа – слънчев панел, батерия, контролер и осветителното тяло.

През деня слънчевият панел произвежда енергия за зареждане на батерията от фотоните, произведени от слънчевите лъчи, събиращи и стимулиращи електрони в силициевите клетки.

Тези електрони се отбиват и събират от окабеляването на слънчевия панел и се подават към акумулатора за съхранение. Това се случва от момента, в който слънцето започне да изгрява, докато то залезе.

След това батерията съхранява произведената през деня енергия. Контролерът определя кога е тъмно, като забелязва намаленото производство на енергия на слънчевите панели. Това задейства системата да спре захранването на батерията и да включи осветителното тяло.

После осветителното тяло изземва енергията от батерията, за да произвежда светлина. Когато зарядът се изчерпа, лампата се изключва, докато батерията не се зареди отново през деня.

Производство на енергия

Нека да разгледаме малко по-задълбочено науката зад слънчевата енергия. Слънчевата енергия се произвежда чрез фотоволтаичния ефект.

Тогава фотоволтаичен панел (известен също като слънчева клетка) преобразува слънчевата светлина в електрическа енергия.

Слънчевата клетка се състои от множество слоеве кристален силиций и химикали, които създават слоеве от отрицателно заредени електрони и положително заредени пространства.

Когато светлината премине през слънчевата клетка, тя възбужда отрицателно заредените електрони и ги изтласква в положително заредените пространства.

След това тези пространства прехвърлят електронния поток като постоянен ток на електричество през проводниците в слънчевата клетка за използване или към батерия, където мощността се съхранява, докато не е необходима.

Какви видове соларни лампи съществуват?

Ако вече сте започнали проучването на пазара за соларни лампи, вероятно сте забелязали, че изборът съвсем не е малък.

Това може да изглежда объркващо в началото, но с наша помощ ще разберете какви са различните модели лампи и коя с какво се отличава от останалите.

А сега, нека разгледаме различните видове слънчеви лампи и техните отделни характеристики, за да ви помогнем да изберете най-добрия начин за осветяване на зоната около вашия дом и градина, използвайки слънчева енергия.

Декоративни

Докато слънчевите лампи имат функцията да осветяват цялото пространството във вашия двор или градина, те също могат да се използват с декоративни цели.

Има много различни декоративни соларни лампи, от които можете да избирате, в зависимост от стила, който ви интересува.

Когато избирате декоративни слънчеви светлини, важно е да запомните, че ще трябва да разгледате други алтернативи на осветление, защото декоративните лампи имат именно тази способност и могат да бъдат привлекателно допълнение към двора.

Много от тях са способни само да светят, вместо да са много ярки, поради което са чудесни да добавяне на интересен щрих към вашия екстериор, но вероятно няма да ви осигурят голямо количество светлина.

Лампи за пътека

Един от най-популярните видове слънчеви лампи, които можете да си купите, са тези за пътека навън.

Тези слънчеви светлини обикновено са много малки и ще ви е нужен голям брой от тях, за да можете да ги подредите по пътя към вашия дом.

Когато са поставени в зона, където ще получават много слънце през деня, те много улесняват осветяването на пътеката, така че посетителите и членовете на вашето семейство да могат лесно да стигнат до дома ви.

Тези лампи обикновено се предлагат със стойки, което улеснява позиционирането им там, където искате. Те често насочват светлината си надолу към земята, което е изключително удобно, за да виждането добре накъде вървите.

Лампа – камък

Една от причините хората да избират соларни лампи, които са скрити в камък е, че не искат слънчевата им светлина да бъде невероятно очевидна.

Ако искате да включите слънчево осветление около дома си, но не желаете светлините да отнемат от красотата на вашето озеленяване, тогава използването на соларни лампи, които са вътре в камъните, е отличен избор.

Обикновено можете да ги включите в озеленяването си, без да е очевидно, че в тях има светлина, което улеснява получаването на светлината, от която имате нужда, без да жертвате начина, по който изглежда вашият двор.

Уверете се, че сте ги разположили така, че лампата да свети, където е необходимо, но слънчевият панел да не е толкова очевиден, за най-доброто използване на тези светлини.

Стенни

Това е много популярен тип слънчево осветление и се използва за качествено подобряване на външния вид на дома ви, привличане на вниманието към архитектурата и подобряване на безопасността на къщата ви.

Тези стенни лампи най-често могат да бъдат инсталирани на външната стена на вашия дом и ще ви осигурят приятна светлина, когато слънцето залезе.

Трябва да помислите къде ще бъде слънцето спрямо вашите лампи, за да сте сигурни, че лампата ще има достатъчно заряд, за да свети ярко през нощта.

Някои стенни соларни лампи изглеждат точно като традиционните електрически светлини, но пък са чудесен начин да спестите пари от сметките си за ток всеки месец, поради което все повече хора избират тях.

Прожектори

Прожекторът се използва за осветяване на много голямо пространство отвън и обикновено изисква много енергия поради мощността и размера на крушките.

Те се монтират за постоянно, за разлика от други видове светлини, които могат да се преместват и регулират, и се използват, за да помогнат за подобряване на безопасността на дадено място след залез или за подчертаване на архитектурата на сграда.

Фенери

Соларните лампи фенери са невероятно популярни, тъй като все повече хора смятат, че са чудесен начин да се насладят на вида на традиционната лампата в двора си, без да се притесняват дали ще пуснат електричество към него.

Те се предлагат в различни стилове и размери и стига да ги инсталирате сигурно и правилно на мястото им, не е нужно да се притеснявате повече.

Когато избирате соларна лампа фенер, не забравяйте да вземете предвид стила и външния вид на вашия дом, тъй като тези лампи се предлагат в редица варианти.

Можете лесно да изберете такива, които са по-модерни или по-класически по дизайн, в зависимост от стила, който искате.

Потопяеми

Езерата могат да бъдат невероятно красиви през нощта, особено когато са осветени отвътре.

Ако имате късмета да имате езерце в дома си и искате да го осветите, било защото се притеснявате да не би някой да падне, или защото искате да привлечете вниманието към него, тогава трябва да изберете подходящите соларни лампи за тази работа.

Потопяемите слънчеви светлини са чудесна възможност, ако искате да осветите езерото си отвътре, но не искате да се притеснявате за електричество и как ще достига ток към новите ви лампи.

Болард

Този тип външно осветление се състои от късо тяло, което се монтира на земята, а светлината се излъчва нагоре или настрани.

Тъй като те се предлагат в редица стилове, като цяло е лесно да се намерят такива, които да отговарят на цялостната естетика на вашия дом и двор.

Има по-елегантни варианти, които са изработени от лъскав метал, както и такива, които са оформени от бетон.

Без значение дали сте избрали болард лампа, която е само няколко сантиметра висока, или такава, която е повече от метър, можете лесно да намерите онази, която да ви осигури необходимата светлина.

Какво да имате предвид, когато купувате соларни лампи?

Сега, когато всеки екологично отговорен човек търси начини да бъде още по-полезен в наши дни, все повече хора обмислят различни средства за защита на планетата и водене на по-добър живот благодарение на природните ресурси, които природата може да предложи.

Едно от тези чудеса е слънцето, което е полезно не само при осветление и отопление на околната среда, но може да се превърне и в електричество благодарение на съществуването на фотоволтаична клетка.

Преди няколко години едва ли някой беше сигурен какво представляват тези слънчеви панели, а тези, които знаеха, дори не бяха мечтали да ги притежават за лично ползване…

Нещата се промениха доста през последните години и сега слънчевите панели са най-доброто нещо, което собствениците на жилища могат да инсталират и да се възползват от тях.

Преди покупката на такъв вид лампи обаче, има няколко неща, които трябва да се вземат предвид….

Качество и надеждност

Нека го кажем накратко – получавате това, за което плащате.

Яркостта на соларната лампа, например, зависи от яркостта на слънцето и количеството дневна светлина, на която е изложена, но също така зависи от качеството на фотоволтаичните клетки и размера на крушката.

По-висококачествените фотоволтаични клетки и по-големите LED крушки са склонни да струват повече, така че до известна степен по-скъпите соларни лампи имат тенденция да светят по-ярко.

Модерните соларни лампи са компактна, нова ера форма на осветление, която има слънчеви панели, контролер за зареждане, батерия и LED, интегрирани в едно цяло.

Някои от тези лампи имат функцията да използват сензори за движение и се включват вечер и след закъснение от 30 секунди светлините автоматично намаляват и продължават да осветяват с 20 % яркост.

Инфрачервените вълни от движещи се обекти се откриват от сензорите за движение и светлините се включват по електронен път до 100 % яркост. Когато след закъснението във времето в района не се открие активност, светлините се настройват автоматично в режим на затъмняване от 20 %.

Интегрираните соларни светлини, пък, имат слънчевия панел като отделна единица, докато батерията и осветителното тяло са интегрирани в едно устройство. Тези светлини не работят със сензори за движение.

Зоната, която ще осветявате

Соларните улични лампи се използват не само в градските райони, но и за осветяване на по-малки терени.

Слънчевото улично осветление може да се използва с декоративна цел, както и за осигуряване на чувство за безопасност там, където липсва електрическа мрежа.

Соларните лампи могат да бъдат инсталирани за покриване на всяка голяма площ, както във вашия частен имот, така и в публично пространство.

Препоръчва се разстояние от 10 до 15 метра между лампите, за да има равно и достатъчно разпределение на светлината.

Общественото улично осветление, парково осветление, осветление на пътища, на огради, осветление на тротоари, на ферми и жилищни имоти са някои от областите, в които обикновено се използват соларните улични лампи.

Уверете се, че зоната, където планирате да инсталирате вашите осветителни тела, получава достатъчно количество пряка слънчева светлина и не е покрита от високи сгради или дървета.

Обем на енергийно съхранение

Слънчевите улични светлини работят със слънчевата енергия, събрана от фотоволтаични клетки. Слънчевата енергия се преобразува в електричество и се съхранява в батерия, която по-късно се използва за запалване на светодиода.

От съществено значение е да потърсите комбинация от слънчеви панели и батерии, които могат да предложат голям милиампер час (mAh) капацитет.

Панелът трябва да е достатъчен за зареждане на батерията, а батерията трябва да има достатъчен капацитет, за да работи лампата за няколко часа.

Доброто съхранение на енергия означава по-малко време за пълно зареждане на батерията, което помага на лампите да продължат да работят дори с няколко часа слънчева светлина.

Ефективност на осветлението

Ефективността на осветлението се измерва в лумени на ват (lm / w). Тази оценка е важна, тъй като ще ви покаже колко светлина се генерира в сравнение с консумираната енергия.

Това е просто обща светлинна мощност (лумени), разделена на входна мощност (ватове)…

Соларните лампи с висок лумен, например, не винаги са най-добрите и трябва да обърнете внимание на това колко добре осветителното тяло фокусира своята светлина.

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за соларни лампи на пазара в момента…

1. Соларна лампа FlinkТази соларна лампа е във винтидж стил и е идеална за ценителите на стария дизайн. Монтира се в почва, което е прави подходяща за градина или двор. Стои изключително стабилно, когато се прикрепи правилно, а двата фенера излъчват истински приятна светлина.
Купи сега

2. Соларна лампа LIGHTEXТози градинска соларна лампа е в класически стил и също се монтира в почва. Дизайнът ѝ е универсален и лесно се вписва във всеки стил градинско обзавеждане. Висока е 31 см, което позволява да се разполага и около дървета, без да се тревожите, че клоните ще закрият осветителното тяло.
Купи сега

3. Соларна лампа UmbrelaТази соларна лампа има формата на чадър, откъдето произлиза и името ѝ. Изработена е от неръждаем метал, който е изключително устойчив на всякакви климатични промени. Може да я разположите в земята или на равен терен, без да се тревожите, тъй като ще стои стабилно навсякъде. Зарядът ѝ издържа до около 8 часа непрекъсната работа.
Купи сега

4. Соларна лампа AutomatТози соларна лампа е перфектна за улично осветление. Когато се стъмни се включва автоматично, използвайки захранването, което е трупала през деня. Има функция за отчитане на движение и при засичане на такова увеличава яркостта си до 100 %, а след 20 секунди, когато движението премине намалява яркостта, за да пести енергия.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Соларна лампа Rabalux SolarТози соларна лампа има изключително интересен модерен дизайн и е създадена във формата на писалка. Зарежда се много бързо и е идеална за очертаване на пътеки в двора, тъй като свети силно и ярко. С тази лампа тъмните кътчета в градината ви ще останат в миналото.
Купи сега

6. Комплект соларни лампи Home DecorТози комплект соларни лампи във формата на котка ще направи дворното ви място не само светло през нощта, но и изключително интересно през деня. Интересният дизайн несъмнено ще се забелязва от гостите ви, а благодарение на пластмасовият материал, от който лампата е изградена, няма да се тревожите от счупване. Светлината, която излъчват е много топла и не напряга очите.
Купи сега

4.5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Йорданка Димитрова пише

    Много изчерпателна и образователна статия! Въпрос: живея в село, в което често спират тока и по улиците, освен в къщите. Настава пълен мрак. Имаме соларни лампи, но те съветват при преминаване под тях. Препоръчайте ми, моля, соларна лампа, която свети постоянно през нощта, и не само когато премине човек, котка и пр. под, пред нея. Предварително благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!