Всички категории

7-те Най-Добри Мултивитамини на Таблетки

Усещате ли липса на витамини в организма си? Приемате ли достатъчно и най-вече, набавяте ли си онези, от които тялото ви се нуждае?

Ако сте любопитни да разберете отговорите на тези и още въпроси, продължете да четете, определено сте попаднали на правилното място!

Всеки ден ние се стремим към баланс. Опитваме се да се храним правилно, да спортуваме повече и да спим по-добре. Опитваме се да живеем с възможно най-малко стрес, приемайки всичко с лекота.

Но понякога, дори когато правим всичко възможно за здравословното си състояние, се нуждаем от още един допълнителен тласък.

Да започнем с това, че без значение колко се грижите за себе си, все пак може да е трудно за тялото ви да получи всички хранителни вещества, от които се нуждае.

Всяка диета може да има пропуски (независимо дали сте веган, кето или ядете всичко). Освен това, съществуват фактори извън вашата диета, които могат да играят роля, като генетични вариации, възраст и текущ жизнен етап.

Е, именно тук на помощ идват хранителните добавки!

Мултивитамините съдържат в същността си всички нужни на организма витамини, диетични минерали и други хранителни елементи.

Те се предлагат под формата на таблетки, капсули, прахове, течности или инжекционни форми и са с наистина широко разнообразие от енергийни комбинации и предназначения.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за мултивитамините и най-вече защо имате нужда от тях.

А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-търсените варианти в аптечните вериги.

Какво точно представляват мултивитамините и защо са ви нужни?

Мултивитаминните добавки съдържат комбинация от витамини и минерали, а понякога и други съставки.

Витамините и минералите, сами по себе си, имат уникални роли в организма, а мултивитаминната добавка има способността да се грижи цялостно за здравето на човека.

Доказано е, че калцият и витамин D, например, спомагат за здравето на костите. Витамин B, пък, увеличава енергията и подпомага неврологичните функции. Магнезият, от своя страна, успокоява тялото. Витамин С и цинкът, пък, повишават имунната функция.

А представете си всичко това в комбинация? Впечатляващо.

Е, за щастие, това са само някои от предимствата на мултивитамините. Нека разгледаме позитивните им свойства малко по-подробно…

Мултивитамините увеличават количеството хранителни вещества в организма!

Това спомага човешкото тяло да получава препоръчителните дози витамини и минерали, дори когато не може да си ги набавя само чрез храна.

Мултивитамините могат да компенсират всички хранителни дефицити и да доведат до спокойствие, комфорт и дори по-лек процес на стареене.

Мултивитамините гарантират и превенция от хронични заболявания…

За хората с определени здравословни проблеми може да са полезни конкретни мултивитамини.

Например, проучване показва, че определена форма на високи дози от няколко вещества забавя загубата на зрение при някои хора с макулна дегенерация, причинена от възрастта.

Приемането на висококачествен мултивитамин също може да намали и сърдечно-съдовите заболявания.

Употребата на богата гама от витамини има положителна връзка и за намаляването на риска от развитие на ракови образувания.

Друго важно предимство на мултивитамините, разбира се, е, че повишават имунитета.

Комплексът от витамини може да се категоризира като много силен антиоксидант, известен с укрепването на имунната система.

Той може да спомогне за намаляване на симптомите на алергия, да предотврати леките форми на настинки и вируси, същевременно грижейки се и за пълноценния ви външен вид..

Приемът на мултивитамини намалява стреса и безпокойството значително!

Благодарение най-вече на семейството на витамин B в състава на хранителните добавки, отличаваме и някои перфектни резултати в повишаването на нивата на енергия и чувство за благополучие у хората.

Предимства важни не само за физическото, но и за менталното здраве, които определено не са за пренебрегване!

Какво да имате предвид, когато купувате мултивитамини?

Както вече забелязвате, мултивитаминът е от изключителна важност и приемът му е много желателен.

Мултивитамините са като застрахователна полица. Приемът им носи хранителни вещества в организма, в случай, че той не успее да си ги набави чрез храната, която приемаме.

Не всички мултивитамини, обаче, са създадени за масова употреба и има някои, които определено са по-добри за вас от други.

И така, стигаме до критериите върху какво да концентрирате вниманието си, преди да закупите хранителната си добавка…

Цел

Мултивитамините могат да се пият за засилване на метаболизма, профилактично или поради здравословен проблем.

Те са особено препоръчителни при някои групи хора, а именно:

Хора, с алергии или непоносимост. Тези хора може да не успяват да усвоят определени хранителни вещества или да не ядат достатъчно разнообразни групи храни, поради което мултивитамините са крайно необходими.

Вегетарианци и вегани. При тях е често срещана липсата на определени хранителни вещества, които се намират главно в животински продукти, като витамин В12 и желязо.

Бременни и кърмещи жени. Бременността увеличава нуждата на тялото ви от определени хранителни вещества, като желязо и фолиева киселина, и може да помогне да защитите нероденото си бебе от проблеми в развитието.

Възрастни хора. Телата ни по-трудно усвояват някои основни хранителни вещества с напредването на възрастта, което налага превантивната грижа с правилни добавки.

Деца на възраст от шест месеца до пет години. Препоръчва се малките деца да приемат добавки, съдържащи витамини А, С и D всеки ден.

Мултивитаминът също може да бъде полезен, ако наскоро сте били болни или имате медицинско състояние, което означава, че се нуждаете от подсилване.

Ако сте стресирани, преживявате периоди на сътресения или тренирате усилено за спортно събитие като маратон, може да се възползвате и от приема на мултивитамини.

Дори и да не сте в някоя от горните групи, обаче, приемът на мултивитамини не е вреден за никого!

Продължаващо проучване установява, че нивата на хранителни вещества в плодовете и зеленчуците са намалели значително през последните 70 години, благодарение на намаляващите нива на минерали в почвите.

Е, мултивитамините са създадени с цел да поддържат организма ви в добра форма, просто трябва да им се доверите!

Вид

Многообразието от мултивитамини, както може би се досещате, е огромно.

За да направите приемането на добавката част от ежедневието ви, трябва да намерите точно този вид, който ви харесва и искате да приемате редовно…

Таблетки и капсули. Те са бързи, удобни и лесни за вземане в движение, но на някои хора им е трудно да ги преглътнат. Точно затова все по-често се използват добавки на маслена или течна основа. Те могат да бъдат по-лесни за поглъщане, отколкото капсули или таблетки.

Таблетки за дъвчене. Мултивитаминните бонбони предлагат по-приятен начин за децата да приемат добавки. Също така обаче се произвеждат и версии за възрастни.

Течни мултивитамини. Това са чудесна алтернатива за тези, които имат затруднения с преглъщането на хапчета или дъвченето. С този вариант ще разтворите добавката в чаша вода и ще получите чудесен вкус, който не само, че е полезен, но е изключително приятен.

Разтворими мултивитамини. Тези пенливи таблетки могат да насърчат бързото усвояване на витамините. Освен това с тях няма да имате никакви трудности с преглъщането на големи хапчета, а вкусът им винаги е изключително освежаващ.

Съставки

Някои витамини са пожелателни и присъствието им в диетата ви трябва да е съобразено с вашите лични нужди.

Има, обаче, няколко задължителни компонента, за които трябва да гледате в хранителната си добавка…

Витамин D, например, се добива най-вече от слънцето и трудно чрез храната.

Именно затова, особено през зимните дни, трябва да го приемате по алтернативен път, за да избегнете дефицитни кризи като занижен имунитет, болки в костите и мускулите и загуба на коса.

Магнезият също е основно хранително вещество, което е доста дефицитно в човешкия организъм, особено при спазване на диети или чести физически натоварвания.

Добре е да си го набавяте чрез специални добавки, за да избегнете мускулни болки, проблеми с нервната система и константно чувство за умора.

Калцият и цинкът са следващите жизненоважни съставки за човешкия организъм, които непременно трябва да бъдат в състава на витамините ви.

Те са отговорни за цялостното здраве на организма, костната и имунна система и липсата им може да доведе до необратими проблеми за тялото ви.

Желязото също трябва непременно трябва да бъде във вашите мултивитамини, независимо от вашата възраст и начина ви на живот.

То по принцип се добива от различни храни, но, уви, често е в дефицитни нива при много хора. Хранителните добавки с него са отговорни за енергията, мозъчната функция и развитието на организма, като цяло.

Ако сте бременни, пък, фолатът (фолиевата киселина) трябва да е неизменна част от мултивитаминния ви прием.

Лесен за усвояване, той е най-известен с това, че помага за развитието на плода и предотвратява вродени дефекти.

Витамините от В комплекс, пък, поддържат енергийните запаси на тялото и разграждат микроелементите, които консумираме..

Всеки витамин от семейството има специализирана роля, но едно е сигурно – всички са от изключителна важност за вашето здраве и е добре да присъстват в състава на мултивитамините ви.

Качество

Тук идва въпроса как можете да идентифицирате висококачествен мултивитамин? Е, както при повечето неща, вие получавате това, за което плащате.

Ако приемате нискокачествени мултивитамини, те може да не се разграждат добре и да преминат през тялото ви, без изобщо да се усвояват от организма. Уви, обаче, дори и да се разградят те често съдържат непълноценни форми на хранителните вещества, които няма да имат никаква полза за вас..

Всъщност, дори, някои синтетични и нискокачествени микроелементи могат да бъдат вредни за дългосрочното ви здраве…

Затова ви препоръчваме да направите проучване преди да закупите даден продукт, за да сте сигурни, че не се прахосали парите си за нещо, което няма да бъде ефективно или ще ви изложи на евентуален риск.

Какво е значението на различните витамини в състава на мултивитамините?

Всеки организъм има различни нужди от витамини. Различните съставки играят различни роли в тялото и е важно да се набавя необходимото количество от всеки вид, за да бъдем в добро здраве.

Като цяло, хората имаме нужда от 13 витамина, за да поддържаме здравето и благосъстоянието си: А, С, D, Е, К и осемте елемента от група В.

Начинът, по който обработваме определени витамини, означава също, че трябва да ги допълваме всеки ден. Витамините от група В и витамин С, например, са водоразтворими – това, от което не се нуждаем, се изхвърля в урината – така че трябва да консумираме адекватни количества от тях ежедневно.

Яденето на широка гама от пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена, пълнозърнести храни и здравословни източници на протеини трябва да ни осигури добър баланс на хранителни вещества, но това не винаги е гарантирано.

Именно затова подберете тази добавка, която най-точно отговаря на нуждите ви…

Витамин А

Витамин А е основен витамин, от който тялото се нуждае за растеж и развитие.

Той е отговорен за доброто състояние на клетките, зрението, имунната функция и размножаването. Същевременно, витаминът спомага и сърцето, белите дробове, бъбреците и други органи да функционират правилно.

Недостигът на витамин А е рядко срещано. Ако се случи, обаче, това може да доведе до сериозни проблеми с очите.

Витамин А се среща в различни продукти – в месото, рибата, млечните продукти и оранжевите плодове и зеленчуци.

Той разполага и с основна активна форма в кръвта, а хранителни добавки с него са най-препоръчителни за тези от вас, които имат трудности с усвояването на хранителните вещества.

Витамин В1

Витамин В1 позволява на тялото да използва въглехидратите като енергия. Той е от съществено значение за глюкозния метаболизъм и играе ключова роля в работата на нервите, мускулите и сърцето.

Той е водоразтворим и след прием директно се пренася в кръвта, а “излишъкът” се изхвърля от организма чрез урината.

Витамин В1 също така спомага за предотвратяване на усложнения в нервната система, мозъка, мускулите, сърцето, стомаха и червата.

Той е отличен имунен помощник за предотвратяване на заболявания като бери-бери, което включва нарушения на сърцето, нервите и храносмилателната система.

Витамин В2

Витамин В2 (рибофлавин) също е сред отличителните витамини от група В, които са от съществено значение за човешкото здраве.

Той може да се намери в зърнени храни, растения и млечни продукти, а основната му задача е да разгражда на протеини, мазнини и въглехидрати в тялото като спомага усвояването им и да поддържа тъканите енергизирани.

Витамин В2 също е водоразтворим и е препоръчително да се консумира всеки ден, защото тялото може да съхранява само малки количества от него и запасите му бързо намаляват.

Изследвания посочват, че този витамин е много ценен и при деца с аутизъм, тъй като намалява нивата на анормални органични киселини в урината им.

Недостигът на витамин В2, пък, представлява значителен риск, защото регулацията на вещества се нарушава. С други думи – човек, който има дефицит на В2, обикновено има липса и на други витамини.

Витамин В3

Витамин В3, известен още като ниацин, играе роля при преобразуването на храната в енергия. Той помага на тялото да използва протеини и мазнини и поддържа кожата, косата и нервната система здрави.

Други възможни ползи от витамин В3 произтичат от потенциалните му понижаващи холестерола надеждни източници, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Симптомите за липса на В3 включват сериозни обриви по кожата, груб външен вид на дермата и ярко зачервяване на езика.

Също така, често срещано е състояние на умора или апатия, повръщане, запек и диария. Понякога се стига дори и до проблеми с кръвообращението, главоболие, депресия, а в тежки случаи халюцинации.

Факторите, които могат да доведат до ниски нива на B3, включват неправилна диета или недохранване, прекомерна употреба на алкохол и анорексия.

Дефицитът на този витамин не бива да се пренебрегва и ежедневното му набавяне е от изключителна важност.

Витамин В5

Витамин В5 е отговорен за производството на енергия, като разгражда мазнините и въглехидратите. Той също така допринася за здравето на кожата, косата, очите и черния дроб.

В най-общ план, хората се нуждаят от В5, за да синтезират и метаболизират мазнини, протеини и коензим А. Коензим А, пък, от своя страна е отговорен за безопасното усвояване на някои лекарства и токсини.

Витамин В5 спомага и за поддържането на здрава храносмилателна система и подпомага тялото при използването на други витамини, особено витамин В2.

В5 е един от по-малко известните витамини, вероятно защото неговият дефицит е рядък. Тази липса, обаче, може да причини сериозна и повишена чувствителност към инсулин.

Витамин В6

Витамин В6, пък, благоприятства централната нервна система и метаболизма. Неговите роли включват превръщането на храната в енергия и създаването на невротрансмитери, като серотонин и допамин.

Той също е водоразтворим витамин и има много функции в организма, участвайки в над 100 ензимни реакции.

Недостигът на витамин В6 е необичаен, тъй като повечето хора получават достатъчно от диетата си. Прекомерната консумация на алкохол, обаче, често е сред причините за проявата на проблеми в областта.

Много често недостиг на този витамин се получава и вследствие с ниски нива на други витамини от група В в тялото.

Витамин В7

Биотинът, известен също като витамин Н или В7, също спомага на организма да метаболизира мазнини, въглехидрати и протеини.

Той не може да се синтезира от човешките клетки, но се произвежда от бактерии в тялото и присъства в много храни.

По време на бременност, например, често се наблюдава лек дефицит на биотин. Това може да доведе до необичайно развитие на плода. Разумно е да се приема мултивитамин, който осигурява най-малко 30 микрограма биотин на ден, в допълнение към фолиевата киселина, за да се намали рискът от дефицит в този период.

Терапията с биотин, обаче, генерално може да помогне за лечение на някои медицински състояния, което го прави оптимален избор за всекидневен прием.

Недостигът на биотин е рядък при хората, тъй като той е широко достъпен в храните, а “добрите” чревни бактерии обикновено могат да синтезират повече биотин, отколкото тялото се нуждае.

Витамин В9

Фолиевата киселина се съдържа в широк спектър от храни, включително зеленчуци, бобови растения, яйца и плодове.

Фолатът, сам по себе си, е необходим за създаването на червени и бели кръвни клетки в костния мозък, превръщането на въглехидратите в енергия и производството на ДНК и РНК.

Адекватният прием на фолиева киселина е изключително важен по време на периоди на бърз растеж като бременност, кърмачество и юношество. В такива случаи приемът е добре да бъде в количество от около 400 микрограма на ден.

Най-честите причини за недостиг на фолиева киселина, пък, включват неправилна диета, алкохолизъм и трудности при усвояването на някои богати на витамина храни.

В тези случаи приемът на добавки може да помогне да се гарантира, че тялото получава фолиева киселина по най-полезния начин.

Витамин В12

Витамин B12 е най-големият и структурно най-сложен витамин. Той е жизненоважен и необходим за здравето на нервната тъкан, мозъчната функция и производството на червени кръвни клетки.

Витамин В12 се среща естествено в месните продукти и може да бъде индустриално произведен само чрез синтез на бактериална ферментация.

Интересен факт: Човешкото тяло произвежда милиони червени кръвни клетки всяка минута. Тези клетки не могат да се размножават правилно без витамин В12.

Производството на червени кръвни клетки намалява, ако нивата на В12 са твърде ниски, което може да доведе и до поява на анемия.

Дори малко по-ниски от нормалните нива на витамин В12 могат да предизвикат симптоми като депресия, объркване, проблеми с паметта и умора. Към тях можем да добавим и дисбаланси като запек, загуба на апетит и загуба на тегло.

След като симптомите ескалират, могат да настъпят дори и неврологични промени, като изтръпване на ръцете и краката. Именно затова се отнасяйте отговорно към този тип проблем.

Витамин С

Витамин С е жизненоважно хранително вещество, което помага за формирането и поддържането на костите, кожата и кръвоносните съдове.

Той е антиоксидант и се среща естествено в някои храни, особено в плодовете и зеленчуците.

Витамин С също, подобно на витамините от група В, е водоразтворим и тялото не го съхранява. За да поддържат адекватни нива на витамин С, се изисква ежедневна консумация на полезното вещество.

Тялото се нуждае от витамин С за различни функции, някои, от които са да помага на тялото да произвежда колаген, помага за премахването на нежеланите вещества и за усвояване на желязото. Освен това повишава имунната система и подобрява заздравяването на раните.

Витамин D

Както сигурно добре знаете, човешкото тяло се “захранва” с витамин D най-вече при излагане на слънце.

Той е от съществено значение за метаболитните процеси в тялото и поддържането на здрави кости и зъби. Той може също така да предпазва от редица заболявания и състояния, като диабет тип 1, например.

Въпреки името си, витамин D всъщност не е точно витамин, а по-скоро е прохормон.

Витамините са хранителни вещества, които тялото не може да създаде само и затова човек трябва да ги консумира в диетата си. Е, интересно, но факт – тялото може да произвежда витамин D.

Витамин D, обаче, трудно се намира в храната, затова приемането му чрез хранителни добавки е от изключителна важност.

Симптомите на недостиг на витамин D могат да включват редовно заболяване или инфекция, умора, болки в костите и гърба и лошо настроение.

Ако дефицитът на витамин D продължава дълго време, това може да доведе до усложнения.

Витамин Е

Тялото се нуждае от витамин Е, за да функционира правилно. Този витамин е разтворим в мазнини, което означава, че изисква мазнините от диетата да бъдат правилно усвоени.

Витамин Е се среща в осем химически форми. С кръвен тест лекарят може да научи колко от една форма има човек. Използвайки тази информация, те могат да определят общото ниво на витамин Е. Нормалното ниво обикновено е в диапазона от 5,5-17 милиграма на литър.

Тъй като витамин Е се съхранява главно в черния дроб, преди да бъде пуснат в кръвния поток за употреба, дефицитът му е необичаен, но някои недоносени деца или хора с придружаващи заболявания, могат да имат подобен дискомфорт.

Витамин К

Витамин К също е от групата мастноразтворими витамини, които играят роля в съсирването на кръвта, метаболизма на костите и регулирането на нивата на калций в кръвта.

Този витамин се и добива намира в растенията и се абсорбира в тънките черва и се съхранява в мастната тъкан и черния дроб.

Хората, които използват лекарства за разреждане на кръвта, например, не трябва да консумират допълнително витамин К, без първо да се обърнат към лекар.

Без витамин К тялото не може да произведе протромбин, фактор на съсирването, който е необходим за съсирването на кръвта и костния метаболизъм.

И макар, че дефицитът на витамин К е рядък, в тежки случаи той може да увеличи значително времето за съсирване и да доведе до кръвоизлив при нараняване..

Как да приемате мултивитамини най-пълноценно?

Преди да приемате витаминни добавки, важно е да разберете различните видове витамини. Препоръчваме да се консултирате с вашия медицински специалист относно това кои добавки са подходящи за вас.

Винаги следете дозировката при прием на мултивитамини!

Не забравяйте да следвате препоръките за дозиране, отпечатани на етикета или предписани от вашия лекар, когато приемате добавки.

Те осигуряват допълнителни хранителни вещества за тези, които вече получавате от храната си през целия ден.

Приемът на прекалено много витамини или минерали може да причини неприятни странични ефекти като повръщане или диария и по-сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб.

 

Запомнете – мултивитамините са добавка, но не и заместител на храната ви!

Мултивитамините, които се продават без рецепта, могат да се използват като добавка към вашата диета, но никога не трябва да се консумират изцяло вместо истинска храна.

А сега е време да ви представим и някои от най – добрите предложения за мултивитамини в аптечните вериги за момента…

1. Мултивитамини Супрадин Енерджи

Най – добър избор като цяло

Тези мултивитамини се използват при дефицит на вещества с различен произход. Подходящи са за лица над 12 години. Препоръчват се за поддържане на правилния метаболизъм в тялото и за придаване на комфорт и енергия във всеки един момент.
Купи сега

2. Мултивитамини Витамикс A-Z

Най – бюджетен избор

Този продукт представлява комплекс от 25 необходими витамини и минерали. Изключително подходящи са за поддържане на баланс на хранителните вещества в организма и за цялостно добро състояние.
Купи сега

3. Мултивитамини Центрум A-Z

Най – добър избор за мъже

Тези таблетки донасят пълна гама от витамини, които са нужни за правилното функциониране на организма. Изключително подходящи за мъже, тъй като подпомагат функцията на мускулите и издръжливостта.
Купи сега

4. Мултивитамини Лайф Формула For Women

Най – добър избор за жени

Тези мултивитамини допринасят за регулиране на хормоналната дейност, подпомага нервната система и психичната функция. Много подходящи са за жени, тъй като се грижат за здравината на косата, кожата и ноктите.
Купи сега

5. Мултивитамини Саностол Tabs

Най – добър избор за деца

Саностол се харесват от децата, защото са направени за смучене като бонбони. Леки, свежи и много полезни- те осигуряват на организма необходимия набор от витамини и минерали, а децата обожават приятния им вкус.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Мултивитамини Nature’s Way ALIVE

Най – добър избор за възрастни

Тези мултивитамини са създадени изцяло от натурални продукти. Компенсират недостига на жизнени вещества в организма и подкрепят функционирането на сърдечно – съдовата система.
Купи сега

4.2/5 - (13 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!