Всички категории

8-те Най-Добри Ролери и Ролкови Кънки

Искате да се забавлявате навън или пък може би търсите нещо, с което да зарадвате дете?


В такъв случай едва ли има нещо по-подходящо от ролери или ролкови кънки. В това кратко ръководство ще ви представим всичко по-важно относно избирането на ролери и ролкови кънки – така ще можете да направите възможно най-добрата и информирана покупка.

Ще разгледаме какво представляват ролерите, какви видове има, как да изберем правилния размер и дори ще ви представим някои от най-добрите модели на пазара.

Отделете няколко минути за прочитането на ръководството или пък просто преминете към края му за конкретни предложения – вие решавате.

Видове ролери

Основните видове са два и всеки предлага различна възможност за каране. Това са ролери и ролкови кънки.

Разположение на колелата

Ролерите се различават от ролковите кънки още с първия поглед – именно заради видимата разлика в разположението на колелата.

Ролковите кънки имат разположение като при автомобил – две колела отпред и две отзад.

Ролерите пък имат от две до пет колела подредени в права линия в средата.

СпиранеРолерите и кънките спират по различен начин.

Ролковите кънки спират чрез спирачка монтирана отпред, съответно се използва предната част на крака.

При ролерите спирането е отзад и се използва петата.

Какво да очаквате от ролерите

Карането на ролери позволява развиването на високи скорости и по-лесното избягване на препятствия по пътя заради конфигурацията на колелата.

Те са отличен избор за забавление на открито.

Освен това дават отлична поддръжка на глезена.

Недостатъци на ролерите

Те не са особено подходящи за каране на закрито.

Не са добър избор за начинаещи, тъй като балансирането с тях е по-трудно.

Какво да очаквате от ролковите кънки

Карането на закрито и по гладки повърхности е изключително приятно с тях.

Ако високите скорости не са важни за вас или сте начинаещи – това е по-добрият избор.

Имате отлична стабилност заради четирите колела – две отпред и две отзад.

Недостатъци на ролковите кънки

Постигането на високи скорости може да бъде много трудно.

Често поддръжката им около глезените не е толкова добра колкото при ролерите. Това обаче зависи пряко от дизайна и конкретния модел кънки.

Не могат да се използват за каране по неравни повърхности.

Какво да изберете за начинаещи и деца


Избирането на първите ролери за вас или вашето дете може да бъде много вълнуващо. Важно е да направите правилен избор – така ще гарантирате забавление, а не разочарование. Има редица фактори, които да се вземат предвид при избора. Нека ви представим основните:

Вид ролери

Ролерите и ролковите кънки имат своите предимства и недостатъци – изходете от тях.  Основната разлика е, че кънките са по-подходящи за каране на закрито и от начинаещи, докато ролерите са за забавление на открито и от хора, които могат да пазят баланс.

Стил на обувката

Добрите ролери и кънки дават отлична опора на глезените, а това ги прави отличен избор за начинаещи и деца защото се намалява рискът от нараняване. Имайте предвид, че избирането на по-бюджетен модел може и да не предостави търсената опора, съответно е добре да изберете такъв само за човек или дете с опит в карането.

Материали на обувката

Изработените от естествени материали обувки за ролери и кънки са по-леки и по-проветриви. Въпреки че не изглеждат толкова добре колкото тези от естествена или изкуствена кожа, някои от тях имат не по-малко привлекателен дизайн.

Колела

По-малките като размер колела са по-подходящи за начинаещи тъй като те са по-бавни от големите.

По-плоската форма на колелата също е по-добра за начинаещи, тъй като дава по-голяма стабилност и сцепление и по този начин не могат да се развият високи скорости.

Какво да изберете за напреднал потребител


Ако вие или вашето дете вече има известен опит с карането на ролери, вероятно критериите при избирането на най-добрия модел ще са по-различни. Отново има редица фактори, които да се вземат предвид при избора. Нека ви представим основните:

Вид ролери

Вероятно вече имате изградени предпочитания за това къде обичате да карате и по какъв начин, съответно знаете дали да изберете ролери или ролкови кънки. Ако пък искате да изпълнявате трикове – то тогава агресивните ролери ще бъдат най-подходящи. Те нямат вградена спирачка и имат специални рамки за плъзгане по релси и издатини.

Стил на обувката

Средно висок и нисък стил на обувката вероятно би бил избора на опитния потребител – така има по-голяма маневреност и свобода при каране, но опората за крака е значително по-малка.

Материали на обувката

Естествените материали са леки и дишащи, но напредналият потребител може да предпочете и класическия кожен дизайн за по-голяма здравина и стабилност. Кожените ролери и кънки са по-скъпи и по-тежки.

Колела

По-малките откъм размер колела позволяват по-умело завъртане и изпълнение на трикове, което ги прави предпочитан избор за фрийстайлърите. По-големите колела пък спомагат за развиването на по-високи скорости.

Откъм форма заострените колела са идеални за каране с по-висока скорост. Много плоските и агресивни колела пък ще ви предложат невероятно удобство при правенето на трикове.

Как да изберете правилния размер на ролерите


Повечето ролери и ролкови кънки пасват на размера на обувките, които носите. Но както при избирането на нови обувки и тук важи правилото, че може да има разминаване при различните модели.

Размер на крака

Ако искате да измерите крака си или този на детето ви – можете да го направите много лесно и напълно самостоятелно. Препоръчително е да носите чорапи – така ще добиете реална представа за размера. Подпрете задната част на петата в равна стена, стъпете на лист хартия и с помощта на химикал маркирайте до къде стига върха на палеца ви. След това с помощта на рулетка или линия измерете дължината.

Избиране на правилния размер ролери

След като имате ориентировъчен размер или дължина на стъпалото можете да преминете към изпробването на даден модел. Уверете се, че кракът е поместен удобно в обувката. Ролерите се стягат плътно, затова е важно като ги обуете да не са ви тесни, защото след стягане няма да ви бъде удобно да карате с тях.

Какви аксесоари за ролери има на пазара

Има много и различни начини да подобрите или персонализирате своите ролери или ролкови кънки. От лагери и колела чак до спирачки и връзки – възможностите са безкрайно много.

Ако искате да промените колко твърди или меки да бъдат колелата – можете да го направите. Просто извадете колелата от обувката и ги подменете с тези, които отговарят на изискванията ви за форма, размер и здравина.

Спирачките също могат да бъдат надградени. Това важи особено за ролковите кънки, където често се добавя регулируема спирачка. Така ще можете сами да настроите колко точно да наклоните крака си напред, за да започнат кънките да спират.

Много хора избират да подменят връзките на ролерите и кънките си и по този начин да изградят по-персонализиран външен вид. Връзките са евтин и ефективен начин за целта. Просто изберете нови и направете замяната.

Чанта за ролери и кънки също е предпочитан аксесоар. Така те могат да се съхраняват и пренасят много по-лесно.

Какво трябва да притежават едни добри ролери


Различните модели ролери и ролкови кънки имат различни характеристики. Но добрите модели се отличават по някои основни елементи.

Комфорт

Обувката на наистина добрите ролери или кънки се отличава с това, че е изключително удобна и дава добра опора. Преди да се спрете окончателно на чифт ролери, уверете се, че кракът ви пасва идеално и се чувства комфортно в обувката.

Вид на обувката

Основно ролерите и кънките се предлагат с три основни вида обувки – високи, средно високи и ниски. Няма правилен и грешен избор, защото всеки потребител има различни предпочитания за вида на обувката.

Високата обувка е класическа и предлага отлична опора на глезена. Това я прави отличен избор за начинаещи. Като недостатък можем да споменем по-малката маневреност, което ще ви лиши от възможността да правите трикове и рязко обръщане.

Средно високата обувка предлага по-голяма гъвкавост и средно добра опора за глезена. Това е отличен вариант за хората, които искат да изпробват нещо “по средата” и нямат достатъчно опит в карането.

Ниската обувка е предпочитана от по-опитните потребители – тези, които ще правят трикове и искат най-голямата маневреност. Опората за глезена обаче е най-малка.

Материали на изработка

Обувките за ролери и ролкови кънки се правят от различни материали – изкуствени и естествени.

Съответно според материала на изработка те могат да бъдат или здрави и издръжливи или по-леки и дишащи.

Здравината и издръжливостта обикновено се отнася за моделите изработени от кожа. Те обаче са по-скъпи и тежки, но пък придават по-класически вид.

Каква е разликата в колелата на ролерите


Размерът, твърдостта и формата на колелата варират при различните модели ролери и кънки.

Откъм размер по-големите колела позволяват развиването на по-висока скорост. По-малките колела пък предлагат по-бързо ускоряване и спиране.

Твърдостта на колелата се дава с число от 0 до 100 последвано от буквата “А”. Как възнамерявате да карате ще се отрази пряко на твърдостта на колелата. По-меките колела са идеални за гладки повърхности и дават по-добро сцепление. По-твърдите пък се износват по-бавно и развиват по-високи скорости.

Колелата могат да варират и по форма – от плоски до такива със заострен профил. Заострените колела имат по-малко съпротивление при каране, но и по-малко сцепление. По-широките колела дават по-добра стабилност и по-добро сцепление.

Видове спирачни механизми

Спирачките на ролерите и ролковите кънки служат за намаляване на скоростта и спиране.

При ролковите кънки има фиксиран спирачен механизъм, който е фиксиран директно отпред.

Среща се и регулируем спирачен механизъм, отново на ролковите кънки и отново отпред. Той е по-иновативен и ви дава възможността сами да определите при какъв наклон напред да се задейства той.

При ролерите се среща заден спирачен механизъм, който е на петата.

Най-добрите ролери и ролкови кънки

На пазара има десетки марки и стотици модели ролери и ролкови кънки. Ако дори и след прочитането на това ръководство нямате представа от къде да започнете – няма за какво да се притеснявате.

Нека ви представим някои от най-добрите модели ролери и ролкови кънки – просто изберете най-подходящи за вас или вашето дете.

1. Ролери Maxtar Racing ABCE-7Този модел ролери е за каране свободен стил. Те са фиксирани и подходящи за мъже. Шината им е изработена от алуминий, а гумите са от полиуретан.

Закопчаването става посредством връзки, катарама и велкро. Лагерът е от тип АВЕС7.

Броят на колелцата е четири. Диаметърът на гумата е 80 милиметра.
Купи сега

2. Комплект ролери, каска и протектори CHIPOLINO SKAFK710181Чифт ролери с колелца в една линия, които са подходящи за деца над 3-годишна възраст и тегло до 60 килограма. Комплектът съдържа още каска с размер 55 сантиметра и протектори за лакти и колене.

Външната част на ролерите е изработена от пластмаса, а отвътре обувката има мека подплата.

Колелата са от супер еластичен полиуретанов материал. Лагерите са тип АВЕС5 от закалена стомана.
Купи сега

3. Регулируеми ролери Nils NA1118Тези ролери съчетават комбинация от превъзходен дизайн и качество. Подходящи са за деца и юноши. Материалите на изработка са ЕВА материал, плътна пяна, синтетична кожа и дишаща мембранна материя. Шината има три заключващи системи – велкро лента, връзки и двойна катарама.

Има система за бързо и лесно регулиране на размера. Шината е изработена от алуминий, което я прави лека и издръжлива.

Лагерите са от тип АВЕС9, а колелата са изработени от полиуретан.
Купи сега

4. Ролкови кънки SOY LUNA YLU32510Тези ролкови кънки са с тематичния дизайн на любим на много деца сериал – Сой Луна. Те са с удобно захващане и имат стабилна спирачка.

Подходящи са за каране по гладка повърхност, както и по неравен терен.

Препоръчително е да се използва от деца на възраст над 3 години и с максимално тегло до 60 килограма.
Купи сега

5. Ролери Action One FreedomРолерите са издръжливи и имат специален дизайн. Подходящи са както за начинаещи, така и за напреднали. Бързо и лесно регулиране на размера. Затягаща система, която осигурява максимална защита за стъпалото и глезените. Колела за максимално сцепление и лагери тип АВЕС5.

Материалите на изработка са пластмаса и текстил. Четири на брой колела с диаметър на гумата 72 милиметра.

Максималното поддържано тегло от ролерите е 70 килограма.
Купи сега

6. Кънки ролкови регулируеми MAXIMA 200165Моделът има регулируем размер, което става бързо и лесно с бутон от външната част. Предни спирачки и на двете кънки. Обувката е направена от твърда и здрава пластмаса като дава стабилна опора на глезена.

Дебел и дишащ чорап, който не запарва краката. Тройна система за закопчаване с връзки, велкро и катарама.

Максималното натоварване на кънките е 60 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Кънки Powerslide Phu Galaxy BoysРолерите са подходящи за деца, начинаещи и активно спортуващи. Шината им е изработена от алуминий, ботушът е от синтетични материали, а гумите от полиуретан.

Тройна система за закопчаване с връзки, катарама и велкро лента. Лагери тип АВЕС7 и твърдост на колелата 82А. Четири на брой колелца и позиционирана отзад спирачка.

Диаметърът на гумите е 80 милиметра. Максималното допустимо тегло е 100 килограма.
Купи сега

8. Регулируеми ролери BYOX BLADE МТози модел е регулируем и е подходящ за деца над 3 години и с тегло до 60 килограма. Ролерите разполагат с четири полиуретанови колела. Лагерите са от тип АВЕС5.

Основата е изработена от лек алуминий, спирачката също. Закопчаване посредством връзки, велкро лента и двойна катарама.
Купи сега

4.7/5 - (4 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!