Всички категории

7-те Най-Добри Саундбарове

Напоследък все повече потребители се ориентират към възможно по-качествени аудио системи, които да им доставят максимално удоволствие и гарантирано забавление.

Едно от най-популярните решения са т.нар. саундбар говорители!

Те представляват монолитни аудио системи, които са за предпочитане пред класическите тонколони по една основна причина: изключителната си компактност.

Повечето от саундбаровете включват от два до седем говорителя, обединени в общо тяло с относително скромни размери, което без проблем се вмества в пространството под телевизора.

Така саундбар колоните не заемат много място, но осигуряват качествен звук и разширени възможности като безжична връзка към външни устройства, като смартфони и лаптопи, а понякога дори опции за гласово управление.

За щастие вече има доста голям избор на саундбар системи във всеки ценови клас и въпреки че има страхотни попадения, някой модели меко казано не си заслужават парите.

Затова е важно да се запознаете с някои характерни особености, които определено ще са ви от полза.

Ако искате да направите вашето топ попадение, продължавайте да четете нашето ръководство, с което ще ви представим всичко, което трябва да знаете.

Освен това, по-надолу можете да намерите и едни от най-добрите предложения на пазара, които несъмнено ще заинтригуват любопитството ви.

Какво е “саундбар”?

Буквалният превод на думата “soundbar” означава звукова лента. Най-просто казано саундбар е колона, която свири в целия диапазон и се използва за лява, дясна и централна колона.

Накратко – това компактна аудио система, която ви позволява да се наслаждавате на музиката без масивни високоговорители и субуфери.

Поради формата си, саундбарът разпространява звука в по-широк диапазон в сравнение със подобните устройства и до една степен се приближава до ефекта от домашното кино.

Това устройство няма голям брой високоговорители, тъй като всички необходими функции се събират в един пакет.

То е меко казано идеална алтернатива на домашното кино, което заема малко място и ви позволява да се наслаждавате на отличен звук с оптимална сила на звука.

Саундбара е изключително удобен за употреба. Той може да работи заедно с телевизор, например, или като самостоятелен плейър, ако свържете USB флаш устройство към него или поставите диск с музика.

Днес са популярни два вида саундбар системи: активни и пасивни.

Активните саундбарове са самостоятелни устройства, които се свързват директно към телевизора. Те имат собствен процесор, захранване и набор от интерфейси.

Ето защо, ако потребителят се нуждае от модерно и компактно устройство, активният саундбар ще бъде достатъчен.

Пасивните модели се препоръчват, ако имате приемник у дома. Този вид нямат вграден усилвател, което ще рече, че ще имате нужда от такъв за да заработи саундбара.

Този тип саундбар има по-добри усилватели, а по-добрите усилватели дават и по-добър звук. Като цяло, пасивният саундбар ще струва малко повече и ще се наложи да се свързва с повече компоненти. Ще трябва и един субуфер ако искате допълнителен бас.

Повечето саундбари са направени да се връзват с кабел с телевизора ви, вместо безконтактно. Това е с цел звука да се движи възможно най-гладко и безпроблемно от телевизора към саундбара.

Докато при безкабелното свързване е възможно да има прекъсвания и загуба на връзка на моменти, което намалява удоволствието от изживяването.

Като правило, звуковите панели могат да имат до 16 звукови високоговорителя, които се намират под определени ъгли, както и басов високоговорител – действа като субуфер.

Панелът е лесен за използване, тъй като може да се персонализира според нуждите на всеки потребител чрез дистанционното управление.

Докато повечето саундбарове са единично устройство, други идват в комплект с отделен субуфер. Това е говорител, който е специализиран в създаването на по-дълбок бас.

Това подобрява цялостното качество на звука, особено полезен е когато гледате екшън филми където експлозиите и изстрелите ще звучат много по-въздействащо.

Кои са основните предимства и недостатъци при закупуването на саундбар?

Тези аудио устройства имат невероятни предимства, които определено си струва да имате предвид. Уви, както при всяко нещо, така и тук, разбира се, присъстват и известни недостатъци.

Добре е все пак да знаете, че недостатъците за едни може да са предимства за други, така че четете внимателно всеки аспект и се съобразете с личните ви предпочитания.

Предимства

Може би един от най-големите плюсове е това, че саундбаровете имат минимална нужда от окабеляване, което ви дава доста по-голяма свобода във всяко едно отношение.

Много е удобно да закупите това устройство, което може да бъде прехвърлено във всяка стая. Например, когато пътувате до страната, можете даго вземете със себе си и да организирате голяма дискотека или чудесно е да се отпуснете с вашата компания, близки и приятели.

Освен това, саундбаровете са идеално решение за по-малки и средни помещения, заради отличните си размери, които са подходящи за всяко пространство.

Да не говорим за новите прекрасни дизайни, грабващи окото на всеки един потребител. Модерни, елегантни и компактни, подходящи за интериора на всеки дом.

Лесни са както за инсталация, така и за употреба. Както вече споменахме те са много по-функционални от повечето аудио устройства и могат да се управляват както от дистанционно, така и от собствения ви глас ( в някои случаи).

И може би най-важният аспект, когато става въпрос за подобен продукт – чудесен виртуален звук, който симулира истинското усещане за пространствен звук.

Недостатъци

Един от най-честите недостатъци в някои модели е, че често се налага закупуването на отделен субуфер за свързването им. Имайте предвид,обаче, че някои системи вече включват такъв, така че можете да проверите за наличието му.

Спрямо разположението на саундбара се получават точно определени места за слушане, където звука е по-оптимален. Въпреки че дават илюзията, някои модели не възпроизвеждат истински съраунд звук, особено в по-големи помещения.

Все още някои купувачи са скептични спрямо новите и по-модерни модели, които предлагат производителите, често обаче, саундбар от висок клас може да възпроизведе много по-добър звук от посредствен модел колони.

Независимо колко големи са те, важно е при избора на озвучаване за вашето домашно кино да съобразите избора на техника с размера и особеностите на помещението, както и предвидения бюджет.

Ако той не позволява закупуването на среден/висок клас система 5.1, то варианта със саундбар с по-ниски канали е препоръчителен и определено ще останете доста доволни от избора.

За какво да помислите преди покупката на саундбар?

Тайната на успешната покупка се крие в това да мислиш разумно и в перспектива. Ако обедините тези две точки в едно, резултатът винаги е отличен.

За да се случи това, обаче ще ви се наложи да се запознаете с някои важни условия, които е нужно да спазите.

Тук идва и нашата роля, която е свързана с това да ви помогнем и да се опитаме да ви ориентираме максимално към възможно най-добрия избор, който можете да направите.

Разположение

И така… един от най-важните въпроси, които си задават потребителите: Къде е най-добре да поставим саундбара си?

На първо място се съобразете с това къде стои вашият телевизор и колко място има около него, защото това се оказва изключително важно при избора на типа саундбар.

Саундбарът е доста гъвкъв по отношение на монтажа. Системата е направена да бъде монтирана на стена или да стои под (пред) телевизора.

Също така е вярно, че сетъпа на всички саундбар системи е много лесен. В най-лошия случай ще ви се наложи да пробиете няколко дупки и да монтирате саундбара на стената … нищо сложно.

Сигурно ви учудва това, че саундбарът може да бъде монтиран над телевизора. Попринцип, ако това е единственият вариант – да. Обаче имайте предвид, че е възможно звукът да не е толкова добър.

Размер

От гледна точка на естетиката, саундбарът не трябва да бъде по-широк от телевизора.

В перфектния случай аудио устройството и телевизорът трябва да бъдат с еднаква дължина.

На практика обаче може да се сдвои саундбар със всякакъв размер телевизор. Та когато иде реч за размера на саундбара – всичко зависи от вас .

Само се уверете, че телевизорът поддържа типа връзка, който използва саундбара, особено ако телевизорът е по-стар модел.

ИнтериорВсъщност, точно в този случай, това не е толкова важен фактор, но все пак няма как да не го споменем, за хората, които се интересуват. Не бива да се притеснявате, понеже повечето модели са напълно подходящи за всеки един домашен интериор.

Те са в базови цветове, изчистени дизайни и семпли форми, които пасват навсякъде. Разбира се, винаги е възможно да има изключения.

За тези с по екстравагантен интериор, могат да потърсят някой по цветен или щур модел, който да съвпадне с техния вкус и предпочитания. Такава ултрамодерна техника изобщо няма да загрози пространството, напротив, ще добави стилност и елегантност.

Обобщено – съобразете избора си на саундбар с вашия интериор, за да сте сигурни, че той ще внася хармония покрай вас, без да ви натоварва или да изглежда нелепо.

Бюджетност

За някои саундбара е евтин вариант за създаване на перфектна домашна атмосфера, за други не чак толкова – тук отново става въпрос за лична гледна точка.

На първо място се съобразете с бюджета си и с това колко сте готови да отделите за подобен продукт. Търсете най-вече надежден и функционален модел, който да ви бъде полезен. В повечето случаи, обаче става въпрос за съотношение цена-качество.

Много евтини звукови ленти могат да бъдат страхотни, ако имате малко или средно пространство и искате прост начин да подобрите звука на вашия телевизор.

Но има и някои по-нови, по-скъпи модели, които имат достатъчно мощност, за да запълнят дори по-голяма стая.

И още нещо – не се хвърляйте непременно на най-скъпия вариант. Често технологиите остаряват и се подменят с нови, така че не забравяйте казаното по-горе, мислете разумно и в перспектива!

Точният саундбар може с право да се счита за сделка. Устройството лесно ще превърне дори и най-малките стаи в истинско домашно кино, с идеална картина и отличен звук.

Нужди

И не на последно място разбира се, са вашите нужди. Обмислете внимателно от какво точно се нуждаете, кое би ви донесло удовлетворение и какво не би ви свършило работа…

Различните модели притежават различни функции, които да се подходящи за разнообразните търсения.

Четете внимателно описанията на продуктите и ако се налага се допитвайте допълнително към производителите или консултантите за дадената особеност, която търсите.

Какво още да вземете предвид при покупката?

В момента има доста голям избор на тези устройства във всеки ценови клас, което от една страна е голям плюс, но също така може значително да ви обърка.

Колкото до функционалността на добрите саундбар системи, всеки саундбар има различни характеристики, а на някои от тях трябва да обърнете внимание.

Освен функциите, има и други особености, с които е нужно да се запознаете преди да предприемете подобна сериозна покупка.

Свързване

По-новите саундбар системи идват с редица възможности за свръзка и съответно, с повече от един правилен начин за връзването им към телевизора. Някои от опциите, които имате, са следните:

HDMI, връзката в случая е елементарна. Просто свързвате саундбара към телевизора с HDMI кабел и сте готови. Това обаче е възможно в случай, че телевизорът поддържа ARC (Audio Return Channel).

ARC функцията прави възможно изпращането на телевизионен звуков сигнал към друго устройство, каквото е и саундбарът.

Най-лесният начин да разберете дали телевизорът поддържа ARC е да погледнете HDMI изходите. Ако това е така, на съответният изход ще видите надпис HDMI (ARC).

Другият начин е чрез безжична връзка. Ако искате да стриймвате музика директно от телефона или таблета, това е вашето решение.

Много саундбар системи идват оборудвани с Bluetooth, което прави връзката с телефон или таблет доста бърза.

Има и саундбар системи, които позволяват да вържеш саундбара към домашната Wi-Fi мрежа.

За щастие вече повечето модели позволяват именно този тип свързвания, за да ви осигурят максимално удобство.

Също разпространен вариант е оптичния аудио кабел, който позволява елементарна и същевременно – надеждна връзка. Лошата новина е, че оптичният аудио кабел няма да ви носи 5.1 аудио сигнал.

Имайте предвид и че наличието на безжични опции често означава и поддръжка на разширени възможности, като например гласов контрол, достъп до услуги като Google Assistant и други.

Функционалност

На първо място трябва да знаете, че по-евтините звукови ленти имат по-малко мощност и по-малко функции. Така че те не са най-добрият избор за много голяма стая, нито за аудиофили, които жадуват за театрално изживяване.

Най-достъпните модели обикновено разполагат с доста ограничени интерфейсни възможности, които се свеждат до един аудио вход – най-често оптичен от тип S/PDIF (Toslink) или HDMI.

Това означава, че ако желаете да свържете и други външни устройства към вашия саундбар – да речем игрална конзола, това може да се окаже трудно осъществимо или невъзможно начинание.

Такива устройства, освен че възпроизвеждат звук, изпълняват функцията на усилвател.

Някои модели се гордеят с възможността за свързване на няколко допълнителни устройства чрез аналогови и цифрови аудио изходи, както и с наличието на вграден Bluetooth, което значително разширява възможностите на технологията.

Много от тях получават радио канали, възпроизвеждат дискове и файлове от USB флаш устройство.

Някои от по-модерните поддържат Smart TV чрез Wi-Fi, звук от мобилни устройства чрез Bluetooth, изпълняват функцията на караоке и др.

Още нещо, което трябва да имате предвид ако искате да имате възможността да използвате гласа си, за да управлявате високоговорителя.

Много звукови ленти вече са интелигентни високоговорители, които могат да реагират на гласови команди за увеличаване на силата на звука, промяна на входовете и понякога да управляват телевизор или други интелигентни устройства във вашия дом.

Някои идват с популярни гласови системи, като Amazon Alexa, Apple HomeKit (със Siri) или вграден Google Assistant, а други изискват използването на друг интелигентен високоговорител с активиран глас, за да реагира на гласови команди.

Разбира се по-специалните функции увеличават цената, но в замяна получавате много повече възможности и екстри.

Канали

Каналите са еквивалент на източниците на звук в саундбара или по-просто казано – броя на високоговорителите (в повечето случаи).

Решете колко канала искате. Ако просто желаете да подобрите звука на вашия телевизор, звукова лента с по-малко канали може да бъде достатъчна.

Ако искате истински съраунд звук, купете звукова лента със субуфер и задни високоговорители за предпочитане безжични за многоканален звук.

При системите за високоговорители на саундбара това обикновено се постига чрез засилване на драйвери в основния корпус, а понякога и в задните сателити.

Ето и накратко за всеки канал (какво представлява и какво изпълнява)…

2-канален саундбар: Той притежава два високоговорителя, съответно в ляво и в дясно на системата.

3-канален саундбар: Тук вече високоговорителите са три и са в ляво, дясно и в центъра.

5-канален саундбар: Съответно 5 високоговорителя – ляво, дясно, център и два задни.

7-канален саундбар: Притежава цели 7 високоговорителя, реално 5 канален саунд с бонус – звуковата информация на задните високоговорители се разделя между 4 високоговорителя.

Долби Атмос саундбар: Това е най-големият ъпгрейд на 5 и 7 каналните саундбар системи.Нещото, което го различава, са гледащите нагоре високоговорители, които насочват звука към тавана.

Така, когато звуковата вълна се отрази от тавана, човек има усещането, че звука идва от всичките му страни. Затова, когато видите саундбар система с брой канали 5.1.2 или 7.1.2, двойките показват наличието на двата Долби Атмос високоговорителя (първите цифри са броя канали, единицата е за субуфера).

Има и нещо допълнително за Долби Атмос саундбар системите – те работят най-добре в помещения с плоски тавани, до 3.3 метра, направени от по-твърд, рефлектиращ материал.

Ако използвате звуковата лента само за слушане на вашия телевизор, можете да изберете евтин модел без много канали, той ще има поне прилично качество на звука.

Но ако искате да използвате звуковата лента за музика, както и за телевизия, препоръчваме модел с много добър или отличен резултат за качество на звука.

Аксесоари

За щастие повечето комплекти включват аксесоари, които идват заедно с устройството ви.

Най-често биват – дистанционно управление, оптичен кабел, поставка за стена, захранващ кабел и други.

Можете да проверите за тях в описанието на продуктите, а ако не присъстват, бихте могли да си ги поръчате отделно, като разбира се, се съобразите с марката и модела, за да могат да паснат.

Дизайн

Саундбара е идеалното решение за модерни апартаменти. Благодарение на своята компактност, стилен дизайн и гъвкавост, тези устройства успяха да спечелят огромна популярност сред съвременните потребители.

По принцип се срещат с дизайн на дълги правоъгълници, които могат да се поставят директно под вашият телевизор, но някои производители са експериментирали и с други форми, като куб, който може да служи и за поставка на телевизора.

Едно е сигурно – изглеждат невероятно, доверете се на вкуса си и избирайте смело сред разнообразието, което няма да ви ограничи.

 

Надяваме се, че нашето ръководство е успяло да разбуди любопитството ви и е помогнало да се ориентирате по-лесно в избора си.

Ако е така и сте готови да разнообразите дома си с едно ново аудиоустройство, разгледайте и нашите предложения, подбрани с много внимание за вас…

1. Soundbar Samsung HW-A450Обичате по-дълбокия звук и мощен бас? Този модел може да ви предложи точно това в едно. Има включен субуфер в комплекта, за да подобри слушателското изживяване и по този начин се подчертава именно баса. Притежава оптимизиран звук, спрямо конкретно съдържание, има звук оптимизиран за игри, Bluetooth връзка с телевизора и комплект за безжичен съраунд звук. С аудио технология Dolby Digital, упътване, дистанционно управление и поставка за стена.
Купи сега

2. Soundbar Sony HT-SF150Компактна тонколона, с подобрено качество на звука и два канала с басрефлексен високоговорител. Прекрасен дизайн, безкомпромисен бас, идеално сдвояване и лесна връзка с други устройства. Със съраунд звук, с който ще се почувствате като на кино. Свързва се чрез USB или безжично чрез Bluetooth. Аудиотехнология – Dolby Digital, включено приложение – SongPal и аксесоари – дистанционно управление, захранващ и оптичен кабел.
Купи сега

3. Soundbar LG SN4Този модел е изключително функционален и изпипан до най-малкия детайл. Предлага прецизен звук, карбонов високоговорител и бас проектиран с въглеродна мембрана, за да осигури отлична яснота. С функция AI Sound Pro за кристално чист диалог, безжичен субуфер за мощен ритъм с допълнителни 200 вата и лесно монтиране. Bluetooth връзка или USB, интелигентен стрийминг и синхронизиране на звука на телевизора. Аудиотехнология – Dolby Digital и включено дистанционно.
Купи сега

4. Soundbar JBL Bar 2.0Ако обичате реалните изживявания, това устройство е подходящо за вас, защото JBL Surround Sound моментално оживява филмите, спорта и музиката. Можете да превърнете дома си в едно истинско кино. Свързване с Bluetooth, аудио технология – Dolby Digital и Deep Bass JBL Surround Sound, плюс дистанционно.
Купи сега

5. Soundbar AKAI ASB-6 WSWАко търсите мощен саундбар, с компактни размери и отличен звук – доверете се на този модел. Притежава 2 пасивни предавателя с 1 субуфер, които ви осигуряват ясен звук и дълбок бас, въпреки малките размери на устройството. Има и USB порта за възпроизвеждане на MP3 файлове директно от съвместимата медийна система. Също така гъвкави опции, които включват Aux, Bluetooth, HDMI (ARC), Optical, FM. Елегантен дизайн, 4 високоговорителя, вграден усилвател 2.1 канала, с 3 предварително зададени EQ режима, включени – дистанционно управление, кабел и други.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Soundbar Sonos BeamАко сте фенове на най-новите и подобрени устройства, зарадвайте себе си с ултра модерния soundbar Sonos. Той е с функции, като Premium sound с пълно честотни високоговорители и нискочестотни високоговорители за хармонизиране на всички честоти. Освен това притежава функция за подобряване на диалога, нощен режим на звука без да смущавате съседите и HDMI ARC за незабавно свързване на дистанционното управление на телевизора чрез глас през AirPlay или чрез приложението на любимата си услуга за стрийминг. Безжичен съраунд за създаване на домашно кино и други функции. Свързване чрез Wi-fi, съвместимост с Amazon Alexa и включени приложения Google Assistant и AirPlay.
Купи сега

7. Soundbar Denon DHT-S216Този модел притежава мощни, вградени, излъчващи надолу субуфери, Dolby Digital декодиране и DTS Virtual:X 3D аудио технологията, за създаване на мощно усещане за съраунд домашно кино. Напълно съвместим е със съвременните HD и 4K телевизори и бързо свързване дори с Bluetooth. С два вградени субуфера, захранващи динамично аудио, с много добро качество, в минималистичен дизайн с нисък профил, за да нямате нужда от отделен субуфер. Възможност за ъпгрейд към 3D звук и подобряване на отчетливостта на диалозите с 3 различни режима на работа. Също така притежава режим на звука във всяка ситуация, възможност за монтиране на стена и други.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!