Всички категории

7-те Най-Добри Шевни Машини

Шевните машини никога не са излизали от мода и хората, които обичат сами да шият и коригират дрехите си знаят това отлично.


В случай, че търсите първата си шевна машина или просто искате да обновите старата – в това ръководство ще ви помогнем да направите информиран и правилен избор.

Първи стъпки

Живеем във век, в който технологиите се развиват непрекъснато и едва ли ще е учудващо ако споменем, че вече има компютъризирани шевни машини. Но преди да се впуснете в покупка на нещо модерно и скъпо помислете за какво ще използвате шевната си машина.

Преценете колко често ще шиете на нея и какво точно ще шиете.

Безсмислено е да похарчите цяло състояние за компютъризирана шевна машина ако смятате да я използвате само за корекция на дрехи от време на време. Най-добре е да изпробвате машините, на които сте се спрели в магазин – като не забравяйте да бъде с различни материи – от тънки до дебели.

Някои шевни машини могат да бъдат доста тежки и обемни, затова помислете къде ще държите машината си и дали ще ви се налага да я пренасяте.

Компактните шевни машини са по-леки, но съответно имат по-малки контроли, по-малко стабилни са и разбира се могат да шият по-малка площ.

Видове шевни машини

Механични шевни машини

В последните години подобни модели не се срещат често на пазара. Механичните шевни машини са много базови модели, които предлагат основни функции и възможности за избор на бод.

Те нямат електронен педал и са по-трудни за използване.

Подходящи са за периодична употреба с тънки до средно дебели материи.

Електронни шевни машини

Електромотор контролира иглата и заради това тя има по-голяма прободна сила, постоянна скорост на шиене, свободно започване и по-добър контрол над шевовете.

Електромоторът се задейства от крачен педал, така че двете ръце са свободни да насочват материите към иглата. Тези шевни машини имат бутони или врътки за настройване и дигитални екрани, които показват избраните размер и ширина на бода.

Подобни машини са идеални за средно напредналите домашни шивачи.

Ако обаче сте начинаещи или планирате да използвате машината за поправка и корекция на дрехи от време на време – подобен модел вероятно ще е прекален и само ще си хвърлите парите на вятъра. Ще ви трябва лесна за използване машина, която да ви позволи да вършите базови неща като пришиване на цип или поръбване.

Базов модел шевна машина няма да ви струва повече от няколко стотин лева и ще има достатъчно настройки и функции, за да върши работа на начинаещ и непретенциозен шивач.

Бодовете, които ще използвате на този етап няма да са повече от няколко с различна дължина, един зигзагообразен и един за правене на илици. Някои модели шевни машини позволяват допълнително добавяне на аксесоари, които обикновено се купуват отделно.

За по-сложни шивашки проекти като например изработване на дрехи вероятно ще ви трябва среден клас шевна машина, която може да струва над 1000 лева и дори много повече.

С подобна машина ще имате богат избор от настройки и функции, с които ще можете да се справите с почти всяка задача. Освен това ще можете да шиете по-дебели и тежки материи.

Компютъризирани шевни машини

Тези машини се контролират от микропроцесор, който управлява бодовете, програмите, силата на пробождане на иглата и други. Освен това имат и вградена памет. Бодовете се избират посредством:

  • Бутони със светодиодна индикация и изображение на дисплея;
  • Цифрово (дигитално) избиране на настройките;
  • Сензорен панел за управление.

Тези машини имат подобни функции на традиционните плюс някои страхотни екстри като огледално шиене (бодът може да бъде обърнат огледално или наобратно), визуализиране на избрания бод, запаметяване на настройки, изтегляне на дизайни от интернет и възможност за промяна на зададени шаблони.

Избирането на бод е улеснено до краен предел – ширината, дължината и силата на иглата се избират автоматично от компютъра на машината.

Подобни машини се препоръчват за професионалните шивачи.

ОверлозиТези шевни машини подгъват, зашиват и поръбват само с едно минаване. Някои имат възможността да правят дори декоративни шевове.

Оверлогът не може да замени традиционната шевна машина, но е идеален за базови шевове и бодове, както и за довършителна работа.

Имайте предвид, че не може да се използва за поставяне на ципове и пришиване на копчета.

Оправянето с конците също може да бъде трудно за начинаещ, тъй като има от две до пет макари и машината тегли от всички едновременно.

Какво да вземете предвид

Совалка

Това е малката макара, която може да бъде метална или от пластмаса.

Тя държи долния конец – все пак са необходими две нишки, за да се направи шев.  Конецът трябва да се навие на макарата на совалката, след това се поставя в корпуса и се издърпва нагоре.

Така се формира долния бод. Конецът, който е от горната част на машината и влиза в иглата формира горния бод – двата заедно правят шева.

Някои шевни машини автоматично ще навият конец на совалката без нуждата да я вадите и да го правите ръчно.

Прозрачните капаци на совалките могат да бъдат полезни защото така можете да видите колко конец е останал – така при дълго шиене няма да се притеснявате толкова.

Илици

Повечето шевни машини шият илици в една или четири стъпки. При по-базовите машини ще трябва да задавате настройка за всяка стъпка от шиенето на илика, докато компютъризираните модели го правят в една стъпка без нуждата да се завърта дрехата.

Размерът на илика може да се програмира в паметта на машината, за да се шие на много еднакви дупки.

Има различни видове модели илици – с прави или овални краища.

ЗъбиТова са металните зъби под иглата, които подават материята към машината докато иглата шие. Зъбите могат да се изключат, което е полезно ако шиете много дебела материя и искате да я подавате с ръка към машината.

Коляно повдигач

Само някои машини имат тази функция, която позволява да се вдигне притискащото краче и да се спуснат зъбите с коляно, вместо с ръка. Подходяща е за шивачи, които искат ръцете да са им свободни.

Заключване на бода

Предпазва конеца в началото и края на шиенето да се разбрида.

Плочка за иглата

Плочката покрива зъбите и совалката. Има дупка за иглата, която преминава при шиене. Налична е и маркировка, която спомага за равномерно шиене в права линия.

Притискащо краче

То придържа плата под иглата и го притиска към зъбите. Различни крачета се намират за различни задачи, като например вкарване на ципове, прошиване на илици и т.н.

Шевно легло

Това е основната площ за шиене под притискащото краче и иглата. При някои модели може да се регулира, за да е по-удобно шиенето на определени неща.

Държач за макара

Това са щифтовете отгоре на машината, на които се поставят макарите за горния бод. Добре е машината да има поне два държача, ако решите да шиете с два вида конец едновременно.

Избор на бод

Позволява ви да изберете какъв да е бода, както и ширината и дължината му. Обикновено бодовете са предварително зададени.

Компютъризираните шевни машини предлагат и сензорни контроли за избор на бод.

Двойна игла

С двойната игла могат да се направят два паралелни шева за по-голяма здравина или пък при нужда от използване на два различни цвята конец.

Какво да търсите


Ако сте начинаещ шивач потърсете машина със система за лесно вдяване на конеца.

Търсете голям набор от бодове с различни ширини и дължини, които ще ви послужат добре в изпълнението на шивашките задачи.

Потърсете машина с повече аксесоари – така ще можете да вършите повече неща без да изпитвате нужда от нова машина или да купувате допълнителни аксесоари. При много модели аксесоарите са допълнителни екстри, т.е. ще трябва да ги поръчвате отделно. 

Хубаво е да вземете и някои неща предвид спрямо аксесоарите. Например тефлоново притискащо краче ще позволи на хлъзгави материи като коприна да минават през зъбите и така те няма да се набират.

Ако ще шиете дрехи машина с добър механизъм за прошиване на илици е от съществено значение.

Уверете се, че притискащото краче на машината се вдига достатъчно високо – така ще имате достатъчно място да вкарате и шиете по-груби материи.

Различни позиции на иглата означават, че ще можете да я местите на всяка от тях за различни бодове.

Най-добрите шевни машини

Добре подбраната шевна машина може да изкара дори до живот, затова независимо дали шиете за хоби или професионално – подходящият модел може да оправдае инвестицията и да се изплати многократно.

Някои шивачи могат да се чувстват най-комфортно работейки на ръчна шевна машина, докато други може пък да искат да се възползват от възможностите на компютъризираната.

Много от съвременните шевни машини имат различни бодове като ширината и дължината им може да се наглася.

В случай, че не знаете на каква точно шевна машина да се спрете или просто не можете да си изберете модел – представяме ви някои от най-добрите, които можете да намерите на пазара.

1. Шевна машина Minerva M832B


Този продукт ви осигурява лекота и бързина при шиене, като ви предоставя възможност за шиене със скорост до 800 импулса в минута. Има 34 различни програми, за да можете лесно да настроите машината според желанията си.

Дизайнът ѝ е лек, компактен и приятен.

Машината разполага с краче за шиене на ципове и с краче за шиене на копчета.
Купи сега

2. Шевна машина SINGER TRADITION 2273


Шевната машина на Сингер разполага с 23 програми, сред които са включени основни програми, декоративни такива и за еластични материи (пет подобни програми). Прави и зиг-загообразни тегели.

Има система за автоматично вдяване и автоматичен илик. Лесно променяте и избирате програмите си. Можете да регулирате както дължината, така и ширината на бода.

Има затяжка, свободен ръкавен стенд, вградено чекмедже за аксесоари и краче, което лесно се сваля и слага.
Купи сега

3. Шевна машина Toyota OEKAKI 50R


Уредът ви предоставя LCD дисплей, удобен и компактен дизайн, както и голяма леснота на шиене. Машината е подходяща за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали.

Има универсално краче, краче за шиене на ципове, за илици, за поръбване и за бродиране. Осигурява ви възможност за шиене, ватиране, бродиране и поръбване. Разполага с 50 на брой програми.

Предлага ви скорост на шиене от 800 импулса в минута.
Купи сега

4. Шевна машина Singer SMART II


Тази изработена от пластмаса шевна машина е подходяща за начинаещи и средно напреднали. Осигурява ви възможност както за шиене, така и за ватиране и поръбване.

Предоставя на ваше разположение седем на брой програми. Има две позиции на иглата и е с максимална ширина на шева от 6 милиметра. Осигурява 1500 импулса в минута скорост на шиене. Има универсално краче, такова за ватиране и за илици.

Разполага с осветление, възможност за зашиване на цип и на копчета, укрепващ шев и регулиране на шевовете.
Купи сега

5. Шевна машина Minerva MC40


Тази шевна машина Минерва предоставя на ваше разположение 40 на брой програми, за да можете лесно да я настроите според желанията и нуждите си. Предоставя 800 импулса в минута скорост на шиене.

Компактна и удобна е за използване. Има краче за шиене на копчета, както и такова за шиене на ципове.

Предназначена е за средно напреднали.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Шевна машина Medion MD17187


Уредът осигурява 650 бода в минута със широчина на шева до 4,0 милиметра. Задвижва се чрез педал. Предоставя възможност за 65 различни шева и четири вида шевове за илици, като има и обратен ход на шева.

С 50 вата мощност е.

Подходяща е за начинаещи и напреднали. Осигурява възможност за бродиране, поръбване и покривен шев. Има краче за цип, за илици, за бродиране, за поръбване и за зиг-заг.
Купи сега

7. Шевна машина Janome Juno E1019


Машината осигурява 19 основни операции (прав шев, зиг-заг, оверложен шев, еластичен и декоративен бод). Четиристъпков илик (без обръщане на плата). Дължината на бода е до 4 мм, а ширината – до 5 мм.

Има автоматична вдевачка. Може да се шие с двойна игла. Има краче за цип, за зиг-заг, за сляп бод, за четиристъпков илик.

Разполага с плочка, с която се покриват зъбите, когато се извършва свободна бродерия.
Купи сега

3.6/5 - (50 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Снежана пише

    Относно машина N 3,дали е с метални части или е изцяло пластмаса?Може ли да знам цената на същата?Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!