Всички категории

8-те Най-Добри Скейтборди

Търсите ли скейтборд за себе си или за дете?  Ако отговорът ви е “да”, то значи сте попаднали на правилното място.


В това подробно ръководство ще ви представим всичко необходимо относно избирането на скейтборд. Ще можете да научите за различните видове скейтборди, какво може всеки от тях, към какви модели да се насочите спрямо личните си предпочитания и още.

Карането на скейтборд е изключително забавно и интересно, а освен това изпълнено и с доста тръпка. Истината обаче е, че независимо от възрастта, един човек няма да може да се наслади истински на карането ако не е подбрал добре своя скейтборд.

Трябва да намерите най-добрият скейтборд за вашите изисквания и вкус – така ще извлечете максимума от него по време на каране и ще се забавлявате истински.

Ако сте начинаещи в карането на скейтборд или пък търсите такъв за дете или младеж – след прочитането на ръководството ще бъдете напълно подготвени за избор. Нека разгледаме по-подробно света на скейтбордите и на какво трябва да обърнете внимание.

Какво се търси в един скейтборд


Може и да сте развълнувани от идеята за нов скейтборд, но не се поддавайте на вълнението и не бързайте с избора. Преди това трябва да си зададете един много важен въпрос.

Запитайте се какъв е вашият стил, какво очаквате от карането на скейтборда и за какво ще го ползвате основно.

Може би ви трябва някакъв преносим превоз за кратки пътувания (например до дома на приятел) или пък искате да покорите паркове и площадки със своите трикове?

Отговаряйки си на това как ще карате, какви очаквания имате и как ще ползвате скейтборда основно – едва тогава имате отправна точка и можете да започнете избора си.

Как да подберете правилния скейтборд

Продължаваме горната точка. Ако ви трябва скейтборд за придвижване – то тогава е препоръчително да се спрете на дълъг модел или т.нар. лонгборд. 

Ако пък никога не сте карали скейтборд до сега или пък той е за дете – контролирането на лонгборд може да бъде сравнително трудно. Съответно начинаещ е добре да се спре на по-малък скейтборд или пениборд – така ще може да маневрира и кара по-лесно.

Забележка: Ако сте раздвоени относно това какъв скейтборд да изберете, то тогава препоръчваме да изберете стандартен модел или пениборд – с тях можете да пътувате и да правите трикове. Това обаче не може да се каже за лонгборди.

Какъв размер скейтборд да изберете

Когато разглеждате моделите на пазара ще забележите, че те се предлагат в различни размери. Затова е важно да разбирате как се определят размерите откъм ширина и дължина и кой е най-правилния за вас.

Ширината на дъската на скейтбордите варира от 6 до 8.3 инча.

Това каква ширина би била най-подходяща за вас зависи изцяло от стила ви на каране. Можем да разпределим размерите на дъската според ширината в пет категории – микро, мини, малка, средна и голяма.

Освен това трябва да изберете скейтборда според височината си и размера на обувките си. Микро дъската има ширина от 6.5 до 6.75 инча. Тя е подходяща за деца до 5-годишна възраст. Мини дъската има ширина от 7 инча и може да се използва от деца на възраст 6-7 години.

Малката дъска е с ширина от 7.3 инча и е за деца от 8 до 12 години. Средната дъска е с ширина от 7.5 до 7.6 инча. Подходяща е за младежи от 13 до 14 години.

Голямата (наричана още пълноразмерна) дъска е с ширина над 7.7 инча и е подходяща за хора на възраст над 15 години.


Ако скейтбордът ще се кара от възрастен и той няма опит, най-добре е да се спрете на модел с по-широка дъска – тя е по-стабилна и има достатъчно място за краката.

Обикновено когато се избира пълноразмерна дъска, нейният размер се определя от стила на каране.

За улично каране и трикове можете да изберете диска с ширина от 7.5 до 8 инча.

За каране в паркове и по рамки е добре да се спрете на дъска с ширина от 8 до 8.3 инча.

За вертикални спускания и комфортно каране из града можете да изберете скейтборд, чиято дъска е широка над 8.3 инча.

Нека преминем и към дължината на дъската. Обикновено дължината при стандартен скейтборд варира от 27 до 32 инча. И въпреки че по-дългата дъска не е проблем за опитен човек, начинаещите може да изпитат затруднения с маневрирането на по-дълъг скейтборд.

Моделите с по-къси дъски са по-леки и съответно лесни за маневриране. Изходете от тази информация и не взимайте прекалено навътре дължината на скейтборда защото ширината е много по-важна.

Какви колела да изберете за своя скейтборд


Отговорът на този въпрос се крие в начина ви на каране и по какъв терен най-често смятате да минавате. Ако искате скейтборд за каране по улиците можете да изберете малки и леки колела – те ще направят и правенето на трикове по-лесно за начинаещите.

Идеалният размер на колелата за трикове и хора без опит е от 49 до 53 милиметра.

Ако искате скейтборд за вертикални спускания по рампи – изберете колела от 54 до 60 милиметра. По-големите колела дават по-голяма стабилност и по-голяма площ за правене на трикове по рампите.

Скейтборд с каква форма да изберете

Може и да смятате, че скейтбордите имат само плоска форма, но това не е така. Но формата на дъската обикновено касае по-напредналите потребители, които едва ли имат нуждата да четат подобно ръководство. Обикновено добър вариант за форма за начинаещи е леко вдлъбнатата, тъй като тази дъска се обръща по-лесно от земята и с нея се правят по-лесно трикове.

След като добиете достатъчно опит в карането на скейтборд вероятно ще разбирате по-добре предимствата на всяка форма и съответно каква би била най-подходяща за вашия стил на каране.

Предварително сглобен скейтборд или на части

Отново може да се изненадате, но можете и сами да си сглобите скейтборд от отделни части. Така можете да изберете лично дъската, лагерите, колелата и т.н. Ако обаче нямате опит със скейтборди и сте начинаещ – това не е опцията за вас.  Вместо това ще е най-добре да се насочите към готов и предварително сглобен модел.

Какво трябва да знае един начинаещ за частите на скейтборда

Скейтбордите се състоят от някои основни части, които за щастие са заменяеми. Това ви дава опцията да модифицирате скейтборда си когато напреднете достатъчно. Понякога смяна на частите се налага моментално за да пасне скейбордът на стила на каране и представите на собственика.

Дължина на дъската – къса или дълга да изберетеДъската на скейтборда е това, на което стъпвате. Обикновено е изработена от няколко слоя дървесен материал (а понякога и пластмаса). Най-важната част, която трябва да вземете предвид е именно дъската тъй като тя влияе пряко на завиването на скейтборда. Дългите дъски са особено подходящи за придвижване и по-широки и големи завои. За бързи маневри се препоръчват къси дъски. С тях ще можете лесно да се придвижвате в трафика и в тълпи от хора.

Материали за изработка на дъската

Материалите, от които е изработена дъската влияят пряко на качеството на карането. Начинаещите обикновено избират дъски от шперплат, докато професионалистите предпочитат алуминиеви, от фибро стъкло и други подобни. Тези дъски са по-дебели и до известна степен по-гъвкави.

Изберете правилните лагери

Лагерите са частите, които закрепват колелата към оста. Те са важни защото влияят на скоростта и ускорението. Обикновено висококачествените лагери са по-скъпи. Начинаещите скейтбордисти, които искат да пътуват бързо на по-дълги разстояния е добре да изберат по-висококачествени лагери.

Материал на изработка на лагерите

Висококачествените лагери са изработени от стомана. Те ще ви дадат по-малко скърцане и твърдост при внезапно спиране. По-евтините лагери и тези от други материали не се справят толкова добре с тази задача, а освен това ръждясват и събират мръсотия.

През последните години се произвеждат и висококачествени керамични лагери. При тях има по-малко триене и съответно се отделя по-малко топлина, а освен това въртенето им е изключително гладко. Затова и цената на тези лагери е по-висока. Керамичните лагери изискват и по-малко поддръжка тъй като не ръждясват и не трябва да се подменят толкова често колкото стоманените. Именно поради тази причина много опитни скейтбордисти предпочитат керамични лагери за своите дъски.

Какви колела да използвате за скейтборда сиИзборът на колела е важен ако за вас има значение с каква скорост ще карате. Двете важни характеристики относно тях са диаметърът и твърдостта им.

Диаметърът на колелата определя колко бързо ще започнат да ускоряват и колко плътно завиват. По-малкият диаметър означава по-бавно каране. С по-големи на размер колела ще ускорявате по-бързо и ще развивате по-високи скорости.

Твърдостта на колелата също е важна. Колкото по-твърди са те толкова по-висока скорост развиват. При по-меките колела пък има по-добро сцепление. Много начинаещи скейтбордисти предпочитат именно по-меките колела.

На какви втулки да се спрете и важни ли са те

Гумените пръстени (наричани още втулки) правят завиването на скейтборда по-гладко и спомагат за насочването на колелата. По-стабилните скейтборди имат по-твърди и плътни втулки, които спомагат и за по-лесното правене на трикове. По-свободните втулки пък са добър вариант за каране из града.

Най-добрите скейтборди

Представихме ви всичко по-важно, което трябва да знаете за да направите информиран избор. Ако обаче все още изпитвате затруднения в избирането на най-подходящия скейтборд – няма за какво да се притеснявате. Нека ви представим някои от най-добрите модели на пазара.

1. Професионален Скейтборд SKYLORD Team еdition 7.88″Скейтбордът е подходящ за начинаещи и професионалисти. Корпусът му е изработен от алуминий, дъската е от дърво, а гумите от полиуретан. Лагерите са от тип 608-Зет, а твърдостта на колелата е 101А.

Дъската е изработена от седем слоя. Максималното поддържано тегло е 100 килограма.

Дължината й е 81 сантиметра, а ширината 7.88 инча. Гумите са с диаметър от 53 милиметра.
Купи сега

2. Скейтборди Action One® ABEC-11 79 cmДъската на този скейтборд е с извита форма с подчертани краища. Изработена е от седем слоя китайски клен. Колелата са от полиуретан с размери 54х30 милиметра.

Лагерите са тип АВЕС11 и са изработени от въглеродна стомана. Шасито на борда е от алуминий.

Максималното поддържано тегло е 100 килограма.
Купи сега

3. Скейтборд с дъска от клен MAXIMA 200118Моделът е подходящ за начинаещи и напреднали. Корпусът е изработен от алуминий, дъската е от дървен материал в седем слоя, а гумите са от полиуретан.

Максималното поддържано тегло е 50 килограма. Дължината на дъската е 79 сантиметра, а ширината й 19 сантиметра.
Купи сега

4. Детски скейтборд Byox Graffiti 22″Детски модел с високоустойчива, гъвкава и здрава полипропиленова дъска, която има гумена повърхност против хлъзгане.

Колелата са изработени от полиуретан и имат твърдост 80А. Лагерите са тип АВЕС7. Максималното поддържано тегло е 100 килограма.
Купи сега

5. Скейтборд пени борд 22IN 55Х14Това е 22-инчов пениборд, чийто корпус е изработен от пластмаса, а гумите са от силикон. Лагерите са тип АВЕС7. Максималното поддържано тегло е 60 килограма.

Дължината на дъската е 55 сантиметра, а ширината й е 14.5 сантиметра.
Купи сега

6. Скейтборд HELLFULL SportmannСкейтборд, който е идеален за начинаещи и напреднали. Основата му в лицето на дъската е изработена от дърво (китайски клен) в девет слоя за максимална издръжливост и гъвкавост. Налично е и покритие от гума против хлъзгане и красива щампа. Лагери тип АВЕС7 изработени от карбон.

Максимално допустимо тегло от 80 килограма. Корпусът е изработен от алуминий, а гумите от полиуретан. Дължината на дъската е 79 сантиметра, а ширината 20 сантиметра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Скейтборд Sportmann DOGМоделът е идеален както за начинаещи, така и за напреднали. Дъската е изработена от девет слоя дърво (китайски клен) за подобрена устойчивост и гъвкавост. Има гумирано покритие против пързаляне и принт. Лагерите са тип АВЕС5 от карбон. Основата е от алуиминий.

Дъската е с дължина от 79 сантиметра и ширина от 20.5 сантиметра. Колелцата са изработени от пластмаса. Максималното поддържано тегло е 80 килограма.
Купи сега

8. Скейтборд Mark.B7 78×17 см.Моделът е с дървена дъска в седем слоя и покритие против хлъзгане с красив принт. Размерите му са 78 сантиметра дължина и 17 сантиметра ширина.

Подходящ е за деца над 3 години и максималното поддържано тегло е 70 килограма. Колелата са изработени от пластмаса.
Купи сега

3.5/5 - (4 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. daniela пише

    ако колелцата са меки освен за добро сцепление ще може ли да се правят добре триковете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!