Всички категории

9-те Най-Добри Слънцезащитни Кремове и Спрейове

Всички сме чували колко е важно да се използва слънцезащитен крем за защита на кожата, но знаете ли конкретните причини защо?

Целият смисъл на слънцезащитните продукти е да ви предпазят от слънцето и да предотвратят редица негативни ефекти, които то може да има върху кожата.

Още нещо, което може би не знаехте е, че слънцезащитните кремове и лосиони не са просто летни продукти – те са задължителни през цялата година.

Създадени са, за да действат не само като щит за клетките на кожата ви, а и за да служат като чудесно козметично средство, без което повечето дами не могат да започнат грим рутината си.

Ако и вие мечтаете за перфектния вид на кожата си, то тази гама продукти със сигурност ще ви помогне да се доближите до него, стига да знаете как да ги подберете правилно.

Изборът на слънцезащитен крем в началото може да изглежда като лесна задача, преди да видите голямото разнообразие от налични опции.

Именно затова ние сме подготвили информирано ръководство, в което ще научите много полезна информация и няколко бонус съвета.

А по-долу може да разгледате и нашия списък, включващ някои от най-добрите слънцезащитни продукти, с които несъмнено ще накарате вашата външна обвивка да заблести.

Какво представляват слънцезащитните продукти и как действат?


Слънцезащитните продукти са създадени за грижа за кожата, като съдържат активни съставки, които предпазват клетките от ултравиолетовото лъчение на слънцето.

Има широка гама от слънцезащитни продукти…

Те се предлагат в различни формули, включително кремове, лосиони, спрейове, гелове, стикове и т.н.

Кремовете и лосионите са най-често срещаните форми на слънцезащитни продукти и са най-предпочитани сред потребителите.

Освен различните формули, има и различни видове, на които ще се натъкнете по време на търсенето – химически и физически слънцезащитни продукти.

Химическите видове се правят с химически активни съставки като авобензон и хомосалат, които действат чрез абсорбиране на UV светлина, която влиза в контакт с кожата.

Физическите (известни също като минерални слънцезащитни продукти) съдържат минерални активни съставки като цинков оксид и титанов диоксид, които действат, като отразяват UV светлината от кожата.

Какво е SPF?


Някои SPF формули включват както химически, така и физически слънцезащитни активни съставки – от вас зависи дали ще предпочетете комбинация или ще се спрете само на един вид.

SPF означава слънцезащитен фактор и се отнася до степента на защита, която продуктът предлага.

Например, продукт със SPF 30 позволява на 3% от ултравиолетовите лъчи да бъдат абсорбирани от кожата ви, докато SPF 50 позволява само 2%.

Номерът на SPF се отнася само за защитата, осигурена срещу UVB лъчи, така че потърсете термина “широк спектър” на опаковката, за да сте сигурни, че продуктът предпазва и от UVA лъчи.

Това е изключително важен аспект при цялостното търсене за перфектния продукт, защо именно тези вредни лъчи оставят неприятните последици върху кожата.

Конкретно, UVB лъчите имат доста разрушителен ефект върху тъканите, като дори могат да причинят рак на кожата.

А UVA лъчите проникват много дълбоко и могат да предизвикат преждевременно стареене, бръчки, пигментни петна и отново са рисков фактор за развитие на ракови образувания по кожата.

Кои са основните предимства от използването на слънцезащитни продукти?


Слънцезащитните кремове несъмнено са един от най-ефективните начини да предпазите кожата си от увреждане от слънцето.

Може би ще се изненадате от многобройните предимства, които предлагат, но сами ще се убедите в тях, когато откриете точния продукт за вас.

Слънцезащитните продукти помагат за предотвратяване на слънчево изгаряне…

За съжаление, много от нас знаят колко неприятно може да бъде слънчевото изгаряне.

Слънцезащитният крем е точният инструмент, който ще ви помогне да се справите с този проблем.

Както вече споменахме, номерът на слънцезащитния фактор (SPF) е индикация за това колко защита предлага кремът, когато се прилага правилно.

Важно е обаче да се отбележи, че даденият продукт ще ви предпази, само ако бъде нанесен правилно.

Обикновено повечето потребители не използват достатъчно количество, което означава, че наистина трябва да минимизирате времето си на слънце, дори когато носите слънцезащитен крем с висок фактор или да нанасяте нов слой през по-кратък интервал.

Слънцезащитните продукти са един от най-добрите начини за намаляване на преждевременното стареене…


Използването на слънцезащитен крем се счита за най-ефективният начин за предотвратяване на стареенето, като помага за поддържане на текстурата на кожата и намалява развитието на пъпки, видими малки кръвоносни съдове, пигментирани зони като лунички и фини линии.

Можете лесно да включите слънцезащитен крем в сутрешната си рутина за красота, като го нанасяте след хидратиращия крем и преди грима.

Вече има много висококачествени слънцезащитни продукти за лице на пазара, които са направени специално за наслояване под основата ви.

Слънцезащитните продукти помагат на тялото ви да се защити и от други заплахи…

Когато кожата е увредена от излагане на ултравиолетови лъчи, клетките стават по-малко ефективни при откриване и атакуване на заплахи за имунната система.

Това затруднява тялото да се бори с болестта и забавя естествената способност то да се самолекува.

Редовното нанасяне на слънцезащитен крем помага да предпазите външния си слой от UV увреждане на първо място, така че да може да помогнете на имунната си система винаги да е в отлично състояние.

Слънцезащитните продукти намаляват риска от ракови заболявания на кожата…

Доказано е, че слънцезащитните продукти намаляват вероятността от развитие на рак на кожата, както и слънчеви петна, които могат да бъдат предвестник на това заболяване.

Струва си да отделите време да прилагате слънцезащитен крем на всеки няколко часа – той наистина може да ви спаси живота!

За какво трябва да помислите преди да закупите слънцезащитен продукт?


След като се запознахте с основните характеристики на слънцезащитите и техните предимства, идва ред да помислите и за няколко лични аспекта.

Те ще ви ориентират по време на избора и ще ви помогнат да се насочите по-бързо към най-добрия продукт за вас.

Какви са вашите нужди?

За никого не е тайна, че пазарът на слънцезащитни продукти може да бъде объркващ и преобладаващ.

Понякога е трудно да разберете откъде да започнете, с различни формули, методи на приложение и цени.

Помислете кой вариант би бил най-подходящ и удобен за нанасяне – както вече споменахме кремовете са най-предпочитани, но тези под формата на спрей също не бива да бъдат пренебрегвани.

Може да се наложи да преминете през няколко вида продукти, докато не стигнете до вашия любим.

Най-важното, което остава е да изберете широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF (слънцезащитен фактор) 30 или по-висок и да го нанасяте отново на всеки два часа или както е указано на етикета на продукта.

Нужно е да се отбележи, че ефективността и годността на слънцезащитните продукти може да варира в зависимост от индивидуалния тип кожа и нужди.

Какъв е вашият тип кожа?


В днешно време козметичният пазар предлага всякакви видове слънцезащитни продукти, за да отговарят на различните типове кожа на всички потребители.

Разработени са формули, които помагат специално на хората със суха кожа, мазна, чувствителна, акнеична и т.н.

Важно е да подберете продукт, който да отговаря точно на вашия тип кожа, за да извлечете максимума ( в случай че не сте сигурни каква е тя – обърнете се към специалист).

Например, потребителите със суха кожа трябва да търсят съставки като глицерин, ланолин, масла, алое вера и да избягват продукти с алкохол.

За мазна кожа най-добри са леките формули или гел лосиони със съставки като силициев диоксид.

За чувствителна кожа, хипоалергенните продукти без аромати са добър залог, както и минералните слънцезащитни продукти с титанов диоксид или цинков оксид.

Колко често ще използвате продукта?

Изберете слънцезащитен крем, който обичате да носите, защото така увеличавате шансовете ви действително да го включите в ежедневната си рутина.

Някои слънцезащитни продукти имат приятни предимства (като блясък, нюанс или впечатляващ аромат), които могат да ви накарат да ги нанасяте отново и отново.

Неподходящият продукт за вашите нужди може да оставя мазен завършек, бели петна или да има неприятен химичен аромат, което определено ще ви накара да не го използвате толкова често или изобщо.

Именно затова е толкова важно да откриете подходящата формула, която да ви пасва.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате слънцезащитен продукт?


Останаха само още няколко фактора, с които трябва да се сблъскате, преди да достигнете до целта.

Обърнете внимание на всеки един от тях, защото носят съществено значение и определено ще ви послужат за крайния продукт, който ще изберете.

Вид

Съществуват няколко основни вида, които споменахме по-рано, но сега ще научите малко повече за техните предимства и недостатъци.

Важно е да сте наясно не само с положителните черти на продуктите, а и с всичко останало, което представляват.

Слънцезащитните кремове и лосиони са традиционен избор за повечето хора и се състоят главно от масла и вода.

Всъщност, тази опростена формула е претърпяла сериозно надграждане през годините и сега има много високо оценени опции за лице и тяло, повечето от които са леки, подходящи за всички типове кожа и за всеки бюджет.

Имайте предвид че някои продукти от тази категория могат да запушат порите, но за щастие вече има некомедонни варианти, които елиминират този проблем.

Слънцезащитните спрейове са добре позната алтернатива на лосионите и кремовете за тези, които предпочитат по-лека текстура.

При тях е много важно да сте внимателни с нанасянето, защото само впръскването на продукта не е достатъчно.

Не забравяйте да втриете слънцезащитния спрей навсякъде, за да си осигурите равномерно покритие.

Многофункционалните слънцезащитни стикове са друга популярна опция за лицето и устните, която се е подобрила значително като текстура през годините.

Докато старомодните стикове имат лоша репутация за запушване на порите, в наши дни на пазара има много нови некомедогенни формулировки.

Слънцезащитните гелове не са толкова широко достъпни, колкото традиционните лосиони, но със сигурност напоследък търсенето за тях се увеличи.

Що се отнася до тяхната ефикасност, функционират подобно на формулите за лосиони и кремове, като трябва да се нанасят през определен период и може да не са подходящи за всички видове кожа.

Слънцезащитен фактор


SPF е мярка за това колко UVB светлина може да филтрира един слънцезащитен крем.

Както UVA, така и UVB лъчите могат да доведат до рак на кожата, а и вече знаете че UVA лъчите причиняват бръчки и ускоряват признаците на стареене.

По-високия слънцезащитен фактор винаги е по-добро решение за светлата кожа или за тези, които лесно изгарят.

SPF 50 несъмнено е отличен вариант, когато се чудите какъв да изберете, защото никой слънцезащитен крем не може да блокира 100 процента от слънчевите лъчи.

По-ниските фактори могат да ви послужат добре в случай, че сте с по-тъмна кожа и не се излагате често на слънце или търсите продукт за зимния период.

Съставки


Един бърз преглед на описаните съставки на продукта може да ви помогне да проверите качеството и покритието, от което се нуждаете.

Не забравяйте да заложите на продукт с UVA и UVB защита, така че потърсете термина „широк спектър“ на етикета.

В случай че сте решили да се спрете на физически продукти от тази категория, имайте предвид че те използват естествени минерали цинков оксид или титанов диоксид.

Химическите слънцезащитни продукти пък, залагат на химични съединения като бемотризинол, авобензон и бискотизол.

Важно е да избягвате определени съставки като оксибензон, който може да причини алергични кожни реакции и да наруши хормоните.

Качество

Качеството всъщност ще зависи от това какви съставки ще съдържа вашият слънцезащитен продукт.

Препоръчително е да се насочите към по-изчистен и натурален състав, който да се грижи за вашата кожа и да я хидратира достатъчно.

Прекалено концентрираните формули могат да раздразнят лицето ви и да го изсушат, така че бъдете особено внимателни с този аспект.

Бюджет


За щастие, българският пазар предлага доста богато разнообразие в тази област, което е достъпно за всички потребители.

Естествено, присъстват и слънцезащитни продукти от висок клас на доказани марки, която ефективност не може да бъдат сравнена с тази на всички останали.

Но има и по-бюджетни варианти, които също се справят чудесно и ще ви осигурят достатъчна защита.

Как да използвате правилно слънцезащитните си продукти?


Дори и да сте заложили на най-висококачествения продукт, той няма да бъде толкова ефективен, ако не се нанася правилно.

Тук сме ви подготвили няколко бонус съвета, които ще ви помогнат да изградите вашата безупречна рутина и ще ви гарантират отлична защита.

Носете слънцезащитни продукти на закрито и на открито!

Най-важният съвет, който трябва да следвате, когато става въпрос за слънцезащита, е да я носите през цялото време.

Слънцезащитният крем трябва да се слага ежедневно, независимо дали сте решили да прекарате деня у дома или на открито.

Както вероятно сте запознати, вие сте изложени на UVA лъчи, дори когато сте в близост до прозорец или шофирате.

Освен това, светлината излъчвана от компютрите и телефоните, също може да доведе до преждевременно стареене.

Приложете в правилния ред!


Слънцезащитният крем винаги трябва да бъде последната стъпка в рутинната ви грижа за кожата.

Ако използвате овлажнител, уверете се, че е попил добре в кожата ви, преди да нанесете вашия UV протектор.

В случай че нанасяте грим ежедневно, потърсете продукт, който да се комбинира добре с вашия фон дьо тен или коректор, или просто заложете на слънцезащита с цвят ( пазарът има страхотни предложения).

Използвайте правилното количество слънцезащитен крем!

Трябва да сте сигурни, че използвате правилното количество слънцезащитен крем, за да получите пълната SPF защита, посочена на етикета.

Нужно е да използвате приблизително два милиграма на квадратен сантиметър кожа.

На практика това означава да нанесете еквивалента на две супени лъжици слънцезащита върху откритите участъци на лицето и тялото.

Нанасяйте слънцезащитен крем на всеки няколко часа!


След като разбрахте колко е важно нанасянето на слънцезащита ежедневно, трябва да сте наясно, че е нужно да повтаряте този процес през около 2 часа, за да поддържате доброто здраве на кожата.

В случай че обичате да плувате или се потите по-обилно е добра идея да заложите на водоустойчива формула.

Не пропускайте откритите части на тялото!

Също така е задължително да нанасяте слънцезащитен крем върху други части на тялото си, не само върху лицето.

Уверете се, че сте покрили цялото си лице, включително ушите, шията и зоната на деколтето.

Други често пренебрегвани области на тялото включват ръцете, върховете на краката и устните.

 

Надяваме се, че сме успели да ви обогатим с полезна информация в тази категория и сме ви помогнали да подобрите сутрешната си рутина.

А сега идва ред да разгледате нашия списък с най-добрите слънцезащитни продукти, които са способни да придадат един по-добър и здрав вид на кожата ви.

1. Слънцезащитен лосион ShiseidoТози чудесен лосион предпазва кожата на тялото и лицето от слънчевите лъчи със SPF 50+, като е ефективен дори в най-горещите слънчеви дни. Специално разработената му формула съдържа повече от 50% съставки, които се грижат за кожата, освен това осигурява водоустойчива защита. Благодарение на антиоксидантния ефект върху тъканите, лосионът успешно предотвратява появата на бръчки, линии и пигментни петна.
Купи сега

2. Слънцезащитен крем ClarinsСлънцезащитният продукт на Clarins е способен да предпази кожата ви от увреждания, причинени от UV радиацията и свободните радикали. Благодарение на леката текстура, той хидратира кожата, като не оставя лепкави и мазни следи. Продуктът осигурява висока степен на защита, подходящ е за всички видове кожа, нанася се лесно и е с водоустойчива формула.
Купи сега

3. Слънцезащитен гел Piz BuinСлънцезащитният гел предлага високо ниво на защита от вредните UV лъчи, като същевременно се грижи за добрата хидратация на кожата. Продуктът е устойчив и се нанася лесно, като не оставя мазен филм. Той е със слънцезащитен фактор 50, предпазва от останалите външни влияния и е с приятен аромат. Подходящ е за всички типове кожа и е с лека гел консистенция.
Купи сега

4. Слънцезащитен спрей AvèneСпреят на Avène е подходящ дори за най-чувствителната кожа, благодарение на минималното количество филтри с дълготрайно действие. Слънцезащитният продукт предлага изключително висока защита SPF 50 срещу UVB и UVA лъчите, а леката му текстура позволява лесно нанасяне и бързо попиване върху кожата. Чудесната формула неутрализира действието на свободните радикали, като успокоява лицето и предотвратява раздразнението. Продуктът е водоустойчив и е перфектен за нанасяне както върху лице, така и за тялото.
Купи сега

5. Слънцезащитен спрей Nivea SensitiveАко търсите слънцезащита за чувствителна детска кожа, склонна към алергии, то спреят на Nivea е перфектното решение за вас. Той предлага високо ниво на защита, като едновременно се грижи за кожата и действа успокояващо. Удобният спрей е със слънцезащитен фактор 50, с водоустойчива формула и екстракти от женско биле и алое вера. Продуктът се нанася изключително лесно, попива бързо и не съдържа оцветители, консерванти и аромати.
Купи сега

6. Слънцезащитен лосион Garnier Ambre SolaireТози продукт защитава успешно кожата от слънцето със SPF 50, като предотвратява появата на пигментни петна, благодарение на формулата с хиалуронова киселина и витамин Е. Консистенцията на лосиона позволява мигновено абсорбиране и не оставя мазен филм. Подходящ е за нормална и чувствителна кожа, има хипоалергичен състав и е идеален като основа за грим.
Купи сега

7. Слънцезащитен крем La Roche-Posay Anthelios Eco TubeВисококачествен слънцезащитен крем с изключително висока защита SPF 50+, подходящ за всички типове кожа. Продуктът е с гел-крем консистенция, нанася се лесно, не съдържа комедонни съставки и е с водоустойчива формула. Действа като успокоява кожата от слънчевите лъчи, предотвратява появата на пигментни петна и предпазва от външните влияния.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Слънцезащитен лосион Apivita Bee Sun SafeСлънцезащитният крем на Apivita е с чудесен натурален състав, който успешно предпазва кожата от слънчевите лъчи, благодарение на високия 50-ти фактор. Подходящ е за всички типове кожа и е обогатен с хиалуронова киселина, колаген, алое вера, пантенол и витамин Е. Гелообразната текстура на лосиона попива бързо, като същевременно е устойчив не само на пот, но и на пясък и вода. Действа против преждевременното стареене на кожата и я хидратира в дълбочина.
Купи сега

9. Слънцезащитна охлаждаща мъгла LancasterСлънцезащитната мъгла предпазва кожата от UV лъчите, дава усещане за свежест и същевременно хидратира тялото. Предлага защита също така от инфрачервените, видимите лъчи, синята светлина и допринася за регенерацията на кожата, увредена от излагане на слънце. Мъглата има водоустойчива формула срещу вода и пот, нанася се лесно, като не оставя никакви следи, не омазнява и позволява на кожата да диша.
Купи сега

4/5 - (5 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!