Всички категории

12-те Най-Добри Слушалки

Покупката на нови слушалки може да бъде главозамайваща заради огромния избор от продукти на пазара.


В това ръководство ще обхванем всичко, което трябва да знаете.

Изживяването при покупка на нови слушалки може да бъде сравнено с покупката на автомобил: Напрягащо, изпълнено с невярна информация и възможността да платите много за нещо, което не си заслужава парите е голяма.

На пазара има безброй модели слушалки на различни производители и откриването на точния модел би било равно на това да търсите игла в купа сено.

За щастие това ръководство ще ви помогне чрез някои ключови неща да отличите достойните кандидати за покупка от останалите.

Ако пък искате конкретни насоки към дадени слушалки, можете просто да погледнете нашите предложения в края на ръководството.

Искате да получите най-добрите и качествени слушалки срещу парите си – тогава прочетете нашето ръководство. 

Да започваме!

Видове слушалки

Ще започнем с основни неща, като например да разгледаме основните видове слушалки. Ще ви представим някои предимства и недостатъци на всеки вид, за да прецените кой от тях ще ви подхожда най-много.

Трябва да отбележим, че винаги има изключения от правилата, съответно предимствата и недостатъците важат за повечето модели от даден тип, но не за абсолютно всички.

Освен да издават звук, различните видове слушалки предлагат набор от удобни функции като активно намаляване на шума, блутут свързаност, вградени сензори и разбира се – различно звучене и цялостно усещане за музиката. С малко усилия от ваша страна можете да намерите слушалки, които да обикнете и да използвате в продължение на дълго време.

За да ви насочим в търсенето ще ви представим най-популярните видове слушалки.

Независимо дали търсите модел с кабел или безжични слушалки, нека ви представим основните видове според дизайна.

Слушалки за поставяне в ушния канал (In-Ear)


Този вид слушалки е най-малкия и компактен.

В случай, че се чудите как точно изглеждат, шансът да имате или да сте виждали такива е много голям. Обикновено ги слагат в окомплектовката на различните смартфони и музикални плеъри.

Има много причини да предпочетете този вид слушалки пред останалите, но най-голямото им предимство е, че са леки и удобни за пренасяне.

Буквално можете да ги вземете навсякъде с вас.

Предимства:

Преносими

Заради малките размери и тегло, този вид слушалки са най-лесно преносимите от всички основни видове. Можете просто да ги пъхнете в джоба си, а дори и да ги оставите да висят – няма да усетите, че ги носите.

Изолиране на шума

Тъй като влизат в ушния канал тези слушалки изолират отлично външния шум.

Отлични за тренировки

Освен, че са лесно преносими, този вид слушалки е идеален за всякакъв вид физическа активност. Затова и много хора ги предпочитат ако им трябват слушалки за фитнеса, за тичане или изобщо за да слушат музика докато спортуват.

Разбира се има и хора, които използват други видове слушалки – тук всичко е въпрос на лични предпочитания.

Недостатъци:

Качество на звука

В повечето случаи звукът не е най-силната страна на този вид слушалки, особено на по-евтините модели. По-големите откъм дизайн слушалки имат по-големи говорители и съответно успяват да възпроизвеждат по-добре звука.

Обикновено колкото по-големи са говорителите – толкова по-качествен е звука. Слушалките тип “тапи” са много малки, за да бъдат леки и преносими, съответно не може да се очаква кой знае какво качество откъм звук.

Кабелът се оплита лесно

Отново – това не важи за всички модели от този вид, но се отнася за повечето жични. Кабелите им просто се оплитат лесно, особено ако се държат в джоба, а разплитането може да бъде досадна задача.

Слушалки за поставяне на ушите (On-Ear)


Придвижвайки се нагоре към по-големия размер – идва този вид слушалки. Те не влизат в ушния канал, ами стоят на ухото, като не го покриват напълно и притискат ушната мида.

Диадемата, която ги държи може да мине над главата или зад врата, но наушниците винаги стоят на ухото.

Предимства:

Преносими

Въпреки че не са ултра преносими като слушалките тип “тапи”, този вид слушалки също са сравнително лесни за пренасяне. Те са насочени към хората, които искат да имат по-добро качество на звука, но не искат нещо прекалено голямо и обемисто.

Много модели от този вид имат са сгъваеми, което ги прави още по-компактни и лесни за пренасяне.

По-голям капацитет на батерията

С увеличаване размера на слушалките идва и възможността за побиране на батерии с по-голям капацитет при безжичните модели. Колкото повече време за слушане с едно зареждане – толкова по-добре.

По-добър звук

Този вид слушалки не са направени да се побират в джоба, но пък използват по-големи говорители и предоставят по-високо качество на звука.

Недостатъци:

Не са толкова удобни за носене

Да, този вид слушалки все още се водят преносими, но са по-трудни за носене от “тапите”. Да го сложите в раница и да ги носите е лесно, но дори не опитвайте да се опитате да ги поберете в джоба на якето си.

Нямат най-добрата шумоизолация

Тъй като стоят на ухото и не обхващат напълно ушната мида или пък не влизат в ушния канал, този вид слушалки не изолират толкова добре околните шумове.

Слушалки, обхващащи напълно ушната мида (Over-Ear)


Тези слушалки са най-големите от всички видове, защото трябва да обхванат напълно ушната мида.

Предимства:

Много добро качество на звука

Отново, това не винаги е така, но общо взето тези слушалки са най-големите, съответно имат най-големите говорители. Някои производители правят по-обемни модели слушалки, чиято цел е единствено да се достигне най-високото качество на звука.

Батерии с огромен капацитет

Забелязвате ли тенденцията? Всичко опира до размера. Наличието на по-голям корпус дава възможност на производителите да добавят и големи батерии при безжичните модели, които могат да изкарат много дълго време с едно зареждане.

Комфорт

Големите наушници, които обхващат цялата ушна мида разпределят тежестта равномерно. Освен това много производители се възползват от предимствата на материали, които да увеличат комфорта, например мемори пяна, изкуствена кожа и велур.

Недостатъци:

Не са толкова удобни за носене

Тъй като този вид слушалки е най-голям, той е и най-труден за носене с вас. Някои модели имат калъфи за пренасяне в комплекта, за да пазят слушалките от случайна повреда и да улеснят пренасянето им.

Цената

Цената на слушалките варира в зависимост от това колко са качествени и какви функции имат, но в повечето случаи този вид слушалки е най-скъп.

Мощност

В някои изключително редки случаи може да попаднете на слушалки от този вид, които са от най-висок (аудиофилски) клас и съответно ще изискват усилвател за слушалки. Ако сте ентусиасти и искате нещо подобно, имайте предвид и покупката на допълнителен усилвател, ако нямате такъв.

Блутут слушалки


След като преди няколко години „Епъл“ премахна аудио жака от своите мобилни устройства, много производители започнаха да следват тази тенденция. Съответно производителите на слушалки започнаха да предлагат и повече безжични модели.

Подобни на останалите видове слушалки и при моделите с блутут не може да се каже, че са по-добри или по-лоши, просто има предимства и недостатъци.

На фона на трите представени вида слушалки до сега, ако искате безжичен модел, към техните предимства и недостатъци добавете тези на блутут моделите.

Предимства:

Безжично слушане

Случва ли ви се често да закачате кабела на слушалките? Може би дори така сте късали слушалки? При моделите с блутут няма подобен риск.

Качеството на звука им е много по-добро отколкото беше преди пет години

Ако имате съвременен смартфон или друго мобилно устройство с блутут можете да очаквате сравнително качествен звук през блутут. Дори качеството е толкова добро понякога, че може да се сравнява с това на жичен модел слушалки.

Разбира се, както смартфонът така и слушалките трябва да поддържат еднакви стандарти, затова прочетете допълнително преди да се впуснете в покупка.

Недостатъци:

Батерия

Ако при жичните слушалки можете да слушате без всякакви притеснения, при безжичните не е така, защото се захранват от батерия. Колкото по-малки са слушалките, толкова по-малък капацитет има вградената батерия – съответно и времето на слушане с едно зареждане.

Безжичният сигнал има недостатъци

Безжичното слушане е удобно и модерно, но понякога може да забележите леки смущения. Въпреки че повечето производители се стремят да изчистят подобни неща, с някои модели може и да ви се случва от време на време.

Съвместимост

И докато качеството на звука при безжичните слушалки вече е много добро, сега пък потребителите могат да изпитват проблеми със съвместимостта между устройствата.

Новите модели безжични слушалки могат да имат проблеми със стари смартфони. Освен това старите модели слушалки не поддържат кодеците за качество на звука.

Какво трябва да знаете


Има доста технически термини що се отнася до слушалките, но си заслужава да се запознаете с тях само ако възнамерявате да инвестирате в нови слушалки.

Нека разгледаме някои от най-често използваните термини и да обясним какво означават.

Жични и безжични слушалки

Безжични слушалки

Безжичните слушалки идват в широка гама от видове и дизайни. Те са отличен избор за спортуване и за използване на открито, тъй като не изискват свързване посредством кабел. Вместо това те се свързват безжично към вашия смартфон, таблет, музикален плеър или друго устройство.

Повечето безжични слушалки използват блутут свързаност за предаване и декодиране на звука. Блутут е най-популярният формат защото е много надежден и всеки нов смартфон или лаптоп има вграден блутут, което прави работата с безжичните блутут слушалки бърза и лесна.

Разбира се, има и слушалки, които ползват други безжични технологии.

Някои модели имат възможност за премахване на шума. Животът на батерията варира в зависимост от различните модели. Добре е да проверите колко време издържа батерията на избраните модели преди покупка.

Истински безжични слушалки

Някои модели слушалки, които се водят безжични (защото нямат стерео жак) имат някаква жица, която обикновено свързва лявата и дясната слушалка (особено при “тапите”).

Истински безжичните слушалки представляват две отделни слушалки (лява и дясна), което означава, че няма кабел между тях.

Нископрофилните модели влизат в ушния канал, докато други модели се закрепят за ухото зад ушната мида. Животът на батерията варира в зависимост от различните модели. Добре е да проверите колко време издържа батерията на избраните модели преди покупка.

Много истински безжични слушалки вървят с кейсове за зареждане, които спомагат за лесното им пренасяне и зареждане когато не се ползват. Проверете в спецификациите на слушалките колко време кейсът може да зарежда слушалките след като бъде зареден.

Жични слушалки

Жичните слушалки се свързват към смартфона или музикалния плеър посредством кабел със стерео жак в края. Предимствата им са, че доставят най-доброто качество на звука и не изискват зареждане, защото нямат батерии.

Геймърите например често предпочитат жични слушалки, за да не им се налага да се тревожат за заряда на батериите им.

Диадема около шиятаОбикновено диадемата на слушалките стои върху главата, но има модели при които тя е около шията. За много хора моделите с диадема около шията са много по-удобни от стандартните.

Освен това не развалят прическата. Употребата при по-дълъг период е удобна с тях, а освен това ако решите да спрете да слушате не ги местите – те просто си стоят на шията.

Активно намаляване на шума

Наред с безжичната свързаност, много от съвременните модели слушалки имат активно намаляване на шума. Създадено от Босе през 70-те години на миналия век, слушалките използват електроника и външни микрофони, за да произведат звук, който е дефазиран на 180 градуса с околния шум и по този начин се елиминират честотите на околната среда.

Използването на подобни слушалки е особено популярно сред хората, които често летят или използват обществения транспорт. Активното намаляване на шума е най-често срещано при по-големите като размери слушалки, но е налично и при някои “тапи”.

Имайте предвид, че слушалките с активно намаляване на шума обикновено са по-тежки, обемни и скъпи.

Освен това не винаги функцията за активно намаляване на шума е еднаква, така че може да има разлика при нея при различните модели.

Блутут

Обикновено обозначава, че слушалките са безжични и се свързват с блутут. Въпреки че качеството не е същото като при жичната свързаност, слушалките с блутут в последно време предават музика с високо качество благодарение на безжичните кодеци, които използват.

Модели с блутут има от всеки вид, както стана дума по-горе в ръководството.

Пасивна шумоизолация

Това се отнася до способността на слушалките да изолират външния шум пасивно, просто като прилягат в, към или около ушите.

Вграден микрофонЧесто се среща в слушалките да има вграден микрофон, което ви позволява да приемате обаждания и да говорите направо от тях. Освен това някои модели имат и контроли за спиране, пускане и прехвърляне на песните.

Може да срещнете слушалки само с един бутон – при тях обикновено всяка функция се изпълнява с комбинация от натискания на бутона.

Сензори

Някои слушалки, обикновено безжичните, имат различни вградени сензори. Сред тях са акселерометър и жироскоп, които могат да следят движенията ви (например ако спортуване), сензор за сърдечен ритъм и дори чувствителни на докосване сензори за контролиране на музиката.

Гласови асистенти

Някои слушалки имат налични и гласовите асистенти като Сири, Алекса, Биксби и Гугъл асистент. Можете да ги активирате само като говорите през микрофона на слушалките, подобно на активацията през смартфона ви.

Увеличаване на звука

Някои слушалки имат технология за увеличаване на звука, която ви позволява да увеличите някои честоти – вокали, баси и други.

Ограничаване силата на звука

Някои слушалки имат опцията да ограничават силата на звука, за да не увредите слуха си след продължително слушане.

Различни по размер тапи

Става дума за самата тапа, която се монтира върху слушалките от типа “тапи” и влиза в ушния канал. Този вид слушалки обикновено имат три размера тапи, за да намерите най-подходящи за вашите уши. Обикновено те са изработени от силикон или мемори пяна.

Дигитален към аналогов конвертор (DAC)

Дигитално аналоговият конвертор често се изписва с краткото ДАК (на английски DAC). Това е технологията, която конвертира дигиталния сигнал към звукът, който ушите възприемат.

Всички смартфони, компютри и музикални плеъри имат вградени конвертори, а безжичните слушалки също имат вградени конвертор и усилвател. Някои любители на музиката използват по-качествени външни конвертори и усилватели, за да постигнат по-добро и чисто звучене.

Аудио с висока резолюция (HRA)Някои слушалки са сертифицирани за възпроизвеждане на аудио с висока резолюция, което означава, че те са способни да възпроизведат честоти до 40 килохерца (над границата, която човешкото ухо може да чуе).

Ако с избрания модел нещата са такива, трябва да има логото за аудио с висока резолюция на кутията или на сайта на производителя за съответния модел. Имайте предвид, че много аудиофилски слушалки (включително много от топ моделите на пазара) нямат подобна сертификация.

Най-добрите слушалки на пазара

Причината за покупка на някой от най-добрите модели слушалки на пазара е да получите съвременно качество и функции за парите си, които да използвате дълго и за в бъдеще. Разбира се можете да си купите и евтини слушалки на намаление, но качеството на звука едва ли ще ви очарова, както и удобството като вероятно те няма да изкарат и година.

Предложените по-надолу слушалки са сред най-добрите на пазара и има достъпни за всеки модели – дори за хората с по-оскъден бюджет.

Ще ви представим някои от най-добрите модели слушалки от всеки вид, които ще ви доставят несравнимо качество на сглобка и звук. Можете да сте сигурни, че ако ги използвате правилно и се грижите за тях, ще се радвате на звука им дълги години.

1. Слушалки Sony MDRXB950N1

Най-добри от всички

Това са безжични слушалки, които обхващат ушната мида. Честотата, която възпроизвеждат е от 20 до 20 000 херца. Свързват се посредством блутут и NFC. Диаметърът на високоговорителите е 40 милиметра, като имат и вграден микрофон и функция за активно потискане на шума.

В комплекта има и транспортен калъф.

Слушалките са от EXTRA BASS серията с усилени ниски честоти (баси), които се включват с натискането на един бутон. Еквалайзерите могат да се настройват от приложението за смартфон на Сони. Благодарение на цифровото шумопотискане околните шумове няма да ви пречат да се наслаждавате на любимата си музика.
Купи сега

2. Слушалки Beats Solo 3 by Dr. Dre

Най-добрите слушалки, обхващащи напълно ушната мида (Over-Ear)

Слушалките са безжични и обхващат напълно ушната мида. Възпроизвеждат честотния диапазон от 20 до 20 000 херца. Свързването им е посредством блутут. Вграден микрофон за провеждане на обаждания.

Вградени контроли за силата на звука и музиката. Изолиране на шумовете. Батерия, която издържа до 40 часа с едно зареждане.

Стилни и красиви слушалки, чиято марка през последните години стана синоним за престиж и качество.
Купи сега

3. Слушалки Sony MDRV55

Най-добри за поставяне на ушите (On-Ear):

Този модел слушалки е за поставяне на ушите и е подходящ за ежедневна употреба и за диджеи. Жично свързване към източника на музика с 3.5-милиметров стерео жак. Възпроизвежда честити от 5 до 25 000 херца.

Съпротивлението на говорителите е 40 ома, а размерите им са 40 милиметра. Нямат вграден микрофон, а дължината на кабела е 1.2 метра.

Слушалките са сгъваеми за по-лесно носене.
Купи сега

4. Слушалки Sony MDR-XB50AP

Най-добри за поставяне в ушния канал (In-Ear):

Слушалките са невероятно малки и компактни, което е присъщо за моделите от типа „тапи“ за поставяне в ушния канал. Те се свързват жично към източника на музика посредством 3.5-милиметров стерео жак.

Възпроизвеждат честотите от 4 до 24 000 херца. Диаметърът на високоговорителите е 12 милиметра. Съпротивлението е 40 ома. Имат вграден микрофон за провеждане на телефонни обаждания. Дължината на кабела е 1.2 метра.

Теглото им е едва 8 грама.
Купи сега

5. Слушалки Sony WH-CH700NH

Най-добри с шумопотискане:

Дизайнът на слушалките е за обхващане на цялата ушна мида. Те са безжични и имат невероятна технология за потискане на околния шум. Възпроизвеждат честотната лента от 20 до 20 000 херца.

Имат отвор за поставяне на кабел и могат да работят и жично дори и батерията да е напълно изтощена. Дължината на кабела в комплекта е 1.2 метра. Свързват се посредством блутут и NFC. Диаметърът на високоговорителите е 40 милиметра за мощен и детайлен звук.

Имат вграден микрофон, което позволява да провеждате телефонни обаждания. Вграден Гугъл асистент за още по-голямо удобство при използване.
Купи сега

6. Слушалки Jabees Beez

Най-добри напълно безжични

Дизайнът на тези напълно безжични слушалки е от типа „тапи“ за поставяне в ушния канал. Свързват се посредством блутут и са подходящи за ежедневно слушане и за спортуващи. Имат вграден микрофон с шумопотискане за провеждане на телефонни разговори.

Теглото им е едва 4.2 грама.

Слушалките са стилни и елегантни с лесни контроли и магнитно зареждане в специалния кейс. Използват най-новия стандарт блутут 5.0 за оптимална връзка с мобилните устройства и още по-качествен звук. Кейсът зарежда слушалките бързо – само за 10 минути зареждане получавате до 2 часа слушане.
Купи сега

7. Sony MDRZX330BT

Най-добри бюджетни

Моделът е за поставяне на ушите и е безжичен. Свързва се към източника на музика посредством блутут и NFC. Възпроизвежда честоти от 10 до 24 000 херца и диаметъра на високоговорителите е 30 милиметра.

Имат вграден микрофон за провеждане на телефонни разговори.

Батерията издържа до 30 часа слушане на музика с едно зареждане. Времето за пълното й зареждане е 4 часа посредством включения в комплекта кабел.
Купи сега

8. Слушалки PowerBeats 3 by Dr. Dre

Най-добри за спорт и фитнес

Слушалките са тип „тапи“ за поставяне в ушния канал с допълнителни държачи за прикрепяне към ушната мида. Специално предназначени за спортуващи и фитнес. Свързват се безжично към източника на музика посредством блутут.

Имат вграден микрофон за провеждане на телефонни обаждания. Батерията издържа до 12 часа с едно зареждане. Слушалките са водоустойчиви и устойчиви на пот.

Контроли за музиката, както и за усилване и намаляване на звука.
Купи сега

9. Слушалки Bose QuietComfort 35 II

Най-добрите слушалки за диджеи (DJ)

Този модел е предназначен за диджеи и професионална употреба. Обхваща напълно ушната мида. Слушалките работят с кабел (1.2 метра дължина), който се свързва към източника на музика посредством стандартния 3.5-милиметров стерео жак.

Имат вграден микрофон за провеждане на телефонни разговори. Налична функция за активно потискане на шума и вграден Гугъл асистент за още по-голямо удобство при работа.

Качеството на звука при всякаква сила е невероятно добро и детайлно, предоставено от пионерите в озвучаването, а именно Босе.
Купи сега

10. Слушалки Mad Catz Cyborg F.R.E.Q. 5

Най-добри за игри

Този модел е с дизайн за цялостно обхващане на ушната мида и е предназначен специално за геймърите. Работи посредством кабел с дължина от 2 метра като свързването е с 3.5-милиметров жак и/или USB накрайник.

Възпроизвежда честотната лента от 20 до 20 000 херца. Звукът е мощен и детайлен благодарение на говорителите с диаметър от 50 милиметра. Конструкцията на слушалките е изключително здрава, изработена от лек метал.

Имат вграден микрофон с шумопотискане.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

Най-удобни и надеждни

Слушалките са от тип за поставяне на ухото като диадемата минава над главата. Работят безжично посредством блутут свързаност към източника на музика. Говорителите предоставят качествен и детайлен звук, а диаметърът им е 30 милиметра.

Моделът има вграден микрофон за провеждане на телефонни разговори. Слушалките са изключително здрави, просто защото сглобката и дизайнът са напълно непретенциозни с възможно най-малко подвижни части и слаби места.

Подходящи за хората, които търсят бюджетни, но надеждни безжични слушалки.
Купи сега

12. Слушалки Skullcandy Crusher

Най-подходящи за пътуване

Моделът е с дизайн за обхващане на цялата ушна мида и работи напълно безжично посредством блутут свързаност. Има възможност и за жично свързване с включения в комплекта кабел. Слушалките възпроизвеждат честотната лента от 20 до 20 000 херца.

Диаметърът на високоговорителите е 40 милиметра, а съпротивлението им е 32 ома. Имат вграден микрофон за провеждане на телефонни разговори. Продуктът е много удобен за продължително носене и слушане по време на пътуване. Изолира отлично околните шумове.

Животът на батерията е до 40 часа с едно зареждане.

Възможност за регулиране нивото на ниските честоти (басите).
Купи сега

3.4/5 - (25 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. AsenKaramfilov пише

    Търсех “най-малки” по диаметър жични слушалки тип in-ear, но такива не открих.Всъщност разполагам с една повредена 10mm, но би трябвало да има по-малки заради тесен ушен канал.Е,ако Ви попаднат подобни,моля известете ме по имейл .Благодаря предварително…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!