Всички категории

8-те Най-Добри Сушилни 2018-2022

Няма значение дали за пръв път купувате сушилня, или от дълго време притежавате такава, това е уред, който е необходим на всеки.


Дори ако си мислите, че не ви е нужна и предпочитате да сушите дрехите си по старомодния начин, евентуално ще дойде един дъждовен ден, когато ви е нужно една определена риза да се изсуши навреме. Ето за това е създадена сушилнята.

Сушилните могат да са едни от най-трудните за купуване уреди.

Те са постоянно развиваща се технология и редовно към тях биват добавени нови свойства, което може да направи процеса объркващ. Това е особено вярно, ако домакинството ви се е увеличило от последния път, когато сте купували сушилня, тъй като капацитетът на настоящата ви сушилня може вече да не е достатъчен за вас и семейството ви.

Освен това сушилните са сред уредите, които употребяват най-много енергия, така че може да е особено трудно да направите такава покупка, ако сте с ограничен бюджет.

Ако искате да купите нова сушилня или да подобрите настоящата си, може да си струва да се консултирате с нашето ръководство за купуване на сушилня.

Всеки човек ще има различни нужди, когато стане въпрос за сушилни, така че се надяваме, че това ръководство може да ви помогне да изберете най-добрата сушилня за вас.

Когато купувате сушилнята, трябва да помислите за следните неща:

 • Капацитетът на сушилнята
 • Размерът на сушилнята
 • Характеристиките на всяка сушилня
 • Различните видове сушилни
 • Енергийната ефикасност и дългосрочната надеждност на сушилнята
 • Цената на сушилнята ви

Размерът на сушилнята


Преди да помислите за което и да е от останалите неща в това ръководство за закупуване на сушилня, първо трябва да помислите за големината. Все пак, какъв е смисълът да купите перфектната сушилня, само за да я занесете у дома и да откриете, че не се побира никъде?

Вземете метър и измерете пространството, в което искате да поставите мечтаната си сушилня, а после сравнете измерванията със сушилнята, която ви е харесала.

Просто за да сте сигурни, вземете метъра със вас, когато дойде време да направите покупка, за да се уверите, че посоченият размер е верен. Въпреки че не е вероятно да са показани неточни размери, винаги има възможност някой да е направил грешка.

Измерването на уреда самостоятелно, преди да го закупите, може да елиминира тази възможност.

От перспективата на сигурността, също трябва да добавите 8 сантиметра от всяка страна, за да вземете предвид топлоотдаването и тръбите отзад.

Какъв вид сушилня е най-подходяща?

Всички сушилни работят като продухват дрехите ви с нагрят въздух, за да премахнат влагата, но има налични няколко различни вида сушилни, които работят с различни технологии, характеристики и нива на сложност. Но няма „най-добър“ вид – правилният вид сушилня за вас зависи от определени обстоятелства:

 • По-важна ли е началната цена на покупката от разходите по използването на продукта?
 • Редовно ли ще използвате сушилнята си или само като последен вариант?
 • Пералнята ви има ли добра вентилация или кондензацията ще е проблем?

За да ви помогнем да решите какво е правилното за вас, ето кои са най-често срещаните видове сушилни, подредени по популярност.

Вентилирани сушилниВентилираните сушилни са най-често срещаният вид сушилни и най-основният такъв. Обикновено се монтират към стената над пералнята и работят като пускат горещ въздух в барабан, който държи дрехите ви, докато те изсъхнат.

След като горещият въздух е станал твърде влажен и повече не може да изсуши нищо, той бива сменен с нов сух въздух.

Тези сушилни са популярни, понеже са:

 • Финансово достъпни и лесни за употреба
 • По-леки от други модели
 • Високо ефективни в сушенето на дрехи

Те по принцип са по-евтини от други модели, но са по-малко енергийно ефективни от други модели, което означава, че в дългосрочен план са по-скъпи.

Най-подходящи са за пералня, която има вентилатор или прозорец за изгорели газове.

Кондензаторни сушилни

Кондензаторните сушилни са много подобни на вентилираните сушилни, но са много по-енергийноефективни. Вместо да пускат въздуха върху дрехите, кондензаторните сушилни извличат влагата, преди да я изцедят като кондензирана вода.

Те не изискват тръби за дюзи, което ги прави лесни за инсталиране и означава, че не превръщат прането ви във влажна купчина чрез освобождаване на влажен въздух.

Както казахме преди, те са по-енергийно ефикасни от вентилираните сушилни, но са по-скъпи като първоначална покупка.

Сушилни с термопомпа

Сушилните с термопомпа са вид кондензаторни сушилни, които използват термопомпа за изпомпване, за да затоплят водата и след това извличат водата, след като е охладена, за да я нагреят отново за бъдеща употреба.

Те са изключително енергийноефективни, благодарение на рециклирането на топлината, и използват приблизително половината от използваната от първите два вида сушилни енергия.

Тоест, ако сте готови да похарчите малко повече, за да си осигурите енергийна ефективност, тогава определено си помислете за сушилните с термопомпа.

Газови сушилниТези сушилни използват газ, за да загреят въздуха, а като резултат трябва да са свързани към газоснабдяване. Следователно може да не можете да ги използвате, в зависимост от това дали можете да ги свържете към изпускателен отвор за газ, или не.

Както сушилните с термопомпа, те са по-скъпи като първоначална покупка, но са по-енергийноефективни, което ви спестява пари в дългосрочен план.

Комбинирани перални със сушилни

Тези уреди са пералня с предно зареждане с включена кондензаторна сушилня. Те са перфектни за хора, които искат да спестят място, например за апартаментите, тъй като двете заедно заемат място колкото само една машина.

Това удобство идва за сметка на енергийната ефикасност и продуктивността, след като това, че е нужно да извършват и двете функции, изисква повече усилия от уреда.

Но с развитието на технологията комбинираните перални със сушилни трябва да започнат да се подобряват.

Свойства на сушилнята

В допълнение към избирането на правилния вид сушилня, трябва също да разгледате някои от свойствата, които някои сушилни имат. Освен ако не искате възможно най-евтиния модел, който може да извършва само основни функции, тези свойства могат да улеснят живота ви и да ви спестят пари в бъдеще.

Отложен старт


В зависимост от доставчика ви, електричеството, нужно за захранване на уреда ви, може да е по-скъпо в определени моменти от деня, поради тарифата или времето извън пиковия период.

Докато това свойство може да изглежда безсмислено, настройването на сушилнята ви да работи по време на извън пиковия период може да ви спести много пари от сметки за електричество без почти никакво усилие.

Сушене на пара

Тази скорошна иновация предлага няколко преимущества пред нормалното сушене с горещ въздух.

Сушенето на пара може да стерилизира дрехите ви, което ги прави много по-лесни за гладене, след като са сухи.

Освен това може да се отърве от миризмите, които са били впити в дрехите ви. Определено си струва, ако редовно гладите дрехите си.

Сензор за влага

Това свойство ще позволи на сушилнята ви да усети кога дрехите ви са сухи и, следователно, може съответно да намали цикъла. Например ако поставите само 1-2 дрехи в сушилнята, на тях няма да им е нужен цял цикъл, за да изсъхнат, но освен ако не изключите сушилнята си ръчно или тя няма свойството сензор за влага, цикълът ще продължи да работи, докато не завърши, използвайки ненужна енергия.

Сушилня със сензор за влага може да спести до 15% разход на енергия!

Смарт поддръжка

Както повечето уреди, сушилните изискват сравнително редовна поддръжка, за да се осигури правилната им работа. Една скорошна иновация при сушилните е смарт поддръжката, която позволява на сушилнята да предложи способностите си за самодиагностика, за да ви предупреди, ако има проблем, който скоро ще изисква вниманието ви.

Един от най-често срещаните проблеми със сушилните е натрупването на мъх от влакната на дрехите, който, ако не бъде почистен, може да доведе до опасност от пожар.

Програмите за смарт поддръжка ще ви позволят да се справите с тези проблеми, преди да е нужно да прекарате часове на телефона с някой техник (а всички ние знаем колко досадно може да е това).

Различни програми


Въпреки че не винаги е така, вероятно колкото по-скъпа е сушилнята ви, толкова повече програми ще има. Бързите цикли и специалните програми за леки и тежки облекла са някои от най-основните програми, които ще намерите на сушилните, но при по-добрите сушилни има още повече опции.

Може да не ви е нужна всяка една програма, която сушилнята предлага, но помнете, че тези програми са там, за да осигурят ефикасност. Никога не знаете кога определена програма ще и бъде полезна, така че защо да не изберете сушилня, която има възможно най-много опции?

Енергийна ефикасност

Всички уреди получават оценка от A до G, като A+++ е най-икономичният клас. И докато последните сензорни модели са значително по-добри от традиционните уреди, разходите по поддръжка и употреба често зависят от това колко време машината прекарва в сушене и колко усилено трябва да работи.

По-високи обороти на центрофугата на пералнята, например, ще означава по-малко работа за сушилнята ви.

Разделянето на заплетените дрехи след пране, преди да ги сложите в сушилнята, е друг начин да намалите времето за сушене.

Също така можете да намалите разходите, като не зареждате машината твърде много, като сушите подобните платове заедно или като използвате таймера за забавено включване, така че да можете да използвате машината си през нощта, ако тарифата за електричество тогава е по-ниска.

Безопасни ли са сушилните?

Всички сушилни, които сме проверили през последните няколко години, засичат прегряване, което означава, че изключват, когато температурата стане твърде висока.

Но за да увеличите безопасността си, следвайте тези няколко стъпки, за които наръчниците на повечето сушилни предлагат допълнителни детайли:

 1. Следвайте инструкциите в наръчника си.
 2. Включвайте сушилнята директно в контакта, а не в двоен адаптер или разклонител.
 3. Ако закрепяте уреда си за стената, уверете се, че сушилнята ви е стабилно закрепена да стената, като следвате инструкциите на производителя.
 4. Децата обичат да изследват света около себе си и лесно могат да се покатерят в сушилнята – ако имате малки деца, избягвайте модели, които започват автоматично, когато вратата е затворена.
 5. Осигурете добра вентилация около сушилнята.
 6. Не слагайте в сушилнята дрехи, върху които са разлети запалими вещества, като горива. Изперете ги с гореща вода с допълнително препарат, преди да ги сушите.
 7. Слагайте в сушилнята само дрехи, кърпи и лен.
 8. Не слагайте в сушилнята дрехи с прикрепени към тях гума или пяна.
 9. Не съхранявайте запалими предмети близо до сушилнята.
 10. Чистете филтъра си за мъх след всяко зареждане (това спестява време, енергия и намалява потенциалното увреждане на дрехите ви).
 11. Следвайте препоръките на етикетите на дрехите по отношение на сушене в сушилня.
 12. Избягвайте използването на омекотител.
 13. Не оставяйте сушилнята си включена, докато не сте у дома.

Най-добрите сушилни

След като сушилните са популярни продукти и има толкова много различни модели на пазара, не е лесно да откриете коя сушилня най-добре отговаря на потребностите ви.

Затова събрахме някои от най-добрите модели на пазара плюс всичко останало, което ви е нужно да знаете за сушилните, така че да можете с увереност да изберете следващия си уред.

1. Сушилня Whirlpool Supreme Dryer HSCX 80420


Тази сушилня ви осигурява програми със специални функции и технологии, които ще улеснят живота ви. Налични са специализирани програми за различните видове материи. Вградена е технологията 6-то чувство, която позволява улесняване на всички параметри на работата на уреда – продължителност, тип дрехи, температура.

Уредът е от енергиен клас А+++ и пести значително количество ресурси.

Има удобен LCD дисплей за ясно настройване и проследяване на процесите. Капацитетът ѝ е 8 килограма. Работи с технология за сушене на дрехите с пара.
Купи сега

2. Сушилня Bosch WTW85550BY


Този уред разполага с 14 различни програми за по-качествено сушене.

Има ИКАРФ знак за качество, който е създаден за тези с чувствителна кожа и алергии. Предоставя ви вградена система за равномерно и деликатно сушене. Освен това работи изключително тихо при ниво на шум от само 65 децибела. От енергиен клас А++ е, което означава, че пести енергия.

Има технология за самопочистване, така че не е нужно ръчно почистване на уреда. Нейният капацитет на зареждане е девет килограма.
Купи сега

3. Сушилня Samsung DV80M5010QW/LE


Сушилнята от клас А++ ви осигурява отлична работа при по-нисък разход на енергия.

Нейните 16 програми правят сушенето много по-лесно и интуитивно.

Това е сушилня с термопомпа, така че ви се осигурява икономично и ефективно решение на проблема с мокрите дрехи. Има технология със сензори за температурата и влажността на дрехите за интуитивно настройване на времето за сушене. Лесен за почистване филтър. Разполага с индикатор за нивото на водата и удобен LCD дисплей. Има вградена автоматична система за контрол на грешките. Капацитет – 8 килограма.
Купи сега

4. Сушилна Miele TCE 530 WP Active Plus


Това е сушилня с термопомпа от енергиен клас А+++, която ви предлага продуктивност и ефикасност. Побира до 8 килограма пране. Разполага с технология за перфектно сушене – тя се състои от сензори за автоматично настройване на сушенето, в зависимост от твърдостта на водата, влагата и тъканите.

Освен това е с технология еко драй – топлообменник, който е защитен с филтър от натрупване на мъх. Софтуерът може да бъде актуализиран. Лесно управление и въртящ се селектор. Работи изключително тихо. Има множество програми.
Купи сега

5. Сушилня AEG T8DEC68S


Сушилнята е от енергиен клас А+++ за по-голяма ефикасност и намаляване разхода на електричество. Разполага със система за контролиране на барабана и температурата в зависимост от вида тъкан и обема на дрехите за сушене. Освен това е изработена с технология сензи драй, което означава, че суши дрехите ви при два пъти по-ниски температури. Има множество различни програми и опция за отложен старт.

Работи с много ниско ниво на шум. Капацитетът ѝ е 8 килограма.
Купи сега

6. Сушилня Hotpoint-Ariston AQC94F5T/Z1


Този уред работи със софт драй технология, която защитава тъканите и цветовете, понеже суши дрехите при по-ниски температури. Премахва основните алергени чрез система за контрол на високата температура и ви предпазва при чувствителна кожа и някои видове алергии. Разполага с технология за намаляване на гънките на дрехите и с програма за освежаване на дрехи със студен въздух.

Енергийният ѝ клас е А+, а капацитетът ѝ е 9 килограма.

Има опция за отложен старт, система за безопасност и множество различни програми.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Сушилня Electrolux Inverter EW8HS259S


Тази сушилня работи с термопомпа за по-ефикасно сушене на мокрите дрехи. Освен това е от енергиен клас А++ за намаляване разхода на електроенергия. Изработена е от неръждаема стомана и е с предно зареждане.

Капацитетът ѝ на зареждане е 9 килограма, а нивото на шум – 65 децибела.

Разполага с 9 различни програми, включително такива за вълна, коприна, одеяла, чаршафи и др. Работи с множество технологии за още по-добри резултати и за защита на тъканите и цветовете.
Купи сега

8. Сушилня Beko DH8444RX


Това е сушилня с термопомпа, която е от клас А+++, така че ви предлага ефикасност при сушене и нисък разход на енергия. Разполага с дигитален, а и с механичен контролен панел и е с предно зареждане. Работи при ниско ниво на шум от 65 децибела. Има капацитет на зареждане от 8 килограма.

Разполага със заключване, отложено програмиране и настройка на нивото на сушене. Предлага ви 15 различни програми, както и технологиите за още по-интуитивно, лесно и ефективно сушене.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!