Всички категории

6-те Най-Добри Свободностоящи съдомиялни

Досадно ли е за вас миенето на чинии след всяко ядене?

Е, свободностоящата съдомиялна със сигурност ще реши този проблем.

В днешно време все повече хора предпочитат да ядат домашно приготвена храна, вместо да разчитат на ресторантите или топлите витрини в магазините. Причините са очевидни – по-малко разходи и по-здравословен начин на хранене.

Макар готвенето у дома да предлага множество предимства и да е удоволствие за запалените кулинари, то си има своите недостатъци.

Всички съдове, които сте използвали в процеса на готвене, както и тези за консумация на храната, трябва да бъдат измити. За мнозина именно това домашно задължение се оказва най-неприятно и досадно.

За щастие съвременният пазар вече предлага изобилен набор от съдомиялни машини, които да ви улеснят в миенето на всички чинии и прибори след ядене. Те набират все повече популярност и можете да ги срещнете както в големите ресторанти, така и в голяма част от домовете.

Вероятно най-предпочитаният модел от всички съдомиялни е свободностоящият. Сам по себе си той крие много предимства, които го карат да изпъква сред останалите продукти на пазара.

Ако се чудите дали имате нужда точно от свободностояща съдомиялна или вече сте се насочили към такава, но все още изпитвате колебания – имате късмет!

В този наръчник ще ви запознаем с най-важната информация, която трябва да знаете за този вид уреди, а накрая сме ви подготвили и някои предложения, които се нареждат сред най-добрите на пазара у нас.

Какво представлява свободностоящата съдомиялна и какви са нейните предимства?

Накратко казано, свободностоящите съдомиялни са един от видовете съдомиялни, които ще срещнете на пазара. Те работят на същия принцип като останалите подобни уреди, с единствената разлика, че са обособени като самостоятелни машини.

Главното им предназначение е да ви улеснят в домашните задължения, като мият мръсните съдове вместо вас. По този начин те ви спестяват не само време, но и намаляват сметката ви за вода, която може да се окаже доста висока ако миете чиниите на ръка под течаща вода.

В случай, че се чудите защо точно този вид съдомиялни са толкова предпочитани ви препоръчваме да обмислите следните предимства.

Гъвкавост

За разлика от вградените съдомиялни или съдомиялните-чекмеджета, свободностоящите уреди са подвижни и позволяват повече възможности за позициониране.

Това е изключително подходящо за тези от вас, които често сменят своето жилище или живеят под наем и не могат да си позволят ремонт.

Ако инвестирате в самостояща съдомиялна ще можете да я използвате дори и при непредвидени обстоятелства, когато трябва спешно да смените мястото.

Разбира се, те се нуждаят от достъп до вода и дренаж. Ако тези условия са налице, то свободностоящата съдомиялна ще ви свърши работа навсякъде.

Повечето от тях позволяват и монтиране на определено място в композицията на кухнята, като например под плота. Тази възможност осигурява допълнителна гъвкавост и на практика изпълнява и функцията на вградената съдомиялна, чиято главна характеристика е, че се вписва по-гладко сред останалите уреди.

Е, това е възможно и със свободностоящата съдомиялна. Все пак имайте предвид, че вероятно ще се наложи да премахнете горния капак ако възнамерявате да я позиционирате под кухненския плот.

Разнообразие

Както вече стана ясно, този вид съдомиялни са най-популярните на пазара у нас.

Може да сте сигурни, че ще намерите широк набор от уреди, сред които да направите своя избор.

Те се откриват изключително лесно в магазините, а освен това се предлагат и на различни цени.

Тъй като са най-разпространени, за този тип съдомиялни има и най-много резервни части, както и най-много професионалисти, които да могат да ви помогнат при евентуален проблем.

Доста често при вградените съдомиялни е нужно да разместите голяма част от кухнята, за да стигнете до мястото, което има нужда от ремонт.

При свободностоящите съдомиялни такъв проблем не съществува, което ще ви спести доста главоболия.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на свободностояща съдомиялна?

Разбира се, самостоящите съдомиялни на пазара значително се различават по своите характеристики.

За да сте сигурни, че инвестицията ви ще бъде оправдана и ще ползвате дълги години вашата покупка, ви препоръчваме да обмислите внимателно спецификите на вашия избран продукт.

Размер и капацитет

За разлика от съдомиялните за вграждане, които се произвеждат в различна големина, за да паснат на отворите в отделните кухни, свободностоящите съдомиялни имат стандартен размер.

Повечето подобни продукти на пазара са с ширина от 60см и височина от 80 до 85см. Разбира се, може да срещнете и по-големи или по-малки съдомиялни от този вид, но това са по-скоро изключения.

Що се отнася до капацитета на машината, тя е от изключителна важност. Все пак не искате да се сдобиете със съдомиялна, която да се окаже прекалено малка и да не побира всички мръсни съдове.

Запомнете, че капацитетът на съдомиялните обикновено се измерва в “комплекти”.

Един комплект включва приборите и съдовете, които един човек би използват за консумацията на тристепенно меню. Това включва една голяма и една малка чиния, купа, чаша и приборите, които ще се използват по време на хранене.

Чрез тази мерна единица производителите и самите купувачи си спестяват нуждата от това да броят всеки един съд поотделно.

Препоръчваме ви да съобразите броя на комплектите с броя на членовете във вашето семейство. След като сте наясно колко души обикновено сядат на масата у дома е най-удачно да прибавите още поне два комплекта за случаите, когато посрещате гости.

За пример, ако сте член на четиристепенно семейство е най-подходящо да се насочите към съдомиялна, която побира шест комплекта. Така ще сте сигурни, че машината ще се справи със съдовете дори и в непредвидени ситуации и неочаквани посетители.

Мощност

Тъй като свободностоящите съдомиялни са обособени като отделни кухненски машини, тяхната мощност не се различава особено от тази на останалите уреди.

Тук трябва да обърнете внимание най-вече на енергията, която машината използва по време на работа.

Всяка съдомиялна трябва да се предлага и продава с етикет, който показва нивото на енергоспестяемост и е съобразен с европейските стандарти.

В зависимост от това колко енергия харчи продуктът и колко природосъобразно работи, той ще попада в една от седемте степени – от A до G.

Както вероятно се досещате, най-удачно е да се стремите към съдомиялните от клас А, тъй като те работят най-екологично.

Функции

Свободностоящите съдомиялни често са снабдени и с допълнителни функции, които да улесняват боравенето с тях.

Тук вашите лични предпочитания ще изиграят най-голяма роля – помислете добре кое е най-важното за вас и как си представяте вашата бъдеща съдомиялна.

Много от тях разполагат със защита от протичане, която може да се окаже много полезна ако кухнята ви не е с добро уплътнение.

Други, пък, издават звуци при завършване на програмата или когато имат нужда от презареждане с препарат.

Може да срещнете и съдомиялни, които разполагат с няколко степени на работа и индикатори за нивото на изплакване на съдовете.

Ако искате да сте максимално практични и природосъобразни, може да се насочите към машина, която е снабдена с функцията за отложен старт.

Така ще имате възможността да настроите съдомиялната предварително и тя да започне работа в определен час – през нощта, когато потреблението на енергия е по-евтино, или през деня, когато всички са на работа и шумът няма да пречи.

Със сигурност е удачно да помислите и за съдомиялна, която разполага с LED осветление. По този начин ще можете да използвате машината дори когато е тъмно и ще имате по-добра видимост във вътрешността на уреда.

Не на последно място е редно да споменем и регулируемите поставки и решетки.

Те са необходими когато искате да измиете едновременно съдовете за хранене и тези за готвене, тъй като те значително се различават по размер.

Инсталация

Макар да не изискват специално вграждане в кухненската композиция, самостоящите съдомиялни също имат нужда от внимателно обмисляне що се отнася до позиционирането.

Когато избирате съдомиялната винаги съобразявайте дали тя ще се побере и дали е подходяща за мястото, където искате да я инсталирате.

То задължително трябва да бъде близо до източник на вода и има нужда от дренаж. Уверете се, че при инсталацията на съдомиялната ще можете да свържете тръбите безопасно, без да ги опъвате излишно.

Някои от производителите и магазините за съдомиялни предлагат и инсталация на продукта при покупката му. Препоръчваме ви да се възползвате от уменията на професионален водопроводчик или монтьор, ако имате тази възможност.

Добрата новина е, че, както вече споменахме, свободностоящите съдомиялни са лесно подвижни и позволяват повече гъвкавост. Това означава, че при ремонт на кухнята или преместване, винаги можете да смените позицията на машината и да я инсталирате наново.

Как да се грижите за свободностоящата съдомиялна?

Колкото и добра да е вашата съдомиялна, без нужната поддръжка нейната работа ще западне с времето.

Постепенно съдовете няма да излизат блестящо чисти, а самата машина може да издава лоша миризма. Възможно е да забележите и натрупани остатъци от храна, които могат да запушат миялната и тя да се наводни.

За да предотвратите всички тези неприятни ситуации ви препоръчваме редовно да се грижите за нейната поддръжка.

На първо място е важно да изпразните цялата миялна и при възможност да я изключите от захранването, за да не пострадате по време на почистването.

Обърнете внимание на запушалката или филтъра.

Той се намира в долната част на съдомиялната, затова вероятно ще се наложи да разместите рафтовете, за да стигнете до него. Ако забележите натрупани остатъци от храна или друг вид замърсяване ги премахнете и го накиснете в топла, сапунена вода за десетина минути.

Ако все още има остатъци, можете лекичко да ги премахнете с четка за зъби. Бъдете внимателни, тъй като филтрите може да са доста крехки.

Степента, до която може да разглабяте самата миялна, зависи от самия продукт. Може да се насочите към по-проста машина, където само рафтовете могат да се премахват. По-сложноустроените машини, обаче, позволяват цялостно разглабяне, което прави възможно и по-пълноценното почистване.

Друг начин да премахнете мръсотията и лошата миризма е като пуснете съдомиялната да работи без да я зареждате със съдове.

При изплакването може да добавите само една чаша, пълна с бял оцет, който спомага за премахването на застояли мазнини. Не ви препоръчваме да използвате този метод повече от веднъж месечно, тъй като белият оцет е вид киселина и може и да повреди машината в дългосрочен план.

Вместо оцет може да използвате сода, като я поръсите по долната част на съдомиялната и пуснете програмата за изплакване.

Разбира се, правилната грижа за съдомиялната трябва да е ежедневна.

Докато ползвате машината по предназначение и миете съдовете си с нея, е добре да положите допълнителни усилия, за да сте сигурни, че съдомиялната не се натоварва.

Преди да я заредите е добре да премахнете всички по-големи остатъци от храна по съдовете. По този начин възможността от запушване на машината е далеч по-малка.

Старайте се да не презареждате съдомиялната с мръсните съдове.

Ако поставите прекалено много чинии и прибори, те няма да се изчистят добре и ще се наложи или да ги миете на ръка, или да пускате още една програма на машината.

 

Е, надяваме се този наръчник да ви бъде от полза в избора на вашата нова свободностояща съдомиялна.

Ако все още се чудите от къде да започнете ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения…

1. Съдомиялна Gorenje GS62040SТази съдомиялна предлага 5 програми на работа, сред които “екологична” и “интензивна”. Разполага с механичен, полувграден контролен панел, който ще откриете в горната част на машината. Способна е да издава звук, с който да известява за края на програмата, и попада в клас Е според новите европейски стандарти.
Купи сега

2. Съдомиялна Miele G 7310 SC AutoDosСледващото ни предложение е съдомиялна с 10 програми на работа и капацитет от 14 комплекта. Вратата се отваря автоматично, което означава, че съдовете ви ще започнат да съхнат на въздух веднага след приключване на програмата. Разполага с екологични функции, сред които EcoFeedback и отложен старт.
Купи сега

3. Съдомиялна AEG FFB62700PMТази свободностояща съдомиялна е с капацитет от 15 комплекта и разполага с 6 програми на работа – Дезинфекциране, Еко, Автоматична, Интензивна, Бърза и Нормална.
Снабдена е с множество функции, сред които такава за автоматично изключване, индикации за оставащо време и за нужда от презареждане с препарат, както и функция за отложен старт, който може да насрочите с 24 часа напред.
Купи сега

4. Съдомиялна Whirlpool WSFE 2B19Този продукт предлага 5 програми на работа и побира общо 10 комплекта за хранене. С мощност от 1900W, тя попада в клас F от новата европейска рамка. Разполага с функции за заключване за деца, отложен старт до осем часа, подвижни рафтове, енергоспестяема програма и други.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Съдомиялна Hansa ZWM416WHСледващото ни предложение е свободностояща съдомиялна с капацитет от 9 комплекта. Машината предлага 6 програми на работа, сред които са екологичната и тази за интензивно почистване. Според новите европейски стандарти машината е от клас Е и е снабдена с поставка за плотове, индикация за презареждане, защита от протичане и други.
Купи сега


6. Съдомиялна Hotpoint-Ariston Hsfo 3T235 WcПоследното ни предложение е съдомиялна с капацитет от 10 комплекта за хранене. Снабдена е с 6 програми на работа и функция за автоматично изключване. Разполага също с индикатор за отброяване, както и с настройка за отложен старт, за да я използвате в най-удобното за вас време.
Купи сега

5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!