Всички категории

7-те Най-Добри Винтоверти

Вентовертът е електрически инструмент с висок въртящ момент, който позволява лесното отвиване и завиване на винтове в различни повърхности.


Ако сте решили да купувате винтоверт – независимо дали за себе си или като подарък за някого – но не знаете откъде да започнете, в това ръководство ще ви помогнем.

След прочитането му ще можете да направите информирана и правилна покупка.

Винтоверт или бормашина

Винтовертите и бормашините изглеждат много сходно на пръв поглед – като някои производители често пускат и комбинирани модели – но имат своите разлики.

Бормашина

Използва се за завиване на винтове и за пробиване на дупки най-вече в строителството. В бормашините могат да се монтират бургии и битове с различни размери.

Обикновено те са по-големи и тежки от винтовертите и в повечето случаи не вършат толкова добра работа за завиване и отвиване.

ВинтовертТози малък и удобен електрически инструмент има една основна задача – да завива и отвива винтове. Това е и причината някои хора да ги наричат електрически / акумулаторни отвертки.

Подобно на бормашините, винтовертите използват ротационна сила, но за разлика от първите имат и удар, т.е. завиват по-ефективно винтовете без да се изяждат главите.

По същия начин винтовертът се справя и с отвиването на винтове без да поврежда главите. Винтовертите не работят със същите битове използвани при бормашините, ами с ударни битове с шестоъгълни глави.

Освен това ударът им е сравнително шумен и ако работите по-дълго време е препоръчително да защитите слуха си.

Безжични и жични винтоверти

Когато избират винтоверт повечето хора предпочитат безжичните модели, които се захранват от акумулаторни батерии.

Безжичните винтоверти ви дават много по-голяма свобода на работа и движение, особено ако работите в по-големи пространства.

Жичните модели вероятно ще ви забавят в такива случаи защото ще трябва да търсите контакти или да включвате удължители.

Безжични винтоверти (Акумулаторни винтоверти)Безжичните винтоверти могат да завият винт в почти всяка повърхност и подобен инструмент би бил много полезен за всеки професионален или домашен майстор.

Акумулаторните модели модели се справят най-добре със завиването на винтове в по-твърди повърхности, но могат да се използват и за по-лека работа с меки повърхности и материали.

Имайте предвид, че те могат да загреят ако се опитвате да завиете дълъг винт в твърда повърхност – ако топлината е основният враг на всеки електрически инструмент.

Затова ако забележите, че винтовертът ви загрява по време на работа – давайте му кратки почивки за да се охлади или просто използвайте жичен винтоверт за конкретната задача.

При безжичните винтоверти се гледа волтажът (V) и рейтингът на акумулаторната батерия (Ah).

Жични винтоверти

Жичните винтоверти са най-често използвани в работилници и гаражи.

Те не са подходящи за ползване в големи проекти и помещения заради ограниченията на кабела – в такива случаи е по-удачно да се използва безжичен модел. Винтовертите са изключително полезни инструменти, които могат да завият и отвият винтове във всякакви повърхности, което означава, че можете да вземете такъв и за своята лодка.

Жичните модели имат много по-добра система за смяна на скоростите и съответно те са много по-хладни от безжичните, т.е. могат да работят дълго време без да прегряват.

Но в повечето случаи те са и по-тежки.

Кой вид винтоверт да изберете


Изборът на винтоверт е сравнително лесен – всичките имат еднакви размери и форма, подобно на всички електрически инструменти за използване с една ръка.

Освен това работят само с един универсален размер битове с шестоъгълни глави.

Шумът при повечето модели ще е сравнително еднакъв, така че при продължителна работа е добре да ползвате средства за защита на слуха.

Нека все пак разгледаме предимствата и недостатъците на жичните и безжичните винтоверти.

Жичните модели са по-евтини и могат да работят по-дълго време без да е необходима почивка заради риск от прегряване.

За сметка на това са по-тежки и кабелът може да се окаже голяма пречка за някои хора. Тези винтоверти не са толкова разпространени колкото безжичните, но въпреки това се продават и намират своето приложение.

Безжичните винтоверти са по-скъпи (все пак в комплекта има акумулаторна батерия, понякога дори и втора, както и зарядно) и изискват зареждане на батериите преди използване. За сметка на това са по-леки и удобни за носене.

Безжични винтоверти на 12VВинтовертите, които работят на 12V са по-малки, леки и компактни от моделите на 18V. Те са подходящи за всекидневни задачи из дома и за завиване на винтове в среднотвърди повърхности и материали.

Обикновено нямат необходимия въртящ момент за завиването на дълъг винт в твърда повърхност.

Безжични винтоверти на 18V+

Моделите на 18V (или повече) са много по-мощни от тези на 12V. Те могат да завиват дълги винтове във сравнително твърди материали и повърхности.

Лимитите на тези винтоверти се достигат когато се завиват дълги винтове в твърди повърхности един след друг – те прегряват и трябва да им се даде кратка почивка с цел охлаждане.

Какво да търсите в един винтоверт

Нека ви представим някои от ключовите характеристики и фактори, които притежава добрият винтоверт.

Въртящ момент

Това е основната характеристика за измерване мощността на винтовертите, тъй като именно въртящият момент е основното им предимство пред останалите подобни електрически инструменти.

Измерва се в нютон-метри (N·m) и винтовертите имат доста.

Моделите на 12V лесно достигат между 85 и 135.

Тези с по-силните мотори на 18V могат да достигнат между 150 и 225 нютон-метра въртящ момент, което е достатъчно за завиване на дебел винт в много твърд материал.

Мощността и въртящият момент на жичните винтоверти обикновено се представят във волтове

Така жичен винтоверт с мотор с мощност от 9V (волта) има въртящ момент от 950 нютон-метра.

Жичните модели обикновено са много по-мощни от безжичните.

Удари в минута (IPM)

Тъй като ударните винтоверти са част от голямото семейство на електрическите инструменти, някои производители ще изписват и ударите в минута на модела за по-лесно сравнение.

Както се досещате те показват колко удара ще направи вътрешният чук на винтоверта за 60 секунди.

Колкото повече удари в минута – толкова по-бързо винтовертът може да пулсира.

При повечето ударни винтоверти се дава IPM без товар, т.е. ударите в минута докато винтовертът е във въздуха. Обикновено моделите на 12V и 18V имат между 1750 и 3750 IPM.

Повече удари в минута означава, че ще можете да завиете или отвиете упоритите винтове по-бързо за същия въртящ момент.

Обороти в минута (RPM)

Съвременните безжични винтоверти пестят батерия като не предоставят максималните обороти за минута наведнъж. Затова и повечето модели имат три или повече степени на въртене, които се пускат с по-силното натискане на спусъка.

Ниските обороти обикновено са между 800 и 850 RPM, докато максималните обороти (без товар) могат да бъдат над 3000 RPM.

Както може би предполагате по-високите обороти означават, че винтовертът ще свърши по-бързо работата. Въпреки това оборотите в минута не са толкова важен фактор при винтовертите, колкото са при бормашините например.

Всъщност прекалено високи обороти още на първата степен може да доведе до изяждане главите на винтовете или до съсипване на по-меките повърхности, в които се завива – все неща, които искате да избегнете.

Волтаж и ампераж

Безжичните винтоверти обикновено имат следните варианти: 12V, 18V, 20V и 24V модели, но най-популярните и разпространени са тези на 12 и 18 волта.

Жичните винтоверти могат да варират от 7 до 9 ампера.

Капацитет на батерията

Безжичните винтоверти имат акумулаторни батерии, чийто капацитет се измерва с ампер-часа (Ah). Колкото повече са те – толкова по-голям е капацитетът на батерията, съответно толкова по-дълго ще издържи на работа с едно зареждане.

Допълнителни екстри


Някои винтоверти имат вградена светодиодна лампа, която осветява мястото на работа – особено полезна при работа вечер или на по-тъмни места.

Предимствата на светодиодът са, че свети наистина ярко и освен това използва много малко от батерията.

Регулирането на силата пък ви позволява да настроите ръчно степента на силата, с която искате винтовете да бъдат завити. Подобна екстра е особено полезна ако използвате винтовертът за завиване в дърво.

Магнитното задържане на битовете също е полезна екстра, която ви позволява да сменяте различните битове само с едно движение – няма нужда да ги затягате или развивате.

Защитата от вибрации, която някои винтоверти имат пък намалява вибрациите, които се отдават към ръцете. Все пак не очаквайте да не усещате никакви вибрации при работа с винтоверт.

Ергономичният дизайн на някои модели може да улесни работата с тях и напрежението в ръцете при по-дълго държане.

Моделите с ключе за посоката на въртене ви позволяват само с едно натискане да изберете дали ще завивате или отвивате.

Плавният старт пък позволява на винтовертът да започне да се върти плавно и постепенно да вдига оборотите, вместо да развие максимални обороти с натискането на спусъка.

Винтовертите с тази екстра са особено безопасни за използване и предпочитани от професионалистите заради допълнителното удобство при работа.

Някои модели имат вградена спирачка, която позволява на главата да се върти веднага след пускане на спусъка. Това е особено полезно за хората, които завиват много винтове един след друг.

Повечето съвременни винтоверти имат някакъв вид спирачка, която да улеснява и забързва работния процес.

Някои безжични модели показват колко заряд е останал в батерията. Така можете спокойно да планирате работата си и да прецените кога ще ви се наложи да смените или презаредите батерията.

Куфарчето за лесно пренасяне е екстра, включена в комплекта на много винтоверти. Така освен, че ще пренесете инструмента по-лесно, всичко остава добре организирано и на едно място.

Най-добрите винтоверти на пазара

Ако все още изпитвате затруднения в избирането на подходящия винтоверт, нека ви представим някои от най-добрите модели, които към момента можете да намерите на пазара. Гарантираме ви, че който и да изберете от тях – няма да съжалите.

1. Bosch Professional GSR 12V-15


Винтоверт от професионалната серия на Бош – подходящ както за професионалисти, така и за домашни майстори. Захранва се от акумулаторна батерия и е подходящ за работа с дървени, метални, пластмасови и стоманени повърхности.

Има бърз 10-милиметров патронник. Корпус от лека, но здрава пластмаса и метал. Диаметър при пробиване в стомана – 10 милиметра, а в дърво – 19 милиметра.

Максималната скорост, която развива винтовертът е 1300 оборота в минута, а захранващото напрежение е 12 волта. Има 21 нива на въртящ момент.

Акумулаторната батерия е с капацитет от 2 ампер/часа и има резервна включена в комплекта.
Купи сега

2. Steinhaus PRO-CD144-2


Този модел е по-подходящ за хоби и домашна употреба. Захранван е от акумулаторна батерия и може да се използва за дървени и метални повърхности.

Патронникът е с размер от 10 милиметра и е бърз. Има вградена светодиодна лампа. Корпусът е изработен от пластмаса.

Диаметърът за пробиване в стомана е 10 милиметра, а в дърво 22 милиметра. Развива 1300 оборота в минута, а захранващото напрежение е 14.4 волта.

Разполага с 20 нива на въртящ момент. Максималният въртящ момент е 23 нютон-метра. Акумулаторната батерия е литиево-йонна с капацитет от 1.3 ампер-часа и се зарежда за един час.

Има включена резервна батерия в комплекта.
Купи сега

3. DeWALT DCF880M2


Винтовертът е подходящ за професионална и домашна употреба. Захранва се от презареждаема батерия. Може да се използва за работа с дървени, метални, пластмасови и стоманени повърхности.

Теглото му е едва 1.5 килограма. Максималната скорост, която развива е 2300 оборота в минута, а захранващото напрежение е 18 волта.

Има 23 нива на въртящия момент. Акумулаторната батерия е с капацитет от 4 ампер/часа, а времето за зареждането й е 1 час.

Има включена резервна втора батерия.
Купи сега

4. Makita HP347DWE


Ударен винтоверт предназначен за професионална употреба. Захранва се от акумулаторна батерия и е подходящ за дървени и метални повърхности, както и зидария. Има бърз 10-милиметров патронник. Изработен от пластмаса и метал – има изключително удобен захват.

Теглото на модела е едва 1.5 килограма. Диаметърът за пробиване в стомана и зидария е 10 милиметра, а за дърво 25 милиметра.

Мощността на мотора е 300 вата, а захранващото напрежение 14.4 волта. Максималната скорост е 1400 оборота в минута. Акумулаторната батерия е литиево-йонна с капацитет от 1.3 ампер/часа.

Включена и втора батерия в комплекта.
Купи сега

5. Bosch EasyDrill 1200


Компактен винтоверт за домашна и хоби употреба. Захранва се от акумулаторна батерия и е подходящ за работа с дървени и стоманени повърхности.

Има бърз патронник. Корпусът е изработен от пластмаса и метал. Теглото му е само 1 килограм. Диаметърът за пробиване в стомана е 6 милиметра, а в дърво 20 милиметра.

Максималната скорост е 1650 оборота в минута. Захранващото напрежение на модела е 12 волта.

Разполага с 16 нива на въртящ момент. Акумулаторната батерия е литиево-йонна с капацитет от 1.5 ампер/часа.
Купи сега

6. Einhell TC-CD 18-2 LI-I


Моделът е акумулаторен и е подходящ за хоби употреба. Може да се използва за дървени и метални повърхности. Има бърз патронник с размер от 10 милиметра.

Притежава регулиране на скоростта. Корпусът му е изработен от пластмаса и метал. Максималната скорост е 1250 оборота в минута.

Захранващото напрежение на винтоверта е 18 волта. Разполага с 19 нива на въртящ момент.

Акумулаторната батерия е литиево-йонна с капацитет от 1.5 ампер/часа и 5 часа време за зареждане.
Купи сега
[/stu]

7. DWT 280 W


Моделът е електрически (жичен) с мощност от 280 вата. Има регулиране на въртящия момент посредством степени. Разполага с бързо затягащ патронник и електронен контрол на скоростта.

Вградено светодиодно осветление и гумирана ръкохватка за по-удобна работа. Дължината на кабела е 6 метра. Има защита от претоварване и прегряване.

Максималните обороти са 1400 в минута. Диаметърът на пробиване в стомана е 10 милиметра, а в дърво 20 милиметра. Моделът тежи 1.35 килограма.
Купи сега

3.4/5 - (37 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
4 Коментари
 1. Касим Фета пише

  Имам винтовер и гайковерт ербауер и искам да купя още една батерия 18 волта 2 ампер часа

 2. Майстора пише

  Забравихте PARKSIDE особено professional серията!

 3. Майстора пише

  *performance

 4. ДЕСИСЛАВ ЦВЕТКОВ пише

  МАКИТА 18v. Безотказна е. Работя повече от 5 години ежедневно при супер натоварен режим и нямам никакви проблеми с нея. За професионална дейност е просто уникална.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!