Всички категории

11-те Най-Добри Лаптопи За 2024

Съвременният човек е неизбежно свързан със заобикалящите го технологии. Голяма част от светът ни вече е виртуализиран. Именно затова, ако искаме да му се насладим пълноценно, трябва да разполагаме с необходимите инструменти за това…

Ако искате да извлечете максимума от виртуалните си преживявания, определено си заслужава да заложите на най-добрия лаптоп!

Разбира се, в общи линии всеки продукт на актуалния пазар ще ви свърши прилична работа. Ако не изисквате кой знае какво от един лаптоп, съществуват множество достъпни предложения, които никак не са за подценяване. (Можете да погледнете статията ни за Най-Добрите Евтини Лаптопи.)

В случай че държите на качеството и оценявате технологиите в дълбочина, просто няма как да се задоволите с нещо по-малко от най-доброто.

Устройствата от висок клас са способни да заличат границата между реалния и виртуалния свят. Благодарение на тях можете да се потопите във всяка една компютърна дейност, и то навсякъде и по всяко време. Заради тяхната съвършено фина работа просто няма да има какво да ви “извади”.

Компютърните технологии със сигурност са една от най-бързо развиващите се сфери в наши дни. Именно затова от месец на месец на пазара излизат все по-нови, по-мощни и по-усъвършенствани продукти.

Ако искате да бъдете в крак с времето си, със сигурност трябва да знаете как да се ориентирате в промените. Колкото и да се развиват, на този етап лаптопите все още се основават на няколко ключови компонента.

Подготвили сме това ръководство за да ви помогнем да се ориентирате сред многообразието от продукти. С негова помощ ще успеете да прецизирате своите желания и да подберете възможно най-подходящия модел за себе си.

А за да ви улесним максимално, най-долу ще споделим с вас няколко от най-добрите сред най-добрите актуални продукти в областта

Кои са основните ползи от добрия лаптоп?

Разбира се, всичко опира до въпроса за какво имате намерение да използват своя лаптоп. Ако сте попаднали тук обаче, вероятно искате нещо повече от обикновен инструмент за сърфиране в интернет.

Естествено, всеки конвенционален лаптоп може да задоволи нуждите на средностатистическия потребител.

В случай че търсите нещо повече обаче, определено си заслужава да се обърнете към моделите по-висок клас.

Те са способни да ви донесат серия неизброими ползи. В пъти по-бързото сърфиране във и извън интернет едва загатва за потенциала, който висококласните лаптопи крият.

С тяхна помощ имате възможност да използвате някои доста по-сериозни програми. Програмите за видеообработка и стрийминг са само част от тях.

Гейминг възможностите са изцяло различна вселена. Ако сте привърженици на гейминга, е просто задължително да се сдобиете с достатъчно оперативна машина.

В противен случай просто ще се лишите от възможността да преживеете някои от по-взискателните (и на свой ред висококласни) игри. Да не говорим, че в някои случаи дори и по-леките новоизлезли игри ще ви бъдат спестени…

Светът на съвременния софтуер ще бъде в краката ви, стига да си подберете подходящия лаптоп.

По-дълбокото визуално и звуково преживяване е изцяло различен фактор, който разграничава добрите от посредствените лаптопи. Качественият продукт предразполага потребителя към себе си – както сетивно, така и емоционално.

В много от случаите лаптопите от по-висок клас са много по-удобни и изкушаващи за употреба. С тях се взаимодейства много по-интуитивно, бързо и ефикасно.

Повярвайте ни, тези устройства крият екстри, за които дори не сте предполагали.

А тъкмо те ще превърнат цялостното ви преживяване в нещо тотално различно.

Разбира се, ако професионалните ви занимания изискват от вас стабилна машина, няма какво да умувате. Потребителското удоволствие обаче също в никакъв случай не е за пренебрегване.

Ако си подберете наистина добър лаптоп, самото време, което прекарвате с него, ще ви убеди, че машината си заслужава.

За какво трябва да помислите преди покупката на един лаптоп?

Естествено, за да направите добър избор, трябва да бъдете добре информирани. Преди обаче да се насочите към магазина, има няколко ключови въпроса, които засягат изцяло и единствено вас.

Когато си дадете сметка за някои страни от покупката на един лаптоп предварително, определено ще улесните избора си. Познавайте себе си добре и лесно ще познаете своя модел.

Вашите нужди

Първото съображение, което да сложите в кошницата си, опира преди всичко до собствените ви желания и потребности. Преди да се насочите към магазина, трябва да имате ясна представа за какво имате намерение да използвате бъдещия си лаптоп.

Ако не знаете точно какво искате и какво планувате да правите с устройството си, няма как да установите към кои модели да се насочите. Когато сте наясно със себе си обаче, бързо ще отсеете многообразието от продукти.

Добрият лаптоп поначало поддържа високи характеристики по всичките си параметри. Въпреки това обаче в повечето от случаите производителите създават своите модели с оглед на конкретен потребителски интерес.

Именно затова е силно вероятно да попаднете на множество различни модели, които са специализирани за определени компютърни дейности.

От тях се очаква да ги извършват максимално пълноценно, докато междувременно поддържат сравнително ниска пазарна цена. Именно затова в повечето случаи различните модели залагат на високото представяне в конкретни отношения.

За да го постигнат, те подсилват определени компоненти от компютърната система, докато оставят другите на заден план.

Вие със сигурност знаете достатъчно добре точно за какво можете да използвате един лаптоп. Дали устройството ви е потребно за работа, за видео обработка, за гейминг, за учене, за стрийминг – всичко това има значение.

Помислете си внимателно точно какви дейности очаквате да извършвате с помощта на бъдещата си придобивка. Това ще ви насочи към конкретни модели и ще ви спести необходимостта да отделяте внимание на всички останали.

Стабилният процесор в общи линии винаги е от полза. Ако сте привърженици на гейминга обаче, ще се нуждаете също от стабилна видеокарта и достатъчно работна и хранилищна памет. Добрият дисплей в много от случаите не е само бонус – неговата подкрепа често успява да повиши представянето на потребителя.

Същите изисквания имат и програмите за видеообработка и стрийминг, както и някои професионални работни програми. Останалите задачи вече стават по-леки…

Вашият бюджет

Разбира се, другият ключов фактор, който трябва да сложите на везните си, винаги ще бъде вашият собствен бюджет. Неговите граници са може би най-доброто сито за многообразието от предложения, с които съвременният пазар ни залива непрекъснато.

Съветваме внимателно да помислите точно колко средства сте готови да отделите за предстоящата си покупка. Това определено ще ви помогне да канализирате както търсенето, така и избора си.

Надали ще ви изненадаме, като ви кажем, че цените на лаптопите варират от няколко стотин до няколко хиляди лева. Именно затова се оказва, че в магазина се предлага по нещо за всеки.

Комбинацията между необходимост, желание и възможност всъщност определя правилния избор. Огледайте внимателно продуктите на пазара и сред тях гарантирано ще намерите точно това, което търсите.

Прецизирайте внимателно характеристиките, които са важни за компютърните дейности, които практикувате. По този начин ще можете да си спестите малко излишни средства от излишни функции, които никога няма да използвате.

И вземете още нещо предвид…

Да, компютърните технолгоии действително се развиват изключително скоростно. Това означава, че новите модели остаряват доста (понякога прекалено) бързо.

Въпреки това обаче, ако се сдобиете с достатъчно читав лаптоп, той ще ви служи години наред. Съветът ни е да заложите на възможно най-качествения продукт, който отговаря на потребностите ви.

Приемете тази покупка като инвестиция и със сигурност ще останете доволни. Ежедневната работа, която тази машина ще върши вместо и заедно с вас при всички положения си заслужава.

Бъдете съобразителни навреме и гарантирано няма да съжалявате впоследствие!

Какво трябва да вземете предвид при покупката на един лаптоп?

Да си дойдем на думата. Лаптопите са технологично сложни устройства, чиято компютърна система се състои от множество различни компоненти. Добре е да сте наясно поне с основните от тях, тъй като именно от тях зависи представянето на машината.

В тази секция ще ви обърнем внимание на ключовите характеристики и особености на лаптопите. Това са параметрите, за които определено си заслужава да следите по време на търсенето си. Знайте какво искате, обърнете им внимание и със сигурност ще откриете най-подходящия лаптоп за себе си.

Операционна система

Преди да започнете да подбирате останалите параметри на бъдещия си лаптоп, е най-добре да си набележите операционна система.

В момента съществуват четири основни компютърни операционни системи, между които можете да изберете. Това са, разбира се: Windows, MacOS, Chrome OS и Linux. Естествено, те си имат както предимства, така и недостатъци.

Windows е може би най-популярната операционна система. Ако работите с приложенията на Microsoft, това е най-добрият ви избор.

Повечето лаптопи, на които ще попаднете по време на търсенето си, вероятно така или иначе ще вървят заедно с Windows. Именно затова изборът ви в никакъв случай няма да бъде ограничен.

MacOS е операционната система на Apple. Много специалисти казват, че тя е много по-удобна от Windows, но за сметка на това е тясно свързана с хардуера на компанията.

MacOS действително е изключително приятелски настроена операционна система, която обаче върви задължително с MacBook. Apple използват собствени чипове за устройствата, които произвеждат. Именно затова те са си изцяло отделна категория на пазара.

Ако вършите повечето си компютърни задачи през уеб браузър, Chrome OS е чудесен избор за вас. Лаптопите с тази операционна система, наречени Chromebook, са сред най-евтините и същевременно мощни устройства, които можете да намерите. Този вариант определено си заслужава, ако разполагате с по-ограничен бюджет.

Приложения като Creative Suite или Microsoft Office обаче няма да работят. Някои приложения имат версия за андроид, която можете да инсталирате и на Chromebook, но това невинаги е най-удачният вариант.

Ако не се нуждаете от MS Office и нямате нищо против кривата на обучение, можете да инсталирате Linux на почти всеки лаптоп. Единствената уловка е, че много от популярните приложения не се поддържат от Linux. Въпреки това обаче в повечето случаи можете да им намерите доста добри безплатни алтернативи с отворен код.

Процесор

Може би най-големият въпрос след операционната система на един лаптоп засяга неговия процесор. Разбира се, съществуват множество варианти, но големите производители на пазара в момента са два: Intel и AMD.

Основните актуални процесори на Intel са Core i3, Core i5, Core i7 и Core i9. И сами се досещате, че Core i3 е най-маломощният, а Core i9 – най-мощният.

В рамките на всяка от тези линии чипове обаче Intel използва поредица от цифри и букви. Те обикновено съдържат информация за възможностите на съответния чип, както и кога е излязъл на пазара.

Взимаме за пример Intel Core i5-12510U. Първите две цифри (12) се отнасят до поколението. Следващите две или три цифри (в случая 510) са свързани с производителността. Колкото по-високи са тези числа, толкова по-мощен е чипът.

Имайте предвид обаче, че мощността засяга само определената линия чипове. Core i5 поначало са по-маломощни от Core i7 например. И разликата помежду им е по-голяма от разликата между два чипа от една и съща линия.

Последната буква в края на наименованието (U) обозначава предназначението на чипа. Вариантите са Y, U и H.

Чиповете от серия Y са оптимизирани с оглед живота на батерията. Допълнителният живот на батерията обаче идва за сметка на по-малката производителност.

Чиповете от серия H са оптимизирани за производителност, а чиповете от серия U са най-енергийно ефективни.

Наименованията на AMD процесорите са изцяло нов шифър. Взимаме за пример AMD Ryzen 5 7600X.

7-ицата означава поколението (по-високата цифра е по-добра), а 6-ицата – мощността. 3 или 4 са по-слабите процесори, 6 са онези със средна мощност.

Прескачаме незначителността на двете нули. “X” говори за висока производителност. Алтернатива е буквата “U”, която означава свръхниска мощност.

Ако просто сърфирате в интернет, няма да намерите особена разлика между еквивалентните линии чипове на Intel и AMD. Графичната производителност на AMD обаче е по-висока. Геймърите предпочитат AMD.

Хранилище

Твърдият диск на един компютър е мястото, на което съхранявате всичките си данни. Най-разпространеният избор в наши дни е SSD, въпреки че някои бюджетни лаптопи все още използват въртящи се дискове (HDD).

Ако можете да си го позволите, изберете SSD диск с поне 256 гигабайта. SSD дисковете са по-бързи. Особено ако използват NVMe връзка, която пренася данни във и от твърдия диск много по-бързо от по-стария стандарт, известен като SATA.

Съществуват и лаптопи със SSD, който използва NVMe връзка за операционната система, но и SATA диск за съхранение. Това в общи линии е най-доброто от двата свята – скорост, където е необходима, но и икономичност.

Ако си търсите по-бюджетен лаптоп, може да попаднете и на eMMC памет. Това все още е SSD, но е по-различно от NVMe и PCIe SSD. Подобна памет обикновено се среща в телефони, таблети и някои лаптопи (особено Chromebook).

Имайте предвид, че тази памет е вградена. Това означава, че не можете да я замените за повече обем, ако решите. Освен това знайте, че скоростта ѝ е по-ниска.

Въпреки това обаче eMMC дисковете са подходящи за леки лаптопи, които се използват преди всичко за сърфиране в интернет, работа с офис документи и т.н. Дори и при тези задачи би било по-добре да използвате SSD. Така или иначе обаче има и доста способни eMMC устройства.

Минималното пространство, което ви препоръчваме, възлиза на 256 GB. Ако разчитате повечко на облаци, можете да се справите и с по-малко. Планирате ли да инсталирате по-тежък софтуер или да съхраняването много снимки и видеа обаче, мястото ви бързо ще се изчерпи.

Разбира се, всичко винаги опира до вашите собствени потребности. Практиката обаче показва, че стандартизираното SSD хранилище удовлетворява повечето потребители. Подбирайте разумно и ви гарантираме, че ще останете доволни.

RAM

От какво количество RAM се нуждаете? Колкото повече – толкова повече!

Така наречената памет с произволен достъп, работна или оперативна памет, е тази, която вашият лаптоп използва, за да съхранява данни, докато процесорът ви върши нещо с тях.

Може да мислите за RAM-а като за бюрото си. Всички неща, с които работите в даден момент, трябва да са ви под ръка, нали? Ако пространството е твърде малко обаче, а вие се опитвате да го напълните с още неща, те започват да падат.

По същия начин, ако оперативната памет свърши, няма да можете да отворите повече табове в браузъра си. В краен случай лаптопът ви ще откаже и ще се рестартира, за да разтовари напрежението.

8 GB RAM би трябвало да са достатъчни за средностатистическия потребител на Windows. Надграждането до 16 GB обаче може да направи лаптопа ви много по-производителен (особена необходимост за геймърите).

Съветваме ви да проучите дали оперативната памет на даден лаптоп е запоена към дънната му платка. Ако е така, ще се лишите от възможността да надградите RAM-а му впоследствие.

Ситуацията отново опира до задачите, за които експлоатирате лаптопа си. Ако работите с по-взискателен софтуер, минимумът ще бъде 16 GB RAM. Вероятно обаче 32 GB ще ви оставят значително по-доволни. Стига да можете да си ги позволите, естествено…

Chrome OS поначало изисква по-малко RAM. Именно затова в един Chromebook обикновено можете да се справите прилично и само с 4 GB. 8 GB обаче щше ви позволят да държите повече отворени раздели в бразуъра си, без да забавяте работата си.

Препоръчваме ви да се стремите към работната памет от последното поколение DDR4. Тя е значително по-усъвършенствана от предходното DDR3 поколение.

Остарелите технологии обаче са рядкост в света на лаптопите. Новите продукти, които ще откриете по време на търсенето си, вероятно така или иначе ще бъдат подобаващо оборудвани.

Видеокарта

Дам, графичният процесор – другият ключов компонент, от който зависи производителността на бъдещия ви лаптоп. Е, поне с оглед на конкретни задачи.

Технически всички лаптопи имат графични карти. Повечето от тях обаче са вградени в дънната платка заедно с процесора. Така наречената “интегрирана графика” е подходяща за повечето потребители. Благодарение на нея можете да гледате HD филми и дори да се насладите на нелош геймплей при повечето по-семпли игри.

Ако сте привърженици на гейминга обаче или пък се занимавате с видеообработка, ще ви трябва лаптоп с отделна и много по-мощна графича карта. Големите производители на пазара в момента са AMD и Nvidia. Именно техните карти ще намерите в повечето съвременни устройства.

Ако лаптопът ви е базиран на Intel, вероятно ще бъде съчетан с графична карта Nvidia от линията GeForce. Обикновено става въпрос за една от картите Max-Q, която е енергийно ефективна – тъкмо това я прави подходяща за повечето лаптопи.

Обикновено ще срещнете Max-Q означението след останалия буквено-цифров код на една GeForce видеокарта. Картите Max-Q обикновено са с около 15-25% по-маломощни от настолните версии. Въпреки това обаче си остават достатъчно мощни като за гейминг, така и за видеообработка.

Основната линия сред графичните процесори на AMD се нарича Radeon. При нея картите варират от най-висок клас Vega и RX до картите от серия R, които отразяват схемата на именуване на Ryzen. Серията Radeon R9 е по-бърза и по-мощна от Radeon R7, която пък е по-мощна от Radeon 5 и т.н.

Ако нямате намерение да тормозите лаптопа си кой знае колко, вероятно ще се справите добре и с вградена графична карта. Ако обаче държите на високото представяне, ви препоръчваме да се насочите към моделите с външен графичен процесор.

Портове

Процесорът, RAM-ът, твърдият диск, видеокартата – разбира се, всички те ще окажат най-голямо влияние върху производителността на един лаптоп. Въпреки това обаче броят и видът на портовете, с които устройството разполага, също не са за пренебрегване.

От тях зависят възможностите за механична връзка, от които вашият бъдещ преносим компютър може да се възползва.

Със сигурност ще се нуждаете от поне един USB-C и един USB-A порт. От задължителните са също жак за микрофон и слушалки, както и възможност за USB-C зареждане и SD четец.

Това са в общи линии най-разпространените портове в наши дни, които обслужват повечето потребители. Именно затова ви насочваме към тях.

Препоръчваме ви лаптопи, които могат да се зареждат с USB-C. Информация за тази възможност можете да получите в описанието на съответния продукт.

Този метод за зареждане ви позволява да използвате преносимо зарядно устройство заедно с лаптопа си. Ако някога се нуждаете от малко допълнително време на компютъра си, а сте далече от електрически контакт, това е чудесен заместител.

Освен това обаче зарядните устройства с USB-C порт обикновено са по-евтини за подмяна. А в същото време е силно вероятно вече да ги използвате за зареждане на телефона си (ако сте потребител на Android).

В никакъв случай обаче не си позволявайте да купувате от онези евтини зарядни устройства, които можете да откриете в интернет. Некачествените зарядни устройства съсипват бързо не само себе си, но и лаптопа, до който се докоснат.

Ако ви се наложи да смените зарядното си, е много по-добра идея да отделите повечко допълнителни средства. За сметка на това обаче ще се снабдите със зарядно устройство директно от производителя.

В случай че сте привърженици на фотографията, ви съветваме да се погрижите лаптопът ви да разполага с четец за SD или microSD. Така ще можете много по-лесно да прехвърляте изображенията от фотоапарата към компютъра си.

Дизайн

Дизайнът на един лаптоп може да засяга множество аспекти на даден продукт. Именно затова ще се погрижим да ви обърнем внимание на няколко от по-ключовите фактори в случая.

Дали лаптопът ви е естетически издържан, е въпрос, който засяга единствено собствения ви вкус. Всички устройства, на които ще попаднете на пазара, се придържат към аналогичен външен вид. И всички те изглеждат съвременно, технологично и казано по-просто – добре.

Други въпроси, засягащи дизайна на бъдещия ви лаптоп, са далеч по-ключови.

От една страна, доста добра идея е предварително да помислите за размера на бъдещето си устройство. Ако имате намерение да разнасяте новата си придобивка повече, би било добре това да се случва без особени затруднения. В такъв случай ви препоръчваме по-компактните и леки модели.

Те със сигурност ще ви се сторят много по-удобни. Ако ежедневието ви изисква да ползвате лаптопа си в движение, те със сигурност са по-добрия избор. Още повече, че тези устройства до голяма степен се произвеждат именно за да бъдат винаги под ръка. Не мислите ли?

Така или иначе обаче трябва да имате предвид, че ако държите на по-високата мощност, е силно вероятно да ви се наложи да работите с по-масивен лаптоп. Хардуерът си е хардуер – тази мощност все трябва да се побере в определено тяло.

Други ключови въпроси, засягащи дизайна на един лаптоп, се свеждат до неговите клавиатура и тъчпад. В случая вашето собствено удобство трябва да бъде водещо.

Пръстите ви със сигурност ще свикнат, независимо в каква ситуация са поставени. Въпреки това обаче за всеки човек си има определено разположение на бутоните, както и размери на тъчпада.

Съветът ни е, стига да е възможно, да пробвате няколко различни модела. Така ще установите върху кой от тях ръцете ви се чувстват най-естествено.

Не пренебрегвайте дисплея – високото качество си заслужава средствата, доверете ни се.

Аксесоари и функционалност

Ако искате функционален лаптоп, неговото представяне далеч не е всичко. Добра идея е да помислите за различните аксесоари, с които можете да оборудвате устройството си.

Сред тях са, разбира се, допълнителна мишка, удобен калъф за пренасяне, може би допълнителна клавиатура. Така или иначе обаче ние искаме да отделим малко повече време на уебкамерите.

По някаква причина през 2023 г. все още има лаптопи, които са произведени без собствена вградена уебкамера. Това обаче си е необходимост, без която, както показаха последните години, не можем.

В повечето случаи уебкамерите ще ви предложат резолюция от 720p, особено при по-евтините модели. Ако не я използвате много или ако предпочитате да се криете зад размазания образ, това си е добър вариант. Може би обаче ще останете по-доволни, ако се насочите към моделите, чиято камера ви предлага резолюция от 1080p.

Нещо друго, за което можете да помислите, е пантата на лаптопа си. Тук вече опитът от първа ръка трябва да е водещият ви съветник.

Опитайте се да отворите модела, който ви интересува, с една ръка. Може би ви звучи глупаво, но повярвайте ни, да не можете да отворите лаптопа си с една ръка, е доста досадно.

Какво друго трябва да вземете предвид? Бихте могли да помислите за серия неща, които могат да наклонят везните ви в една или друга посока.

Сред тях могат да бъдат: дали имате възможност да носите лаптопа си с една ръка; дали лаптопът ви ще се чувства добре в определена раница; колко голям е тракпадът; дали бутоните са там, където ви харесват; клавиатурата комфортна ли ви е и т.н.

На част от тези въпроси вече ви обърнахме внимание, но имайте предвид, че те са водещи за функционалността на бъдещата ви придобивка. В никакъв случай не ги пренебрегвайте.

Как да се грижите за лаптопа си възможно най-добре?

Е, вече знаете всичко необходимо за лаптопите и техните особености. Разбира се, спестихме ви много от подробностите. Надяваме се обаче съветите ни да ви насоча към онова устройство, което е най-подходящо за вас самите.

Ако искате то да се представя на ниво обаче, трябва да полагате известно количество грижи за него. В тази секция сме ви подготвили няколко ключови съвета и насоки, които да направят поддръжката на новия ви лаптоп максимално лесна и ефикасна.

Пазете екрана си в добро състояние!

Ако искате екранът ви да бъде в добро състояние, трябва да го почиствате редовно. Внимателно избършете праха и петната с мека кърпа. За по-дълбоко почистване можете да използвате и неутрален почистващ препарат.

При всички положения обаче се погрижете да предотвратите проникването на течности в компютъра си по време на почистването.

За да съхраните екрана си за по-дълъг период от време, избягвайте силните светлини. Те със сигурност ще ускорят процеса на стареене. Най-добре е да използвате лаптопа си на място, което е далеч от пряката и силна слънчева светлина.

Редовно почиствайте клавиатурата си!

Замърсяванията на клавиатурата могат да доведат вашия лаптоп до сериозно късо съединение. За да поддържате клавиатурата си, е необходимо да използвате мека кърпа и четка.

С тяхна помощ редовно почиствайте праха по повърхността на бутоните. В никакъв случай обаче не пренебрегвайте и различните пролуки!

Ако се случи така, че в клавиатурата ви въпреки всичко се е събрала повечко мръсотия, не бързайте да действате сами. Съветът ни е да се обърнете към специалисти, които да разглобят устройството и да направят цялостно почистване.

Пазете батерията си!

Лаптопът ви неслучайно разполага с различни режими на работа. Използвайте ги по предназначение!

При повечето модели можете да изберете между: пестене на батерията, по-добра батерия, по-добра производителност и свръхпроизводителност. За да пестите енергията на лаптопа си, отидете върху иконката с батерията в лентата със задачи. Съветваме ви да използвате режима на пестене на батерията редовно.

Добра идея е също да се опитате да затворите приложенията, които не използвате. Също така изключете всички външни устройства, които не ви влизат в употреба. Можете още да намалите яркостта на екрана и др.

В PC Manager са зададени също различни режими на зареждане. Съветваме ви да активирате функцията за защита на батерията и след това да настроите определен режим.

Това може ефективно да намали производителността на машината и да съкрати времето на зареждане. Освен това обаче по този начин батерията ви ще си спести малко излишни усилия… а и живот.

Дръжте лаптопа си стабилен!

Всяка вибрация и разклащане на лаптопа по време на работа могат да доведат до повреда на твърдия диск. Именно затова ви съветваме да избягвате да местите лаптопа си твърде често и твърде рязко.

Освен това трябва да го изключвате временно, ако го вземате със себе си на неравен път или пък в други по-сурови и нестабилни условия.

За да поддържате безпроблемната работа на машината, ви препоръчваме веднъж седмично да оптимизирате дисковете ѝ. Можете да направите това по следния начин:

Отворете My Computer, с десния бутон цъкнете върху Windows (C:) и изберeте Properties. След това щракнете върху Tools, а после – върху Check. По този начин ще проверите дали дискът е повреден.

Ако е така, изберете опцията за оптимизиране, след това маркирайте драйвъра, който искате да оптимизирате и активирайте функцията. Това би трябвало да е достатъчно.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за лаптопите и тяхната употреба, както ви обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

1. Лаптоп Apple MacBook Pro 14


Откриваме с Apple MacBook Pro 14. Това е модел, произведен през 2021, който обаче все още се държи изключително високо в класациите. Това устройство върви с чип M1 Pro и се представя повече от невероятно. Централният процесор на този лаптоп е оборудван с цели 8 ядра, а графичният му процесор – с 14. На ваше разположение е предоставена работна памет от порядъка на 16 GB. Тя обаче се комбинира с 512 GB SSD за оптимална оперативна скорост. Високото представяне, потребителския комфорт и елегантността – получавате всичко в една страхотна машина.
Купи сега

2. Лаптоп Gaming Lenovo IdeaPad 3 15ACH6


Ако сте привърженици на гейминга, Lenovo имат предложение за вас. IdeaPad 3 15ACH6 е един чудесен лаптоп, произведен специално за геймърите. Това устройство върви заедно с високооперативния процесор AMD Ryzen™ 5 5600H. За оптимална скорост устройството разполага с 8 GB RAM и 512 GB SSD. А за да се насладите на невероятните графики, можете да разчитате на 4-гигабайтовия процесор NVIDIA® GeForce® GTX™ 1650. В комбинация със страхотния Full HD дисплей на лаптопа, тази видеокарта вади някои наистина невероятни графики.
Купи сега

3. Лаптоп Ultrabook Acer Aspire 3 A315-34


Ultrabook Acer Aspire 3 A315-34 е едно значително по-бюджетно предложение, което обаче също се представя на доста високо ниво. Това устройство върви заедно с процесор Intel Celeron и 15,6-инчов Full HD дисплей. Видеокартата на Intel се комбинира повече от чудесно с неговите възможности. На ваше разположение са предоставени 4 GB работна памет и твърд диск от 256 GB SSD. Ако нямате намерение да вършите чудеса с лаптопа си, това устройство ще ви остави повече от доволни – то комбинира простота и функционалност.
Купи сега

4. Лаптоп HP 250 G9


HP ви представят 250 G9. Това е лаптоп от среден клас, който можете да се справи освен с леките, и с някои от по-тежките задачи. Устройството е произведено с Intel® Core™ i5-1235U. Към процесора обаче вървят 8 GB работна памет от последно поколение, разбира се. Можете да пълните на воля 256-те му GB SSD. Този лаптоп е сравнително високооперативен за класа си, а в същото време е доста елегантен и удобен за употреба. На ваше разположение са предоставени множество портове, които да обслужат всичките ви нужди.
Купи сега

5. Лаптоп Lenovo IdeaPad 3 15ITL6


Lenovo продължават да ни изненадват с елегантност и оперативност. IdeaPad3 15ITL6 е един чудесен лаптоп, който се произвежда заедно с процесора Intel® Core™ i5-1135G7. Това устройство върви заедно с 15,6-инчов Full HD дисплей, който вади някои наистина чудесни образи в комбинация с графичната карта, отново произведение на Intel. На ваше разположение са предоставени цели 512 GB SSD, което ще се чудите какво да правите. В същото време оперативната памет на лаптопа възлиза на 8 GB DDR4.
Купи сега

6. Лаптоп HUAWEI MateBook D16


Лаптопът HUAWEI MateBook D16 е сред най-масивните устройства на пазара. С цели 16 инча този модел се нарежда почти наравно с някои настолни компютри. Full HD дисплеят му обаче в никакъв случай не отстъпва на специализираните екрани за компютър. Лаптопът е произведен с Intel® Core™ i5-12450H, разполага с цели 512 GB SSD и 8 GB работна памет. Може би най-голямата му екстра обаче е, че върви заедно с операционната система Windows 11 Home – последен писък на актуализациите.
Купи сега

7. Лаптоп Dell Alienware Area 51m R2


Искате космически лаптоп? Ето ви космически лаптоп! Dell Alienware Area 51m R2 е произведен за максимална производителност, така че да обслужва нуждите на най-големите ентусиасти. Моделът върви заедно с 5,1-гигахерцовия процесор Intel i7 10700K. Освен изключително мощния процесор обаче на ваше разположение са представени (молим ви, дръжте се) цели 2 терабайта SSD в комбинация с 32 GB RAM. А за да може картината на устройството да не отстъпва по нищо на неговото представяне, на 17,3-инчовия му Full HD дисплей се произвежда образ с помощта на невероятната 8-гигабайтова видеокарта Nvidia GeForce RTX2080 Super. Затегнете коланите! Излитаме!
Купи сега

8. Лаптоп Gaming Victus by HP 16-d0005nq


Въпреки че слизаме стъпало надолу, оставаме в категорията на сериозните машини. Представяме ви още един лаптоп, произведен специално за гейминг. Victus by HP 16-d0005nq е едно изключително стилно и високопроизводително устройство. Моделът върви заедно с Intel® Core™ i7-11800H. Освен невероятно мощния процесор обаче на вашите услуги са предоставени още 512 GB SSD и цели 16 GB RAM. За да бъде преживяването ви пълноценно обаче, на 16,1-инчовия Full HD екран на този лаптоп се проектира страхотен образ с помощта на 6-гигабайтовата видеокарта GeForce® RTX™ 3060.
Купи сега

9. Лаптоп Ultrabook LG Gram 14Z90Q


Ultrabook LG Gram 14Z90Q е устройство, което в никакъв случай не отстъпва на своите конкуренти. Този лаптоп обаче си има друга прицелна група. Устройството е свръхкомпактно, като в същето време успява да култивира наистина значителна производителност. Моделът върви с невероятен 14-инчов дисплей, който вади невероятна картина. В същото време е произведен с процесор Intel® Core™ i7-1260P, 16 GB RAM и 256 GB SSD. Ако си търсите модел, който да комбинира удобство, динамичност, функционалност и оперативност – това е устройството за вас.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

10. Лаптоп Intel NUC Rooks County Evo


Нали няма да ви шокираме, като ви кажем, че Intel не произвеждат единствено процесори, но и компютърни устройства? Intel NUC Rooks Country Evo е един чудесен лаптоп, който ви предлага невероятните 16 GB LDDR5 RAM. Междувременно, за да не отстъпва на скоростта на оперативната памет, твърдият диск на това устройство ви предоставя цял терабайт SSD. Процесорът е, разбира се, произведение на Intel, и при Turbo Boost може да достигне до работна честота от цели 4,7 GHz. А за да бъде картинката пълна, това страхотно устройство върви заедно с операционна система, и то не коя да е, а тъкмо Windows 11 Home.
Купи сега

11. Лаптоп Toshiba Tecra A40-J-10W


За десерт споделяме с вас един стабилен лаптоп, произведен от Toshiba. Tecra A40-J-10W е устройство, предвидено за употреба в по-динамична обстановка. Финият му дизайн и елегантни размери от 14 инча го правят подходящ за използване в общи линии навсякъде. Въпреки това обаче този модел в никакъв случай не отстъпва по своята производителност на големите. Устройството върви заедно с високооперативен Intel Core i7 процесор, 16 GB RAM и цели 512 GB SSD. Графичната карта също е произведение на Intel и се представя на доста добро ниво. Към продукта получавате също и операционната система Windows 10 Pro. Е, какво чакате още?
Купи сега

3.3/5 - (20 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
4 Коментари
 1. Ивайло Иванов пише

  Какъв и с каква мощност лаптоп е нужен за бърза работа с AutoCAD, Revit…, особено когато се налага бързо рендериране? Благодаря.

 2. Georgieva пише

  Здравейте, много полезни и практични съвети. Особено за дами лаици. Поздравления на екипа.

 3. Атанас пише

  По-добро от XPS няма 🙂

 4. zhivko пише

  Благодаря ви , бяхте ми полезни.пожелавам успех на сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!