Всички категории

8-те Най-Добри Мишки за Компютър и Лаптоп

Когато търсите най-добрите начини за обновяване на компютъра едва ли се замисляте в това да включите и мишката.


Все пак всички мишки са еднакви, нали? Да, но не съвсем.

Всъщност мишката е един от най-използваните компоненти от компютърните потребители.

Затова и не е удачно да работите с една и съща евтина мишка в продължение на години. Подмяната на мишката може да ви помогне да се чувствате по-комфортно докато работите или играете, освен това може да предотвратите бъдещо увреждане на пръстите и китките си.

Прочетете нашето ръководство и ще разберете защо е важно да сменяте мишката си периодично и как да изберете най-подходящата.

Изберете мишка, която отговаря на вашите нужди

За повечето потребители стандартна мишка с три бутона (скролът между левия и десния бутон се натиска и служи като трети бутон) ще свърши добра работа.

Но за по-специфични задачи потърсете мишка с по-специален дизайн.

Мишки за игриЛюбителите на игри (т.нар. геймъри) винаги предпочитат специално създадените за тях мишки. Разбира се това е периферия – няма как да направи някого по-добър в игрите, но може да улесни и направи по-комфортни дългите часове прекарани в игра.

Най-добрите геймърски мишки са със силно изразена ергономична форма, която да не натоварва излишно китките и пръстите при дълги периоди.

Сензорът е висококачествен, което подобрява точността.

И най-хубавото е, че тези модели имат повече бутони, които най-често са програмируеми. Искате да извадите снайпера си по-бързо или да използвате аптечката, за да се излекувате преди да ви убият?

Подобни ситуации изискват бърза реакция защото дори и секунда може да бъде от значителна важност. Програмирате даден бутон на мишката и само с едно натискане желаната команда е изпълнена.

Някои мишки дори имат допълнителен софтуер, който позволява цяло макро (съвкупност от команди) да се изпълнява с натискането на един бутон.

Мишки за пътуванеДруг основен тип мишки са тези за пътуване. Повечето от тях са просто стандартни модели с два или три бутона, които имат по-компактна и преносима форма.

Обикновено те са безжични, въпреки че някой могат да имат и тънък навиващ се кабел.

Цената им е достатъчно достъпна, че да можете да си позволите нова в случай, че я изгубите или забравите някъде.

Основната цел на мишките за пътуване е да са леки и компактни, за да се побират в малки и тесни пространства – например в чанта за лаптоп или дамска чантичка.

Съответно ергономията не е най-силната им страна.

Тези мишки са чудесни за хора, които пътуват често и използват компютър, но не са особено удобни и подходящи за дълго ползване.

Мишки с ергономична формаИ като споменахме удобство при дълго време ползване – ергономичните мишки откъм форма и дизайн са предназначени точно за това.

Те пасват в ръката и върху тях тя заема естествената си форма и по този начин се намалява до максимум стресът върху китките и пръстите.

Някои модели имат и допълнителни бутони, които са поставени на такива места, че да са удобни за натискане с определен пръст – най-обикновено палецът.

Разбира се, колко удобно ще натискате тези бутони и дали ще сгъвате и разгъвате пръстите си или не зависи от много фактори и най-вече от типа захват, който имате.

Някои потребители предпочитат да отпускат дланта си изцяло върху основата на мишката, докато при други тя е повдигната и тежестта пада основно върху пръстите, които обхващат корпуса и бутоните.

Размерът е важен фактор когато нещата опират до комфорт.

Също така много модели мишки идват във варианти за лява и дясна ръка. Ако търсите ергономична мишка най-добрият съвет тук е да се спрете на няколко модела и да отидете на място и да изпробвате всеки от тях – как стои в ръката и дали е достатъчно удобен.

В случай, че нямате опция да пробвате избраната мишка, поръчайте от онлайн магазин, за който знаете, че има добра репутация и политика за връщане на продукти.

По-висок DPI не винаги е по-добре


Една от основните характеристики на мишките (с която се рекламират повечето модели) е DPI – в превод точки на инч.

Най-просто казано това число показва колко далеч ще се придвижи курсора на мишката на екрана за всеки инч физическо движение върху повърхността.

Нека вземем за пример 4К екран с ширина от 3840 пиксела.

Мишка с 400 DPI трябва да се придвижи 10 инча по повърхността на бюрото или масата, за да видите как курсора стига от единия край на екрана до другия.

А какво движение трябва за мишка с 3000 DPI? Не повече от инч и половина.

И въпреки че повечето производители се стремят да наложат идеята, че колкото повече DPI – толкова по-добре, реално не е така.

DPI показва колко бързо може да се придвижи курсора по екрана, но не винаги по-голям DPI е за предпочитане.

Най-добре е да следвате следните препоръки:

За повечето “обикновени” потребители – не трябва изобщо да се тревожите за DPI.

Високият DPI е подходящ за екрани с висока резолюция или за хора с няколко монитора. Това позволява курсорът да обходи екрана (или екраните) по-бързо и с по-малко движение на мишката.

За игри по-високият DPI позволява да реагирате по-бързо – особено при динамични игри от първо лице.

Но пък по-ниският DPI ви дава по-голям контрол и точност. Затова и повечето играчи предпочитат мишки с регулиране на DPI – така те могат да изберат подходящия за себе си и да го сменят по всяко време.

За работа със софтуер където се изисква огромна точност (например обработка на снимки) мишка с нисък DPI е по-удачен вариант.

Честотата на опресняване също е важна… донякъде


Друга ключова характеристика при мишките е честотата на опресняване на сензора.

Тя се измерва в херци (Hz) и показва колко пъти в секунда сензорът ще предаде позицията си към компютъра.

По-високата честота на опресняване означава по-голяма точност и по-плавно движение. Поне на теория.

Скокът от 500 на 1000 херца може да ви се струва голям, но всъщност разликата е от 2 милисекунди към 1 милисекунда. Това не е нещо, което очите ви дори биха забелязали.

За игри е препоръчително мишката да има честота на опресняване от поне 500 херца, а останалите потребители спокойно могат да игнорират тази характеристика.

Разлики между оптични и лазерни мишки


Това са двата най-често срещани сензори в съвременните мишки. Истината е, че лазерът и оптиката са всъщност различни вариации на една и съща технология.

Основната разлика e, че оптичната мишка използва светодиод, който отразява повърхността, докато лазерната използва лазер за проследяване на движението.

Поради тази причина оптичните мишки могат да се използват само върху равна и непрозрачна повърхност.

Повечето лазерни мишки работят върху всякакви повърхности, включително и стъкло.

Лазерните мишки също така са и по-чувствителни. Те могат да достигнат по-висок DPI, което означава, че могат да следят движението по-прецизно и курсорът да се движи по екрана по-бързо (ако това не ви харесва може да се наложи да намалите чувствителността на мишката).

Това може да доведе до проблем, наречен ускорение. При него курсорът на мишката се движи по-надалеч когато я мърдате бързо, отколкото ако я движите по-бавно.

Това може да бъде кошмар за геймърите и затова много от тях предпочитат стабилността на оптичната мишка пред повишената точност на лазера.

Безжичните мишки са много по-добри от преди


Преди години безжичните мишки бяха много по-лош вариант от жичните си събратя, просто защото негативните им страни превъзхождаха предимствата.

Вече го няма тогавашното закъснение (т.нар. лаг) при движение, но въпреки това геймърите все още предпочитат да използват основни жични модели.

Ако изберете правилно безжична мишка може да забравите, че тя има батерия за смяна или презареждане.

Разбира се, основната полза на безжичните мишки е удобството. Няма кабел, който да ви заема един порт от компютъра, който да ви пречи и да се оплита.

Ако използвате безжичен модел с блутут свързаност дори няма да ви трябва приемник.

Обхватът на мишките също вече е много по-голям. Така можете да контролирате компютъра си дори от другия край на помещението, което е особено удобно ако към него е свързан телевизор или проектор.

Блутут моделите са най-добрите сред безжичните мишкиКогато избирате безжична мишка можете да се спрете на един от двата вида – блутут или радиочестотна. Радиочестотните мишки са една идея по-бързи откъм закъснение и много по-лесни за използване – просто включвате приемника в порта на компютъра.

Недостатъкът им е, че приемникът заема един порт и при повечето модели е невъзможно да се смени при загуба. Освен това при тези модели мишки има вероятност от смущения с други устройства.

Блутут моделите са много по-удобни.

Не заемат понякога много ценен порт и животът на батерията им лесно може да достигне година или две (с една смяна или зареждане). Освен това така много лесно една мишка може да се използва на няколко компютъра.

Сега вече знаете как да си изберете правилно мишка

Най-важното е да знаете за какво ще я използвате. Дизайнерите и креативните личности вероятно ще предпочетат комфортът и прецизността на ергономичната лазерна мишка.

Геймърите пък ще искат точността на жичната оптична мишка. Обикновените потребители пък вероятно ще искат приятна за държане мишка или дори тракпад (като при лаптопите).

Все пак на пазара има хиляди модели мишки, включително и тракпади. Нека ви представим и някои от най-добрите мишки, на които можете да се спрете.

1. Logitech MX Master 2S


Основната цел на мишката е по-добра продуктивност.

DPI: 4000 | Интерфейс: Блутут и 2.4Ghz безжичен | Бутони: 7 | Ергономия:  За дясна ръка | Характеристики: Скрол бутон, програмируеми бутони, скрол на палеца, ергономичен дизайн

Да, цената на този модел може да бъде доста висока, но повярвайте – оправдана е. Въпреки че има доста геймърски мишки в този ценови диапазон с множество бутони и модерни дизайни, този модел е направен за работа и повишена продуктивност.

Може би не смятате, че ви трябва подобен висок клас мишка за работа – независимо дали сте дизайнер или работите в офис – но използвате ли тази мишка дори само за ден, след това няма да искате да докоснете друга.
Купи сега

2. Logitech MX Anywhere 2


Универсална и изпълнена с екстри мишка, но без нищо излишно.

DPI: 1600 | Интерфейс: Блутут и 2.4Ghz безжичен (може да се свърже с до три устройства) | Бутони: 6 | Ергономия:  За дясна ръка | Характеристики: Скрол бутон, лазерно проследяване, универсален приемник, технология за лесна смяна на устройството, поддръжка на жестове

Моделът е по-малък от MX Master, но пък е идеален и за пътуване. Може да се свърже до три отделни устройства с 2.4Ghz безжична технология или с блутут.

Мишката е известна с това, че много лесно се настройва за работа и има дълъг живот на батерията.

Зарежда се много бързо – само за 4 минути зареждане на батерията същата може да изкара цял ден ползване.
Купи сега

3. Apple Magic Mouse 2


Най-добрата мишка за всички устройства на Apple.

DPI: 1300 | Интерфейс: Блутут | Бутони: 0 | Ергономия:  Подходяща и за двете ръце | Характеристики: Мулти тъч

Когато Apple не са заети с правенето на луксозни смартфони те правят отлични и иновативни неща – като тази мишка.  За много потребители тя е изключително странна защото няма бутони.

Въпреки това тя компенсира това с изключително модерен и привлекателен дизайн.

Мишката се контролира изцяло от докосвания и жестове и съчетава всички предимства на тракпада при лаптопите.
Купи сега

4. Logitech MX Vertical


Мишка за точна навигация по екрана и комфорт.

DPI: 4000 | Интерфейс: Блутут (свързва се с до три устройства), жичен режим (USB-C) | Бутони: 6 | Ергономия:  За дясна ръка | Характеристики: Ергономичен дизайн, бърза смяна към друго устройство, бързо презареждане на батерията, смяна скоростта на курсора

Ако търсите изключително удобна мишка, която да улесни работата ви – тази е подходяща. Моделът е чудесен пример за това колко удобна и функционална трябва да бъде една мишка.

Както подсказва името мишката е вертикална, но се усеща много удобно и естествено в ръката. Намалява напрежението в китките и мускулите на ръката.

И като добавен бонус има малък бутон, който ви позволява да сменяте управлението на различните устройства само с едно натискане.
Купи сега

5. Logitech MX Ergo Wireless


Модел, който кара 2019 година да се усеща като далечната 1991.

DPI: 512 – 2048 | Интерфейс: Блутут и 2.4Ghz безжичен | Бутони: 8 | Ергономия:  За дясна ръка | Характеристики: USB приемник, тракбол, специализиран софтуер за използване на до три компютъра едновременно, презареждане посредством MicroUSB, режим за прецизност

Това е третият модел с тракбол на компанията от 2008 година насам. Той е аномалия за много от компаниите в брашна, така или иначе препълнен с оптични лазерни мишки.

Тази мишка е отличен избор за тези, които все още не са готови да преминат на мишка без бутони, изцяло контролирана с докосване и жестове.

Имате възможността да я използвате поставена на равна повърхност и под 20-градусов наклон – така мишката е изключително удобна при всички положения.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Logitech M330 Silent Plus


Една от най-тихите мишки, които сте виждали.

DPI: 1,000 | Интерфейс: 2.4Ghz безжична | Бутони: 3 | Ергономия:  За дясна ръка | Характеристики: Изключително тихи бутони, 10-метров обхват, работи с две батерии тип АА (до 24 месеца живот с едни батерии)

Това е една от най-добрите мишки ако искате модел, който да е изключително тих при използване.

Освен тишина, мишката се отличава с компактен дизайн и е перфектният избор за пътуване и използване в тиха среда. Можете спокойно да я пъхнете в при лаптопа – нито ще я усетите да тежи, нито ще я видите да издува чантата.
Купи сега

7. Microsoft Bluetooth Mobile Mouse 3600


Изключително евтин, но надежден модел.

DPI: 1000 | Интерфейс: Блутут | Бутони: 2 | Ергономия:  Подходяща и за двете ръце | Характеристики: Няма допълнителни екстри

Мишка, която ще върши отлична работа на обикновения потребител. И най-важното – ще издържи дълги години. Ако ви трябва нещо по-обикновено и евтино, но достатъчно надеждно – независимо дали ще го разнасяте или не – тази мишка е точно за вас.

Всъщност моделът не е за подценяване. Това вероятно е най-добрата мишка за всеки, който иска здрава и надеждна периферия и предпочита удобството на безжичната технология.
Купи сега

8. Razer DeathAdder Chroma


Идеална за геймъри и работа.

DPI: 10,000 | Интерфейс: USB | Бутони: 5 | Ергономия:  Дясна ръка | Характеристики: Светлинни ефекти

Продуктите на Razer не са за всеки. Те са особено предпочитани от геймърите, които искат отлични продукти и не се притесняват от модерния дизайн и многото светлини.

Специално този модел има възможност да свети в 16.8 милиона цвята (настройва се от специалния софтуер) и има хипер прецизен сензор с 10 000 DPI.
Купи сега

4.7/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!