Всички категории

7-те Най-Добри Глюкомери

Контролирането на кръвната захар е изключително важно при хората с диабет.


Точните измервания на захарта помагат на заболелите да коригират храненето, физическата си активност и лечението.

Така се предотвратяват усложнения и се намаляват рисковете от припадъци, заболяване на бъбреците, увреждане на нервите и слепота.

Всеки човек, който е диагностициран с диабет може само да спечели от използването на глюкомер.

Следенето на кръвната захар също така е важно за приемащите инсулин или други медикаменти за диабетици, за жени с диабет през бременността и хора с проблеми относно контролирането на кръвната си захар.

Глюкомерите в наши дни са малки, бързи и изключително точни в измерванията. Освен това имат много допълнителни екстри.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно относно избирането на глюкомер. В края дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите глюкомери на пазара към момента.

Какво да вземете предвид при избора на глюкомер

Методи за калибриранеВсеки глюкомер трябва да се калибрира преди използване. Но различните глюкомери използват различни методи за това. Някои глюкомери имат съвместимост със смартфон, имат вграден скенер или пък ви позволяват калибрация през телефона.

Други пък имат премахващи се кодови чипове, с чиято помощ можете да ги калибрирате.

Измерване

Някои глюкомери измерват и показват резултатите само за няколко секунди, но при други се чака по-дълго. И въпреки че няколко секунди повече може и да не са толкова важни, все пак е редно да се спомене.

Количество кръв за проба

Минималното количество кръв, от което се нуждаят глюкомерите е 0.3 микролитра, но повечето модели изискват от 0.4 до 0.5 микролитра кръв. Имайте предвид, че глюкомерите, които изискват повече кръв за измерване могат и да не дадат резултат ако сте взели по-малко, съответно ще ви се наложи да повторите измерването.

Точност

Тъй като глюкомерите са медицински устройства, регулаторните органи са поставили изисквания те да имат точност над 95%.  Но това не означава, че всички глюкомери са изключително точни. Винаги едни дават повече отклонения от други. Очаквано най-точните глюкомери са и по-скъпи, както и лентите за тях ще ви струват повече във времето.

Преносимост или точностПовечето съвременни електронни глюкомери са достатъчно компактни и можете да ги носите с вас когато сте на път. Но има модели, които са направени специално с идеята да са преносими. Те обикновено идват в комплект с калъф за пренасяне, което допринася за по-голямото удобство. Но компромисът, който ще трябва да направите с преносимите глюкомери е, че те не са толкова точни в измерванията колкото пълноразмерните.

Техническа поддръжка

Различните производители на глюкомери и медицинско оборудване предлагат различна поддръжка за своите продукти. Но е добре да изберете глюкомер, за който има техническа поддръжка – била тя по телефон, имейл или чат. Така ако имате затруднения с използването на уреда или в даден момент спре да работи, ще има към кого да се обърнете.

Разходи за подмяна на ленти

Някои ленти – особено тези, които се използват в по-точните глюкомери – могат да бъдат доста скъпи. Най-евтините ленти могат да струват стотинки, но скъпите достигат няколко лева за брой.

Окомплектовка

Повечето глюкомери идват с игли в комплекта, а те са нужни за да се извлече кръвната проба. Но понякога се налага те да се купуват отделно. Някои игли могат да се използват многократно, докато други са за еднократна употреба. Повечето глюкомери имат в комплекта поне няколко ленти и игли.

Ценови диапазони

Бюджетни глюкомери

На пазара има достатъчно евтини глюкомери.  Най-щадящи бюджета са преносимите модели. При тях цената започва от около 30 лева.

Средни по цена глюкомери

В средния ценови диапазон глюкомерите разполагат с някои допълнителни екстри като например подобрена точност, гласов интерфейс и др. подобни. Съответно цената при тях започва от около 50 лева.

Скъпи глюкомери

Най-скъпите и висококачествени глюкомери са тези, които имат съвместимост със смартфон и всякакви екстри.  Очаквано те са и най-точни в измерванията. Цената им обикновено започва от 80 лева.

Често задавани въпроси

Какво представляват тестовите ленти?Тези лентички са за еднократна употреба и се използват за измерване на кръвната захар в кръвта. Лентите могат да бъдат от хартия, пластмаса или дори като контейнер. Електрохимичните тестови ленти са най-често срещани.  Те използват ензими за да превърнат глюкозата в електрически сигнали.

Някои глюкомери измерват кръвна захар и кетони. Какво представляват кетоните?

Глюкомерите, които измерват кетони са полезни за хората, които са на кетогенна диета. Тези хора намаляват приема на въглехидрати и така принуждават организма си да разчита на кетоните за енергия, вместо на въглехидратите. Съответно чрез измерване на кетоните те могат бързо да видят до къде са стигнали с диетата и прехода. Ако обаче не сте на кетогенна диета, едва ли ще намерите полза от подобна функция.

Безкръвните глюкомери работят ли наистина?

Въпреки че кръвните тестове са стандарт за измерване на кръвната захар, на пазара има устройства, които не изискват боцкане и взимане на кръв. Но преди да се насочите към безкръвен глюкомер, имайте предвид, че тази технология все още е в ранен етап на разработка и не се знае до колко е точна и работи. Първият безкръвен глюкомер беше одобрен едва преди две години.

Според някои производители, техните глюкомери поддържат етикиране на данните – какво означава това?

Някои глюкомери позволяват да добавяте бележки към измерванията си. Така например можете да посочите кога сте яли за последно преди изследване. Подобна функционалност се нарича етикиране на данни или дата флагинг.

Каква е разликата между ензим и реагент?

Всъщност и двата термина означават едно и също нещо. Химическата смес, която се използва за измерване на кръвната захар се нарича ензим или реагент.

Най-добрите глюкомери

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите глюкомери на пазара. Просто изберете този, който най-добре отговаря на вашите изисквания и бюджет.

1. Глюкомер CareSens DualУредът измерва кръвна захар и кетони. Има вградена памет за до 1000 измервания. Продължителността на измерването е 8 секунди.

В комплекта са включени 100 теста, 100 игли и чанта за пренасяне. Моделът не изисква кодиране.
Купи сега

2. Глюкомер за измерване на кръвна захар Accu-chek PerformaГлюкомерът използва патентована технология за бързо, сигурно и точно измерване на кръвната захар. Времетраенето на самото измерване е 5 секунди.

Необходима е много малка капка кръв – 0.6 микролитра. Уредът автоматично разпознава увредена тест лента, ленти с изтекъл срок на годност и дали пробата е кръв или контролен разтвор.

Възможност за инфрачервена връзка с компютър. Вградена памет за до 500 измервания с резултат, дата и час.
Купи сега

3. Мултифункционален апарат Easy Life GCU PLUSТози глюкомер може да измери стойностите на кръвната захар, холестерола и пикочната киселина. Измерванията са бързи, точни и надеждни. Вградена памет за до 450 измервания, 50 изследвания на холестерол и 50 изследвания на пикочна киселина.

Времето за измерване на кръвна захар е 6 секунди. В комплекта са включени 10 ленти за кръвна захар, 2 ленти за холестерол и 10 ленти за пикочна киселина.
Купи сега

4. Апарат за измерване на кръвна захар Beurer GL 44Апаратът измерва кръвна захар лесно, бързо и точно. Идва с патентовано меко и безопасно устройство за вземане на кръв.

Времето за измерване е 5 секунди. Вградена памет за до 480 измервания с дата и час.
Купи сега

5. Глюкомер на Б. Браун Omnitest 3Глюкомерът измерва бързо и точно кръвна захар. Продължителността на измерването е 3 секунди. Необходимото количество кръв за проба е 0.3 микролитра.

Вградена памет за до 365 измервания. В комплекта са включени 10 тест ленти, едно убождащо устройство и 10 стерилни игли.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Глюкомер за измерване на кръвна захар Accu-chek ActiveТози модел разполага с дигитален дисплей, на който бързо се показва измерването. Няма нужда от кодиране. Има автоматично разпознаване на ленти с изтекъл срок на годност и увредени ленти. Звукова сигнализация при недостатъчно количество кръв за проба. Вграден инфрачервен порт. Продължителност на измерването около 5 секунди. Вградена памет за до 500 измервания с дата и час. В комплекта са включени 20 тест ленти и 10 игли.
Купи сега

7. Глюкомер CareSens N POPГлюкомерът измерва нивата на кръвна захар бързо, лесно и точно. Продължителността на измерването е 5 секунди. Вградена памет, която запазва последните 1000 измервания.

Моделът не изисква кодиране. В комплекта са включени 200 тест ленти и 200 игли.
Купи сега

Допълнителни съвети

Измийте ръцете си 

Винаги мийте ръцете си с топла вода и сапун преди да вземете кръвна проба.

Не използвайте алкохолни кърпички

Алкохолът може да разреди кръвната проба и съответно измерването на кръвната захар да е неточно (по-ниско).

Не стискайте пръста

Изстискването на кръв от пръста също може да промени резултатите от измерването, тъй като подкожните течности могат да разредят кръвната проба.

Подгответе пръста за взимане на проба

Добра практика е да поставите пръста си на неподвижна повърхност преди да го убодете с иглата.

3.7/5 - (7 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
  1. Цветелина Войводова пише

    Благодаря за полезната информация!

  2. Динозавър Карабаджак пише

    ИМАМ ГЛЮКОМЕР БИОНЕЙМ. СУТРИ..МЕРЯ НА ГЛАДНО ЗАХАРТА-6,5;6,7. СЛЕД ЧАС МИНАВАМ ПРЕЗ ЛАБОРАТОРИЯ-7,5;7.6.НЕЩО НЕ СЕ ВЪРЗВАТ НЕЩАТА. И ПОКАЗАТЕЛЯ МУ ЗА 90 ДНИ.ОПРЕДЕЛЯ ЛИ ГЛИКИРАНИ СТОЙНОСТИ НА ПОСЛЕДНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ…?

  3. Петър пише

    Приемам общите бележки по глюкомерите. За съжаление няма НИКАКВА обосновка за избора на представените глюкомери. Статията не е подписана, няма списък на ползваните източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!