Всички категории

9-те Най-Добри Клавиатури

Повечето хора прекарват доста време пред компютъра всеки ден, натискайки клавишите на клавиатурата.

В това ръководство ще разгледаме някои основни неща, които да вземете предвид когато избирате следващата си клавиатура.

Често се налага да се пишат определени неща – от домашни работи, училищни проекти до документи и професионално набиране на текст. Разчитаме силно на компютрите и разбира се на тяхната периферия.

Клавиатурите се използват основно за набиране на текст, но могат да имат и допълнителни функции. Ако сте ги подбрали правилно може да се влюбите в новата си клавиатура.

В случай, че имате стара и амортизирана клавиатура – много вероятно е да се насочите към подобен модел, просто защото сте свикнали с нея.

Истината е, че на пазара излизат иновативни клавиатури почти всеки ден и покупка на модел, подобен на стария, може да не е най-правилната. Това е така просто защото вероятно старата клавиатура вече е доста изостанала откъм функционалност и удобство в сравнение с новите.

Това са основните неща, които трябва да знаете при избора на нова клавиатура.

Употреба

На пазара има голямо разнообразие от клавиатури като всеки модел е направен, за да задоволи дадени нужди и изисквания. Съответно първото нещо, което трябва да обмислите е какво ще правите с клавиатурата.

Има модели, които са специално направени за играене на игри.

Ако сте запален геймър – вероятно бихте искали такава. Най-добрите гейминг клавиатури имат специални допълнителни клавиши, които се програмират и ви помагат да играете по-лесно.

Ако пък набирате и обработвате текст през по-голямата част от времето си по-вероятно е да искате ергономична клавиатура, с която писането е удобно и приятно.

Ако пък работите с числа – шансовете да искате клавиатура с допълнителен блок клавиши с цифри в дясно е голям. Това какво ще правите през по-голямата част от времето на компютъра си обикновено е главен фактор при избирането на клавиатурата.

Така ще сте сигурни, че сте се спрели на модел, който ще ви върши добра работа и няма да останете недоволни.

Клавиши


Когато купувате нова клавиатура едно от основните неща е да проверите клавишите. Едва ли искате да вземете клавиатура с приятен дизайн, но неприятни за натискане клавиши.

Натиснете клавишите и вижте как ги усещате с пръстите си.

Има модели чиито клавиши са по-чувствителни и се натискат с леки и нежни докосвания, но има и модели, при които ще трябва да натиснете силно с пръсти върху клавишите.

Обикновено механизмът, който кара клавишите да реагират при натискането се нарича “ключ”.

Има клавиатури с гумени мембранни ключове, с ключове тип “ножица” и механични ключове – това са основните, които се използват при повечето модели. Именно ключовете играят главна роля в това как се усеща една клавиатура, колко сила трябва за натискането на клавиша, какви нива на шум издава и разбира се колко удобна е за използване.

Запознайте се по-добре с това какво предлага всеки вид ключове и изберете най-подходящия според вашите нужди и изисквания.

Съвместимост

Почти всички съвременни клавиатури се свързват към компютъра посредством USB порт. Старият PS/2 порт почти не се среща никъде. Безжичните клавиатури пък се свързват посредством блутут или допълнителен микро-приемник, който се поставя в USB порт на компютъра.

При повечето клавиатури с допълнителни или програмируеми клавиши ще е необходима инсталацията на допълнителен софтуер за тяхното безпроблемно използване.

Разбира се, уверете се, че клавиатурата е съвместима с вашия компютър и операционна система преди да я купите.

Дизайн


Дизайнът на клавиатурата може да се различава коренно при различните модели. Откъм дизайн клавиатурите се групират най-вече като стандартни, геймърски и ергономични.

Стандартните клавиатури са най-често срещаните.

Съвременните стандартни клавиатури имат мултимедийни клавиши освен стандартния набор от 104 клавиша.

Геймърските клавиатури са предназначени за игри и имат мултимедийни клавиши, както и допълнителни – в повечето случаи програмируеми.

Ергономичните клавиатури са конструирани така, че да държат ръцете в естествена позиция и да намалят натоварването в китките и на пръстите. Те са по-скъп вариант, но в повечето случаи си заслужават инвестицията.

Най-добре се ориентирайте към ергономична клавиатура ако ще набирате текст дълги часове всеки ден или пък страдате от синдрома на карпалния тунел.

Потребителите, които ще използват компютъра си и в тъмното може пък да предпочитат модел с подсветка на клавишите. Тези пък, които искат лесно преносима клавиатура може да искат гъвкава или сгъваема клавиатура или поне нещо възможно най-малко, което да влиза в раница.

За по-невнимателните пък може би била по-подходяща клавиатура, устойчива на заливане с течности.

Потребителите, които искат максимален комфорт пък вероятно ще заложат на клавиатура с ергономичен дизайн и с допълнителна поставка за китките. Програмистите пък вероятно ще предпочетат клавиатура с DVORAK подредба на клавишите, вместо стандартната QWERTY.

Има и миещи се клавиатури – за хората, които са вманиачени по чистотата.

Много производители са имплементирали доста умни идеи в дизайните на своите клавиатури. Изберете дизайнът, който най-добре ви подхожда.

Жична или безжична клавиатура


Жичните и безжичните модели имат своите предимства и недостатъци. При безжичните клавиатури се елиминира кабелът за свързване, но пък има възможност за преплитане на връзката с други безжични устройства.

За геймъри жичните клавиатури са по-предпочитани, тъй като безжичните имат по-голямо време за реакция, което се отразява негативно на представянето в играта.

Повечето безжични клавиатури работят със сменяеми батерии, т.е. трябва да се сменят от време на време. Това добавя към разходите за клавиатура в дългосрочен план. Много потребители предпочитат клавиатура, която има опцията да работи както безжично, така и на кабел.

Така се гарантира възможно най-доброто от двата свята.

Допълнителни клавиши

За да се улесни и ускори работата на компютъра, много модели клавиатури имат допълнителни клавиши за стартиране на дадени програми, контрол на нивото на звука, контролиране на музиката и т.н.

Освен това могат да имат бутони за избиране на различните компютърни профили, специални символи и дори програмируеми бутони, които да решите сами за какво да ви служат.

Някои клавиатури имат вграден и тъчпад или миниатюрен джойстик, които да заменят нуждата от мишка.

Цена


Цените варират в зависимост от функциите, които има дадената клавиатура. Разбира се, колкото повече са те – толкова по-висока е цената. Потърсете си клавиатура, която отговаря на вашите изисквания и нужди, както и на бюджета ви.

Пазарувайте разумно и не харчете повече пари за нещо, чийто функции няма да използвате.

Независимо дали ще използвате новата си клавиатура за игри, за въвеждане на текст или просто за бизнес цели – бъдете сигурни, че ще намерите прилична клавиатура, която ще е много по-добра от старата ви.

В случай, че все още не знаете на какво да се спрете, нека ви представим и някои от най-добрите клавиатури на пазара към момента.

1. Безжична клавиатура Logitech K400 Plus


Моделът е напълно стандартен и работи безжично. Не е в комплект с мишка, които да работят с един приемник. Приемникът за сигнала е малък и се свързва към компютъра посредством USB.

Не се нуждае от инсталиране на допълнителен софтуер или драйвъри. Има копче за включване и изключване.

Работи с две сменяеми батерии тип АА. Клавиатурните клавиши са надписани на латиница.
Купи сега

2. Клавиатура Redragon Yama


Клавиатурата е предназначена за геймъри и работи жично. Свързването към компютъра става посредством USB кабел. Клавиатурата е механична, т.е. с индивидуални клавиши с механични ключета.

Шасито е алуминиево, като моделът има и цветна подсветка – седем различни цвята, пет режима на осветление. Допълнителни клавиши – шест мултимедийни и дванадесет програмируеми.

Възможност за записване на макроси чрез софтуера. Вграден USB хъб в основата на клавиатурата за включване на допълнителни USB устройства.
Купи сега

3. Безжична клавиатура Microsoft All-in-One Media


Този модел е стандартен и работи безжично. Няма вградена подсветка на клавишите. Приемникът се свързва към компютъра посредством USB.

Обхватът е до 9 метра.

Клавиатурата има вграден тъчпад, който да замени нуждата от мишка. Клавишите са надписани на латиница. Красив и стилен дизайн, приятни и меки за натискане клавиши с малък ход.
Купи сега

4. Клавиатура Logitech K480 Multi-Device


Клавиатурата е изключително компактна и лесно преносима. Има много красив и стилен дизайн в бял или черен цвят. Свързва се към всяко устройство, което има вграден блутут – това я прави универсална.

Има индикатор за заряда на батерията. Бутон за включване и изключване.

Приема сигнал до 10 метра без препятствия.
Купи сега

5. Клавиатура Redragon Karura


Моделът е предназначен за игри и се свързва жично посредством USB кабел. Има подсветка на клавишите – седем различни цвята и различни режими.

Натискане на до 19 клавиша едновременно с ясно отчитане на всеки. Клавиатурата има 12 мултимедийни клавиша и две скорости за реакция на клавиш при натискане.

Възможност за изключване на Уиндоус бутона по време на игра.
Купи сега

6. Клавиатура Apple Magic Keyboard


Стандартна клавиатура с невероятно компактни размери. Свърза се напълно безжично посредством блутут, което я прави изключително универсална  – може да се ползва с всяко устройство с вграден блутут или приемник.

Клавиатурата има стилен дизайн, присъщ за продуктите на Епъл, както и много приятни за натискане клавиши.
Купи сега

7. Комплект клавиатура и безжична мишка Logitech MK330


Безжичен комплект, който се състои от клавиатура и мишка. Работят заедно само с един приемник, който се свързва посредством USB към компютъра.

Освен стандартни клавиши, клавиатурата има и допълнителни 11 мултимедийни бутона.

Клавишите са надписани на латиница.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Комплект клавиатура и мишка Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop


Комплект ергономична клавиатура и мишка на Майкрософт. Свързване на двете устройства безжично към компютъра с един USB приемник. Клавиатурата се отличава с изключително ергономичен дизайн като по този начин намалява напрежението в китките и ръцете и ви осигурява по-удобна позиция за работа.

Моделът е предназначен най-вече за професионална употреба, но е подходящ и за стандартна ежедневна клавиатура.

Формата на мишката също е ергономична и допринася за максималния комфорт при работа с компютъра.
Купи сега

9. Безжична клавиатура Logitech K360


Безжична клавиатура, която се свързва към компютъра посредством USB приемник. Моделът е стандартен и е подходящ за ежедневна употреба и мултимедия.

Има шест програмируеми бутона и 12 мултимедийни.

Клавишите не издават звук при натискане и имат минимален ход.

Надписани са на латиница.
Купи сега

4.5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!