Всички категории

6-те Най-Добри Градински Фонтани

Ако имате дворно пространство, на което просто нещо му липсва, то може би имаме решение за вас – градински фонтан!

Градинските фонтани отдавна не са лукс, който се среща само в големи бизнес сгради или хотели.

Те са страхотен елемент, който да добавите към вашата градина, за да получите така търсения завършек!

Когато чуете за външен фонтан, не си представяйте онези грандиозни и сложно издълбани бели мраморни скулптури. Всъщност външните фонтани се предлагат в различни размери и форми и са направени от най-разнообразни материали.

Освен елегантната и впечатляваща визия, външните фонтани имат много предимства, за които може би не сте подозирали. Освен това има различни видове, от които да избирате.

Не е за пренебрегване фактът, че звуците на течаща вода в задния ви двор може да го превърне в едно релаксиращо убежище!

Малко неща успокояват като течащата вода. Ако случайно нямате криволичещ поток в двора си, има друг начин да се възползвате от терапевтичните предимства на водата, а именно градински фонтан.

Той осигурява същите успокояващи качества и може драстично да повдигне вида на вашия пейзаж. Стиловете варират от класически стъпаловидни кули до съвременни кълба, а дизайнът на фонтана говори за нещо повече от естетика.

Стиловете определят как да тече водата и музиката, която тя ще създава. Дали да е леко пръскане, което заглушава уличния шум, или пък бълбукане, което осигурява приятен фон за разговор във вътрешния двор.

Във всеки случай ще искате да се отправите към магазина, за да ги видите лично. Но нека преди това се фокусираме по-подробно върху тези продукти.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за градинските фонтани. А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво представляват градинските фонтани и кои са основните им предимства?

Нищо няма да предизвика такова спокойствие в задния двор така, както градински фонтан. Независимо дали имате малък двор или обширен парцел, добавянето на градински фонтан към вашето пространство незабавно ще придаде височина, интерес и атмосфера към екстериорния дизайн.

Градинският фонтан има сравнително проста структура, въпреки че красивият външен вид може да ни наведе на друга мисъл. Рециркулиращите водни фонтани работят лесно, за да пестят вода, докато разкрасяват вашето вътрешно или външно пространство.

Всеки фонтан има помпа, скрита в основата си, която кара водата да циркулира. Изпраща я през тръбата до върха, където тя непрекъснато запълва и прелива всеки слой на фонтана.

Рециркулационните водни помпи се оценяват според литрите вода, които изпомпват на час, което помага да се определи оптималният поток за фонтана.

По принцип колкото повече вода искате да изпомпвате, толкова по-висок GPH ще ви трябва. Факторите включват височината на желанието за пръскане на фонтана или височината, до която трябва да се изпомпва водата, преди да се върне в басейна чрез водопад.

Рециркулиращият фонтан ви позволява да се насладите на успокояващите звуци на плискаща се вода, без да се притеснявате от сметката за вода или да се чувствате виновни, че разхищавате големи количества.

Много собственици на жилища избират да инсталират фонтан в своите градини или вътрешни дворове, за да подобрят красотата на имота си. Нивата на спокойствие и красота, които предлагат тези фонтани, са несравними.

Външните фонтани са разумна инвестиция. Те могат да предложат много в дългосрочен план, ако се поддържат по правилния начин. Нека обърнем повече внимание и на другите предимства, които тези продукти ще ви предложат:

Релаксираща атмосфера

Най-хубавото на външните фонтани е, че те предлагат перфектна спокойна атмосфера. Можете да умножите красотата му, като добавите някои растения и риби и му придадете вид на оазис.

Успокояващият звук на течаща вода е достатъчен, за да отпуснете стресираното тяло и ум.

Именно това хипнотизиращо качество на водния фонтан ще повдигне цялостния декор на вашата градина. Науката е доказала, че движението на естествената вода освобождава отрицателни йони, които помагат на тялото и ума при изцеление.

Докато видът и миризмата на цветя и други растения ангажират сетивата ви, за да накарат мозъка ви да блуждае и да избяга, добавянето на релаксиращи звуци може по-добре да подобри атмосферата на вашата градина за медитация.

Заглушаване на нежеланите шумове

Шумът от трафика може да стане досаден, особено ако искате да си починете след напрегнат работен ден. На всичкото отгоре кварталните партита и силната музика могат да увеличат раздразнението ви!

Фонтаните могат да бъдат достатъчно мощни, за да потиснат интензивността на всички тези неприятни шумове. Само си представете една вечер, прекарана навън във вашия вътрешен двор, където се потапяте в спокойни мисли. Удивително, нали?

С това предимство все още можете да избягате в спокойствието на вашата градина, дори ако живеете в оживен район на града.

Охлаждащ ефект

Урбанизацията на един град може да доведе до повишаване на местните температури, поради поглъщането и задържането на топлина от сградите, настилките и т.н., което е известно като ефект на градския топлинен остров.

Резултатите от това са заболявания и смъртност, свързани с топлината, увеличени разходи за енергия (за охлаждане) и по-голямо замърсяване на въздуха. Този ефект се засилва и от глобалните климатични промени, водещи до все по-високи температури в някои региони.

Въпреки това, добрата новина е, че водните фонтани могат да играят роля за намаляване на ефекта на градския топлинен остров.

Това е така, защото водата намалява местната температура чрез процеса на изпарение, което пренася топлината извън града. Движещата се или течаща вода във фонтаните е много по-ефективна при провеждането на този пренос на топлина от земята към въздуха, отколкото застоялата вода.

Освен това, както може да се види в много горещи дни по света, водните фонтани и други водни съоръжения предоставят възможност на хора от всички възрасти да се охладят. Било то като потопят краката си във водата или просто напръскат лицата си, за да се освежат – ефектът е чудесен.

Доближава ви до природата

Дори и да не полагате никакви усилия, фонтанът може да привлече много чуруликащи птици, пеперуди, животни и зеленина около себе си.

Гледката как си играят и се къпят във водата, ще ви доближи до природата и ще отведе ума ви в по-спокойно състояние. Ако сте художник, това може да бъде перфектна сцена за платно за вас!

Още по-вълнуващо е да гледате местни животинки, които се отбиват за освежаваща напитка от фонтана.

В зависимост от това къде живеете, могат да се появят трудно забележими животни като елени, осигурявайки вдъхновяващо забавление.

Какви видове градински фонтани се предлагат?

Когато започнете да проучвате идеи за водни елементи, бързо ще разберете, че не е толкова лесно, колкото да изберете дизайн, който харесвате – въпреки че това е ключов компонент.

Трябва също така да имате предвид стила на вашия дом и градина. Ако имате традиционен дом, може да искате да изберете фонтан в традиционен стил. Ако вашият дом е по-модерен, съвременен стил фонтан ще бъде по-подходящ.

Фонтаните се предлагат в широка гама от различни стилове, размери и използват много различни материали и често се персонализират според специфични дизайнерски цели.

Те обикновено са сглобяеми, а понякога са като част от „скулптура“.

Сега ще разгледаме някои от най-често срещаните видове фонтани, срещани в градините.

Многоетажен фонтан

Това е много популярна форма на градински фонтан, особено в Средиземноморието, където често могат да бъдат намерени в дворове и площади.

Този многослоен фонтан може да бъде проектиран в проста форма или по-сложна с различни резби, корнизи и други орнаменти.

Водата се изпомпва до върха на фонтана през сърцевината и след това каскадно се спуска през нивата до долния резервоар, където се рециркулира.

Този стил е изключително подходящ ако искате да направите изявление и да вкарате нотка величественост във вашето дворно място.

„Изчезващ“ фонтан

Известен също като фонтан без езерце, този тип фонтан се характеризира със своя резервоар, който е скрит под земята. Това може да създаде привлекателна естетика, когато е разположен близо до вътрешен двор или каменна пътека.

Липсата на открито езерце или резервоар означава, че това е безопасен избор за градина, ако там играят деца, но също така използва по-малко вода от другите фонтани, тъй като водата под земята не се изпарява.

Освен това изисква по-малко пространство, което го прави подходящо за малки вътрешни дворове и задни градини и не се нуждае от много поддръжка. Това се дължи на факта, че отломките и листата не могат да попаднат в резервоара и слънцето не може да причини растеж на водорасли.

Ще трябва да се уверите, че земята е равна, когато искате да заровите източника на вода за тези фонтани. Има много различни видове фонтани без езера и много от тях са зашеметяващи произведения на изкуството. Можете да намерите фонтани без езера, които са малко по-достъпни, или пък да изберете нещо от висок клас, за да добавите наистина специална нотка към вашия имот.

Японски фонтан

Японските градини се характеризират с водни фонтани със символика на духовно и физическо пречистване. Те обикновено са проектирани просто с вода, която се стича от чучур в басейн, който често е направен от камък и е заобиколен от растителност. Затова и не са твърде трудни за инсталиране.

Ако искате да създадете градинска площ, която наистина е в хармония с природата, тогава японският фонтан ще бъде много подходящ за тази цел.

Ако търсите нещо семпло, но същевременно красиво, то този модел ще се впише идеално в критериите ви.

Стенен фонтан

Този тип фонтан е персонализиран да пасва на стена и може да бъде свободностоящ или монтиран на нея.

Свободностоящият стенен фонтан често е доста голям и има басейн, който се поставя на земята. Докато монтираният стенен фонтан се вгражда в съществуваща или нова стена. И двата типа изискват чучур, мивка, вътрешна тръба или тръба и помпа.

Хората често поставят стенни фонтани отстрани на хамбарите или върху градинските навеси. Това добавя добро пространство за забавление в района и може да създаде страхотна декорация. Видовете стенни фонтани, които се предлагат, са наистина разнообразни, така че можете да проявите голямо въображение при избора си.

Фонтани като този са особено подходящи, когато нямате голям двор. Има много хора, които биха искали да притежават фонтан, но просто нямат място да го поберат. Е, вече този проблем е разрешен!

Ако не разполагате с място в двора си, тогава стенен фонтан може да се монтира точно на оградата ви и ще изглежда много добре. Това дава възможност на всеки да се наслади на наличието на фонтан в двора си.

Недостатъкът му е, че не може да бъде разположен в средата на градината, но ако предпочитате да стои като орнамент встрани, то значи е подходящ за вас.

Самостоятелен фонтан

Този тип фонтан е прост и лесен за инсталиране и поддръжка. Материалите, използвани за направата му, могат да включват лят камък, керамика, метал, фибростъкло и т.н. Те съдържат всички необходими части за функционирането му, включително водопроводната инсталация и помпата.

Те могат също така да бъдат самостоятелни по отношение на разполагането на собствен резервоар за вода, като се избягва необходимостта да се поставят близо до източник на вода.

Единственият външен компонент, който може да им е необходим, е източник на енергия, който пък може да бъде осигурен чрез слънчев панел, батерии, електрически контакт и т.н.

Преди монтажа е важно земята, където ще бъде поставен, да е равна и компактна.

Много хора решават да поставят тези видове фонтани на своите веранди или вътрешни дворове. Лесно е да задвижите тези модели, защото всичко, което трябва да направите, е да поставите водата вътре в него.

По този начин ще можете да се насладите на красив нов фонтан в двора си, без да се налага да полагате много работа по инсталирането му.

Градински фонтан от какъв материал да изберете?

Както може би се досещате, материалите, от които да избирате, не са един или два. На пръв поглед вероятно звучи твърде трудно, но изборът на нов фонтан може да бъде много лесен!

След като прецените бюджета и личните си нужди, останалото се нарежда от само себе си!

Ето и някои от най-често срещаните материали за фонтани, предлагани на пазара:

Излят камък

Фонтаните, изработени от лят камък са едни от най-търсените на пазара. Цената им е малко по-висока, но качеството и гаранцията, която дават, си струва!

Te могат да бъдат формовани в почти всякакъв дизайн. Харесвани заради тяхната издръжливост и автентичност, те са по-леки от фонтаните, издълбани от истински камък, но имат подобен външен вид и текстура.

Отлетият камък понякога се отнася за бетон, понякога за смес, която при втвърдяване симулира естествен камък. Така или иначе, към сместа може лесно да се добави оцветител, за да се постигне почти всеки нюанс.

Факт е, че тези фонтани са абсолютно прекрасни и ще бъдат отлично допълнение към вашата градина!

Метал

Ще откриете, че фонтаните, направени от метал, са доста често срещани. Те се изработват в различни стилове, така че трябва да можете да намерите всеки тип фонтан, който желаете.

Металните фонтани са много здрави и можете да разчитате, че ще издържат изпитанието на времето. Ако искате да закупите продукт, който ще стане постоянна част от вашата градина, тогава закупуването на фонтан от метал е правилното решение за вас.

Керамика

Керамичните фонтани също са доста често срещани и се използват както на закрито, така и на открито. Те също се предлагат в много различни стилове, но материалът е широко използван за направата на каскадни фонтани.

Ще откриете също така, че керамиката доста често се използва за направата на струящи фонтани. Този материал може да бъде много красив, така че такъв тип фонтан определено би изглеждал добре във вашия двор.

Фибростъкло

Много видове градински фонтани са направени от фибростъкло. Срещат се в доста интересни дизайни, с богато многообразие.

Фибростъклото е здраво конструиран материал, който издържа на влага, топлина и температури на замръзване, като същевременно е лесен за преместване, ако е необходимо. Освен това, той е много лек, което позволява на производителите да създават артистични дизайни, които са здрави, но лесни за транспортиране.

Ако искате да имате забавен фонтан, който ще изглежда спретнат в дома ви, тогава закупуването на фонтан от фибростъкло е добър вариант за вас.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате градински фонтан?

Градинският фонтан може да бъде голяма инвестиция и не бива да се подхожда лекомислено към нея. Затова има няколко ключови стъпки, които да следвате, за да сте сигурни, че правите правилния избор.

Нека обърнем внимание на най-важните от тях:

Размери

За да може един фонтан да се превърне в прекрасна част от ландшафтния дизайн, той трябва да бъде с правилния размер. Предлагат се различни фонтани, вариращи от малки стенни модели до големи тристепенни фонтани за градини. Без значение от размера на вашата веранда, вътрешен двор или градина, ще можете да намерите фонтан, който ви пасва точно.

Важно е да запомните, че размерът на фонтана трябва да бъде пропорционален на заобикалящата го среда.

Големият фонтан ще изглежда най-добре в просторна градина, докато малкият фонтан е подходящ за малко пространство. Размерът на вашия дом също влияе върху това колко голям трябва да бъде външният фонтан.

Добро практическо правило е да използвате голям фонтан за фокусна точка и малък фонтан за акцент. Има ориентировъчно правило, че фонтанът никога не трябва да е по-висок от 1/3 от височината на вашия дом. Също друг важен момент е, че фонтан, който е по-дълбок, отколкото е широк, ще помогне за опазването на водата, защото има по-малък шанс за изпарение.

Имайте предвид, че колкото по-голям е един фонтан, толкова по-тежък ще бъде. Това може да направи транспортирането и монтажа трудни и скъпи. Освен това ще бъде трудно да се премести, ако някога искате да го поставите на друго място или да го вземете в нов дом. А и големите фонтани могат да бъдат по-скъпи за поддръжка.

Поддръжка

Когато избирате фонтан, не забравяйте, че ще трябва да извършвате рутинна поддръжка, за да бъде дълги години в добро състояние.

Трябва да го почиствате поне веднъж месечно и да го зазимите преди първото голямо застудяване. Това включва източване на фонтана и спиране на водоснабдяването му, както и правилно източване на водопроводните тръби, които захранват фонтана, така че да не се пукнат, когато земята замръзне.

Няма нужда да покривате фонтана си, ако е от гранит, но трябва да извадите водната помпа от него преди зимата, да я почистите и след това да я поставите в кофа с вода на топло място до пролетта.

Големите фонтани трябва да се почистват навсякъде за по-ефективна поддръжка. Всички градински фонтани могат да бъдат замърсени от падащи листа или семена от околните растения или дървета. Това може да запуши всмукателния отвор на помпата и да доведе до забавяне или пълно спиране работата на фонтана.

Вашият фонтан трябва да има достъп до вода и източници на енергия, за да работи, така че имайте това предвид, когато избирате място за него.

Елементи и начин на работа

Басейн или резервоар – Всички градински фонтани имат басейн или резервоар – това е мястото, където се съхранява водата и помпата.

Помпената станция – За преминаването на водата през фонтана ще е необходима помпа. Тя обикновено е разположена под водата в резервоара и може да бъде частично затворена и маскирана в корпус. Целта на помпата е да изтегля вода чрез въртящо се работно колело. След това тази вода се изтласква от помпата чрез центробежна сила, което я кара да пътува от една област на фонтана в друга.

Тръби за водоснабдяване – Водата обикновено се изпраща през тръби до другите части на фонтана. Тя ще тече от резервоара през тръбата до следващия елемент.

Разпределение на вода – Фонтанът е мястото, където водата излиза и се пръска във въздуха или се стича надолу и обратно в резервоара. Дори въздухът, който е издухан, обикновено пада обратно в басейна. Това гарантира, че предварително определената затворена водна верига остава, така че фонтанът да може да продължи да работи.

Начин на падане на водата

Пътят, по който водата се спуска във фонтана, помага да се зададе тонът му, както и нивото на звука и колко често ще трябва да го пълните. Ето няколко варианта, които да обмислите, преди да направите покупка:

Постоянна слаба струя вода: Пласт вода се плъзга по повърхността на предмет, като например урна, до резервоар, където има помпа под слой декоративен камък. Гладките повърхности карат водата да звучи като течащ градински маркуч, докато нещо текстурирано нарушава потока, създавайки по-скоро стичащ се звук. Тук обаче водата се изпарява бързо в горещи дни, така че може да се наложи често презареждане.

Бълбукаща вода: Тъй като водата не се спуска надолу, бълбукащите фонтани са може би най-тихите модели. Те губят много малко вода от пръски или вятър, свеждайки до минимум вашите задължения за презареждане.

Дъждовни капки: Десетки капчици, падащи през дупки във воден басейн, пълен с камъни, създават усещането на тропотене на дъждовен душ. Колкото по-висока е структурата и колкото по-дълбок е басейнът, толкова по-силна е „бурята“. Много вода се разпръсква и се отнася от вятъра, така че планирайте да допълвате често фонтана.

Каскадно падане на водата: Водата, преливаща от горния басейн и в следващите нива, създава симфонично пръскане, което може да маскира нежелания шум. Този фонтан също трябва да се презарежда по-често от другите. Контролът на потока на помпата може да намали обема на фонтана и загубата на пръски, но целта на този модел определено не е да се създаде тишина.

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за градински фонтани на пазара в момента…

1. Градински фонтан Ubbink


Първият фонтан, който ви показваме, е за любителите на ретро стила. Този модел създава усещане за отминали времена и ще внесе в дома ви красотата на селския живот. Предлага се с водна помпа и е идеален за градината, балкона, терасата и т.н. Има три дървени бъчви, от които водата тече в непрекъсната циркулация. Изработен е от дърво и пластмаса, което го прави много издръжлив за дълго ползване. В комплекта има включена и водна помпа.
Купи сега

2. Градински декоративен фонтан Полирезин


Този градински декоративен фонтан работи с батерии и не е нужно да се притеснявате къде ще го позиционирате. Изработен е от полирезин и тежи 12 кг – може да го пренасяте сравнително лесно из цялата градина, когато ви омръзне едно местоположение! Дизайнът му е винтидж и прилича на малка чешма, която ще внесе страхотен завършек на всяко дворно пространство. Струята на течащата вода е тънка и издава лек и нежен звук.
Купи сега

3. Фонтан HEISSNER


Ако пък искате нещо по-необичайно, тогава фонтанът с вид на топка може би е точно за вас. В него има дори LED лампа, което го прави истинска атракция през нощта. Фонтанът има помпа с капацитет 250 л/ч. Самостоящ е и може да го разположите, където прецените за удобно. Висок е 40 см, което прави транспортирането му лесно и практично. Водата в него бълбука, без да се спуска надолу и това прави фонтанът един от най-тихите на пазара.
Купи сега

4. Декоративен фонтан LEDТози декоративен фонтан би придал невероятен акцент на всяко дворно пространство. Представлява имитация на каменен зид и има силата да ви даде усещане на близост с природата. Изработен е от фибростъкло и полирезин, а размерите му са 33.5 x 52 x 135 см. Водата преминава от най-горния етаж надолу в постоянна циркулация, а след това се изпомпва обратно до върха. Фонтанът има вградено LED осветление, за да създаде топлина и уют вечерта. А това, в комбинация с течащата вода, е равно на истинска релаксация!
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Воден фонтан Ubbink 1387059


Този фонтан, представляващ фигури на две деца, които си играят с водата, ще внесе много приятна нотка във всеки екстериорен дизайн. Той също е самостоящ и лесен за преместване. Има собствен резервоар за вода и не изисква големи количества от нея, за да работи. Изработен е от синтетична смола, откъде идва и усещането му за уют и топлина. Ако искате да направите изявление, което да не е твърде очевидно, то този воден фонтан е продуктът за вас!
Купи сега

6. LED фонтан vidaXL


Каскадното падане на водата при този фонтан ще е истинска наслада за ушите, особено след тежък работен ден. Размерите му не са големи – 13,5 x 13,5 x 17,5 см и лесното му преместване е гарантирано. Също е изработен от синтетична смола, за да внесе уют във вашия двор. Има вградено LED осветление, за да се вижда вечер и да го прави идеалното място за събиране с приятели около него. Комплектът включва и адаптер, крушка, помпа и водна система. Също е важно да споменем, че този фонтан е устойчива на атмосферни влияния.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!