Всички категории

8-те Най-Добри Стойки за Телевизор

Съвременните телевизори идват с все по-големи екрани, което означава, че за нас като потребители става все по-трудно да им намерим достатъчно място на холната секция или върху скрина в спалнята.


В такива случаи много хора прибягват към монтаж на стената посредством стойка за телевизор, която се купува допълнително.

Независимо от това на какъв ценови диапазон ще се спрете, вероятно бихте искали стойката да е съвместима с телевизора и да ви върши достатъчно добра работа.

Ако се чудите какви точно стойки за телевизор има, какъв размер ви трябва и за какъв монтаж е най-удачно да е тя – попаднали сте на точното място.

В това ръководство ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за стойките за телевизор.

Видове стойки за телевизор

Реално няма значение дали имате LCD, LED или OLED телевизор, защото повечето стойки са подходящи за всеки плосък телевизор.

Има само няколко неща, които да вземете предвид преди да се спрете на конкретна стойка.

Първото нещо, което трябва да прецените е стойка от кой тип би била най-подходяща за монтаж в конкретното помещение.

Когато започнете да разглеждате различните модели стойки за телевизор ще забележите, че откъм дизайн те не са еднакви. Можем да ги поставим в три основни категории като всяка има своите предимства и недостатъци.

Нека разгледаме всеки вид стойки за телевизор по-подробно.

Фиксирани стойки за телевизорТова са най-базовият вид стойки и в повечето случаи са напълно достатъчни за един средностатистически потребител. Наричани са и плоски или нископрофилни стойки за стена.

Фиксираните стойки позволяват телевизорът да се монтира близо до стената без да е издаден напред. С тях ще се възползвате оптимално от тънкия профил на телевизора. Просто се уверете, че ще имате достатъчно място зад телевизора за да прокарате необходимите кабели.

Според модела телевизор проверете портовете за кабели отзад настрани ли вървят или право назад. При втория случаи ще ви трябват по-гъвкави кабели, адаптери или кабел с конектори под ъгъл от 90 градуса.

Ако обаче всички портове отзад са странични, тогава няма да имате никакви проблеми с фиксирана стойка.

В случай, че ще използвате стойката за голям телевизор трябва да се уверите, че имате достатъчно площ на стената. Така ще можете да позиционирате стойката и телевизора точно както искате.

Някои стойки за стена позволяват препозициониране на телевизора благодарение на своите релси – така можете да го плъзгате в ляво и дясно при нужда.

Ако се спирате на фиксирана стойка за телевизор имайте предвид, че при самото й монтиране трябва да сте много прецизни.

Веднъж монтирана – няма връщане назад (освен ако не искате да пробивате още дупки в стената).

Накланящи стойки за телевизорТе са много подобни на фиксираните стойки с единствената разлика, че телевизорът може да се накланя напред или назад когато е монтиран към стената.

Ъгълът на накланяне обикновено е около 15 градуса във всяка посока, но той може да варира между различните модели стойки.

Възможността за регулиране на вертикалния ъгъл на екрана дава предимства в много ситуации. Например ако трябва да монтирате телевизора по-високо от идеалната точка за гледане – с подобна стойка можете да го наклоните надолу и отново да постигнете желаната позиция.

Можете също така да донастроите ъглите на виждане ако има нужда от подобна фина настройка.

Накланянето на екрана надолу или нагоре също може да ви помогне в ситуации, в които искате да елиминирате отблясъци от прозорци или лампи. Много телевизори имат екран с гланцирано покритие, което отразява всякаква светлина и може да попречи на гледането.

Именно затова накланяща стойка може да е идеалният избор за вашия телевизор.

Ако сте пред дилема дали да изберете фиксирана или накланяща се стойка – откъм дизайн те са много подобни, просто втората ви дава възможността да наклоните телевизора при нужда.

Въртящи стойки за телевизорКакто подсказва името тези стойки дават най-голяма свобода що се отнася до промяна позицията на екрана на телевизора. Повечето модели позволяват широк диапазон на движение.

Стойките от този вид могат да варират от прости модели с движение в ляво и дясно, до такива, които позволяват телевизорът да се върти във всяка посока.

Така ще можете да го издърпате напред или да го върнете назад до стената, както и да го завъртате надолу, нагоре и дори в ляво или дясно.

Според избраната стойка можете да имате пълна свобода на движение или само в някои посоки.

В зависимост от големината на телевизора и помещението, подобна стойка може да бъде отличен избор, особено ако има възможност само за монтаж в ъгъла. С въртяща стойка се елиминира нуждата от стена с достатъчно голяма площ, че да се хване телевизора.

Свободата, която ви дават този тип стойки е голяма – можете да върнете телевизора близо до стената когато не се използва, а когато искате да гледате просто да го издърпате напред и дори да нагласите екрана на идеална позиция за гледане.

Ако искате най-голяма гъвкавост потърсете въртяща се стойка без ограничения в движението.

Въртящите стойки за телевизор се монтират за стената като стандартна стойка, но не са толкова прибрани заради въртящото си рамо. За сметка на това те позволяват телевизорът да се издърпва напред, да се завърта в ляво и дясно, както и да се накланя напред и назад.

Някои от най-гъвкавите модели дори ще ви позволят да завъртите телевизора наобратно, въпреки че едва ли ще гледате телевизия докато правите стойка на ръце.

Както може би сте предположили, въртящите стойки са най-скъпи от трите вида.

Ако обаче бихте се възползвали от свободата, която ви дават те – тогава подобна инвестиция е напълно оправдана.

След като решите къде ще монтирате телевизора, просто помислете дали ще ви трябва да променяте позицията на екрана и ако да – в какви посоки. Различните модели стойки ви дават различни възможности за движение.

Може би ще трябва да регулирате екрана надолу или нагоре? Или пък в ляво или дясно? А може би ще искате да издърпвате телевизора напред и след това да го върнете близо до стената?

Избиране на стойка според размера на телевизора


Всяка стойка е подходяща за различни по размер телевизори, но повечето модели поддържат телевизори с различни размери до един определен максимум. Така например може да видите, че една стойка е подходяща за телевизори с размери от 22 до 40 инча.

Затова просто проверете какъв е размера на телевизора ви и тогава разгледайте конкретни модели стойки.

Ако не сте сигурни, просто го премерете. Имайте предвид, че размерите на телевизорите се дават според екрана и по-точно неговата дължина по диагонал.

Проверете теглото на телевизора

Всяка стойка за телевизор освен поддържани размери си има и максимално тегло, което може да издържи.

Това е фактор, който изобщо не трябва да пренебрегвате. Ако изберете стойка, която поддържа по-малко тегло от това на телевизора ви, рискувате да имате проблеми в бъдеще.

Сами можете да си представите какво може да се случи ако изберете стойка, която не е направена да издържа теглото на вашия телевизор. В случай, че нямате толкова богато въображение – представете си как се стряскате от силен шум от падането на телевизора от стената. Особено неприятен и болезнен момент.

Затова ви препоръчваме да вземете предвид теглото на телевизора и да изберете стойка, която го поддържа безпроблемно.

Дори за да сте спокойни изберете някоя, която издържа и повече от това тегло. Така ако например телевизорът ви тежи 7 килограма, можете да изберете стойка, която поддържа телевизори до 10 килограма, просто за да сте по-сигурни.

Вземете предвид типа на стената


Последното нещо, за което трябва да помислите е върху каква стена ще монтирате стойката и телевизора.

Ако ще хващате стойката за бетонена стена, тогава всеки модел би ви свършил работа. В този случай само трябва да пробиете дупките и да захванете стойката с дюбели. В кутията на някои модели стойки ще намерите всички необходимо за монтажа.

Монтажът на стойка може да стане малко по-труден ако стената е от гипсокартон.

Запомнете най-важното – никога не се опитвайте да монтирате стойка и телевизор на стена от гипсокартон.

В подобни случаи ще трябва да се осигури допълнителна сигурност при монтажа, затова е най-добре да се обърнете към професионалист, който да го направи за вас. 

Независимо дали ще монтирате стойката и телевизора сами или ще извикате някого – имайте предвид, че цялата процедура няма да отнеме повече от 30 минути.

Заключение


Въпреки че не е най-важната част от домашното кино, стойката за телевизор може да ви даде един по-завършен вид на всичко. Според това, което ви трябва дори и най-евтината фиксирана стойка може да ви свърши работа. Въпреки това преценете дали имате нужда от допълнително движение и накланяне, за да постигнете по-добри ъгли на виждане.

Последното нещо, което трябва да не забравяте е да се уверите, че стойката е съвместима с телевизора и че ще издържи теглото му.

Най-добрите стойки за телевизор

След като вече знаете какви стойки за телевизор има на пазара и как да изберете най-подходящата, можете да се спрете на конкретни модели.

Ако въпреки всичко обаче се чувствате объркани и затруднени в избора, няма за какво да се тревожите.

Нека ви представим някои от най-добрите стойки за телевизор. Просто изберете модела, който ви трябва и можете да сте сигурни, че ще останете повече от доволни.

1. Стенна стойка за TV A+ SPB446


Стойката е с плоска основа и по този начин осигурява допълнително място докато същевременно внася модерен интериорен дизайн в помещението.

Моделът е регулируем и е съвместим с LED и LCD телевизори. Рамката е изработена от масивна стомана, която държи стабилно телевизора за стената.

Монтирането на стойката става изключително лесно и не се изискват каквито и да било технически познания. Стандартен тип VESA монтаж за всички марки телевизори. Минималният поддържан размер на телевизор е 32 инча, а максималният 55 инча.

Максималното поддържано тегло от стойката е 50 килограма.

Максималната съвместимост по стандарт VESA е 400х400. Възможност за накланяне с 60 градуса по хоризонтала и 20 градуса по вертикала.
Купи сега

2. Стенна стойка за TV A+ SPBK446


Практична, иновативна и лесна за монтаж стойка, която ще ви помогне да спестите място като поставите телевизора на стената. Стойката е с плосък профил и има опция за регулиране. Изработена е от издръжлива стомана, която ще държи телевизора сигурно към стената.

Поддържа стандарт VESA, което я прави съвместима с всички марки телевизори – LED и LCD. Минималният поддържан размер на телевизор е 37 инча, а максималният 70 инча.

Максималното поддържано тегло е 45 килограма.

Максималната съвместимост по VESA е 600х400. Възможност за накланяне в хоризонтално положение до 90 градуса, а по вертикала – 10 градуса.
Купи сега

3. Таванна стойка за TV A+ Bracket


Телескопична таванна стойка, която е изключително иновативна, практична и лесна за монтиране. С нея ще спестите място, но същевременно ще можете да позиционирате телевизора си както желаете, за да организирате идеалното място за гледане.

Възможност за накланяне до 15 градуса и за въртене на 360 градуса около полюса. Стойката е регулируема и е с плосък профил.

Изработена е от здрава стомана, която ви дава максимална сигурност. Стандарт VESA за съвместимост с всяка марка телевизори – LED, LCD и плазмени модели. Минимално поддържаният размер телевизор е 32 инча, а максималният 55 инча.

Максималното поддържано тегло на телевизора е 50 килограма. Максимално поддържаната VESA е 400х400.
Купи сега

4. Стенна стойка за TV A+ SMO3B


Стойката е с плосък профил и осигурява модерен интериорен дизайн в помещението като същевременно спестява място. Тя е регулируема и е съвместима с LED, LCD и плазмени телевизори.

Рамката й е изработена от твърда и издръжлива стомана като по този начин безопасно поддържа телевизора. Монтирането на стойката е изключително лесно и не се изискват каквито и да било технически познания.

Поддържа VESA стандарт, което означава, че на нея могат да се сложат всякакви марки телевизори. Минималният размер на телевизора е 32 инча, а максималният 60 инча.

Максималното поддържано тегло е 40 килограма. Максимално поддържаната VESA е 400х400. Възможност за вертикален наклон до 90 градуса.
Купи сега

5. Въртяща стойка за телевизор Thunder TTS-P810N


Метална въртяща стойка за телевизор с размер от 40 до 65 инча и максимално тегло от 40 килограма. Поддържа стандарт VESA като максимумът е 600х400.

Самата стойка тежи 7 килограма. Има възможност за изнасяне напред до 440 милиметра от стената, а ъглите на видимост по хоризонтала и вертикала също могат да се регулират.

Монтажът е лесен и не се изискват технически познания. В комплекта са включени всички необходими части за направата на монтажа.
Купи сега

6. Стенна стойка за TV A+ SPB223


Регулируема стойка подходяща за телевизори с големина от 13 инча до 42 инча и максимално тегло от 20 килограма. Съвместимост с VESA стандарт като максимумът е 200х200.

Възможност за регулиране по хоризонтала до 90 градуса и по вертикала от 12 градуса.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Стенна стойка за TV Vogel’s THIN 505


Стойката е фиксирана, т.е. неподвижна и е подходяща за телевизори с размер от 40 инча до 65 инча и максимално тегло от 40 килограма.

Съвместима с VESA стандарт като поддържа 100х100 или 600х400. Разстоянието спрямо стената е 15 милиметра.
Купи сега

8. Стенна стойка за TV A+ SPBL10442


Стойката е с плоска основа и по този начин осигурява допълнително място в помещението и придава по-модерен интериорен дизайн. Съвместима е с LED, LCD и плазмени телевизори.

Изработена е от масивна стомана, която е устойчива и държи стабилно телевизора към стената. Монтирането на стойката става бързо и лесно и не се изискват каквито и да било специални познания. Поддържа VESA стандарт като максимумът е 400х400.

Минималният размер телевизор, който стойката поддържа е 23 инча, а максималният 55 инча. Максималното поддържано тегло е 30 килограма.

Възможност за хоризонтален наклон до 180 градуса и за вертикален
Купи сега

3.5/5 - (10 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Юлия К. пише

    Благодаря за информацията! Доста ме ориентира какво да съобразя при търтенето на подходящата стойка за телевизор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!